Oculus Rift – Test och Prisjämförelse – Här är experternas bedömning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Den här artikeln handlar om Virtual Reality-headsetet Oculus Rift, som gör det möjligt för konsumenten att vara på plats och närvarande när man spelar spel eller tittar film. Ta bara på headsetet, starta spelet och stig in i speluniversumet.

Artikeln inleds med lite information om vad Oculus Rift egentligen är och hur den fungerar. Därefter går vi igenom nio olika expertrecensioner av modellen för att se vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Slutligen kommer även en kortare genomgång av två alternativ till Oculus Rift: HTC Vive och Playstation VR.

I den här artikeln får du:
🔸 En introduktion till Oculus Rift samt information om vad headsetet kan göra
🔸 En genomgång av vad experterna säger om Oculus Rift
🔸 Alternativ till Oculus Rift

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Oculus Rift: Introduktion och information

Oculus Rift är gjord för konsumenten som vill ha en riktigt bra Virtual Reality-upplevelse utan att behöva betala ett skyhögt pris för detta.

Virtual Reality innebär att man tar på sig ett headset och väljer ett spel eller en film för att sedan presenteras för en virtuell värld som ser mycket verklig ut. Hjärnan luras nämligen till att tro att det den ser är äkta. Den här videon visar till exempel hur Oculus Rift tar med användarna på en tur i rymden.

Oculus Rift samarbetar med en kraftfull dator som man installerar enheten på, varpå man får ett Oculus-skrivbord på datorn med till exempel spel.

För bästa möjliga spelupplevelse behöver man en kraftfull dator, och därför listar vi här minimikraven för datorn:

✔ Grafikkort: NVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 eller bättre, eller NVIDIA GTX 970 / AMD Radeon R9 290 eller bättre
✔ CPU: Motsvarande Intel i5 – 4590 eller bättre
✔ Minne: 8 GB+ RAM
✔ Videoutgång: Kompatibel HDMI 1.3-videoutgång
✔ USB-portar: 3 x USB 3.0-portar plus 1 x USB 2.0-port
✔ Operativsystem: Windows 7 SP1 64 bit eller senare

Oculus Rift har en upplösning på 2160 x 1200 och en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Headsetet har även ett 110 graders synfält samt inbyggd mikrofon och hörlurar.

Därefter behöver man bara ansluta headsetet till datorn och ta kontrollerna i händerna för att vara redo att spela. I de tidigare versionerna av Oculus Rift ingick inte handkontrollerna, men det gör de nu. De går på AA-batterier och gör att man kan använda händerna inne i spelet.

Titta gärna på den här videon där Oculus själva demonstrerar modellen:

Headsetet är utformat för att ge maximal komfort – även om man har glasögon. Designen är diskret med en svart färg och rektangulär form med rundade hörn, och den är gjord för att inte släppa igenom ljus. Fronten och sidorna är helt släta, och modellen sitter fast med en trestegs-anordning som gör att headsetet hålls på plats över hela bakhuvudet, vilket ger bästa möjliga komfort och säkerhet.

När man tar på sig headsetet får man ett brett synfält med mycket skarpa bilder och glidande övergångar som man inte märker av. Sensorer fångar upp ens rörelser och man kan använda Oculus Rift både sittande och stående.

Oculus Rift kommer nu även med touch-handkontroller som man sätter fast med band runt handlederna. När man greppar de två kontrollerna känner man sedan att man kan röra vid saker i den virtuella världen, och handkontrollerna fångar upp minsta lilla rörelse.

Här kan du se priserna för Oculus Rift:

 


Experternas bedömning av Oculus Rift:

Här kommer vi att gå igenom nio olika expertrecensioner av Oculus Rift och undersöka vilka för- och nackdelar experterna framhäver med modellen.

Techradar.com

techradar
Techradar.com ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Den internationella tekniksajten techradar.com kallar Oculus Rift för “ett prisvärt VR-headset för den stationära datorn”.

Techradar.com skriver först och främst att de två viktigaste sakerna man ska tänka på vid köp av ett VR-headset är pris och minimikrav för datorn. Techradar.com har både positiva och negativa saker att säga om Oculus Rift, och båda dessa aspekter finns med bland dem.

Priset är en fördel. Jämfört med andra VR-headsets är Oculus Rift en av de billigare modellerna, men den är fortfarande inte billig

oculus rift

En annan fördel som techradar.com nämner är att Oculus Rift är kompatibel med de bästa datorspelen och att även listan för filmer och appar hela tiden blir längre. Detta gör att Oculus Rift är en bra framtidsinvestering.

Oculus Rift är dessutom relativt enkel att installera och komma igång med. Programmet är mycket intuitivt och man kan använda headsetet både stående och sittande. Man kan dock inte gå runt i rummet i spelet, som man kan med andra modeller.

Vad gäller nackdelar noterar experterna att Oculus Rift kan ge en något skakig VR-upplevelse och framkalla illamående efter en stunds användning. Minimikraven för datorn nämns också som en nackdel – man behöver nämligen en kraftfull dator för att få ut så mycket som möjligt av Oculus Rift. Du kan läsa hela recensionen här.Pcmag.com

PCMag
Omdöme: ”Excellent” hos pcmag.com

Datortidningen pcmag.com skriver att Oculus Rift ger en “omslutande VR-upplevelse med ett bekvämt headset”.

Pcmag.com är överlag nöjda med modellen Oculus Rift, men i jämförelse med andra VR-modeller kommer den till korta här och var. Det finns både positiva och negativa aspekter med Oculus Rift, och under positiva nämns främst den fängslande VR-upplevelsen som gör att man verkligen känner att man är på plats inuti spelet.

Upplösningen är hög med fina bilder och en glidande övergång i rörelserna. Upplevelsen är mycket övertygande, och Oculus Rift fungerar med både Oculus-plattformen och SteamVR. Den har även touch-handkontroller.

Experterna märker dock att det krävs en kraftfull dator för att få en optimal upplevelse med Oculus Rift.zuckerberg-oculus_rift

Pcmag.com tycker även om utformningen av Oculus Rift-headsetet, som är både funktionellt och bekvämt att ha på sig. Detta förbättrar upplevelsen i och med att man inte störs av något irriterande headset. Designen är enkel och slät, och headsetet är lätt att sätta på.

Oculus Rift är en dyr hobby, och pcmag.com nämner just priset som en nackdel. De nämner även avsaknaden av en “whole room VR”-upplevelse. Whole room VR betyder att man kan använda sig av hela rummet genom att gå runt och ta med sina egna rörelser in i spelet. Du kan läsa hela recensionen här.


Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk

Omdöme: Techadvisor.co.uk ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Den engelska tekniksajten techadvisor.co.uk kallar Oculus Rift för “marknadens snyggaste och mest berömda VR-headset”.

Techadvisor.co.uk skriver att de efter en längre provperiod med Oculus Rift är riktigt imponerade av det här VR-headsetet. Designen är det första som noteras, och headsetet är både fint att se på och mycket lätt att ha på sig. Experterna berättar att detta gör en enorm skillnad när man har det på sig ett tag, då det varken blir tungt eller irriterar huvudet. prissammenligning-oculus-rift

Det bildas heller ingen kondens trots den nära kontakten med ögonen.

Techadvisor.co.uk ger mycket beröm till Oculus Rift, och det är många små detaljer som gör hela skillnaden. De framhäver till exempel de inbyggda hörlurarna som en bra detalj som visar hur mycket arbete som lagts på utvecklingen av den här modellen, samt hur medveten tillverkaren är om konsumenternas önskemål och behov.

Själva bilderna har enligt experterna en hög upplösning, vilket ger användaren en mycket hög VR-kvalitet med glidande rörelser utan några problem.

Handkontrollerna får också beröm av techadvisor.co.uk, och de nämner att dessa touch-kontroller verkligen gör en stor skillnad jämfört med att använda en vanlig handkontroll. Här kan man använda händerna för att interagera med den virtuella miljön, vilket höjer upplevelsen och gör att man fångas upp och sugs in i spelet ännu mer. Observera dock att kontrollerna kräver AA-batterier.

oculus rift fra siden

Techadvisor.co.uk har inte mycket negativt att säga om Oculus Rift, och experterna har faktiskt bara ett klagomål: ljusläckage. Här hade experterna nämligen förväntat sig mer av ett VR-headset som håller en mycket hög kvalitet på alla andra områden. Du kan läsa hela recensionen här.


Theverge.com

the_verge
Omdöme: Theverge.com ger headsetet 8 av 10 poäng

Teknik- och konstsajten Theverge.com skriver att det var Oculus Rift som återupplivade konsumenternas entusiasm för Virtual Reality och gjorde det möjligt att vara med om många olika situationer: allt från skydiving utan fallskärm till en simulerad halshuggning. Man har även möjligheten att vara närvarande i en scen från en välkänd film.

Oculus Rift har förbättrats, och experterna från theverge.com tycker särskilt mycket om modellens design. Den är enkel och inte det minsta störande, och man ansluter headsetet till datorn med en enda kabel. Interaktionen med spel hör också till de positiva aspekterna, och spelen blir riktigt bra när man använder Oculus Rift.

Theverge.com nämner även att Oculus Rift är en bra framtidsinvestering med ett lovande spelutbud som kommer att växa med tiden. Installationen av Oculus Rift är dessutom enkel, och man kommer snabbt igång med upplevelsen av den virtuella världen.

Bildkvaliteten är också bra på Oculus Rift, och bilderna är enligt experterna både ljusa och nästan helt klara i en bra upplösning. Synfältet är tillräckligt brett för att man ska få en bra överblick över omgivningarna i periferin, och när man rör sig simulerar Oculus Rift huvudets rörelser mycket exakt – även när man vänder sig om.

Om du vill se med egna ögon vad theverge.com har upplevt kan du titta på deras egna video här:

Experterna nämner dock även ett par nackdelar med Oculus Rift. Det är svårt att bortse från det höga priset – särskilt om man även behöver en ny dator som lever upp till kraven. Mångsidigheten ifrågasätts också, och experterna bedömer att Oculus Rift i stort sett bara kommer kunna användas till spel. Du kan läsa hela recensionen här.


Wareable.com

wareable logo
Omdöme: Wareable.com ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Tekniksajten wareable.com kallar Oculus Rift  för ”symbolen för VR, som fortfarande är nummer ett”.

Wareable.com berättar att det var tillverkaren bakom Oculus Rift som en gång startade VR-succen, och det visar sig att Oculus Rift fortfarande är den modell som är marknadsledande.

Wareable.com säger att man bör notera att priset för Oculus Rift, trots att det är högt, faktiskt har sjunkit, vilket innebär att det finns betydligt dyrare VR-modeller på marknaden.

Man bedömer att Oculus Rift faktiskt är bättre än någonsin, och de nya touch-handkontrollerna ger modellen en helt ny dimension som ger Oculus Rift ett ordentligt lyft. Nu kan användaren nämligen röra vid saker, och handkontrollerna fångar upp minsta lilla rörelse.

Spelbiblioteket är också förbättrat, vilket ger en bättre mångsidighet, och spelen är generellt sett riktigt bra och ger användaren en övertygande VR-upplevelse. Det är dessutom enkelt att sätta upp Oculus Rift och komma igång med användningen.

Experterna från wareable.com nämner även att modellen har en hög upplösning på 2160 x 1200 med 233 miljoner pixlar per sekund. Denna upplösning ger skarpa och klara bilder med livfulla och starka färger.

Wareable.com har inte mycket negativt att säga om Oculus Rift, men de noterar att man kan känna sig illamående och bli lite åksjuk när man spelar. Det är dock ett problem som ger med sig efter ett tag. Experterna saknar dessutom whole room-upplevelsen som andra modeller erbjuder. Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se en video där en far provar Oculus Rift för första gången:


Gamespot.com
gamespot.com-logo
Omdöme: Gamespot.com rekommenderar Oculus Rift

Datorspels-sajten gamespot.com skriver i sin recension av Oculus Rift att “VR inte är någon ny uppfinning, men med Oculus Rift blir den mer levande än någonsin”.

Gamespot.com skriver att VR är en kraftfull upplevelse som traditionella spelplattformar inte kan ge, och Oculus Rift erbjuder användaren något utöver det vanliga som är mycket unikt. Oculus Rift håller vad den lovar och ger en uppslukande upplevelse som känns mycket verklig.

Här kan du se deras recension av Oculus Rift:

Experterna nämner att headsetet kan vara störande till en början och att man hela tiden tänker på att man har det på sig. Efter ett tag blir man dock så fast i VR-världen att man glömmer bort det. Denna känsla förstärks även av Oculus Rifts sensorsystem, som fångar upp en rörelse på sex grader med hög bildkvalitet och gör att man vid upprepade tillfällen känner att det man ser är verkligt.

Man bör dock vara medveten om att man kan bli illamående och känna sig åksjuk om man spelar en längre stund på Oculus Rift. Gamespot.com nämner även att man måste ha en dator som ligger över genomsnittet vad gäller tekniken. Du kan läsa hela recensionen här.

oculus-rift-adrift

Enligt testpanelen är det en häftig upplevelse att spela Adr1ft på Oculus Rift!


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Omdöme: Trustedreviews.com ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Testsajten trustedreviews.com kallar Oculus Rift för “början på något mycket speciellt som är på väg mot en teknisk revolution”.

Därmed är det uppenbart att experterna från trustedreviews.com är förtjusta i Oculus Rift, och de lyfter fram många bra aspekter med VR-headsetet. De framhäver först hur enkelt det är att sätta upp hela systemet, och om man har en uppgraderad dator kan hela systemet vara installerat och klart att användas på ett par minuter. Processen går dessutom lätt och problemfritt och inkluderar även inställning av handkontroller.

Handkontrollerna fungerar enligt experterna också riktigt bra. De har flera sensorer som känner av och registrerar spelarens rörelser, och de är dessutom ergonomiskt utformade för att ge ett bättre grepp och en bättre komfort för användaren. Inlevelsen i spelet, att man känner att man verkligen är närvarande på ett ställe, är också något som fungerar riktigt bra på Oculus Rift.

Testpersonerna hos trustedreviews.com berättar att de kände sig helt uppslukade av VR-världarna, som var både fina och imponerande. Systemet är så bra att hjärnan lätt kan bli lurad till att tro att det den ser i Oculus Rifts världar faktiskt är verkligt. Experterna lägger dock märke till att man ibland kan störas av att små pixlar är synliga, men huruvida det är ett problem eller inte beror på personen som spelar.

Oculus-Rift-play

Trustedreviews.com berättar även att själva upplevelsen med att ha på sig utrustningen var riktigt trevlig. Headsetet är så pass lätt att det inte stör – inte ens efter flera timmar – och det stänger även ute allt externt ljus från det rum man spelar i.

Slutligen bedömer experterna att Oculus Rift ger en riktigt bra upplevelse. Den är dock inte särskilt billig, men om man är intresserad av VR-världen är Oculus Rift, trots priset, definitivt värd en rekommendation. Du kan läsa hela recensionen här.


Ign.com

ign logo
Omdöme: Ign.com ger headsetet 9 av 10 poäng

Spelsajten ign.com kallar Oculus Rift för “ett fantastiskt VR-system av hög kvalitet som är enkelt att använda”.

Ign.com skriver att Oculus Rift ger användaren en mycket verklig och levande VR-upplevelse som får en att glömma var man faktiskt är. Oculus Rift lurar istället hjärnan till att tro att vad man ser i spelet är verkligheten, och om man faller i spelet känner hjärnan också att man faller – trots att man sitter stadigt i soffan. Experterna beskriver hela upplevelsen som fantastisk och otrolig.

Här kan du se tidningen IGN’s recension av Oculus Rift:

Ign.com är även imponerade över hur enkelt det är att komma igång med Oculus Rift. Man behöver bara installera mjukvaran från Oculus och koppla in kablarna, och hela processen går dessutom mycket snabbt och är helt problemfri. Headsetet är lätt och fästs med velcro på toppen och sidorna av huvudet, och det är enkelt att anpassa det till huvudets form och storlek.

När headsetet sitter helt rätt, berättar experterna, blir bilden kristallklar med en mycket hög upplösning på 2160 x 1200. Detaljnivån är också mycket hög och all text är läsbar.

Om du vill ha visuell hjälp med att sätta upp Oculus Rift kan du titta på den här videon från IGN’s recension. Här visar de själva hur installationen fungerar:

Ign.com kommer fram till att Oculus Rift verkligen är en bra produkt, och det känns helt magiskt att leva sig in i det virtuella universumet. Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se en video som visar hur mysigt det kan vara att spela Paranormal Activity:


Digitaltrends.com

Digital trends
Omdöme: Digitaltrends.com ger headsetet 3 av 5 stjärnor

Tekniksajten digitaltrends.com säger i sin recension av Oculus Rift att upplevelsen skapade “ett utmärkt djup i varje spel”

Experterna från digitaltrends.com har bedömt Oculus Rift och de är överlag mycket nöjda med modellen. Den har dock både för- och nackdelar.

Vad gäller fördelar berättar experterna att Oculus Rift först och främst är otroligt lätt att sätta upp och installera, vilket eliminerar det fruktade krånglet och gör att processen känns både smidig och enkel. Sedan kommer de till själva utformningen och designen av Oculus Rift, och experterna nämner här att headsetet är väldigt väl genomtänkt och tillverkat. Detta innebär att det är trevligt att ha på sig och inte irriterar, vilket är en klar fördel när headsetet sitter tätt mot huvudet och ofta bärs under längre stunder.

Experterna berättar även att de inkluderade handkontrollerna ligger väldigt bra i händerna när man spelar, vilket ger en mer verklig VR-känsla. Bildkvaliteten är också utmärkt på Oculus Rift, och de allra flesta spelen var en imponerande syn och kunde köras utan några bildproblem. Här tillkommer dessutom modellens effektiva 3D-kvalitet.

Här kan du se en recension från Digitaltrends.com:

Digitaltrends.com nämner dock även ett par nackdelar med Oculus Rift. Trots att handkontrollerna får beröm noterar experterna att de ibland kan vara lite oberäkneliga, vilket är irriterande och stör inlevelsen i spelet. Man kan även bli illamående och känna sig åksjuk när man spelar, vilket sker oftast när man sitter ner och spelar. Experterna anser även att priset är lite väl högt. Du kan läsa hela recensionen här.


Sammanfattande slutsats om Oculus Rift

Efter att ha gått igenom de nio olika expertrecensionerna kan vi dra slutsatsen att experterna överlag är nöjda med Oculus Rift. Det råder delade meningar om huruvida Oculus Rift verkligen imponerar, men alla är överens om att man kan uppleva en ny och spännande VR-värld med modellen. Experterna håller även med varandra om att Oculus Rift har en riktigt bra bildkvalitet som säkerställer att man blir uppslukad av den virtuella världen.Oculus-rift-app

Headsetets utformning och låga vikt får mycket beröm, och experterna lovordar även systemet för att vara enkelt att sätta upp. Flera av experterna nämner dessutom att handkontrollerna fungerar bra och snabbt.

Vad gäller nackdelar nämner dock flera experter att spelaren kan bli illamående och åksjuk av att spela samt att Oculus Rift inte är någon billig investering.

Här kan du se priserna för Oculus Rift:


Alternativ till Oculus Rift

Här kommer vi att gå igenom två alternativ till Oculus Rift – HTC Vive och Playstation VR. Vi skriver först lite information om de två modellerna och sedan går vi igenom fem expertrecensioner för varje modell.


HTC VIVE – Alternativ till Oculus Rift

HTC VIVE

HTC Vive är HTC’s motsvarighet till Oculus Rift, och den tar VR till nya höjder.

HTC Vive kostar väldigt mycket, men för det priset får man även en Whole Room-upplevelse. Man kan alltså fysiskt förflytta sig i den virtuella världen och interagera med omgivningarna. Flera experter anser att HTC Vive är ledande på VR-marknaden när det gäller avancerad teknik.

HTC Vive har en hög upplösning på 2160 x 1200 samt över 70 sensorer som håller koll på användarens rörelser och gör upplevelsen så verklig som möjligt.

Till den här modellen får man med två  basstationer, som gör Whole Room-upplevelsen möjlig, samt handkontroller som gör att man kan interagera med omgivningarna.


Experternas bedömning av HTC Vive:

Techradar.com
techradar
Omdöme: Techradar.com ger headsetet 5 av 5 stjärnor

Den internationella tekniksajten techradar.com har provat modellen HTC Vive, som de anser vara ett bättre val än Oculus Rift. Man bör dock vara medveten om att HTC Vive verkligen är en dyr investering, men om man har budgeten för det får man här marknadens bästa VR-upplevelse.

En anledning till att experterna föredrar HTC Vive är modellens Whole Room-upplevelse, som gör att man kan röra sig fritt och vara en del av spelet, och bara detta lyfts fram som en tillräcklig anledning att köpa HTC Vive. Sedan är Whole Room-upplevelsen dessutom mycket verklighetstrogen och fungerar flytande utan att hacka.

Andra saker som uppmärksammas är de intuitiva handkontrollerna samt det stora spelbiblioteket som gör modellen väldigt mångsidig.

Priset är dock en nackdel med HTC Vive som man blir tvungen att ta med i beräkningen, och här tillkommer även de hårda kraven på datorn för att upplevelsen ska bli optimal. Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se en recension av HTC Vive från Theverge.com:


T3.com
T3Magazine-Logo
Omdöme: T3.com ger headsetet 3,5 av 5 stjärnor

Gadget- och tekniksajten t3.com har jämfört HTC Vive med andra VR-modeller på marknaden och kommer fram till att HTC Vive är bäst.

Experterna anser att det huvudsakligen är upplevelsen som HTC Vive ger användaren som befinner sig i en klass för sig. Trots att headsetet har kablar och är lite tungt och fult är upplevelsen inuti VR-världen otroligt bra, och det är framförallt Whole Room-möjligheten som tillför en extra dimension till spelen.htc vive vs oculus rift

Experterna från t3.com kan dock inte heller bortse från priset, som är mycket högt, och de nämner även de hårda dator-kraven som en nackdel. Du kan läsa hela recensionen här.


Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk
Omdöme: Techadvisor.co.uk ger headsetet 4,5 av 5 stjärnor

Den engelska tekniksajten techadvisor.co.uk nämner att HTC Vive är den dyraste VR-modellen på marknaden, men att den i gengäld även ger användaren den bästa upplevelsen.

Detta beror mycket på Whole Room-upplevelsen som låter en röra sig inuti VR-världen och interagera med den virtuella miljön med hjälp av välfungerande handkontroller. Den höga bildupplösningen bidrar dock också till att upplevelsen blir så verklighetstrogen som möjligt, och enligt experterna är headsetet även bekvämt att ha på sig.

Du kan se en recension av HTC Vive här:

Experterna nämner dock priset som en nackdel, och därför bör man själv fundera om man behöver det bästa av det bästa om man bara spelar någon gång ibland. Du kan läsa hela recensionen här.


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Omdöme: Trustedreviews.com ger headsetet 4,5 av 5 stjärnor

Testsajten trustedreviews.com är mycket imponerade av upplevelsen man får med HTC Vive. När man tar på headsetet får man uppleva en mycket unik, falsk verklighet som känns verklig. HTC Vive ger en fantastisk och uppslukande upplevelse, och det är framförallt Whole Room-upplevelsen som gör HTC Vive speciell.

Experterna är förtjusta i HTC Vive och säger att den här modellen inte har någon like. Spelutbudet är bra och mångsidigt, och handkontrollerna har en bra batteritid och är intuitiva att använda.

Precis som så många andra experter skriver trustedreviews.com att det är priset som är det största problemet i bedömningen av huruvida man ska köpa en HTC Vive eller inte. Experterna upplevde även några mindre problem med installationen och en irriterande mjukvara. Du kan läsa hela recensionen här.


Pcmag.com

PCMag

Omdöme: Pcmag.com ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Datortidningen pcmag.com anser också att HTC Vives höjdpunkt är Whole Room-upplevelsen. Med den får man en mycket mer fullständig upplevelse där man känner sig helt närvarande i den virtuella världen.

Experterna berättar att HTC Vive är den VR-modell som är mest utvecklad, men att upplevelsen inte är riktigt fullständig för det mycket dyra priset. Upplevelsen är fortfarande väldigt unik och erbjuder ett nytt sätt att uppleva den virtuella världen på, vilket man inte hittar någon annanstans. Du kan läsa hela recensionen här.Playstation VR – Ett alternativ till Oculus Rift

playstation vr alternativ til oculus rift

Playstation VR är Sonys motsvarighet till Oculus Rift och HTC Vive. Playstation VR är dock kompatibel med en vanlig Playstation 4, vilket innebär att man inte behöver köpa någon ny och avancerad dator för att kunna spela. Observera dock att man måste köpa en speciell Playstation-kamera för att kunna uppleva VR.

Playstation VR erbjuder inte någon Whole Room-upplevelse, men man kan både sitta ner och stå upp när man spelar. Man kan dessutom använda Playstation VR till filmer.

Playstation VR har en upplösning på 960 x 1080 med 18 ms svarstid samt 120 Hz uppdateringsfrekvens. Rörelser registreras med Playstation Camera och man kan använda Playstation Move-kontrollerna.

Här kan du se hur det är att spela Gran Turismo på Playstation VR:


Experternas bedömning av Playstation VR

Techradar.com

techradar

Omdöme: Techradar.com ger headsetet 4,5 av 5 stjärnor

Här kan du se Techradars bedömning av Playstation VR:

Den internationella tekniksajten techradar noterar först och främst priset på Playstation VR, som är lägre än för andra VR-modeller på marknaden. Det innebär även att upplevelsen kanske inte är lika imponerande som på till exempel Oculus Rift och HTC Vive, men i gengäld framhäver experterna att man kan spela direkt på sin Playstation 4 och att man därmed inte behöver investera i någon dyr dator.

Priset är därför förmodligen den främsta dragningskraften för Playstation VR, och modellen är bra om man vill ha en introduktion till VR med i övrigt goda spelmöjligheter. Du kan läsa hela recensionen här.


Digitaltrends.com

Digital trends

bagsiden af vrOmdöme: Digitaltrends.com ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Tekniksajten digitaltrends.com framhäver också det lägre priset för Playstation VR jämfört med andra VR-modeller på marknaden, men det ger självklart inte samma kvalitet.

Experterna berättar dock att Playstation VR är ett headset som fungerar riktigt bra, och trots det låga priset får man en fullkomlig och ordentlig VR-upplevelse som utan problem övertygar hjärnan om att man är på plats i den virtuella världen.

Playstation VR fungerar bäst när man sitter ner, och om man inte har provat VR tidigare får man verkligen en upplevelse. Enligt experterna finns det dock bara ett fåtal spel som är riktigt bra på Playstation VR, och man bör vara medveten om att modellen kan vara lite besvärlig att sätta upp. Du kan läsa hela recensionen här.


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Omdöme: Trustedreviews.com ger headsetet 5 av 5 stjärnor

Testsajten trustedreviews.com skriver att Playstation VR ger mer värde för pengarna än både Oculus Rift och HTC Vive, och Playstation VR är dessutom betydligt billigare än konkurrenterna.

Trots det lägre priset bedömer experterna att VR-upplevelsen på Playstation VR är riktigt bra, även om upplösningen och detaljnivån inte är riktigt lika hög. Experterna betonar att Playstation VR inte bara är ett billigt alternativ till de dyrare modellerna, utan att Playstation VR även har mycket kvalitet i sig självt.

Den har bra spel och ett bekvämt headset som är trevligt att ha på sig även om man har glasögon. Experterna från trustedreviews.com kommenterar även att filmer ser riktigt bra ut på Playstation VR, och de anser dessutom att systemet är enkelt att sätta upp. Du kan läsa hela recensionen här.


Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk

Omdöme: Techadvisor.co.uk ger headsetet 4 av 5 stjärnor

Den engelska tekniksajten techadvisor.co.uk berättar att de först och främst blev förvånade över hur lätt och bekvämt det stora, och inte så värst fina, headsetet till Playstation VR är att ha på sig. Modellen är kompatibel med ett vanligt Playstation 4, men experterna märker att modellen fungerar betydligt bättre på en Playstation 4 Pro – här blir grafiken nästan lika bra som på en dator.

Experterna nämner även det lägre priset för Playstation VR som en stor fördel jämfört med andra modeller, och experterna anser inte att upplevelsen är så mycket sämre än på de dyra modellerna. De är helt nöjda med Playstation VR och tycker helt klart att modellen kan konkurrera med både Oculus Rift och HTC Vive.

Upplevelsen är nämligen både uppslukande och fängslande, och användaren känner verkligen att han eller hon befinner sig i den virtuella världen. Du kan läsa hela recensionen här.

Se recensionen från Techadvisor här:


Expertreviews.co.uk

expertreviews logo

Omdöme: Expertreviews.co.uk ger headsetet 5 av 5 stjärnor

Testsajten expertreviews.co.uk berättar att Playstation VR ger en riktigt bra VR-upplevelse till ett överkomligt pris. Detta är en stor fördel, och man kan dessutom använda modellen tillsammans med ett vanligt Playstation 4.

Upplevelsen på Playstation VR är enligt experterna fängslande och det känns som att man är på plats inuti spelvärlden. Eftersom att priset för Playstation VR är lägre är upplösningen också sämre, men det är inte något som förstör upplevelsen.

Det finns fortfarande inte särskilt många spel till Playstation VR, men de som finns är bra och experterna framhäver särskilt spelet Resident Evil 7. Man bör dock vara medveten om att man även behöver en Playstation-kamera för att kunna uppleva VR på modellen. Du kan läsa hela recensionen här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta