Test och recension av iRobot Roomba j7+

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Här på redaktionen har vi haft möjlighet att testa iRobot Roomba j7+. Det är den senaste dammsugaren från iRobot, och enligt tillverkaren är den deras mest effektiva robotdammsugare hittills.

Detta får du med iRobot Roomba j7+:

Exakt sensor: iRobot j7+ har kameranavigering. Kameran känner av omgivningar via ljus och skugga och skapar datakontrollpunkter så att den vet var den är och kan leta sig fram oavsett var den befinner sig.
Användarvänlig app: iRobot har en egen app där du kan hålla koll på städningen, se robotdammsugarens karta över ditt hem och planera städningen.
Extern dammbehållare: j7+ har automatisk tömning av dammbehållaren.
Dirt Detect: Om robotdammsugaren upptäcker ett område som är extra smutsigt kör den över platsen flera gånger så att den är säker på att få med sig all smuts och damm.
Enkelt underhåll: Under robotdammsugarens botten finns två rullar som går i motsatt riktning från varandra så att hår och liknande inte fastnar så lätt. Dessutom kan du skruva loss hjul och rullar samt borsta av och underhålla dem efter behov.

Författaren till denna artikel är ingen expert på området, men har testat produkten i sitt eget hem under flera veckor. Dessutom fokuserar skribenten i sitt arbete på bl.a. analyser och konsument- samt expertrecensioner av elektronikprodukter.

Vår värdering


Vi rekommenderar iRobot Roomba j7+ främst för att den rengör oklanderligt. Den blev smartare för varje dammsugningstillfälle och nådde överallt, fångade upp allt damm och undvek kablar.

Förutom prestanda är den ett bra val på en rad andra parametrar. Det är praktiskt att robotdammsugaren har en extern dammbehållare så att den kan tömma sig själv när den blir full – särskilt om du har ett stort hus eller djur. Nackdelen är att den töms i en dammsugarpåse, så du måste byta den med jämna mellanrum.

Den medföljande appen är enkel att använda. Du kommer att guidas genom alla processer med steg-för-steg-guider med bilder och animationer. Alla funktioner är tydligt markerade så att du kan dra nytta av robotdammsugarens alla egenskaper. 

Fördelar

  • Smart kartläggning av ditt hem
  • Robotdammsugaren lär sig hela tiden
  • Användarvänlig app
  • Kan undvika hinder
  • Fångar inte upp kablar
Nackdelar

  • Använder dammsugarpåsar
  • Tömning av dammbehållaren kan låta en aning

Test av iRobot Roomba j7+

Testparametrar
iRobot Roomba j7+ har testats i ett 1-plans hem på nästan 100 kvm utan barn eller husdjur. Vi har testat den i vardagsliknande situationer med ungefär en veckas uppbyggnad av smuts och damm. Slutligen har vi testat dess förmåga att undvika kablar och hinder som har placerats i dess väg.  

Installation av robotdammsugaren
Installationen av robotdammsugaren var enkel. För att komma igång behövde laddningsstationen kopplas in och roboten placeras ovanpå.

iRobot J6+ Ladestation

När jag skulle ställa in robotdammsugaren i appen fick jag grundliga steg-för-steg-instruktioner under processen samt en genomgång av dess funktioner med bilder och text. Jag upplevde ett enstaka fel under installationen där roboten inte fick kontakt med laddningsområdet då jag inte hade kopplat in den helt, men efter en snabb omstart av roboten var problemet löst, och jag har inte råkat ut för detta sedan dess. 

Smart karta och kartläggning
När du startar upp roboten har du möjlighet att välja att börja dammsuga direkt, men du kan även välja kartläggningskörning. Här dammsuger inte roboten, utan kör runt och lär känna ditt hem bättre. Det är en fördel att låta den köra några gånger med kartläggningskörning så att den skapar en smart karta, men du kan enkelt låta den lära sig via dammsugning.

I vårt test körde den två gånger som kartläggningskörning utan dammsugning. Det tog 1 timme och 18 minuter första gången och 59 minuter andra gången. Efter de två kartläggningskörningarna hade den tagit fram en smart karta i appen.

Smart Map iRobot

Den smarta kartan som bildades till vänster var väldigt nära korrekt – i första hand handlade det om avsaknaden av enkla rumsindelningar på kartan. Här guidade appen mig genom en enkel guide för att korrigera kartan i förhållande till utrymmen och zoner (höger).

Den enda lilla nackdelen med denna process är att rumsnamnen bara kan användas en gång, så om du har två badrum eller barnrum måste du vara lite kreativ i namngivningen. Detta för att robotdammsugaren ska kunna skilja alla rum från varandra, så att du kan städa enskilda rum åt gången. Därför är det en väldigt liten utmaning som inte kommer att vara till besvär när du väl har vant dig vid namnen. 

Du kan placera zoner ovanpå kartan. Här kan du skapa no-go-zoner där dammsugaren inte får köra. Du kan också skapa clean-zoner som är områden där den behöver vara extra uppmärksam eller där den behöver köra oftare än andra ställen, till exempel under matbordet.

Dammsugning
Du kan välja mellan en rengöringsinställning beroende på hur noggrant du vill att den ska dammsuga. Vi använde standardinställningarna med ‘Daglig rengöring’ där robotdammsugaren täcker hela området en gång, och att den inte ska starta eller fortsätta städjobb om dammbehållaren är full. 

När du påbörjar en dammsugning kan du välja att dammsuga var som helst eller bara ett antal specifika rum – som kan dammsugas i en specifik ordning.

Möjligheten att välja att ta rummen i ordning är helt klart en fördel om du är hemma under dammsugningen. Jag kunde utan problem dammsuga mitt hemmakontor först, sen kunde jag stänga dörren till resten av huset och inte bli störd. Roboten låter inte så mycket under en dammsugning, och klart mindre än en traditionell dammsugare, men den kan vara störande när du verkligen behöver koncentrera dig.

Dammsugningen av 95 kvm tog ungefär en och en halv timme åt gången. Den kunde köra hela rundan utan att behöva ladda på vägen.

Resultatet av dammsugningen
Resultatet av dammsugningen är helt oklanderligt. Robotdammsugaren missade inga ytor eller dammpartiklar. Den klarade att ta sig till alla kanter även om vassa hörn kan vara lite svårare att nå på grund av den runda formen, vilket är ett problem för de flesta robotdammsugare. Det problemet kan lösas genom att sopa ut damm med en dammborste i dessa områden, och sedan plockar roboten upp det mitt på golvet. 

Användarvänlighet i appen

iRobot app

Vi upplevde att appen var väldigt användarvänlig och intuitiv att använda. Alla inställningar och funktioner är tydligt markerade så att du vet vilka möjligheter du har med robotdammsugaren. Första gången du stöter på en ny funktion visar den en steg-för-steg-guide eller förklaring med bilder och animationer så att du inte behöver gissa hur du använder dem.

Vid felmeddelanden och slut på dammsugningen får du ett meddelande och en tydlig förklaring av vad du behöver ta ställning till för att fortsätta använda dammsugaren.

Robotdammsugaren lär sig hela tiden

iRobot J6+ Robotstøvsuger

Kamerasensorn på framsidan av robotdammsugaren fungerar felfritt. Robotdammsugaren saktar ner när den närmar sig ett hinder eller en vägg så att den inte slår i golvlister eller liknande. Den lämnade inga märken på stolsben eller väggar.

De första gångerna blev dammsugaren en aning utmanad av en tunn matta, men efter ett par gångers körning lärde den sig att köra över den, så det blev sällan något uppvikt hörn.

Generellt sett var det mycket tydligt att robotdammsugaren blev smartare för varje dammsugningstillfälle. Den utvecklas på kartan varje gång den kör, och efter ett tag kunde jag se att den körde väldigt målmedvetet runt hinder och från rum till rum. Efter avslutad dammsugning hade den tagit bilder på ett antal utmaningar som den skickade i appen. Här kunde jag avgöra om det var en permanent eller tillfällig utmaning eller om det var en felregistrering. På så sätt slipper robotdammsugaren även hinder nästa gång den körs i området.

Den hade inga uppenbara ställen där den hade svårt att nå, men man kan göra den en stor tjänst genom att ställa matbordsstolar i en rak rad så att den lättare kan ta sig in mellan benen, men den hittar också sin väg runt om du glömmer det.

Robotdammsugaren tog tag i en enda bortkommen kabel under dammsugningen, men upptäckte den snabbt och “spottade” ut den, så det blev inga skador på vare sig kabeln eller dammsugaren. När vi specifikt testade dess förmåga att undvika kablar och hinder upptäckte den kablarna på cirka 20 cm avstånd och undvek dem varje gång. Bland sex kablar skickade den två bilder till appen efter rengöring.

Tömning av dammbehållare

iRobot J6+ Støvbeholder

När robotdammsugaren kör “hem” till laddstationen tömmer den automatiskt dammbehållaren. Du kan också göra det manuellt via appen. Det låter förhållandevis mycket – i nivå med en traditionell dammsugare – men är som tur är en kortlivad process, så du behöver bara lyssna på ljudet i några sekunder.

Dammsugarpåsen i dammbehållaren är lätt att tömma, och det finns en extra påse med när du köper robotdammsugaren. 

Underhåll av robotdammsugaren
Det finns inte mycket underhåll som robotdammsugaren kräver, och det som finns klaras av snabbt. Borsten och hjulet under botten kan enkelt skruvas loss om hår fastnar. Dessutom går de två rullarna under botten i motsatta riktningar, vilket hjälper till att förhindra att hår och smuts fastnar då de drar isär det och suger upp det.

Dammbehållaren i själva dammsugaren är lätt att tömma och kan vid behov sköljas med vatten. I laddningsstationen är det enkelt att byta dammsugarpåse efter behov. 

Slutsats
iRobot Roomba j7+ rengör oklanderligt. Den blev smartare för varje dammsugning, nådde överallt och fångade upp allt damm. I vårt hindertest körde den runt kablar utan problem. 

Det är praktiskt att robotdammsugaren har en extern dammbehållare så att den kan tömma sig själv när den blir full. Detta är särskilt en fördel om du har ett lite större hus då dammbehållaren i själva dammsugaren fick tömmas efter varje dammsugning i en bostad på 95 kvm. Nackdelen är förstås att du måste köpa dammsugarpåsar, men skulle den bli full utan att du har möjlighet att byta ut den kan du alltid tömma dammbehållaren under en period. 

De första gångerna dammsugaren ska köra kan det vara en fördel att vara hemma om du har ytor som den inte får köra på eller liknande, såsom till exempel hundens matskål. I vårt test upplevde vi inga situationer som den inte kunde ta sig ur sig själv, men den blir definitivt mer intelligent ju fler varv den kör, och då kommer den att kunna köra runt utan problem medan du är borta.

Appen är lätt att använda. Du kommer att guidas genom alla processer med steg-för-steg-guider med bilder och animationer. Alla funktioner är tydligt markerade så att du kan dra nytta av robotdammsugarens alla egenskaper.

Robotdammsugaren är ett bra val för dig som har ett stort hus eller husdjur och vill ha en effektiv maskin med en utomordentligt användarvänlig app.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta