Multicooker – Bäst i test: Så väljer du den bästa multikokaren

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test 2021: En multicooker, eller multikokare, är en typ av gryta som kan tillaga maten både genom tryckkokning och som ett långkok. 

Vi har undersökt ett flertal tester av multikokare och presenterar här de modeller som experterna anser vara bäst. För att du enkelt ska hitta den billigaste återförsäljaren jämför vi även priser för alla maskiner i artikeln. 

Vi går igenom de olika modellerna var för sig och berättar vad varje produkt kan göra. Vi tar även upp vad experter och konsumenter har att säga om maskinerna. 

Testerna som vi utgår från kommer från flera olika framstående källor, närmare bestämt testsajterna Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk, tidningen Independent.co.uk, teknikmagasinen T3.com och Cnet.com samt det brittiska hushållsinstitutet Goodhousekeeping.com. 

Om du vill läsa mer om testerna och källorna finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i den här artikeln. 

Den här artikeln innehåller: 
 Överblick över marknadens bästa multikokare 
 Guide som hjälper dig att hitta rätt multikokare
 Tips och information om multikokare
 Recept för multikokare
 Genomgång av alla tester samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 

Multicooker Bäst i Test – Här är experternas sex favoritmodeller

I den här sektionen hittar du en lista över de multikokare som experterna anser vara bäst på marknaden. Vi berättar här vilka källor som har testat de olika modellerna och hur experterna har bedömt maskinerna.

Du hittar även en prisjämförelse vid varje modell som tydligt visar vilken återförsäljare som är billigast.


Sage the Risotto Plus

4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
76 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com
Rekommenderas av teknikmagasinet T3.com

Sage risotto plus

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Sage the Risotto Plus har testats av fyra olika expertkällor, närmare bestämt testsajterna Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk samt teknikmagasinet T3.com och brittiska Goodhousekeeping.com. 

Experterna har undersökt hur bra modellen tillagar maten samt granskat maskinens användarvänlighet, användbarhet och funktionalitet. Alla experter kommer i slutändan fram till att det här är en riktigt välfungerande produkt. 

Riskokare med mera

Sage the Risotto Plus är i första hand tänkt att fungera som riskokare. Den här versionen av modellen kan dock användas till betydligt mer. 

Risotto-programmet är fortfarande en av de bästa egenskaperna hos den här apparaten. Maskinen kan nämligen tillaga en perfekt risotto utan att man behöver röra om i grytan för hand. 

Sage the Risotto Plus har totalt fem olika program och kan därmed användas till mer än bara risotto. Utöver risotto-programmet har maskinen följande funktioner: sautera/bryna, ris/ånga, slow cook på hög värme samt slow cook på låg värme. 

Kan tillaga många maträtter

De olika funktionerna innebär att Sage the Risotto Plus kan användas för att tillaga många olika typer av mat. Man kan till exempel använda sauteringsfunktionen för att fräsa grönsaker innan den egentliga tillagningen. Därefter kan man lägga både kött och grönsaker i grytan och göra ett långkok med något av programmen för slow cooking. 

Sage the Risotto Plus kan även komma till användning när man vill äta ris till middagen. Genom att koka riset i den här maskinen slipper man dessutom plocka fram grytor och starta spisen. 

Grytan i Sage the Risotto Plus har en fin kapacitet på 3,7 liter. Det här är dock inte en av de största modellerna på marknaden. Apparaten är utformad för att rengöringen ska vara så enkel som möjligt. Allt man behöver göra är därför att ta ut innergrytan och diska den som vanligt med vatten och diskmedel. 

Experterna: Mångsidig produkt

Sage the Risotto Plus har bland annat testats av Expertreviews.co.uk. Experterna därifrån skriver att den här produkten är betydligt mer mångsidig än vad namnet antyder. De förklarar att produkten överlag är bra och att den dessutom inte kostar lika mycket som andra riskokare. 

Den har lite problem med att tillaga rundkorniga rissorter men fungerar däremot bra med långkornigt ris. 

Goodhousekeeping.com har också recenserat Sage the Risotto Plus och är väldigt nöjda med den här modellen. De framhäver bland annat att maskinen är multifunktionell och att de olika programmen ökar mångsidigheten. De skriver även att maskinen är enkel att rengöra. 

Experterna anmärker dock på att innergrytan saknar handtag samt att grönsaker ofta måste tillagas längre än tiden som anges i recepten. 

Teknikmagasinet T3.com har provat Sage the Risotto Plus i en undersökning av flera olika riskokare. Experterna därifrån tycker generellt sett bra om den här modellen. De ger den dock mest beröm för möjligheten att göra risotto utan att behöva röra om i grytan hela tiden. De nämner även att apparaten är användarvänlig. 

Sage the Risotto Plus – specifikationer 
Märke: Sage
Antal program: 5
Kapacitet: 3,7 liter
Höjd: 25 cm
Bredd: 26 cm
Djup: 23 cm
Vikt: 3,7 kg

Fördelar med Sage the Risotto Plus 
Speciellt framtagen för risotto
Kan tillaga risotto utan omrörning
Kan användas som slow cooker
Fem olika program
Enkel rengöring

Här kan du se en demonstrationsvideo för Sage the Risotto Plus. Videon är gjord av Sage Appliances:


Crock Pot Express Crock Multi Cooker

4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
3,5 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet Cnet.com
87 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com
Rekommenderas av den brittiska tidningen Independent.co.uk

Crock Pot Express Crock Multi Cooker 

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Crock Pot Express Crock Multi Cooker har testats av fyra olika expertpaneler. Dessa paneler har granskat tillagningen, funktionaliteten, användarvänligheten och användbarheten hos den här modellen. 

Experterna kommer från testsajten Trustedreviews.com, teknikmagasinet Cnet.com, tidningen Independent.co.uk samt brittiska Goodhousekeeping.com. 

Enkel och snabb

Crock Pot Express Crock Multi Cooker är utformad för att det ska gå både snabbare och lättare att få fram en god och näringsrik middag på bordet. Jämfört med traditionell matlagning kan det faktiskt gå upp till 70 gånger snabbare. 

Det här är dessutom en enkel produkt som kontrolleras via en användarvänlig skärm som sitter på framsidan av maskinen. Eftersom att grytan är stor kan apparaten dessutom användas för att mätta hela familjen. Den har nämligen en kapacitet på 5,7 liter och är därmed tillräckligt stor för en familj på sex eller fler personer. 

Åtta program

Vi måste även framhäva de åtta olika programmen hos Crock Pot Express Crock Multi Cooker. Tack vare dessa är maskinen otroligt mångsidig. 

Det finns bland annat program för grytor, risotto, ris, yoghurt och soppor. Man behöver dessutom bara trycka på en enda knapp för att välja program. 

Den här produkten fungerar även som en tryckkokare och kan då snabba upp tillagningsprocessen rejält. Den kan även användas som en traditionell slow cooker. Rengöringen är också enkel eftersom att grytan har en non-stick-beläggning och tål maskindisk.

Experterna: Många funktioner i en produkt

Crock Pot Express Crock Multi Cooker har bland annat testats av teknikmagasinet Cnet.com och får där ett högt betyg av experterna. 

De förklarar att produkten har ett bra pris, kan tryckkoka maten snabbt, fungerar bra som riskokare och är enkel att rengöra. Den är enkel – kanske till och med för enkel för en mer erfaren hemmakock. 

Goodhousekeeping.com berättar att Crock Pot Express Crock Multi Cooker fungerar otroligt bra för långkok. De tillägger dock att den även kan tryckkoka maten och utföra många andra uppgifter också. Experterna nämner dessutom att apparaten har en smart varmhållningsfunktion samt att den är enkel att rengöra. 

Independent.co.uk har genomfört ett test av nio multikokare där de bland annat granskade Crock Pot Express Crock Multi Cooker. I den undersökningen kom de fram till att den här maskinen har en kvalitet i toppklass. 

Den fungerar bra när man vill bryna kött eller ånga ris. När man använder tryckkokning är den dessutom snabb. De brittiska experterna tycker dock att apparaten är lite svår att rengöra.

Crock Pot Express Crock Multi Cooker – specifikationer 
Märke: Crock Pot
Antal program: 8
Kapacitet: 5,7 liter
Höjd: 30 cm
Bredd: 35 cm
Djup: 35 cm
Vikt: 5,8 kg

Fördelar med Crock Pot Express Crock Multi Cooker
Fokus på snabb matlagning
Åtta program
Kan användas som slow cooker
Kan användas som tryckkokare
Enkel rengöring 

Här kan du se en presentationsvideo för Crock Pot Express Crock Multi Cooker. Videon är gjord av Crock Pot:

Läs även vår guide om crock pots ifall du vill läsa mer om de bästa crock pot-modellerna på marknaden.


Russell Hobbs-21850

Rekommenderas av det amerikanska nätmagasinet Colourmyliving.com
Rekommenderas av den brittiska bloggen Cookerguide.co.uk
4 av 5 stjärnor hos det tyska testmagasinet Reisland.net
4,4 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon.co.uk

Russell Hobbs-21850

 

.
Russell Hobbs-21850 har testats av tre olika expertpaneler. Dessa kommer från nätmagasinet Colourmyliving.com, bloggen Cookerguide.co.uk och det tyska testmagasinet Reisland.net. 

Utöver dessa experttester har Russell Hobbs-21850 även fått ett genomsnittligt betyg på 4,4 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon.co.uk. Här rör det sig alltså dessutom om en konsumentfavorit. 

Fin och enkel

Russell Hobbs-21850 är en fin och blank gryta som kommer att se fin ut på bänken. Det här är dessutom en av marknadens större multikokare. Den har en kapacitet på 5 liter och är därmed tillräckligt stor för en familj på fem eller fler personer. 

Eftersom att bruksanvisningen innehåller noggranna instruktioner är den här modellen även ett bra alternativ för nybörjare. 

Elva program

Russell Hobbs-21850 är dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha en multikokare för flera olika ändamål. 

Den här maskinen är nämligen utrustad med elva olika program. Tack vare dessa kan man till exempel göra långkok, bryna mat, koka ris, göra grytor samt baka kakor och bröd. 

Det finns även en smart varmhållningsfunktion och en stor LED-skärm. På skärmen kan man bland annat ställa in en 24-timmars timer. 

Experterna: Riktigt bra maskin

Russell Hobbs-21850 har testats av tre expertkällor och lyckas imponera på alla tre. Colourmyliving.com skriver bland annat att den här modellen verkligen fungerar bra för att bryna både kött och grönsaker. Detta gör att även komplicerade rätter blir enkla att laga. 

De framhäver även att multikokaren har en bra timerfunktion och att den tillagar kött bättre än en vanlig slow cooker. Den här maskinen kan dessutom användas för att baka bröd och kakor. 

Vad gäller nackdelar påpekar Colourmyliving.com att kapaciteten är lite för låg om man vill använda många ingredienser. De skriver även att varken bruksanvisningen eller recepthäftet är särskilt bra. 

Cookerguide.co.uk framhäver att den här modellen har många funktioner, bra program och ett fint pris. De skriver även att grytan är enkel att rengöra samt att den smarta LED-skärmen gör produkten lättanvänd. 

De påpekar dock att det kan vara svårt att tillaga mindre portioner ordentligt. De anmärker även på att innergrytan måste rengöras ofta. 

Slutligen har Russell Hobbs-21850 även granskats av tyska Reisland.net. Experterna därifrån är faktiskt så imponerade att de knappt hittar några fel alls med den här modellen. 

Multikokaren får istället mycket beröm för att den har en bra skärm, enkla kontroller, en fin design och ett tättslutande lock. Experterna nämner även att produkten kan användas för att tillaga alla möjliga rättar samt att den är lätt att förvara. 

Russell Hobbs-21850 – specifikationer 
Märke: Russell Hobbs
Antal program: 11
Kapacitet: 5 liter
Höjd: 23,5 cm
Bredd: 26,5 cm
Djup: 39 cm
Vikt: 4 kg

Fördelar med Russell Hobbs-21850 
Fin multikokare
Enkla kontroller
Elva program
Många olika tillagningsmetoder
Timer och varmhållningsfunktion 

I den här videon kan du se hur Russell Hobbs-21850 kan användas för att göra små burgare med pulled pork. Videon är gjord av Russell Hobbs UK:


Crock Pot 5,6 L Multi Cooker

5 av 5 stjärnor av kunderna hos brittiska Ao.com
4,7 av 5 stjärnor av kunderna hos danska Skousen.dk

Crock Pot 5,6 L. Multi Cooker

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
Crock Pot 5,6 L Multi Cooker har inte testats av några experter. Vi har dock valt att presentera den här modellen ändå eftersom att den är en favorit bland konsumenterna. 

Konsumenterna som har köpt den här produkten använder den i vardagen och vet därmed vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Efter genomgången av produkten berättar vi mer konkret vad användarna har att säga om den. 

Traditionell Crock Pot

Många förknippar märket Crock Pot med slow cooking, långkok, och Crock Pot 5,6 L Multi Cooker är inte något undantag. Det här är en läcker modell med en avlång design och en innergryta som sitter inuti själva ramen. 

På utsidan finns en skärm där man bland annat kan ställa in tid och temperatur. 

Här rör det sig om en mångsidig produkt som bland annat har flera inställningar för långkok. Den har även funktioner för att steka, rosta, tillaga ris och bryna grönsaker. 

Den här modellen fungerar extra bra när man lagar grytor. Då behöver man bara sätta i ingredienserna och starta maskinen för den ska sköta resten. 

Bra för stora familjer

Crock Pot har modeller i flera storlekar som passar till olika stora hushåll. Den här modellen, Crock Pot 5,6 L Multi Cooker, är ett bra alternativ för stora familjer och för dig som ofta har gäster på besök. 

Grytan har nämligen en kapacitet på 5,6 liter. Detta är en hel del och räcker utan problem för att laga mat åt fem till åtta personer. 

Användarna: “Must-have” i köket

Crock Pot 5,6 L Multi Cooker är en klar favorit bland användarna. Många beskriver den faktiskt som en fantastisk multiprodukt som de inte skulle klara sig utan. I recensionerna av produkten framhäver de framförallt att matlagningen har blivit lättare. 

En användare skriver till exempel följande: ”So easy to use and super effective. Genuinely makes my life that little bit easier, so for me it is a kitchen necessity and worth every penny”. 

I en annan positiv recension kan vi även läsa detta: ”So happy with this product. It does everything it says and it does it very well”. 

Flera användare kommenterar även storleken och menar då att den här produkten passar bra för ett hushåll med fem eller fler medlemmar. 

Crock Pot 5,6 L Multi Cooker – specifikationer 
Märke: Crock Pot
Antal program: 5
Kapacitet: 5,6 liter
Höjd: 46 cm
Bredd: 34 cm
Djup: 28 cm
Vikt: 5,8 kg

Fördelar med Crock Pot 5,6 L Multi Cooker 
Stor modell
Kan laga mat åt fem till åtta personer
Flera program
Mångsidig produkt
Bra skärm med många alternativ

Här kan du se en presentationsvideo för Crock Pot 5,6 L Multi Cooker. Videon är gjord av Crock Pot:


TriStar PZ-2964

4 av 5 stjärnor av kunderna hos Tristar.eu

TriStar PZ-2964

 

.
TriStar PZ-2964 har inte varit med i några experttester. Eftersom att det här är en konsumentfavorit har vi dock valt att presentera modellen ändå. 

Vi har läst recensioner för att ta reda på vilka för- och nackdelar användarna hittar hos den här produkten. Efter genomgången berättar vi mer om vad konsumenterna egentligen skriver. 

Grillpanna

TriStar PZ-2964 är inte en traditionell multikokare utan snarare en multifunktionell grillpanna. Detta innebär att modellen är betydligt lägre och att man lägger ned ingredienserna i en panna istället för i en gryta. 

Pannan har fem olika temperaturinställningar som går ända upp till 280 grader. Den levereras med ett ordentligt lock och kan därför användas som en helt vanlig multikokare i många lägen. 

Använd hemma eller på semestern

TriStar PZ-2964 är gjord för att kunna användas både hemma och på semestern och är därför lätt att packa ner. Produkten kan dessutom användas på många olika sätt. Den kan till exempel tillaga grytor samt bryna, koka och steka olika ingredienser. Det går även att använda pannan för att baka pizza eller tortillabröd. 

Pannan är dessutom gjord för att man ska kunna laga mycket mat på en gång. Den har därför en diameter på 40 centimeter och en höjd på 4,5 centimeter. 

Den har även säkerhetshandtag och ett genomskinligt lock som gör det enkelt att hålla koll på tillagningen. 

Användarna: Väldigt effektiv

TriStar PZ-2964 har fortfarande inte fått särskilt många användarrecensioner. I en recension på tillverkarens hemsida kan vi dock läsa att den här modellen är både mångsidig och effektiv.

TriStar PZ-2964 – specifikationer 
Märke: TriStar
Antal inställningar: 5
Kapacitet: 3,7 liter
Höjd: 4,5 cm
Bredd: 40 cm
Djup: 40 cm
Vikt: 2 kg

Fördelar med TriStar PZ-2964 
Panna istället för gryta
Stor diameter
Kan både göra grytor, koka, bryna och steka
Kan tas med på semestern
Flera värmeinställningar


Guide: Hitta rätt multikokare för dig

Guide: Hitta rätt multikokare för dig

Eftersom att det finns flera olika multikokare på marknaden kan det vara svårt att komma fram till vilken man ska välja. Baserat på expertinformation från Choice.com.au och Consumerreports.org berättar vi här vad du bör tänka på för att hitta rätt modell för dig.

Storlek/kapacitet 
Eftersom att multikokare kan variera en hel del i storlek är det viktigt att tänka på kapaciteten. Vilken kapacitet du bör välja beror på hur stor familj du har. Små multikokare rymmer ungefär 3-4 liter medan större modeller kan rymma 5-6 liter. 

Tryckkokning 
Vissa multikokare kan användas som tryckkokare medan andra inte har den funktionen. Eftersom att maten oftast tillagas betydligt snabbare med tryckkokning är det en bra idé att välja en modell som erbjuder den möjligheten. 

Multikokare utan möjlighet till tryckkokning kommer istället att tillaga maten som ett typ av långkok. 

Inställningar 
Om du vill kunna använda multikokaren för att tryckkoka mat bör du även leta efter en modell med flera inställningar för själv tryckkokningen. Detta gör nämligen att du kan justera trycket själv och på så vis påverka hur lång tid tillagningen tar. Högre tryck innebär en snabbare tillagningstid. 

Experterna påpekar dock att man inte bör sträva efter en så snabb tillagning som möjligt. En längre tillagningstid ger nämligen en bättre och mer nyanserad smak.

Program 
Förinställda program kan göra det lättare att använda multikokaren. Vissa modeller har program för specifika matvaror, till exempel ris, curry, stek, grönsaker och grytor. 

Funktioner
Vilka funktioner som finns varierar mellan olika modeller och stämmer ofta överens med priset. Vissa multikokare kan till exempel användas som en luftfritös och tillaga pommes frites på ett mer hälsosamt sätt. Det kan även finnas funktioner för att bryna kakor eller skapa en krispig yta på kycklingskinn. 

Vissa multikokare kan dessutom användas för att torka till exempel frukt och grönsaker. Med den här funktionen kan man förslagsvis skapa spännande snacks. Somliga maskiner kan även användas till bakning och för att tillaga mat med sous vide-metoden. 

Timer
En multikokare bör ha en timerfunktion som kan räkna ner tiden och meddela när maten är färdig. 

Säkerhet
En multikokare är ett bra redskap i köket så länge säkerheten är på plats. Förut har det förekommit problem hos multikokare med tryck som ledde till att flera personer drabbades av brännskador. För att undvika detta är det viktigt att du väljer en modell med en bra låsmekanism för locket, och det får faktiskt gärna finnas mer än en. Vid tryckkokning kan locket nämligen öppnas om det inte sitter fast tillräckligt bra. 

Du bör dessutom välja en multikokare med ett genomskinligt glaslock. Detta gör det lättare att följa med i tillagningen. 

Experterna förklarar även att du bör välja en modell med ångventil. När man tillagar mat under tryck är det nämligen viktigt att ångan kan komma ut. 

Design
Vilket utseende man föredrar är väldigt individuellt. Experterna rekommenderar dock att du väljer en multikokare som inte har så många hål och springor där maten kan fastna. 

Det kan även vara bra att välja en modell med en max-linje som visar hur mycket du kan fylla grytan. Om man fyller grytan för mycket kan det nämligen leda till att maten inte tillagas ordentligt. 

Rengöring
Välj en multikokare med löstagbara delar som är lätt att ta isär och rengöra. Tänk på att det kan vara lite besvärligt att rengöra locket på modeller med tryckkokning.

Pris
Priset varierar en hel del mellan olika multikokare. Detta innebär dock inte att en billig modell är sämre än en dyrare. Mer budgetvänliga maskiner brukar helt enkelt inte ha lika många funktioner och valmöjligheter. Här är det bäst att läsa expertrecensioner. Experterna har nämligen provat olika modeller och kommit fram till vilka som är bra och vilka som inte är riktigt lika bra. Du hittar länkar till ett antal experttester längst ner i den här artikeln.


Tips och fakta om multikokare

multikokare Baserat på expertinformation från Thekitch.com och Digitaltrends.com berättar vi här om ett par tips som kan hjälpa dig att lyckas så bra som möjligt med din multikokare.

Testrunda: Börja med att provköra multikokaren med vatten innan du använder andra ingredienser. Genom att göra detta kan du få en bättre känsla för maskinen, hur den fungerar och hur alla delar passar ihop. 

Fyll inte grytan för mycket: För att maten ska tillagas ordentligt bör inte grytan fyllas mer än till två tredjedelar. Vissa livsmedel sväller dessutom, framförallt när man använder sig av tryckkokning, vilket kan innebära en säkerhetsrisk om grytan är helt full. De flesta multikokare har en linje som visar hur mycket man får fylla grytan. 

Glöm inte vätskan: När man lagar mat i en multikokare måste det alltid finnas vätska i grytan. Tillsätt minst en kopp vatten eller annan vätska innan du sätter igång tillagningen. 

Håll ventilen ren: Om du använder dig av tryckkokning är det viktigt att ångventilen är helt ren och inte blockerad. Ångan kan nämligen inte komma ut om ventilen är tilltäppt, vilket kan innebära en säkerhetsrisk. 

Ett extra lock: Om din multikokare kan tillaga mat både med och utan tryck kan det vara värt att skaffa ett extra lock för de vanliga långkoken. Dessa lock är lättare att hantera när du tittar till maten och enklare att rengöra efteråt.


Goda recept till multikokaren

Här har vi samlat ett par goda recept som demonstrerar mångsidigheten hos en multikokare.


Kyckling Cacciatore

Kyckling Cacciatore Ingredienser: 
4 kycklingfiléer med skinn
2 msk olivolja
3 stjälkar selleri, hackade
½ lök, hackad
1 paket champinjoner, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 burk krossade tomater
2 tsk Herbes de Provence
2 dl vatten
3 tärningar kycklingbuljong, smulade
2 msk tomatpuré

Gör så här: 
1. Värm oljan i grytan på multikokaren (använd funktionen för sautering om möjligt). Tillaga kycklingen i ungefär 6 minuter på varje sida tills den har fått en fin färg. Ta upp kycklingbitarna ur grytan och lägg dem på en tallrik.

2. Lägg selleri, lök och champinjoner i grytan och tillaga dem i ungefär 5 minuter. Tillsätt vitlök och fortsätt steka mixen i ungefär 2 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och tillsätt även krossade tomater, tomatpuré och Herbes de Provence samt vatten och buljong.

3. Lägg på locket och lås fast det. Välj tryckkokning och använd gärna den högre inställningen. Låt trycket byggas upp i 10-15 minuter och tillaga därefter maten i 11 minuter.

4. Följ instruktionerna från tillverkaren för att släppa på trycket och ta bort locket. Detta kan ta ungefär 5 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt och servera på en gång.

Du hittar hela receptet hos Allrecipies.com.


Champinjonrisotto

Champinjonrisotto Ingredienser: 
3 ½ dl ris
2 dl vitt vin
10 dl kycklingfond
Salt och peppar
1 dl parmesanost
25 gram osaltat smör
½ dl olivolja
7 dl champinjoner, skurna i skivor
2 ½ dl hackad lök
1 kvist rosmarin

Gör så här: 
1. Välj funktionen för sautering på multikokaren och tillsätt smör och olivolja. Låt smöret smälta och lägg sedan i champinjonerna. Låt detta puttra i 3 minuter. Tillsätt löken och tillaga i ytterligare 2 minuter. Tillsätt därefter rosmarin och låt alltihop steka i 1 minut till.

2. Häll riset i grytan och rör om tills allt ris är täckt av vätska. Tillsätt sedan vinet och låt risotton sjuda i 3 minuter. Häll därefter i kycklingfonden.

3. Stäng och lås locket. Välj den höga inställningen för tryckkokning och vänta i 10-15 minuter tills trycket når rätt nivå. Tillaga sedan risotton i 6 minuter.

4. Följ instruktionerna från tillverkaren för att släppa på trycket och ta bort locket. Rör sedan om i risotton tills den blir krämig. Ta bort rosmarinkvisten och krydda med salt och peppar. Tillsätt slutligen parmesanost och låt den smälta. Servera på en gång. 

Du hittar hela receptet hos Allrecipies.com.


Chilorio a la Mexico

Chilorio a la Mexico  Ingredienser: 
1 kg fläskkarré, tärnad
4 apelsiner, färskpressade
1 burk kycklingfond
1 lök, skuren i ringar
1 tsk torkad oregano
3 torkade chilifrukter, urkärnade och finhackade
5 dl kokande vatten
½ dl äppelcidervinäger
1 jalapeño, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor
2 msk koriander, hackad
¼ tsk spiskummin

Gör så här: 
1. Lägg karré, apelsinjuice, kycklingfond, lök och oregano i grytan på multikokaren. Stäng och lås locket. Välj den höga inställningen för tryckkokning och vänta 10-15 minuter tills trycket når rätt nivå. Tillaga köttet i 20 minuter.

2. Följ instruktionerna från tillverkaren för att släppa på trycket och ta bort locket. Detta kan ta 10-40 minuter.

3. Ta upp köttet ur grytan, torka av det och lägg upp det på en tallrik.

4. Lägg de torkade chilifrukterna i en värmetålig skål och häll det kokande vattnet över dem. Låt chilin ligga i blöt i 15 minuter.

5. Spara 1 dl av blötläggningsvattnet från chilin och häll detta i en blenderkanna. I kannan ska du även tillsätta chilifrukterna, äppelcidervinäger, jalapeño, vitlök, koriander och spiskummin. Mixa detta till en tjock sås och häll såsen över fläskkarrén. Servera på en gång. 

Du hittar hela receptet hos Allrecipies.com.


Kryddig pumpasoppa

Kryddig pumpasoppa Ingredienser: 
1 msk olivolja
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor
500 gram butternutpumpa, urkärnad och tärnad
1,2 liter grönsaksfond
1 msk socker
1 tsk salt
½ tsk peppar
½ tsk ingefära
½ tsk currypulver
2 ½ dl grädde

Gör så här: 
2. Starta multikokaren på funktionen för sautering. Värm upp olivoljan och tillsätt sedan löken. Låt detta puttra i ungefär 7 minuter. Tillsätt därefter vitlök och tillaga i ytterligare 1 minut.

3. Lägg i butternutpumpa, grönsaksfond, socker, salt, peppar, ingefära och currypulver. Stäng och lås locket. Välj den höga inställningen för tryckkokning och vänta i 10-15 minuter tills trycker når rätt nivå. Tillaga i ytterligare 10 minuter.

4. Följ instruktionerna från tillverkaren för att släppa på trycket och ta bort locket. Låt det ta ungefär 5 minuter.

5. Mixa soppan i en blender tills den har en slät och krämig konsistens. Tillsätt grädde och servera på en gång.

Du hittar hela receptet hos Allrecipies.com.


Slow Cooked BBQ Kyckling

Slow Cooked BBQ Kyckling Ingredienser: 
4 stora kycklingbröstfiléer utan skinn
2 ½ dl ketchup
2 msk senap
2 tsk citronsaft
¼ tsk vitlökspulver
1 dl lönnsirap
2 msk worcestershiresås
½ tsk chilipulver
1/8 tsk cayennepeppar
8 småfrallor, delade på mitten

Gör så här: 
1. Placera kycklingfiléerna i botten av grytan på multikokaren.

2. Blanda ketchup, senap, citronsaft, vitlökspulver, lönnsirap, worcestershiresås, chilipulver och cayennepeppar i en skål.

3. Häll såsen över kycklingen och låt den sedan tillagas i 6 timmar på ett slow cook-program. Använd den lägre temperaturinställningen.

4. Använd två gafflar för att dra isär kycklingfiléerna och låt dem sedan fortsätta puttra i 30 minuter till.

5. Servera kycklingen som fyllning i en fralla.

Du hittar hela receptet hos Allrecipies.com.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka multikokare har fått bäst omdömen i tester?

Sage the Risotto Plus och Crock Pot Express Crock Multi Cooker

Hur testas multicooker modellerna?

Multicooker modellerna bedöms baserat på deras förmåga att tillaga olika recept samt på resultaten man får i matlagningen.

Vad är en multikokare?

En multikokare är en köksapparat med en gryta där man kan tillaga olika ingredienser. I denna maskin kan man antingen tryckkoka maten eller tillaga den med en slow cooking-metod.


Multicooker test – dessa källor har vi använt

Cnet.com  
Cnet.com är ett amerikanskt teknikmagasin som behandlar många olika ämnen inom teknikens värld. Den här gången har Cnet.com testat och recenserat Crock Pot Express Crock Multi Cooker. Du hittar hela recensionen hos Cnet.com

Cookerguide.co.uk  
Cookerguide.co.uk är en brittisk blogg som är inriktad på matlagning. Bloggen genomför även tester och har bland annat granskat förmågorna hos multikokaren Russell Hobbs-21850. Du kan läsa hela undersökningen hos Cookerguide.co.uk.

Expertreviews.co.uk
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen testar elektroniska produkter för hemmet. Den här gången har experterna granskat Sage the Risotto Plus. Du kan läsa mer om testet hos Expertreviews.co.uk

Good Housekeeping Institute  
Hos brittiska Goodhousekeeping.com kan man hitta både fakta, information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.com har till exempel provat två olika multikokare:

Klicka här för att läsa mer om testet av Crock Pot Express Crock Multi Cooker.

Klicka här för att läsa mer om testet av Sage the Risotto Plus. 

Independent.co.uk  
The Independent är en brittisk tidning som behandlar alla möjliga nyheter från både in- och utland, politik, sport och kultur. Tidningen gör dock även utrymme för kulinariskt innehåll och konsumentprodukter. Här har Independent.co.uk genomfört ett test av olika multikokare där de bland annat provade modellen Crock Pot Express Crock Multi Cooker. Du kan läsa hela testet hos Independent.co.uk.

Reisland.net  
Reisland.net är ett tyskt testmagasin som fokuserar på köksprodukter. Experterna därifrån har bland annat undersökt hur multikokaren Russell Hobbs-21850 klarar sig vad gäller till exempel tillagning, funktioner och användbarhet. Du hittar hela testet hos Reisland.net.

Trustedreviews.com  
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd experttester av marknadens senaste produkter. De fokuserar på elektroniska konsumentprodukter och har till exempel granskat två olika multikokare:

Klicka på den här länken för att läsa testet av Crock Pot Express Crock Multi Cooker.

Klicka på den här länken för att läsa testet av Sage the Risotto Plus.

T3.com  
T3.com är ett amerikanskt teknik- och gadgetmagasin som fokuserar på olika typer av teknikrelaterat innehåll. De förser bland annat sina läsare med nyheter, recensioner, guider och artiklar. Experterna från T3.com har till exempel testat multikokaren Sage the Risotto Plus. Du kan läsa mer om vad experterna säger om modellen hos T3.com.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte har hittat vad du letade efter här har vi på Konsumentmagasinet även ett antal andra artiklar som kan vara av intresse.

Om du är på jakt efter produkter som liknar de i den här artikeln kanske du vill läsa Slow cooker test och Crock Pot test också. I dessa artiklar får du en överblick över de modeller som har fått bäst recensioner på marknaden. Du hittar även användbar information och inspiration till matlagningen.

Vi vill även tipsa om vår artikel Sous vide test. Sous vide är en långsam tillagningsmetod där man vakuumpackar råvarorna innan man sänker ner dem i ett vattenbad som håller en exakt temperatur. 

Innan man kan använda sin sous vide måste man som sagt vakuumförpacka det som ska tillagas. I vår omfattande artikel Vakuumförpackare test går vi därför igenom marknadens bästa vakuumpackare.

Om du inte alls tycker om långkok utan hellre vill att det ska gå snabbt kanske du är mer intresserad av en elgrill? I den artikeln får du en bra överblick över vilka modeller experterna rekommenderar. Vi visar även var du kan köpa de olika grillarna för bästa pris.

Om du vill läsa fler relaterade artiklar kan vi även tipsa om följande: Smörgåsgrill test, Toastjärn test, Tefal snack collection test och Tefal Optigrill test. Alla dessa artiklar innehåller en överblick över testvinnande modeller.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta