Miele Scout RX1 Testguide – Läs experternas recensioner (Bäst i Test guide)

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en överblick över dammsugarmodellen Miele Scout RX1, en effektiv robotdammsugare från Miele. 

Miele Scout RX1 har granskats av ett antal olika experter som har skrivit om vad man bör veta om den här modellen. Vi har tittat på nio olika expertkällor, nämligen tidningen Aftenposten.no, testsajten Trustedreviews.com, tekniksajterna Stuff.tv, Gizmodo.com, Tek.no och M3.se, datorsajten Pcworld.com, brittiska Good Housekeeping Institute samt det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Vi går igenom de olika undersökningarna var för sig för att ge konsumenterna en bättre överblick över dammsugarens funktioner, alternativ och användbarhet samt för- och nackdelar.

Efter denna genomgång kommer ett avsnitt om alternativ till Miele Scout RX1, och där går vi igenom två robotdammsugare från märket iRobot. Vi ger dig där information om båda modellerna och berättar vad olika experter tycker om robotdammsugarna.

Den här artikeln om Miele Scout RX1 innehåller: 

🔸 Presentation av Miele Scout RX1
🔸 Genomgång av experternas bedömningar av Miele Scout RX1
🔸 Genomgång av två alternativa modeller
🔸 Länkar till alla testkällor som vi har använt

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Presentation av Miele Scout RX1

Miele Scout RX1

Miele Scout RX1 är en robotdammsugare från märket Miele. Den är designad för att rengöra golv och mattor utan att man själv ska behöva dammsuga manuellt. Modellen har en rund, tunn och platt utformning i svart och grått, och designen är så neutral som möjligt. På den runda, platta ytan sitter även en display som används för att ställa in dammsugaren.

Triple Cleaning System

Miele Scout RX1 är utformad för att kunna städa både hårda golv och mattor. Den arbetar med ett så kallat Triple Cleaning System, ett trippelt rengöringssystem som både sopar, borstar och dammsuger på samma gång. Dammsugaren har därför dubbla sidoborstar och en stor roterande borstvals som kan samla upp damm från alla slags underlag.

Smart Navigation 

Miele Scout RX1 jobbar med hjälp av sensorer och ett unikt navigationssystem, och det är detta som gör att modellen kan städa hemmet utan någon manuell inblandning. Systemet kallas för Smart Navigation och består av flera olika funktioner. I kombination med varandra gör dessa funktioner att dammsugaren rör sig så bra som möjligt.

En av dessa funktioner heter Indoor Positioning System. Denna gör att dammsugaren kan navigera säkert och regelbundet, och systemet tar även hjälp av en takkamera för att öka noggrannheten. Robotdammsugaren har även ett Advanced Corner Cleaning-system som gör att dammsugaren kan städa mer effektivt i hörn och längs kanter. Miele Scout RX1 är nämligen utrustad med extra långa sidoborstar.

Miele-Scout-RX1Den sista funktionen i systemet kallas för Furniture Protection Technology. Denna funktion består av sensorer som registrerar var möblerna är, och modellen planerar sedan en rutt som går runt alla hinder. Detta skyddar både möblerna och dammsugaren från kollisioner och fall.

Det sitter sju sensorer på framsidan av modellen som upptäcker möbler framför dammsugaren. På undersidan av dammsugaren sitter det ytterligare tre sensorer som registrerar eventuella trappor och nivåändringar.

Lång batteritid 

Miele Scout RX1 går på batteri. Detta är standard för robotdammsugare, men den här modellen är designad för att kunna arbeta lite längre på varje laddning. Dammsugaren har därför ett kraftigt litiumjonbatteri som gör att den kan arbeta i upp till två timmar på en laddning, vilket motsvarar dammsugning av en yta på upp till 150 kvadratmeter.

Miele Scout RX1 har även en smart timer som gör att man kan programmera när dammsugaren ska städa. Tack vare detta kan dammsugaren till exempel städa när man är på jobbet för att man ska slippa både oväsen och uppvirvlat damm.

Robotdammsugaren har dessutom fyra olika program: Auto, Spot, Corner och Turbo. Dessa program har olika ändamål och fokuserar på olika områden.

Miele Scout RX1 – specifikationer:
🔴 Vikt: 2,87 kg
🔴 Ljudnivå: 60 dB
🔴 Sladd eller batteri: Batteri
🔴 Filter: AirClean
🔴 Drifttid på en laddning: 120 minuter
🔴 Laddtid: 120 minuter
🔴 Kan kontrolleras via en app: Nej

Utvalda fördelar med Miele Scout RX1:
Med timer
Rund och enkel design
Fyra olika program
Upp till 2 timmars drifttid på en laddning
Triple Cleaning System rengör på flera nivåer
Säker navigation med Indoor Positioning System
Furniture Protection Technology skyddar mot kollisioner
Extra bra rengöring i hörn och vid kanter med Advanced Corner Cleaning System


Vad tycker experterna om Miele Scout RX1? 🔍

I det här avsnittet går vi igenom alla nio expertkällor som har provat och betygsatt Miele Scout RX1.

Aftenposten.no

aftenposten
Betyg: Testvinnare

Den norska tidningen Aftenposten.no utser Miele Scout RX1 till testvinnare efter ett mycket jämnt lopp med en modell från Samsung. De norska experterna framhäver framför allt robotdammsugarens förmåga att ta sig runt överallt i hemmet. De påpekar även att modellen navigerar otroligt bra och avlägsnar både skräp och smuts väldigt effektivt.

Bra rörlighet

Aftenposten.no skriver dessutom att Miele Scout RX1 fungerar bra på alla typer av underlag. De nämner dock även att den inte direkt tillhör marknadens snabbaste robotdammsugare. Modellens platta utformning är däremot en stor fördel. Den låga höjden gör nämligen att dammsugaren lättare tar sig in under möbler, och den kan dessutom “klättra” över hinder på upp till 2 cm.

Du kan läsa hela recensionen av Miele Scout RX1 hos Aftenposten.no.

Här kan du se Mieles egna presentationsvideo för Miele Scout RX1: 


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Betyg: 3,5 av 5 stjärnor

Miele Scout RX1Den internationella testsajten Trustedreviews.com har provat Miele Scout RX1 och gett modellen ett fint betyg. Experterna från Trustedreviews.com motiverar betyget med att det finns både för- och nackdelar med den här robotdammsugaren.

Bland fördelarna talar de framför allt om navigationssystemet som gör att dammsugaren kan orientera sig riktigt bra i hemmet. Den här modellen är dessutom väldigt tystgående. Experterna framhäver även att modellens fyra olika program gör den mer mångsidig, och de tycker även att det är smart att man får med en fjärrkontroll till dammsugaren.

Varsam städning

Trustedreviews.com påpekar att dammsugaren arbetar väldigt försiktigt för att inte skada möbler eller andra hinder. Modellen är dessutom enkel att rengöra. Trustedreviews.com nämner dock även ett par nackdelar med Miele Scout RX1, och de berättar till exempel att dammsugningen på framför allt hårda golv är ganska medelmåttig. Experterna hade även lite problem med att sidoborsten ramlar av när modellen dammsuger, och de tycker slutligen att priset är lite väl högt.

Du kan läsa hela deras recension av Miele Scout RX1 på Trustedreviews.com.


Stuff.tv

stuff-tv
Betyg: 3 av 5 stjärnor

Miele Scout RX1 får ett bra betyg hos Stuff.tv, men experterna är ändå lite besvikna på den här modellen. De hade nämligen förväntat sig mer av en produkt från Miele. De anmärker till exempel på att dammsugaren har svårt att få både hårda golv och mattor helt rena. De påpekar även att modellen grisar en del när den dammsuger.

Tystgående modell med en fin design

Experterna är dessutom missnöjda med förhållandet mellan laddtid och drifttid, och de hade gärna sett en tillhörande app. Modellen får dock beröm för sin design och timer, och experterna nämner även att Miele Scout RX1 är tystgående och har ett överkomligt pris.

Du kan läsa hela deras recension av Miele Scout RX1 på Stuff.tv.


Pcworld.com

pcworld
Betyg: 3,75 av 5 stjärnor 

Miele Scout RX1Miele Scout RX1 får ett bra betyg på datorsajten Pcworld.com. De skriver bland annat att modellen är bra på att hålla rent hemma, särskilt med tanke på att det här är en robotdammsugare och inte en traditionell dammsugare. Experterna berättar nämligen att en robotdammsugare är bra för det regelbundna underhållet, men när man ska städa ordentligt krävs det fortfarande något rejälare.

Fungerar bra efter några testrundor 

Pcworld.com skriver att det tar en stund innan Miele Scout RX1 fungerar optimalt. Efter ett par testrundor fungerar dock modellen riktigt bra, och det är ett nöje att se den arbeta. Modellen klarar sig bra när man ger den lite svårare uppgifter, men den fungerar bäst om man tar bort de värsta hindren och sladdarna först. 

Du kan läsa hela recensionen av Miele Scout RX1 på Pcworld.com.


Good Housekeeping Institute

goodhousekeeping
Betyg: 65 av 100 poäng

Även om Miele Scout RX1 inte får något toppbetyg hos Good Housekeeping Institute får modellen ändå ett hyfsat bra betyg. Anledningen till att modellen får detta betyg är att experterna blir lite besvikna när de ser till helheten. Modellen fungerar bättre på mattor än på hårda golv och är otroligt enkel att använda. Experterna saknar dock flera olika funktioner, och de påpekar även att djurhår snabbt fastnar i borsten på dammsugaren.

Tystgående modell 

Robotdammsugaren får beröm för sin låga vikt och den medföljande fjärrkontrollen. Experterna tycker även att det är en stor fördel att modellen inte väsnas särskilt mycket när den dammsuger. Sensorerna på Miele Scout RX1 fungerar också bra, för modellen krockar varken i väggar eller möbler.

Du kan läsa hela recension av Miele Scout RX1 hos Good Housekeeping Institute.


Gizmodo.com

gizmodo
Betyg: 85 av 100 poäng

Miele Scout RX1 - sensorHos Gizmodo.com får Miele Scout RX1 ett riktigt bra betyg, och experterna motiverar detta med att modellen ger mycket valuta för pengarna. Den här dammsugaren är nämligen ganska billig jämfört med andra modeller, och med tanke på priset fungerar den otroligt bra. Detta innebär även att Miele Scout RX1 inte är en av marknadens mest avancerade robotdammsugare, men den är ändå tillräckligt avancerad för vanliga konsumenter och arbetar bra.

Lever upp till Mieles höga kvalitet 

Experterna nämner dock att den här modellen inte har den högsta prestandan, och om man är ute efter en kraftfull robotdammsugare bör man därför välja en annan modell. Detta innebär dock inte att Miele Scout RX1 är svag. Experterna tycker fortfarande att den här modellen sköter dammsugningen fint och att den utan problem lever upp till Mieles höga kvalitetsstandard.

Du kan läsa hela recensionen av Miele Scout RX1 på Gizmodo.com.


Tek.no

tek.no
Betyg: 5 av 10 poäng 

Miele Scout RX1 får medelbetyg hos den norska tekniksajten Tek.no, vilket innebär att de norska experterna har hittat både för- och nackdelar med den här modellen. Eftersom att robotdammsugaren är tillverkad av vitvarujätten Miele hade experterna höga förväntningar på modellen, och de blev även imponerade av det låga priset. Efter granskningen var det dock tydligt att robotdammsugaren inte lever upp till förväntningarna, och detta beror helt enkelt på att den inte rengör golven tillräckligt bra.

Navigerar bra och fastnar inte 

Tek.no skriver att Miele Scout RX1 är bra på att orientera sig i hemmet. Den här modellen har dessutom inte samma tendens att fastna som många andra modeller som de har provat. Det som drar ner betyget är att experterna inte anser att sugeffekten är tillräckligt bra samt att dammsugaren inte är tillräckligt effektiv på mattor. Miele Scout RX1 är dock en relativt billig robotdammsugare om man jämför med andra modeller, så priset är också en viktig faktor att ta med i beräkningen.

Du kan läsa hela deras recension av Miele Scout RX1 på Tek.no.


M3.se

m3
Betyg: 5 av 10 poäng

Miele Scout RX1Den svenska tekniksajten M3.se tycker att Miele Scout RX1 är lite gammaldags och ger den därför ett medelbetyg. Experterna hade hellre sett en nyare version av modellen, och de känner heller inte att dammsugaren lever upp till deras förväntningar. Förväntningarna baserades på att den här modellen tillverkas av Miele.

Bra rörelsemönster 

M3.se skriver att styrkan hos Miele Scout RX1 ligger i modellens framkomlighet och rörlighet. Den klarar av att städa på ställen som flera av de andra modellerna inte tar sig till. Robotdammsugaren har därmed ett bra rörelsemönster, och att ta sig förbi hinder är inga problem för den här modellen. Vad gäller nackdelar påpekar experterna att dammsugarens rengöringsförmåga inte riktigt räcker till. Golv och mattor blir helt enkelt inte så rena som förväntat, och experterna tycker även att rengöringen av själva dammsugaren är lite besvärlig och tidskrävande.

Du kan läsa hela deras recension av Miele Scout RX1 på M3.se.


Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

uafhængige testpaneler
Betyg: Medelbetyg

Miele Scout RX1 får medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, och modellen har alltså både för- och nackdelar.

uafhængige testpanelers granskning av Miele Scout RX1 är ett betaltest, vilket innebär att man måste betala för att kunna se de specifika testresultaten.

Du kan läsa uafhængige testpanelers recension av Miele Scout RX1här


Alternativa modeller

I föregående avsnitt gick vi igenom vad nio olika expertkällor tycker om modellen Miele Scout RX1. I det här avsnittet kommer vi att presentera alternativ till Miele Scout RX1 i form av olika robotdammsugare från iRobot.


iRobot Roomba 980

✅ Testvinnare hos det norska teknikmagasinet Tek.no
✅ Toppbetyg hos den norska tidningen Dinside.no
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com
✅ 9 av 10 stjärnor hos tekniksajten Wired.com

irobot-roomba-980

.
Robotdammsugaren iRobot Roomba 980 har granskats av fyra olika expertgrupper. Alla fyra har även skrivit en recension av modellen, och de fina betygen talar för att det här är en riktigt bra robotdammsugare som lever upp till många av experternas hårda krav. iRobot Roomba 980 får nämligen nära nog högsta betyg av samtliga experter.

Avancerad teknik 

iRobot Roomba 980 är en av iRobots senaste, största och mest slående robotdammsugare, och den här modellen är designad för att minimera det manuella arbetet. Modellen är därför utrustad med den senaste tekniken på marknaden, vilket bidrar till att den är otroligt självgående.

Robotdammsugaren fångar upp damm och skräp med stora roterande borstar, och den har även sidoborstar som rengör längs kanter och väggar.

Den här modellen är också utrustad med Roomba-seriens unika iAdapt navigationssystem, och den kan därför röra sig säkert i hemmet utan några problem. Systemet använder många olika sensorer för att registrera både möbler, kanter och väggar.

För att städa så effektivt som möjligt och undvika dubbelarbete markerar dammsugaren var den redan har kört.

Kan styras via en app 

Den här robotdammsugaren är designad för att kunna arbeta länge och har därför en lång drifttid på max 120 minuter. När modellen registrerar att batterinivån börjar vara låg återvänder den själv till laddstationen, och efter laddningen fortsätter den sedan städa där den slutade.

iRobot Roomba 980 är som sagt en av de mest avancerade iRobot Roomba-modellerna. Dammsugaren har därför ett inbyggt wifi-system som gör att man kan kommunicera med dammsugaren elektroniskt. Detta sker via den tillhörande appen som kan laddas ner till telefonen. I appen kan man till exempel planera och övervaka städningen, och med hjälp av en timer kan man även programmera dammsugaren till att städa vid en tidpunkt som passar för användaren.

Modellen kan dessutom användas på alla slags underlag, och den fungerar alltså både på mattor och på hårda golv som klinker och trägolv. Tack vare den låga höjden kan den här dammsugaren även köra in under soffor, stolar, sängar och andra möbler.

Dyr men effektiv modell som imponerar på experterna 

iRobot Roomba 980 har testats av fyra olika expertkällor, och alla är imponerade av den här modellen. Norska Tek.no skriver till exempel att modellen förvisso är dyr, men att den i gengäld är klart bäst av de modeller som de har provat. De påpekar även att modellen är väldigt effektiv på mattor, vilket är ett svårare underlag än hårda golv, samt att dammsugaren nästan aldrig fastnar.

Norska Dinside.no har också provat den här modellen, och de skriver att den sätter en ny standard för robotdammsugare. Enligt dem finns det tre egenskaper som man bör uppmärksamma lite extra, nämligen inbyggt wifi, det smarta navigationssystemet samt den förbättrade effektiviteten på mattor.

Techradar.com är också imponerade över den här modellen, men de håller ändå fast vid att priset är väldigt högt. Modellen kan dock vara värd pengarna, för enligt experterna från Techradar.com är iRobot Roomba 980 fullspäckad med smarta funktioner.

Specifikationer för iRobot Roomba 980 
🔴 Vikt: 4 kg
🔴 Mått: 35 centimeter i diameter
🔴 Ljudnivå: 58 dB
🔴 Sladd eller batteri: Batteri
🔴 Filter: HEPA
🔴 Drifttid på en laddning: Upp till 120 minuter
🔴 Laddtid: 180 minuter
🔴 Kan kontrolleras via en app: Ja

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 980:
Avancerad och självgående robotdammsugare
Med iAdapt navigationssystem
2 timmars batteritid
Kan kontrolleras via en app
Många funktioner

Här kan du se iRobots presentationsvideo för iRobot Roomba 980: 


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka källor har testat Miele Scout RX1?

Aftenposten.no, Trustedreviews.com, Stuff.tv, Pcworld.com, Good Housekeeping Institute, Gizmodo.com, Tek.no, M3.se och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

🤓 Hur har dammsugaren testats?

Man bedömer robotdammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag, längs paneler samt runt bords- och stolsben. Man granskar även dammsugarnas navigeringsförmåga, energiförbrukning, laddningstid och aktiva drifttid. Slutligen bedöms robotdammsugarnas användarvänlighet.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer robotdammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Miele Scout RX1 Test 2018 – dessa källor har vi använt:

Aftenposten.no 🇳🇴
Aftenposten är Norges största tidning sett till upplaga, och de har även en stor hemsida. Tidningen ges ut två gånger dagligen och skriver framför allt om nyheter, men de prioriterar även konsumentämnen. Här har tidningen provat robotdammsugaren Miele Scout RX1. Du kan läsa mer om undersökningen här.


Dinside.no 🇳🇴
Dinside.no är en norsk konsumenttidning som skriver om konsumentämnen i allmänhet, men i huvudsak behandlar de motor, data, mobil och bostad. Här har de norska experterna provat robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer här.


Uafhængige testpaneler 🇩🇰
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler genomför noggranna tester och jämförelser av konsumentprodukter. Här har de granskat robotdammsugare i olika prisklasser från både kända och mindre kända märken. Först undersöker de hur bra dammsugarna är på att rengöra hårda golv och mattor samt hur bra de får bort djurhår. Därefter tittar de även på användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå och batteri.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Gizmodo.com 🇦🇺 
Gizmodo.com är en tekniksajt som skriver om både teknik, design och vetenskap. Här har Gizmodo.com provat robotdammsugaren Miele Scout RX1. Du kan läsa hela undersökningen här.


Goodhousekeeping.com 🇺🇸 
Good Housekeeping Institute testar och skriver om olika hem- och trädgårdsprodukter. De har inte genomfört någon stor granskning av flera produkter på en gång, men de har ändå provat ett urval av dammsugare, till exempel robotdammsugaren Miele Scout RX1. Produkterna som de granskar betygsätts slutligen på en skala från 0-100 för att avgöra hur bra de är. Du kan läsa mer om undersökningen här.


M3.se 🇸🇪 
M3.se är en svensk tekniksajt som huvudsakligen fokuserar på att prova och recensera de senaste produkterna. Här har de granskat robotdammsugaren Miele Scout RX1. Du kan läsa hela undersökningen här.


Pcworld.com 🇦🇺 
Pcworld.com är en internationell hemsida som fokuserar på datorer och teknik. De skriver mycket om teknik i allmänhet, och även om ämnen som inte direkt rör datorer. De granskar till exempel andra tekniska produkter också, och här rör det sig om ett test av robotdammsugaren Miele Scout RX1. Du kan läsa hela undersökningen här.


Råd & Rön 🇸🇪 
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön utför granskningar av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. I den här undersökningen har Råd & Rön provat robotdammsugare i olika prisklasser och från olika märken. I testet har experterna tittat på både sugeffekt, användarvänlighet, ljudnivå, design och batteri.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Stuff.tv 🇬🇧 
Stuff.tv är ett brittiskt magasin som riktar sig till män, och de har även en tillhörande hemsida. Stuff.tv skriver bland annat recensioner av elektroniska konsumentprodukter, och här har de granskat robotdammsugaren Miele Scout RX 1.


Techradar.com 🇺🇸 
Techradar.com är en tekniksajt som skriver om konsumentprodukter i teknikvärlden. Sajten har experter som skriver artiklar och nyheter om teknikrelaterade ämnen, och Techradar.com granskar även olika produkter. Här har de recenserat robotdammsugaren iRobot Roomba 980.


Tek.no 🇳🇴
Med över 900 000 läsare per vecka är Tek.no Norges största hemsida för konsumentteknik. Här kan man hitta både nyheter, artiklar, guider och tester. Tek.no har här granskat två olika robotdammsugare:

Du hittar granskningen av Miele Scout RX1 här.

Du hittar granskningen av iRobot Roomba 980 här.


Trustedreviews.com 🇺🇸 
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som publicerar detaljerade expertomdömen och analyser av elektroniska konsumentprodukter varje dag. Här har de granskat robotdammsugaren Miele Scout RX1 utifrån design, prestanda, funktioner och användning.


Wired.com 🇺🇸 
Wired.com är ett amerikanskt magasin som fokuserar på IT, tele, kommunikation, data och teknik. Wired.com har både en hemsida och en tryckt utgåva, och deras huvudsakliga fokus ligger på hur den fortskridande tekniken påverkar kultur, ekonomi och politik. De skriver dock även om enklare ämnen och utför tester av produkter, och de har till exempel granskat robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta