Luftfuktare Guide 2019 – Hitta de bästa luftfuktarna här

0

En luftfuktare kan vara ett utmärkt verktyg för att förbättra ditt inomhusklimat och ge torr luft liv igen. Många upplever särskilt under vinterhalvåret många besvär som en luftfuktare lätt kan motverka.
Torr inomhusluft kan leda till problem som torra ögon, slemhinnor, och luftvägar. Medan vissa människor knappt märker av detta, kan det för andra innebära stora besvär.

Lider du dessutom av astma eller allergier är en bra luftkvalitet inomhus särskilt viktig, och enligt experter inom området kan en luftfuktare vara ett mycket effektivt redskap för att övervinna andningsproblem och torra slemhinnor, orsakade av just torr luft.

Här nedan hittar du en genomgång av några av de bästa luftfuktarna på marknaden just nu. Ingen av modellerna har ingått i några officiella tester, eftersom att det helt enkelt inte genomförts några för luftfuktare. Istället har Konsumentmagasinet tittat närmare på vad olika allergiorganisationer och experter rekommenderar, och vad de tycker att man ska tänka på när man köper en luftfuktare.

I denna artikel får du:
🔸 Genomgång av de bästa luftfuktarna på marknaden just nu
🔸 En guide över vad du bör fundera på innan du investerar i en luftfuktare
🔸 En guide till att uppnå ett bra inomhusklimat


Beurer LB88 Luftfuktare

Beurer LB88 Luftfuktare

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
819,00 Kr. 0,00 Kr. 819,00 Kr. Läs mer
903,00 Kr. 0,00 Kr. 903,00 Kr. Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer
1 183,00 Kr. 0,00 Kr. 1 183,00 Kr. Läs mer

 

Denna eleganta luftfuktare från Beurer är både kompakt, kraftfull, och mycket tyst under användning. Den utnyttjar en helt ny ultraljudsteknologi för befuktning, som ger en hygienisk och bakteriefri vattenförångning. Den är dessutom mycket effektiv, och avger hela 550 ml vatten i timmen. Modellen är lämplig till rum på upp till 48 kvm, och så har den en löstagbar vattentank på 6 liter, så att du lätt kan fylla på tanken när den är tom. Vattentanken är dessutom genomskinlig, så det är lätt att se när en påfyllning är nödvändig. Skulle du glömma bort att fylla på tanken, stänger Beurer LB88 automatiskt av sig själv, så du behöver inte bekymra dig över huruvida luftfuktaren tar skada av att köras med tom vattentank, eller över onödig strömförbrukning.

Beurer LB88 använder sig av en speciell förångningsteknik, som med ultraljud producerar ånga som är både ren, doftfri, och bakteriefri. Vill du tillföra någon doft till vattenångan, är detta möjligt med en av Beurers doftkuddar. Det följer med 15 doftkuddar med maskinen, och de är alla doftfria.

Beurer LB88 aromaDetta ger dig möjligheten att tillföra just den doften du själv vill ha till kudden. Doftkudden fuktas lätt med den doft du önskar, och därefter sätts den in i ett litet fack i luftfuktaren. Observera att vattenlösliga oljor lämpar sig bäst till kuddarna. Vill du bara fylla ditt hem med doften av eteriska oljor, är det också betydligt säkrare att använda Beurer LB88 än en oljebrännare.

Tyst drift, och effektivt antikalk-skydd
Som standard medföljer 15 antikalk-kuddar, som skyddar din luftfuktare mot kalkavlagringar, samt en rengöringsborste. Bor du i ett område med mycket kalkhaltigt vatten, kan det köpas till ytterligare ett filter till maskinen. Användning av mycket kalkhaltigt vatten i en luftfuktare kan vara ohälsosamt, då vattnet har en förhöjd mineralhalt. När vattnet frigörs som ånga, kan mineralerna förvandlas till ett slags damm, som också friges i luften. Detta undviks dock lätt genom att köpa till ett filter. Utöver att det är en fördel för din hälsa, så bidrar ett filter även till att hålla luftfuktaren i ett bra skick, då det minskar förekomsten av kalkavlagringar där ångan blåses ut.

Traditionellt sett har luftfuktare varit både stora och högljudda, men med denna modell från Beurer får du en liten och kompakt modell, som är så tyst att den även kan användas om natten. Beurer GmbH har stått för innovativa produkter av hög kvalitet inom området hälsa och välbefinnande i mer än 96 år, och denna luftfuktare är verkligen inget undantag. Du får 3 års garanti på modellen, och den finns i både en svart och en vit version.

Utvalda fördelar med Beurer LB88:

🔵 Ren, doftfri, och bakteriefri ånga
🔵 6 liters löstagbar vattentank
🔵 Möjlighet att använda doftkuddar
🔵 Automatisk avstängning när vattentanken är tom
🔵 Enkel och steglös reglering av ångan

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB88:

https://www.youtube.com/watch?v=W7DWDblVesg

Philips AC4080/10 Air Combi 

Philips AC4080:10 Air Combi

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 509,00 Kr. 0,00 Kr. 3 509,00 Kr. Läs mer
3 890,00 Kr. 0,00 Kr. 3 890,00 Kr. Läs mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Philips är en kombinerad luftfuktare och luftrenare. Den både renar luften och tar bort luftburna allergener, samtidigt som den ser till att bevara den optimala luftfuktigheten i rummet. Tack vare sina kombinerade funktioner med både rening och fukt, är denna modell särskilt lämplig för hem med allergiker.

Modellen lämpar sig för rum på upp till 45 kvm och är utrustad med ett kombinerat HEPA och aktivt kolfilter, som ser till att avlägsna damm, pollen, bakterier, och gaser i det rum den befinner sig. Modellen har dessutom en 3-stegsindikator, som via en liten lampa tydligt visar luftkvalitetsnivån i rummet.

Philips AC4080-10 Air Combi - lamperEtt blått ljus indikerar god luftkvalitet, lila indikerar medelhög kvalitet, och en röd lampa indikerar dålig luftkvalitet. En inbyggd sensor mäter luftkvaliteten och väljer automatiskt den relevanta färgen för luftkvaliteten. Modellen ger dig även möjlighet att själv ställa in hur känslig sensorn ska vara. Detta kan vara särskilt användbart och du lider av överkänslighet för luftburna partiklar, som pollen. Luftkvalitetssensorn har tre inställningar; extra känslig, känslig, och standard. Alla inställningar och knappar är lättillgängliga överst på apparaten.

Effektiv filtreringsteknik och timerfunktion
En 3-stegs fläkthastighet gör det möjligt att justera luftflödet efter eget tycke, och modellens effektiva filtreringsteknik stoppar bakterier, kalcium, och andra partiklar från vattnet, så att du inte behöver bekymra dig för skadliga partiklar i luften. Luftfuktaren är också utrustad med en timer, där du kan välja att köra apparaten med intervaller på 1, 4, eller 8 timmar. När den förutbestämda tiden har gått, stängs maskinen automatiskt av. Generellt om du kör luftfuktaren med en bra och hög hastighet, får du en konstant ånga och ett upprätthållande av luftfuktigheten inomhus, så att du slipper torr hud och torra ögon.

Med Philips AC4080/10 Air Combi får du en effektiv luftrenare och luftfuktare, som minskar förekomsten av bakterier i luften, samtidigt som den ser till att upprätthålla ett bra inomhusklimat, och en hälsosam nivå av luftfuktighet.

Även om modellen är en kombinerad luftfuktare och luftrenare, så är det dock möjligt att använda den enbart som luftrenare. Detta görs helt enkelt genom att tömma vattentanken, och därefter inaktivera luftfuktarfunktionen direkt på enheten.

Utvalda fördelar med Philips AC4080/10 Air Combi:

🔵 Kombinerad luftrenare och luftfuktare
🔵 Särskilt lämplig för hem med allergiker
🔵 Sensor som mäter luftkvaliteten
🔵 Möjlighet att använda en timerfunktion


DYSON AM10

 DYSON AM10

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 649,00 Kr. 0,00 Kr. 4 649,00 Kr. Läs mer
4 890,00 Kr. 0,00 Kr. 4 890,00 Kr. Läs mer
5 455,00 Kr. 0,00 Kr. 5 455,00 Kr. Läs mer
5 769,00 Kr. 0,00 Kr. 5 769,00 Kr. Läs mer

 

Med denna modell från Dyson får du en intelligent klimatkontroll, som ser till att skapa ett behagligt inomhusklimat i ditt hem. Beroende på hur starkt luftflöde du vill har, kan du med denna modell få ända upp till 18 timmars oavbruten användning. Vattentanken har en kapacitet på 3 liter, och luftfuktaren är gjord så att det kan användas effektivt både under sommaren och vintern. På vintern kan den ställas in att avge en hygienisk dimma för att fukta luften, medan den på sommaren kan ställas in att avge en kraftig luftström för att kyla rummet. Med denna modell får du alltså en mångsidig luftfuktare som kan användas året runt.

Dyson AM 10 remoteTill skillnad från många andra modeller av luftfuktare, kontrolleras Dyson-modellen lätt med en fjärrkontroll. Med fjärrkontrollen kan du både styra hur kraftig luftströmmen ska vara och hur hög fuktnivån ska vara. Modellen är lämplig för rum på upp till 16 kvm, och så har den dessutom en timer, som kan ställas in på mellan 15 minuter och 9 timmar.

Patenterad reningsteknik och inbyggd klimatkontroll
Vattnet i luftfuktaren blir utsatt för ultraviolett ljus via en särskild patenterad reningsteknik. Rengöringscykeln är på hela tre minuter, och enligt tillverkaren ser den till att 99,9 % av alla bakterier i vattnet dräps, inklusive E.coli-bakterier. Du kan därför tryggt andas in ångan från luftfuktaren.

Modellens särskilda klimatkontroll mäter både temperaturen och luftfuktigheten, och reglerar båda så att det skapas ett så optimalt och behagligt inomhusklimat som möjligt. Hela processen sker genom att luftfuktaren suger in luft, mäter temperatur och luftfuktighet, och sedan blåser den ut renad luft, som projiceras ut i hela rummet med hjälp av Dysons särskilda Air Multiplier-teknik. Modellen skapar samtidigt en kraftig luftström, så den renade och fuktade luften, och ett hygieniskt dis jämnt fördelar sig i hela rummet.

Dyson AM10 är särskilt lämplig till hem med astmatiker och allergiker, och modellen är en av de enda luftfuktare på marknaden som är godkänd av brittiska Skin Health Alliance.

Utvalda fördelar med Dyson AM10:

🔵 Dubbel funktion under hela året
🔵 Upp till 18 timmars kontinuerlig användning
🔵 Särskilt lämplig för hem med astmatiker och allergiker
🔵 Effektiv reningsteknik som dräper 99.9% av alla bakterier i vattnet
🔵 Inbyggd temperatur- och luftfuktighetsmätare

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Dyson AM10:

https://www.youtube.com/watch?v=rnBveQEwQ4w


Stadler Form Oskar luftfuktare

Stadler Form Oskar

 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 785,00 Kr. 0,00 Kr. 2 785,00 Kr. Läs mer

 

Denna luftfuktare är en av de mest energieffektiva på marknaden. Den ger på ett effektivt sätt ett bättre inomhusklimat, samtidigt som den håller sin energiförbrukning på ett absolut minimum.

Oskar kan användas i rum på upp till 40 kvm, och har en vattentank med en kapacitet på 3,5 liter. Modellen har en integrerad hygrostat, som används för övervakning och styrning av luftfuktigheten, och därmed säkerställs en så optimal inomhusmiljö som möjligt. Luftfuktaren kan användas både om dagen och om natten. Modellen har även en dedikerad nattfunktion, där lyset i luftfuktaren dämpas, så att det inte stör din nattsömn. Skulle vattentanken få slut på vatten under användning, så stängs luftfuktaren automatiskt av. Så du behöver inte oroa dig för att motorn tar skada av att köras på tom tank, eller att elräkningen skenar iväg, om du vill använda luftfuktaren på natten.

Stadler Antibakteriellt vattenfilter och ånga med doft
Modellen har dessutom ett antibakteriellt vattenfilter som ser till att alla bakterier absorberas, och därmed inte sprids i ditt hem. När tanken får slut på vatten, så fylls den lätt via en liten lucka på sidan av luftfuktaren. Om du vill, är det även möjligt att tillsätta doft i den ånga som sprids från luftfuktaren. Den önskade doften tillsätts enkelt i en liten doftlåda, titta eventuellt på videon här nedanför för en demonstration.

Med Stadler Form Oskar luftfuktare får du en elegant, kompakt, och effektiv luftfuktare, som ser till att skapa det bästa klimatet i ditt hem.

Utvalda fördelar med Stadler Form Oskar luftfuktare:

🔵 Räckvidd på upp till 40 kvm
🔵 Möjlighet att tillsätta doft
🔵 Mycket energieffektiv
🔵 Nattfunktion
🔵 Inbyggd hygrometer

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Stadler Form Oskar:

https://youtu.be/G3LszeLrcr8

Beurer LB 44

Bra användarrecensioner


Beurer LB 44

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
597,00 Kr. 0,00 Kr. 597,00 Kr. Läs mer
749,00 Kr. 0,00 Kr. 749,00 Kr. Läs mer
950,00 Kr. 0,00 Kr. 950,00 Kr. Läs mer

 

Luftfuktaren Beurer LB 44 har fått positiva recensioner av konsumenterna. I de olika recensionerna kan man till exempel se att användarna tycker otroligt bra om modellens användarvänlighet och prestanda, och enligt användarna finns det dessutom inga direkta nackdelar med den här modellen.

Beurer LB 44 är en vit luftfuktare med en diskret design, och den kan därför utan problem stå framme i hemmet utan att dra uppmärksamhet från resten av inredningen.

Den här luftfuktaren fungerar genom att vibrationer frigör små droppar från vattenytan, och den fuktiga luften leds sedan ut i rummet med luftströmmen från en fläkt.

Tystgående luftfuktare med praktiska funktioner
Beurer LB 44 är en tystgående luftfuktare och kan därför utan problem användas i sovrummet. Den här luftfuktaren är nämligen utrustad med en ultraljudsteknik som hjälper till att minska modellens ljudnivå.

Beurer LB 44 har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel en automatisk avstängningsfunktion som stänger av luftfuktaren om det tar slut vatten i vattentanken.

Den här luftfuktaren passar bra i alla rum med en storlek på upp till 25 kvadratmeter och kan frigöra 7,2 liter fukt per dag. Modellen har en löstagbar vattentank som rymmer 2,8 liter, och eftersom att vattennivån alltid är synlig kan man enkelt se när vattnet börjar ta slut. Den här modellen kan frigöra upp till 220 ml vatten per timme.

Låg energiförbrukning och steglös justering
Luftfuktaren Beurer LB 44 har en låg energiförbrukning på 25 watt och kan därmed användas utan att man behöver oroa sig för höga elkostnader.

Eftersom att Beurer LB 44 är steglöst justerbar är det dessutom enkelt att ställa in och anpassa maskinen till sina egna behov.

Den här luftfuktaren väger 1,5 kg och kan därför enkelt flyttas runt om man vill använda maskinen i olika rum.

När man köper Beurer LB 44 ingår det en rengöringsborste, och man kan även köpa till fler tillbehör om man vill.

Utvalda fördelar med Beurer LB 44:

🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Tystgående modell som kan användas i sovrummet
🔵 Automatisk avstängning
🔵 Löstagbar vattenbehållare

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB 44:

https://www.youtube.com/watch?v=2kmjkGomObU

Beurer LB 37

Beurer LB 37

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
587,00 Kr. 0,00 Kr. 587,00 Kr. Läs mer
602,00 Kr. 0,00 Kr. 602,00 Kr. Läs mer
638,00 Kr. 0,00 Kr. 638,00 Kr. Läs mer

 

Beurer LB 37 är en praktisk och användarvänlig luftfuktare. Modellen har en löstagbar vattentank på 2 liter, och man kan alltid se vattennivån på själva behållaren. Den här luftfuktaren är lämplig för rum på upp till 20 kvadratmeter och kan förånga upp till 200 ml vatten per timme. Modellen är därför perfekt för mindre rum, till exempel kök och sovrum.

Den här modellen återfuktar luften med ultraljud som frigör små droppar från vattenytan. Dessa vattendroppar skickas sedan ut i rummet med hjälp av en fläkt, och eftersom att luftfuktigheten i rummet ökar kan detta även förbättra inomhusklimatet.

Energisnål luftfuktare med nattläge
Tack vare ultraljudstekniken förångar Beurer LB 37 vattnet både tyst och strömsnålt. Det här är nämligen en energieffektiv luftfuktare med låg elförbrukning och en effekt på 20 watt.

Beurer LB 37 har även ett nattläge som gör att maskinen kör på den lägsta nivån. När nattläget aktiveras släcks dessutom lampan på startknappen för att man inte ska störas av varken ljud eller ljus under natten. Denna funktion innebär även att man kan använda den här modellen i sovrummet.

Kompakt modell med olika lägen och automatisk avstängning
Eftersom att den här luftfuktaren är både kompakt och elegant kan modellen placeras nästan var som helst i hemmet utan att bli ett störningsmoment. Luftfuktaren väger dessutom bara lite mer än ett kilo och kan därför lätt flyttas runt om man vill använda den i flera olika rum.

Beurer LB 37 har två olika förångningslägen, och man kan dessutom justera luftfuktaren steglöst för att anpassa modellen till sina egna behov.

Beurer LB 37 har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som gör att luftfuktaren stänger av automatiskt om vattnet tar slut i vattentanken.

Kan användas med aromaoljor
När man använder Beurer LB 37 kan man även tillsätta aromaoljor för att sprida en specifik doft i hemmet. Det finns olika aromaoljor att köpa, och dessa ska användas tillsammans med aromamattorna som ingår när man köper luftfuktaren.

Man behöver dessutom bara tillsätta några droppar olja på aromamattorna för att luftfuktaren ska sprida doften i rummet.

När man köper den här luftfuktaren ingår det även en rengöringsborste. Om man har hårt vatten hemma kan man även köpa ett filter till maskinen för att undvika kalkavlagringar.

Utvalda fördelar med Beurer LB 37:

🔵 Nattläge
🔵 Kan användas med aromaoljor
🔵 Energisnål modell
🔵 Automatisk avstängning

Här nedanför kan du se en kort presentationsvideo av Beurer LB 37:

https://www.youtube.com/watch?v=gTbZo2-Uu7g

Behöver du en luftfuktar?

När du värmer upp ditt hem, blir luften automatiskt torrare, vilket kan leda till en obekväm inomhusmiljö. Även luftkonditionering, som många nog har på sina arbetsplatser, kan skapa ett inomhusklimat med en extremt torr luft. Det är inte bara vi människor som plågas av den torra luften, också möbler och plantor trivs betydligt bättre i hög luftfuktighet. Det spelar ingen roll vilken källa du använder för uppvärmning, då både element, värmepumpar, och kaminer har samma effekt. Ett torrt inomhusklimat kan medföra problem som torra ögon och hud, samt torra slemhinnor, och medan vissa människor knappt märker någon skillnad, kan det för andra innebära stora obehag.

Särskilt på vintern är luften i våra hem, och på vår arbetsplats extra torr, vilket för vissa kan leda till obehag i näsa och svalg. Torr luft kan därför ge en stor irritation för dina andningsorgan, och förvärra existerande problem – även om du inte har några medicinska problem. Ett sätt att få bukt med den torra luften och tillhörande problem, är naturligtvis att göra luften mindre torr. Enligt lungspecialister kan en luftfuktare vara ett ytterst effektivt verktyg för att övervinna andningsproblem som orsakats av just för torr luft. Användning av en luftfuktare kan särskilt lindra en kroniskt rinnande näsa, symtom på hösnuva, utbrott av astma och allergi, torr hals, och problem med täppt näsa. En luftfuktare gör helt enkelt luften fuktigare, och därmed blir det lättare för en person med astma, allergi, eller en luftvägsinfektion att andas, och många upplever även att deras slemhinnor inte är lika torra.

Lider du av astma eller allergi, så är ett bra inomhusklimat särskilt viktigt. När man talar om luftförorening och dålig luft, tänker man ofta på vår utemiljö och på avgaser från bilar, fabriker, och skorstenar. Enligt Norges Astma- och Allergiförbund, är det dock ofta i vårt eget hem den dåliga luften är värst. Dålig ventilation i hemmet innebär att exempelvis pollen, damm, rök, kvalster, kemikalier, päls, allergener, och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan förblir i huset. Är du utsatt för dålig luft inomhus under en längre period, kan detta både orsaka astma och allergi, samt förvärra existerande symtom. Det är därför viktigt att alltid ha god ventilation, för att därmed upprätthålla en bra inomhusmiljö.

Räcker det inte att vädra, kan en luftrenare som filtrerar bort partiklar och orenheter ur luften, enligt svenska Astma- och Allergilinjen, göra livet lite behagligare för astmatiker och allergiker, när sjukdomen är som värst. I kombination med luftrenaren kan man även använda en luftfuktare, som ytterligare förbättrar inomhusklimatet. En luftfuktare skapar nämligen ånga som absorberas in i luften i det rum den sprids i, och därmed tillförs det fukt till både hud, näsa, andningsorgan, plantor, och möbler.

Om du väljer att använda en luftfuktare kan det vara en bra idé att hålla ett öga på luftfuktigheten med en hygrometer – som just mäter luftfuktigheten. LIksom att luften inte ska bli för torr, är det heller inte bra om den blir för fuktig. För hög luftfuktighet kan leda till gynnsamma miljöer för kvalster, bakterier, och mögel i hemmet, vilket kan orsaka eller förvärra allergiska symtom.

Väljer man att investera i en luftfuktare, så är det viktigt att byta vatten ofta och se till att alla filter och själva maskinen är rena, så att du slipper bakterier och mögel. Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan faktiskt leda till astma och allergisymtom även hos friska människor, och i värsta fall kan det orsaka lunginfektioner.

En luftfuktare kan alltså vara en bra idé i synnerhet om du upplever obehag som torra ögon och hud, eller torra slemhinnor och luftvägar, som orsakas av ett torrt klimat.


Hur hög bör luftfuktigheten vara i hemmet? 

Luftfuktighet är helt enkelt ett mått för hur mycket vattenånga luften innehåller. Det är svårt att säga exakt vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa, men liksom för låg luftfuktighet kan orsaka besvär, så kan för hög luftfuktighet i hemmet också vara ett problem. Hög luftfuktighet kan nämligen leda till flera allvarliga saker, som mögel och fuktskador, och det kan även orsaka huvudvärk och allergier. Så väljer du att investera i en luftfuktare, bör du vara medveten om vad fuktnivån i ditt hem ligger på.

Enligt den danska organisationen Bolius, som riktar sig till husägare, så bör luftfuktigheten ligga under 40-45 % på vintern, medan den om sommaren bör ligga under 60-65 %. Med en hygrometer kan du lätt mäta fuktigheten i luften, och justera den därefter. Det är helt avgörande för ditt välbefinnande i hemmet, att luftfuktigheten ligger på en optimal nivå. Blir nivån för hög, kan det ge en grogrund för både kvalster, och i värsta fall mögel.

Bolius har fem tips för hur du bäst upprätthåller en bra luftfuktighet i hemmet:

1) Vädra med korsdrag flera gånger om dagen – Vädring är något av det bästa du kan göra för att hålla fukten ute ur ditt hem.

2) Vädra extra mycket när uppvärmningsperioden börjar – Möbler, mattor, och golv tar under sommaren upp fukt från luften. När det blir vinter och luftfuktigheten sjunker, så avger möblerna fukt för att återigen komma i balans med luften.

3) Vädra ordentligt i tvättstugan – Både torktumlare och tvättmaskiner avger väldigt mycket fukt.

4) Undvik att ha ouppvärmda rum – När varm luft kommer in i ett ouppvärmt rum, stiger luftfuktigheten och det kan bildas kondens.

5) Ge luften fri passage genom galler och ventiler – Se till att dina ventilationsöppningar är rena och väl fungerande.

Du kan läsa mer om ovanstående punkter, och flera andra goda råd för ett bra inomhusklimat på danska Bolius’ egen hemsida.

Det danska Astma och Allergiförbundet påpekar också vikten av att din bostads luftfuktighet inte blir varken för hög eller för låg. Det kan nämligen vara en helt avgörande faktor för ditt välmående, att det är rätt mängd fukt i luften. Anledningen till att torr luft är så dålig för dina allergier är att det irriterar dina näsgångar och potentiellt kan leda till en bihåleinflammation. Torr luft kan dessutom få din kropp att producera mer slem än nödvändigt, vilket kan vara särskilt besvärande om du har astma. Såsom nämnt ovan, kan fukt även ge gynnsamma villkor för kvalster och i värsta fall mögel. Så det gäller att hitta den helt rätta balansen, varför det rekommenderas att även investera i en hygrometer, om du köper en luftfuktare.

Tips för användning av luftfuktare

Liksom för torr luft kan ge ett dåligt inomhusklimat, så kan för hög luftfuktighet också innebära en dålig inomhusmiljö. Om du använder en luftfuktare bör du hålla ett öga på luftfuktigheten i rummet, så att den inte blir för hög. Flera modeller av luftfuktare har inbyggda hygrostater som mäter luftfuktighet, och är så inte fallet, så kan de köpas relativt billigt i olika byggbutiker.

Rengöring av din luftfuktare är en annan viktig punkt. Beroende på vilka filter- och rengöringssystem din luftfuktare har, bör den rengöras ofta, då det kan växa bakterier i stillastående vatten. Se till att byta ut vattnet ofta, och se till att alla filter är rena. Ånga från en smutsig luftfuktare kan leda till astma- och allergibesvär, och i värsta fall luftvägsinfektioner. Du kan läsa fler tips om hur du använder en luftfuktare i hemmet här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse