Sittvagn (Bäst i test) – Hitta de bästa sittvagnarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Sittvagnar är oundvikliga för de flesta barnfamiljer, men marknaden kan vara lite svår att ta sig igenom, och det kan vara svårt att välja mellan de många olika modeller. I detta test av sittvagnar har vi samlat de bästa sittvagnarna på marknaden just nu, baserade på en rad oberoende tester samt produktrecensioner. Det finns sittvagnar i alla prisklasser och för varje behov, så att det finns bra chanser att hitta den perfekta modellen för dig i listan nedanför.

Denna artikel innehåller följande:

 Genomgång av sittvagnar som har vunnit olika tester i hela Skandinavien
 Genomgån av de olika testerna vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Baby Jogger City Elite Single

 ✅ Testvinnare hos norska magasinet Klikk.no

Baby Jogger City Elite Single

.
Det norska magasinet Klikk.no samlade i 2014 erfarenheter från 500 användare av duo-sittvagnar, som hade haft vagnarna i användning under längre tid. Detta ger upp till 80 år av gemensam erfarenhet med dessa produkter, så att resultatet är definitivt värd att uppmärksamma. I detta alternativa test kammade hem Baby Jogger City Elite Single segern bland 19 olika vagnar, och ensamt fick 6 poäng utav 6 möjliga.

8 olika användare hade haft denna modell tillsammans i 14 år, så man kan säga att den har varit genomtestad. Baby Jogger City Elite Single får i stort sätt bara toppbetyg, med 5 eller 6 poäng utav 6 möjliga på alla testade områden. En enda konsument nämner, som enda kritiska poäng, att bromsarna slits vid intensivt bruk över längre tid. Men detta gäller nog för alla sittvagnar på marknaden.

Praktisk och stabil modell, som är lätt att transportera

Oavsett om Baby Jogger City Elite Single skall transporteras på egna hjul eller i bilens bagage, så är den enligt konsumenterna enkel att syssla med. De lättlöpande tre hjulen och den stora manövreringskapaciteten gör vagnen bekväm till både löpningsrunda – på såväl jämn som ojämn terräng – och vanliga turer i t.ex. shoppingscenters. Skall vagnen transporteras i bilbagagen, så är den enkel att fälla ihop – det krävs bara en hand till detta. Baby Jogger City Elite Single får toppbetyg från konsumenterna i bägge områden.

Trehjulade sittvagnar kan ha en tendens till att vara en aning ostabila, men det gäller enligt de norska konsumenterna inte bara för Baby Jogger City Elite Single, vilka i varje fall ger modellen toppbetyg i detta område. Framhjulet kan låsas fast till utgående ställning, till exempel inför löpningsrundan, medan man uppnår största manövreringsmöjligheten med det upplåsta hjul. Konsumenterna ger även toppbetyg för ryggstödets steglösa justeringsmöjlgheter samt modellens enkla delarnas hållbarhet generellt, där varken huven eller hjulen löses över tid.

Fördelar med Baby Jogger City Elite Single:
Toppbetyg baserad på sammanlagt 14 års anvädningserfarenhet
Lättlöpande och terrängående gummihjul
Låsbart framhjul
Stabil 3-hjuls modell
Steglös justering av ryggstödet
Slitstark konstruktion, som inte löses över tid


Baby Jogger City Mini GT

Baby Jogger City Mini GT

.
Flexibel all-around modell med bra körningegenskaper

Vagnen testades på trottoarer, upp och ner vid kanstenet samt runt olika typers förhinder, något som värderas till att vara mycket bra på att styras. Modellen får även toppbetyg när det gäller ojämn terräng, som exempelvis i skogen.

Denna sittvagn är trehjulad, något som utan tvivel är en av orskaerna bakom dess stora mobilitet. Även styrningshandtagen kan lätt justeras i höjden och anpassas till föraren, och hjulen är mjuka men relativt stora, vilket får vagnen till att rulla betydligt lättare. Detta är såklart en fördel om vagnen ska användas när man är ute under en löpningsrunda. Styrningen är även försedda med handbromsar – för optimal säkerhet.

Ryggstödet kan läggas helt ner på Baby Jogger City Mini GT, något som skapar den högsta- och möjliga komfort för de små passagerare när de ska sova – naturligtvis även för de absolut minsta. Här kan det även tillköpas en anpassad sittvagnskasse, om man skulle vilja ha en sådan. Modellen är för övrigt testad fritt från ftalater.

Fördelar med Baby Jogger City Mini GT:
Mycket attraktivt pris
Låg vikt och lätt att fälla ihop
Enkel avmontering av hjulen
Stor bagagekorg
Enkel styrning av selen och sättet
Stora, mjuka och lettlöpande hjul
Höjdjusterbar styrning med handbromsar
Ryggstödet kan läggas helt ned


Kombivagnar


Cybex Priam

Utsedd till “Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin 
5 av 5 stjärnor hos brittiska Pushchairexpert.com
3.7 av 5 stjärnor hos den amerikanska bloggen Madeformums.com

Cybex Priam

 

.
Cybex Priam har testats och recenserats av Which.co.uk, Pushchairexpert.com och Madeformums.com. Den här kombivagnen får i slutändan fina betyg av alla dessa expertkällor.

Detta beror bland annat på att Cybex Priam har flera praktiska justeringsmöjligheter och en bra broms. Experterna är dock mindre nöjda med storleken på vagnen. De skriver nämligen att den är ganska bred och förklarar att den därför inte går in i bagageutrymmet på alla bilar.

Experterna: Ergonomisk modell med utmärkta detaljer

Alla fyra expertkällor som har provat Cybex Priam menar att det här är en bra barnvagn som kan användas av de allra flesta.

Experterna från Pushchairexpert.com skriver till exempel att kvaliteten är hög och detaljerna utmärkta på den här vagnen. De förklarar att barnvagnen är lätt att använda och framhäver att den har en stor korg och ett stort säte. Experterna är dessutom väldigt positiva till vagnens ergonomiska utformning.

Madeformums.com har också testat Cybex Priam. Experterna därifrån skriver att den här kombivagnen är mycket enkel att sätta ihop och komma igång med. De berättar även att den är bekväm för barnet, vilket de menar är bland det viktigaste med en barnvagn.

Experterna tycker generellt sett väldigt bra om Cybex Priam. De är dock besvikna över att vagnen inte har ett automatiskt lås när man viker ihop den. De anmärker även på att det kan vara svårt att fästa sätet i ramen.

Elegant kombivagn med skummadrass och ventilation

Cybex Priam är en kombivagn och kan därför användas både som liggvagn och som sittvagn. Det här är alltså en flexibel modell som kan användas i de flesta situationer.

Liggdelen har en mjuk skummadrass som skapar en optimal komfort och miljö för barnet. Ventilationen består av två “fönster” som kan öppnas och stängas separat efter behov. Dessa fönster gör även att barnet kan se ut ur vagnen.

Cybex Priam har en solsufflett med ett solskydd på UPF50+ och väger bara 4,9 kg. Vagnen är därmed lätt att hantera och smidig att ta med sig.

Flexibel vagn med resesystem

Cybex Priam är en flexibel kombivagn som kan justeras så att barnet färdas så bekvämt som möjligt. Sittdelen till den här vagnen kan därför anpassas på flera olika sätt. Den kan nämligen vara vänd både framåt och bakåt samt läggas ner om barnet ska sova. Vagnen kan dessutom fällas ihop när sätet fortfarande sitter kvar.

Den här barnvagnen har ett bekvämt och flexibelt 4-i-1-resesystem. Man kan även använda olika typer av tillbehör till vagnen för att skapa den optimala lösningen för sina egna behov.

Cybex Priam kan användas ända från födseln och passar till barn upp till 9 kg. Detta motsvarar en ålder på ungefär 6 månader.

Ihopvikt mått: 95 x 57,5 x 42 cm.

Utfällt mått: 95 x 57,5 x 108,5 cm.

Vikt: 4,9 kg

Utvalda fördelar med Cybex Priam:
Sufflett med UPF50+ solskydd
Väger bara 4,9 kg
4-i-1-resesystem
Kan användas som liggvagn och sittvagn
Justerbar barnvagn


FAQ – Vanliga frågor

Vilka sittvagnar är bäst i test?

Baby Jogger City Elite Single, BABY JOGGER City Mini, Stokke Trailz, Baby Jogger City Mini GT och Cybex Priam

Hur har man testat sittvagnarna?

Sittvagnarna har bedömts baserat på deras säkerhet och hållbarhet samt etiketter och innehåll av oönskade kemikalier. Det har dessutom genomförts konsumenttester där riktiga barnfamiljer har testat vagnarna och utvärderat hur bra de fungerar i praktiken.

Vad ska jag tänka på när jag köper en sittvagn?

För att hitta en modell som passar dina behov kan det vara bra att fundera över följande frågor: Ska barnet kunna sova i vagnen? Ska sittvagnen även kunna användas som liggvagn? Ska barnet kunna sitta vänt åt båda hållen? Och slutligen, var ska du gå med vagnen?


Sittvagn Test – Använda källor i artikeln

gifUnder bearbetningen av denna artikel har vi använd en rad källor som även refereras efter genomgången. Vill du veta mer kan du fördjupa din läsning i dessa källor, som kort listas här nedanför.

Klikk.no
Det norska onlinemagasinet Klikk.no offentliggjorde i 2014 en mycket intressant text, som till skillnad från de flesta andra tester är baserad direkt på konsumenternas erfarenheter i praktik. Magasinet har således samlat in data från 500 sittvagnar och systematiserad och tolkat recensionerna. Detta ger en högt trovärdig bild av sittvagnarnas kvalitet – även efter längre tids användning. Man har på så sätt kunnat summera helt upp till 80 års brukningserfarenhet av varje enskild sittvagn! Artikeln kan läsas gratis i sin fulla längd här.

Råd & Rön
Sveriges största och mest kända oberoende konsumentmagasin Råd & Rön offentliggjorde ett test i 2016, som tittar närmare på de mest populära sittvagnar, av vilka en hel del äf helt nya på marknaden. Du kan se hela testet här. Var uppmärksam på dock, att det krävs betalt abonnemang samt loggin för att få full tillgång till alla informationer. Har du detta, så får du i gengäld tillgång till en interaktiv tabell, där produkterna kan sorteras och rankas utefter pris, typ, samt andra parametrar som är viktiga för dig. Genom att klicka på varje enskild produkt får du dessutom tillgång till att se poänggivningen för varje enskild testade parameter.

Bäst-i-Test
Ytterligare ett svenskt konsumentmagasin, Bäst-i-Test, skrev en artikel i 2015 där 15 av de mest populära sittvagnar testades. Testet är inte lika stringent som Råd & Rön, men är mer baserade på redaktionens subjektiva värderinger. I gengäld kommer de med massor av information rörande varje enskild modell, så man även där kan skaffa sig en egen uppfattning på så sätt.

Mom’s Stroller Reviews
Mom’s Stroller Reviews är en blogg som drivs av en ung mamma som har dedikerat hela sin hemsida till tester av barnvagnar. Du hittar en detaljerad genomgång av Bumbleride Indie här.

Tales of a Mountain Mama
Tales of a Mountain Mama är en blogg som vill inspirera barnfamiljer att bli mer aktiva och njuta av miljön utomhus. I det sammanhanget testar bloggen även barnutrustning som kan göra ett aktivt liv både lättare och roligare. Du hittar en detaljerad recension av Bumbleride Indie här 

Vores Børn
Vores Børns är en dansk tidning för föräldrar och blivande föräldrar. De har en egen grupp av mödrar som testar olika produkter och de har bland annat provat sex olika sittvagnar. Mödrarna har bedömt barnvagnarna baserat på första intryck, användbarhet, säkerhet och värde för pengarna. Du kan läsa hela undersökningen här.

Jyllands Posten
Jyllands Posten är en dansk tidning som har gett ut ett test i samarbete med Vores Børn. Det är alltså samma mödragrupp som hos Vores Børn som har provat sex olika barnvagnar för att komma fram till vilken som är bäst. Du kan läsa hela testet här.

Madeformums.com
Det amerikanska magasinet Madeformums.com skriver artiklar om barn, barnprodukter, förlossning, graviditet och liknande. Utöver dessa artiklar skriver de även guider och recensioner av olika produkter. Madeformums.com har därför testat många olika barnvagnar, till exempel kombivagnarna Bugaboo Fox och Cybex Priam. Dessa vagnar får i slutändan betyg på 4,7 respektive 3,7 av 5 stjärnor.

Du hittar hela recensionen av Bugaboo Fox här.

Du hittar hela recensionen av Cybex Priam här.

FQmagazine.co.uk 
Det brittiska magasinet FQmagazine.co.uk skriver om goda råd för nya eller blivande föräldrar samt om hälsa, underhållning, livsstil och mycket annat. De testar och recenserar även olika produkter, till exempel barnvagnar. FQmagazine.co.uk har bland annat provat kombivagnen Bugaboo Fox. Du hittar hela recensionen här. 

Littlebabygear.com
Den amerikanska hemsidan Littlebabygear.com testar och recenserar flera olika barnprodukter, bland annat sittvagnar och kombivagnar. De har till exempel provat modellen Bugaboo Fox. Du kan läsa hela recensionen här.

Konsumentrecensioner på nätet ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för sittvagnar är enorm, så det är bara några urvalda modeller som kommer med i de olika testerna. Detta betyder inte att dessa sittvagnar som inte har testats är på något sätt sämre. Det är bara så att de hitintills inte har testats. Lyckligtvis är det idag väldigt vanligt att konsumenterna själva recenserar produkterna på nätet, och dessa recensioner har vi naturligtvis även tagit med i vår artikel.

 

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

BABY JOGGER City Mini

✅ Testvinnare hos svenska Råd & Rön

BABY JOGGER City Mini

 

.
BABY JOGGER City Mini är en ny och prisvinnande sittvagn. Kikar man på konsumentrecensionerna på nätet inser man att mer än 450 konsumenter har recenserat sittvagnen efter att ha köpt och använd den, och med 4.8 utav 5 möjliga stjärnor finns det inga tvivel om att det rör sig om en produkt som är värd att kika närmare på.

Svenska Råd & Rön har utnämnt modellen till testvinnare.

Med en egenvikt på under 8 kilo, så är det tal här om en lättviktsvagn som är enkel att lyfta upp till bilens bagage eller i bussen. Inte heller priset är speciellt ”tungt”, så det finns ytterligare ett argument för att kika närmare på BABY JOGGER City Mini.

Komfortabelt vadderat säte och Quick-fold system

Det fokuseras ofta på föräldrarnas komfort när det ska köpas sittvagn, och här sviker BABY JOGGER City Mini inte heller, dels på grund av modellens låga vikt, och dels på grund av Quick-fällningsstytemet, som gör det möjligt att fälla ihop vagnen med ett enkelt lyft. Barnets bekvämlighet och säkerhet läggs det stor fokus på. Sätet är extra vadderad och framhjulet är stöddämpad. Barnet sitter samtidigt säkert fastspänt med den justerbara 5-punkts selen med axelklaffar.

Huven har bra ventilation och det finns tre olika inställningar. Det vadderade sätet kan fällas tillbaka till nästan helt rakt (150 grader). Framhjulet är som utgångspunkt svängbart, så manövreringsmöjligheten är optimal vid många förhinder som exempelvis på shoppingsturer. Annars kan framhjulet låsas, med t.ex. löpning eller långdistanstransport, så att det blir bekvämare att komma fram. Det finns dessutom möjlighet att tillköpa extrautrustning som åkbräda, insektnät och kylningsbox för ganska låga priser.

Fördelar vid BABY JOGGER City Mini:
 Bra pris och populär bland konsumenterna
Låg vikt och Quick-fold system
Extravaddat- och fällbart säte
Säker 5-punkts sele med axelklaffar
Stöddämpade låsbar framhjul
Parkeringsbromsar med fotstyrning
Extrautrustning kan tillköpas billigt


Stokke Trailz

Testvinnare hos svenska Råd & Rön

Stokke Trailz klapvogn

Då det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön testade under våren 2016 fjorton av de mest populära barn- och sittvagnar, kröntes kombivagnen Stokke Trailz till klar vinnare. Producenten Stokke är känd för snyggt ergonomiska designade produkter, något som är så tydligt med Trailz-modellen, som liksom märkens övriga produkter är tyvärr något dyrare. Men finns det plats i budgeten, så rör det sig om en bra produkt för både barn- och föräldrar.

Generellt får Stokke Trailz toppbetyg på nästan alla testade områdena. Den solida konstruktionen är dock en aning tyngre än genomsnittet, något som kan vara svårare om sittvagnen ska lyftas upp, t.ex. till bussen. Även rengöringen kan vara en aning svårare på grund av de många småfinesser som den är utrustad med, men som i gengäld lyfter denna modell upp i toppklassen för sittvagnar.

Suveräna körningsegenskaper och mycket säkert för barnet

Modellen får absolut högsta betyg från det svenska testpanelet när det gäller körningsegenskaper. Sittvagnen testades på asfalt, grus samt en rad olika- och ojämna underlag – och vid alla tillfällen klarar sig Stokke Trailz riktigt bra. Även bromsarna och det höjdjusterbara handtaget får högt betyg. En sittvagn behöver självklart även vara komfortabel för barnet själv, och även här levererar modellen och får toppbetyg.

Råd & Rön har satsat mycker på barnsäkerheten, och det är ett av de två områden där Stokke Trail får absolut toppbetyg, något som förklarar utnämningen till testvinnare. Sittvagnen innehåller varken ftalater eller andra skadliga kemikalier, och det finns inte heller några små delar eller olämpliga ämnen i konstruktionen. Barnets säkerhet i vagnen ligger helt i topp.

Fördelar med Stokke Trailz:
 Riktigt bra körningsegenskaper på alla typers terräng
Bra bromsar
Höjdjusterbara handtag
Hög säkerhetskomfort för barnet
Inga skadliga ämnen, små partiklar eller olämpliga detaljer
Hög säkerhet för barnet
Generellt en sittvagn av bästa kvalitet på marknaden


Andra relevanta källor och tester
Läs även: Barnvagn (Bäst i test)

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta