Pastamaskin test – Här är experternas favoriter – Bäst i Test

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om marknadens bästa pastamaskiner.

Här kommer vi att gå igenom en mängd modeller som har granskats i olika experttester. Alla modeller som vi går igenom har fått höga betyg och mycket beröm i de olika undersökningarna.

Vi har bland annat tittat på granskningar från de stora internationella testsajterna Expertreviews.co.uk, Reviewed.com och Toptenreviews.com samt från de brittiska tidningarna Telegraph.co.uk, Standard.co.uk och Independent.co.uk.

I genomgången för varje modell berättar vi vad produkten kan göra, hur den fungerar samt vilka för- och nackdelar som experterna lyfter fram i sina recensioner.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Överblick över marknadens bästa pastamaskiner
🔸 Instruktionsfilmer som visar vad man kan använda en pastamaskin till
🔸 Genomgång av olika typer av pasta
🔸 Presentation av alla källor vi har använt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Philips Viva 

Rekommenderas av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk
Rekommenderas av den brittiska tidningen Independent.co.uk
Testvinnare hos den amerikanska testsajten Toptenreviews.com
Rekommenderas av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
”Den bästa elektriska pastamaskinen” enligt pastaexperterna från Fabulouspasta.com
Testvinnare hos det brittiska teknikmagasinet Wired.co.uk

Marcato Atlas 180 pastamaskine

.
Pastamaskinen Philips Viva har granskats i en mängd olika experttester. Modellen har nämligen provats av hela sex olika källor.

I dessa undersökningar provade experterna flera modeller och bedömde dem alla utifrån samma kriterier och förhållanden. Varje maskin fick sedan ett totalbetyg.

Philips Viva klarar sig riktigt bra i alla sex undersökningar och belönas med en placering som testvinnare i två av dem. Modellen får även tre rekommendationer och beskrivs dessutom som “den bästa elektriska pastamaskinen” i ett av testen.

Kan göra många olika pastasorter

Pastamaskinen Philips Viva är ett bra alternativ för dig som vill ha en elektrisk maskin som kan göra många olika typer av pasta.

Den här maskinen kan både blanda och knåda degen samt forma pastan som användaren vill ha den. Maskinen kan nämligen göra både spaghetti, lasagneplattor, penne och fettuccine. Om man vill ha en lite nyttigare och extra smakrik pasta kan man även tillsätta grönsaker i pastadegen.

Experternas kommentar: Snabb och effektiv maskin

Philips Viva har bland annat granskats av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk i ett test av totalt åtta olika pastamaskiner.

Experterna tycker riktigt bra om den här modellen och förklarar att maskinen är något av en investering. De skriver dock även att man i gengäld får ett effektivt sätt att göra färsk pasta som varken kräver någon stor ansträngning eller särskilt mycket tid.

Telegraph.co.uk påpekar även att Philips Viva är en väldigt kompakt pastamaskin och att den gör allt automatiskt. Modellen är dessutom så pass snabb att man kan få 450 gram färsk pasta på bara 18 minuter. Enligt experterna är den här pastamaskinen även enkel att rengöra eftersom att de olika delarna är löstagbara.

Pastamaskinen Philips Viva har även granskats av pastaexperterna från Fabulouspasta.com. Även dessa experter är positiva till den här modellen, faktiskt så positiva att de utser modellen till “den bästa elektriska pastamaskinen”.

Experternas kommentar: Sköter allt själv

En annan brittisk tidning, Independent.co.uk, har också provat pastamaskinen Philips Viva i ett test av åtta olika modeller. Experterna från Independent.co.uk är också imponerade av den här modellen och förklarar att den sköter allting själv. Det enda användaren behöver göra är att hälla i ingredienserna, och sedan förbereder maskinen tillräckligt mycket mat för att mätta upp till fyra personer.

Experterna framhäver även att det följer med en hel del tillbehör som gör att man kan skapa många olika typer av pasta. De tycker även att den här modellen har en bra och kompakt storlek som gör det enkelt att förvara maskinen.

Philips Viva har även provats av testsajten Expertreviews.co.uk, och experterna därifrån verkar överlag hålla med resten av expertkällorna.

Expertreviews.co.uk nämner dock även att det är smart att det ingår en receptbok när man köper den här maskinen. Detta gör det enklare att experimentera med olika pastasorter. Tänk dock på att vara noggrann med måtten så att pastan varken blir för torr eller för blöt.

Utvalda fördelar med Philips Viva:
Kan göra många olika pastasorter
Kan både blanda, knåda och forma pastan
Elektrisk modell
Kompakt maskin som är lätt att förvara
Snabb och effektiv modell

Specifikationer för Philips Viva:
🔴 Typ: Elektrisk pastamaskin
🔴 Tillverkare: Philips
🔴 Höjd: 35 cm
🔴 Bredd: 13,5 cm
🔴 Djup: 28,9 cm

Här kan du se en presentationsvideo för Philips Viva:


Marcato Atlas 180 

✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk
✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Standard.co.uk (The London Evening Standard)

Marcato Atlas 180 pastamaskine

Pastamaskinen Marcato Atlas 180 har granskats av två olika brittiska tidningar: Telegraph.co.uk och The London Evening Standard.

I undersökningarna granskades Marcato Atlas 180 tillsammans med en rad andra modeller. Experterna bedömde bland annat maskinernas prestanda, användarvänlighet, design och hanterbarhet för att sedan dela ut ett totalbetyg till varje modell. Pastamaskinen Marcato Atlas 180 klarar sig bra i undersökningarna och rekommenderas därför av båda tidningarna.

Fin och bred pastamaskin

Den här pastamaskinen är bredare än den klassiska Marcato Atlas-maskinen. Den är därför ett bra alternativ för en erfaren pastakock som vill ha en nyare maskin. Marcato Atlas 180 är en manuell pastamaskin med en snygg design i förkromat rostfritt stål. Maskinen tar upp ganska mycket utrymme men ser även riktigt fin ut.

Den här modellen har en handvev samt ett bordsfäste som gör att man kan spänna fast maskinen på bänken. Maskinen har även valsar för att göra både lasagneplattor, fettuccine och tagliolini.

Experternas kommentar: Välbyggd maskin med bra tillbehör

Marcato Atlas 180 har varit med i ett test av flera olika pastamaskiner hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk.

Experterna tycker otroligt bra om den här modellen och nämner först och främst att den är väldigt välbyggd och har en snygg förkromad yta. De skriver sedan att modellen är mycket enkel att rengöra och att man kan göra flera olika pastasorter med den.

Telegraph.co.uk skriver även att Marcato Atlas 180 är justerbar. Eftersom att det finns flera olika pastatjocklekar att välja mellan är den här maskinen otroligt noggrann. Ett annat trevligt tillägg är att det ingår en utmärkt receptbok när man köper den här modellen.

Experternas kommentar: Modell med många möjligheter

Den brittiska tidningen The London Evening Standard har provat fem olika pastamaskiner för att komma fram till vilken som är bäst på marknaden. I detta test ingick bland annat modellen Marcato Atlas 180.

Experterna har med den här modellen på sin topplista eftersom att det är en bra och mångsidig maskin som ger användaren många valmöjligheter. Man kan till exempel ställa in tjockleken på pastan.

Marcato Atlas 180 kan göra flera olika typer av pasta, bland annat spaghetti och bandpasta som fettuccine och tagliatelle. Om man vill göra andra pastasorter kan man även köpa fler tillbehör till maskinen.

Utvalda fördelar med Marcato Atlas 180:
Snygg maskin i förkromat rostfritt stål
Extra bred manuell maskin för den erfarna användaren
Kan göra flera typer av pasta
Levereras med en bra receptbok
Justerbar modell

Specifikationer för Marcato Atlas 180:
🔴 Typ: Manuell pastamaskin
🔴 Tillverkare: Marcato
🔴 Höjd: 17 cm
🔴 Bredd: 21 cm
🔴 Djup: 24 cm

Här kan du se en presentationsvideo för Marcato Atlas 180:


Marcato Atlas 150 

✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Independent.co.uk
✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Standard.co.uk (The London Evening Standard)
✅ ”Enklast att förvara” enligt den amerikanska testsajten Toptenreviews.com
✅ Rekommenderas av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
✅ Rekommenderas av pastaexperterna från Fabulouspasta.com
✅ Testvinnare hos den amerikanska testsajten Reviewed.com

Marcato Atlas 150 pastamaskine

.
Pastamaskinen Marcato Atlas 150 har varit med i sex officiella granskningar där experter har provat flera olika pastamaskiner på en gång. Det rör sig om undersökningar från två tidningar, tre testsajter samt en grupp pastaexperter. I undersökningarna bedömde experterna till exempel prestandan, användarvänligheten och designen hos de olika modellerna.

Marcato Atlas 150 klarar sig riktigt bra i alla sex undersökningar och får därför mycket beröm och höga placeringar.

Kan göra 16 typer av pasta

Pastamaskinen Marcato Atlas 150 är ett bra alternativ för dig som vill ha en modern klassiker som kan bidra till en stor variation i köket. Den här modellen är nämligen otroligt mångsidig och kan användas för att göra 16 olika typer av pasta. Det kan dock vara nödvändigt att köpa extra tillbehör för att kunna göra alla 16 pastasorter.

Modellen är dessutom justerbar och har tio olika inställningar för tjockleken på pastan.

Marcato Atlas 150 finns i flera olika färger och har en riktigt snygg design som ser fin ut på köksbänken. Det ingår även ett bordsfäste som används för att fästa maskinen på bänken.

Experternas kommentar: Bäst på att kavla ut pastan

Marcato Atlas 150 har bland annat provats av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. Enligt experterna därifrån är den här modellen bäst av alla maskiner i deras test när det kommer till att kavla ut pastadegen.

Med den här maskinen blir pastan helt jämn och slät, och vevhandtaget är dessutom lätt att hålla i. Enligt experterna har många andra modeller svårt att kavla ut pastan ordentligt, men detta är alltså inget problem med den här maskinen.

Expertreviews.co.uk skriver även att man kan göra väldigt tunn pasta med Marcato Atlas 150, något som den också klarar bättre än de flera andra modeller. Experterna är dessutom väldigt positiva till att maskinen har så många olika tjockleksinställningar för pastan.

Pastamaskinen har även granskats av testsajten Toptenreviews.com, och experterna därifrån tycker också väldigt bra om den här modellen. De nämner till exempel att Marcato Atlas 150 är lätt att förvara och skriver att detta helt klart är en fördel.

Experternas kommentar: Den mest bekväma pastamaskinen

Marcato Atlas 150 har även varit med i ett test av fem olika pastamaskiner hos tidningen Standard.co.uk. Experterna därifrån skriver till exempel att det är smart att modellen finns i flera olika färger. De påpekar även att man kan göra papperstunn pasta med den här modellen, något som andra modeller kan ha problem med.

Den brittiska tidningen Independent.co.uk har också provat Marcato Atlas 150. De rekommenderar framförallt den här modellen till dig som är ute efter en hög användarkomfort. Enligt testpanelen är den här maskinen nämligen otroligt enkel att använda och har ett väldigt bekvämt vevhandtag.

Pastamaskinen får även beröm för att man inte behöver använda lika mycket mjöl som i de andra modellerna för att pastan inte ska fastna. Den här modellen är dessutom tung och solid, och det känns som att den är byggd för att hålla en livstid.

Utvalda fördelar med Marcato Atlas 150:
Kan göra upp till 16 olika typer av pasta
Tio olika inställningar för tjockleken på pastan
Snygg design
Kavlar pastadegen slät och mjuk
Lätt att förvara

Specifikationer för Marcato Atlas 150:
🔴 Typ: Manuell pastamaskin. Elektriskt tillbehör finns att köpa.
🔴 Tillverkare: Marcato
🔴 Höjd: 20,3 cm
🔴 Bredd: 20,3 cm
🔴 Djup: 17,8 cm

Här kan du se en presentationsvideo för Marcato Atlas 150:


KitchenAid pastatillsats

✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Standard.co.uk (The London Evening Standard)
✅ Rekommenderas av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Independent.co.uk

KitchenAid pastavalse-sæt

.
Den här modellen är inte en självstående pastamaskin utan ett tillbehör till köksmaskiner från KitchenAid. Med hjälp av den här tillsatsen kan man därmed använda sin köksmaskin för att göra pasta.

Pastatillsatsen har granskats i expertundersökningar hos två olika tidningar och en testsajt, nämligen de brittiska tidningarna The London Evening Standard och Independent.co.uk samt den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. Experterna provade och bedömde flera olika modeller i alla tre undersökningar.

KitchenAid pastatillsats presterar bra i förhållande till konkurrenterna och rekommenderas därför av alla experter.

Pastatillsats för köksmaskin

Det här är som sagt en tillsats som måste monteras på en köksmaskin från KitchenAid innan man kan göra pasta med den. Tillsatsen är ett set som består av tre olika delar: en pastavals och två pastaskärare, en för spaghetti och en för fettuccine. Detta set kan därmed användas för att både kavla och skära pastadegen.

När man kavlar pastadegen får den en bredd på 15 cm. Det finns även åtta olika tjockleksinställningar för att man ska kunna få pastan precis som man vill ha den. Det ingår dessutom en rengöringsborste som gör det enklare att få bort mjöl och deg från valsarna.

Experternas kommentar: Bra tillbehör till KitchenAid-köksmaskin

KitchenAid pastatillsats har bland annat granskats av den brittiska tidningen The London Evening Standard i ett test av totalt fem olika pastamaskiner. I undersökningen provade experterna valsarna tillsammans med en köksmaskin från KitchenAid.

Experterna förklarar att dessa valsar är ett bra tillbehör till en KitchenAid-köksmaskin som gör att man slipper kavla pastadegen för hand. Med hjälp av denna tillsats kan man helt enkelt blanda ihop degen i köksmaskinen och sedan göra pastan med  hjälp av valsarna. Experterna påpekar även att pastatillsatsen fungerar extra bra för att göra lasagne och tortellini.

Experternas kommentar: Oerhört bra design

KitchenAid pastatillsats har även provats av testsajten Expertreviews.co.uk, och experterna därifrån är verkligen imponerande av den här produkten. De nämner dock att man måste ha en köksmaskin från KitchenAid för att kunna använda tillsatsen.

Om man redan har en KitchenAid-köksmaskin tycker experterna därför att setet är en riktigt bra investering. De skriver även att tillsatsen utan problem kan fungera lika bra som en “riktig” pastamaskin.

Experterna förklarar att det är enkelt att använda själva köksmaskinen för att göra en riktigt bra pastadeg. Därefter fäster man pastavalsen på maskinen för att kavla ut pastan till önskad tjocklek innan man byter till en av valsarna som skär pastan. Hela denna process är väldigt enkel. Experterna framhäver även att man till och med kan göra papperstunn pasta med den här tillsatsen.

Utvalda fördelar med KitchenAid pastatillsats:
Set med en pastavals och två pastaskärare
Åtta tjockleksinställningar
Rengöringsborste ingår
Fungerar tillsammans med köksmaskiner från KitchenAid
Bra investering för dem som redan äger en KitchenAid-köksmaskin

Specifikationer för KitchenAid pastatillsats:
🔴 Typ: Pastatillsats för KitchenAid-köksmaskiner. Består av en pastavals samt pastaskärare för spaghetti och
fettuccine
🔴 Tillverkare: KitchenAid
🔴 Bredd: 15 cm

Här kan du se en presentationsvideo för KitchenAid pastatillsats:


Tidigare granskade produkter – har nu upphört

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har markerat. Det har inte varit möjligt för oss att identifiera återförsäljare av dessa modeller, men vi har behållit dem i artikeln om informationen gynnar dig som läsare.


Imperia iPasta

✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk
✅ Testvinnare hos den brittiska tidningen Independent.co.uk
✅ ”Bästa budgetmodell” enligt den amerikanska testsajten Toptenreviews.com
✅ Rekommenderas av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
✅ Rekommenderas av den amerikanska testsajten Reviewed.com

Imperia iPasta

 

Imperia iPasta har varit med i fem officiella granskningar där experter har provat och bedömt flera olika pastamaskiner. Dessa undersökningar tog plats hos de brittiska tidningarna Telegraph.co.uk och Independent.co.uk samt testsajterna Toptenreviews.com, Expertreviews.co.uk och Reviewed.com. Imperia iPasta klarar sig riktigt bra i samtliga undersökningar och belönas med rekommendationer från alla experter.

Manuell maskin med en robust utformning

Imperia iPasta är en manuell pastamaskin, och man måste därför kavla ut pastan själv. Här rör det sig om en fin och enkel modell som är tillverkad av förkromat stål. Maskinen är dessutom väldigt robust och byggd för att hålla i många år framöver.

Eftersom att den här modellen har både en pastavals och en lasagnevals kan man göra både lasagneplattor, tagliatelle och fettuccine med maskinen. Det går dessutom att köpa fler tillbehör för att kunna göra andra typer av pasta och pastarätter.

Experternas kommentar: Enkel att använda

Imperia iPasta har bland annat granskats av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk i ett test av totalt åtta olika pastamaskiner. De brittiska experterna tycker överlag bra om den här modellen. De framhäver till exempel att maskinen kan fästas på bänkskivan och skriver att man därmed kan använda båda händerna för att hantera pastadegen. Experterna förklarar även att den här maskinen är otroligt enkel att både använda och rengöra. Man kan nämligen komma åt att rengöra både lätt- och svåråtkomliga ställen på den här maskinen.

I sin recension av Imperia iPasta skriver Telegraph.co.uk att det är en stor fördel att maskinen är justerbar. Detta gör nämligen att man kan använda den för att göra flera olika typer av pasta.

Den här modellen är dessutom ett bra alternativ för dig som är ute efter en lite billigare pastamaskin. Testsajten Toptenreviews.com skriver nämligen att det här är den bästa budgetmodellen i deras undersökning.

Experternas kommentar: Klar testvinnare

Imperia iPasta har även varit med i ett test av åtta olika pastamaskiner hos den brittiska tidningen Independent.co.uk. I denna undersökning utsågs modellen till testvinnare eftersom att den är otroligt välbyggd och presterar bra på en gång. Pastan blev nämligen riktigt bra redan från första försöket, och enligt experterna tar det lite längre tid att lära sig de andra modellerna.

Den här pastamaskinen får dessutom beröm för sina smarta justeringsmöjligheter och för att maskinen kan spännas fast på bänkskivan.

Testsajten Expertreviews.co.uk har också provat den här modellen. De skriver att det här är den bästa pastamaskin man kan köpa och motiverar detta med att modellen har så gott som allt. Den enda nackdelen med Imperia iPasta är att brickan lossnar ganska lätt när man jobbar med maskinen.

Utvalda fördelar med Imperia iPasta:
Fin maskin i rostfritt stål
Manuell pastamaskin
Robust byggd
Enkel att använda
Fungerar bra på en gång

Specifikationer för Imperia iPasta:
🔴 Typ: Manuell pastamaskin
🔴 Tillverkare: Imperia
🔴 Höjd: 16 cm
🔴 Bredd: 21 cm
🔴 Djup: 20,5 cm

Här kan du se en presentationsvideo för Imperia iPasta:


Instruktionsfilmer: Så här kan du använda din pastamaskin

Om du inte är säker på om du bör skaffa en pastamaskin eller inte kanske det beror på att du inte riktigt vet vad maskinen egentligen kan göra. En pastamaskin kan nämligen användas på många olika sätt och till många olika typer av pasta. Detta kan dock även göra det svårt att få en överblick över alla användningsområden.

Här har vi därför samlat ett antal videoklipp som visar hur man använder en pastamaskin till olika ändamål:

Pastadeg – så här gör du en perfekt pastadeg:


Taglierini – lär dig att göra taglierini:


Pastasorter – genomgång av 29 olika typer av pasta:


Gnocchi – instruktioner för att göra gnocchi:


Pastasorter – så här gör du olika typer av pasta:


Jamie Oliver visar – så här gör du en läcker pastarätt på bara fem minuter:


Svensk guide – lär dig att göra egen pastadeg:

https://www.youtube.com/watch?v=HBH9LzBObvU


Spaghetti Carbonara – så här gör du en äkta Spaghetti Carbonara:


Enkel pasta – snabb och enkel spaghetti:


Porcini – lär dig hur man gör en perfekt Porcini svamppasta:


Pasta pesto – så här gör du pasta pesto med aubergine:


Chicken Ragu – lär dig att göra en perfekt Chicken Ragu:


Klassikern – så här gör du en klassisk Spaghetti med köttbullar:


Guide til de forskellige typer af pasta

Genomgång av olika pastasorter

Det finns väldigt många olika typer av pasta. Fettuccine, penne och tortellini känner nog de flesta till, men det finns faktiskt flera hundra olika pastasorter med varierande färg och form. Pasta kommer från Italien, och varenda en av landets 20 regioner har satt sin egen prägel på matlagning och pasta.

Baserat på information från experterna hos brittiska Bbcgoodfood.com går vi här igenom vilka pastasorter du bör känna till:

Bigoli

Bigoli-pasta kommer från norra Italien och är en tjock, nudelliknande spaghetti. Bigoli tillverkas ofta av fullkornsvete, smör och ankägg. Den här typen av pasta ska helst serveras med lätta såser med fisk och skaldjur eller såser som är baserade på grädde eller olja. Detta gäller faktiskt för de  flesta långa och smala pastasorter.

Chitarra

Chitarra kommer från Abruzzo-regionen i centrala Italien och är en lång och smal typ av spaghetti. Ordet “chitarra” betyder “gitarr” och syftar på framställningsmetoden för den här pastasorten. Pastan skärs nämligen till långa smala strimlor med hjälp av ett harpliknande verktyg med strängar som påminner om gitarrsträngar. Chitarra ska helst serveras med släta såser som är baserade på antingen grädde eller olja.

Farfalle

Farfalle Farfalle-pasta kallas även för butterfly-pasta på grund av sin form, och det italienska ordet “farfalle” betyder faktiskt “fjäril”. På grund av formen är Farfalle ofta en favorit hos barn. Den här pastan ska helst serveras med tjocka såser, till exempel tomatsås, eller som huvudingrediens i en kall pastasallad.

Fettuccine

Fettuccine är bredare och plattare än till exempel spaghetti och kallas därför även för bandpasta. Pastan har en väldigt trevlig konsistens och är även en av de vanligaste pastasorterna. Fettuccine ska helst serveras med fisk och skaldjur eller tillsammans med en tjock och krämig sås.

Fusilli

Fusilli är en kort och spiralformad pasta som påminner lite om en korkskruv. Den här pastan fungerar extra bra i rätter med stora grönsaksbitar och till tjockare köttfärssåser. Eftersom att köttet eller grönsakerna lätt fastnar i “korkskruven” blir det nämligen lättare att få i sig maten.

Gigli

Gigli-pasta kommer från Toscana-regionen i centrala Italien, och det italienska ordet “gigli” betyder “liljor”. Gigli är små pastabitar som är lindade rund sig själva som en lilja. Den här typen av pasta kommer oftast från Florens, som har just en lilja som stadsvapen.

Linguine

Det italienska ordet “linguine” betyder direkt översatt “små tungor”. Den här pastasorten påminner om fettuccine i och med att det här också är en platt typ av pasta. Linguine är däremot längre och smalare än fettuccine. Den här pastan ska helst serveras med lättare såser eller tillsammans med ren olivolja eller pesto. Linguine fungerar även bra tillsammans med räkor och andra skaldjur.

Orecchiette

Orecchiette kommer från södra Italien och är en liten, rund och skålformig typ av pasta. Den är nästan formad som öron, och Orecchiette kallas faktiskt även för “små öron” ibland. Den här typen av pasta ska helst serveras med broccoli, ansjovis, chili och vitlök.

Penne

Penne De flesta känner till pastasorten som kallas för Penne. Den här typen av pasta kommer från södra Italien och består av små korta pastarör som är skurna snett. Det italienska ordet “penne” betyder “penna” eller “reservoarpenna”, och namnet syftar just på det sneda snittet. Penne ska helst serveras med en rik tomatsås eller köttfärssås.

Ravioli

Ravioli är en fylld pastasort som kan fyllas med kött, ost och grönsaker. Bara pastan blir därför en hel maträtt, och Ravioli fungerar därför bäst tillsammans med en enkel sås, färsk spenat och oliver.

Strozzapreti

Strozzapreti-pasta kommer från norra Italien och är en kort och skruvad pastasort. Ordet “strozzapreti” betyder “präststrypare” och är inspirerat av historier om giriga präster. I historierna fick prästerna Strozzapreti av medborgarna och åt pastan så fort att de hade kunnat kvävas av den. Strozzapreti ska helst serveras med lätta och släta såser som kan sätta sig i den skruvade formen. Pastan fungerar även bra tillsammans med pesto.

Tortellini

Tortellini Tortellini är också en fylld pastasort och påminner därmed mycket om ravioli. Tortellini består av små pastabitar som till exempel kan vara fyllda med kött eller ost. Den unika formen och robusta konstruktionen gör att den här pastasorten fungerar bra i soppor och sallader.

Trofie

Trofie-pasta kommer också från norra Italien och kännetecknas av sin långa, smala och skruvade form. Den här typen av pasta ska helst serveras med pesto och potatis.


Känn igen pastan på formen

Här ovanför har vi gått igenom några av de vanligaste pastasorterna. I det här avsnittet kommer vi dock att gå igenom lite fler olika typer av pasta baserat på deras form. Detta kan ge dig en bättre överblick över de många olika pastasorter som finns.

De lange og tynde pasta-typer Lång och smal pasta

–       Spaghetti

–       Linguine

–       Fusilli lunghi

–       Vermicelli

–       Capellini

–       Spaghettini

–       Bucatini

Lång bandpasta

–       Tagliatelle

–       Pappardelle

–       Fettuccine

–       Mafaldine

–       Stringozzi

–       Trenette

Pasta i skal-former Snäckformad pasta

–       Conchiglie

–       Lumache

–       Lumaconi

Spiralformad pasta

–       Fusilli

–       Trofie

–       Strozzapreti

–       Caserecce

–       Gemelli

–       Rotini

Rörformad pasta

–       Penne

–       Rigatoni

–       Macaroni

–       Paccheri

–       Tortiglioni

–       Trenne

–       Manicotti

–       Ditalini

–       Cannelloni

Mini-formede pastatyper Minipasta

–       Orzo

–       Fregola

–       Canestrini

–       Stelline

–       Risi

–       Quadrettini

–       Anelli

Fylld pasta

–       Ravioli

–       Tortellini

–       Cappelletti

–       Agnolotti

Ändelserna säger något om pastan

I regel är pastasorter med ett namn som slutar på “ini” en mindre version av originalpastan medan de som slutar på “oni” är en längre variant. Fusillini är till exempel en mindre variant av av fusilli medan fusillioni är en längre version av samma pasta.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka pastamaskiner är bäst i test?

Philips Viva, Imperia iPasta och Marcato Atlas 150

🤓 Hur har man testat pastamaskinerna?

Pastamaskinerna har bedömts baserat på deras förmåga att göra olika typer av pasta och på resultaten därav.

🤔 Hur väljer jag rätt modell?

Till att börja med bör du komma fram till om du vill ha en automatisk pastamaskin eller en mer klassisk handvevad modell. Fundera därefter på saker som pris, användarvänlighet och storlek.


Pastamaskin test – dessa källor och länkar har vi använt

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som vanliga konsumenter använder i vardagen. De fokuserar framförallt på tv, dator och mobiltelefoner, men de provar även köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk provat olika pastamaskiner, bland annat modellerna Philips Viva, Imperia iPasta, Marcato Atlas 150 och KitchenAid pastatillsats.

Du kan klicka på den här länken för att läsa med om undersökningen.


Fabulouspasta.com 🇺🇸
Fabulouspasta.com är en internationell hemsida som handlar om pastamaskiner. För att kunna göra en så bra pasta som möjligt behöver man även den bästa utrustningen. Fabulouspasta.com har därför provat olika pastamaskiner, bland annat modellerna Philips Viva och Marcato Atlas 150. Du kan läsa hela undersökningen här.


Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent är en av Storbritanniens största tidningar, och de skriver både om in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur. Tidningen gör dock även utrymme för matlagning och konsumentprodukter och har till exempel publicerat ett test av flera olika pastamaskiner. I denna undersökning ingår många av modellerna i den här artikeln, nämligen Philips Viva, Imperia iPasta, Marcato Atlas 150 och KitchenAid pastatillsats.

Om du vill läsa mer om undersökningen kan du klicka på den här länken.


Reviewed.com 🇺🇸
Reviewed.com är en amerikansk testsajt som provar och betygsätter olika elektroniska konsumentprodukter. Reviewed.com har bland annat testat olika pastamaskiner, till exempel modellerna Imperia iPasta och Marcato Atlas 150. Klicka på den här länken för att läsa hela undersökningen.


Standard.co.uk 🇬🇧
Standard.co.uk – eller The London Evening Standard, som tidningen egentligen heter – är en brittisk tidning som utgår från London. Tidningen trycks i 600 000 exemplar varje dag och skriver om både nyheter, sport, kultur, underhållning och konsumentliv. Standard.co.uk har till exempel genomfört ett test av olika pastamaskiner där de bland annat provade modellerna Marcato Atlas 180, Marcato Atlas 150 och KitchenAid pastatillsats.

Du kan läsa hela artikeln här.


Telegraph.co.uk 🇬🇧
The Telegraph är en av de traditionella brittiska tidningarna. Den grundades 1855 och trycks fortfarande dagligen, men idag har tidningen även en stor hemsida. De skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter men behandlar även sport, underhållning, kultur och livsstil. Telegraph.co.uk har till exempel genomfört ett test av en mängd olika pastamaskiner, bland annat följande modeller ur den här artikeln: Philips Viva, Imperia iPasta och Marcato Atlas 180.

Om du vill läsa mer om deras undersökning kan du klicka här.


Toptenreviews.com 🇺🇸
Toptenreviews.com agerar som en hjälpande hand för konsumenter när de ska köpa olika elektroniska produkter för vardagen. Den här testsajten provar och undersöker ett stort antal konsumentprodukter i sitt eget laboratorium och skriver sedan ett omdöme om varje produkt. Toptenreviews.com har bland annat provat olika pastamaskiner. I deras test ingår följande modeller från den här artikeln: Philips Viva, Imperia iPasta och Marcato Atlas 150.

Du kan läsa hela undersökningen här.


Wired.co.uk 🇬🇧
Wired.co.uk är ett magasin med fokus på IT, kommunikation, data och teknik i förhållande till framtidens kultur, ekonomi och politik. Magasinet finns både på internet och som en tryckt upplaga. Wired.co.uk granskar även diverse elektroniska produkter. De har till exempel genomfört ett test av olika pastamaskiner där de bland annat provade modellen Philips Viva. Om du vill läsa hela undersökningen kan du klicka på den här länken.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta