Guide - Så fungerar tekniken i hörapparater

SENAST UPPDATERAD: mars 16, 2023.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

För dig med en hörselnedsättning kan en hörapparat vara livsnödvändig. Hörapparater botar inte hörselsvårigheter, men de kan avsevärt förbättra vardagen för dig som lider av nedsatt hörsel genom att underlätta din kommunikation.

För dig som ska välja hörapparat finns det många olika alternativ, och en och samma modell passar inte alla. Genom att förstå hur tekniken i hörapparater fungerar kan du fatta rätt beslut om vilken hörapparat som passar just dig. 

I den här artikeln hoppas vi att du ska få bättre förståelse för hur hörapparater fungerar och för vad du bör tänka på när du väljer en hörapparat.

Att rådgöra med en läkare eller audionom som specialiserar sig på hörselproblem är ett viktigt steg i processen att välja hörapparat. Hos specialisten genomför du en hörselbedömning för att fastställa vilken typ och grad av hörselnedsättning du har, och kan få en rekommendation på vilken hörapparat som passar dig. 

Så fungerar hörapparater

Hörapparater fungerar genom att ta upp ljud med en mikrofon, bearbeta ljudet med hjälp av en digital signalprocessor och sedan förstärka ljudet innan det levereras till örat. I den den digitala signalprocessorn omvandlas ljudvågor från mikrofonen till elektriska signaler. Processorn analyserar signalerna, filtrerar bort bakgrundsbrus och förstärker viktiga ljud som tal. Förstärkaren ökar sedan ljudets volym innan den skickar det till en mottagare som levererar ljudet direkt till ditt öra. Ljudet kan anpassas efter dina specifika behov och preferenser genom olika program och inställningar. Hörapparaten hjälper dig att höra bättre i olika miljöer, från tysta samtal till bullriga miljöer.

De olika komponenterna i en hörapparat

En hörapparat består av olika komponenter, var och en med en specifik funktion:

  1. Mikrofon – Hörapparatens mikrofon tar upp ljud och omvandlar dem till elektriska signaler.
  2. Digital signalprocessor (DSP) – DSP:n ansvarar för att analysera och bearbeta de elektriska signalerna, bland annat genom att filtrera bort bakgrundsbrus och förstärka tal.
  3. Förstärkare – Denna komponent ökar volymen på ljudsignalerna som tas emot.
  4. Mottagare – Mottagaren omvandlar den elektriska signalen tillbaka till ljud och skickar den vidare till örat.
  5. Batteri – Batteriet ger ström för att driva hörapparaten.

En hörapparat bearbetar ljud genom att fånga upp ljudvågor i en mikrofon och omvandla dem till elektriska signaler. De elektriska signalerna förstärks sedan till en nivå anpassad efter din hörselnedsättning. Den förstärkta signalen skickas till en digital signalprocessor (DSP) som analyserar ljudvågorna algoritmiskt. Med hjälp av olika algoritmer minskar DSP:n bakgrundsbrus och använder riktade mikrofoner för att fokusera på ljud från specifika riktningar.

Algoritmerna hjälper även DSP:n att balansera volymen på olika ljud, samt att justera och förstärka specifika frekvenser som är anpassade efter din hörselnedsättning. De bearbetade signalerna skickas sedan till en mottagare som åter omvandlar de elektriska signalerna till ljudvågor och skickar de vidare direkt till ditt öra. Algoritmerna hjälper även till att eliminera rundgång och visslingar. Många hörapparater kommer med kontroller som låter dig justera volym och andra inställningar utifrån dina behov och preferenser.

Olika typer av hörapparater

Det finns flera olika typer av hörapparater med olika unika egenskaper:

  • Behind-the-ear (BTE) – BTE apparater är hörapparater som sitter bakom örat och levererar ljud genom en slang eller örongjutning.
  • Receiver-in-canal (RIC) – RIC likar BTE apparater men har ett mindre hölje med en mottagare som ligger inne i hörselgången.
  • In-the-ear (ITE) – ITE apparater görs med en avgjutning av ditt öra för att ge en perfekt anpassad passform.
  • In-the-canal (ITC) – Sitter delvis i hörselgången.
  • Completely-In-Canal (CIC) – Sitter helt i hörselgången.

Så anpassas, avgjuts och programmeras hörapparater

Att programmera en hörapparat och anpassa den efter ditt öra och dina behov är viktigt för att se till att apparaten ger dig optimalt stöd. Processen omfattar vanligtvis följande steg:

  • Rådgivning: Tillsammans med en audionom som är en specialist på hörapparater diskuterar du dina behov för att avgöra vilken typ av hörapparat som passar dig bäst.
  • Öronavgjutning: Audionomen gör en avgjutning av ditt öra för att säkerställa att din hörapparat sitter bekvämt och korrekt.
  • Programmering: Audionomen hjälper dig att programmera din hörapparat och att ställa in rätt inställningar för just dig.
  • Kontroll: Audionomen utför regelbundna kontroller för att se till att din hörapparat fungerar korrekt, ger rätt typ av hörselförstärkning och bra ljudkvalitetet.

Det är viktigt att du är medveten om att din hörsel och livsstil förändras över tid och att du kan behöva justera inställningarna på din hörapparat. I början behöver många en invänjningsperiod för att bli bekväma med att bära hörapparat och det kan vara bra att träffa en audionom flera gånger för att få till rätt inställningar. 

Så underhåller du din hörapparat

Så underhåller och rengör du din hörapparat

Korrekt underhåll och skötsel är viktigt för att säkerställa din hörapparats optimala prestanda och livslängd. Att regelbundet rengöra och underhålla din hörapparat kan förebygga problem som rundgång, att apparaten täpps igen eller andra problem som kan påverka hörapparatens prestanda.

Nedan följer några allmänna tips för rengöring och skötsel av din hörapparat:

  1. Se till att hålla din hörapparat torr och fri från fukt, hög värme och direkt solljus.
  2. För att rengöra din hörapparat kan du ta hjälp av en mjuk, torr trasa för få bort öronvax eller annan smuts.
  3. För att rengöra mikrofon- och mottagarportarna kan du använd en borste med mjuka borst.
  4. Använd en vaxkrok för att få bort öronvax från öronavgjutningen eller slangen.
  5. Byt hörapparatens batterier regelbundet och se till att ha reservbatterier till hands.
  6. Förvara hörapparaten i sitt fodral när du inte använder den.

Så länge håller en hörapparat och då ska du byta ut den

Livslängden för en hörapparat kan variera beroende på typ, modell och hur väl den underhålls. I genomsnitt håller hörapparater i mellan tre och sju år.

Nedan har vi samlat några tecken på att din hörapparat kan behöva bytas ut:

  • Ljudkvaliteten och förstärkningen har försämrats
  • Hörapparaten ger ifrån sig konstiga ljud som rundgång eller statiskt brus
  • Hörapparaten har synliga skador, problem med batteriluckan eller andra delar
  • Dina hörselbehov har förändrats och hörapparaten är inte längre effektiv

FAQ

Om du upplever problem med din hörsel som svårigheter att höra samtal, att du ofta behöver skruva upp volymen på TV och radio eller att du undviker sociala situationer på grund av att du har svårt att höra, kan det vara dags att överväga en hörapparat. En hörselundersökning hos en audionom kan hjälpa dig att avgöra om en hörapparat är rätt lösning för dig.
Kan jag ändra inställningarna på min hörapparat?
Många hörapparater har kontroller som gör att du kan justera olika inställningar som volym och brusreducering utifrån dina specifika behov och preferenser. Det är dock viktigt att du samarbetar med en audionom för att se till att din hörapparats inställningar passar dina behov och för att undvika skador på apparaten.
Hörapparater kan inte återställa hörseln till normala nivåer, men de kan ge betydande förbättringar och hjälpa personer med hörselnedsättningar att kommunicera mer effektivt.
Kan barn använda hörapparater?
Ja, barn kan använda hörapparater. Det finns hörapparater som är särskilt utformade för barn, och det är viktigt att samarbeta med en audionom som specialiserar sig på barn för att hitta den lämpligaste lösningen för ditt barns specifika behov.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta