Kolsyremaskin – Bäst i test: Guide till de bästa kolsyremaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Med en kolsyremaskin gör du både dig själv och miljön en tjänst. Du har alltid tillgång till friskt kolsyrat vatten där hemma, utan att miljön belastas av en massa plastflaskor och burkar.

I denna artikel hittar du en genomgång av de bästa och mest testvinnande kolsyremaskinerna på marknaden just nu.

Vi har granskat en lång rad tester av de olika modellerna, så att du inte behöver göra detsamma, och i artikeln visar vi dig de bästa testvinnarna på marknaden.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


SodaStream Crystal – kolsyremaskin med stilren glasflaska

Toppbetyg hos tyska Testsieger.de 

SodaStream Crystal

.
Denna modell från SodaStream är en av de mest populära, och är efterföljaren till modellen “Penguin”. Den har, som en av de enda kolsyremaskiner, en design där man inte ser flaskan, då den är inne i en stängd behållare. Detta ger modellen ett mycket neutralt uttryck, och den passar lätt in i de flesta hem. Kolsyremaskinen får toppbetyg av tyska Testsieger, där modellen bland annat utmärker sig vad gäller design och användarvänlighet, då den är mycket enkel och lätt att både installera och använda.

Glasflaskan som används till att kolsyra vatten, har en kapacitet på 0,7 liter, och är så stilren att den lätt kan användas direkt till servering. SodaStream Crystal är också den enda SodaStream-modellen som har en glasflaska, som inte bara gör serveringen mer elegant, men som också är mycket praktisk, då flaskan kan köras i diskmaskinen. SodaStreams kolsyrepatroner ger upp till 60 liter kolsyrat vatten, beroende på hur mycket bubbel du vill ha i vattnet.

Fördelar med SodaStream Crystal:

  Enkel design med dold flaska
Stilren glasflaska som kan användas direkt till servering
Glasflaskan kan köras i diskmaskinen
Mycket användarvänlig

I videon nedanför kan du se en kort presentation av Sodastream Crystal och dess funktioner:

Om du vill kolla in fler modeller från Sodastream kan du läsa vårt test av Sodastream.


Aqvia Exclusive – mycket tyst kolsyremaskin 

Testvinnare hos Smartson
✅ Testvinnare hos norska Dinside.no
✅ Testvinnare hos danska Politiken

Aqvia Exclusive

.
Denna modell från Aqvia utmärker sig särskilt med sitt kraftiga brus och att den är mycket enkel att använda, och danska Politiken korar den till testvinnare just baserat på dessa två saker. I Politikens test har Aqvia redan efter fyra sekunder skapat kraftigt kolsyrat vatten, vilket är mycket snabbt. Testet betonar särskilt att maskinen är mycket lätt att använda, och att det är enkelt att variera mängden kolsyra, så att man får precis det brus man önskar i sitt vatten eller sin läsk. Dinside.no är eniga med Politiken och framhåller även de hur enkel maskinen är att använda, och att det också är mycket enkelt att reglera hur mycket kolsyra man vill tillsätta.

Kolsyremaskinen från Aqvia är elegant utformad i rostfritt stål. Den har snygga strömlinjeformade kanter, och ytan är även smutsavvisande. Enligt tillverkaren har de lagt särskilt mycket vikt vid att maskinen ska vara tillräckligt elegant för att inte behöva gömmas undan i ett skåp, utan istället kunna stå framme på köksbänken. Modellen är även sladdlös, vilket ger frihet att placera den precis där du vill. I deras test av kolsyremaskiner, framhäver Smartson särskilt Aqvias design, som de kallar för lyxig jämfört med de andra modellerna som ingick i testet.

Till kolsyremaskinen medföljer en Aqvia vattenflaska på 1 liter med lock och botten i stål, och en kolsyreflaska på 425 gram. En kolsyreflaska, eller patron som det också kallas, räcker till ca 60 liter vatten, beroende på hur kraftigt kolsyrat du vill att ditt vatten ska vara. Modellen är tyst vid användning, och är dessutom mycket enkel att rengöra.

Fördelar med Aqvia Exclusive kolsyremaskin:

 Möjlighet till extra kraftigt brus
Lätt att variera mängden kolsyra
Stilren och luxuös design
Mycket tyst

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Aqvia Exclusive:


Varför investera i en kolsyremaskin?

Har man en hög konsumtion av mineralvatten eller läsk, kan det snabbt bli ett tungt jobb att släpa flaskor från affären, och sedan retur till pant, samtidigt som du även belastar miljön med både burkar och plastflaskor.

Har du en egen kolsyremaskin, så underlättar du både för dig själv och miljön. En annan faktor som är värd att komma ihåg, är att med en egen kolsyremaskin styr du själv över vad som sätts i din läsk. Du kan alltså undvika en massa tillsatser, e-nummer, och konstiga sötningsmedel genom att göra ditt eget bubbelvatten och ersätta många av de konstgjorda tillsatserna med den äkta varan.

Att ha en kolsyremaskin stående i hemmet är inte bara användbart, många tycker även att det är både roligt och mysigt – särskilt om det finns barn i hemmet. Att brygga sitt eget bubbelvatten kan nämligen lätt bli en stor händelse för familjens minsta.

Bestäm själv smaken och mängden kolsyra
Om du investerar i en kolsyremaskin, finns det en mängd olika smaker som du kan tillsätta i ditt vatten. Det finns bland annat colasmak, jordgubb, blåbär, och mycket annat, och du kan lätt variera din läsk precis som du vill ha den.

Uttrycket “milt kolsyrad” är ofta ett försäljningsargument för bland annat mineralvatten, och detta milda bubbel kan vara en av anledningarna till varför en kolsyremaskin i hemmet kan ge extra mycket glädje. En av de bästa skälen att investera i en kolsyremaskin är just att du helt själv kan bestämma hur mycket kolsyra du vill ha.

Enligt livsmedelstekniker Lone Lysdal från danska Karolines Køkken, så ska en ordentlig kolsyremaskin kunna framställa kraftigt kolsyrat vatten. Kan maskinen det, så kan du alltid själv skruva ner och upp kolsyrenivån, och få det precis som du gillar bäst. Du kan läsa hela artikeln med Lone Lysdal här.

Gör nyttigare läsk
Vill du dricka något med lite mer smak än mineralvatten, och med lite mindre kalorier än läsk, så finns det också oräkneliga möjligheter med en kolsyremaskin. Du kan t.ex. tillsätta lite bär eller limeskivor i ditt bubbelvatten. Behöver du något som gör dig lite piggare, kan du göra din egen dryck med grönt te och bubblor. Hälsoexperten Omahro Cadogan har tagit fram ett recept på en slags läsk av grönt te, som sägs vara bra för både energinivån och hälsan. Du kan hitta hela receptet på grönt te med kolsyra här.

Gör en uppfriskande fruktdricka
Med din egen kolsyremaskin är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller smakvarianter. Om du tycker att bara vatten blir lite tråkigt, är det perfekt att tillsätta dina favoritbär eller-frukter i ditt vatten. Läsk blir aldrig nyttigt, oavsett om du gör den själv eller köper den färdig, så här finns ett gyllene tillfälle att byta ut läsken mot ett nyttigare alternativ.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


SodaStream Genesis

Testvinnare hos Smartson

SodaStream Genesis

.
Modellen Genesis från Sodastream uppnådde tillsammans med modellen Aqvia Exclusive en delad förstaplats i Smartsons stora test av kolsyremaskiner. Genesis utmärkte sig särskilt med att vara otroligt lättanvänd, och att ha en riktigt bra kolsyreeffekt. Även modellens design framhävs i testet, och får beröm för att vara elegant jämfört med många andra modeller. Smartson avsultar sitt test av modellen med slutsatsen att man med Genesis får en robust kolsyremaskin, som definitivt är värd pengarna.

Genesis är enkel och strömlinjeformad i sin design, och tar upp minimal plats i köket. Modellen är sladdlös, så du kan placera den precis där du vill, och lätt packa undan den i skåpet om den inte ska stå framme. Med kolsyremaskinen ingår en PET-flaska på en liter, och en patron med kolsyra som ger ca 60 liter bubbelvatten, beroende på hur kraftigt kolsyrat du vill ha det. En liten nackdel med modellen är att SodaStream PET-flaskorna inte tål maskindisk. Kolsyremaskinen utmärker sig mest av allt genom att vara otroligt lättanvänd, och med ett enkelt tryck på en knapp, har du bubbelvatten.

Fördelar med SodaStream Genesis kolsyremaskin:

 Riktigt bra kolsyreeffekt
Lätt att variera mängden kolsyra
Enkel och strömlinjeformad design
Mycket användarvänlig

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Sodastream Genesis och dess funktioner:


KitchenAid ARTISAN SodaStream

Testvinnare hos tyska Expertentesten.de
✅ Toppbetyg hos tyska Testberichte.de

KitchenAid ARTISAN SodaStream

 

.
Denna kolsyremaskin från KitchenAid utmärker sig i tester på design och användarvänlighet. Tyska Testberichte påpekar i deras genomgång av modellen, att maskinen är så lätt att använda, att även barn kan använda den utan hjälp. Med hjälp av maskinens handtag väljs den önskade mängden kolsyra snabbt, så du får enkelt precis den mängden brus du vill ha i ditt vatten. Vill du tillföra mer kolsyra, görs detta lätt genom ett upprepat tryck på handtaget. Den smarta kolsyremätaren på maskinens framsida visar dig exakt hur mycket kolsyra det är i ditt vatten, så när du hittar den nivå som passar dig, är det lätt att uppnå samma bubbelnivå varje gång.

Ett kännetecken för alla KitchenAid köksmaskiner är att de är gjorda av metall, och denna kolsyremaskin är inget undantag. Har man andra produkter från KitchenAid, så kommer man snabbt att känna igen de klassiska linjerna och färgerna i designen. Att modellen är tillverkad i samma material och design som många av KitchenAids andra köksmaskiner, återspeglas också i den enda negativa anmärkningen i båda testerna. Kolsyremaskinen väger nämligen 8,8 kilo, så det kan löna sig att hitta en bestämd plats till maskinen i köket. Om man bortser från vikten, så får designen mycket beröm, och modellen är en av de mest eleganta kolsyremaskiner på marknaden, samtidigt som den är robust, stabil, och lätt att rengöra.

Kolsyremaskinen är gjord i samarbete med SodaStream, och är därför också kompatibel med SodaStreams kolsyrepatroner, och den fungerar även med patroner från Aqvia. En kolsyrepatron ger upp till 60 liter kolsyrat vatten, beroende på hur kraftigt brus du vill ha. Kolsyremaskinen är dessutom sladdlös, och maskinens placering i köket är därför helt upp till dig. Istället för ström, så använder sig modellen av 3x AAA batterier.

Fördelar med KitchenAid ARTISAN Sodastream:

Display som visar nivån av kolsyra
Bra kolsyreeffekt
Gjord i KitchenAids klassiska design
Mycket användar- och barnvänlig


FAQ – Vanliga frågor

Vilka kolsyremaskinerna är bäst i test?

SodaStream Genesis, KitchenAid ARTISAN SodaStream och Aqvia Exclusive

Hur testas kolsyremaskinerna?

Kolsyremaskinerna bedöms baserat på hur effektivt de använder gaspatronerna samt deras användarvänlighet, ljudnivå och kvalitetsintryck.

Kan jag spara pengar med kolsyremaskin?

Med tanke på att en kolsyrepatron räcker till 60-130 liter läsk eller bubbelvatten finns det definitivt pengar att spara om du annars brukar köpa mycket läsk eller kolsyrat vatten på flaska.


Kolsyremaskin test – Dessa test har vi gått igenom

Smartson
Nättidningen Smartson har testat sju olika kolsyremaskiner. De olika modellerna installerades enligt de medföljande anvisningarna, och utrustades med kolsyrepatron och kallt vatten. Därefter bedömdes design, kvalitet, prestanda, och funktionalitet, och kolsyremaskinens kvalitet och upplevelse bedömdes i förhållande till dess pris. Du kan komma åt hela testet gratis här.

Dinside.no
Den norska nättidningen Dinside.no har testat två olika modeller av kolsyremaskiner. De två modellerna blev testade på användarvänlighet, design, och uthållighet. Även maskinernas ljudnivå och den plats de tar upp i köket ingick i bedömningen. Du kan läsa hela testet gratis här.

Politiken
Danska Politiken har i samarbete med livsmedelstekniker Lone Lysdal från Karolines Køkken testat tre olika kolsyremaskiner. Modellerna bedömdes i huvudsak efter deras förmåga att skapa kraftigt kolsyrat vatten, deras ljudnivå, och deras användarvänlighet. Du kan läsa hela testet gratis här.

Testberichte.de
Tyska Testberichte.de har gjort en grundlig genomgång av KitchenAids ARTISAN kolsyremaskin. Modellen blev bedömd på design, ljudnivå, driftsäkerhet, och användarvänlighet, och den fick toppbetyg i nästan allt. Du kan läsa testet gratis här.

Expertentesten.de
Den tyska nättidningen Expertentesten.de har gjort en grundlig genomgång av 10 olika modeller av kolsyremaskiner. Modellerna blev bedömda på allt från vikt och design, till kolsyre-dosering, användarvänlighet, och pris i förhållande till prestanda. Slutsatserna från testet är införda i ett enkelt och lättöverskådligt schema, och du kan komma åt hela testet gratis här.

Testsieger.de
Testsieger.de är ännu ett exempel på en tysk tidskrift som är specialiserad på insamling och korsreferering av testmaterial med syftet att generera ett jämförbart betyg för produkterna. Testsiger.de behandlar mycket elektronik- och hushållsprodukter, och tidskriften har bland annat gett en bra bedömning till modellen SodaStream Crystal. Du kan komma åt testet här

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta