Mobiltelefon test-guide: De bästa smarttelefonerna i testet

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Smartphones är bland de mest centrala verktygen i vardagslivet, men eftersom det finns en djungel av olika smartphones på marknaden kan det vara svårt att hitta den perfekta smartphonen för just dig. Det är i allmänhet svårt att avgöra vilken smartphone som är bäst eftersom tekniken utvecklas så pass snabbt. Idag finns ett gigantiskt utbud av smartphones som uppfyller olika krav och önskemål beroende på operativsystem, skärm, prestanda och pris.

I vår guide kan du läsa om vilka funktioner du bör tänka på innan du köper en ny smartphone, samt få mer kunskap om de bästa modellerna på marknaden just nu både för Android- och iOS-användare.

Vad är viktigt att tänka på när du köper en smartphone?

Kamera
Kameran på din smartphone bör snabbt kunna hitta rätt fokus och ta bilder så att du kan fånga varje ögonblick i vardagen. Många nyare smartphone-modeller har utrustats med flera olika kameror för olika syften. En vidvinkelkamera är till exempel bra om du har begränsat utrymme men ändå vill få med allt inom ditt synfält på bild.

Makrokameror å andra sidan är särskilt utformade för närbilder där du kan fånga även de minsta detaljerna. Notera att dessa kameror vanligtvis kräver mycket ljus för att ge skarpa bilder. Du bör också fundera över vilken typ av video du vill kunna spela in. 4K-videor är av fantastisk kvalitet, men tar upp mycket utrymme på din smartphone.

De flesta nöjer sig med FullHD-videor som har en högre inställning för bilder per sekund (t.ex. 60FPS) vilket gör att videoklippen ser betydligt smidigare ut. En annan sak att tänka på är blixten på din smartphone. Om du vill kunna ta bilder i svaga ljusförhållanden bör du välja en smartphone med dubbel LED-blixt.
Skärm
När det gäller skärmar kan upplösningen och antalet pixlar påverka hur skarpt och tydligt text och bilder visas på skärmen. Större skärmar tenderar att ha en högre upplösning för att bibehålla en anständig PPI (pixel per tum). Men storleken är inte allt, utan typen av skärmteknik kan också göra skillnad.

OLED-skärmar ger till exempel mer levande färger och djupare svarta nivåer, vilket kan spara batteritid, särskilt om du använder en funktion för konstant påslagen skärm. Vissa skärmar har till och med kapacitet för 1 miljard färger eller fler. Dessutom har vissa skärmar en högre uppdateringsfrekvens mätt i Hz (90, 120 Hz), vilket ger smidigare rörelser på skärmen när du spelar spel, tittar på videor eller bara scrollar på din favoritplattform för sociala medier.

Det sista du bör tänka på är skärmens utformning: vissa skärmar är platta medan andra är böjda, och en ‘notch’ eller kamerauttag som många telefoner numera använder sig av är andra viktiga faktorer. En tumregel är att färre distraktioner och detaljer på skärmen ger en bättre helhetsupplevelse.

Batteri
Batteriet i din smartphone mäts i milliamperetimmar, eller mAh, vilket anger hur mycket energi som kan lagras och användas över tid. I takt med att tekniken förbättras kan mobiltelefonbatterier hålla högre mAh och ge längre användningstider mellan laddningarna. Det finns några exempel med 5000+ mAh, till exempel OnePlus 10 Pro.

Dessutom har nya laddningsmetoder dykt upp, såsom snabbladdning, trådlös laddning och till och med omvänd trådlös laddning hos premiummodeller där du kan ladda en annan enhet med din egen smartphone. Allt detta gör det ännu enklare att hålla telefonen laddad när du är på språng.

Många nutida smartphones kräver inte mer än 20 minuter för att ladda upp till 50 %. Många användare nöjer sig med att kunna använda sin telefon hela dagen, och bara ladda den under natten. Under de senaste åren har det dykt upp smartphones med batterier som räcker under två dagars vanlig användning, exempelvis Huawei Honor 70.

Vår rekommendation för längre användning att du bör leta efter en enhet med minst 4000+ mAh för en Android-enhet, medan om du planerar att köpa en Iphone allt med 3500+ mAh bör vara bra eftersom IOS är effektivare operativsystem än Android. Tänk på att din telefon kommer att ha en viss mängd watt som den kan laddas med, och du bör därför köpa en laddare som stödjer samma mängd så att du kan uppnå bästa möjliga snabbladdning.

Pris
När det gäller smartphones kan priset vara en avgörande faktor. Det första du bör tänka på är om du vill ha en budget- eller en premium-smartphone. Budgetalternativen kan kosta så lite som 4000 kronor och har ofta enklare specifikationer och färre funktioner, men de kan ändå uppfylla grundläggande behov som samtal, sms och surf. Premiummodeller å andra sidan kostar omkring 19000 kronor eller mer och har ofta avancerad teknik och toppfunktioner, till ett betydligt högre pris.

Det finns också mellanklassalternativ som erbjuder en balans mellan dessa två ytterligheter. Under de senaste åren har telefoner i mellanklassen blivit väldigt populära på grund av deras bra funktioner som batteritid och kamera. Om du inte bryr dig om lyxiga material och funktioner som IP-klassning, videoinspelning med hög upplösning, 5G-mobilnätverk m.m föreslår vi att du kollar in några smartphones i budgetklassen.

Användar- och expertrecensioner
Innan du köper en mobiltelefon är det alltid en bra idé att läsa kund- och expertomdömen för att få en bättre helhetsbild av olika modeller. Kundrecensioner kan bidra med insikter om hur en viss modell fungerar i praktiken och om de är nöjda med byggkvaliteten, kamerorna och användarvänligheten i verkliga scenarier.

Experter går mer i detalj in på de mer komplexa komponenterna i en telefon, till exempel CPU- och GPU-prestanda, tester av kameror i olika ljusförhållanden, benchmarks, Wi-Fi- och mobildatasignaler etc. och hur specifika enheter presterar samt jämförelser med konkurrerande modeller på marknaden.

arrow-more


Apple iPhone 14 Pro 128GB – Mobiltelefon med Dynamic Island-förbättring

Vår rekommendation

✅ 4.5 av 5 på amazon.co,uk
✅ Testvinnare på pocket-lint.com
✅ 4.5 av 5 på tomsguide.com
✅ 4.5 av 5 på trustedreviews.com
✅ 9 av 10 på digitaltrends.com

Den främsta styrkan hos Apple iPhone 14 Pro är dess LTPO Super Retina XDR OLED-skärm. Den här skärmen erbjuder ett antal fördelar jämfört med traditionella LCD-skärmar, bland annat förbättrad färgprecision, större kontrastförhållande och högre maximal ljusstyrka. Med sin kompakta storlek är iPhone 14 Pro ett bra val för personer som vill ha en högklassig telefon med en mindre formfaktor.

 • LTPO Super Retina XDR OLED-skärm
 • Apple A16 Bionic CPU (4 nm)
 • 48 MP huvudkamera med OIS

Detaljerad recension av Apple iPhone 14 Pro 128GB

Fantastiska kamerafunktioner
iPhone 14 Pro är en högklassig smartphone som erbjuder fantastiska funktioner och prestanda. Den har en hexa-core-processor, 5-kärnig senaste GPU från Apple och 128 GB intern lagring (valbar upp till 1 TB), samt en 48MP huvudkamera med sensor-shift och optisk bildstabilisering.

Telefonen har dessutom stöd för trådlös laddning (15 W) och snabbladdning som på 30 minuter laddar batteriet till hälften. Telefonen finns tillgänglig i fyra olika färger: vit, svart, guld och lila. Skärmen med ny Dynamic Island notch-ersättning är en detalj som uppskattas av många, särskilt vad gäller ljusstyrkan med 2000 nits och 120 Hz uppdateringsfrekvens som gör användningen mycket smidigare. 

Redo för ett höghastighetslopp
Denna smartphone har en IP68-klassificering, vilket innebär att den är motståndskraftig mot damm och vatten under 30 minuter i upp till 6 meters djup, även om det inte rekommenderas att utsätta din smartphone för sådana förhållanden.

Måtten på iPhone 14 Pro är 147,5 x 71,5 x 7,9 mm och vikten är 206 gram, vilket är smidigt nog för de flesta. Apple iPhone 14 Pro är dessutom 5G-kompatibel, vilket garanterar blixtsnabbt internet både vid upp- och nedladdning. Sist men inte minst har iPhone 14 stöd för Apple Pay som är certifierat av Visa, MasterCard och AMEX.

Vad säger användare och experter om Apple iPhone 14 Pro 128GB?

iPhone 14 Pro har fått 4,5 stjärnor av 5 på amazon.co.uk, där användarna berömmer telefonens prestanda, kamera och design. Telefonen fick även höga betyg av experter på digitaltrends.com, med kommentaren: “iPhone 14 Pros enastående prestanda, enkla och kraftfulla programvara, mångsidiga kameror och högkvalitativa design gör användningen till ett nöje”.

Ovanpå det utnämndes 14 Pro till testvinnare på pocket-lint.com, där deras experter påpekade: “Med iPhone 14 Pro får du Apples vanliga höga nivåer av hantverk, design och finish, men i år får du något lite extra: Dynamic Island.”

Fördelar

 • Always-on-display
 • Stereohögtalare
 • Hög designkvalitet
 • SOS-funktion för nödsituationer
 • Långsiktigt programvarustöd
Nackdelar

 • Saknar USB-C

Konsumentmagasinets bedömning

Apple iPhone 14 Pro 128 GB är en enastående smartphone. Den har en fantastisk always-on-display, tydliga stereohögtalare och långvarigt mjukvarustöd. Byggkvaliteten är utmärkt, och den har till och med en SOS-funktion för nödsituationer via satellit. Även om batteritiden är kortare än Pro Max-modellen och den fortfarande använder Lightning i stället för USB-C har Apple iPhone 14 Pro 128GB en välfungerande kamera. Med tanke på den övergripande designen och prestandan rekommenderar vi denna smartphone till de allra flesta.

Specifikationer:
Display: 6,1″ LTPO Super Retina XDR OLED, 120 Hz
Batteri: 3200 mAh
Lagringsutrymme: (1): 128 GB
Kamera: Trippel – 48MP (bred), 12MP (tele), 12MP (ultrabred), 12MP (frontkamera)
RAM-minne: 6 GB
PROCESSOR: Apple A16 Bionic
GPU: Apple GPU (5-kärnig grafik)
Operativsystem: iOS 16


Samsung Galaxy S22 128GB – Kompakt och elegant design

Bästa kompakta Android-smarttelefonen

✅ 4,3 av 5 på amazon.com
✅ 89 av 100 på notebookcheck.net
✅ 4 av 5 på tomsguide.com
✅ 4 av 5 på trustedreviews.com
✅ 8 av 10 på androidauthority.com

 


Galaxy S22 är den senaste eleganta flaggskeppsmodellen från Samsung och har en skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det innebär att bilden på skärmen uppdateras 120 gånger per sekund, vilket är dubbelt så snabbt som de flesta andra smartphones på marknaden. Detta ger en mycket smidigare och mer sömlös användarupplevelse, särskilt när du tittar på videor eller spelar spel.

 • Skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens
 • Corning Gorilla Glass Victus+
 • Mottaglig för 8K-videor

En detaljerad recension av Samsung Galaxy S22 128GB

Videoinspelning med hög upplösning
Samsung Galaxy S22 är en högklassig mobiltelefon med några av de bästa funktionerna på marknaden. Den har en kamera med en upplösning på 50,0 MP som kan ta fantastiska bilder även i miljöer med dåligt ljus. 8 GB RAM-minne och den bästa CPU och GPU som finns tillgängliga hjälper dig att utföra alla uppgifter du behöver på din smartphone.

Den har också en 10.0MP frontkamera som är utmärkt för selfies eller videosamtal, och en av de mest intressanta funktionerna är Dual-videosamtal som gör att du kan använda främre och bakre kameror samtidigt. För dig som gillar att skapa högkvalitativt videoinnehåll finns stöd för 8K-inspelning, vilket är en funktion som du bara hittar i smartphones i toppklassen nuförtiden.

Starkt skydd
Telefonen körs på Android 12 med Samsungs eget ONE UI och har en 6,1-tums AMOLED-skärm med en upplösning på 1080×2340 pixlar som även har stöd för 120hz. Skärmen är täckt av Corning Gorilla Glass Victus+ som anses vara bland de starkaste glasen på marknaden. Telefonen levereras med en Armor aluminiumram med hårdare fall- och reptålighet.

Den är vatten- och dammsäker med en IP68-klassning, vilket innebär att den kan nedsänkas i upp till 1,5 meter vatten i upp till 30 minuter utan att skadas. Den har också stöd för 5G-nätverk och har Bluetooth 5.2-funktioner. Bredvid detta finns funktioner för snabbladdning och omvänd laddning i kombination med ett batteri på 3700 mAh. Slutligen finns den här telefonen tillgänglig med 128 och 256 GB lagringsminne vilket är genomsnittligt på marknaden när det gäller minnesutrymme.

Vad säger användare och experter om Samsung Galaxy S22 128GB?

Samsung Galaxy S22 har ett användarbetyg på 4,3 av 5 på Amazon baserat på över 250 recensioner. Folk verkar älska den här telefonen för dess lilla storlek och hur lätt den är att använda med en hand. GSM Arena konstaterade på sin YouTube-videorecension att man får i stort sett vad man kan förvänta sig av en flaggskeppsmodell från Samsung.

Experten Ryan Haines på androidauthority.com gav Samsung 8 av 10 poäng och förklarade följande: “Vi kan sitta här och diskutera om en 6,1-tums telefon verkligen räknas som ett litet flaggskepp, men jag skulle säga att Galaxy S22 klarar det. Den är bekväm att använda med en hand och är noggrant utformad så att nästan allt är inom räckhåll med tummen…”

Fördelar

 • Dynamic AMOLED 2X, 1300 nits
 • Snapdragon 8 Gen 1 CPU
 • Bra kameraprestanda
 • Kompakt och elegant design
 • Armor aluminiumram
Nackdelar

 • Batteriet hade kunnat hålla längre
 • Kan bli lite varm vid tyngre spel

Konsumentmagasinets bedömning

Vi gillade verkligen Samsung Galaxy S22. Den har en elegant design, en fantastisk AMOLED-skärm med 1300 nits toppljusstyrka och flytande prestanda tack vare senaste Snapdragon-processorn. Kamerorna är också bra och den är mycket kompakt och hållbar. Batteritiden kunde dock vara bättre och den kan bli lite varm när man spelar. Men trots dessa nackdelar kommer Samsung Galaxy S22 med en fantastisk kamera och positiva recensioner om design och hållbarhet, vilket gör den till en av de bästa kompakta Androiderna på marknaden.

Specifikationer:
 
Skärm: 6.1 Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz
Batteri: 3700 mAh
Lagringsutrymme: 128 GB
Kamera: Trippel – 50 MP (bred), 10 MP (tele), 12 MP (ultrabred), 10 MP (frontkamera)
RAM-minne: 8 GB
PROCESSOR: Exynos 2200 / Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (beroende på region)
GPU: Xclipse 920 / Adreno 730 (beroende på region)
Operativsystem: Android 12, One UI 4.1.1


 Apple iPhone 14 Pro Max 1TB – 48 MP-kameran och bra batteritid

Bästa premiumvalet

✅ 4,7 av 5 på Google Shopping
✅ 90 av 100 på notebookcheck.net
✅ 5 av 5 på tomsguide.com
✅ 4,5 av 5 på pcmag.com
✅ 10 av 10 på digitaltrends.com


iPhone 14 Pro Max är för personer som vill ha det absolut bästa av Apples ekosystem. Telefonen har en fantastisk 4K-inspelningskapacitet på både den bakre och främre kameran, vilket gör den perfekt för att fånga livets viktiga ögonblick.

 • 4K-inspelning på bakre och främre kameran
 • 50 % på 30 minuters laddning
 • SOS i nödsituationer via satellit

Detaljerad recension av Apple iPhone 14 Pro Max 1TB

Stort lagringsutrymme
iPhone 14 Pro Max 1TB är en smartphone som utformats med kraft och produktivitet i åtanke. Den har Hexa Core-bearbetning och ett generöst internminne på 1 TB, vilket är perfekt för att lagra foton, videor och andra filer. Med sin höga prisklass riktar sig denna smartphone till dig som vill ha en telefon som kan hålla jämna steg med en aktiv och hektisk livsstil.

iPhone 14 Pro Max har dessutom möjlighet till snabbladdning (påstås kunna ladda 50 % av batteriet på 30 minuter) samt trådlös laddning på 15 W, så att du kan hålla din enhet laddad oavsett var du befinner dig. Tack vare den vattenresistenta och stöttåliga konstruktionen kan iPhone 14 Pro Max klara av allt du kastar mot den, även om vi inte skulle rekommendera det.

Innovationer på framsidan
När det gäller kamerakvalitet gör iPhone 14 Pro Max ingen besviken, med fyra bakåtriktade kameror och en upplösning på 48,0 MP. Den har även optisk bildstabilisering (OIS) som hjälper till att minska oskärpa i foton och videor.

Och för dig som är orolig för säkerheten är iPhone 14 Pro Max utrustad med en SOS-funktion för nödsituationer via satellit som kan aktiveras i händelse av en nödsituation. Sist men inte minst kommer 14 Pro Max med en fantastisk 6,7-tums LTPO Super Retina XDR OLED-skärm med 2000 nits, vilket innebär att du inte behöver anstränga dig för att se detaljer på skärmen även i ljusa miljöer. Dessutom är den utrustad med den nya Dynamic Island-funktionen som är en riktigt smart funktion som många verkar älska.

Vad säger användare och experter om Apple iPhone 14 Pro Max 1TB?


iPhone 14 Pro Max 1TB har fått höga betyg av användare och experter. På Google shopping har denna smartphone fått ett betyg på 4,7 av 5 baserat på över 800 användarrecensioner. Användarna berömde telefonen för dess fantastiska funktioner och design. Smartphonens kamera och prestanda har fått särskilt bra omdömen.

Dessutom har experterna på tomsguide.com gett telefonen högsta betyg 5 av 5: “Sammantaget är iPhone 14 Pro Max ett monster till telefon som är kraftfull på Pro-nivå samtidigt som den är en fröjd att använda. Detta är den bästa telefonen du kan köpa, punkt slut.”.

Fördelar

 • A16 Bionic-chipet är otroligt snabbt
 • Mycket ljusstark och vacker skärm med Always-On-funktionalitet
 • 48 MP-kameran är den bästa hittills
 • Riktigt bra batteritid
 • Action-videoläget är imponerande
Nackdelar

 • Telekameran är bara bra i starkt ljus
 • Bristen på fysiskt SIM-kort är en nackdel för vissa

Konsumentmagasinets bedömning

Apple iPhone 14 Pro Max 1TB är en fantastisk mobiltelefon som utrustats med imponerande funktioner. Dess A16 Bionic-chip gör den till en av de snabbaste mobiltelefonerna på marknaden, och dess ljusa och vackra skärm med Always-On-funktionalitet kommer garanterat imponera. Kameran med 48 megapixel är den bästa kameran hittills.

Telekameran är dock bara bra i starkt ljus och avsaknaden av fysiskt SIM-kort är en möjlig nackdel för vissa, men dess actionvideoläge är något som kommer älskas av kreativa personer. Batteritiden i kombination med effektivt iOS är dessutom bland de bästa på marknaden. Med tanke på den övergripande designen och de många bra funktionerna är iPhone 14 Pro Max 1TB en fantastisk mobiltelefon och ett utmärkt val för alla som letar efter en högklassig smartphone.

Specifikationer:
Skärm: 6,7 LTPO Super Retina XDR OLED, 120 Hz
Batteri: 4323 mAh
Lagringsutrymme: 1TB
Kamera: 48 MP (bred), 12 MP (tele), 12 MP (ultrabred), TOF 3D LiDAR-scanner (djup), 12 MP (frontkamera)
RAM-minne: 6 GB
PROCESSOR: H: 6 GB: Apple A16 Bionic (4 nm)
GPU: Apple GPU (5-kärnig grafik)
Operativsystem: iOS 16


OnePlus 10 Pro 5G – med ultra-ultrawide-kamera

Bäst för priset

✅ 4,3 av 5 på amazon.com
✅ 8 av 10 på cnet.com
✅ 4,5 av 5 på tomsguide.com
✅ 4 av 5 på techradar.com
✅ 8,5 av 10 på phonearena.com

OnePlus 10 Pro 5G är bland de mest spännande telefonen på smartphone-marknaden med en levande skärm med 1B-färger. Den här produkten är för dig som vill ha en Android-telefon med ett snabbrörligt operativsystem. OnePlus 10 Pro 5G erbjuder dessutom blixtsnabba mobilspel, streaming och surf.

 • 1B-färgad skärm
 • 50MP Ultrawide-kamera
 • 5000 mAh-batteri

Detaljerad recension av OnePlus 10 Pro 5G

Snabbladdning som sticker ut
OnePlus 10 Pro 5G är en högklassig mobiltelefon som utrustats med några av de bästa funktionerna som finns. Telefonen har 12 GB RAM-minne och 256 GB internminne, vilket gör den perfekt för dig som gärna lagrar mycket på telefonen.

Den har dessutom ett batteri på 5000 mAh med 80 W snabbladdning som kan nå 100 % på bara 32 minuter. OnePlus 10 Pro 5G är en av de senaste enheterna med 5G-anslutning, vilket gör den perfekt för spelare och streamingfans som vill ha bästa möjliga upplevelse. Den har även ett stereohögtalarsystem som ger fantastisk ljudkvalitet utan förvrängning.

Vidvinkelkamera med hög megapixel
Denna smartphone levereras med en 50 megapixel ultravidvinkelkamera, vilket är sällsynt till och med på flaggskeppsmarknaden. Huvudkameran är 48MP med en Laser Auto Focus-funktion som garanterat kommer att göra objekt som du vill ta ett foto av riktigt skarpa.

Även 3,3 x optisk zoom kommer att hjälpa till vid tillfällen då du vill fånga något långt borta men inte vill förlora kvaliteten på fotot. Dessutom är Hasselblad Color Calibration, Dual-LED dual-tone flash, HDR och panorama bara några av de funktioner som den här blixtsnabba telefonen har att erbjuda.

Vad säger användare och experter om OnePlus 10 Pro 5G?

OnePlus 10 Pro 5G har ett generellt högt betyg på de flesta recensionssajter. Telefonen fick 4,3 av 5 på amazon.com, där användarna uppger att telefonen är ett bra värde för priset. Användarna gillar generellt sett kameran och designen på telefonen, men menar att mjukvaruupplevelsen är något av en besvikelse.

I UnboxTherapy YouTube-videon menade Lewis Hilsenteger att kamerans prestanda vid 8K-inspelning verkligen är filmisk och att det är fantastiskt hur telefonen plockar upp det ena objektet efter det andra utan problem på en så hög upplösning, vilket är en utmärkande egenskap för den här enheten.

Fördelar

 • Funktioner: Kul ultra-ultrawide-kamera
 • Snabbladdning med en laddare i lådan
 • Kraftfull Snapdragon 8 Gen 1-processor
 • Bra prestanda med bra värmestyrning
 • Trevlig haptik och härligt ljud
Nackdelar

 • Saknar officiell IP-klassning för olåst version
 • Vissa personer föredrar annan design på kameran

Konsumentmagasinets bedömning

OnePlus 10 Pro 5G är en fantastisk mobiltelefon som erbjuder bra prestanda och bra värmestyrning. Den har en kraftfull Snapdragon 8 Gen 1-processor, samt en rolig ultra-ultrawide-kamera. Den har dock ingen officiell IP-klassificering för den olåsta versionen och vissa kanske föredrar andra kamerautformningar, men den fina touchen med fin haptik och härligt ljud uppskattas av många användare.

Dessutom är denna smartphone utrustad med snabbladdningsfunktion där laddare ingår. När det gäller modellens pris och funktioner erbjuder OnePlus 10 Pro 5G operativsystemet Android 12, som i kombination med den snabba processorn gör denna modell till vår ‘bästa för priset’-smartphone vad gäller operativsystemet. 

Specifikationer:
 Skärm: 6,7 LTPO2 Fluid AMOLED, 1B färger, 120 Hz
Batteri: 5000 mAh
Lagringsutrymme: 256 GB
Kamera: 48 MP (bred), 8 MP (tele), 50 MP (ultrabred), 32 MP (frontkamera)
RAM-minne: 12 GB
PROCESSOR: Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1
GPU: Adreno 730
Operativsystem: Android 12, OxygenOS 12.1


 Xiaomi 12 Lit – AMOLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens

Bästa budgetvalet

✅ 4,5 av 5 på amazon.com
✅ 4,5 av 5 på techadvisor.com
✅ 89 av 100 på notebookcheck.com
✅ 4 av 5 på t3.com


Xiaomi 12 Lite är en smartphone som körs på operativsystemet Android 12 med MIUI 13. Nya OS-versionen från Xiaomi är full av roliga widgets, teman etc. som gör telefonen ännu roligare att använda. 12 lite är perfekt för personer som vill ha en allround-telefon som klarar vardagliga uppgifter mer än väl.

 • Android 12 med operativsystemet MIUI 13
 • 67W batteriladdning
 • Fingeravtryckssensor under displayen

En detaljerad recension av Xiaomi 12 Lite

108 MP huvudkamera
Xiaomi 12 Lite är en smartphone som fungerar med Android-operativsystemet. Den har tre kameror på baksidan och en på framsidan. Huvudkamerans upplösning är 108,0MP vilket är ganska imponerande i denna prisklass. I övrigt har Xiaomi 12 både vidvinkel- och makrokameror som kommer till nytta i olika situationer.

Skärmstorleken är 6,55 tum med en upplösning på 1080×2400, Dolby Vision och 120 Hz uppdateringsfrekvens gör att användarupplevelsen med denna smartphone är lika smidig som med några av de dyrare konkurrenterna.

Lättviktig och färgstark
Xiaomi 12 Lite har 8 GB ramminne och en octa-core-processor, vilket gör spelande och multitasking möjligt. Telefonen väger 173 gram vilket gör den till en av de lättaste i sin kategori. Telefonen har inget hörlursuttag, men den har däremot en USB-port av typ, vilket gör att du kommer att behöva en adapter om du inte har Bluetooth-hörlurar.

En av de unika funktionerna hos Xiaomi 12 Lite är att den har en fingeravtryckssensor under displayen, vilket förbättrar säkerheten från intrång. Batterikapaciteten är 4300 mAh, och den stödjer snabbladdning på 67 W, vilket laddar din smartphone till 50 % på bara 13 minuter, så att du kan använda din telefon under långa perioder. Sist men inte minst kommer Xiaomi i 3 olika färger: Svart, Lite Green och Lite Pink.

Vad säger användare och experter om Xiaomi 12 Lite?

Både experter och användare älskar Xiaomi 12 Lite för dess fantastiska design, prestanda och funktioner. Den har ett betyg på 4,5 av 5 på amazon.de där användarna nämner att den ger mycket för pengarna, med bekväm lättviktsdesign och bra kamera som några av dess starkaste sidor.

Experter på techadvisor.com ger också Xiaomi ett bra betyg på 4,5 av 5 och säger: “Xiaomi har gjort ett bra jobb med 12 Lite. En bekväm lättviktsdesign åtföljs av bra prestanda, batteritid och överraskande bra kameror. Det är en bra allroundmodell och får dig att undra varför du skulle behöva spendera mer pengar på en telefon?”.

Fördelar

 • Fräsch och lätt design, tunna ramar
 • Solid hårdvaruprestanda
 • Stor AMOLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens
 • Wi-Fi 6
 • 5G-stöd
Nackdelar

 • Ingen trådlös laddning
 • Plastram

Konsumentmagasinets bedömning

Mobiltelefonen Xiaomi 12 Lite har tunna ramar och en stor AMOLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens, vilket gör den perfekt för att titta på videor eller spela spel. Även om ramen kan kännas lite plastig och telefonen saknar stöd för trådlös laddning, behöver du inte oroa dig för uppkoppling eftersom den här telefonen har stöd för både 5G och Wi-Fi 6. På det hela taget erbjuder denna enhet robusta hårdvaruprestationer med en fräsch, lätt design, vilket gör denna smartphone till vårt bästa budgetval.

Specifikationer:
 Display: 1: 6,55 AMOLED, 68B färger, 120 Hz: Display: 6,55 AMOLED, 68B färger, 120 Hz
Batteri: 4300 mAh
Lagringsutrymme: 128 GB
Kamera: 108 MP (bred), 2 MP (makro), 8 MP (ultrabred), 32 MP (frontkamera)
RAM-minne: 8 GB
PROCESSOR: Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G
GPU: Adreno 642L
Operativsystem: Android 12, MIUI 13


Huawei Honor 70 – 6,67-tums FHD+-skärm med 120 Hz

Bästa designvalet

✅ 4 av 5 på trustedreviews.com
✅ 4,5 av 5 på techadvisor.com
✅ 8 av 10 på zdnet.com
✅ 4 av 5 på expertreviews.co.uk

Den främsta fördelen hos Huawei Honor 70 är 60-procentig laddning på bara 20 minuter. Det är perfekt för personer som alltid är på språng och behöver en snabb laddning för att klara sig igenom dagen. Honor 70 är dessutom mycket elegant och prisvärd, vilket gör den till det perfekta valet för många som letar efter en ny smartphone.

 • 60 % på 20 minuters batteriladdning
 • 50MP Ultrawide-kamera med AF
 • OLED-skärm

En detaljerad recension av Huawei Honor 70

Kraft med flera kärnor
Mobiltelefonen Huawei Honor 70 128 GB ger mycket valuta för pengarna. Den levereras med en huvudkamera på 54 MP som ger dig bra resultat i olika ljusförhållanden, även en 50MP ultrawide-kamera med AF är perfekt för gruppbilder när du har begränsat utrymme.

En OLED-skärm som är 6,67 tum har 395 pixlar per tum densitet vilket ger tillräckligt med detalj för de flesta. Drivande för alla dessa pixlar är en octa-core processor och ett Adreno-grafikkort som täcks av 8 GB RAM.

Bra design
Honor stöder 5G- och 4G-nätverk, så du behöver inte oroa dig för internethastigheten. Batterikapaciteten är också imponerande med 4800 mAh, vilket gör den idealisk för långa dagar ute eller resor, särskilt med tanke på möjligheten till snabbladdning och till och med omvänd laddning på 5 W.

Utöver detta finns det en 5.2 Bluetooth-anslutning för bästa möjliga signal och USB On-The-Go. Slutligen är designen på Honor 70 något som verkligen sticker ut, särskilt eftersom den finns i 4 vackra färger: Midnight Black, Emerald Green, Iceland Frost och Crystal Silver.

Vad säger användare och experter om Huawei Honor 70?

De viktigaste funktionerna hos Huawei Honor 70 som har fått beröm är bland annat kameran, prestandan och batteritiden. Telefonen fick 4,5 av 5 betyg på Google Shopping, bredvid det påpekade experter på trustedreviews.com att: “Honor 70 är en stark smartphone i mellanklassen som har en utmärkt skärm och en bra huvudkamera.

En del konsumenter kanske blir avskräckta av att det inte finns någon IP-klassificering eller telefotosensor, men på det stora hela är det här fortfarande en bra telefon för pengarna.”. UnboxTherapy har även kommenterat att valet mellan två uppdateringsfrekvenser är mycket bekvämt.

Fördelar

 • Smal och lätt design, böjd skärm: Fördelar: Slim och lätt design, böjd skärm.
 • 6,67-tums FHD+-skärm, 120 Hz
 • Två dagars batteritid
 • Bra pris
 • Dual-sim
Nackdelar

 • Ingen trådlös laddning
 • Plastram

Konsumentmagasinets bedömning

Mobiltelefonen Huawei Honor 70 har några imponerande funktioner. Den 6,67 tum stora FHD+-skärmen är mycket bra, och den har till och med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. En annan bra sak med den här mobilen är priset; denna smartphone är väl prissatt för dess funktioner.

Det finns dock två nackdelar att nämna: för det första saknar modellen kamera, vilket är en besvikelse med tanke på hur bra resten av specifikationerna är. För det andra har telefonen ingen IP-klassning, vilket innebär att den inte är lika vattentålig som andra telefoner på marknaden. Bortsett från dessa nackdelar har Huawei Honor 70 en smal och lätt design, samt en böjd skärm vilket gör den till vårt ‘bästa designval’, och den är värd att överväga om du är på marknaden för en sådan.

Specifikationer:
 Skärm: Display: 6,67 OLED, 120 Hz
Batteri: 4800 mAh
Lagringsutrymme: 128 GB: 128 GB
Kamera: 54MP (bred), 50MP (ultrabred), 2MP (djup), 32MP (frontkamera)
RAM-minne: 8 GB
PROCESSOR: Qualcomm SM7325-AE Snapdragon 778G+ 5G
GPU: Adreno 642L
Operativsystem: Android 12, Magic UI 6.1


Apple iPhone 13 – med högpresterande kamera

Bästa kompakta iPhone

✅ 4,6 av 5 på Google Shopping
✅ 4,5 av 5 på tomsguide.com
✅ 4,5 av 5 på techradar.com
✅ 4,5 av 5 på pcmag.com

Apple iPhone 13 128 GB är en smartphone med ett kraftfullt batteri och som enkelt ryms i fickan. Den främsta styrkan hos den här produkten är Ceramic Shield-glaset som skyddar telefonen från repor och sprickor. Den är perfekt för personer som letar efter en hållbar telefon som går att lita på.

 • Ceramic Shield-glas
 • Full HD-inspelning med 240 fps
 • 6 olika färger att välja mellan

En detaljerad recension av Apple iPhone 13

Högt ppi som kommer att märkas
Nya Apple iPhone 13 har en 6,1-tums retinaskärm med en upplösning på 2532×1170 som ger en fantastisk densitet på 460 pixlar per tum, vilket gör den till en av de bästa på marknaden i sin prisklass.

Enheten har också två 12 MP-kameror på baksidan, varav en är ultrabred, vilket ger riktigt bra vidvinkelbilder, särskilt när de går igenom Apples mjukvaruoptimering med branschledande hexa-core-processorkraft. Och den ena 12MP selfiekameran har spännande funktioner som 4K-videoinspelning och HDR. 4 GB RAM och Apples 4-kärniga GPU i kombination med iOS 15 kommer att räcka för smidig multitasking.
Hållbar för många år framöver
Telefonen är också vattenresistent och har en batterikapacitet på 3240 mAh som kan laddas upp till 50 % på 30 minuter. Bredvid det finns också stöd för trådlös laddning på 7,5 W. Face ID som iPhone har är en av de bästa på marknaden, så du kan känna dig säker på att ingen kommer att kunna komma åt dina filer.

Sist men inte minst väger iPhone 13 endast 174 g vilket gör den till en av de lättaste på marknaden och den finns också i 6 olika färger: Starlight, Midnight, Blue, Pink, Red och Green, vilket är långt över genomsnittet när det gäller färgalternativ.

Vad säger användare och experter om Apple iPhone 13?

Användarnas omdömen om mobiltelefonen Apple iPhone 13 är utmärkta med ett genomsnittligt Google shopping-betyg på 4,6 av 5. Expertbedömningar på cnet.com rankar också denna smartphone högt med ett betyg på 9 av 10. Testresultaten visar att kamerakvaliteten och OS-användarvänligheten är bland de bästa i sin klass. Dessutom har Marques Brownlee i sin YouTube-video påpekat att den här versionen av iPhone har större kamerasensorer, samt att den primära kameran har sensor-shift-stabilisering som tidigare bara var möjlig i Pro Max-modellen. Dessa förändringar kommer säkerligen att märkas i svaga ljusförhållanden där iPhone säkerligen är bland de bästa på marknaden.

Fördelar

 • Lättanvänd och högpresterande kamera
 • Förbättrad prestanda för nattläge
 • Blixtsnabbt A15 bionic-chip med AI-boost
 • Dubbelt så mycket lagringsutrymme för samma pris
 • Cinematic-mode
Nackdelar

 • Högre ‘notch’ som hindrar vissa videoformat
 • 60 Hz-skärm

Konsumentmagasinets bedömning

Apple iPhone 13 128GB är en fantastisk smartphone som kommer med många fördelar, bland annat kameran som gör det enkelt för vem som helst att ta bra bilder, med den förbättrade prestandan för nattläge och Cinematic-läget. Det blixtsnabba A15 bionic-chippet med AI-boost är en detalj som alla kommer att märka vid daglig användning av denna smartphone.

Den har dock en högre ‘notch’ (det svarta höljet vid toppen av skärmen) vilket kommer i vägen för vissa videoformat, och har dessutom fortfarande med en 60 Hz-skärm. Men trots dessa nackdelar har denna smartphone bra dimensioner och en fantastisk design som gör den till den bästa kompakta IPhone-modellen

Specifikationer:
Skärm: 6.1 Super Retina XDR OLED
Batteri: 3240 mAh
Lagringsutrymme: 128 GB
Kamera: 12MP (bred), 12MP (ultrabred), 12MP (frontkamera)
RAM-minne: 8 GB
PROCESSOR: Apple A15 Bionic
GPU: Apple GPU (4-kärnig grafik)
Operativsystem: iOS 15


Vad är en mobiltelefon?

En mobiltelefon är en elektronisk enhet som används för att ringa, skicka meddelanden och surfa på internet. De flesta mobiltelefoner är små och bärbara, vilket gör dem praktiska att ha med sig överallt. De har också många användbara funktioner, såsom kameror, GPS och sociala medier-appar.

För äldre personer kan det vara särskilt viktigt att ha en mobiltelefon som är enkel att använda och har stora knappar och tydlig display. Det är här seniortelefoner kommer in i bilden. En seniortelefon är en mobiltelefon som är speciellt utformad för att passa äldre personers behov. De har ofta extra stora knappar och en lättläst skärm för att göra det enklare att navigera. De kan också ha andra användbara funktioner, såsom en nödknapp.

Genom att använda en seniortelefon kan äldre personer hålla kontakten med familj och vänner och känna sig tryggare när de är ute och reser eller självständiga hemma. Därför kan det vara en god idé för äldre att överväga att skaffa en seniortelefon.

Vilken smartphone ska du köpa?

För många användare finns det helt enkelt ingen smartphone som kan mäta sig med en iPhone. Om detta gäller dig bör du utan tvekan kolla in iPhone 14-modellerna. Denna version är den största och mest kraftfulla iPhone-modellen hittills, och den har ett antal bra funktioner som gör att den är värd sitt höga pris. Om du inte är ett Apple-fan är ditt bästa alternativ förmodligen Samsung S22. Detta är Samsungs senaste och bästa ‘flaggskeppstelefon’, och den har mycket att erbjuda. Först och främst är den utrustad med en otroligt skarp och levande skärm. Den har dessutom en höghastighetsprocessor, vilket innebär att den enkelt kan hantera även de mest krävande uppgifterna. Dessutom finns det några fantastiska modeller från OnePlus, Xiaomi och Huawei som alla har något unikt att erbjuda. För att få ut det mesta av din smartphone behöver du också ha rätt tillbehör. Ett av de viktigaste tillbehören för en smartphone är en bra belysningsring (ring light) som du kan använda för videokonferenser, live-sändningar eller bara för att ta bättre bilder.

Tilbehør til en telefon

Det er mange tilbehør som kan forbedre funksjonaliteten til en smarttelefon og gjøre det enklere og mer praktisk å bruke. Noen av de beste tilbehørene for en mobiltelefon inkluderer:

 • Trådløse hodetelefoner: Trådløse hodetelefoner gir deg frihet til å lytte til musikk, podcaster eller ringe handsfree uten å måtte bekymre deg for ledninger som henger fast i mobilen din. Det finnes flere gode merker å velge mellom, inkludert Apple AirPods og Samsung Galaxy Buds.
 • Powerbank: En powerbank er en bærbar batteripakke som gjør at du kan lade mobilen din på farten når du ikke har tilgang til en stikkontakt. Det finnes en rekke forskjellige størrelser og kapasiteter å velge mellom, avhengig av dine behov.
 • Beskyttelsesetui: Et beskyttelsesetui kan hjelpe til med å beskytte mobilen din mot støt, riper og annen skade. Det finnes et bredt utvalg av etuier å velge mellom, inkludert vanntette etuier og etuier med integrerte kortlommer.
 • PopSockets: PopSockets er små, selvklebende håndtak som kan festes på baksiden av mobilen din og som gir et bedre grep når du holder telefonen. De kan også brukes som en stativ eller holder for å se på videoer eller ta bilder.
 • Trådløs lader: En trådløs lader gjør det enkelt å lade mobilen din uten å måtte koble til en kabel. Det finnes flere forskjellige trådløse ladere å velge mellom, inkludert Qi-kompatible ladere som fungerer med mange forskjellige mobiler.

Disse tilbehørene kan forbedre funksjonaliteten og brukeropplevelsen til mobilen din, og det finnes et bredt utvalg av merker og modeller å velge mellom. Det er viktig å velge tilbehør som passer til mobilen din og dine spesifikke behov og preferanser.

Vilka är de största skillnaderna mellan iOS och Android?

Med över två miljarder aktiva användare i månaden dominerar Android på smartphone-marknaden. Detta betyder dock inte att iOS inte har en hängiven skara anhängare, utan faktum är att många föredrar iOS för dess säkerhetsfunktioner, designestetik och användarvänliga gränssnitt.

En av de största skillnaderna mellan iOS och Android är användargränssnittet (UI). iOS har ett mycket stilrent och minimalistiskt utseende som är lätt att navigera. Android, å andra sidan, tillåter fler anpassningsmöjligheter när det gäller användargränssnittet. Som ett resultat av detta kan vissa Android-telefoner kännas röriga och förvirrande för användare som är vana vid enkelheten hos iOS. 

En annan betydande skillnad mellan dessa två operativsystem är mängden appar som finns tillgängliga. Eftersom iOS endast är kompatibelt med Apple-produkter är urvalet av appar mer begränsat än för Android. Detta innebär dock också att alla appar i App Store har granskats av Apple och garanterat är av hög kvalitet. Däremot finns det ingen kvalitetskontroll för Android-appar, vilket gör att användarna måste vara försiktiga när de laddar ner något från Google Play.  Android-telefoner finns i många olika prisklasser, från budgetvänliga alternativ till mer avancerade ‘flaggskeppsmodeller’. Apples iPhones, å andra sidan, finns endast i den högre prisklassen.

Många människor idag kämpar med att ha svårt att läsa ordentligt på sin skärm. Du kan hjälpa dig själv genom att antingen köpa blåljusglas, som vi även har testguider för.


FAQ

Vilken är den bästa smartphone-telefonen?
Vana iPhone-användare kommer garanterat älska funktionerna och utseendet hos nya iPhone 14 som redan fått mycket ros från experter. Om du inte är en iPhone-användare behöver du inte oroa dig – det finns gott om andra bra alternativ på Android-marknaden. Samsung Galaxy S22 är fortfarande en av de absolut bästa Android-telefonerna som finns. Den är utrustad med en snygg OLED-skärm, en höghastighetsprocessor och förstklassiga säkerhetsfunktioner. Förutom Samsung finns dessutom en mängd fantastiska modeller från OnePlus, Xiaomi och Huawei som alla erbjuder något unikt.
Hur skyddar jag min smartphone?
För att skydda din smartphone är det viktigt att välja ett skal som ger ett förstärkt skydd mot fall och repor, vilket kan bidra till att förlänga enhetens livslängd. Smartphones är dessutom känsliga för extrema temperaturer, och du bör därför undvika att utsätta dem för direkt solljus eller väldigt kalla temperaturer under längre stunder. Du bör även vara försiktig med offentliga laddningsstationer; även om de är praktiska kan de även vara en källa till bakterier och virus.
Hur mycket kostar en bra smartphone?
Generellt sett kan du räkna med att betala mellan 4000 och 10000 SEK för en högkvalitativ smartphone. Det finns förstås undantag från denna tumregel: till exempel startar priset för Apples senaste iPhone-modell på 18000 SEK. I allmänhet kan du dock räkna med att betala någonstans inom detta prisintervall för en bra smartphone.

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du känner att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över både danska och internationella webshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Amazon

Amazon er en af de største hjemmesider, hvor du kan købe produkter og anmelde dem efterfølgende.

Apple iPhone 14 Pro 128GB – Läs recensionerna här.

Samsung Galaxy S22 128GB – Läs recensionerna här.

OnePlus 10 Pro 5G – Läs recensionerna här.

Tom’s Guide

Apple iPhone 14 Pro 128 GB 

Testdatum: 22/09/2022
Läs recensionen här.

 

Samsung Galaxy S22 128GB 

Testdatum: 02/10/2022
Läs recensionen här.

 

Apple iPhone 14 Pro Max 1TB  

Testdatum: 29/09/2022
Läs recensionen här.

 

OnePlus 10 Pro 5G 

Testdatum: 04/08/2022
Läs recensionen här.

 

Apple iPhone 13 

Testdatum: 28/09/2022
Läs recensionen här.

Techradar

Xiaomi 12 Lite 

Testdatum: 09/07/2022
Läs recensionen här

 

Huawei Honor 70  

Testdatum: 07/09/2022
Du kan se recensionen här

T3

Xiaomi 12 Lite

Testdatum: 11/07/2022
Läs recensionen här.

Notebookcheck

Xiaomi 12 Lite 

Testdatum: 21/09/2022
Läs recensionen här

 

Samsung Galaxy S22 128 GB 

Testdatum: 05/03/2022
Läs recensionen här.

 

Apple iPhone 14 Pro Max 1TB

Testdatum: 22/09/2022
Läs recensionen här.

Phonearena

OnePlus 10 Pro 5G

Testdatum: 15/06/2022
Läs recensionen här.

Digitaltrends

Apple iPhone 14 Pro Max 1TB

Testdatum: 04/10/2022
Läs granskningen här.

 

Apple iPhone 14 Pro 128 GB

Testdatum: 05/10/2022
Läs recensionen här.

Androidauthority

Samsung Galaxy S22 128 GB

Testdatum: 20/06/2022
Läs recensionen här.

Cnet

Apple iPhone 13

Testdatum: 19/11/2021
Läs recensionen här.

PCmag

Apple iPhone 14 Pro Max 1TB

Testdatum: 21/09/2022
Läs recensionen här.

 

Apple iPhone 13

Testdatum: 28/09/2021
Läs recensionen här.

Expertreviews.co.uk

Huawei Honor 70

Testdatum: 12/10/2022
Läs recensionen här.

Trustedreviews

Huawei Honor 70

Testdatum: 02/09/2022
Läs recensionen här

 

Apple iPhone 14 Pro 128 GB

Testdatum: 04/10/2022
Läs recensionen här.

 

Samsung Galaxy S22 128 GB

Testdatum: 23/08/2022
Du kan se recensionen här.

Zdnet

Huawei Honor 70

Testdatum: 20/09/2022
Läs recensionen här

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta