Bästa Läsglasögonen Test: Så väljer du rätt par snygga läsglasögon

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Är du i behov av läsglasögon? Många vet inte att de behöver läsglasögon förrän det är för sent. Ofta börjar det med att man får problem med att läsa liten text eller att se närliggande föremål. Om detta låter som du kan det vara dags för läsglasögon. I vårt sortiment finns ett brett urval av olika läsglasögon att välja mellan, inklusive herr- och dammodeller. Vi har även en mängd olika färger och material, så att du kan hitta det perfekta paret för dina behov. Dessutom är våra läsglasögon prisvärda och tillverkade av kvalitetsmaterial som håller länge.

Vad är viktigt att tänka på när du köper läsglasögon?

Ramform
Fel ramform kan orsaka huvudvärk och göra att glasögonen glider ner i näsan. De tre vanligaste formerna är ovala, runda och rektangulära. Ovala ramar anses vara de mest mångsidiga och kan användas för läsning eller som solglasögon. Runda ramar är också mångsidiga, och tenderar att vara mer stilrena, medan rektangulära ramar är bäst för läsning, eftersom de ger ett bredare synfält. När du väljer läsglasögon är det viktigt att ta hänsyn till din ansiktsform.

Olika ansiktsformer passar som regel bäst med olika ramformer. Om du har ett ovalt ansikte kan läsglasögon med runda eller ovala linser hjälpa till att mjuka upp dina drag. Om du har ett runt ansikte kan läsglasögon med rektangulära linser hjälpa dig att förlänga ditt utseende. Och om du har ett rektangulärt ansikte kan läsglasögon med runda eller ovala linser hjälpa dig att ge mer kurvor. I slutändan är de bästa läsglasögonen de som smickrar ditt ansikte och får dig att känna dig bekväm och säker.

Typ av lins
Det finns tre huvudtyper av läsglasögon: enkelslipade, bifokala och progressiva läsglasögon. Enkelslipade glasögon är den enklaste typen av läsglasögon, och de kan användas för både närsynthet och översynthet. Bifokala linser har två olika områden för när- och fjärrseende, medan progressiva linser har en gradvis övergång mellan de två.

Varje typ av läslins har sina egna för- och nackdelar, och det är viktigt att du väljer den som bäst passar dina behov. Om du endast behöver läsglasögon för närbildsarbete kan enkelslipade linser vara det bästa alternativet. Om du däremot behöver läsglasögon för både när- och fjärrseende kan bifokala eller progressiva linser vara ett bättre val. Oavsett vilken typ av läsglasögon du väljer bör du alltid rådfråga en ögonläkare för att säkerställa rätt val för dig. 

Material
När det gäller läsglasögon kan du vanligtvis hitta ramar som är tillverkade av något av dessa material: plast, metall eller titan. Plastbågar är det lättaste och billigaste alternativet. De är även mest bekväma för personer med känslig hud. Plast kan dock gå sönder lättare än andra material. Metallramar är lite tyngre än plast men är som regel mer hållbara och ofta snyggare. Titanbågar är ännu starkare och mer hållbara än metallbågar men har en högre prislapp. 

Pris
Ramarna och linserna är glasögonens huvudkomponenter, och priset varierar beroende på vilka material som används och kvaliteten på utförandet. Dyrare modeller kostar cirka 1500 kronor och inkluderar vanligtvis titanramar, medan budgetalternativet kostar cirka 300 kronor och är gjorda av plast. Dessutom gör specialfunktioner som antireflexbehandling och reptåliga linser att priset blir dyrare. En tumregel är att dyrare glasögon oftast har bättre kvalitet och hållbarhet, och därför gäller det att hitta en balans som passar din budget. 

Användar- och expertrecensioner
Genom att läsa recensioner från andra som köpt läsglasögon kan du få en bättre känsla för vilka par som är bekväma och snygga. Du kan också ta reda på vilka par som ger bäst valuta för pengarna. Att läsa expertrecensioner kan dessutom hjälpa dig att begränsa dina val och fatta ett välgrundat beslut. För att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet har vi inkluderat recensionerna i vår artikel.

arrow-more


Adams Black – moderna snygga läsglasögon med flexibla gångjärn

Den största fördelen med Adams Black läsglasögon är att de är utrustade med flexibla gångjärn, vilket gör dem mer bekväma att bära eftersom de anpassar sig till ansiktsformen. De är perfekta för dig som vill ha en mer dominant glasögonbåge med justerbar funktion.

 • Flexibla gångjärn
 • Glasögonstyrka från +1 till +3,5
 • 100 dagars fri returrätt

Recension: En detaljerad recension av Adams Black

Adams Black läsglasögon är ett snyggt och prisvärt alternativ för dig som behöver läsglasögon. Ramen klarar av mycket slitage, medan den rektangulära formen säkerställer att glasögonen sitter bekvämt på ditt ansikte. Läsglasögonen finns i olika styrkor, från +1 till +3,5. Detta gör att du kan hitta det perfekta paret för just dina behov.
Läsglasögonen har en antistatisk och vattenavvisande design som håller dina glasögon rena och klara. Detta hjälper till att bibehålla skärpan och gör att dina glasögon förblir i gott skick under en längre tid.

Innan du köper ett par läsglasögon från Luxreader kan du prova dem genom ett AI-verktyg. På så sätt kan du se hur glasögonen ser ut i ditt ansikte och avgöra om de passar dig. Du kan även använda dig av stilguiden och det kostnadsfria syntestet som erbjuds av Luxreader för att hitta de perfekta läsglasögonen för dina behov. Om du inte skulle vara nöjd med ditt köp kan du returnera dem inom 100 dagar.

Fördelar

 • CE-godkända
 • Allergivänliga
 • Antistatisk och vattenavvisande design
 • Möjlighet att prova läsglasögonen genom AR (augmented reality)
 • Stilguide och gratis syntest ingår
Nackdelar

 • Rengöringsduk ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Adams Black läsglasögon är ett bra val för dig som vill ha ett par snygga och funktionella glasögon. Adams Black läsglasögon är CE-godkända, vilket innebär att de har certifierats för att uppfylla alla nödvändiga säkerhets- och kvalitetsstandarder. De är dessutom allergivänliga, vilket gör dem till ett bra val för känsliga personer. Glasögonen levereras dock inte med en rengöringsduk, vilket ses som en nackdel av vissa. Överlag rekommenderar vi dock ändå dessa läsglasögon på grund av deras snygga design och glasets säkerhetsfunktioner.

Specifikationer:
Design: Rektangulär
Material: Naturlig acetat
Styrka: från +1 till +3,5


Ray-Ban RX6465 Jack – läsglasögon med UV-skydd

Den största fördelen med dessa läsglasögon är att de har en metallram, vilket gör dem mer hållbara än andra läsglasögon på marknaden. Dessa läsglasögon passar dig som vill ha klassiska rundformade läsglasögon som håller i många år.

 • Metallram
 • Linser av premiumkvalitet
 • UV-skydd på båda sidor

Recension: En detaljerad recension av Ray-Ban RX6465 Jack

Ray-Ban RX6465 läsglasögon är det perfekta valet för dig som vill ha kvalitet, stil och UV-skydd i ett och samma par glasögon. UV-skydd är en viktig egenskap hos läsglasögon, eftersom det hjälper till att skydda dina ögon från solens skadliga strålar. Dessa läsglasögon från Ray-Ban har UV-skydd på båda sidor, vilket innebär att dina ögon kommer att skyddas från solen oavsett åt vilket håll du tittar. Detta passar särskilt bra för dig som tillbringar mycket tid med att läsa utomhus eller i starkt solljus.

Läsglasögonen har ett brett synfält, vilket är viktigt för att kunna se tydligt i alla riktningar. Detta är en bra egenskap för dem som behöver läsa eller arbeta i olika positioner, eftersom det eliminerar behovet av att ständigt flytta runt huvudet för att få en tydlig syn. Läsglasögonens ram är dessutom korrosionsbeständig, vilket innebär att ytan kommer att hålla sig skinande under lång tid.

Vad säger användare och experter om Ray-Ban RX6465 Jack?

Dessa läsglasögon har fått ett betyg på 4,7 av 5 på Googles sammanställning av användarrecensioner i olika butiker. Det höga betyget beror sannolikt på glasögonens förmåga att ge användaren en tydlig läsupplevelse. Glasögonen är också bekväma att bära, vilket är ytterligare en trolig anledning till att de fått så höga betyg.

Fördelar

 • Extra brett synfält
 • Finns i många ramfärger
 • Perfekt val särskilt för kantiga och hjärtformade ansikten
 • Korrosionsbeständig ram
Nackdelar

 • Högre prisklass
 • För lätt modell för vissa personer

Konsumentmagasinets bedömning

Ray-Ban RX6465 är ett bra val för läsglasögon, särskilt om du har ett fyrkantigt eller hjärtformat ansikte. De finns i många olika ramfärger och stilar för att du ska kunna hitta det perfekta paret för din ansiktsform och personliga stil. Linserna är dessutom tillverkade av högsta kvalitet, så att du kan se tydligt och bekvämt.

Ramarna kan dock vara för lätta för vissa personer, och prisklassen är högre än genomsnittet. Sammantaget tycker vi att RX6465 är ett premiumval på grund av dess extra UV-skydd och hållbara ram.

Specifikationer:
Design: Flera designval
Rammaterial: Metall


Morgan Black – hypoallergena läsglasögon med härdat glas


Den främsta fördelen med Morgan Black läsglasögon är att de ger dig ett mer sofistikerat och elegant uttryck. De är perfekta för dig som vill mjuka upp dina ansiktsdrag och samtidigt få ett par läsglasögon för vardagligt bruk.

 • Elegant och sofistikerat uttryck
 • Härdat glas med reptäckande skydd
 • Hypoallergena

Recension: En detaljerad recension av Morgan Black

Morgan Black läsglasögon finns i styrkor från +1,00 till +3,50, vilket gör att du kan hitta det perfekta paret för dina behov. De är tillverkade med härdat glas med repskydd, vilket innebär att det är extra hållbart och kan motstå repor. Detta är en särskilt bra egenskap för dig som bär läsglasögon regelbundet, eftersom det kan bidra till att de ser nya ut under längre tid.

Läsglasögonen är dessutom hypoallergena, vilket innebär att de inte riskerar att orsaka några allergiska reaktioner. Detta är en viktig aspekt för personer som är känsliga för vissa material, eftersom det kan vara svårt att hitta glasögon som inte orsakar någon typ av allergisk reaktion.

Eftersom dessa läsglasögon är tillverkade av högkvalitativ och naturlig acetat är de perfekta för allergiker. Dessutom kan du prova glasögonen via en AR-funktion innan du bestämmer dig. På så vis kan du se hur de ser ut på ditt ansikte och avgöra om de passar dig.

Fördelar

 • Lättviktslinser med enkel slipning från +1,00 upp till +3,50.
 • Du kan prova glasögonen genom AR innan köp
 • Flexibla gångjärn
 • Högkvalitativt material med naturlig acetat
Nackdelar

 • Rengöringsduk ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Lätta linser och flexibla gångjärn gör Morgan Black läsglasögon enkla och bekväma att bära. Den svarta ramen är både snygg och mångsidig, vilket gör dessa glasögon perfekta för alla tillfällen. Den enda nackdelen är att de inte levereras med en rengöringsduk, vilket gör att du måste köpa en separat om du vill hålla dem rena och fria från repor. Överlag konstaterar vi att Morgan Black är läsglasögon ett utmärkt val för alla som letar efter ett par snygga och bekväma läsglasögon.

Specifikationer:
Design: Rund
Rammaterial: Naturlig acetat
Styrka: från +1 till +3,5


Oakley Holbrook Rx – läsglasögon med trepunktsanpassningssystem

 


Den största fördelen med Oakley Holbrook Rx läsglasögon är att de är extremt eleganta och välgjorda i sin design. De är perfekta för aktiva män som vill ha ett par elegant läsglasögon som passar till alla klädval och tillfällen.

 • Elegant full-rim-modell
 • Tillverkad med ett trepunktsanpassningssystem
 • Finns i flera olika varianter

Recension: En detaljerad recension av Oakley Holbrook Rx

Oakley Holbrook Rx har RX-linser med avancerat skydd, vilket innebär att de kan skydda dina ögon från solens skadliga UV-strålar. Detta är viktigt eftersom det kan hjälpa till att förebygga ögonskador och hålla din syn frisk.

Dessutom har läsglasögonen ett trepunktsanpassningssystem som garanterar en bekvämare och mer stabil passform. Detta system använder tre kontaktpunkter på ramen för att hålla glasögonen på plats, vilket minskar risken för att glasögonen rör på sig eller glider av.

Detta gör dem till ett bra val för dem som behöver korrigeringslinser och vill ha glasögon som håller sig på plats när de läser. Den här modellen har ramar som endast berör punkter på ditt huvud, vilket bidrar till en bekvämare passform och förhindrar tryck på din näsa eller öron. Dessa läsglasögon finns dessutom i flera olika varianter, vilket gör att du kan hitta det perfekta paret läsglasögon för dina behov.

Vad säger användare och experter om Oakley Holbrook Rx?

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner i olika butiker har läsglasögonen ett genomsnittligt betyg på 4,6 på en femgradig skala. Kunderna uppskattar att läsglasögon kan användas för flera olika ändamål och att de finns i en mängd olika designval. Vissa recensenter tycker att priserna är en aning för höga, men majoriteten av kunderna skulle ändå rekommendera dessa läsglasögon.

Fördelar

 • Perfekt val särskilt för runda, ovala och hjärtformade ansikten.
 • Lätt och bekväm passform
 • Avancerat skydd med RX-linser
Nackdelar

 • En aning för stora för vissa personer

Konsumentmagasinets bedömning

Om du letar efter ett par bra läsglasögon som sitter bra och är bekväma att bära kan de från Oakley Holbrook Rx vara perfekta för dig. De har en lättviktsdesign och passar personer med runda, ovala eller hjärtformade ansikten. De kan dock vara för stora för vissa personer, men överlag är dessa glasögon ett perfekt val för aktiva män som behöver optisk korrigering när de är på språng.

Specifikationer:
Design: Fyrkantig


Miller Gold – Snygga läsglasögon med ram i rostfritt stål


Läsglasögonen Miller Gold är för dig som vill ha en diskret och enkel ram. Den största fördelen med dessa glasögon är att de har en tidlös och klassisk design, vilket gör dem perfekta för alla tillfällen.

 • Tidlös och klassisk design
 • Härdade linser med repskydd
 • Ändspets i acetat

Recension: En detaljerad recension av Miller Gold

Läsglasögonen har härdade linser med skydd från repor, vilket innebär att de kommer att kunna stå emot mycket slitage och repor. Detta är en bra egenskap för alla som bär läsglasögon ofta, eftersom det bidrar till att hålla glasögonen i gott skick under lång tid. Ramen är tillverkad av rostfritt stål, vilket ger glasögonen en stark och hållbar konstruktion.

Detta gör glasögonen perfekta för daglig användning, eftersom de klarar av de hårda påfrestningarna vid regelbunden användning. Ändarna av acetat ger dessutom ett snyggt och sofistikerat utseende. Sist men inte minst kan du prova dessa glasögon genom en AR-funktion innan köp, vilket är ett bra sätt att se om de passar just dig.

Fördelar

 • Styrka +1 till +3,50
 • Enkelslipade
 • Rostfritt stål
 • Möjlighet att prova glasögonen genom AR innan köp
 • 100 dagars fri retur
Nackdelar

 • Rengöringsduk ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Miller Gold läsglasögon finns i styrkor från +1 till +3,50, vilket gör att de passar de allra flesta. Dessutom erbjuder de 100 dagars fri returrätt, vilket är bra om du inte skulle vara helt nöjd med ditt köp. En möjlig nackdel med dessa läsglasögon är att en rengöringsduk inte ingår. Detta kan göra det svårt att hålla glasögonen rena och fria från kladd och fingeravtryck. På det hela taget anser vi att dessa läsglasögon är ett utmärkt val för alla som söker klassisk stil och bra styrkealternativ.

Specifikationer:
Design: Rund
Rammaterial: Rostfritt stål
Styrka: från +1 till +3,5


Hur dimensionerar man läsglasögon?

Det finns några faktorer att ta hänsyn till när man dimensionerar läsglasögon. Den första är pupilläravståndet, även kallat PD. Detta är avståndet i millimeter mellan mitten av din vänstra pupill och mitten av din högra pupill. Förutom PD finns det några andra faktorer att tänka på när du väljer läsglasögon. Dessa inkluderar:

Ögonstorlek: Detta är bredden på dina ögon i millimeter, och det anges vanligtvis på ditt recept som “Sphere” (eller S). Din ögonstorlek varierar från cirka 48 mm-60 mm – genomsnittet är 54 mm – och hjälper till att avgöra vilken storlek på ramarna som passar bäst på ditt ansikte.

Storlek på bryggan: Det här är avståndet i millimeter mellan glasögonens linser, och det brukar anges på ditt recept som “Bridge” (eller B). En bekväm passform för de flesta människor ligger mellan 14 mm och 24 mm – genomsnittet är 17 mm – men detta kan variera beroende på ansiktsstruktur och personliga preferenser.

Tinningarnas bredd: Detta mäter hur breda tinningarna är och anges vanligtvis som “Temple” (eller T). En bra tumregel är att tinningarnas ‘armar’ ska sträcka sig från halva vägen över varje lins till strax bortom den punkt där öronkroken kröker sig runt bakom örat – vanligtvis runt 145 mm-155 mm för vuxna.

Hur väljer jag rätt läsglasögon?

Här är några saker att tänka på när du väljer läsglasögon:

 • Syntest: Detta är den viktigaste faktorn när du väljer läsglasögon. Se till att du konsulterar en optiker eller ögonläkare för att få rätt riktlinjer innan du köper läsglasögon.
 • Design på bågar: Precis som vanliga glasögon finns läsglasögon i många olika stilar. Vill du ha en traditionell metallram? En elegant och modern plastbåge? Något kul och färgglatt? Möjligheterna är oändliga.
 • Din ansiktsform: En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer läsglasögon är ansiktsformen. Ovala ansikten passar som regel med alla stilar, medan fyrkantiga ansikten passar bäst med rundare ramar.

Hur fungerar läsglasögon?

När du är i behov av läsglasögon innebär det att musklerna i dina ögon inte längre kan justera formen på dina ögonglober på samma sätt som tidigare. Detta beror på att ögonbottnarna blir hårdare och mindre elastiska när vi åldras. För att kunna se tydligt på nära håll måste din ögonglob vara rundare så att ljuset som kommer in genom pupillen kan fokuseras korrekt på din näthinna, vilket är den känsliga hinnan på baksidan av ögat genom vilken bilderna skickas till hjärnan.

Glasögon eller kontaktlinser med ett plustecken (+) framför siffran betyder att de hjälper dig att se bättre på nära håll. Ju högre siffran är, desto starkare är läsglasögonen. Till exempel betyder +1,50 att linserna är 1,5 gånger starkare än vad du normalt skulle se utan dem. De flesta människor kommer att behöva börja använda läsglasögon någon gång efter 40 års ålder, när ögonen börjar förlora en del av sin förmåga att ändra form. Detta kallas presbyopi och är en naturlig del av åldrandet. Du kan behöva använda läsglasögon för vissa aktiviteter men inte för andra (som att köra bil eller titta på TV). Eller så kanske du behöver dem hela tiden. Mycket beror på hur dålig din syn har blivit och vad du gör när du behöver synhjälp.

Hur vet man när man behöver läsglasögon?

Ena dagen läser du bra med, och nästa dag kisar du och anstränger dig för att se det tryckta. Om detta har hänt dig är det möjligt att du behöver läsglasögon. Här är några tecken på att det kan vara dags att rådgöra med din ögonläkare om att skaffa ett par läsglasögon:

 1. Du tappar ofta bort din plats när du läser.
 2. Du upptäcker att du läser långsammare än vanligt.
 3. Du måste hålla dina böcker eller tidskrifter närmare ansiktet än vanligt för att kunna läsa dem.
 4. Du får huvudvärk eller trötthet i ögonen efter att ha läst även en kortare tid.

Om du upplever något av dessa symtom är det dags att boka en tid hos din ögonläkare. Han eller hon kommer att kunna ge dig en professionell åsikt om huruvida du behöver läsglasögon eller inte och vid behov skriva ut ett par. Under tiden finns det några saker du kan göra för att göra läsningen lättare för dina ögon, till exempel öka teckenstorleken på dina elektroniska enheter eller se till att det finns gott om ljus när du läser.

När du köper läsglasögon bör du även överväga att investera i ett par blue light glasögon. De är effektiva för att skydda dina ögon från blått ljus. Dessutom får du ofta ett bra pris när du köper båda delarna samtidigt.


FAQ

Vad är läsglasögon?
Läsglasögon är speciella glasögon som hjälper en person att se bättre när han eller hon läser. Linserna i läsglasögon är starkare än linserna i vanliga glasögon. De flesta människor börjar behöva läsglasögon runt 40 års ålder. Detta beror på att musklerna inuti ögat börjar försvagas när man blir äldre. De försvagade musklerna gör det svårare för ögat att fokusera på nära objekt.
Hur vet man vilken styrka läsglasögon man ska skaffa?
Det kan vara knepigt att välja rätt styrka på läsglasögon. Om du väljer ett par som är för svaga måste du anstränga ögonen för att se. Detta kan leda till huvudvärk och trötthet. Om du å andra sidan väljer ett par som är för starka kan det hända att du ständigt måste justera dem på näsan eller skelna för att se. Det bästa sättet att hitta läsglasögon med rätt styrka är att besöka en optiker eller ögonläkare. De kommer att kunna utföra ett syntest och ordinera rätt styrka för dina behov.
Vilken är den lägsta styrkan på läsglasögon?
Den lägsta styrkan på läsglasögon är +1,0 dioptrier. Detta är den styrka som behövs för att korrigera närsynthet, eller svårighet att se saker på nära håll. Om du har +1,0 dioptrier närsynthet innebär det att du kan se föremål tydligt när de är en meter från dina ögon, men att de kommer att verka suddiga när de är närmare än så.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta