Skrivare Test – Se de bästa skrivare – Bäst i Test Guide

0

I detta test av skrivare tittar vi närmare på en rad skrivare som har blivit testvinnare eller fått andra utmärkelser i oberoende tester utförda av Skandinaviens mest ansedda testmagasin. Testerna drar slutsatsen att laserskrivare har blivit så pass billiga att det nu går alldeles utmärkt att köpa en privat.

Väljer du i stället en billig bläckstråleskrivare bör du först undersöka bläckpatronerna, eftersom de – med få undantag – oftast är dyrare på just dessa billiga skrivare.

Artikeln går igenom:
🔸 Alla testvinnare från de största testerna i Skandinavien
🔸 Var det är som billigast att köpa varje enskild skrivar
🔸 Alla de tester vi har gått igenom med länkar till de originalkällorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkterna, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Canon Pixma iX6850 – Bläckstråleskrivare

Toppbetyg hos danska Tænk.dk

canon-pixma-ix6850

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 890,00 Kr. 0,00 Kr. 1 890,00 Kr. Läs mer
1 890,00 Kr. 0,00 Kr. 1 890,00 Kr. Läs mer

 

Har du behov av större A3-färgskrivare, så kommer färg-bläckstråleskrivaren Canon Pixma iX6850 vara en bra och billig lösning. Denna skrivare utmärker sig nämligen med att kunna klara de stora formaten, något som annars sällan påträffas i denna prisklass. Skrivaren klarar också självklart vanliga A4-utskrifter.

Det danska konsumentmagasinet Tænk ger högt betyg till denna speciella skrivare. Här talar vi om en grundläggande skrivare, där fokus ligger på ursprungsuppgiften: att skriva ut. Extra funktioner som scanning och kopiering är inte inbyggda.

Canon Pixma iX6850 hör inte till de mest ekonomiska modellerna, men Tænk värderar trots allt att bläckförbrukningen ligger inom det normala. En del bläck kommer dock kunna sparas, om man undviker att sätta på och stänga av skrivaren allt för ofta. Det är nämligen så att skrivaren under denna process rensar munstyckena, och just då slösas det bort en del bläck enligt Tænks egna mätningar.

Canon Pixma iX6850 får toppbetyg av flera anledningar:

I betygssättningen uppskattar Tænk bl.a. att denna billiga skrivare kan klara de mer speciella utskriftsuppgifterna, såsom A3 och utskrift av bilder i standard 10×15-format. I båda dessa format kan det skrivas ut helt till kanten av pappret, och skrivaren får toppbetyg för skriftkvaliteten. Testpanelen uppskattar också att den generella användarvänligheten är högre än genomsnittet.

Skrivaren får också toppbetyg för anslutningsmöjligheter, där både WiFi- och nätverksmöjligheter är helt i topp. Slutligen är Canon Pixma iX6850 i en helt egen klass vad gäller strömförbrukningen som är bland den lägsta, oavsett om skrivaren är i drift, viloläge eller stand-by.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Billig skrivare
🔵 Flotta utskrifter
🔵 Kan skriva ut större format än A4
🔵 Bra användarvänlighet
🔵 Kan anslutas både trådlöst- och kabelnätverk


Canon Pixma MX535 – Bläckstråleskrivare

“Bra val” hos pcforalla.se

Canon Pixma MX535

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

För det lilla hushållet med begränsat utskriftsbehov, så är Canon Pixma MX535 enligt det svenska magasinet pcforalla.se ett bra val. Magasinet testade 2015 tjugo olika skrivare. Trots dess billiga pris, så får Canon Pixma MX535 8 utav 10 möjliga poäng. Detta är dock en billig skrivare och den är således varken snabb eller kvalitetsmässigt lika bra som de dyrare modellerna. I gengäld får du en multifunktions-skrivare som överträffar de billigaste modellerna, och som dessutom klarar scanning, fax, kopiator och utskrift i svart & vitt.

Som också är fallet med de flesta andra billiga bläckstråleskrivare, så är Canon Pixma MX535 något dyrare i bläckförbrukning. Detta betyder inte så mycket om utskriftbehovet är litet, och om så är fallet, så ger denna modell riktigt bra möjligheter för priset.

Därför blev Canon Pixma MX535 ett ”Bra val” hos pcforalla.se:

En av de saker som imponerar testpanelen hos pcforalla.se mest är dess mycket kompakta design. Trots dess små dimensioner, så finns det ändå plats för en fullt integrerad dokumentmatare, så du t.ex. kan scanna, faxa eller kopiera upp till 30 ark i en omgång.

Skrivaren får också bra betyg för anslutningsmöjligheterna, som omfattar både WiFi och uppkoppling till mobiltelefonen via en app. Härifrån kan det skrivas ut, och scanningen kan överföras direkt till din mobil.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Bra skrivare till billigt pris
🔵 Inbyggd scanner, kopiator och fax
🔵 Kompakt design
🔵 Scannar upp till 30 papper på en gång
🔵 Trådlöst nätverk och utskrift via mobil app


HP OfficeJet 7610 – Bläckstråleskrivare

“Bra val” hos pcforalla.se

HP OfficeJet 7610

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Med färg-bläckstråleskrivaren HP OfficeJet 7610 får du riktigt mycket för pengarna. Testpanelen hos pcforalla.se skriver att modellen väger tre gånger så mycket som de lättaste bläckstråleskrivare i deras test på 20 skrivare från 2015. Vikten är dock i sig självt inte något problem, snarare ett uttryck för bra kvalitet.

Här talar vi om en multifunktions-skrivare, så utöver de grundläggande utskriftsfunktionerna får du dessutom scanner, fax och kopiator på köpet. Denna mångsidiga skrivare klarar i stort sätt alla medietyper, bl.a. kuvert, tri-fold-papper, glättat papper och fotopapper.

Flera faktorer som får pcforalla.se att rekommendera HP Officejet 7610:

Denna modell går också under namnet HP OfficeJet 7610 e-All-in-One, och det är bl.a. mångsidigheten som imponerar testpanelen hos pcforalla.se. Skrivaren arbetar väldigt snabbt, både när det scannas, kopieras och skrivs ut. HP OfficeJet 7610 kan också skriva ut i A3-format, även om denna uppgift går lite långsammare.

I testet skriver testpanelen hos pcforalla.se att denna modell är betydligt bättre på att spara på bläcket än de övriga bläckstråleskrivarna i testet. Detta gör skrivaren bra till större utskriftuppgifter, något som stöds av den solida mekaniska konstruktionen.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Bläcksnål
🔵 Skriver också på kuvert, glättat papper och fotopapper
🔵 Inbyggd scanner och kopiator
🔵 Utskrifter i upp till A3-format
🔵 Snabb både i utskrift, scanning och kopiering


Samsung Xpress M2825ND – Laserskrivare

Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ 
Toppbetyg hos Råd & Rön

Samsung Xpress M2825ND

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 368,00 Kr. 0,00 Kr. 1 368,00 Kr. Läs mer
1 627,00 Kr. 0,00 Kr. 1 627,00 Kr. Läs mer

 

Priset är superlågt med denna Samsung-laserskrivare, men icke desto mindre klarar den sig förvånansvärt bra i de tester vi har sett både från Sverige och Danmark, där man testade 144 respektive 150 skrivare. Hos svenska Råd & Rön var skrivaren en av de bästa, och hos danska Tænk fick den bemärkelsen ”Bäst i Test”.

Att priset kan vara så lågt beror på att skrivaren endast erbjuder de mest grundläggande utskriftsfunktionerna utan större anslutningsmöjligheter. I gengäld är skrivaren särskilt användarvänlig.

Varför Samsung Xpress M2825ND får hög placering:

Vid de olika testerna får denna skrivaren bra betyg, baserat på sin gedigna kvalitet. Maskinen bullrar en aning under drift, men detta bedöms inte att vara över det normala hos laserskrivare. I de utförda testerna får utskriftskvaliteten höga betyg, något som inte går ut över utskriftshastigheten som också är långt över genomsnittet. Anslutningsmöjligheterna är också bra, då möjligheten för allmänt LAN-nätverk och WiFi finns.

En mycket viktig punkt i bedömningen är dessutom den ekonomiska driften. Samsung Xpress M2825Nd har inget tonerslöseri, och tonern används optimalt på så sätt att priset för en utskrift kommer hela vägen ned till 14 öre för en vanlig textsida.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Bra utskriftsekonomi utan tonerslöseri
🔵 Bra utskriftskvalitet
🔵 Snabba utskrifter
🔵 Trådlöst- och kabelnätverk


HP Officejet Pro x576dw – Bläckstråleskrivare

 6 stjärnor utav 6 möjliga hos Computerworld.no

HP Officejet Pro x576dw

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 299,00 Kr. 0,00 Kr. 7 299,00 Kr. Läs mer

 

Traditionellt har näringslivet nästan uteslutande använt laserskrivare, då denna skrivartyp generellt är både snabbare och billigare i drift. Den tiden kan mycket väl vara förbi, om man ska tro Jan Birkeland från det norska magasinet Computerworld, som 2015 testade HP OfficeJet Pro x576dw.

Denna färg-bläckstråleskrivare tar upp kampen med laserskrivarna och utfallet blir till denna skrivares fördel. Den får 6 stjärnor utav 6 möjliga. En av de avgörande punkterna är omkostnaderna för bläcket. Här visar testet att priset per sida är billigare än hos normala laserskrivare.

Därför fick HP OfficeJet Pro x576dw toppbetyg i testet:

Traditionellt föredrar man laserskrivare, eftersom de är snabbare. Detta argument håller inte längre med HP OfficeJet Pro x576dw, eftersom Computerworld mätte en genomsnittlig utskrifthastighet på 23 sidor i minuten för denna skrivare. Väl att märka är att detta är en kvalitet som endast kan uppnås med bläckstråleskrivare. I utkast-mode blev modellen mätt till att kunna skriva ut hela 72 sidor i minuten.

Redaktionen var också imponerad över scanner-funktionen, som bl.a. kan ta upp till 50 papper åt gången. Anslutningsmöjligheterna hyllades också i testet, speciellt för möjligheten till både USB- och LAN-anslutning samt WiFi. Allt kan kontrolleras via den användarvänliga 4.3 tums touch-panelen.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Billigare utskrifter än på laserskrivare
🔵 Inbyggd scanner och kopiator
🔵 Styrning via stor 4.3 tums touch-panel
🔵 Anslutning via trådlöst-och kabelnätverk, samt USB-läsare


Epson SureColor P600 – Bläckstråleskrivare

6 stjärnor utav 6 möjliga hos Lydogbilde.no

Epson SureColor P600

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 422,00 Kr. 0,00 Kr. 6 422,00 Kr. Läs mer
6 535,00 Kr. 0,00 Kr. 6 535,00 Kr. Läs mer

 

Nordens största elektronikmagasin Lydobilde.no har testat fotoskrivaren Epson SureColor P600, och gav den 6 stjärnor utav 6 möjliga. Det är en färg-bläckstråleskrivare, men den hör till den något dyrare klassen. Det primära ändamålet hos denna skrivare är att skriva ut i hög fotokvalitet, t.ex. för användning av fotoamatörer, eller till och med för professionella. Detta är alltså huvudsakligen en fotoskrivare.

Det finns således ingen papperskassett i Epson SureColor P600, och en enkel utskrift kan ta upp till flera minuter. Skrivaren ska också använda hela 9 olika färgpatroner, så detta är inte den typen av skrivare man ska köpa om behovet är helt enkla utskrifter som t.ex. inbjudningar till barnkalas osv.

Flera anledningar till att Lydogbilde.no är imponerade med Epson SureColor P600:

För hemmakontoret är Epson SureColor P600 inte speciellt välanpassad, men av testet i Lydogbilde.no framgår det tydligt att den i gengäld är ett fantastiskt verktyg för amatörfotografer, men också avsedd för professionell användning. Skrivaren presterar väsentligt bättre än de övriga liknande produkterna på marknaden, och speciellt svart/vit-kvaliteten lyftes fram som helt exceptionell.

Epson SureColor P600 klarar hela vägen upp till A3-format och kan skriva ut nästa på varje form av medium, från fotopapper till bomull och målarduk, upp till en tjocklek på hela 1,3 millimeter. Allt styrs och övervakas från kontrollpanelen, som också hyllas. I relation till andra motsvarande skrivare på marknaden, så bedömer Lydogbillede.no också att utskriften med Epson SureColor P600 går väsentligt snabbare utan att detta går ut över kvaliteten.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Färgäkta utskrifter i foto-kvalitet
🔵 Kan skriva ut upp till A3-format
🔵 Skriver ut också på bomull och målarduk
🔵 Rörlig kontrollpanel
🔵 Snabba utskrifter i relation till höga kvaliteten


Samsung Xpress M2835DW – Laserskrivare

Testvinnare hos Tænk.dk
✅ 
Testvinnare hos Råd & Rön

Samsung-Xpress-M2835DW-S-W-laserprinter

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 879,00 Kr. 0,00 Kr. 1 879,00 Kr. Läs mer

 

Är du på jakt efter en billig svartvit skrivare, så är laserskrivaren Samsung Xpress M2835DW värd att titta närmare på. Den blev nämligen testvinnare i ett test med hela 150 skrivare, då det danska konsumentrådet Tænk testade skrivare. Även i svenska magasinet Råd & Rön blev denna modell testvinnare, då magasinet 2016 testade 144 skrivare. Trots allt detta, hör skrivaren faktiskt till de billigare laserskrivare, något som är rätt överraskande.

I gengäld talar vi här om en modell där du bara får med de mest grundläggande funktionerna. Du blir utan scanner- och kopiatorfunktion och det finns ingen möjlighet att skriva ut på speciella medier eller från USB- eller SD-kort. Samsung Xpress M2835DW är heller inte speciellt tyst under utskrivningen, men bägge testlaboratorierna bebedömer dock att ljudnivån ligger på samma nivå som genomsnittet.

Därför blev Samsung Xpress M2835DW en klar vinnare i bägge test:

Det finns många anledningar bakom det faktum att både Råd & Rön och Tænk utnämner denna modell till klar testvinnare och en av dessa är de låga driftsomkostnaderna. Som tidigare nämnt är denna skrivare mycket billig att köpa och i såna tillfällen kan man ofta förvänta sig förhållandevis stora kostnader för tonern. Detta stämmer inte hos Samsung Xpress M2835Dw, där Tænk exempelvis kommer fram till ett mycket lågt utskriftspris på endast 14 öre per textsida (eller 48 öre per grafiksida).

Testpanelerna är nöjda med användarvänligheten som får toppbetyg på alla områden, samt utskriftshastigheten som är väldigt snabb, utan att det går ut på utskriftkvaliteten – något som också får toppbetyg. Skrivaren kan också fungera trådlöst över WiFi och nätverk och trots de små dimensionerna finns det plats för 250 sidor i lådan.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Hög kvalitet trots låg pris
🔵 Kompakt storlek
🔵 Hög utskriftshastighet
🔵 Flotta utskrifter
🔵 Låga driftomkostnader
🔵 Lågt pris på tillbehör
🔵 Hög användarvänlighet
🔵 Både trådlöst- och kabelnätverk


HP Officejet Pro 8620 – Bläckstråleskrivare

Toppbetyg hos Tænk.dk

HP Officejet Pro 8620

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 299,00 Kr. 0,00 Kr. 1 299,00 Kr. Läs mer

 

För hemmakontoret eller för den lilla verksamheten är HP Officejet Pro 8620 ett riktigt bra alternativ för en multifunktionskrivare, som klarar nästan varje utskriftsuppgift. Här talar vi om en färg-bläckstråleskrivare med möjlighet till både scanning och kopiering. Trots modellens relativt billiga pris, så får den bra betyg från Tænk, som testade den mot 149 andra skrivare.

Det höga betyget för HP Officejet Pro 8620 uppnås eftersom denna skrivare klarar sig riktigt bra på i stort sätt alla områden. En enkel detalj drar dock ner betyget: Tænk har mätt att modellen slösar på en del bläck i samband med rensningsprocessen som sätts igång varje gång skrivaren sätts på eller stängs av. I gengäld är strömförbrukningen vid standby mycket låg, något som gör att den danska testpanelen rekommenderar att man låter maskinen stå igång på standby till vardags, och på så sätt undviker bläckslöseri.

Flera olika egenskaper som ger HP Officejet Pro 8620 toppbetyg:

Många billiga bläckstråleskrivare blir dyrare i drift på grund av priset på bläckpatronerna, men detta problem finns inte med HP Officejet Pro 8620. Tænk har räknat på att en allmän textsida kan skrivas ut för endast 10 öre. I gengäld så blir det naturligtvis dyrare med grafik, där en sida kostar i genomsnitt 60 öre i bläckförbrukning.

Skrivaren startar snabbt upp och är generellt användarvänlig på alla områden. Tænk bedömer också att mångsidigheten för HP Officejet Pro 8620, i frågan om utskrift- och anslutningsmöjligheter berättigar detta toppbetyg.

Därför rekommenderar vi denna modell:

🔵 Lågt pris på förbrukningsvaror
🔵 Bra utskriftskvalitet
🔵 Många anslutningsmöjligheter
🔵 Inbyggd scanner och kopiator
🔵 Både trådlöst- och kabelnätverk


Goda råd vid val av skrivare

Det är idag möjligt att få skrivare till så låga priser som några få hundra kronor, men det lönar sig fortfarande att överväga sina behov och förväntningar inför köpet. De billigaste skrivarna är generellt bläckstråleskrivare, med relativt små bläckstråleskrivare, som för det mesta är för privat bruk. Många fabrikanter satsar direkt på detta och säljer skrivaren extra billigt med baktanken att tjäna extra slantar på de dyrare bläckpatronerna. Om ditt utskriftbehov är minimalt, kan de billigaste skrivarna säkert vara en utmärkt lösning – även på längre sikt.

Har du som privatperson något större utskriftbehov, så betalar det sig att titta närmare på bläckförbrukningen på den skrivare du överväger att köpa. Det kan variera ganska mycket, och priserna på originalbläckpatroner varierar också en del från märke till märke och från modell till modell. Eventuellt kan du också söka på marknaden efter så kallade ”kompatibla bläckpatroner” – alltså kopior av originalen – som oftast är av samma kvalitet som de som producenterna säljer.

Laserskrivarna har blivit billigare

Som artikeln också visar, så har de svartvita laserskrivarna minskat rejält i pris de senaste åren, något som gör att du eventuellt kan överväga om har behov för att kunna göra färgutskrifter med snygg grafik eller inte. Du ska vara uppmärksam på att tonern till laserskrivaren är dyrare än en vanlig bläckpatron. I gengäld håller den längre och priset per utskriven sida är väsentligt lägre.

Om du skriver ut många sidor varje dag – eventuellt i företagsverksamhet – kommer laserskrivare generellt fortfarande vara det bästa alternativet, även om det för stunden kommer fler och fler bläckstråleskrivare som närmar sig laserskrivare i både pris och prestanda.

I artikeln har vi flera bra alternativ på billiga laserskrivare som också vid ett par tillfällen bedöms som det bästa köpet generellt. Laserskrivarna är en aning dyrare vid inköp, men de skriver ut snabbare och billigare och behöver inte servas lika ofta. Laserskrivarna är dock inte riktigt lika skarpa som bläckstråleskrivare när det kommer till utskrift av flott grafik och bilder av fotokvalitet.

Skrivare Test : Dessa källor har används i denna artikel

gifVi har försökt att värdera bedömningarna av dessa skrivare på ett så sakligt sätt som möjligt. Nedanför kan du se en lista över de källor vi har använt. Alla källorna kommer dessutom med en länk, så att du själv har möjligheten att gräva lite djupare i de test som ligger bakom.

Tænk.dk 🇩🇰
Det ansedda konsumentmagasinet Tænk har genomfört ett omfattande test, där de jämförde skrivarnas förmåga på en lång rad parametrar. Du kan se hela testet här. Det krävs dock betalt abonnemang för att få tillgång till testet. Är du inte abonnent så finns möjligheten att köpa tillgång till endast detta test (detta gör du via länken ovan).

Här får du tillgång till ett mycket omfattande och relativt nytt test av hela 150 olika skrivare, fördelat på både bläck- och laserskrivare, basal- och multiskrivare. Testresultaten är listade i en överskådlig tabell, där du har möjligheten att sortera för de olika parametrarna samt jämföra de skrivare du eventuellt finner vara intressanta. Du kan också se de många testade parametrarna och resultatet för varje enskild skrivare genom att klicka på modellen.

Råd & Rön 🇸🇪
Det oberoende svenska konsumentmagasinet testar också – liksom danska Tænk – olika produkter åt konsumenterna. De testade hösten 2015 hela 145 olika skrivare. För full tillgång till testresultaten krävs det dock abonnemang, och har du detta så kan du läsa testet här.

De testade alla typer av generella skrivare, och resultatet är överskådligt upplagt i en interaktiv tabell, där du själv kan sortera efter poäng, märken och priser. Du kan också jämföra de deltagande skrivarna med varandra. Alla resultaten för varje enskild modell kan läsas genom att klicka sig in på den valda modellen.

Pcforalla.se 🇸🇪
Vi har också kollat på det svenska magasinet Pcforalla.se, som är en del av IDG-koncernen. Här publicerade magasinet våren 2015 ett test av 20 av de bästa skrivare på marknaden, fördelat på olika typer. Testet är helt tillgängligt här.

Computerworld.no 🇳🇴
Det norska magasinet Computerworld.no behandlar allt som vidrör it-branschen. Detta gav 2015 anledningen till att göra ett specifikt test av bläckstråleskrivaren OfficeJet Pro x576dw från Hewlet Packard, som en utmanare till näringslivets förstaval – laserskrivare. Vi har tittat på detta test, något du också kan göra via denna länk. Testet är gratis.

Lyd & Bilde 🇳🇴
Nordens största magasin för elektronik är norskt och heter Lyd & Bilde. De testade den speciella fotoskrivaren Epson SureColor P600 i 2015. Skrivaren är riktad till både hobbyfotografer och professionella. Fotografering är en växande hobby på hemmaplan, så vi har valt att ta med produkten i artikeln. Om du vill läsa artikeln från Lyd & Bilde, så är den fritt tillgänglig här.