Playstation VR-glasögon test – Experternas omdömen & betyg

Senest opdateret den 0

Med de nya PlayStation VR-glasögonen blir virtual reality på allvar tillgängligt för den vanliga konsumenten. Det har varit på gång i snart 30 år, och kommer verkligen att revolutionera spelupplevelsen. Läs mer här, och få reda på vad alla de ledande nätmedierna tänker om de nya, spännande glasögonen.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


För bara nästan 40 år sedan imponerade Commodore 64-datorn med “avancerade” spel, som till exempel Ping-Pong och många andra. På den tiden kördes de i grov pixelerad grafik, men sedan dess har utvecklingen i spelindustrin gått i en rasande fart. Idag har nästan varje hem en spelkonsol, som exempelvis Playstation, som med en oerhörd datorkraft kan köra avancerade spel med flytande grafik i filmkvalitet.

Nu lyfter Sony ännu en gång spelupplevelsen till helt nya höjder med Playstation VR, som erbjuder virtual reality till ett pris som man kan betala. I denna artikel tittar vi närmare på produkten, och undersöker dessutom hur recensenter och experter bedömer Playstation VR..

Playstation VR – virtual reality till ditt playstation

Playstation VR är de första virtual reality-glasögonen på marknaden till spelkonsoler, och eftersom att Sony ligger bakom, är de naturligtvis avsedda att användas tillsammans med spelkonsolen PS4. Förutom PS4 behöver du även produkterna Playstation Camera och antingen ett set Move Motion Controllers, eller en PS4 DualShock 4 Controller – beroende på vad du tänker spela. Men sedan är du redo att komma igång.ps-vr-briller

Playstation VR har medföljande hörlurar, inbyggd mikrofon, gyroskop, och accelerometer, och ska bara anslutas till PS4’an. Som vanligt med Playstation, är det här tal om användarvänligt plug and play, och du behöver inte fundera kring drivrutiner, programvara och andra besvärliga saker.

Sony har gjort det mesta av glasögonens utformning. De kan justeras på många olika sätt, och en perfekt balansering och anpassning gör att man inte märker av dem under användning. Och det är viktigt, för hela syftet med Playstation VR är ju just att “suga” in dig i spelet, så att du glömmer allt omkring dig och blir en del av den virtuella världen. Det finns redan några spel tillgängliga, som använder sig av de spännande nya möjligheterna, och glasögonen är i övrigt också utmärkta för att se vanliga filmer i “storformat”.

Du kan se mer om de revolutionerande glasögonen på Playstations egen hemsida här, där det också finns animeringar, trailers, och videoklipp som ger dig en liten försmak av vad som komma skall.

i samarbete med PriceRunner

 


Tester och recensioner av Sony Playstation VR

Sony är inte först på marknaden med virtual reality-glasögon, eftersom både HTC och Oculus redan har gett ut fungerande modeller. Playstation VR utmärker sig dock med ett betydligt lägre pris är de två andra glasögonen på marknaden, och den uppenbara frågan är då förstås om kvalitet och prestanda är lägre på motsvarande vis.

För att svara på det, har vi gått igenom en lång rad tester och recensioner. I följande avsnitt ger vi en kort sammanfattning av varje enskilt test, och vi länkar dessutom direkt till källan, så att du själv har möjlighet att fördjupa dig.

Du kan här se en video som Playstation har gjort, där de presenterar vad deras VR-glasögon kan:


Det skriver medierna om Playstation Virtual Reality:

Trustedreviews.com – 5 av 5 möjliga stjärnor

Den engelska tidskriften Trustedreviews.com arbetar med tester och recensioner av elektroniska produkter. Ett säkert kännetecken för tidskriftens artiklar är grundlighet, och det gäller även för testet av Playstation VR, som verkligen går på djupet. Och testpanelen är milt sagt hänförda.

Det blev 5 stjärnor av 5 möjliga. Det fanns bland annat en stor entusiasm över den mekaniska kvaliteten, och de många möjligheterna för justering, som gör användningen mycket bekväm – även om man har på sig vanliga glasögon också. Trustedreviews.com rekommenderar utan tvekan att utforska virtual reality med Playstation VR – inte för att det är det billigaste alternativet, men helt enkelt för att det, enligt tidskriftens värdering, är den bästa produkten på marknaden för närvarande. Läs eventuellt hela testet här.


Techradar.com – 4,5 av 5 möjliga stjärnor

“Det förlovade landet för virtual reality på konsol”, säger amerikanska Techradar.com, som inte lägger band på entusiasmen över att det nu är möjligt att uppleva virtual reality till ett rimligt pris. De tidigare lösningarna från Oculus och HTC är dyra i sig, och kräver dessutom dyr datorutrustning för att kunna användas, medan Playstation VR öppnar möjligheterna för varenda PS4-ägare.

Hos Techradar är man också mycket nöjda med det goda utbudet av spel som stöds, och den alldeles utmärkta prestandan. Det drar ned något, att det är nödvändigt med extrautrustning utöver själva glasögonen, men så är trots allt också fallet med de övriga produkterna på marknaden. Domen blir därför 4,5 stjärnor av 5 möjliga – vilket är mer än godkänt. Vill du ha alla test-detaljerna också, kan du läsa recensionen här.


Stark rekommendation från Pcadvisor.co.uk

Hos brittiska Pcadvisor.co.uk är testpanelen, som på flera andra ställen, imponerad över att priset på Playstation VR är så lågt som det är, och att glasögonen omedelbart kan användas tillsammans med de 44 miljoner PS4, som finns stående runt omkring i hemmen. Poängen är att det inte krävs någon dyr gaming-dator för att uppleva virtual reality.

Den lätta vikten och utmärkta passformen är också faktorer som imponerar på Pcadvisor.com. Det ultimata testet är naturligtvis provning av utrustningen med riktiga spel, och här testades bland annat ”Fair Point” och ”The London Heist” med stor framgång. Slutsatsen är att den virtuella världen är så förtrollande, att de enstaka små tekniska begränsningarna glöms bort på ett ögonblick, när adrenalinet kokar i det uppslukande virtuella universumet. Om du vill läsa mer, kan artikeln ses i sin fulla längd här.


Wired.co.uk – 8 av 10 möjliga poäng

Även om den digitala ledaren Wired inte anser att Playstation VR lever upp till bildkvaliteten hos de markant dyrare konkurrenterna, finns det inga tvivel hos den engelska utgåvan av tidskriften, om att dessa glasögon ska ha höga betyg. Testpanelen upplever inte att Sonys produkt kvalitetsmässigt saknar något jämfört med konkurrenterna, och när den testas live med spel som stöds, glömmer man allt som finns omkring.

En detalj, som även drar upp betyget, är möjligheten att spela vanliga spel eller titta film. Det finns en vanlig hemmabiograf gömd i de små glasögonen, som Wired.co.uk uttrycker det. Glasögonen kan simulera skärmstorlekar på upp till 226 tum, och det gör även vanlig film till ett slags virtual reality. Slutsatsen från Wired.co.uk är, att Playstation VR är marknadens bästa val för en virtual reality-upplevelse, som inte behöver ha en stor påverkan på din ekonomi. Läs eventuellt recensionen i sin helhet här.


M3 – 8 av 10 möjliga poäng

Den svenska tidskriften inleder sin recension av Sonys Playstation VR med att kalla glasögonen för “Inget annat än en teknisk revolution”. Recensenterna hos M3 har inga tvivel om att Sony, med sin relativt billiga produkt, är en av de tillverkare som på allvar kommer att leda in underhållningsindustrin i den virtuella världen.

Jämfört med konkurrenterna får man riktigt mycket för pengarna, skriver M3, och testpanelen tvekar då heller inte med att utdela toppbetyg till produkten. Inte bara är priset betydligt lägre än alternativen, men det krävs heller ingen dyr, high end datorutrustning för att kunna dyka in i den spännande virtuella världen. Läs hela texten genom att klicka här.


Computerbild.de – 5 säkra stjärnor

Den tyska tidskriften Computerbild testar med vanlig tysk grundlighet, och det blir inte bara beröm till Sony Playstation VR. Bland annat konstaterar den tyska testpanelen att bildkvaliteten och upplösningen inte är riktigt lika bra som hos de bästa produkterna på marknaden. Dock blir slutsatsen ändå solklar: För priset är dessa virtual reality-glasögon suveräna, och de tilldelas högsta betyg på 5 säkra stjärnor.

En av de saker som imponerar på testpersonerna är den goda passformen. Playstation VR utmärker sig med sina många justeringsmöjligheter, och så är glasögonen förhållandevis lätta. Glasögonen testades naturligtvis med ett antal spel, och här är slutsatsen att de små bristerna snabbt glöms bort, eftersom att det virtuella universumet snabbt blir levande och fängslande. Du kan läsa hela artikeln här.


Chip.de – klar rekommendation

Hos den tyska tidskriften Chip.de är testpanelen inte blinda för att Playstation VR har sina brister. Även här noteras det exempelvis att upplösningen inte är riktigt i klass med de dyraste produkterna på marknaden. Men som hos flera andra recensenter, bedömer de hos Chip.de, att dessa småsaker är mer än rimliga till det låga priset, som plötsligt för virtual reality inom räckhåll för vanliga konsumenter.

Därför får Sonys Playstation VR en klar rekommendation från Chip.de, som också lyfter fram många fördelar med produkten. Förutom det låga priset, får du också redan från lanseringen tillgång till ett brett utbud av spel som stöder det spännande nya formatet. Installationen framhävs som avgjort “barnvänlig”, och komforten läggs fram som ett stort plus. Läs eventuellt hela artikeln, om du vill ha detaljerna också.


Dn.no – ovillkorlig rekommendation

“Gör plats under granen”, skriver den norska tidskriften Dn.no, som förutspår att virtual reality kommer att bli en megatrend. Tidskriftens testpanel anser att Playstation VR inte är riktigt billig, men erkänner å andra sidan att alternativen är betydligt dyrare. Det är inte gratis att vara först, men redan från start finns det en del spel till Playstation VR, och Dn.no tror att spelutvecklare kommer att stå i kö för att leverera spännande upplevelser till systemet framöver.

Förutom den extremt bra passformen är testpanelen hos Dn.no också entusiastiska över möjligheten att använda Playstation VR-glasögonen till vanliga 2D-spel och film. De bedömer att glasögonen ger en betydligt större inlevelse och upplevelse, än man kan uppnå med en vanlig tv-skärm. Allt som allt en klar rekommendation från Dn.no. Läs eventuellt recensionen i detalj här.


Feber.se – Två tummar upp

“En riktigt trevlig upplevelse” säger Feber.se, som har testat Sonys Playstation VR tillsammans med spelet “London Heist”. Den entusiastiska recensenten tvekar inte att ge glasögonen en rekommendation, och även två tummar upp. Recensenten medger att upplösningen kanske inte är knivskarp, men det betyder förmodligen ingenting när handlingen startar.

Headsetet upplevs som bekvämt att ha på sig, och kontrollerna reagerar direkt. Den stora fördelen är att man med Playstation VR bara behöver ett vanligt PS4, medan de långt dyrare alternativen dessutom kräver dyr datorutrustning utöver själva glasögonen. Du kan läsa artikeln här, där det också är intressant att läsa de många kommentarerna från andra, som har upplevt Playstation VR.


Nyteknik.se – rekommenderad upplevelse

Det råder inga tvivel om att recensenten från Nyteknik.se är hänförd av virtual reality-världen, efter att ha testat Playstation VR från Sony. “Ingen begriper den realistiska skalan, utan att ha testat själva”, påstår han. Bedömningen är bland annat baserad på PS4-spelet Ocean Descent med VR-stöd, där en angripande vithaj påstås vara nästan mer realistisk än man skulle önska.

Att upplösningen på Playstation VR är lite lägre än hos konkurrenterna, är mest en fråga om siffror på ett papper, om du frågar recensenten från Nyteknik.se. I praktiken är det tal om ett “stycke smart japansk ingenjörskonst”, som fungerar, och ger den eftertraktade inlevelsen i upplevelserna. Dessutom är Sonys Playstation VR ett betydligt billigare alternativ än de existerande lösningarna från HTC och Oculus. Allt som allt en klar rekommendation från Nyteknik.se – läs eventuellt hela artikeln här.

Du kan här se en video med Austin Evans, som går igenom VR-glasögonen och berättar vad han tycker om dem:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka källor har testat Playstation VR-glasögon?

Trustedreviews.com, Techradar.com, Pcadvisor.co.uk, Wired.co.uk, M3, Computerbild.de, Chip.de, Dn.no, Feber.se och Nyteknik.se.

🤓 Hur har man testat VR-glasögonen?

VR-glasögonen har bedömts baserat på deras specifikationer och användarvänlighet. Experterna har även testat dem i praktiken och bedömt dem i förhållande till priset. Priset är nämligen ofta en avgörande faktor.

🤔 Vad ska man tänka på när man köper VR-glasögon?

Börja med att bestämma en budget. VR-glasögon finns i många prisklasser och kan snabbt bli dyra om du vill ha det bästa på marknaden. Utöver budgeten bör du även fundera på ditt behov. Om du till exempel är en gamer värderar du säkert bra utrustning. Du bör även ta hänsyn till vilken utrustning som ingår och vad du redan har hemma. Playstation VR fungerar till exempel bara med PS4.