Luftfuktare Guide 2021 – Hitta de bästa luftfuktarna här

Senest opdateret den 0

En luftfuktare kan vara ett utmärkt verktyg för att förbättra ditt inomhusklimat och ge torr luft liv igen. Många upplever särskilt under vinterhalvåret många besvär som en luftfuktare lätt kan motverka.
Torr inomhusluft kan leda till problem som torra ögon, slemhinnor, och luftvägar. Medan vissa människor knappt märker av detta, kan det för andra innebära stora besvär.

Lider du dessutom av astma eller allergier är en bra luftkvalitet inomhus särskilt viktig, och enligt experter inom området kan en luftfuktare vara ett mycket effektivt redskap för att övervinna andningsproblem och torra slemhinnor, orsakade av just torr luft.

Här nedan hittar du en genomgång av några av de bästa luftfuktarna på marknaden just nu. Ingen av modellerna har ingått i några officiella tester, eftersom att det helt enkelt inte genomförts några för luftfuktare. Istället har Konsumentmagasinet tittat närmare på vad olika allergiorganisationer och experter rekommenderar, och vad de tycker att man ska tänka på när man köper en luftfuktare.

I denna artikel får du:

🔸 Genomgång av de bästa luftfuktarna på marknaden just nu
🔸 En guide över vad du bör fundera på innan du investerar i en luftfuktare
🔸 En guide till att uppnå ett bra inomhusklimat 


Philips AC2729

✅ Bra betyg hos den tyska testsajten Testberichte.de
✅ 4,2 av 5 stjärnor hos nättidningen Breathequality.com

Bästa-premiumvalPhilips AC2729

Butik Pris

Annoncer

3.474,00 Läs mer
3.486,00 Läs mer

Philips AC2729 har testats och recenserats av den tyska testsajten Testberichte.de och nättidningen Breathequality.com. Båda expertkällorna tyckte bra om den här luftfuktaren och gav i slutändan modellen ett bra betyg samt 4,2 av 5 stjärnor i sina respektive undersökningar.

I recensionerna skriver experterna att de framförallt tycker bra om luftfuktarens smarta funktioner och utmärkta sensor. De nämner dock även att de inte är lika nöjda med den korta strömsladden hos Philips AC2729.

Experterna: Luftfuktare med smarta funktioner

Experterna berättar att Philips AC2729 är en bra luftfuktare som täcker behoven för de flesta som vill ha ett bättre inomhusklimat. Testberichte.de skriver till exempel att den är lämplig för större rum samt att den är gjord för att avlägsna även mindre partiklar från luften, vilket de menar är en fördel.

Detta backas upp av experterna från Breathequality.com. De framhäver dessutom att Philips AC2729 har flera smarta funktioner som gör att man får en ännu bättre upplevelse med den här modellen. De påpekar även att luftfuktaren har en fantastisk sensor. Experterna förklarar däremot att maskinen har en ganska låg fläkteffekt med tanke på priset.

Avlägsnar upp till 99,97 % av alla allergener

Med Philips AC2729 får man en luftfuktare som skapar ett bättre inomhusklimat genom att bland annat avlägsna 99,97 % av alla allergener från luften. Den motverkar även torr luft i utrymmen på upp till 65 kvadratmeter. Apparaten filtrerar dessutom bort bakterier och virus.

Philips AC2729 har även en NanoCloud-teknik som ger en prestanda på upp till 500 milliliter vatten i timmen. Modellen har sensorer som mäter luftkvaliteten och kan därför automatiskt välja den bästa inställningen för luftrening.

Information om luftkvaliteten visas i realtid med en ljusindikator samt ett allergiindex som går från 1 till 12. På så vis kan man vara säker på att luften i hemmet alltid är ren och hälsosam. Luftfuktaren arbetar dessutom extra tyst för att inte störa hushållet varken på dagen eller på natten.

Flera praktiska inställningar

Philips AC2729 har flera praktiska inställningar, till exempel automatiska inställningar och förinställda nivåer för luftfuktighet.

Beroende på vad man har för behov och önskemål kan man välja mellan tre automatiska inställningar: normal, allergen och nattläge. Det går även att ställa in vilken luftfuktighet man vill ha.

När önskad fukthalt är uppnådd kommer luftfuktaren att stänga av och starta automatiskt för att bibehålla denna nivå. Med den här modellen kan man dessutom välja om man vill ha igång både luftrening och luftfuktning eller enbart luftrening.

Sist men inte minst är Philips AC2729 en ganska kompakt apparat som inte tar särskilt mycket plats. Den har dessutom fyra hjul och kan därför flyttas runt utan problem.

Utvalda fördelar med Philips AC2729:
Automatiska inställningar
Förinställda luftfuktighetsnivåer
NanoCloud-teknik
Avlägsnar 99,97 % av alla allergener
Filtrerar bort bakterier och virus


Soehnle Airfresh Clean 300

✅ Rekommenderas av den tyska testsajten Testsieger.de
✅ 4 av 5 stjärnor hos den tyska testsajten Testberichte.de

Soehnle Airfresh Clean 300

Butik Pris

Annoncer

1.615,00 Läs mer
1.620,00 Läs mer

Soehnle Airfresh Clean 300 har testats och recenserats av de två tyska testsajterna Testsieger.de och Testberichte.de. Detta slutade med att luftfuktaren fick en rekommendation samt ett betyg på 5 av 5 stjärnor.

De fina omdömena motiveras bland annat med att modellen är användarvänlig och tystgående samt att man får märkbara resultat. Experterna är däremot inte lika nöjda med att Soehnle Airfresh Clean 300 inte visar luftkvaliteten i rummet den står i.

Experterna: Slående produkt till ett ganska lågt pris

Experterna berättar att Soehnle Airfresh Clean 300 är en vidunderlig luftfuktare. Testsieger.de skriver till exempel att det här är en slående produkt med ett förhållandevis lågt pris.

De förklarar att de är särskilt imponerade av användarvänligheten, de snabba resultaten samt att produkten är oerhört tystgående.

Experterna från Testberichte.de verkar hålla med om dessa påståenden och framhäver även att Soehnle Airfresh Clean 300 ger användaren mycket valuta för pengarna. De menar nämligen ett apparaten har en fullt rimlig prestanda. De nämner dock även att luftfuktaren kan lukta lite plastigt ibland.

Filtersystem med tre lager

Soehnle Airfresh Clean 300 renar luften genom ett filtersystem som har tre olika lager.

Systemet består närmare bestämt av ett förfilter, ett EPA-filter samt ett aktivt kolfilter och avlägsnar upp till 99 % av alla allergener och föroreningar. Man får därmed en effektiv luftrening som avlägsnar både virus, bakterier, pollen, djurhår, kvalster och mycket annat från luften.

När luften har renats blir den även genomlyst av UV-strålar som tar död på de sista bakterierna. Detta resulterar i ett rent och hälsosamt inomhusklimat. Efter reningen blåser apparaten ut luften igen så att den fördelas jämnt i hela rummet.

Möjlighet att justera maskinen efter behov

Soehnle Airfresh Clean 300 är en praktisk luftfuktare med tre effektnivåer och en timerfunktion som går att ställa in på två, fyra eller åtta timmar. Man kan därför anpassa varaktigheten och intensiteten på luftreningen utifrån sina egna önskemål och behov.

Den här luftfuktaren har dessutom ett nattläge som gör att den släcker skärmen och arbetar extra tyst för att man inte ska bli störd när man sover. När nattläget inte är aktiverat är skärmen tänd.

Luftfuktaren renar upp till 170 kubikmeter luft varje timme och kan därför rena luften i rum på upp till 30 kvadratmeter. Sist men inte minst meddelar maskinen automatiskt när det är dags att byta filter för att luften ska förbli ren.

Utvalda fördelar med Soehnle Airfresh Clean 300:
Tre effektlägen
Timerfunktion
UV-strålar tar död på de sista bakterierna
Filtersystem med tre lager
Nattläge


Beurer LB88 Luftfuktare

Beurer LB88 Luftfuktare

Butik Pris

Annoncer

939,00 Läs mer

Denna eleganta luftfuktare från Beurer är både kompakt, kraftfull, och mycket tyst under användning. Den utnyttjar en helt ny ultraljudsteknologi för befuktning, som ger en hygienisk och bakteriefri vattenförångning. Den är dessutom mycket effektiv, och avger hela 550 ml vatten i timmen. Modellen är lämplig till rum på upp till 48 kvm, och så har den en löstagbar vattentank på 6 liter, så att du lätt kan fylla på tanken när den är tom. Vattentanken är dessutom genomskinlig, så det är lätt att se när en påfyllning är nödvändig. Skulle du glömma bort att fylla på tanken, stänger Beurer LB88 automatiskt av sig själv, så du behöver inte bekymra dig över huruvida luftfuktaren tar skada av att köras med tom vattentank, eller över onödig strömförbrukning.

Beurer LB88 använder sig av en speciell förångningsteknik, som med ultraljud producerar ånga som är både ren, doftfri, och bakteriefri. Vill du tillföra någon doft till vattenångan, är detta möjligt med en av Beurers doftkuddar. Det följer med 15 doftkuddar med maskinen, och de är alla doftfria.

Beurer LB88 aromaDetta ger dig möjligheten att tillföra just den doften du själv vill ha till kudden. Doftkudden fuktas lätt med den doft du önskar, och därefter sätts den in i ett litet fack i luftfuktaren. Observera att vattenlösliga oljor lämpar sig bäst till kuddarna. Vill du bara fylla ditt hem med doften av eteriska oljor, är det också betydligt säkrare att använda Beurer LB88 än en oljebrännare.

Tyst drift, och effektivt antikalk-skydd

Som standard medföljer 15 antikalk-kuddar, som skyddar din luftfuktare mot kalkavlagringar, samt en rengöringsborste. Bor du i ett område med mycket kalkhaltigt vatten, kan det köpas till ytterligare ett filter till maskinen. Användning av mycket kalkhaltigt vatten i en luftfuktare kan vara ohälsosamt, då vattnet har en förhöjd mineralhalt. När vattnet frigörs som ånga, kan mineralerna förvandlas till ett slags damm, som också friges i luften. Detta undviks dock lätt genom att köpa till ett filter. Utöver att det är en fördel för din hälsa, så bidrar ett filter även till att hålla luftfuktaren i ett bra skick, då det minskar förekomsten av kalkavlagringar där ångan blåses ut.

Traditionellt sett har luftfuktare varit både stora och högljudda, men med denna modell från Beurer får du en liten och kompakt modell, som är så tyst att den även kan användas om natten. Beurer GmbH har stått för innovativa produkter av hög kvalitet inom området hälsa och välbefinnande i mer än 96 år, och denna luftfuktare är verkligen inget undantag. Du får 3 års garanti på modellen, och den finns i både en svart och en vit version.

Utvalda fördelar med Beurer LB88:
Ren, doftfri, och bakteriefri ånga
6 liters löstagbar vattentank
Möjlighet att använda doftkuddar
Automatisk avstängning när vattentanken är tom
Enkel och steglös reglering av ångan

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB88:


Stadler Form Oskar luftfuktare

✅ 4 av 5 stjärnor hos Amazon.co.uk

Stadler Form Oskar

i samarbete med PriceRunner

Denna luftfuktare är en av de mest energieffektiva på marknaden. Den ger på ett effektivt sätt ett bättre inomhusklimat, samtidigt som den håller sin energiförbrukning på ett absolut minimum.

Oskar kan användas i rum på upp till 40 kvm, och har en vattentank med en kapacitet på 3,5 liter. Modellen har en integrerad hygrostat, som används för övervakning och styrning av luftfuktigheten, och därmed säkerställs en så optimal inomhusmiljö som möjligt. Luftfuktaren kan användas både om dagen och om natten. Modellen har även en dedikerad nattfunktion, där lyset i luftfuktaren dämpas, så att det inte stör din nattsömn. Skulle vattentanken få slut på vatten under användning, så stängs luftfuktaren automatiskt av. Så du behöver inte oroa dig för att motorn tar skada av att köras på tom tank, eller att elräkningen skenar iväg, om du vill använda luftfuktaren på natten.

Stadler Antibakteriellt vattenfilter och ånga med doft

Modellen har dessutom ett antibakteriellt vattenfilter som ser till att alla bakterier absorberas, och därmed inte sprids i ditt hem. När tanken får slut på vatten, så fylls den lätt via en liten lucka på sidan av luftfuktaren. Om du vill, är det även möjligt att tillsätta doft i den ånga som sprids från luftfuktaren. Den önskade doften tillsätts enkelt i en liten doftlåda, titta eventuellt på videon här nedanför för en demonstration.

Med Stadler Form Oskar luftfuktare får du en elegant, kompakt, och effektiv luftfuktare, som ser till att skapa det bästa klimatet i ditt hem.

Utvalda fördelar med Stadler Form Oskar luftfuktare:
Räckvidd på upp till 40 kvm
Möjlighet att tillsätta doft
Mycket energieffektiv
Nattfunktion
Inbyggd hygrometer

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Stadler Form Oskar:


Beurer LB 44

Bra användarrecensioner


Beurer LB 44

Butik Pris

Annoncer

559,00 Läs mer

Luftfuktaren Beurer LB 44 har fått positiva recensioner av konsumenterna. I de olika recensionerna kan man till exempel se att användarna tycker otroligt bra om modellens användarvänlighet och prestanda, och enligt användarna finns det dessutom inga direkta nackdelar med den här modellen.

Beurer LB 44 är en vit luftfuktare med en diskret design, och den kan därför utan problem stå framme i hemmet utan att dra uppmärksamhet från resten av inredningen.

Den här luftfuktaren fungerar genom att vibrationer frigör små droppar från vattenytan, och den fuktiga luften leds sedan ut i rummet med luftströmmen från en fläkt.

Tystgående luftfuktare med praktiska funktioner

Beurer LB 44 är en tystgående luftfuktare och kan därför utan problem användas i sovrummet. Den här luftfuktaren är nämligen utrustad med en ultraljudsteknik som hjälper till att minska modellens ljudnivå.

Beurer LB 44 har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel en automatisk avstängningsfunktion som stänger av luftfuktaren om det tar slut vatten i vattentanken.

Den här luftfuktaren passar bra i alla rum med en storlek på upp till 25 kvadratmeter och kan frigöra 7,2 liter fukt per dag. Modellen har en löstagbar vattentank som rymmer 2,8 liter, och eftersom att vattennivån alltid är synlig kan man enkelt se när vattnet börjar ta slut. Den här modellen kan frigöra upp till 220 ml vatten per timme.

Låg energiförbrukning och steglös justering

Luftfuktaren Beurer LB 44 har en låg energiförbrukning på 25 watt och kan därmed användas utan att man behöver oroa sig för höga elkostnader.

Eftersom att Beurer LB 44 är steglöst justerbar är det dessutom enkelt att ställa in och anpassa maskinen till sina egna behov.

Den här luftfuktaren väger 1,5 kg och kan därför enkelt flyttas runt om man vill använda maskinen i olika rum.

När man köper Beurer LB 44 ingår det en rengöringsborste, och man kan även köpa till fler tillbehör om man vill.

Utvalda fördelar med Beurer LB 44:
Låg energiförbrukning
Tystgående modell som kan användas i sovrummet
Automatisk avstängning
Löstagbar vattenbehållare

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB 44:


Beurer LB 37

✅ 4 av 5 stjärnor hos Amazon.co.uk

Beurer LB 37

Butik Pris

Annoncer

529,00 Läs mer
539,00 Läs mer
655,00 Läs mer

.
Beurer LB 37 är en praktisk och användarvänlig luftfuktare. Modellen har en löstagbar vattentank på 2 liter, och man kan alltid se vattennivån på själva behållaren. Den här luftfuktaren är lämplig för rum på upp till 20 kvadratmeter och kan förånga upp till 200 ml vatten per timme. Modellen är därför perfekt för mindre rum, till exempel kök och sovrum.

Den här modellen återfuktar luften med ultraljud som frigör små droppar från vattenytan. Dessa vattendroppar skickas sedan ut i rummet med hjälp av en fläkt, och eftersom att luftfuktigheten i rummet ökar kan detta även förbättra inomhusklimatet.

Energisnål luftfuktare med nattläge

Tack vare ultraljudstekniken förångar Beurer LB 37 vattnet både tyst och strömsnålt. Det här är nämligen en energieffektiv luftfuktare med låg elförbrukning och en effekt på 20 watt.

Beurer LB 37 har även ett nattläge som gör att maskinen kör på den lägsta nivån. När nattläget aktiveras släcks dessutom lampan på startknappen för att man inte ska störas av varken ljud eller ljus under natten. Denna funktion innebär även att man kan använda den här modellen i sovrummet.

Kompakt modell med olika lägen och automatisk avstängning

Eftersom att den här luftfuktaren är både kompakt och elegant kan modellen placeras nästan var som helst i hemmet utan att bli ett störningsmoment. Luftfuktaren väger dessutom bara lite mer än ett kilo och kan därför lätt flyttas runt om man vill använda den i flera olika rum.

Beurer LB 37 har två olika förångningslägen, och man kan dessutom justera luftfuktaren steglöst för att anpassa modellen till sina egna behov.

Beurer LB 37 har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som gör att luftfuktaren stänger av automatiskt om vattnet tar slut i vattentanken.

Kan användas med aromaoljor

När man använder Beurer LB 37 kan man även tillsätta aromaoljor för att sprida en specifik doft i hemmet. Det finns olika aromaoljor att köpa, och dessa ska användas tillsammans med aromamattorna som ingår när man köper luftfuktaren.

Man behöver dessutom bara tillsätta några droppar olja på aromamattorna för att luftfuktaren ska sprida doften i rummet.

När man köper den här luftfuktaren ingår det även en rengöringsborste. Om man har hårt vatten hemma kan man även köpa ett filter till maskinen för att undvika kalkavlagringar.

Utvalda fördelar med Beurer LB 37:
Nattläge
Kan användas med aromaoljor
Energisnål modell
Automatisk avstängning

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB 37:


Behöver du en luftfuktar?

När du värmer upp ditt hem, blir luften automatiskt torrare, vilket kan leda till en obekväm inomhusmiljö. Även luftkonditionering, som många nog har på sina arbetsplatser, kan skapa ett inomhusklimat med en extremt torr luft. Det är inte bara vi människor som plågas av den torra luften, också möbler och plantor trivs betydligt bättre i hög luftfuktighet. Det spelar ingen roll vilken källa du använder för uppvärmning, då både element, värmepumpar, och kaminer har samma effekt. Ett torrt inomhusklimat kan medföra problem som torra ögon och hud, samt torra slemhinnor, och medan vissa människor knappt märker någon skillnad, kan det för andra innebära stora obehag.

Särskilt på vintern är luften i våra hem, och på vår arbetsplats extra torr, vilket för vissa kan leda till obehag i näsa och svalg. Torr luft kan därför ge en stor irritation för dina andningsorgan, och förvärra existerande problem – även om du inte har några medicinska problem. Ett sätt att få bukt med den torra luften och tillhörande problem, är naturligtvis att göra luften mindre torr. Enligt lungspecialister kan en luftfuktare vara ett ytterst effektivt verktyg för att övervinna andningsproblem som orsakats av just för torr luft. Användning av en luftfuktare kan särskilt lindra en kroniskt rinnande näsa, symtom på hösnuva, utbrott av astma och allergi, torr hals, och problem med täppt näsa. En luftfuktare gör helt enkelt luften fuktigare, och därmed blir det lättare för en person med astma, allergi, eller en luftvägsinfektion att andas, och många upplever även att deras slemhinnor inte är lika torra.

Lider du av astma eller allergi, så är ett bra inomhusklimat särskilt viktigt. När man talar om luftförorening och dålig luft, tänker man ofta på vår utemiljö och på avgaser från bilar, fabriker, och skorstenar. Enligt Norges Astma- och Allergiförbund, är det dock ofta i vårt eget hem den dåliga luften är värst. Dålig ventilation i hemmet innebär att exempelvis pollen, damm, rök, kvalster, kemikalier, päls, allergener, och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan förblir i huset. Är du utsatt för dålig luft inomhus under en längre period, kan detta både orsaka astma och allergi, samt förvärra existerande symtom. Det är därför viktigt att alltid ha god ventilation, för att därmed upprätthålla en bra inomhusmiljö.

Räcker det inte att vädra, kan en luftrenare som filtrerar bort partiklar och orenheter ur luften, enligt svenska Astma- och Allergilinjen, göra livet lite behagligare för astmatiker och allergiker, när sjukdomen är som värst. I kombination med luftrenaren kan man även använda en luftfuktare, som ytterligare förbättrar inomhusklimatet. En luftfuktare skapar nämligen ånga som absorberas in i luften i det rum den sprids i, och därmed tillförs det fukt till både hud, näsa, andningsorgan, plantor, och möbler.

Om du väljer att använda en luftfuktare kan det vara en bra idé att hålla ett öga på luftfuktigheten med en hygrometer – som just mäter luftfuktigheten. LIksom att luften inte ska bli för torr, är det heller inte bra om den blir för fuktig. För hög luftfuktighet kan leda till gynnsamma miljöer för kvalster, bakterier, och mögel i hemmet, vilket kan orsaka eller förvärra allergiska symtom.

Väljer man att investera i en luftfuktare, så är det viktigt att byta vatten ofta och se till att alla filter och själva maskinen är rena, så att du slipper bakterier och mögel. Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan faktiskt leda till astma och allergisymtom även hos friska människor, och i värsta fall kan det orsaka lunginfektioner.

En luftfuktare kan alltså vara en bra idé i synnerhet om du upplever obehag som torra ögon och hud, eller torra slemhinnor och luftvägar, som orsakas av ett torrt klimat.


Hur hög bör luftfuktigheten vara i hemmet? 

Luftfuktighet är helt enkelt ett mått för hur mycket vattenånga luften innehåller. Det är svårt att säga exakt vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa, men liksom för låg luftfuktighet kan orsaka besvär, så kan för hög luftfuktighet i hemmet också vara ett problem. Hög luftfuktighet kan nämligen leda till flera allvarliga saker, som mögel och fuktskador, och det kan även orsaka huvudvärk och allergier. Så väljer du att investera i en luftfuktare, bör du vara medveten om vad fuktnivån i ditt hem ligger på.

Enligt den danska organisationen Bolius, som riktar sig till husägare, så bör luftfuktigheten ligga under 40-45 % på vintern, medan den om sommaren bör ligga under 60-65 %. Med en hygrometer kan du lätt mäta fuktigheten i luften, och justera den därefter. Det är helt avgörande för ditt välbefinnande i hemmet, att luftfuktigheten ligger på en optimal nivå. Blir nivån för hög, kan det ge en grogrund för både kvalster, och i värsta fall mögel.

Bolius har fem tips för hur du bäst upprätthåller en bra luftfuktighet i hemmet:

1) Vädra med korsdrag flera gånger om dagen – Vädring är något av det bästa du kan göra för att hålla fukten ute ur ditt hem.

2) Vädra extra mycket när uppvärmningsperioden börjar – Möbler, mattor, och golv tar under sommaren upp fukt från luften. När det blir vinter och luftfuktigheten sjunker, så avger möblerna fukt för att återigen komma i balans med luften.

3) Vädra ordentligt i tvättstugan – Både torktumlare och tvättmaskiner avger väldigt mycket fukt.

4) Undvik att ha ouppvärmda rum – När varm luft kommer in i ett ouppvärmt rum, stiger luftfuktigheten och det kan bildas kondens.

5) Ge luften fri passage genom galler och ventiler – Se till att dina ventilationsöppningar är rena och väl fungerande.

Du kan läsa mer om ovanstående punkter, och flera andra goda råd för ett bra inomhusklimat på danska Bolius’ egen hemsida.

Det danska Astma och Allergiförbundet påpekar också vikten av att din bostads luftfuktighet inte blir varken för hög eller för låg. Det kan nämligen vara en helt avgörande faktor för ditt välmående, att det är rätt mängd fukt i luften. Anledningen till att torr luft är så dålig för dina allergier är att det irriterar dina näsgångar och potentiellt kan leda till en bihåleinflammation. Torr luft kan dessutom få din kropp att producera mer slem än nödvändigt, vilket kan vara särskilt besvärande om du har astma. Såsom nämnt ovan, kan fukt även ge gynnsamma villkor för kvalster och i värsta fall mögel. Så det gäller att hitta den helt rätta balansen, varför det rekommenderas att även investera i en hygrometer, om du köper en luftfuktare.

Tips för användning av luftfuktare

Liksom för torr luft kan ge ett dåligt inomhusklimat, så kan för hög luftfuktighet också innebära en dålig inomhusmiljö. Om du använder en luftfuktare bör du hålla ett öga på luftfuktigheten i rummet, så att den inte blir för hög. Flera modeller av luftfuktare har inbyggda hygrostater som mäter luftfuktighet, och är så inte fallet, så kan de köpas relativt billigt i olika byggbutiker.

Rengöring av din luftfuktare är en annan viktig punkt. Beroende på vilka filter- och rengöringssystem din luftfuktare har, bör den rengöras ofta, då det kan växa bakterier i stillastående vatten. Se till att byta ut vattnet ofta, och se till att alla filter är rena. Ånga från en smutsig luftfuktare kan leda till astma- och allergibesvär, och i värsta fall luftvägsinfektioner. Du kan läsa fler tips om hur du använder en luftfuktare i hemmet här.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Soehnle Airfresh Hygro 500

✅ Rekommenderas av den tyska testsajten Testsieger.de
✅ 4 av 5 stjärnor hos den tyska testsajten Testberichte.de

Bäst-för-prisetSoehnle Airfresh Hygro 500

Soehnle Airfresh Hygro 500 har testats och recenserats av de två tyska testsajterna Testsieger.de och Testberichte.de. Detta resulterade i en rekommendation samt ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Båda expertkällorna tycker bra om den här luftfuktaren eftersom att den har en låg ljudnivå och en effektiv prestanda. Experterna är däremot inte lika förtjusta i att Soehnle Airfresh Hygro 500 är ganska dyr jämfört med andra modeller.

Experterna: Skapar ett behagligt inomhusklimat

Experterna berättar att Soehnle Airfresh Hygro 500 är en luftfuktare som fungerar bra för normalt hemmabruk. Testsieger.de skriver till exempel att luftfuktaren är bra för alla som värderar ett behagligt inomhusklimat mellan hemmets fyra väggar.

De framhäver även att Soehnle Airfresh Hygro 500 inte väsnas särskilt mycket och att det finns flera individuella justeringsmöjligheter, vilket är en stor fördel. Experterna från Testberichte.de har också testat den här luftfuktaren. I deras recension framhäver de bland annat att produkten är superenkel att hantera och att den fungerar riktigt bra. Experterna är dock inte lika förtjusta i priset.

Hygienisk och effektiv luftfuktare

Soehnle Airfresh Hygro 500 använder en förångningsteknik som återfuktar luften på ett effektivt och hygieniskt sätt utan att värma upp vattnet eller framkalla synlig vattenånga. Luftfuktaren suger in torr luft, filtrerar bort dammpartiklar och tillför slutligen nya färskvattenmolekyler till luften.

Soehnle Airfresh Hygro 500 övervakar luftfuktigheten hela tiden och visar datan på LCD-skärmen. Det går även att ställa in luftfuktaren manuellt i tre olika steg för att justera fläkthastigheten och mängden fukt i rummet.

Lämplig för rum på upp till 50 kvadratmeter

Soehnle Airfresh Hygro 500 har en löstagbar vattentank med en kapacitet på 4,9 liter. Den här modellen är därför lagom för utrymmen på upp till 50 kvadratmeter. Eftersom att vattentanken är löstagbar är det dessutom enkelt att både fylla på vatten och rengöra tanken.

Luftfuktaren stänger av automatiskt när önskad luftfuktighet är uppnådd eller när vattnet tar slut i vattentanken. Med hjälp av timerfunktionen kan man även ställa in hur länge luftfuktningen ska pågå i förväg. Timern kan ställas in på upp till 12 timmar.

Sist men inte minst visar luftfuktaren när det är dags att byta filter. Man behöver därför inte själv hålla koll på när filtret måste bytas nästa gång.

Utvalda fördelar med Soehnle Airfresh Hygro 500:
Timerfunktion
Stor vattentank
LCD-skärm
Förångningsteknik
Möjlighet att välja mellan tre effektlägen


DYSON AM10

✅ 9 av 10 stjärnor hos Wired.com
✅ Bästa luftfuktara för astmha
✅ 3,5 av 5 stjärnor hos Techgearlab.com

Konsumentmagasinets-favoritDYSON AM10

Med denna modell från Dyson får du en intelligent klimatkontroll, som ser till att skapa ett behagligt inomhusklimat i ditt hem. Beroende på hur starkt luftflöde du vill har, kan du med denna modell få ända upp till 18 timmars oavbruten användning. Vattentanken har en kapacitet på 3 liter, och luftfuktaren är gjord så att det kan användas effektivt både under sommaren och vintern. På vintern kan den ställas in att avge en hygienisk dimma för att fukta luften, medan den på sommaren kan ställas in att avge en kraftig luftström för att kyla rummet. Med denna modell får du alltså en mångsidig luftfuktare som kan användas året runt.

Dyson AM 10 remoteTill skillnad från många andra modeller av luftfuktare, kontrolleras Dyson-modellen lätt med en fjärrkontroll. Med fjärrkontrollen kan du både styra hur kraftig luftströmmen ska vara och hur hög fuktnivån ska vara. Modellen är lämplig för rum på upp till 16 kvm, och så har den dessutom en timer, som kan ställas in på mellan 15 minuter och 9 timmar.

Patenterad reningsteknik och inbyggd klimatkontroll

Vattnet i luftfuktaren blir utsatt för ultraviolett ljus via en särskild patenterad reningsteknik. Rengöringscykeln är på hela tre minuter, och enligt tillverkaren ser den till att 99,9 % av alla bakterier i vattnet dräps, inklusive E.coli-bakterier. Du kan därför tryggt andas in ångan från luftfuktaren.

Modellens särskilda klimatkontroll mäter både temperaturen och luftfuktigheten, och reglerar båda så att det skapas ett så optimalt och behagligt inomhusklimat som möjligt. Hela processen sker genom att luftfuktaren suger in luft, mäter temperatur och luftfuktighet, och sedan blåser den ut renad luft, som projiceras ut i hela rummet med hjälp av Dysons särskilda Air Multiplier-teknik. Modellen skapar samtidigt en kraftig luftström, så den renade och fuktade luften, och ett hygieniskt dis jämnt fördelar sig i hela rummet.

Dyson AM10 är särskilt lämplig till hem med astmatiker och allergiker, och modellen är en av de enda luftfuktare på marknaden som är godkänd av brittiska Skin Health Alliance.

Utvalda fördelar med Dyson AM10:
Dubbel funktion under hela året
Upp till 18 timmars kontinuerlig användning
Särskilt lämplig för hem med astmatiker och allergiker
Effektiv reningsteknik som dräper 99.9% av alla bakterier i vattnet
Inbyggd temperatur- och luftfuktighetsmätare


Bästa-premiumvalFAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken luftfuktare har fått bäst omdömen?

Soehnle Airfresh Hygro 500, Philips AC2729 och Soehnle Airfresh Clean 300

🤓 Vad ska jag titta efter när jag väljer luftfuktare?

När du ska välja luftfuktare bör du utgå från hur många kvadratmeter luftfuktaren ska arbeta på. Det kan även vara värt att fundera på om du vill ha en modell med inbyggt luftfilter som renar luften samtidigt som den återfuktar.

🤔 Hur fungerar en luftfuktare?

En luftfuktare höjer fuktnivån i luften genom att skapa ånga som sedan absorberas av luften i rummet. Detta kan ha en väldigt positiv inverkan på andningen hos personer med astma, allergier eller luftvägsinfektioner. Många upplever även att deras hud, ögon och slemhinnor känns mindre torra.


Genomgång av testkällor

Breathequality.com 🇺🇸
Breathequality.com är en nättidning som hjälper konsumenter att förbättra luftkvaliteten i hemmet. De gör detta genom att skriva informativa artiklar samt recensioner av olika produkter. Här har de till exempel testat och recenserat luftfuktaren Philips AC2729 och gett modellen ett betyg på 4,2 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Testberichte.de 🇩🇪
Den tyska testsajten Testberichte.de granskar och recenserar olika konsumentprodukter. De bedömer alla produkter baserat på tester och recensioner från flera olika källor och presenterar sedan resultaten för sina läsare. Den här gången har de granskat både Soehnle Airfresh Hygro 500, Philips AC2729 och Soehnle Airfresh Clean 300.

Du kan läsa hela recensionen av Soehnle Airfresh Hygro 500 här.

Du kan läsa hela recensionen av Philips AC2729 här.

Du kan läsa hela recensionen av Soehnle Airfresh Clean 300 här.

Testsieger.de 🇩🇪
Testsieger.de är en tysk testsajt som granskar konsumentprodukter för hus och trädgård. Hemsidan samlar olika tester för att kunna bedöma och jämföra de olika produkterna. De skapar sedan en egen bedömning och recension av produkten. Den här gången har de granskat och recenserat Soehnle Airfresh Hygro 500 och Soehnle Airfresh Clean 300.

Om du vill läsa hela recensionen av Soehnle Airfresh Hygro 500 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Soehnle Airfresh Clean 300 hittar du den här.


Andra relevanta tester och artiklar

För att bygga på det här testet vill vi även framhäva några av våra andra artiklar med testvinnare och högt rankade produkter.

Om du upplever att inomhusklimatet i ditt hus eller din lägenhet inte riktigt är på topp kan det bero på många olika saker. Dålig städning är dock en av de vanligaste anledningarna till ett dåligt inomhusklimat.

När man städar är det alltid bäst att börja uppifrån och avsluta med att rengöra golven. På så vis kan man undvika att det ramlar ner smuts på de nystädade golven.

Om du vill ha en maskin som klarar av flera olika städuppgifter kan vi tipsa om artikeln ångtvätt test. Fördelen med en ångtvätt är att den är något av en allt-i-ett-maskin. En ångtvätt kan nämligen användas för att rengöra allt från fönster, golv och tyger till vitvaror och svåråtkomliga fogar och springor. Den heta ångan tar effektivt död på bakterier och svampsporer och kan lösgöra alla typer av smuts.

När det kommer till städning av golv finns det fortfarande inget som slår en gammal hederlig dammsugning. Här hittar du våra generella artiklar dammsugare test och påslös dammsugare test. Båda dessa innehåller testvinnande modeller.

Om du föredrar sladdlösa dammsugare har vi flera bra artiklar om dessa också. Du kan i så fall läsa om experternas favoritprodukter i sladdlös dammsugare test och handdammsugare test.

Om du helst skulle slippa dammsugningen helt och hållet kanske en robotdammsugare kan vara något för dig? Du kan då läsa vår generella artikel robotdammsugare test eller ta en titt på någon av våra märkesspecifika artiklar.

Bland dessa hittar du iRobot Roomba robotdammsugare test och Miele Scout RX1 test. Alla dessa artiklar innehåller testvinnande robotdammsugare.

Efter dammsugningen är det dags att skura golven. I våra generella artiklar våtdammsugare test och ångmopp test kan du få en översikt över marknadens bästa produkter för golvrengöring. Där finns även tydliga prisjämförelser för alla modeller som visar vilken återförsäljare som har det bästa priset.