Sittvagn Test 2019 – Hitta de bästa sittvagnar – Bäst i Test guide

0

Sittvagnar är oundvikliga för de flesta barnfamiljer, men marknaden kan vara lite svår att ta sig igenom, och det kan vara svårt att välja mellan de många olika modeller. I detta test av sittvagnar har vi samlat de bästa sittvagnarna på marknaden just nu, baserade på en rad oberoende tester samt produktrecensioner. Det finns sittvagnar i alla prisklasser och för varje behov, så att det finns bra chanser att hitta den perfekta modellen för dig i listan nedanför.

Denna artikel innehåller följande:
🔸 Genomgång av sittvagnar som har vunnit olika tester i hela Skandinavien
🔸 Genomgån av de olika testerna vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Britax Smile 2

 Testvinnare hos svenska konsumentmagasinet Bäst i Test

Britax Smile 2

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 195,00 Kr. 0,00 Kr. 5 195,00 Kr. Läs mer
5 895,00 Kr. 0,00 Kr. 5 895,00 Kr. Läs mer
6 995,00 Kr. 0,00 Kr. 6 995,00 Kr. Läs mer

 

Då det ansedda svenska konsumentmagasinet Bäst i Test testade i 2015 fjorton av de mest populära sittvagnar, så var det Britax Smile 2 som kom ut segrande. Egentligen är det en uppdatering av den tidigare Brio Smile (som även den var testvinnare), och Britax:s uppköp av Brio har definitivt gagnat kvaliteten. Den nya modellen är förbättrad på flera punkter, med bl.a. en utökad belastning på 17 kilo och en mer tyst gång på huven. Även utseendemässigt är den mer färgrik och snyggare.

Den nya modellen har dessutom blivit mer kompatibel med Britax:s övriga produkter: sovdelen, som i den nya modellen har blivit mer komfortabel, kan bl.a. användas tillsammans med flera av de övriga produkter i programmet, liksom babystolen från Britax kan moteras direkt på chassin.

Stabil 4-hjuls modell med stor manövreringskapacitet

I testet hyllas Britax Smile 2 för dess stora manöverkapacitet. Vagnen är bara 57 cm i bredden, och de dragbara framhjulen gör det lätt att komma runt i tätbefolkade miljöer. Framhjulen kan dock även låsas, vilket är bekvämare om det främst ska köras ut. Lufthjulen hanterar även lättare ojämn terräng och klarar även snö.

Den fjädrade stilen och det ”knäckbara” handtaget väcker beröm hos testpanelet, som dessutom skriver att konstruktionen utan genomgående bakaxeln gör det lättare att klättra exempelvis trappor. Fotväskan och skyddsbyglarna värderas till att passa bäst för barn under två år, men då är detta även den främsta målgruppen för denna speciella- och budgetvänliga modell, så råder det ingen tvivel hos testpanelet i frågan om utnämningen som testvinnare.

Fördelar med Britax Smile 2:
🔵 Förbättrade modell av en tidigare testvinnare
🔵 Kompatibel med Britax övriga produktprogram
🔵 Utökad stabilitet med fyra hjul
🔵 Smal konstruktion på bara 57 centimeter
🔵 Manövreringskapabel design med låsbar framhjul
🔵 Konstruerad utan genomgående bakaxel
🔵 Attraktivt pris


Baby Jogger City Elite Single

 ✅ Testvinnare hos norska magasinet Klikk.no

Baby Jogger City Elite Single

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
7 499,00 Kr. 0,00 Kr. 7 499,00 Kr. Läs mer
7 499,00 Kr. 0,00 Kr. 7 499,00 Kr. Läs mer

 

Det norska magasinet Klikk.no samlade i 2014 erfarenheter från 500 användare av duo-sittvagnar, som hade haft vagnarna i användning under längre tid. Detta ger upp till 80 år av gemensam erfarenhet med dessa produkter, så att resultatet är definitivt värd att uppmärksamma. I detta alternativa test kammade hem Baby Jogger City Elite Single segern bland 19 olika vagnar, och ensamt fick 6 poäng utav 6 möjliga.

8 olika användare hade haft denna modell tillsammans i 14 år, så man kan säga att den har varit genomtestad. Baby Jogger City Elite Single får i stort sätt bara toppbetyg, med 5 eller 6 poäng utav 6 möjliga på alla testade områden. En enda konsument nämner, som enda kritiska poäng, att bromsarna slits vid intensivt bruk över längre tid. Men detta gäller nog för alla sittvagnar på marknaden.

Praktisk och stabil modell, som är lätt att transportera

Oavsett om Baby Jogger City Elite Single skall transporteras på egna hjul eller i bilens bagage, så är den enligt konsumenterna enkel att syssla med. De lättlöpande tre hjulen och den stora manövreringskapaciteten gör vagnen bekväm till både löpningsrunda – på såväl jämn som ojämn terräng – och vanliga turer i t.ex. shoppingscenters. Skall vagnen transporteras i bilbagagen, så är den enkel att fälla ihop – det krävs bara en hand till detta. Baby Jogger City Elite Single får toppbetyg från konsumenterna i bägge områden.

Trehjulade sittvagnar kan ha en tendens till att vara en aning ostabila, men det gäller enligt de norska konsumenterna inte bara för Baby Jogger City Elite Single, vilka i varje fall ger modellen toppbetyg i detta område. Framhjulet kan låsas fast till utgående ställning, till exempel inför löpningsrundan, medan man uppnår största manövreringsmöjligheten med det upplåsta hjul. Konsumenterna ger även toppbetyg för ryggstödets steglösa justeringsmöjlgheter samt modellens enkla delarnas hållbarhet generellt, där varken huven eller hjulen löses över tid.

Fördelar med Baby Jogger City Elite Single:
🔵 Toppbetyg baserad på sammanlagt 14 års anvädningserfarenhet
🔵 Lättlöpande och terrängående gummihjul
🔵 Låsbart framhjul
🔵 Stabil 3-hjuls modell
🔵 Steglös justering av ryggstödet
🔵 Slitstark konstruktion, som inte löses över tid


BABY JOGGER City Mini

Testvinnare hos danska konsumentmagasinet Tænk.dk
Testvinnare hos svenska Råd & Rön

BABY JOGGER City Mini

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Läs mer

 

BABY JOGGER City Mini är en ny och prisvinnande sittvagn. Kikar man på konsumentrecensionerna på nätet inser man att mer än 450 konsumenter har recenserat sittvagnen efter att ha köpt och använd den, och med 4.8 utav 5 möjliga stjärnor finns det inga tvivel om att det rör sig om en produkt som är värd att kika närmare på.

Både svenska Råd & Rön och danska Tænk har utnämnt modellen till testvinnare.

Med en egenvikt på under 8 kilo, så är det tal här om en lättviktsvagn som är enkel att lyfta upp till bilens bagage eller i bussen. Inte heller priset är speciellt ”tungt”, så det finns ytterligare ett argument för att kika närmare på BABY JOGGER City Mini.

Komfortabelt vadderat säte och Quick-fold system

Det fokuseras ofta på föräldrarnas komfort när det ska köpas sittvagn, och här sviker BABY JOGGER City Mini inte heller, dels på grund av modellens låga vikt, och dels på grund av Quick-fällningsstytemet, som gör det möjligt att fälla ihop vagnen med ett enkelt lyft. Barnets bekvämlighet och säkerhet läggs det stor fokus på. Sätet är extra vadderad och framhjulet är stöddämpad. Barnet sitter samtidigt säkert fastspänt med den justerbara 5-punkts selen med axelklaffar.

Huven har bra ventilation och det finns tre olika inställningar. Det vadderade sätet kan fällas tillbaka till nästan helt rakt (150 grader). Framhjulet är som utgångspunkt svängbart, så manövreringsmöjligheten är optimal vid många förhinder som exempelvis på shoppingsturer. Annars kan framhjulet låsas, med t.ex. löpning eller långdistanstransport, så att det blir bekvämare att komma fram. Det finns dessutom möjlighet att tillköpa extrautrustning som åkbräda, insektnät och kylningsbox för ganska låga priser.

Fördelar vid BABY JOGGER City Mini:
🔵 Bra pris och populär bland konsumenterna
🔵 Låg vikt och Quick-fold system
🔵 Extravaddat- och fällbart säte
🔵 Säker 5-punkts sele med axelklaffar
🔵 Stöddämpade låsbar framhjul
🔵 Parkeringsbromsar med fotstyrning
🔵 Extrautrustning kan tillköpas billigt


Stokke Trailz

Testvinnare hos svenska Råd & Rön

 

 

Stokke Trailz klapvogn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Läs mer
9 990,00 Kr. 0,00 Kr. 9 990,00 Kr. Läs mer

 

Då det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön testade under våren 2016 fjorton av de mest populära barn- och sittvagnar, kröntes kombivagnen Stokke Trailz till klar vinnare. Producenten Stokke är känd för snyggt ergonomiska designade produkter, något som är så tydligt med Trailz-modellen, som liksom märkens övriga produkter är tyvärr något dyrare. Men finns det plats i budgeten, så rör det sig om en bra produkt för både barn- och föräldrar.

Generellt får Stokke Trailz toppbetyg på nästan alla testade områdena. Den solida konstruktionen är dock en aning tyngre än genomsnittet, något som kan vara svårare om sittvagnen ska lyftas upp, t.ex. till bussen. Även rengöringen kan vara en aning svårare på grund av de många småfinesser som den är utrustad med, men som i gengäld lyfter denna modell upp i toppklassen för sittvagnar.

Suveräna körningsegenskaper och mycket säkert för barnet

Modellen får absolut högsta betyg från det svenska testpanelet när det gäller körningsegenskaper. Sittvagnen testades på asfalt, grus samt en rad olika- och ojämna underlag – och vid alla tillfällen klarar sig Stokke Trailz riktigt bra. Även bromsarna och det höjdjusterbara handtaget får högt betyg. En sittvagn behöver självklart även vara komfortabel för barnet själv, och även här levererar modellen och får toppbetyg.

Råd & Rön har satsat mycker på barnsäkerheten, och det är ett av de två områden där Stokke Trail får absolut toppbetyg, något som förklarar utnämningen till testvinnare. Sittvagnen innehåller varken ftalater eller andra skadliga kemikalier, och det finns inte heller några små delar eller olämpliga ämnen i konstruktionen. Barnets säkerhet i vagnen ligger helt i topp.

Fördelar med Stokke Trailz:
🔵 Riktigt bra körningsegenskaper på alla typers terräng
🔵 Bra bromsar
🔵 Höjdjusterbara handtag
🔵 Hög säkerhetskomfort för barnet
🔵 Inga skadliga ämnen, små partiklar eller olämpliga detaljer
🔵 Hög säkerhet för barnet
🔵 Generellt en sittvagn av bästa kvalitet på marknaden


Baby Jogger City Mini GT

Testvinnare i danska konsumentmagasinet Tænk.dk

Baby Jogger City Mini GT

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 695,00 Kr. 0,00 Kr. 3 695,00 Kr. Läs mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Läs mer

 

Det ansedda danska konsumentmagasinet Tænk.dk har testat 19 populära sittvagnar, och vid detta test fick Baby Jogger City Mini GT”Bäst i Test”-bemärkelsen. Något som överraskar stort i detta sammanhang är att denna sittvagn är en av de billigaste i hela testet. En av de sakerna som imponerade testpanelet mest var att vagnen är väldigt enkel att fälla ihop, på det sätt att man ska bara behöva lyfta i handtaget. Även vagnens låga vikt – på knappast 10 kilo – bidrar till att ge vagnen bra betyg, något som blir en stor fördel om man exempelvis behöver ofta ta vagnen in och ur bilen.

I testet, får Baby Jogger City Mini GT nästan bara positiva kommentarer. En enkel grej experterna uppmärksammar på dock, är att sittplatsen inte är vändbar, utan endast kan vändas framåt. Detta har i gengäld gjort det möjligt att bygga in en bagagekorg, som är extra stor i relation till sittvagnens storlek. Även styrningen och justeringen av sittplatsen- och selen är mycket enkla i kraft av den stationära strukturen. Modellen hyllas även för att ha en myket enkel och genomskådlig användarmanual.

Flexibel all-around modell med bra körningegenskaper

Vagnen testades på trottoarer, upp och ner vid kanstenet samt runt olika typers förhinder, något som värderas till att vara mycket bra på att styras. Modellen får även toppbetyg när det gäller ojämn terräng, som exempelvis i skogen.

Denna sittvagn är trehjulad, något som utan tvivel är en av orskaerna bakom dess stora mobilitet. Även styrningshandtagen kan lätt justeras i höjden och anpassas till föraren, och hjulen är mjuka men relativt stora, vilket får vagnen till att rulla betydligt lättare. Detta är såklart en fördel om vagnen ska användas när man är ute under en löpningsrunda. Styrningen är även försedda med handbromsar – för optimal säkerhet.

Ryggstödet kan läggas helt ner på Baby Jogger City Mini GT, något som skapar den högsta- och möjliga komfort för de små passagerare när de ska sova – naturligtvis även för de absolut minsta. Här kan det även tillköpas en anpassad sittvagnskasse, om man skulle vilja ha en sådan. Modellen är för övrigt testad fritt från ftalater.

Fördelar med Baby Jogger City Mini GT:
🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Låg vikt och lätt att fälla ihop
🔵 Enkel avmontering av hjulen
🔵 Stor bagagekorg
🔵 Enkel styrning av selen och sättet
🔵 Stora, mjuka och lettlöpande hjul
🔵 Höjdjusterbar styrning med handbromsar
🔵 Ryggstödet kan läggas helt ned


Sittvagn Test – Använda källor i artikeln

gifUnder bearbetningen av denna artikel har vi använd en rad källor som även refereras efter genomgången. Vill du veta mer kan du fördjupa din läsning i dessa källor, som kort listas här nedanför.

Tænk.dk 🇩🇰
Tænk är nog Danmarks motsvarighet till Råd & Rön, något som definitivt hänger ihop med magasinets täta relationer med Danmarks konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen. I varje fall är det en välkänd och opartisk källa till tester åt konsumenternas upplysning, som flitigt citeras i både medier och hos de producenterna som naturligtvis blir väldigt glada att få bra betyg från dem. I denna artikel har vi bl.a. gått igenom Tænks test av sittvagnar från 2012. Det är ett något äldre test, men hela 19 sittvagnar testades då, och många av modellerna finns fortfarande på marknaden. Har du abonnemang till magasinet, kan du se testet i sin fulla längd här. Annars är det möjligt att köpa tillgång till varje specifik test för en mindre belopp.

Resultatet presenteras i en överskådlig interaktiv tabell, där du kan sortera och jämföra produkterna efter olika kriterier. Genom att klicka på varje enskild produkt, kan du se betyget för dess olika områden. Dessutom skriver Tænk en bra summering samt en subjektiv bedömning i textform för varje produkt.

Klikk.no 🇳🇴
Det norska onlinemagasinet Klikk.no offentliggjorde i 2014 en mycket intressant text, som till skillnad från de flesta andra tester är baserad direkt på konsumenternas erfarenheter i praktik. Magasinet har således samlat in data från 500 sittvagnar och systematiserad och tolkat recensionerna. Detta ger en högt trovärdig bild av sittvagnarnas kvalitet – även efter längre tids användning. Man har på så sätt kunnat summera helt upp till 80 års brukningserfarenhet av varje enskild sittvagn! Artikeln kan läsas gratis i sin fulla längd här.

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges största och mest kända oberoende konsumentmagasin Råd & Rön offentliggjorde ett test i 2016, som tittar närmare på de mest populära sittvagnar, av vilka en hel del äf helt nya på marknaden. Du kan se hela testet här. Var uppmärksam på dock, att det krävs betalt abonnemang samt loggin för att få full tillgång till alla informationer. Har du detta, så får du i gengäld tillgång till en interaktiv tabell, där produkterna kan sorteras och rankas utefter pris, typ, samt andra parametrar som är viktiga för dig. Genom att klicka på varje enskild produkt får du dessutom tillgång till att se poänggivningen för varje enskild testade parameter.

Aftenposten.no 🇳🇴
Den norska tidningen Aftenposten.no skrev en artikel i november 2015, där 6 olika sittvagnar testades. Här är det först och främst fokus på sittvagnarnas användning i relation till löpningsrundor. Resultaterna är framställda i en väldigt överskådlig tabell, och en mer utförlig beskrivning av testet samt resultaterna kan läsas i själva artikeln, som går mer i djupet med varje enskild sittvagn. Artikeln innehåller även en del tips och tricks kring användning av sittvagnar i kombination med löpning. Läs artikeln gratis på tidiningens hemsida.

Bäst-i-Test 🇸🇪
Ytterligare ett svenskt konsumentmagasin, Bäst-i-Test, skrev en artikel i 2015 där 15 av de mest populära sittvagnar testades. Testet är inte lika stringent som Råd & Rön eller det danska magasinet Tænk, men är mer baserade på redaktionens subjektiva värderinger. I gengäld kommer de med massor av information rörande varje enskild modell, så man även där kan skaffa sig en egen uppfattning på så sätt.

Mom’s Stroller Reviews 🇺🇸
Mom’s Stroller Reviews är en blogg som drivs av en ung mamma som har dedikerat hela sin hemsida till tester av barnvagnar. Du hittar en detaljerad genomgång av Bumbleride Indie här.

Tales of a Mountain Mama 🇺🇸
Tales of a Mountain Mama är en blogg som vill inspirera barnfamiljer att bli mer aktiva och njuta av miljön utomhus. I det sammanhanget testar bloggen även barnutrustning som kan göra ett aktivt liv både lättare och roligare. Du hittar en detaljerad recension av Bumbleride Indie här 

Vores Børn 🇩🇰
Vores Børns är en dansk tidning för föräldrar och blivande föräldrar. De har en egen grupp av mödrar som testar olika produkter och de har bland annat provat sex olika sittvagnar. Mödrarna har bedömt barnvagnarna baserat på första intryck, användbarhet, säkerhet och värde för pengarna. Du kan läsa hela undersökningen här.

Jyllands Posten 🇩🇰
Jyllands Posten är en dansk tidning som har gett ut ett test i samarbete med Vores Børn. Det är alltså samma mödragrupp som hos Vores Børn som har provat sex olika barnvagnar för att komma fram till vilken som är bäst. Du kan läsa hela testet här.

Konsumentrecensioner på nätet ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för sittvagnar är enorm, så det är bara några urvalda modeller som kommer med i de olika testerna. Detta betyder inte att dessa sittvagnar som inte har testats är på något sätt sämre. Det är bara så att de hitintills inte har testats. Lyckligtvis är det idag väldigt vanligt att konsumenterna själva recenserar produkterna på nätet, och dessa recensioner har vi naturligtvis även tagit med i vår artikel.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse