GoPro Hero 5 Testguide – Experternas Omdömen & Betyg

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Sedan GoPro lanserade sin första HERO-kamera i 2004, har de revolutionerat marknaden och är idag synonymt med den speciella typ av kamera som GoPro uppfann: actionkameran. Den tar i stort sett ingen plats och kan ge fantastiska bilder på dina sport- och andra presentationer i en fantastisk hög upplösning.

Här tittar vi närmare på hur flera teknologimedier har testat och recenserat den senaste modellen: GoPro Hero 5 – den hittills minsta och vattentäta GoPro Hero-kameran.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Uppfinnaren av GoPro-kameran heter Nick Woodman och hans stora passion är surfing. Han kommer från Australien, men bor idag i USA. Han fick idén för kameran redan 2002. Följande två år använde han för att lyfta kapital för projektet genom att sälja pärlbälten och skallar från bakluckan i hans Volkswagen på olika surfevenemang. Senare la han till några smarta kamera-handledsremmar till sortimentet i hans rullande butik. Men först när han fick en investering på nästan en kvarts miljon dollar från sina föräldrar, räckte pengarna för att komma igång.

GoPro HERO blev snabbt en populär kamera, eftersom den var så kompakt och lätt att sätta fast på surfbrädor, hjälmar och andra platser, som kunde registrera helt fantastiska – och hittills osedda – vinklar från en hel del actionpräglade idrottsgrenar.

gopro-hero5-black

Idag består bolaget av kring 500 anställda, och har skapat en helt ny kamerateori, som även andra kameraproducenter har gett sig in i. GoPros produktportfölj omfattar även en drönare med kamera vid namn GoPro Karma, och de lanserade nyss det sista tillskottet till HERO-serien, version 5, samt den senaste, ännu mindre Session-kameran.

Härunder tittar vi närmare på den senaste GoPro HERO-kameran, där vi berättar lite mer om de väsentliga förbättringarna, och tittar på de första recensionerna från stora internationella teknologimedier online.

Här kan du se en video från GoPro själva, där de visar ett videoklipp tagen med GoPro Hero:


Vad kan GoPro Hero 5 Black?

Det fullständiga namnet på den senaste GoPro HERO-modellen är GoPro HERO 5 Black. Den första, och mest iögonfallande förändringen i jämförelse med 4:an (och de tidigare modeller), är att kamerahuset som man tidigare skulle sätta GoPro HERO i, inte längre behövs.

Vill du ha möjlighet att montera GoPro HERO Black 5 på exempelvis din surfbräda eller hjälm, behövs den fortfarande sättas in i en hållare som är betydligt mindre och mycket mer öppen än den som fanns på tidigare modeller.

I denna video förklarar skaparna bakom GoPro vad Hero 5 Black kan: 


Vattentät ner till 10 meter

Det finns heller ingen anledning till att ta fram kamerahuset, om du vill ha GoPro HERO 5 Black med dig under vattenytan eller om den ska användas på ställen där den riskerar att bli blöt. Detta var ett måste hos tidigare modeller, som krävde ett särskilt vattentätt hus för att kunna tåla färden under vattenytan. Men denna nya GoPro HERO 5 Black är vattentät ner till 10 meter, utan behov för ytterligare skydd.

Du kan se en video från en Youtube-användare som har testat kameran under vattnet: 

https://www.youtube.com/watch?v=vsIwtcNBbEU


Bättre ljud – mycket bättre ljud

En av de största skillnaderna med GoPro HERO 4 och tidigare modeller är ljudet, som tidigare var relativt dåligt, p.g.a. att kamerahuset satt ovanför kamerans mikrofon.

På 5:an är kamerahuset borta, och i relation till sin föregångare registreras ljudet nu via 3 olika mikrofoner som är placerade runt om kameran. När du börjar spela in video med kameran, värderar kameran automatiskt vilken av dessa tre mikrofoner som ger det bästa och renaste ljudet och väljer därefter automatiskt denna mikrofon.


Bättre bildstabilisering

En annan stor nyhet är den nya bildstabiliseringen, som ger mycket lugnare bilder. På tidigare modeller förstörde skakningarna mycket enkelt vid inspelningen, eftersom snabba rörelser genom t.ex. snö och sand kunde skapa digitalt brus och tråkiga granuleringar i bilderna.

Alla dessa tre saker borde vara eliminerade med denna nya bildstabilisering. Enligt producenten bör den ge så pass snygga upplevelser, som att bilden kommer från dina egna ögon.


Bättre och mer intuitiva fuktionalitet

GoPro HERO 5 Black erbjuder ännu fler inställningsmöjligheter, samt funktioner, än sina föregångare. Samtidigt har kontrollpanelen blivit ännu mer intuitiv och valmöjligheterna visas som separata skärmbilder, där det är mycket enkelt att trycka på de olika valmöjligheterna och se vilken som för tillfället är vald.

Det är också möjligt att göra enkla redigeringar och köra olika bildförbättringsprogram på kameran. Allt görs på den tvåtums lilla skärmen på baksidan av kameran och resultatet av dina olika val kan ses direkt på bilden, innan du väljer dem.


Har du pratat med din HERO-kamera idag?

GoPro HERO 5 Black stödjer även röststyrning på hela 7 språk, som tyvärr dock inte omfattar svenska. Denna funktion gör det mycket enkelt att använda styrningsmöjlighet för att få kameran att ta bilder, starta videoklipp eller ta fotoserier i situationer där det annars hade varit omöjligt.

Detta betyder att du har möjlighet att ta mycket mer spontana bilder eller videoklipp, eftersom du har möjligheten att starta klippen utan att behöva ta i kameran. Det är bara att starta när du vill.

Här förklarar skaparna bakom GoPro hur voice-control funkar i GoPro Hero 5 Black: 


Bättre uppkoppling

Med GoPro HERO 5 Black blir dina videoklipp automatiskt säkerhetskopierade och uppladdade på GoPro:s egen cloudtjänst, så fort du sätter kameran på uppladdning med USB-stickan i en dator. Du får en viss del gratis lagringsplats i GoPro:s cloud, och kan därefter köpa extra efter behov.

Samtidigt kan du – precis såsom med GoPro HERO 4 – skaffa en app, där du eller dina följare kan se dina klipp på mobilen eller på plattan, medan de händer. Du har möjlighet att streama videon direkt på nätet, då denna lilla GoPro HERO 5 Black stödjer både WiFi och Bluetooth.

 


Vad säger recensionerna?

Vi har tittat på en rad recensioner av de första som har kommit ut, från en rad tongivande internationella gadget- och teknologisajter. Dessa skriver vi en sammanfattning av här, tillsammans med länkarna till själva recensionerna, så att du har möjlighet till att fördjupa dig i detaljerna.

Wired UK: Stort språng framåt för GoPro:s HERO-serie

Den brittiska utgåvan av Wired lyfter fram modellens inbyggda vattentäthet som en av de största förbättringarna i den senaste modellen av HERO 5 Black. Det gör det onödigt att behöva skydda den lilla kameran med ett speciellt vattentätt hus, eftersom ljudet upplevs som mycket bättre på den senaste 5:an.

Även röststyrningen lyfts fram som ett stort framsteg, men tyvärr tyckte Wired-folket, att den inte var helt perfekt. De behövde ge ett speciellt kommando så fort det var för mycket bakgrundsbrus. Detta är inte helt optimalt, om man paddlar ner på en brusande flod och behöver ha en snabb bild över läget.

Men detta till trots, fungerade röststyrningen bra för det mesta. Dessutom hyllas röststyrningen även för att möjliggöra att enbart spela in de allra mest spännande och intressanta bitarna, så att du slipper ha en massa brus som måste tas bort vid ett senare tillfälle, när du efterbehandlar klippen. Detta sparar både tid, batteri och plats på minneskortet.

Wired klagar dock på att den vattentäta gummibeläggningen på HERO 5 enkelt kan repas, vilket är en stor nackdel om man tappar kameran. Samtidigt hyllar de skyddsglaset framför kameralinsen, som är ganska svår att repa.

2-tum skärmen på baksidan hyllas stort. Speciellt eftersom den är så bra belyst, så att du fortfarande kan se massor av detaljer på skärmen – även i direkt solljus. Dock var det inte alla detaljer som skärmen reagerade på och samma problem tycktes menyknappen på sidan ha. Långa tryck gav antingen felaktigt mode på kameran eller visade inte den förväntade menyn.

Ytterligare en sak som Wired klagade på var att kameran blev mycket varm under uppladdningen. Den höga temperaturen får Wired att ställa frågan om hur hållbar kameran är i längden, om den konstant värms upp så kraftigt.

När Wired sammanfattar testet, landar dock modellen på att den tydligt rekommenderas, och magasinet säger att du med denna modell får allt du har drömt om av en GoPRO-kamera. Mer tydlig rekommendation kan det knappast vara.

Läs recensionen själv här.


TechRadar: Den GoPro- kameran vi alltid har önskat

Även amerikanska TechRadar har hyllat GoPro HERO 5 Black i sin recension. Först och främst hyllas GoPro HERO 5 Black för att ha ett lanseringspris som är precis 100 USD billigare än sin föregångare, samtidigt som de introducerar en rad mycket användbara förbättringar och nya funktioner.

Även kamerans förmåga till att ta några fantastiska videoklipp i 4K-upplösning har lyfts fram, och GoPro 5 Black har kallats den bästa ursäkten till att uppdatera din actionkamera som magasinet har sett under de två år som har gått sedan GoPro HERO 4 lanserades.

Kameran hyllas speciellt för att inte behöva ha ett speciellt överdrag för att kunna vara vattentät och att touchskärmen är lätt att styra. Sist, men inte minst, hyllas den nya bildstabiliseringsfunktionen som ger riktigt lugna bilder – även under de mest svåra omständigheter.

TechRadar har dock även ett par kritiska kommentarer till den nya GoPro HERO 5 Black. Styrningen kräver fortfarande en del inlärning, och det krävs en hel del disciplin från användaren, om man vill göra professionellt redigeringsarbete på denna lilla skärm. Dessutom klagar TechRadar på att de tillhörande mobilapparna har en rad begränsningar, dock utan att nämna något specifikt med vad de menar med det. Läs själv hela deras recension här, som även hyllar en rad andra av GoPro HERO 5 Blacks nya funktioner och möjligheter.


GizModo: Bättre, billigare och mer perfekt än HERO 4

Det amerikanska gadget-magasinet GizModo är speciellt imponerade över den nya GoPro HERO 5 Black. GizModo använder själva den gamla HERO 4 mycket, innan de tar upp produkttester och andra videor till sin hemsida.

Teamet imponeras av att GoPro lyckades stoppa in en GPS i den mikroskopiska kameran, så att du alltid vet precis var du tog ett specifikt videoklipp.

De nämner också den lite hemliga bokmärkesfunktionen, som automatiskt sätter ett bokmärke vid filmandet på de ställen där användaren uttrycker sig imponerande, med rädsla eller andra former av känslor. Tyvärr har man bara tillgång till dessa bokmärken när man använder GoPro:s eget redigeringsprogram, men här finns det i gengäld riktigt bra specifikationer, som gör det enkelt och snabbt att hitta dessa intressanta ställen på dina videor.

Därutöver lyfter GizModo också fram samma fördelar som de andra tidigare recensionerna talar om vid sina tester, vilka pekar på klara förbättringar. Det rör sig bl.a. om tre mikrofoner och att kameran är vattentät ned till 10 meter.

På minussidan, nämner GizModo att den senaste 5:an har en kortare batterilivslängd än den gamla 4:an: en halvtimme kortare för att vara helt precisa. Skulden ger GizModo de många nya funktionerna, som belastar batteriet mer. Stänger du av GPS:n, kan du förbättra batterilivslängden. Detsamma gäller om du reducerar antalet gånger du använder touchskärmen på baksidan för att använda kameran.

Du kan läsa hela testet här.


Computerbild.se: Videotagning- och kontroll i topp

Tyska Computerbild ger GoPro:s nya 5:a en snygg recension. Speciellt är det videokvaliteten och röststyrningen som även fungerar på tyska.

Touchskärmen hyllas först för att sedan få sig en känga i att den är mycket liten. Därutöver lyfter Computerbild fram vattentätheten ner till 10 meters djup i ett roligt experiment, där man har placerat kameran på botten av ett glas vatten, som kan drickas medan kameran spelar in en video.

GPS-funktionen och den nya USB-C stickan får också positiva bedömningar. Lite överraskande klagar det tyska magasinet över att det ännu inte finns speciellt många tillbehör för kameran. Här kan de ha missat det faktum att alla existerande tillbehör på marknaden även kan användas för den nya GoPro HERO 5 Black.

Läs själv deras recension här.


Chip.de: Actionkameran som lyssnar

En av Tysklands äldsta datormagasin är CHIP, som har varit verksamma sedan början av 80-talet. De har alltid varit snabbt ute med att recensera allt det som rör teknologi och gadget-marknaden. Därför är det inte överraskande att de redan har tagit tag i den lilla GoPro HERO 5 Black kameran.

Folket hos Chip.de är speciellt imponerade av den snygga UHD-upplösningen, det förbättrade fokuset och bildstabiliseringen i kameran. De har även lovordat röststyrningen, som använder en hel del plats på bekostnad av andra funktioner. Slutligen, har de hyllande ord till touchskärmen och de möjligheter som ges till efterbehandling av videoklippen.

På minussidan nämns den kortare batterilivslängden som upplevs speciellt om man tar klipp i UHD-format. De är inte heller helt nöjda med att den räcker mindre hos 5:an än vad den gjorde hos 4:an, vilket beror på att det inte längre behövs något speciellt kamerahus för undervattensanvändning.

Läs hela testet här.


Läs också: Elsparkcykel test-översikt.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka källor har testat GoPro Hero 5?

Wired UK, TechRadar, GizModo, Computerbild.se och Chip.de.

🤓 Hur har man testat GoPro Hero 5?

GoPro Hero 5 har bedömts baserat på kamerans tekniska specifikationer, batteritid, inbyggda funktioner och användarvänlighet.

🤔 Vad är fördelarna med en GoPro-kamera?

De flesta skulle beskriva GoPro-kameror som essensen av actionkameror. De kan förvaras i fickan och filma knivskarpa videoklipp. De är dessutom vattentäta och tål en ganska omild behandling. Om du vill ha en kamera som du alltid kan ha med dig för att dokumentera stora som små upplevelser kan GoPro vara ett perfekt alternativ för dig.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta