Stavmixer Test: Se Bäst i Test stavmixrarna här

0

En stavmixer är ett fantastiskt verktyg i köket som är perfekt till när du ska mixa, vispa eller hacka. Du kan använda en stavmixer till många olika maträtter som soppor, smoothies, vispgrädde, puréer och mycket mer.

Det kan dock vara svårt att veta vilka som är de bästa stavmixrarna på marknaden.

I denna artikel har vi gått igenom en lång rad olika tester så att du enkelt och bekvämt kan få en överblick över vilka stavmixrar som har blivit korade till ”bäst i test”.

Vi har gått igenom tester från några av de mest erkända testmagasin och tidningar och samlat alla i denna artikel. Nedanför kan du läsa om fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner kan du hitta länkar och källor till testerna som vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bamix Swissline XL stavmixer

✅ 6 av 6 stjärnor hos Gastromand.dk

Bamix Swissline XL – Lyxig testvinnande stavmixer.

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 449,00 Kr. 0,00 Kr. 1 449,00 Kr. Läs mer
1 839,00 Kr. 0,00 Kr. 1 839,00 Kr. Läs mer
1 899,00 Kr. 0,00 Kr. 1 899,00 Kr. Läs mer

 

Bamix Swissline är ett av världens mest erkända märken när det kommer till stavmixrar.

Bamix Swissline XL är en stavmixer av allra högsta kvalitet som med schweizisk precision ger en fantastisk upplevelse i köket och har av flera blivit korad till ”världens bästa stavmixer”. Du får en stavmixer som i stort sett kan klara allt.

Bamix Swissline XL är mycket enkel att rengöra och nästa omöjlig att slita ut. Den har en uppskattad levnadstid på 25+ år. Modellen är populär bland professionella kockar över hela världen och här nedanför kan du till exempel höra kändiskocken Gordon Ramsay berätta varför han har använt Bamix i över 18 år.

Bamix Swissline XL kör på 200 watt vilket gör den ytterst effektiv. Den höga prestandan på upp till 18.000 varv/min gör att du enkelt kan krossa frysta grönsaker och bär. Om du vill göra en läcker smoothie så krossar den enkelt istärningar och frusna bär. Den har så mycket kraft så att du enkelt kan vispa mjölk till grädde.

Denna stavmixer levereras med en bordshållare, processor samt en praktisk bägare med lufttätt lock som rymmer 0,9 liter.

Det medföljer dessutom 3 olika verktyg till stavmixern:

1) En vanlig vispskiva som kan användas till vispgrädde och liknande.

2) En vispskiva med hål som kan användas till att göra dressing eller aioli.

3) Ett multifunktionsblad som används till att krossa istärningar. Detta blad är perfekt till soppor och smoothies.

Bamix Swissline XL fick 6 av 6 stjärnor av den danska hemsidan gastromand.dk och de beskrev stavmixern så här ”Bamix levererar och med en kraftig motor och mycket hög prestanda så pulveriserar den allt”.

Här nedanför kan du se en kort presentation av Bamix Swissline XL:

Hör och se varför Gordon Ramsay tycker om Bamix:


Bamix Mono Stavmixer

✅ Testvinnare i Politiken.dk

bamix mono spiral stavblender test

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 249,00 Kr. 0,00 Kr. 1 249,00 Kr. Läs mer
1 349,00 Kr. 0,00 Kr. 1 349,00 Kr. Läs mer
1 495,00 Kr. 0,00 Kr. 1 495,00 Kr. Läs mer
1 499,00 Kr. 0,00 Kr. 1 499,00 Kr. Läs mer

 

Här får du ännu en stavmixer av högsta kvalitet från schweiziska Bamix.

Denna stavmixer är både smidig och otroligt enkel att rengöra och kräver lite plats. Du rengör den enkelt genom att ta bort den nedersta delen och skölja den under vattenkranen.

Den har en mycket hög prestanda och den når upp på hela 17.000 varv/min, vilket gör att den enkelt krossar frusna saker.

Bamix Mono är utrustad med en DC motor (140 watt) vilket gör att den använder mindre ström än många andra stavmixrar utan att kompromissa med styrka och kvalitet.

Det medföljer 4 knivar samt en kanna. Bamix Mono har blivit korad som testvinnare av den danska tidningen Politiken där maskinen bl.a. blev bedömd på dennes förmåga att hacka grönsaker, grepp, ljudnivå och rengöring. Politiken.dk skriver följande: ” Detta är en riktig vinnarmaskin. Den är fantastiskt bra, enkel att använda och den purear riktigt bra”

Här kan du vara säker på att göra ett bra köp och du får en stavmixer som håller i 25+ år.


Philips Avance HR1673/90

✅ Vinnare av IF Design Award

Philips Avance HR1673-90

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Läs mer
844,00 Kr. 0,00 Kr. 844,00 Kr. Läs mer
848,00 Kr. 0,00 Kr. 848,00 Kr. Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer

 

Philips Avance är en kraftfull stavmixer med en effekt på hela 800 watt. Modellen har även titanbelagda knivblad som är sex gånger hårdare än en vanlig kniv av rostfritt stål. Titanbeläggningen och den kraftfulla motorn gör därmed att den här stavmixern har en otroligt bra prestanda och är extra driftsäker.

Knivarna har även en speciell optimerad form och själva mixerhuvudet är trekantigt. Utformningen av knivarna och mixerhuvudet ger tillsammans ett jämnare och snabbare resultat. Knivarna gör det även möjligt att få ett extra fint resultat, det är bara en fråga om hur länge du kör mixern.

Stavmixern styrs enkelt med SpeedTouch-knappen som ger en variabel hastighetsinställning och turboboost i en enda knapp. Om du trycker på knappen medan du kör mixern ökas knivarnas hastighet automatiskt. På så vis kan du långsamt öka hastigheten under användningen tills du når den nivå som passar bäst för uppgiften i fråga.

De effektiva knivarna och den kraftfulla motorn gör att stavmixern kan hantera i stort sett alla ingredienser och råvaror. Den vågformade kanten på mixerhuvudet är designad för att minimera stänk under användning, vilket är HR1673_90 turboknapsärskilt bra om du ofta gör soppor eller såser.

Handtaget på stavmixern är ergonomiskt utformat, vilket garanterar dig ett bra grepp under användningen utan någon risk för att mixern plötsligt glider ur handen.

Det följer dessutom med flera extra tillbehör till stavmixern, vilket gör att den har ett mycket brett användningsområde. När man ska montera eller ta lös en del, som till exempel vispen, behöver man bara trycka på en knapp.

Med Philips Avance HR1673/90 får du en mångsidig stavmixer som klarar av i stort sett alla uppgifter. Modellen har ett stort fokus på användarvänlighet och effektivitet vad gäller såväl själva stavmixern som alla tillbehör.

Medföljande tillbehör – alla delar tål maskindisk:
– Extra stor hackare på 1000 ml – passar för att hacka större mängder kött, örter, ost och lök
– Minihackare
– Visp – kan enkelt monteras och tas lös med ett finger
– Bägare på 1200 ml – med praktisk hällpip och gradering

Här nedanför kan du se en kort presentation av Philips Avance HR1673/90: 


Bosch MSM88160

✅ Bra kundomdömen

Bosch MSM88160

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer

 

Den här stavmixern från Bosch har inte genomgått några officiella tester ännu men den har fått toppbetyg av konsumenterna. Marknaden för stavmixrar är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika undersökningarna. Det betyder inte att de modeller som inte har granskats är sämre – de har bara inte testats ännu.

Bosch MSM88160 har en kraftfull motor på 800 Watt, vilket garanterar en effektiv mixning av även hårdare råvaror. Motorn är tystgående och vibrerar inte mycket och stavmixern är därmed väldigt enkel att hantera trots den höga effekten.

Modellen har 12 olika hastighetslägen som gör att man enkelt kan anpassa effekt och hastighet till den aktuella uppgiften. Förutom de 12 hastighetsinställningarna finns det även en turboknapp som gör att man lätt kan öka hastigheten under en kortare period medan man kör stavmixern. Du trycker helt enkelt på en knapp och hastigheten är högre så länge du håller inne knappen.

MSM88160 mikserfodMixerfoten är utformad i rostfritt stål och har Boschs särskilda kniv, QuatroBladePro, med fyra blad som ger ett jämnt och fint resultat. På insidan av själva mixerhuvudet finns små runda gropar som gör att ingredienserna blandas effektivt genom att strukturen leder ner ingredienserna direkt på den roterande kniven.

Huvudet är även utformat för att minimera stänk under användning, vilket till exempel gör att du utan problem kan använda mixern direkt i grytan när du gör soppa.

Stavmixern har ett så kallat SoftTouch-handtag och stora knappar som gör att det är enkelt och bekvämt att hantera mixern. Bosch använder sig av ett speciellt patenterat klickfäste för att montera och ta lös tillbehör, vilket gör det mycket lätt att byta mellan de olika delarna. Modellen är dessutom försedd med en extra lång och flexibel spiralsladd som ger extra komfort och rörelsefrihet.

Mixerfoten och alla tillbehör, förutom motorenheten, kan köras i diskmaskinen.

Medföljande tillbehör:
– Extra stor hackare – bra till färska örter, nötter, lök, kött och ost
– Visp i rostfritt stål
– Genomskinlig bägare med mätskala och lock
– Två lock


Bamix Superbox – Kockens favorit

✅ Testvinnare hos TV2 Norge

stavblender testvinder - bamix superbox

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 690,00 Kr. 0,00 Kr. 2 690,00 Kr. Läs mer
3 025,00 Kr. 0,00 Kr. 3 025,00 Kr. Läs mer
3 199,00 Kr. 0,00 Kr. 3 199,00 Kr. Läs mer

 

Bamix Superbox är en kraftig stavmixer med en effekt på 200 watt som är den perfekta assistenten i köket. Den är både kraftfull och mycket effektiv.

Det medföljer flera olika verktyg till denna modell:

1) En vanlig vispskiva som kan användas till vispgrädde och liknande.
2) En vispskiva med hål som kan användas till att göra dressing eller aioli.
3) Ett multifunktionsblad som används till att krossa istärningar. Detta blad är perfekt till soppor och smoothies.

Dessutom har denna stavmixer SliceSy som river, hackar och skivar extremt effektivt, vilket gör att du snabbt och enkelt kan skiva potatis till gratäng eller riva morötter. Med SliceSy medföljer det 2 skivor till att skära med och 3 olika rivskivor i olika storlekar.

Bamix Superbox är tillverkad i Schweiz, där Bamix har tillverkat köksutrustning sedan 1954. Bamix Superbox är mycket hållbar och enkel att rengöra vilket är en stor fördel när du har mycket att göra i köket. Det är riktigt många professionella kockar runt om i världen som använder denna modell.

På TV2 Norge testade två kockar flera olika modeller. Båda var eniga om att Bamix var den självklara testvinnaren.


Braun Multiquick 7 stavmixer MQ700

✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk

Braun Multiquick MQ700 - En af de bedste stavblendere på markedet

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
599,00 Kr. 0,00 Kr. 599,00 Kr. Läs mer
606,00 Kr. 0,00 Kr. 606,00 Kr. Läs mer
609,00 Kr. 0,00 Kr. 609,00 Kr. Läs mer

 

Braun MQ700 har en kraftig 750 watt motor med Smart Speed-teknologi. Denna teknologi är revolutionerande då den gör så att du kan sänka eller öka mixerns kraft, allt efter hur hårt du trycker på den. En knapp på stavmixern reglerar hastigheten, så ju hårdare du trycker på knappen, desto mer kraft får du.

Även om denna stavmixer är förhållandevis billig så har den ändå en bra komfort och prestanda, vilket är en av grunderna till att den har blivit korad till en av de bästa i Tænk test.

Tænk skriver att Braun MQ700 som helhet hade de bästa egenskaperna, vilket gör att den tar titeln som testvinnare.

Den är designad utifrån den patenterade Power Bell Techonology designen, som ger en bra kombination av mycket hårda blad av rostfritt stål och samtidigt ett unikt format huvud, som gör att det blir enkelt och effektivt att använda denna stavmixer med en hand.


Multiquick 7 Stavmixer MQ 725

✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk

Braun MQ725 – En stabil och effekt stavmixer

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
599,00 Kr. 0,00 Kr. 599,00 Kr. Läs mer
599,00 Kr. 0,00 Kr. 599,00 Kr. Läs mer
599,00 Kr. 0,00 Kr. 599,00 Kr. Läs mer
650,00 Kr. 0,00 Kr. 650,00 Kr. Läs mer
704,00 Kr. 0,00 Kr. 704,00 Kr. Läs mer
704,00 Kr. 0,00 Kr. 704,00 Kr. Läs mer

 

Denna Braun MQ725 stavmixer blev vinnare i Tænk test. Tænk.dk testade allt som allt 24 stavmixrar och korade 3 vinnare där både Braun MQ700 och MQ725 blev vinnare. Testet kikade bland annat på mixprestationen, användarvänlighet, rengöringsvänlighet och här klarade sig MQ725 perfekt.

Det är flera anledningar till att MQ725 modellen blev korad testvinnare. Precis som modellen ovanför MQ700 har den Smart Speed Control som gör att du kan sänka mixerns kraft beroende på hur hårt du trycker på knappen. Om du t.ex. önskar att öka hastigheten ska du öka trycket på knappen.

En annan fördel är den patenterade Power Ball teknologin som ger en bra kombination av superhårda blad av rostfritt stål och ett unikt format huvud som gör att du enkelt kan använda mixern med en hand. Den har ett mjukt handtag och en extra stor hastighetsknapp vilket gör den enkel att arbeta med.

Det medföljer en 600ml bägare som är perfekt till olika såser och soppor. Du får också en kompakt bägare på 350 ml som du kan hacka örter eller hårda ostar i.

Du får även en anti-splash visp i rostfritt stål som är perfekt till vispgrädde eller maränger. Mixern är mycket enkel att rengöra, vilket är en fördel för många.

Braun gjorde en undersökning som visar att 99% av deras kunder skulle rekommendera denna mixer till deras vänner och bekanta.


Braun MQ300 stavmixer

Testvinnare i Göteborgs Posten
Testvinnare i den danska tidningen Søndagsavisen
✅ Testvinder hos Testfakta

Braun MQ 300 – Billig stavmixer som har vunnit flest tester

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
299,00 Kr. 0,00 Kr. 299,00 Kr. Läs mer
500,00 Kr. 0,00 Kr. 500,00 Kr. Läs mer

 

Med Braun MQ300 får du en riktigt bra stavmixer som samtidigt befinner sig i den billiga änden jämfört med många andra stavmixrar.

Braun MQ300 har vunnit en rad tester i olika tidningar och testmagasin vilket vittnar om att det är möjligt att få en riktigt bra stavmixer till ett billigt pris. Testfakta har bedömt maskinens användarvänlighet, ljudnivå och prestanda, medan Göteborgs Posten kikade på mixerns förmåga att tillreda soppor, såser och majonnäs. I båda testerna fick den toppbetyg.

Søndagsavisen.dk skriver: ” Stavmixerns väsentligaste uppgift – att finfördela grönsaker och andra matvaror – så klarar den sig bäst och intar första platsen i testet. Förutom att vara en riktigt bra mixer så är den också mycket enkel att hantera och den sprutar inte medan man arbetar med den.”

Mixern har ett avtagbart skaft och knivarna är tillverkade av rostfritt stål. Den har två hastigheter och den levereras tillsammans med en bägare. Den är mycket enkel att rengöra vilket är en klar fördel när man har mycket att göra i köket.


KitchenAid Stavmixer

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön
Toppbetyg hos danska Tænk

Kitchenaid stavmixer

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 779,00 Kr. 0,00 Kr. 1 779,00 Kr. Läs mer
1 779,00 Kr. 0,00 Kr. 1 779,00 Kr. Läs mer
1 996,00 Kr. 0,00 Kr. 1 996,00 Kr. Läs mer
2 395,00 Kr. 0,00 Kr. 2 395,00 Kr. Läs mer

 

Stavmixern från KitchenAid klarar sig riktigt bra i tester från både svenska Råd & Rön och danska Tænk. Mixern hyllas speciellt för sin design, robusthet och användarvänligheten. Trots att mixern bara har en effekt på 180 W, så klarar den sig riktigt bra i tester och klättrar hela vägen upp till toppen när det gäller blandningsförmåga.

Stavmixern har tre utbytbara knivblad och fem hastigheter och är mycket mångsidig. Den kan både krossa is, skära kött, skumma mjölk till kaffet, vispa grädde och göra smoothies och majonnäs. Det medföljer även en hel del extrautrustning till denna stavmixer, bl.a. en borste, en minihackare och en kanna till mixern. Den extra långa armen betyder att du kan använda mixern i större grytor eller skålar. Stavmixern utmärker sig också i testen genom att vara mycket tyst. Den kan köpas i röd, svart och krämfärg.

Var uppmärksam på att just denna modell har gått ut, och inte längre säljs i Sverige. Ovanstående är en nyare modell och i stort sett helt identisk med den gamla modellen, dock förbättrad.


Ska jag köpa en stavmixer eller en vanlig mixer?

Frågan om vad som skulle passa dig bäst beror på flera olika faktorer.

Fördelen med en stavmixer är att den är liten och smidig jämfört med en vanlig mixer. Den tar mindre plats, är snabbare att rengöra och mer flexibel. Men om du ska mixa större saker eller mängder så rekommenderar vi att du köper en vanlig mixer. En stavmixer är perfekt till att mixa soppor, smoothies, vispgrädde och blanda ingredienser.

Generellt bör du se en stavmixer som ett litet hjälpmedel som enkelt och snabbt kan mixa mindre saker, men den kan inte alltid ersätta en vanlig mixer.


Många möjligheter med stavmixer

Whiteaway.se har gjort en liten guide där de beskriver några av de möjligheter du har med en stavmixer. En stavmixer består av en stav med roterande knivblad i botten som är ytterst effektiv till att mixa mindre mängder av ingredienser.

Whiteaway poängterar i deras guide att det är mycket viktigt att rengöra stavmixern direkt efter användning, så att matrester inte fastnar på den. Det rekommenderas vanligtvis att man rengör den för hand och kom ihåg att alltid ta ut kontakten innan du rengör den.

Det är även viktigt att torka den ordentligt efter att du har rengjort den.


Test av stavmixers – Dessa tester har vi genomgått:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk testade 34 olika stavmixrar under 2015. Deras resultat visar att varken den billigaste eller den dyraste var den bästa. Många av de bästa låg faktiskt i den billigare änden, vilket också var fallet med Braun Multiquick 7, som blev korad till vinnare.

Därmed kom de tre testvinnarna från samma producent, i samma produktserie. Det var Braun Multiquick 7 MQ700, Braun Multiquick 7 MQ725 och MQ735 som fick titlarna som bästa stavmixrar.

Tænk´s experter fokuserade på egenskaper, användarvänlighet, rengöringsvänlighet, kvalitet och ljudnivå, som dom avgörande faktorerna. Du kan läsa hela testet här. Observera att det kräver ett betalt medlemskap hos Tænk.dk för att läsa hela testet.

Gastromand.dk 🇩🇰
Gastromand.dk är Danmarks största online community om gastronomi och köksgrejer för män. På Gastromand finns det ett stort intresse och passion för gastronomi och deras mission är att vara Danmarks största och bästa community om mat och dryck – av och för män. De har testat Bamix Swissline 200 som de har gett 6 utav 6 stjärnor i deras test. Du kan läsa hela testet gratis här.

Politiken.dk 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken hade besök av livsmedelsteknikern Lone Lysdal från Karolines Kök, som testade 8 stavmixrar. Lone testade deras förmåga att mixa soppor av potatis, selleri, purjolök och morötter. Dessutom kikade hon på hur ergonomin, ljudnivå och hur enkla de var att rengöra. Du kan läsa hela testet här på politikens hemsida.

Søndagsavisen.dk 🇩🇰
Den danska tidningen Søndagsavisen publicerade 2015 ett test baserat på ett resultat från det tyska laboratoriet SLG, som hade testat åtta stavmixrar för under 500 kr.

I testet fick de till uppgift att mixa 6 olika rätter. Bland annat sparrissoppa, grönsaksjuice och majonnäs. Därefter bedömde laboratoriet slutresultatet.

De fick också betyg för hur lätta och komfortabla de var att använda samt deras ljudnivå. Vinnaren blev Braun MQ300. Du kan läsa testet gratis genom att klicka här.

TV2.no 🇳🇴
De två norska kockarna Thomas Kongstad och Paulius Gasparavicius genomförde ett test av 10 olika stavmixrar. Testets dyraste stavmixer, Bamix Deluxe superbox blev en solklar vinnare. Du kan läsa hela testet på TV2 Norges hemsida här.

Göteborg Posten 🇸🇪
Göteborgs Posten har också kikat närmare på testet från det tyska laboratoriet SLG.
Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Testfakta.se 🇸🇪
På Testfaktas hemsida visar de ett test som de har beställt från det tyska laboratoriet SLG. I testet undersöks 6 olika stavmixrar, där de har testat deras förmåga att mixa 6 olika ingredienser. Man har också kikat närmar på design, ljudnivå och kvalitet. Du kan läsa hela testet här.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för stavmixrarna är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika testerna. Det betyder inte att de modeller som inte granskats är sämre – de har bara inte testats ännu. Till vår genomgång av olika stavmixrarna har vi på Konsumentmagasinet därför även läst kundomdömen hos bland annat och Whiteaway. Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna, vilket utgör ett bra komplement till expertbedömningarna.