Träningsbänks Bäst i Test: Här är årets bästa gymbänkar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Visste du att du kan maximera effekten av din träning med hjälp av en riktig träningsbänk?

Jo, det är faktiskt sant. En träningsbänk är ett fantastiskt verktyg som fler borde skaffa sig. Något av det allra bästa med träningsbänkar är att den kan hjälpa dig att utföra många fler typer av övningar, som till exempel dips eller övningar i liggande position.

En ordentlig bänk hjälper dig även att hålla rätt hällning under träningen, vilket är oerhört viktigt. Det gör träningen effektivare och säkrare. Du kan alltså vinna riktigt mycket på att skaffa dig en riktig träningsbänk.

Vi på Konsumentmagasinet har därför letat upp och samlat ihop några av de bästa träningsbänkarna, så att du lättare ska kunna hitta en bänk som passar dina träningsbehov. Du ska kunna se resultat när du tränar, men framför allt ska du ha kul.


LIVEPRO GYLP8241 – En solid och budgetvänlig träningsbänk

Bästa budgetvänliga träningsbänk

LIVEPRO GYLP8241

Långt ifrån alla har råd med en premiumbänk. Därför har vi såklart tagit med ett budgetalternativ för dig som gärna vill ha din egen bänk, mens som samtidigt måste hålla dig till en strikt budget. LIVEPRO GYLP8241 är en riktigt smidig och billig träningsbänk för dig som gärna vill komma i gång och träna med en bänk, men som inte vill spendera allt för mycket pengar till att börja med. Vi tycker att denna träningsbänk är ett utmärkt budgetalternativ. Den är liten och kompakt, vilket gör den lätt att flytta runt på.

Bänken är försedd med non-slip-beläggning som gör att den blir stående där du vill ha den under hela träningspasset. Den här bänken kan användas som step-bräda eller som en lutande bänk, beroende på vilka övningar du vill utföra. Om du vill ha en träningsbänk hopfällbar är det här helt klart en bänk för dig. En träningsbänk vikbar kan vara smart om du har ont om utrymme att förvara den på hemma.

 

Vi på Konsumentmagasinet tycker att färgerna på denna bänk passar utmärkt i alla typer av gym, oavsett om det är hemma eller offentligt.

Fördelar

 • Billig
 • Liten och smidig
 • Inbyggt förvaringsutrymme
Nackdelar

 • Inte speciellt anpassningsbar
 • Inte lika stabil som en dyrare och kraftigare modell

Specifikationer

Mått: 121 x 33 x 20cm
Material: Polypropen


ABILICA Träningsbänk WeightBench 2.0 – smidig och stabil

ABILICA Träningsbänk WeightBench 2.0

ABILICA Träningsbänk WeightBench 2.0 är ännu en träningsbänk av den lägre prisklassen. Denna bänks pris kan jämföras med priserna på till exempel en träningsbänk rusta eller en träningsbänk jula. Det är en enklare typ av bänk som passar utmärkt för träning med hantlar. Bänken hjälper dig att hålla en bättre hållning och gör dina övningar mer effektiva. Detta är en fantastisk träningsbänk billig för dig som vill fokusera på musklerna i din överkropp. Du kan alltså stärka dina armar, ditt bröst, din rygg och dina axlar med denna smidiga och lättanvända lilla bänk.

Vi rekommenderar att använda denna typ av bänk tillsammans med andra träningsredskap som till exempel ett löpband för att maximera din träning. Eftersom denna typ av bänk mest fokuserar på träning av överkroppen, kan ett löpband hjälpa dig att träna kroppens nedre del.

ABILICA Träningsbänk WeightBench 2.0 är en stilren bänk som passar alla typer av gym. Då den är helt svart kan den matcha alla dina andra träningsredskap. Om detta är något som är viktigt för dig, vet du vilken träningsbänk du ska skaffa dig.

Fördelar

 • Lättanvänd
 • Lågt pris
 • Perfekt för överkroppsträning
Nackdelar

 • Kan inte justeras

Specifikationer

Maxvikt vid användning: 160kg
Vikt: 11kg


INSPIRE FITNESS Träningsbänk Inspire FT1 – för tungviktaren

INSPIRE FITNESS Träningsbänk Inspire FT1

 

Vi på Konsumentmagasinet tycker att denna gymbänk är en riktig tuffing, då den klarar av en maxvikt på upp till hela 273kg vid användning. Det är en vikt som få andra träningsbänkar för hemmabruk klarar av. Ett annat stort plus är att den kan användas ihop med både hantlar och skivstång. Av alla träningsbänkar vi har kikat närmare på är just denna bänk en av de mest stabila och tåliga.

Bänken är klädd med ett tåligt konstläder som är riktigt lätt att rengöra. Vi tycker såklart att träning och god hygien går hand i hand, så en bänk som är lätt att göra ren är en riktigt bra bänk. Lädret är inte bara lätt att rengöra mellan användningar. Det är riktigt snyggt också. Vill du skaffa dig en träningsbänk som står ute lite extra i hemmagymmet? Då kan denna bänk absolut vara rätt val.

Den kostar såklart en del jämfört med många andra bänkar på marknaden, men vi tycker att den helt klart är värd att investera i. Om du letar efter en bänk som kan klara av extra mycket vikt är detta ett solklart val.

Fördelar

 • Kan användas ihop med både hantlar och skivstång
 • Riktigt justerbar
 • Klarar av en hög vikt
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • I den dyrare prisklassen
 • Lite tung jämfört med andra bänkar

Specifikationer

Maxvikt vid användning: 273k
Vikt: 28kg


Vad du bör kolla efter när du letar träningsbänk

När du letar efter en träningsbänk finns det flera saker som du bör kolla efter. Det är även bra att fundera lite över vad du har tänkt att använda din träningsbänk till. Vill du bara kunna träna specifika övningar? Kanske vill du kunna träna så många muskler som möjligt på din bänk? Vilken bänk du ska välja beror helt på dina egna träningsbehov, så fundera lite extra över dem innan du köper din första bänk. Då blir det lättare för dig att hitta den perfekta bänken för din egen träning.

Typer av träningsbänkar

När det kommer till träningsbänkar finns det tre olika typer att välja mellan. De olika typerna är platta träningsbänkar, justerbara träningsbänkar och skivstångsbänkar.

En platt träningsbänk är ofta mycket billigare och smidigare än de andra typerna. Nackdelen med dessa är att de inte är anpassningsbara och kan endast användas till ett par olika typer av övningar. De är dock riktigt bra för dig som är nybörjare och bara vill kunna komma igång med din träning utan att behöva spendera flera tusenlappar på din första bänk.

En justerbar träningsbänk ger dig lite mer frihet när den kommer till justering. Vissa justerbara bänkar klarar av att användas ihop med skivstänger. Dock rekommenderar vi att du använder en skivstångsbänk till just denna typ av träning.
Skivstångsbänkar är oftast lite dyrare än de andra bänkarna, men klarar av lite tyngre vikter. Dessa träningsbänkar är perfekta till dig som verkligen vill maxa din styrketräning.

Bänkar med eller utan skivstångshållare

Vet du inte om du ska välja en bänk med eller utan hållare för skivstång? Om du precis har kommit igång med din träning eller ännu inte har börjat, behöver du ingen hållare för skivstänger. Du kommer sannolikt inte att behöva träna med skivstänger förrän du har kommit en bit in i din träning och har hittat en rutin som passar dig.
Är du lite mer rutinerad och har tränat under en längre tid, kan det vara bättre att välja en bänk med en skivstångshållare. Då kan du lättare variera din tyngdlyftning.

Källor: exercise.co.uk och t3.com

 

Vanliga misstag vid tyngdlyftning

När du börjar träna tyngdlyftning med vikter är det lätt att du gör misstag. För att du ska kunna få till en så bra träning som möjligt måste du först ta reda på hur du faktiskt använder dina vikter på rätt sätt. Om du ser till att använda vikterna på ett korrekt sätt kommer du även kunna undvika skador. Här är några av de allra vanligaste misstagen de flesta gör när de tränar tyngdlyftning.

Börjar innan de vet vad de ska göra

Det är riktigt lätt att bara ta tag i första bästa hantel och börja träna. Detta är dock inte alls en speciellt bra idé, då det kan leda till både felaktig muskelträning och i värsta fall även till skador. Se alltid till att rådfråga någon innan du börjar träna med vikter. Du kan till exempel gå till ditt lokala gym för att prata med en tränare. Tränaren kan visa dig hur du ska träna med din vikt för att du ska kunna få en så effektiv och säker träning som möjligt.

Tränar för hårt och tungt

Ett annat misstag som många gör är att de tränar för länge och med för tunga vikter. Att träna för hårt och för tungt är aldrig bra för din kropp. Du ska självklart pusha dig själv då och då, men låt det aldrig gå över styr. Då kan du skada dig allvarligt. En skada kommer sedan att göra det svårt för dig att hålla igång din träning, så försök att vara försiktig när du tränar. Ta inte i för mycket, utan håll dig på en nivå som passar dig och där du känner att du ändå ser framsteg.

När du tränar tyngdlyftning behöver du oftast inte träna i mer än 45 minuter. Du behöver inte träna i flera timmar för att kunna bygga upp dina muskler. Se till att anpassa dina övningar i stället. Det är mycket bättre för din kropp. Det är även lättare att hålla motivationen uppe med kortare träningspass. Det är inte omöjligt att träna i flera timmar, men det är oftast inte längden på träningspasset som avgör hur effektiv din träning blir. Kom ihåg detta när du tränar och försöker pusha dig själv. Lägg fokus på att anpassa övningarna i första hand.

Vilar för lite eller för mycket

Du ska alltid komma ihåg att vila mellan repetitionerna. Det är bra att låta musklerna få slappna av lite mellan varven. Det förhindrar skador och ser till att du inte sliter för mycket på muskeln. Se dock upp med att vila för länge mellan dina repetitioner. Om du vilar för länge kommer dina muskler att kylas ner och du kommer behöva värma upp igen. Låt alltså musklerna få slappna av lite då och då, men inte under för långa perioder.
Många skippar sina vilodagar, vilket inte alls är speciellt hälsosamt. Om du aldrig låter musklerna få vila efter hård träning kan du skada dem och i värsta fall få permanenta muskelskador. Se alltid till att det finns tid för vila under veckan, och försök att variera vilken muskelgrupp du tränar. Då får du en bättre och säkrare träning.

Tränar utan en plan

Innan du börjar träna bör du först planera din träning. Vad är dina mål i längden, och hur planerar du att kunna uppnå dessa i framtiden? Utan en bra plan kan det vara svårt att hålla träningen igång. De flesta upplever även att de struntar i vissa övningar som de tycker är mindre roliga om de inte följer en träningsplan. Med en bra träningsplan kan du guida dig själv från en övning till en annan, och du kan samtidigt hålla koll på vad du har gjort under veckan.

Källor: garmin.com och cnet.com

 

Bra övningar för träningsbänkar

Vissa typer av övningar är perfekta för träning med träningsbänkar. Det finns lite olika övningar beroende på vilken typ av bänk du använder dig av. Vissa Här får du några exempel på lätta och effektiva övningar som kan hjälpa dig att komma i toppform.

Övningar för armarna och axlarna

Triceps dips är ett exempel på en enkel typ av armövning där du tränar dina triceps. För att utföra denna övning behöver du endast en träningsbänk. Du behöver alltså inga vikter av något slag, utan arbetar med din egen kroppsvikt. Sätt dig på bänken och placera händerna vid sidorna av dina lår. Sträck ut dina ben framför dig och glid framåt så att du inte längre sitter på bänken. Låt sedan dina armar lyfta dig uppåt och neråt. Upprepa ett par gånger. Håll alltid ryggen så nära bänken som möjligt, så lägger du inte onödigt mycket belastning på dina armar.
Axelpress är en av de bästa övningarna när det kommer till att träna just axlarna. Det tränar både framsidan, baksidan och sidan av axeln, så det är verkligen en bra övning att ta med i träningsplanen. Med hjälp av din träningsbänk kan du få ännu mer effekt än när du tränar utan.

Övningar för bröst och mage

Bensänkningar är bra övningar som tränar magen och mittsektionen av kroppen. För denna övning behöver du heller inga andra redskap än en träningsbänk. Lägg dig på bänken och håll fast i kanten över ditt huvud. Fingrarna ska peka bort från hjässan. Lyft benen sakta till 90 graders vinkel och sänk sedan långsamt ned dem igen. Repetera.

Bänkpress är en övning som de allra flesta känner till. Det är en av de absolut bästa och mest effektiva övningarna för att bygga bröstmuskler. För att kunna utföra denna övning kommer du att behöva skivstänger och en träningsbänk som är lämpad för användning av dessa. När du har båda delarna är det bara att köra i gång. Detta kan vara en ganska tung övning för många, speciellt om du är helt ny på det. Men du ska absolut inte vara rädd för att testa denna fantastiska övning.

Övningar för den nedre delen av kroppen

Step ups är en enkel benövning som tränar både benmusklerna och rumpan. Du kan själv välja om du vill använda hantlar eller inte. Om du inte har testat denna övning tidigare, kan det vara lättast att köra utan tills du har fått in rörelserna. Att träna med hantlar ger dock mer effekt. Ställ dig vid sidan av bänken med en hantel i varje hand, om du nu använder hantlar. Sätt den fot som är närmast bänken på bänken. Lyft dig själv uppåt med detta ben och lyft samtidigt det andra benet ut åt sidan till en 45 graders vinkel. Sänk sedan ned dig själv igen. Repetera flera gånger och utför sedan samma övning med det andra benet.

Källor: womenshealthmag.com och exercise.co.uk


FAQ

Vilken träningsbänk är bäst?
Vilken träningsbänk som är bäst beror på vad du vill använda den till. Men en stabil och stadig träningsbänk är alltid riktigt bra.
Är en träningsbänk värd pengarna?
Ja, en träningsbänk är helt klart värd pengarna, då den är själva grunden i tyngdlyftsträning.
Hur mycket kostar en bra träningsbänk?
Priset på en träningsbänk kan variera. De kan kosta allt ifrån ett par hundra kronor till flera tusen kronor, beroende på vilken typ av bänk du vill ha och hur avancerad du vill att den ska vara.

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Ställbar träningsbänk AB055

Ställbar träningsbänk AB055

Den här träningsbänken är vår personliga favorit och har därför blivit utsedd till redaktionens val i denna träningsbänk test. Just denna bänk passar perfekt i både träningslokalen och i ditt eget hemmagym. Den här modellen kan ställas in i nio olika positioner, och själva sätet kan ställas in i tre lägen. Bänken är stabil och robust, vilket gör att bänken inte rör på sig medan du använder den. Den är även försedd med antigliddynor på benen som förhindrar att bänken glider runt på golvet medan du tränar. Stabilitet är otroligt viktigt när du tränar. När du köper en AB055 får du verkligen mycket stabilitet för pengarna. Vi tycker att denna träningsbänk är både lätt att montera och kul att använda.

Vi är eniga om att AB055 har en riktigt snygg och sportig design, vilket säkert uppskattas av de allra flesta som lägger mycket tid på sin träning. Designen ser inte bara snygg ut i gymmet, den har även en förmåga att väcka träningslusten.

Fördelar

 • Stabil och robust
 • Justerbar
 • Lätt att montera och använda

Nackdelar

 • Begränsad när det kommer till användning av vikter

Specifikationer

Vikt: 16kg
Max viktgräns inkl. vikter: 250kg
PMax viktgräns vid lutning: 200kg


TOP SPORT XL TRÄNINGSBÄNK

TOP SPORT XL TRÄNINGSBÄNK

Om du letar efter en träningsbänk med det lilla extra, kan vi varmt rekommendera Top Sport XL träningsbänk. Vi valde denna bästa gymbänk som vårt premiumval i detta test av träningsbänkar, då den ger dig möjligheten att träna din kropp på ett effektivt sätt. Med denna bänk kan du själv välja vilka typer av vikter du vill använda under din träning. Bänken kommer nämligen försedd med hållare för olika typer av vikter. Det enda du behöver göra är att lägga till de vikter du vill ha. Du kan alltså lätt anpassa din träning beroende på vilka muskler du behöver träna upp.

Detta är en ihopfällbar träningsbänk som tar lite mindre plats i hopfällt. Det är även en träningsbänk ställbar, så du kan ställa in den precis som du vill ha den. Vi tycker att denna bänk är perfekt för personer som vill träna både styrka och uthållighet. Om du vill få en mer varierad träning tycker vi att du ska ge Top Sport XL träningsbänk en chans.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Riktigt stabil och bekväm
 • Kan anpassas på flera olika sätt

Nackdelar

 • En av de dyrare bänkarna

Specifikationer

Max användarvikt: 120kg
Mått: 180 x 155 x 195cm


IRONGYM JUSTERBAR TRÄNINGSBÄNK

IRONGYM JUSTERBAR TRÄNINGSBÄNK

Vi tycker att den här bänken är riktigt anpassningsbar och kan användas till riktigt många olika typer av övningar. Om du vill ha lite mer variation i din träning, kan du definitivt rekommendera IRONGYM justerbar träningsbänk. Det är en tuff bänk som klarar av upp till hela 250kg inklusive vikter. Lockbänken tål en vikt på upp till hela 100kg. Vi tycker att denna bänk passar riktigt bra in i både hemmagymmet och i fitnesslokalen.

 

För att göra din träning ännu bättre, rekommenderar vi att du att du skaffar en nedgrävbar studsmatta tillsammans med denna bänk. Med både en justerbar träningsbänk bäst i test och en nedgrävbar studsmatta i din ägo kommer du att kunna optimera träningen och få ett ännu bättre resultat.

Den här bänken från IRONGYM har en riktigt tuff look med sin svarta färg och sin moderna design. Det är verkligen en bänk som du kan imponera på dina vänner och bekanta med.

Fördelar

 • Anpassningsbar
 • Justerbar på flera sätt
 • Stadig och rejäl

Nackdelar

 • I den dyrare prisklassen

Specifikationer

Maxvikt vid användning: 250kg
Max vikt på lockbänk: 100kg

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta