SodaStream Test – De bästa SodaStream-maskinerna – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Vissa kan ha svårt att hålla sig borta från läsk i vardagen, det bubblande bruset och den uppfriskande effekten som läsk har är för många helt enkelt oemotståndlig. Tyvärr är läsk onyttigt och fyllt med mängder av socker, och därför är rekommendationen att vara återhållsam med bubblorna.

Om man tycker om det bubblande vattnet är dock SodaStream-maskinerna ett alternativ  som blir allt vanligare. Med en SodaStream-maskin kan man nämligen förvandla vanligt kranvatten till sprudlande bubbelvatten och läsk på ett ögonblick i sitt eget kök.

Den här artikeln handlar om tester av olika SodaStream-modeller samt ett par modeller från andra märken. Vi går igenom experternas bedömningar av maskinerna i olika undersökningar där vi tar reda på vilka kvaliteter varje maskin har.

Vi går igenom de olika undersökningarna för att kunna guida dig till att hitta den modell som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på tester från det svenska konsumentrådet Råd & Rön samt norska TV2 och flera konsument- och testsajter.

Om du vill läsa mer har vi en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Senaste uppdatering – 08/03/2024:

I den senaste versionen av den här artikeln har vi utvidgat vår lista till att omfatta ytterligare tre nya modeller på kolsyremaskiner: den intuitiva SodaStream Terra, den kompakta SodaStream Art och den lättunderhållna MySoda Woody.

I den här artikeln får du:

 Överblick över de bästa SodaStream-modellerna
 Överblick över modeller från alternativa märken
 Information om SodaStream
 Recept till SodaStream
 Genomgång av de tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


SodaStream Spirit

Testvinnare hos TV2.no
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

SodaStream Spirit

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Med några få steg kan man göra eget bubbelvatten eller läsk i en SodaStream-maskin, men om det ska löna sig att framställa drycken själv så är det avgörande att kvaliteten är hög och smaken bra. Hos SodaStream Spirit bedömer experterna att smaken på drycken precis efter framställning är bra och inbjudande. Efter ett dygn är kvaliteten fortfarande mycket hög, och drycken har inte tappat sin skärpa eller sprudlande effekt.

Enkel att montera

Förutom vatten från kranen behövs bara några få föremål för att omvandla vattnet till en utsökt dryck, bland annat en gaspatron och en flaska. Gaspatronen ser till att bubblorna skapas och på SodaStream Spirit är den mycket enkel att montera, vilket även gäller flaskan.

Detta gör att man inte behöver skruva eller trilskas med varken flaska eller patron, och förvaringen är också mycket välfungerande. Allt kringarbete är därmed så pass användarvänligt att inte ens nybörjare behöver tänka på mycket annat än att skapa precis den dryck man vill ha.

Bra pris

Att köpa bubbelvatten och läsk på affären kan snabbt bli ett dyrt nöje om du gör det ofta, så priset är också en faktor man bör överväga om man vill ha ett alternativ till köpes-läsken.

Det finns relativt stora prisskillnader mellan de olika kolsyremaskinerna, men SodaStream Spirit ligger prismässigt på en medelnivå och bevisar därmed att kvalitet inte behöver kosta onödigt mycket.

Utvalda fördelar med SodaStream Spirit:
 Bra allround-modell
Drycken smakar bra och håller hög kvalitet
Kvaliteten bevaras länge
Flaska och patron är enkla att montera
Prisvärd modell

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av SodaStream Spirit:


SodaStream Power

4 av 6 stjärnor hos TV2.no
✅ 5 stjärnor hos Dagbladet.no
✅ 4 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com

SodaStream Power

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.


SodaStream Power har provats av ett antal olika experter, bland annat från norska TV2 och testsajten trustedreviews.com, och de är eniga om att SodaStream Power är en riktigt bra maskin som imponerar med många funktioner och en snygg design. De många funktionerna öppnar upp för en mer varierad användning av maskinen, och den snygga designen gör att maskinen kommer att se bra ut i varje kök.

Tre olika nivåer

SodaStream Power är en av de modeller som både ser bra ut och har en stor variationsbredd inom användningen. Modellen är nämligen utrustad med tre olika nivåer som anger hur sprudlande och bubblande vattnet blir. På den lägsta nivån blir vattnet mycket milt kolsyrat, men redan på andra nivån sprudlar vattnet och påminner om en nyöppnad köpes-läsk.

Om man använder den högsta nivån får man ett mycket bubblande resultat med bubblor som stannar kvar även när man häller upp vattnet i ett glas, och kommer man sedan ihåg att skruva på locket på flaskan kan kolsyran hålla i flera dagar.

SodaStream återuppstår i en vackrare version

Märket SodaStream var mycket populärt på 80-talet, men då var inte stilrenhet och design högt prioriterat. Nu är situationen emellertid annorlunda med SodaStream Power, som är riktigt snygg att se på. Balansen är perfekt, detaljerna diskreta och stilen minimalistisk.

De tre knapparna som indikerar nivåerna är markerade med LED-lampor och tydliga droppar som anger intervallen. Både patron och strömanslutning är diskret gömda så att designen behåller sitt flow.

Mäktig maskin

SodaStream Power är på alla sätt och vis en stor och mäktig maskin, och med alla sina funktioner befinner den sig också i den dyrare änden av prisskalan. Trots de många funktionerna är användarvänligheten på topp och den är enkel att använda.

För pengarna får man möjligheten att individualisera sin dryck och själv välja hur kolsyrat vattnet ska vara. Patronen ger runt 60 liter läskedryck innan den är tom, vilket kan motsvara flera månaders användning beroende på hur mycket maskinen används.

Utvalda fördelar med SodaStream Power:
 Snygg och stilren design
Många funktioner
Tre nivåer som gör vattnet lätt, medium eller mycket kolsyrat
Enkel att använda
En patron är tillräckligt för 60 liter läskedryck

Här nedan kan du se hur man använder SodaStream Power:


SodaStream Terra – lättanvänd kolsyremaskin

Bland marknadens bästa kolsyremaskiner

Bäst överlag på CNN.com
✅ Bäst överlag på CNET.com
✅ Mest prisvärd på GoodHouseKeeping.com
✅ 4,6/5 på Amazon
✅ 4,8/5 på Google Shopping


Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.


Är du en universitetsstudent med begränsat utrymme i din studentkorridor och brist på eluttag? Upptäck bekvämligheten med SodaStream Terras trådlösa funktionalitet, som erbjuder färskt kolsyrat vatten var och närhelst du vill, utan att du behöver leta efter ett eluttag.

 • Intuitiv och kompakt design
 • Justerbar kolsyrenivå
 • Sladdlös drift

Recension: En detaljerad recension av SodaStream Terra

Strömlinjeformad elegans
Om du letar efter en kombination av elegans och funktionalitet för ditt kök, är SodaStream Terra ett enastående alternativ med sin enkla, utrymmesbesparande design. Den här kolsyremaskinen passar alla köksstorlekar och får enkelt plats i ett litet hörn eller i ett skåp. Dess användarvänlighet är anmärkningsvärd, med okomplicerad installation och enkel drift. Sodastream Terra är ett bra alternativ för både nybörjare och erfarna entusiaster av kolsyrat vatten, med den extra fördelen att den erbjuder diskmaskinsvänliga delar, som exempelvis 1-litersflaskan, någonting som gör underhåll till en barnlek och som höjer din användarupplevelse.

Anpassningsbara nivåer av kolsyra
Med SodaStream Terra kan du anpassa kolsyranivån efter din smak, från en mild brusighet till en kraftig fräschör. Denna anpassningsförmåga visar SodaStream Terras engagemang för att tillgodose olika smaker. Quick Connect CO2-systemet, en uppgradering från äldre modeller, förenklar och snabbar upp installationsprocessen, vilket ökar din bekvämlighet och upplevelse.
En annan funktion som är värd att nämna är den effektiva låsmekanismen för flaskan, genialt utformad för att förhindra spill. Den bekvämt utformade kolsyreknappen ger ökad användarvänlighet, vilket gör Terra till ett klokt val enligt vår uppfattning.

Proffstips: För bästa upplevelse med din SodaStream Terra, börja med att trycka tre gånger på kolsyreknappen för en perfekt balanserad kolsyra. Du kan därifrån finjustera så att mängden kolsyra passar dina preferenser. Detta ger dig fullständig kontroll över kolsyreintensiteten och garanterar att varje portion kolsyrat vatten uppfyller exakt dina önskemål.

Vad säger användare och experter om SodaStream Terra?

Vi upplever att användare av SodaStream Terra ofta uttrycker tillfredsställelse med dess praktiska egenskaper och funktionalitet. Den sladdlösa funktionen är en stor hit och ger flexibilitet att använda den i olika miljöer som fordon eller utomhuscamping. Dess mindre storlek och lätthet uppskattas särskilt av dem som värdesätter kompakta och bärbara produkter. Den enkla processen att ansluta SodaStream-flaskorna och CO2-cylindern nämns också ofta på grund av enkel hantering.Recensenter på olika plattformar berömmer SodaStream Terra för dess användarvänliga egenskaper och effektiva prestanda. CNN.com understryker dess enkla användning, robusta konstruktion och imponerande prisvärdhet, och nämner särskilt dess förmåga att generera utmärkt kolsyra. CNET.com instämmer och påpekar att Terra är ett ledande val bland kolsyremaskiner.

GoodHouseKeeping.com bidrar till hyllningarna och fokuserar på Terras eleganta och användarintuitiva design. De lyfter särskilt fram dess tysta funktion, perfekt för dig som vill njuta av kolsyrat vatten under morgontimmarna. Experter är i allmänhet överens om att denna kolsyremaskin utmärker sig genom sin enkelhet, effektivitet och praktiska funktion.

Pros

 • Passar enkelt på bänkskivor och i skåp, vilket sparar utrymme i köket.
 • Möjliggör anpassning av kolsyrenivå
 • Ingen elektricitet krävs
 • Tystgående drift
Cons

 • Plastkonstruktionen är inte så robust eller högkvalitativ som den skulle kunna vara

Konsumentmagasinets bedömning

Ur vårt perspektiv är SodaStream Terra ett värdefullt tillskott till alla kök, särskilt för dig som värdesätter bekvämlighet och lite kolsyra i dina drycker. Dess kompakta design gör att den passar perfekt på bänkskivor och i skåp, en välsignelse för mindre köksutrymmen. En av dess anmärkningsvärda egenskaper är den anpassningsbara kolsyranivån, som tillgodoser alla smaker, från milt sprudlande till intensivt brus.

Vi uppskattar också dess tysta drift, vilket gör att den enkelt kan användas utan att det stör. Medan plastkonstruktionen kan ses som en nackdel av vissa för dess brist på robusthet, tycker vi att detta bidrar till Terras bärbarhet och lätta natur. Sammanfattningsvis balanserar SodaStream Terra effektivt funktionalitet och användarvänlighet, vilket gör den till ett bra val för alla som gillar kolsyrat vatten.

Specifikationer:

Flaskvolym: 0,5 / 1 L
Material: Plast
Vikt: 2,8 kg
Tål maskindisk: Ja


SodaStream Crystal 

4.2 av 5 stjärnor hos Kitchengearpros.com 
5 stjärnor baserat på 682 användarbetyg hos TestSieger.de

SodaStream Crystal

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
SodaStream Crystal är efterföljaren till modellen Penguin och en av marknadens populäraste kolsyremaskiner. Designen på den här modellen skiljer sig en del från andra kolsyremaskiner i och med att man inte kan se flaskan. Den är nämligen dold inuti en stängd behållare.

Den här modellen passar därför in i de flesta hem och kan utan problem stå framme på bänken. Designen imponerar framförallt på experterna från Kitchengearpros.com, som skriver att SodaStream Crystal har en unik design.

Miljövänlig kolsyremaskin med smarta funktioner

SodaStream Crystal är en enkel och kompakt kolsyremaskin som framställer bubbelvatten och läsk utan vare sig elektricitet eller batterier. Man behöver bara trycka på en knapp.

De flesta SodaStream-modeller använder BPA-fria och återanvändbara plastflaskor, men SodaStream Crystal använder istället glasflaskor.

Medan andra SodaStream-maskiner gör det möjligt att minska sin miljöpåverkan genom att använda mindre plast eliminerar SodaStream Crystal alltså behovet av plastflaskor helt och hållet. Enligt Kitchengearpros.com är detta en smart ny egenskap, och de skriver att detta minskar användningen av plastflaskor och sparar upp till 1300 flaskor per år.

Man kan kolsyra vatten med minimal miljöpåverkan med alla SodaStream-modeller, men det finns ett par egenskaper som gör att SodaStream Crystal står ut.

Den här modellen kan till exempel vara ett bra alternativ om man är orolig för att flaskor som inte skruvats på plats ordentligt ska explodera.

En egenskap som skiljer SodaStream Crystal från andra SodaStream-modeller är nämligen en mekanism som automatiskt låser fast flaskan, och man behöver därmed inte skruva fast den själv. Detta sliter mindre på både flaskan och maskinen, och det minskar även risken för att flaskan inte ska bli fastsatt ordentligt.

Bra kapacitet, tre kolsyrenivåer och enkel rengöring 

Det enda som Kitchengearpros.com inte är nöjda med hos SodaStream Crystal är kapaciteten på flaskan som används för att kolsyra vatten. Den rymmer 0,6 liter, och experterna tycker att den gott och väl hade kunnat vara lite större.

Flaskan bevarar dock kolsyran i både bubbelvatten och läsk, och både experterna från Kitchengearpros.com och användarna från TestSieger.de tycker om att man kan njuta av dryckerna länge efter att man gör dem.

Användarna från TestSieger.de förklarar även att flaskan inte bara ser bra ut, utan att bubbelvattnet även smakar bättre än i en plastflaska. Glasflaskan tål dessutom maskindisk, så när flaskan blir smutsig går det snabbt och enkelt att rengöra den.

SodaStream Crystal har totalt tre olika kolsyrenivåer som gör det möjligt att få den perfekta mängden kolsyra i drycken.

Med kolsyrepatronen som ingår kan man göra upp till 60 liter bubbelvatten beroende på hur mycket kolsyra man vill ha i vattnet.

Utvalda fördelar med SodaStream Crystal:
 Enkel och stilren design med dold flaska
 Glasflaska som kan köras i diskmaskinen
 Låsmekanism
 Miljövänlig
 Tre olika kolsyrenivåer


SodaStream Art – utrymmesbesparande kolsyremaskin

Bra och hållbar kolsyremaskin

Nummer två på NyTimes.com
✅ Bäst användarvänlighet på TheSpruceEats.com
✅ Bästa premium SodaStream på GoodHouseKeeping.com
✅ 4,6/5 på Amazon
✅ 4,7/5 på Google Shopping


Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.


Letar du efter ett sätt att ge dina barn perfekt kolsyra? Prova SodaStream Art, med justerbara kolsyranivåer och en användarvänlig spakmekanism som gör att du kan skräddarsy kolsyresättningen och skapa en mild, barnvänlig kolsyra i varje dryck

 • Justerbara kolsyrenivåer
 • Lättviktsdesign
 • Unik Snap & Lock-teknik

Recension: En detaljerad recension av SodaStream Art

Vintagestil möter modern funktion
Om du gillar klassisk estetik men vill ha modern bekvämlighet är SodaStream Art rätt val för dig. Den här kolsyremaskinen har en retrolook som påminner om gammaldags läskbutiker och utmärker sig genom sin eleganta metallfinish som skiljer den från mängden. Den kompakta, lätta konstruktionen gör att den passar utmärkt i små kök, där den enkelt smälter in i ombonade utrymmen eller passar in i skåp. Underhållet av SodaStream Art är också enkelt och kräver bara en snabb avtorkning för att hålla den i perfekt skick, vilket gör att du slipper komplicerat underhåll eller omfattande rengöring.

Banbrytande teknik för enkel kolsyresättning
Snap & Lock-mekanismen i SodaStream Art garanterar en säker placering av flaskan, vilket ger en överlägsen upplevelse jämfört med andra modeller. Den lättinsatta gasbehållaren, som är kompatibel med SodaStreams Quick Connect CO2-flaskor, förenklar installationen så att du slipper komplicerade skruvmetoder. Detta är särskilt fördelaktigt om du har begränsad fingerfärdighet, eftersom det rosa spaksystemet underlättar monteringen av CO2-cylindern och eliminerar behovet av ansträngande handledsrörelser. Dessutom har SodaStream Art en anmärkningsvärd livslängd när det gäller kolsyra. Den håller mineralvatten eller smaksatta drycker bubbliga under en längre tid i kylskåpet, tack vare ett välgjort lock med tätning.

Tips: För att förlänga kolsyran i dina drycker gjorda med SodaStream Art, förvara dem i kylskåpet direkt efter kolsyresättning. På så sätt utnyttjas det täta locket till fullo.

Vad säger användare och experter om SodaStream Art?

Användarfeedback lovordar konsekvent SodaStream Art Sparkling Water Maker för dess blandning av estetik, funktionalitet och miljövänlighet. Dess eleganta, moderna utseende är en hit och passar utan problem in i olika köksstilar. Användarna berömmer ofta dess användarvänlighet och njuter av enkelheten med att förvandla vanligt vatten till kolsyrade drycker. Som en användare uttrycker med entusiasm: “Det är elegant och perfekt. Flaskorna är otroligt hållbara, liksom korkarna. Jag älskar att kunna kontrollera sötman i mina drycker!”

Experter från plattformar som NyTimes.com, TheSpruceEats.com och GoodHouseKeeping berömmer enhälligt SodaStream Art för dess funktionalitet och design. De noterar dess förmåga att skapa tillräckligt kolsyrat mineralvatten med behagliga bubblor och betonar bekvämligheten med SodaStreams Quick Connect CO2-cylindrar. Denna aspekt uppskattas särskilt för att den är enkel och minskar behovet av ansträngande handrörelser. Recensenterna tilltalas också av dess retrokänsla, inklusive den eleganta metallfinishen och den framträdande spaken, som ger en nostalgisk soda-shop-atmosfär till moderna kök. Dessa recensioner är överens om att SodaStream Art utmärker sig med en mer exklusiv design jämfört med andra modeller, vilket gör den till ett förstahandsval för dem som prioriterar en kombination av stil, funktionalitet och användarvänlighet i en läsktillverkare.

Pros

 •  Ger väl kolsyrade drycker med jämn bubbelkvalite
 • Robust konstruktio
 • Utrymmesbesparande design
 • Långvarig kolsyra
Cons

 • Endast kompatibel med SodaStreams Quick Connect-flaskor, inte universella typer.

Konsumentmagasinets bedömning

Ur vårt perspektiv är SodaStream Art ett bra alternativ för dig som letar efter en förstklassig kolsyremaskin för hemmabruk. Dess konsekventa prestanda när det gäller att producera väl kolsyrade drycker med enhetliga bubblor är avgörande för kolsyrefans. Maskinens robusta konstruktion visar att den är hållbar och pålitlig, vilket gör den till ett värdefullt tillskott i ditt kök under lång tid framöver. Dess kompakta design är ett annat plus, lämplig för kök av alla storlekar. Vi gillar dess förmåga att bibehålla kolsyra under längre perioder, så att dina drycker håller sig fräscha längre.

Även om SodaStream Art är specifikt kompatibel med SodaStreams Quick Connect-cylindrar, ser vi inte detta som en stor begränsning. Den enkelhet och bekvämlighet som dessa flaskor erbjuder verkar uppväga begränsningen att inte vara universellt anpassningsbar. Dessutom gör den breda tillgången på dessa flaskor, tillsammans med SodaStreams effektiva system för flaskbyte, denna funktion till en hanterbar del av produktens totala attraktionskraft.

Specifikationer:

Flaskvolym: 1 L
Material: Polymer med termoplastiska egenskaper
Vikt: 3,8 kg
Tål maskindisk: Ja


MySoda Woody – kolsyremaskin som är lätt att rengöra

Bästa minimalistiska design

Bäst kontroll på mängden kolsyra på GoodHouseKeeping.com
✅ Bästa design på TheSpruceEats.com
✅ 4,6/5 på Google Shopping


Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.


Trött på att vara begränsad till specifika märken av CO2-cylindrar? Upptäck flexibiliteten hos MySoda Woody Sparkling Water Maker, din go-to för kontinuerlig kolsyresättning. Denna kolsyremaskin är kompatibel med alla vanliga CO2-cylindrar och ger en oavbruten kolsyreupplevelse, även när det krisar eller vid begränsad tillgänglighet.

 • Kompakt och lätt design
 • Sladdlös användning
 • Kompatibel med vanliga CO2-flaskor

Recension: En detaljerad recension av MySoda Woody

Enkel kolsyresättning på kommando
MySoda Woody Sparkling Water Maker utmärker sig genom sin enhetliga kolsyresättning. Den ger tillförlitligt samma nivå av bubbel vid varje användning, vilket säkerställer exakt kontroll över vattnets sprudlande egenskaper. Denna funktion är ovärderlig om du prioriterar noggrannhet och konsekvens i dina drycker. Dessutom är den känd för sin användarvänlighet, med okomplicerade användnings- och rengöringsprocesser. Även om den inte är lämplig för diskmaskiner förenklar dess design manuell rengöring. Dessutom gör den kompakta storleken och lätta konstruktionen att den passar in i alla kök utan att ta upp mycket utrymme.

Elfri drift
En annan aspekt av MySoda Woody är att den är tillverkad av biokompositmaterial, som innehåller avfallsmaterial från skogsbrukssektorn. Att den inte är beroende av el bidrar ytterligare till dess mångsidighet och bekvämlighet. Oavsett om du är hemma eller på resande fot kan du njuta av färskt kolsyrat vatten när som helst, utan behov av en elektrisk strömkälla.

Tips: För att få ut mesta möjliga av MySoda Woody, använd kallt vatten för kolsyresättning. Den pålitliga kolsyresättningen garanterar perfekta bubblor varje gång, vilket förbättrar sprödheten och den uppfriskande kvaliteten på dina kolsyrade drycker.

Vad säger användare och experter om MySoda Woody?

Användare har delat med sig av olika erfarenheter av MySoda Woody Sparkling Water Maker, och ofta betonar de dess användarvänlighet, enkla design och effektiva kolsyresättning. Den snabba kolsyreprocessen, vanligtvis cirka fem sekunder, och den unika känslan av biokompositmaterialet är särskilt uppskattade. En användare kommenterar: “Jag har haft den här apparaten i några månader och är mycket nöjd med den. Den har eliminerat behovet av att köpa mineralvatten på flaska. Den är kompakt, behöver ingen el och är otroligt enkel och snabb att använda!”

Granskningsexperter från olika plattformar har berömt MySoda Woody Sparkling Water Maker för dess design och funktionella enkelhet. Outlets som TheSpruceEats.com och GoodHouseKeeping.com lyfter fram dess användning av biokompositmaterial, vilket understryker dess miljömedvetenhet. De uppskattar också den enkla installationen, användarvänligheten och rengöringsprocessen, trots att den inte tål maskindisk. Kompatibiliteten med standardmärken för CO2-cylindrar och tillgängligheten i flera färger ses också som positivt.

Pros

 • Kan användas med CO2-flaskor av olika märken
 • Design lämplig för mindre utrymmen
 • Kan användas var som helst utan behov av elektricitet
 • Enkel att installera och använda
Cons

 • Begränsad till kolsyrat vatten

Konsumentmagasinets bedömning

Ur vårt perspektiv är MySoda Woody Sparkling Water Maker ett bra val för dig som letar efter en praktisk lösning för kolsyresättning. Dess förmåga att arbeta med olika märken av CO2-cylindrar ger stor flexibilitet och bekvämlighet vid inköp av kolsyremaskiner. Maskinens design är särskilt utrymmeseffektiv, vilket gör den till ett värdefullt tillskott i alla kök, oavsett storlek. Att den inte är beroende av elektricitet är ett stort plus, vilket bidrar till dess bärbarhet och bekvämlighet.

Installationen och driften av MySoda Woody är användarvänlig och tilltalar dem som värdesätter enkelhet och effektivitet. Även om den främst är utformad för att kolsyra vatten, gör detta fokus att den kan utmärka sig i sin huvudfunktion. För dig som främst är intresserad av kolsyrat vatten är denna specialisering kanske inte en nackdel. Istället levererar den högkvalitativ kolsyra specifikt för vatten, vilket uppfyller behoven hos många användare. Sammanfattningsvis kombinerar MySoda Woody funktionalitet, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör den till en stark utmanare för dig som brinner för kolsyrat vatten.

Specifikationer:

Flaskvolym: 1 L
Material: 60% ISCC-certifierad biopolymer från tallolja, 40% PEFC-certifierade träbaserade fibrer
Vikt: 2,62 kg
Tål maskindisk: Nej, tål ej maskindisk


Andra testvinnare

I ovanstående avsnitt har vi gått igenom ett antal SodaStream-maskiner som alla antingen är testvinnare och/eller har fått toppbetyg i olika tester. Det finns emellertid även andra kolsyremaskiner på marknaden, och därför vill vi i detta avsnitt gå igenom några modeller från andra märken som också har utmärkt sig i tester. Du kan även läsa mer i Konsumentmagasinets kolsyremaskin test.

Syftet är att vara så nyanserade som möjligt och ge en bättre överblick över vilka alternativ till SodaStream som finns på marknaden.

Vi går igenom de alternativa märkena på samma sätt, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att jämföra och hitta den maskin som passar bäst till just dig.


Aqvia Balance

“Mest för pengarna” hos TV2.no

Aqvia Balance

.
Det är svårt att förbise att SodaStream sitter stadigt på tronen när det kommer till marknaden för kolsyremaskiner. Det finns dock alternativ till SodaStream, bland annat modellen Aqvia Balance från Aqvia. Experterna hos norska TV2 har provat Aqvia Balance tillsammans med fyra andra modeller, och experterna bedömer att Aqvia Balance är en bra modell som ger konsumenten väldigt mycket för pengarna.

Kranvatten och kolsyra

En kolsyremaskins viktigaste uppgift är att omvandla vanligt kranvatten till bubblig och sprudlande dryck som är ett hälsosammare alternativ till det man kan köpa på affären. För att dessa maskiner ska kunna ersätta läsk från butiker måste dock kvaliteten vara hög.

Även om kranvatten i sig inte smakar något har det ändå en bismak som mycket väl kan träda fram efter behandlingen i maskinen. Rätt mängd kolsyra och en maskin av hög kvalitet kan minimera den smaken, och experterna poängterar att det är mycket lätt att få den rätta doseringen av kolsyra på Aqvia Balance.

Klar på några få sekunder

Hur man doserar kolsyran varierar från maskin till maskin, och hos Aqvia Balance fungerar denna dosering som nämnt riktigt bra. Om man håller nere knappen i 3-4 sekunder får man en normal mängd kolsyra, varken för lite eller för mycket, som skapar en dryck som är sprudlande som en nyöppnad läsk. Tillverkaren har på det stora hela fokuserat på enkelhet med Aqvia Balance, och experterna betonar att modellen generellt är lätt att använda och montera.

Bra pris

Aqvia Balance befinner sig i den lägre änden av prisskalan, men den har fortfarande alla nödvändiga funktioner för att ge användaren en bra upplevelse. Välj mellan många olika smakvarianter och skapa just den läsk som passar dig. Det följer med en flaska på 1 liter samt en kolsyrepatron som räcker för upp till 60 liter vatten. Kom ihåg att denna flaska, liksom de flesta flaskor från andra modeller, inte tål maskindisk.

Utvalda fördelar med Aqvia Balance:
Mycket för pengarna
Lätt att dosera kolsyran
Ett enkelt tryck ger en läskande dryck
Enkel modell
Har alla nödvändiga funktioner

Här nedan kan du se en kort presentation av hur man använder Aqvia Balance:


Aqvia Exclusive

5 av 6 stjärnor hos TV2.no
✅ 5 stjärnor hos norska Dinside.no
✅ Testvinnare hos Smartson.se

Aqvia Exclusive

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Trots att SodaStream dominerar marknaden för kolsyremaskiner, tillverkar Aqvia också några riktigt bra maskiner, bland annat modellen Aqvia Exclusive. Aqvia Exclusive har ingått i flera olika tester och både norska TV2, konsumentsajten dinside.no och testsajten smartson.se betonar att Aqvia Exclusive är ett mycket bra alternativ till SodaStream.

Värdig utmanare

Som sagt har SodaStream länge varit synonymt med hemmagjord läsk av hög kvalitet, men även Aqvia-modellerna håller en hög kvalitet. Det svenska gasbolaget Aga tillverkar två Aqvia-modeller. Den ena, Aqvia Exclusive, har experter jämfört med SodaStreams modeller i flera tester, och slutsatsen lyder att Aqvia Exclusive är en värdig utmanare som på flera punkter fungerar bättre än rivalen.

Välj själv kolsyremängd

En av de största fördelarna med Aqvia Exclusive är dess enkla sätt att välja hur mycket kolsyra man vill ha i sin dryck. Man trycker bara på knappen på framsidan av maskinen och väljer mellan tre nivåer. Ju högre nivå, desto mer bubblor.

Om man väljer den lägsta nivån får man en dryck med runda, små och milda bubblor, medan nivå tre kommer att ge en omgång brusande bubblor, nästan som ett vattenfall. Detta gör att alla kan få sin dryck precis som de föredrar den, och kommer man sedan ihåg att sätta på locket på flaskan efteråt kan vattnet bevara kolsyran i flera dagar.

Enkel och tyst

Ett annat område där Aqvia Exclusive utmärker sig är ljudnivån. Maskinen lever inte om särskilt mycket, och man slipper således de gälla pipljuden som vissa maskiner ger ifrån sig. Den här modellen är dessutom simpel och lätt att hantera även när man bara ska sätta fast flaskan.

Bruksanvisningen är riktigt bra, och det följer med två flaskor. Designen är snygg och du har möjlighet att välja mellan flera olika färger för att maskinen ska passa in så bra som möjligt i ditt kök och till din personliga stil.

Utvalda fördelar med Aqvia Exclusive:
Hög kvalitet
Lätt att dosera kolsyran
Tre nivåer gör det möjligt att få drycken precis så bubblande som man vill ha den
Tyst modell
Enkel att använda


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


SodaStream Genesis

Testvinnare hos Smartson.se
Toppbetyg hos Råd & Rön

SodaStream Genesis

.
Kranvatten omvandlas till bubbelvatten eller läsk genom att tillföra kolsyra och eventuellt olika smakvarianter. En bra maskin ger då användaren en bubblande dryck där smaken av kranvattnet inte är för genomträngande.

SodaStream Genesis är en av de bra maskinerna på marknaden och bubbelvattnet som maskinen producerar är både smakrikt och behåller bubblorna länge efter framställningen. Detta är tack vare de specialtillverkade flaskorna som ser till att bevara kolsyran så att drycken inte blir avslagen efter att ha stått en dag eller flera.

Lätt att rengöra

Förutom att kunna framställa välsmakande dryck är det också viktigt att maskinen är lätt att hantera och använda. Här ingår rengöringen. Ju lättare rengöringen är, desto större är chansen att man har lust att använda maskinen ofta.

SodaStream Genesis hör till de maskiner som är lätta att rengöra då den inte har många delar som är svåra att få bort smuts från. Lätthet är ett kännetecknande ord för denna modell då montering av patron och flaska också fungerar bra, och maskinen är lätt att använda.

Säker och stadig

Med SodaStream Genesis ingår, till skillnad från många andra modeller, två flaskor, vilket är smart om man vill göra flera flaskor åt gången.

Flaskorna är både stadiga, säkra och mycket hållbara med en kapacitet på 0,8 liter vardera, vilket är standard för de flesta flaskor. Själva maskinen väger totalt 2,4 kg och är alltså inte någon tung maskin. Designen är snygg och enkel med en smal form som gör att modellen lätt kan passa in även i mindre kök.

Utvalda fördelar med SodaStream Genesis:
Framställer dryck med god smak
Bevarar brus och bubblor bra
Lätt att rengöra
Bra och hållbara flaskor
Två flaskor ingår

Här nedan kan du se hur man använder SodaStream Genesis:


SodaStream Jet

5 av 6 stjärnor hos TV2.no

SodaStream Jet

.
Experterna från norska TV2 hjälper i sin undersökning konsumenterna att hitta de bästa maskinerna för framställning av bubbelvatten och läsk. Fem olika modeller har provats och alla maskinerna klarar sig bra i testet. Det gäller även SodaStream Jet, som dessutom är en av de billigare modellerna.

Smak och välbehag

SodaStream Jet är en kvalitetsprodukt som har ett lite mer överkomligt pris än flera av medlemmarna i SodaStream-familjen. Det betyder emellertid inte att man har gjort några kompromisser med kvaliteten, SodaStream Jet är ändå en bra och solid maskin som på kort tid omvandlar vatten till läsk.

Modellen kommer att fungera bra för alla läskdrickare eftersom det går att välja mellan många olika smaker och varianter, och urvalet utvecklas ständigt.

Några få tryck gör vatten till läskedryck

För att göra vanligt vatten till uppfriskande läsk, som även har ett lägre sockerinnehåll än vanlig läsk, behövs kolsyran från maskinerna. På toppen av modellen finns en knapp som frigör kolsyran i vattnet när man trycker på den, och det är den här processen som gör vattnet bubbligt som läsk.

På SodaStream Jet ska knappen hållas nere i ett par sekunder för att frigöra en medelstor mängd kolsyra, vilket är lagom för att skapa samma brusande förnimmelse som finns i den läsk man köper i butikerna.

Miljövänlig maskin

Förutom att en SodaStream-maskin kan framställa hälsosammare läsk än köpes-läsk, är maskinerna dessutom miljövänliga med sina återanvändbara flaskor. Användningen av återanvändbara flaskor minskar nämligen behovet av att läsktillverkare ska fabricera stora mängder flaskor och burkar.

I SodaStream Jet kan en kolsyrepatron ge upp till 50-60 liter läsk som tillverkas i samma återanvändbara flaska, vilket skyddar miljön från kastade burkar och flaskor samt den ökade plastproduktionen som följer. SodaStream Jet är dessutom en lätt modell på bara 1,6 kg och den medföljande flaskan rymmer 1 liter, vilket är mer än hos flera andra modeller.

Utvalda fördelar med SodaStream Jet:
 Prisvärd modell
Möjlighet att framställa läsk i många olika smaker
Miljövänlig och en patron kan ge upp till 60 liter läskedryck
Låg vikt
Stor flaska

Här nedan kan du se hur man använder SodaStream Jet:


KitchenAid Artisan 5KSS1121

Testvinnare hos Råd & Rön

KitchenAid ARTISAN SodaStream

 

Ett kännetecken för alla KitchenAid köksmaskiner är att de är gjorda av metall, och denna kolsyremaskin är inget undantag. Har man andra produkter från KitchenAid, så kommer man snabbt att känna igen de klassiska linjerna och färgerna i designen. Kolsyremaskinen är gjord i samarbete med SodaStream, och är därför också kompatibel med SodaStreams kolsyrepatroner, och den fungerar även med patroner från Aqvia. En kolsyrepatron ger upp till 60 liter kolsyrat vatten, beroende på hur kraftigt brus du vill ha.

Användarvänlig modell

Utöver den höga kvaliteten på bubbelvattnet är modellen även lätt att använda, och den är tillverkad med hänsyn till användarvänligheten. Den justerbara kolsyrenivån gör dessutom att man själv enkelt kan bestämma hur bubblande ens dryck ska vara. När det kommer till den manuella hanteringen har flera modeller visat sig vara svåra att arbeta med vid montering av flaska och patron, men båda delarna fungerar mycket bra och användarvänligt hos KitchenAid Artisan 5KSS1121.

Säker och tung

Det finns inte mycket att anmärka på hos KitchenAid Artisan 5KSS1121, den uppfyller i stort sett alla krav för att vara den perfekta modellen. Säkerheten är på topp, och modellen har en inbyggd skyddsfunktion mot både en felmonterad patron och en felmonterad flaska. Därmed går varken patron, maskin eller flaska sönder om de skulle ha monterats felaktigt. Det finns även en säkerhetsfunktion som skyddar mot övertryck.

Det finns dock en punkt som kan göra KitchenAid Artisan 5KSS1121 till något av en utmaning, och det är vikten. Modellen väger 7,5 kg, vilket är nästan tre gånger så mycket som många av de andra modellerna som ofta väger drygt 2 kg. Huruvida vikten är ett problem eller inte är självklart en smaksak.

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KSS1121:
Bra omdömen på alla punkter
Framställer bubbelvatten av mycket hög kvalitet
Justerbar kolsyrenivå
Lätt att använda och montera
Hög säkerhet

Här nedan kan du se en kort presentation av KitchenAid Artisan kolsyremaskin:


SodaStream Source 

4.5 av 5 stjärnor hos brittiska Good Housekeeping Institute
Testvinnare hos det stora amerikanska magasinet TheWireCutter.com

SodaStream Source

.
SodaStream Source är en slank och simpel kolsyremaskin som har en snygg design i borstad aluminium med rena linjer och enkla detaljer.

Den här modellen har granskats av både brittiska GoodHouseKeeping.com och amerikanska TheWireCutter.com, och båda två tycker riktigt bra om SodaStream Source.

TheWireCutter.com skriver att maskinen ger en bubblande och välsmakande dryck som är bättre än konkurrenternas. Detta verkar GoodHouseKeeping.com hålla med om, för de skriver att vattnet blev läckert bubblande och behöll kolsyran i ett helt dygn.

Tre kolsyrenivåer, LED-lampor och en miljövänlig flaska

SodaStream Source är designad av Yves Behár, och den prisbelönta designen fokuserar huvudsakligen på miljö och hållbarhet. Den här kolsyremaskinen har en återanvändbar och BPA-fri flaska med ett lock som bevarar kolsyran.

Det krävs dessutom varken el, batteri eller extern ström för att maskinen ska fungera, vilket är en fördel för både miljön och plånboken.

Den här modellen har tre olika kolsyrenivåer, och man kan därför själv bestämma hur mycket eller lite kolsyra man vill ha i läsken eller bubbelvattnet. Man kan enkelt följa kolsyremängden med hjälp av LED-lampor som visar aktuell nivå och sedan sluta när nivån är precis rätt.

Med den här maskinen kan man därför göra allt från milt kolsyrat vatten till en rejält kolsyrad dryck. Eftersom att detta gör det möjligt att få exakt rätt mängd kolsyra i sitt bubbelvatten eller sin läsk tycker experterna från GoodHouseKeeping.com extra bra om just den här funktionen.

Snap-n-lock-system och medföljande tillbehör 

SodaStream Source är en simpel maskin som är lättanvänd och användarvänlig. Modellen har ett patenterat snap-n-lock-system som gör att man snabbt och enkelt kan sätta fast flaskan på själva maskinen, och man behöver alltså inte skruva flaskan varje gång man ska sätta fast den eller ta lös den.

Det är dessutom enkelt att kontrollera doseringen av kolsyra, så man kan själv bestämma hur mycket eller lite kolsyra man vill ha i vattnet eller läsken.

När man köper den här modellen ingår det en kolsyrepatron som räcker till upp till 60 liter kolsyrat vatten. Man får även med en enlitersflaska, och för att man ska kunna börja göra sin egen läsk med maskinen ingår det även en extra flaska.

Experterna hittar inte många nackdelar med SodaStream Source. Testpanelen från GoodHouseKeeping.com hade dock gärna sett att flaskan gick att köra i diskmaskinen så att man inte var tvungen att diska den för hand.

Båda testpanelerna påpekar även att SodaStream Source lever om en del, men eftersom att den gör de godaste kolsyrade dryckerna anser de att det är värt det.

Utvalda fördelar med SodaStream Source:
 Enkeloch prisbelönt design
 Tre olika kolsyrenivåer
 Snap-n-lock-system
 Två flaskor och en kolsyrepatron ingår
 Välsmakande kolsyrade drycker


Aarke Kolsyremaskin 

Bra betyg hos Bloomberg.com

Aarke Kolsyremaskin

.
Aarke Kolsyremaskin är en robust och hållbar maskin som kan göra både bubbelvatten och läsk.

Den här modellen är gjord av rostfritt stål och har en stilren och modern design som passar bra in hemma hos de allra flesta. Eftersom att modellen finns i två olika färger kan man även välja den som passar bäst med inredningen där hemma.

Aarke Kolsyremaskin är dock inte bara känd för sin läckra design, utan även för sin funktionalitet, vilken imponerar på experterna från Bloomberg.com.

Experterna skriver att kolsyremaskinens fina design hör hemma på varje köksbänk, och de är positiva till att maskinen både är högre och slankare än andra modeller på marknaden.

Experterna från Bloomberg.com nämner även att Aarke Kolsyremaskin är prisvärd och får plats i de flestas budget.

Användarvänlig kolsyremaskin 

Aarke har gjort den här kolsyremaskinen användarvänlig, så det går både snabbt och lätt att göra eget bubbelvatten eller egen läsk.

Det enda man måste göra är att skruva fast vattenflaskan ordentligt och dra i en spak på maskinen tills man hör ett surrande ljud. Detta surr innebär nämligen att maskinen har kolsyrat vattnet eller läsken tillräckligt mycket.

Bloomberg.com berättar att den här maskinen utmärker sig eftersom att kolsyran aktiveras med ett elegant utformat handtag istället för knappar. De skriver även att det är lika enkelt att föra ner handtaget och kolsyra vattnet som det är att öppna en vattenkran.

Man kan även släppa handtaget i förväg om man vill ha en mindre mängd kolsyra, så med Aarke Kolsyremaskin kan man få precis så mycket kolsyra man vill ha i bubbelvattnet eller läsken.

Enlitersflaska och 60 liter bubbelvatten eller läsk 

När man köper Aarke Kolsyremaskin ingår det en enlitersflaska som är gjord av hårdplast – PET. Locket och botten på flaskan är gjorda av rostfritt stål, och den är väldigt robust och håller utan problem i flera år framöver.

Testpanelen från Bloomberg.com har inte mycket att anmärka på hos Aarke Kolsyremaskin, och den enda nackdelen de nämner är att flaskan rymmer ganska lite. De uppmärksammar därför konsumenterna på att den här kolsyremaskinen inte passar riktigt lika bra i en stor familj.

Tänk även på att det inte ingår någon kolsyrepatron till den här modellen, och man måste därför komma ihåg att köpa en eller flera gaspatroner. AGA kolsyrepatroner passar i den här modellen, och beroende på hur kraftigt du kolsyrar ditt vatten räcker en av dessa patroner till upp till 60 liter bubbelvatten eller läsk.

Utvalda fördelar med Aarke Kolsyremaskin:
 Enkel och lättanvänd
 Elegant handtag
 Modern och stilren design
 Robust och hållbar modell
 Prisvärd


Om SodaStream

När man tänker på kolsyremaskiner finns det en stor chans att man bara kallar dessa för SodaStream-maskiner.
Det är emellertid inte helt korrekt. SodaStream är bara ett märke som tillverkar kolsyremaskiner, men det säger helt klart något om hur stabil SodaStream är på marknaden.

Gammel sodastream maskine SodaStream hade faktiskt sin storhetstid på 80-talet då kolsyremaskiner hamnade i fokus på allvar, men företaget grundades redan 1903 och SodaStream introducerade snabbt möjligheten att dricka “behandlat” vatten hemma.

Nu, många år senare, finns återigen ett stort intresse för att kunna göra sin egen läsk, i en värld där man även intresserar sig för miljö och sockerintag från helfabrikat. Det har SodaStream också märkt av, och företaget har nu över 2000 anställda över hela världen med huvudkvarter i Israel.

ISodaStream är, föga förvånande, världens största tillverkare och distributör av kolsyremaskiner, och varje år ser företaget till att 1,5 miljarder liter bubbelvatten framställs i hem världen över.

Filosofin är tydlig, SodaStream kämpar både för miljön och människans hälsa, och de deltar därmed i kampen mot den höga produktionen av läskburkar och -flaskor. De är även angelägna om att skapa en produkt som innehåller två tredjedelar mindre socker än läsk från affären.

SodaStreams motto är SMART, SIMPLE, BUBBLES:

SMART: Det är bättre för dig, din familj och miljön att göra ditt eget bubbelvatten i en SodaStream-maskin istället för att köpa det i affären.

SIMPLE: Det är enkelt att förvandla vatten till bubblande dryck på ett ögonblick.

BUBBLES: Jämfört med köpes-läsk innehåller SodaStreams smaker bara en tredjedel så mycket socker, och de innehåller varken fruktossirap eller aspartam. De bevarar dock fortfarande alla bubblor och den sprudlande effekten.

Du kan läsa mer om SodaStreams historia på deras hemsida här.

Kort om SodaStreams historia:

1903: Företaget grundas i London, och kundkretsen består av överklassen och till och med kungafamiljen

1955: Den första SodaStream-maskinen säljs för användning i ett vanligt hem, och nu finns redan 14 olika smakvarianter

1979: SodaStreams slogan ”Get busy with the fizzy!” börjar som en jingle och blir snabbt populär

1980-talet: SodaStreams storhetstid börjar på allvar sodastream koncentrater

1998: SodaStream säljs till det israeliska företaget Soda-Club och tillverkningen flyttas till Israel. SodaStreams produkter kan nu köpas i så gott som hela världen


Tänk på detta när du köper en Sodastream-maskin

Om du tänker skaffa en kolsyremaskin finns det flera saker du bör tänka på. En kolsyremaskin kan hålla i många år, och det är därför viktigt att välja en modell som passar dina behov och preferenser. Här går vi igenom vad som är viktigast att tänka på när du letar efter en ny kolsyremaskin.

Storlek: Det finns kolsyremaskiner i många olika storlekar, och eftersom att vissa tar mer plats än andra är det viktigt att tänka på hur stora maskinerna är. Oavsett om du vill ha en liten och kompakt eller en stor och robust maskin är det alltså viktigt att hålla koll på storleken när du är på jakt efter en ny kolsyremaskin.

Design: Även om många kolsyremaskiner liknar varandra väldigt mycket finns det flera modeller som skiljer sig från mängden. Det finns till exempel höga och smala kolsyremaskiner samt maskiner där flaskan är dold. Du har alltså många alternativ, och det kan vara smart att titta på lite olika modeller för att se vad som passar bäst in med din inredning.

Budget: För vissa är priset en avgörande faktor och för andra har det inte så stor betydelse. Priset kan variera väldigt mycket för olika kolsyremaskiner, och det kan därför vara en bra idé att ta en titt på utbudet och jämföra olika maskiner för att se vilken som ger mest valuta för pengarna.

Kolsyra: Om du själv vill avgöra hur mycket kolsyra det ska vara i läsken eller bubbelvattnet ska du välja en kolsyremaskin som låter användaren bestämma kolsyrenivån. Med en sådan kan du nämligen göra drycken precis som du vill ha den.

Funktioner: Vissa kolsyremaskiner har flera olika funktioner medan andra bara kan göra en snabb omgång läsk eller bubbelvatten. Det är upp till dig att komma fram till om du behöver en kolsyremaskin med smarta funktioner och inställningar, eller om du bara vill ha en maskin som snabbt och enkelt kan göra bubbelvatten och läsk.


Borde jag köpa en Sodastream? 

En kolsyremaskin är en bra möjlighet för dig som spenderar mycket pengar på läsk eller oroar dig för hur mycket plast som används när du dricker läsk. Oavsett vilket kan en kolsyremaskin hjälpa dig att minska både din miljöpåverkan och din dagliga sockerkonsumtion.

En kolsyremaskin kan vara en fantastisk möjlighet för många som älskar läsk eller bubbelvatten, och man kan antingen välja mellan många olika färdiga smaker eller göra helt egna recept.

Det finns inte särskilt många sockerfria varianter av färdiga smaker till kolsyremaskiner, men om man vill ha sockerfri läsk kan man prova de smaker som finns. Man kan dessutom alltid göra egen sockerfri läsk eller smaksatt vatten.

Kan en kolsyremaskin förbättra min hälsa? 

Kan en kolsyremaskin förbättra min hälsa En kolsyremaskin i sig kan inte förbättra din hälsa, men om du dricker mycket vanlig läsk med hög sockerhalt kan den faktiskt hjälpa dig att bli mer hälsosam. De flesta smaker till kolsyremaskiner innehåller nämligen mindre socker än den färdiga läsken man köper i affären. Det finns dessutom många olika smaker att välja på och flera olika företag som tillverkar smaker till kolsyremaskiner.

Om du vill vara nyttigare och dra ner ännu mer på sockret kan du faktiskt även göra egna smaker eller prova de sockerfria alternativen till SodaStream. Alla flaskor från SodaStream är dessutom BPA-fria.

Hur minskar en kolsyremaskin min miljöpåverkan? 

Hur minskar en kolsyremaskin min miljöpåverkan En SodaStream-maskin levereras i regel med ett “startkit” som innehåller själva kolsyremaskinen, två återanvändbara enlitersflaskor, några smakprover samt en kolsyrepatron.

En enda kolsyrepatron räcker till ungefär 60-130 liter läsk eller bubbelvatten beroende på hur stor patronen är och hur mycket man kolsyrar sitt vatten. Om du dricker mycket läsk finns det alltså mycket pengar att spara.

Om du har en hög läskkonsumption är det dock inte bara plånboken som mår bra av att du byter till en kolsyremaskin. Eftersom att detta samtidigt gör att du använder mindre plast minskas nämligen även din påverkan på miljön.

SodaStream har till exempel ett eget återvinningsprogram som gör det enkelt att återanvända flaskor och kolsyrepatroner. Deras maskiner kräver dessutom varken elektricitet eller batterier, vilket gör dem ännu mer miljövänliga.


Recept på hemmagjord läsk

Ingefära- och citronläsk
1 liter läsk
Ingefära- och citronläsk
Ingredienser
– 1 liter vatten
– 1,5 dl vatten (extra)
– 100 g ingefära
– 1 citron
– 2 tsk flytande sötningsmedel

Gör så här 
1. Kolsyra 1 liter vatten ordentligt i en kolsyremaskin.
2. Ställ bubbelvattnet i kylskåpet.
3. Skala ingefäran och hacka den grovt. Mixa ingefärsbitarna och 1,5 dl vatten till en jämn blandning i en blender. Sila över blandningen i en skål med lock och ställ in den i kylskåpet.
4. Pressa saften från citronen i en skål.
5. Tillsätt 3 tsk av ingefärsblandningen i citronsaften.
6. Tillsätt 2 tsk flytande sötningsmedel i citronsaften.
7. Ta ut flaskan med bubbelvatten ut kylskåpet och häll sakta ner blandningen i vattnet.
8. Vänd och skaka lite på flaskan så att allt blandas ordentligt.
9. Läsken är nu redo att serveras.


Jordgubbs- och blåbärsläsk

Jordgubbs- och blåbärsläskIngredienser
– 100 g frysta blåbär
– 100 g frysta jordgubbar
– 1 vaniljstång
– 0,5 msk honung
– Lite vatten

Gör så här
1. 
Häll de frysta blåbären och jordgubbarna i en gryta.
2. Tillsätt vaniljstången och honung.
3. Häll i lite vatten så att det täcker botten på grytan.
4. Värm upp blandningen på låg värme.
5. Se till att låta bären tina i grytan. När de tinat ska sirapen koka ihop ordentligt i ungefär 20 minuter.
6. Låt sirapen svalna, häll den genom en sil och ställ den sedan på kylning igen.
7. Gör 1 liter bubbelvatten med en kolsyremaskin.
8. Tillsätt lite sirap i taget i vattnet och blanda ordentligt.
9. Serveras kall.


Ginger Ale

Ginger Ale Ingredienser
– 2 dl farinsocker
– 1 dl palmsocker
– 3 dl rörsocker
– 4 dl vatten
– Några skalade ingefäror
– 2 tsk kardemumma
– 1 tsk pepparkorn
– Lite stjärnanis

Gör så här
1. Blanda allt socker med vatten och ingefära i en gryta. Ingefäran ska vara skalad och hackad.
2. Värm alla kryddor i en stekpanna tills de börjar få färg och lukta gott.
3. Tillsätt kryddorna i sockerblandningen.
4. Värm upp blandningen och låt den sjuda i 15 minuter.
5. Låt sirapen svalna. Häll eventuellt över den i en behållare och ställ in den i kylskåpet.
6. Gör bubbelvatten med en kolsyremaskin.
7. Blanda försiktigt ihop sirapen med bubbelvattnet och se till att det blandas ordentligt.
8. Serveras kall.


Recept till SodaStream

Här nedan har vi samlat några bra recept på drycker som du lätt kan göra med SodaStream-maskinen:

Timian citron drik

Lemonad med ingefära och mynta

Körsbärslemonad

Bubbelvatten med gurka och lime

Bubbelvatten med timjan och citron

 Julkryddad Cosmopolitan


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Sodastream-modeller är bäst i test?

SodaStream Spirit, SodaStream Genesis och SodaStream Source

Hur testas Sodastream-maskinerna?

Sodastream-maskinerna bedöms baserat på hur effektivt de använder gaspatronerna samt deras användarvänlighet, ljudnivå och kvalitetsintryck.

Kan jag spara pengar med Sodastream?

Med tanke på att en kolsyrepatron räcker till 60-130 liter läsk eller bubbelvatten finns det definitivt pengar att spara om du annars brukar köpa mycket läsk eller kolsyrat vatten på flaska.


SodaStream test – dessa källor har vi använt: 

CNN.com

CNN.com har tagit fram en djupgående utvärderingsprocess av kolsyremaskiner, som ofta sträcker sig över flera månader. De undersöker användarvänlighet, särskilt när det kommer till hur du fäster och tar bort flaskor och hur du justerar kolsyranivåerna. Dessutom testar de hur länge kolsyran håller och tar hänsyn till designelement som kolsyretankens placering och dess kompatibilitet med olika flaskor. Deras detaljerade recensioner hjälper konsumenter att välja bland olika sodastreamers som erbjuder en bra blandning av prestanda, bekvämlighet och prisvärdhet.

Du kan se testet (24/08/2023) och recensionen på SodaStream Terra  här.

CNET.com

CNET.coms granskningsprocess för kolsyremaskiner betonar prestanda, användarvänlighet och prisvärdhet. De förbereder många satser av kolsyrat vatten och andra kolsyrade drycker, och analyserar effektiviteten av CO2-infusionen samt hur jämnt resultatet är. Deras utvärderingar lyfter sodastremers med topprestanda, särskilt när det gäller SodaStream-modellernas jämnhet eller precisionen hos Spärkels elektriska kolsyremaskiner, och ger konsumenterna värdefulla insikter för välgrundade köpbeslut.

Du kan se testet (08/11/2023) här.
Du kan läsa hela recensionen (08/11/2023) på SodaStreamTerra här.

NyTimes.com

New York Times genomför tester av kolsyremaskiner genom att titta på faktorer som enkel montering, insättning av CO2-patron och maskinens övergripande design. De använder kylt källvatten för att testa kolsyrekvaliteten, med fokus på bubblornas egenskaper och hur länge de håller. Testerna omfattar även kolsyresättning av olika typer av drycker för att upptäcka eventuella problem som läckage eller tilltäppningar. Deras grundliga testmetod ger konsumenter djupgående information om de bäst presterande läsktillverkarna.

Du kan se testet (03/10/2023) och recensionen på SodaStream Art  här.

TheSpruceEats.com

TheSpruceEats utför tester av kolsyremaskiner i en kontrollerad labbmiljö, med konsekventa vattenkällor och temperaturinställningar. De testar kolsyresättningen av vatten i alla tillgängliga inställningar och letar efter eventuella avvikande smaker eller inkonsekvens i kolsyresättningen. De testar också multifunktionella maskiners förmåga att kolsyra andra vätskor som äppeljuice, vin och mocktails, och bedömer smak- och kolsyrekvalitet. Dessutom utvärderas hur lätt det är att rengöra varje maskin efter testet. Dessa omfattande tester ger konsumenterna en heltäckande inblick i hur effektiva, mångsidiga och underhållskrävande de olika kolsyremaskinerna är.

Du kan se testet och recensionerna på SodaStream Art och MySoda Woody här.
Du kan läsa hela recensionen (19/09/2023) på SodaStream Art här.

Råd & Rön
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön genomför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön provat nio kolsyremaskiner i alla prisklasser och från olika märken. Experterna tittar både på kvaliteten av bubbelvattnet, användarvänligheten, hanterbarheten och kvalitetsintrycket.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Dinside.no
Dinside är en norsk konsumentsajt som skriver allmänt om konsumentämnen, men som i huvudsak behandlar motor, dator, mobil och bostad. Sajten har provat och jämfört två modeller från SodaStream och Aga Aqvia. Du kan läsa mer här.

Smartson.se
Smartson är en svensk testsajt som provar olika konsumentprodukter, bland annat genom att låta konsumenterna själva testa och recensera produkterna. Smartson har testat sju olika kolsyremaskiner och den undersökningen kan du läsa mer om här.

Trustedreviews.com
Den här sajten publicerar dagligen detaljerade expertbedömningar av elektroniska konsumentprodukter samt ytterligare analyser. Trustedreviews har granskat en kolsyremaskin från SodaStream och skrivit en utförlig recension som du kan läsa här.

TV2 Norge
Norges största kommersiella TV-kanal, som fokuserar på nyheter, underhållning, sport och livsstil. TV2 Norge har provat och jämfört 5 olika kolsyremaskiner från olika märken, tre från SodaStream och två från Aga Aqvia. Du kan läsa mer här.

Dagbladet.no
Det norska Dagbladet är en av Norges största tidningar, som skriver om allt från nyheter och sport till konsumentliv. Tidningen har även en stor hemsida med 1,7 miljoner besökare per vecka. Dagbladet har provat kolsyrat vatten från bland annat SodaStream, och detta test kan du läsa mer om här.

Bloomberg.com
Den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg.com är specialiserad på finansvärlden, och de publicerar bland annat nyheter om finans, data och analyser. Bloomberg.com genomför dock även tester och skriver recensioner, och de har till exempel recenserat Aarke Kolsyremaskin. Du kan läsa hela artikeln på Bloombergs hemsida.

GoodHouseKeeping.com 
Brittiska GoodHouseKeeping.com är en hemsida som hjälper konsumenter med vardagens utmaningar, och de publicerar bland annat recept och artiklar om inredning, erbjudanden, sminktips, modetrender, kost, hälsa och ekonomi. GoodHouseKeeping.com testar och recenserar även en mängd olika konsumentprodukter och har bland annat provat SodaStream Source. Du kan läsa hela recensionen här. 

Du kan se testet (27/11/2023) och recensioner av SodaStream Terra och MySoda Woody här.

Kitchengearpros.com
KitchenGearpros.com är en hemsida som jobbar för att ge konsumenterna bästa möjliga information om köksutrustning och tillbehör. De strävar efter att vara en av nätets bästa resurser när det kommer till köksutrustning, och på Kitchengearpros.com kan man hitta både guider, artiklar och goda råd. De genomför även tester och har till exempel recenserat kolsyremaskinen SodaStream Crystal. Du kan läsa hela recensionen här.

TestSieger.de 
På den tyska hemsidan Testsieger.de finns det över 400 000 recensioner och aktuella tester. Här kan du därför jämföra en mängd olika konsumentprodukter och komma fram till vilken produkt som är rätt för just dig. De recenserar allt från mobiltelefoner till tvättmaskiner och kolsyremaskiner. På Testsieger.de kan även konsumenterna göra en bedömning av olika produkter, och de har bland annat betygsatt modellen SodaStream Crystal. Du kan se omdömena här.

TheWireCutter.com
Det stora amerikanska magasinet TheWireCutter.com publicerar listor, guider och recensioner av den bästa utrustningen och de bästa prylarna. De riktar sig till personer som vill spara tid och slippa stressa över vad de ska välja, och oavsett vad man behöver har TheWireCutter.com granskat just den produkten. De skriver om allt från tv-apparater och luftreningssystem till kolsyremaskiner, och de har bland annat testat och recenserat SodaStream Source. Du kan läsa hela recensionen här.

 

Amazon

Amazon är en onlineplattform som erbjuder en rad produkter från olika leverantörer. Dess användarrecensioner, konkurrenskraftiga priser och bekväma leveransalternativ spelar en viktig roll för att forma konsumenters köpbeslut och erbjuder enkelhet och ett brett urval av alternativ.

SodaStream Terra – Du kan läsa användarrecensioner  här.

SodaStream Art – Du kan läsa användarrecensioner här.

 

Google Shopping

Google Shopping, som är integrerat i Googles sökmotor, fungerar som ett jämförelseverktyg för e-handel. Det gör det möjligt för användare att jämföra priser och produkter från olika online- och lokala butiker, vilket påverkar konsumenters beslut genom att erbjuda praktiska prisjämförelser mellan olika inköpsalternativ.

SodaStream Terra – Du kan läsa användarrecensioner här.

SodaStream Art – Du kan läsa användarrecensioner här.

MySoda Woody – Du kan läsa användarrecensioner  här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta