Den ultimata guiden till grillat kött: Recept, tekniker och tips

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Sommaren står runt hörnet vilket betyder att det snart är dags att damma av grillen för året. Det är därför hög tid att se över dina färdigheter vid grillen för att du ska få till den där perfekta biten kött. Att grilla handlar om mer än att bara tillaga kött. Det handlar om gemenskap och oförglömliga stunder tillsammans. För att du ska få ut så mycket som möjligt av grillen den här sommaren har vi skapat en ingående guide över olika tekniker och recept som kan ta ditt kött till nya höjder!

I den här guiden täcker vi det du behöver veta för att bli expert på att tillaga allt från nöt- och fläskkött till fågel och fisk. Vi delar också med oss av några recept som förhoppningsvis ska ge dig ryktet som släktens grillmästare.

Om du är ute efter att testa någonting nytt vid grillen i år kan du kolla in den här artikeln med några av de bästa gasolgrillarna. Gasolgrillar anses vara det hälsosammaste sättet att grilla på, eftersom gasolgrillar avger mindre rök och värme. Om du är intresserad av att grilla helt utan öppen låga kanske det passa dig bättre med olika elgrillar. 

Recept på grillade kycklinglår

  • 4 kycklinglår med ben och skinn
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 matsked paprika
  • 1 tesked vitlökspulver
  • 1 tesked lökpulver
  • 1/2 tesked torkad timjan
  • 1/2 tesked torkad oregano
  • 1/4 tesked cayennepeppar (valfritt)

Grillade kycklinglår är enkla att förbereda och är en toppen bjudrätt. Nedan följer vår ingående guide över hur du grillar kycklinglår. Vi delar även med oss av ett recept som du enkelt kan följa steg för steg.

  • Förbered kycklinglåren: Börja med att ta bort överflödigt fett och skinn från kycklinglåren och skölj dem i kallt vatten. Klappa sedan kycklingen torr med hushållspapper och krydda båda sidor generöst med salt och peppar. Om du vill kan du också marinera kycklinglåren i några timmar eller över natten för att ge dem mer smak.
  • Starta grillen: Starta grillen och låt nå medelhög värme cirka 200 °C. För dig som använder en kolgrill, tänd kolen och vänta tills den blir grå innan du lägger kycklingen på grillen. 
  • Krydda kycklingen: Blanda olivolja, paprika, vitlökspulver, lökpulver, timjan, oregano och cayennepeppar i en skål (se recept nedan). Gnid sedan in kycklinglåren med kryddblandningen och se till att de täcks ordentligt .
  • Olja in grillgallret: Innan du börjar grilla är det bra att med hjälp av en tång och en pappershandduk lätt olja in grillgallret så att kycklingen inte fastnar.
  • Grilla kycklinglåren: Lägg kycklinglåren på grillen med skinnet nedåt. Stäng locket och grilla i 5-6 minuter, eller tills skinnet är krispigt och har fått färg. Vänd på kycklingen och grilla i ytterligare 5-6 minuter eller tills kycklingens innertemperatur når 70 °C.
  • Kontrollera att kycklingen är klar: För att kycklingen ska bli perfekt kan du använda en grilltermometer för att se till att kycklingen nått rätt temperatur. Om kycklingen inte är färdiglagad fortsätter du att grilla tills den når önskad temperatur.
  • Låt kycklingen vila: När kycklingen är tillagad tar du bort den från grillen och låter den vila i några minuter. Detta gör att safterna jämnar ut sig och att köttet blir mört och gott. Sedan är det bara att servera!

Så grillar du kycklingbröstfiléer

  • 4 benlösa kycklingbröstfiléer utan skinn
  • 4 matskedar olivolja
  • 2 matskedar citronjuice
  • 1 matsked hackad vitlök
  • 1 tesked salt
  • 1/2 tesked svartpeppar
  • Valfritt: ytterligare kryddor efter önskemål (exempelvis paprika, spiskummin, timjan).
  • Starta grillen och låt den nå medelhög värme.
  • Under tiden som grillen blir varm förbereder du marinaden. Mixa olivolja, citronjuice, hackad vitlök, salt, svartpeppar i en skål. Om du vill lägga till några kryddor går det bra att göra här. 
  • Lägg kycklingbröstfiléerna i en plastpåse eller en skål. Häll marinaden över kycklingen och se till att hela kycklingen täcks ordentligt. Försegla påsen eller täck skålen med plastfolie och låt filéerna marinera i kylskåpet i minst 30 minuter och upp till 2 timmar.
  • Lägg kycklingbröstfiléerna på grillen. Grilla i cirka 6-7 minuter per sida eller tills kycklingens innertemperatur når 70 °C. För att se om kycklingen är klar kan du antingen använda en grilltermometer för att kontrollera temperaturen, eller skära i den tjockaste delen av kycklingen och se så att den inte längre är rosa.

När kycklingen är helt genomstekt tar du bort den från grillen och låter den vila några minuter innan du skär upp den och serverar den.

Om du vill veta mer om hur forskningen säger att man avgör hur väl tillagad mat är, kan du läsa en studie om att bestämma hur väl tillagad grillad kyckling är med hjälp av en så kallad ‘elektronisk näsa’ och ‘computer vision’-teknik.

Så grillar du en entrecôte

  • En eller två skivor entrecôte, ca 2-3 cm tjocka.
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Olivolja
  • Valfritt: vitlök, örter eller andra kryddor.
  • Starta grillen och låt den nå hög värme (cirka 230-260 °C). Låt den stå i minst 10 minuter för att se till att den är tillräckligt varm att kunna bryna entrecôten.
  • Medan grillen värms upp tar du ut entrecôten ur kylskåpet och låter den ligga i rumstemperatur i ungefär 30 minuter till en timme. På så vis tillagas köttet mer jämnt.
  • Klappa entrecôten torr med hushållspapper och krydda båda sidor generöst med salt och svartpeppar. Om du vill kan du också lägga till andra kryddor som hackad vitlök eller hackade örter.
  • Ringla olivolja på båda sidor av köttet och gnid in oljan med händerna tills du får ett tunt, jämnt lager.
  • När grillen är varm lägger du entrecôten på gallret och grillar i cirka 3-4 minuter på ena sidan. För att köttet ska få fin färg bör du undvika att lyfta eller röra på köttbiten under tiden. 
  • Vänd entrecôten med hjälp av en tång och grilla i ytterligare 3-4 minuter på andra sidan. För en mediumstekt köttbit ska innertemperaturen ligga mellan cirka 50-60 °C. Om du är osäker kan det vara bra att använda en grilltermometer. Vill ha en mer genomstekt köttbit kan du grilla den i ytterligare någon minut eller två på vardera sida, men var försiktig så att den inte blir torr och seg.
  • När du anser att entrecôten är genomstekt tar du bort den från grillen och låter den vila i några minuter innan du skär upp den. Detta gör att safterna jämnar ut sig i köttbiten och att den blir mör och god.

TIPS: För att förhöja smakupplevelsen lite extra kan du smörja in din entrecôte med smält smör eller en sås de sista minuterna innan köttet grillat färdigt.

Så grillar du hamburgare

  • 500 gram nötfärs
  • Salt och peppar
  • Hamburgerbröd
  • Ost (valfritt)
  • Sallad, tomat, lök, saltgurka (valfritt)
  • Starta grillen och låt den nå hög värme (200-230 °C).
  • Dela upp nötfärs i fyra lika stora delar och forma till biffar. Med hjälp av tummen gör du sedan en fördjupning i mitten på varje biff för att förhindra att den sväller upp under tillagningen. Krydda biffarna på båda sidor med salt och peppar.
  • Lägg biffarna på den nu varma grillen och stäng locket. Grilla i 4-5 minuter på ena sidan, vänd sedan och grilla i ytterligare 3-4 minuter på andra sidan.
  • För dig som vill ha ost på din burgare, lägg en skiva på toppen av varje biff under den sista minuten på grillen så att osten hinner smälta. Ta sedan bort biffarna från grillen och låt dem vila i några minuter.
  • Under tiden rostar du hamburgerbröd lätt på grillen i ungefär 30 sekunder till en minut.
  • Lägg biffarna i bröden tillsammans med dressing och dina favoritpålägg och servera!

TIPS: 

  • Forma biffarna löst när du delar upp köttfärsen för att undvika att burgarna blir sega.
  • Vänd bara biffarna en gång för att se till att de tillagas jämnt.
  • Använd en grilltermometer för att kontrollera biffarnas innertemperatur. När köttet når 70 °C är det genomstekt.

Så grillar du revbenspjäll

  • 2 längor med baby back ribs
  • 4 matskedar brunt socker
  • 1 matsked salt
  • 1 matsked paprika
  • 1 matsked vitlökspulver
  • 1 tesked svartpeppar
  • 1/2 tesked cayennepeppar
  • 1 rågad dl BBQ-sås
  • Välj rätt typ av revbensspjäll: Det finns olika typer av revbenspjäll, men de vanligaste att grilla är så kallade baby back ribs och spare ribs. Baby back ribs är mindre, magrare och tillagas snabbare, medan spare ribs är större med mer kött, och tar längre tid att tillaga.
  • Förbered revbensspjällen: På revbensspjällens baksida finns en hinna. Eftersom den kan vara seg att tugga på rekommenderar vi att ta bort den. Du kan använda en kniv för att lossa hinnan för att sedan dra av den. Skölj revbenen med kallt vatten och klappa dem torra med hushållspapper.
  • Krydda revbenen: Gnid in revbensspjällen med en torrub eller marinad. Detta ger spjällen smak och gör köttet mörare. Du kan antingen använda en färdigköpt rub eller göra en egen genom att blanda salt, peppar, vitlökspulver, paprikapulver. Du kan även lägga till andra kryddor om du önskar.
  • Starta grillen: Låt grillen nå en medelhög värme, cirka 190-200 °C.
  • Förbered grillen: För dig som använder en gasolgrill bör du stänga av en av lågorna och lämna den andra igång. På så vis kan du grilla revbensspjällen genom indirekt värme, vilket hjälper spjällen att tillagas jämnt. Om du använder en kolgrill, placera kolet på ena sidan av grillen och lägg spjällen på den andra. 
  • Lägg revbensspjällen på grillen: Placera revbensspjällen på grillen med benet nedåt. Stäng locket och vänta i cirka 45 minuter till en timme.
  • Vänd revbensspjällen: Efter en timme vänder du revbensspjällen och låter dem grilla i ytterligare 30-45 minuter. Samtidigt som du vänder dem kan du gnida in dem med en BBQ-sås. Försäkra dig om att du inte lägger till såsen för tidigt, eftersom den lätt kan bli bränd.
  • Kontrollera om revbensspjällen är klara: Använd en grilltermometer för att kontrollera köttets innertemperatur. Fläskkött är genomstekt vid 60 °C.
  • Låt köttet vila och servera: När revbensspjällen är klara tar du bort dem från grillen och låter dem vila i 5-10 minuter. Detta gör att safterna jämnar ut sig och att köttet blir mört och gott. Skär upp spjällen i skivor och servera dem med ytterligare BBQ-sås.

Så grillar du lax

  • 4 laxfiléer (med eller utan skinn)
  • 2 matskedar olivolja
  • Salt och peppar efter smak
  • Citronklyftor för servering
  • Starta grillen och låt den nå medelhög värme, cirka 190-200 °C.
  • Pensla laxfiléerna med olivolja och krydda laxen med salt och peppar på båda sidor.
  • Lägg laxfiléerna på grillen med skinnet nedåt (om du använder filéer med skin). 
  • Stäng locket på grillen och grilla i 3-4 minuter.
  • Använd en stekspade för att försiktigt vända laxfiléerna och fortsätt grilla i ytterligare 3-4 minuter. Exakt hur lång tillagningstid som krävs beror på hur tjocka dina laxfiléer är och hur genomstekta du ha dem.
  • När laxen är genomstekt tar du bort den från grillen och för över den till ett serveringsfat. Pressa färsk citronjuice över laxfiléerna och servera direkt.
  • Njut av perfekt grillade laxfiléer och servera med dina favorittillbehör som grillade grönsaker eller en fräsch sallad.

Så grillar du fläskkotletter

  • 4 fläskkotletter med ben, cirka 2,5 cm tjocka
  • 1 matsked olivolja
  • 1 tesked salt
  • 1/2 tesked svartpeppar
  • 1/2 tesked vitlökspulver
  • 1/2 tesked lökpulver
  • Starta grillen och låt den nå medelhög värme, cirka 190-200 °C.
  • Pensla båda sidorna av fläskkotletterna med olivolja.
  • Krydda båda sidor av kotletterna med kryddblandning. Blanda salt, svartpeppar, vitlökspulver och lökpulver i en skål.
  • När grillen är varm lägger du fläskkotletterna på grillen och grillar i 4-5 minuter på ena sidan. Stäng grilllocket.
  • Vänd fläskkotletterna och grilla ytterligare 4-5 minuter på andra sidan eller tills innertemperaturen når 60 °C.
  • Ta bort kotletterna från grillen och låt dem vila några minuter innan de serveras.
  • Njut av perfekt grillade fläskkotletter!

OBS: För tunnare fläskkotletter behöver du förkorta tillagningstiden. Vi rekommenderar att använda en grilltermometer för att se till att fläskköttet når innertemperaturen 60 °C.

För dig som vill lära dig mer om olika tekniker som används för att upptäcka smaksammansättningar i grillat kött kan du läsa vidare här. Studien visar olika smakprofiler för tillagat kött, med extra fokus på grillat kött samt olika faktorer som påverkar köttproduktion för att säkerställa bästa kvalitet.

FAQ

Är det nyttigt att äta grillat kött?
Ja, att grilla kött kan vara nyttigt. Det kommer dock an på vilken typ av kött du lagar, vilken del av djuret köttet kommer från, och hur det tillagas. För magrare köttyper som kyckling eller fisk kan det vara nyttigt så länge köttet inte tillagas för länge eller får för mycket färg, eftersom det kan ge upphov till hälsofarliga ämnen. För att undvika skadliga ämnen är det viktigt att du grillar kött vid rätt temperatur tills det är ordentligt genomstekt, samtidigt som du undviker att grilla det för länge.
Den bästa metoden för att grilla beror på vilken typ av mat du grillar och dina personliga preferenser. Några populära grillmetoder är direkt- och indirekt grillning samt rökning. Genom att testa på olika tekniker kan du hitta den som passar bäst för dig och för din favoritmat.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta