GoPro 6 Test & Prisjämförelse – Läs experternas recension

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en översikt av den nya GoPro 6, som är en utvecklad version av den mycket populära och innovativa föregångaren GoPro 5.

GoPro 6 är tillverkad för de konsumenter som vill fånga unika ögonblick och upplevelser i otroliga miljöer och samtidigt få en högkvalitet på filmsekvenserna.

Modellen har testats av en rad experter som alla lämnar sina omdömen och vad de har uppmärksammat med GoPro 6. Det handlar om 12 olika expertkällor, till exempel wired.com, digitaltrends.com, digitalfoto.dk och cnet.com.

Vi går igenom de olika testen för att ge dig en bättre överblick över kamerans funktioner, möjligheter, användarvänlighet samt för- och nackdelar. Löpande i texten länkar vi till YouTube-klipp för att ge en bättre visuell översikt.

I den här artikel finns:
🔸 Introduktion till GoPro 6
🔸 Genomgång av experternas utvärderingar av GoPro 6
🔸 Integrerade YouTube-klipp för en bättre visuell överblick

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter utan samlar in resultaten från utvalda tester så att du kan få en bra överblick över de bästa produkterna som finns på marknaden.


Introduktion till GoPro 6

Tillhör man den grupp av filmentusiaster som brinner för att filma och dokumentera alla viktiga ögonblick, utan att kompromissa med upplösningskvaliteten, är GoPro 6 högst troligt en bra investering.

Är man dessutom en fartglad och äventyrslysten själ som vill föreviga varje ögonblick, oavsett om man åker i full fart ner för en skidpist, är på vandring i djungel eller berg eller befinner sig under havsytan, bör man definitivt titta närmare på GoPro 6.

GoPro 6 är nämligen en kamera som är utvecklad för fartfyllda resor och äventyr runt om i världen.

Kameran är inte billig men i gengäld får man en toppmodern kamera med den senaste teknologin som är utvecklad för att filma i högsta möjliga kvalitet.gopro 6 test

GoPro 6 i korta drag – funktion och möjligheter

GoPro 6 är utseendemässigt nästan identisk med GoPro och har samma formgivning som en liten mörkgrå fyrkantig låda med objektiv och skärm. GoPro 6 är en liten och kompakt kamera som kan får plats i fickan och väger inte mer än 118 gram. GoPro 6 och GoPro 5 är så lika kan man använda samma tillbehör till båda modellerna.

Inuti skiljer sig dock de båda modellerna sig åt en hel del. GoPro 6 har en GP1-chipprocessor och modellen stödjer inspelning i 4K vilket innebär att man kan ta 60 bilder per sekund. Filmar man i slow motion kan man ta hela 240 bilder i sekunden. Modellen är dessutom utrustad med en elektronisk bildstabilisator som säkerställer att skakningsrörelser minimeras och inte stör bildupptagningen.

gopro6-hero-black

Den högsta filmupplösningen är 3840 x 2160 och modellen har en bildupplösning på 12 megapixlar. När man filmar kan man göra det i olika lägen och det inkluderar även nattfilmning samt möjlighet för inspelning under tidsförlopp.

Om man vill använda kameran för att fotografera med kan man ta bilder i HDR- och RAW-format.

GoPro 6 är utrustad med en två tums touch-skärm med flera olika inställningar och menyer. Har man handskar på sig kan man även göra inställningarna via knappar och om man inte har händerna lediga, kan man styra kameran med hjälp av mikrofoner och röststyrning via 12 olika förprogrammerade kommandon. Funktionen slås på manuellt men när det är gjort kan man starta, filma, stänga av kameran och mycket annat med hjälp av rösten.

GoPro 6 levereras med ett batteri som räcker i 1 timma och 55 minuter. Modellen har även GPS som kan hålla ordning på mycket data gällande tid och plats.

Introduktion till GoPro 6Man kan använda modellen vid cykling, löpning, skidåkning och andra vintersporter samt vattensport. Vill man utforska miljöer under vattenytan är GoPro 6 vattentät ner till 10 meter utan att det behövs något extra undervattenhus.

För att tanka över filmerna från GoPro 6 till mobilen, surfplattan eller datorn kan man ladda ner GoPro appen. Actionkameran kan även kommunicera med andra enheter via Bluetooth, WiFi, USB och HDMI. Överföringshastigheten av data är tre gånger snabbare än tidigare.

GoPro 6 specifikationer:
🎥 12 megapixelkamera med 30 bilder/sekund
🎬 4K 60 FPS och 1080 p 240 FPS
💦 Vattentät ner till 10 meter utan undervattenhus
🔊 WiFi och Bluetooth
👆 Touch-skärm
📣 Röststyrning
🎯 GPS mäter höjd, distans och meter

I land, till havs eller i luften? Om du vill se mer vad du kan använda GoPro 6 till så titta på det här YouTube-klippet från GoPro själva. Videon visar kamerans måna användarmöjligheter.


Så säger experterna om GoPro 6:

I det här avsnittet går vi igenom vart och ett av de 12 testerna av GoPro 6 där experterna från de olika tidningarna har testat GoPro 6 och gett sina synpunkter på kameran. 

Tomsguide.com

Toms Guide Logo
Betyg: 9 av 10 stjärnor

Den internationella tekniksajten Tomsguide.com skriver att GoPro Hero 6 är den bästa actionkameran på marknaden, och de noterar att GoPro Hero 6 är betydligt bättre än sin föregångare.

Utifrån sett är den nästan identisk med föregångaren, men på insidan har GoPro Hero 6 en snabbare GP1-processor med ett unikt chipsystem. Detta gör att den här kameran kan filma i 4K, och videorna blir enligt experterna bättre än hos föregångaren. Det har även tillkommit en zoom-funktion, och därför kan man nu komma ännu närmare motivet genom att helt enkelt trycka på Zoom-knappen.

Perfekt för att filma i slow motion 

gopro hero 6Om man är intresserad av att filma i slow motion skriver experterna från Tomsguide.com att GoPro Hero 6 är ett bra alternativ. De förklarar att slow motion-funktionen nu är ännu mer imponerande, eftersom att man nu kan filma i en upplösning på 1080p och med 240 fps. Som jämförelse kunde Hero 5 bara filma i 720 p och med 240 fps.

Tomsguide.com lägger även märke till den digitala bildstabiliseringen, och de beskriver den som ett “imponerande drag”. Den var fantastisk redan i Hero 5, men den är ännu bättre i GoPro Hero 6. Bildstabiliseringen är utmärkt och ger ett jämnt resultat oavsett vad du filmar, och experterna förklarar därför att det inte beror på kameran om videon hoppar eller skakar. Den här kameran kan dessutom filma bra videor även i mörkare miljöer, och dåliga ljusförhållanden är därmed inte heller något problem vid videoinspelning.

Bättre ljud i GoPro 6 

Tomsguide.com noterar även att GoPro Hero 6 har en bättre ljudupptagning än äldre generationer. Med GoPro Hero 6 filtreras lite av bakgrundsljudet bort, och vind, trafikbuller och andra ljud har därför inte lika stor betydelse för inspelningen. Tomsguide.com påpekar dock att man ändå behöver en extern mikrofon om man vill ha med ljud i det man filmar med GoPro Hero 6.

Fortsatt kort batteritid hos GoPro 

När det kommer till batteritiden är Tomsguide.com inte lika imponerade, eftersom att det inte har skett några förbättringar från tidigare generationer på den punkten. Batteriet håller fortfarande i ungefär en timme, vilket är standard för kameror från GoPro.

Uppladdningstiden var dock bättre än experterna hade förväntat sig, och det tog ungefär tre timmar att ladda kameran från en laptop. Det går dock snabbare om man laddar kameran från en stationär dator eller direkt från ett eluttag.

Experterna från Tomsguide.com påpekar slutligen att kamerans wifi också har uppgraderats, och nu kan man överföra filer ännu snabbare än tidigare. Enligt Tomsguide.com är detta goda nyheter eftersom att du förmodligen kommer att filma fler 4K-videor, och dessa blir till större filer.

Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se en presentationsvideo av GoPro Hero 6. Videon är producerad av GoPro: 


Expertreviews.co.uk

expertreviews logo
Betyg: 4 av 5 stjärnor 

Det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk inleder sin recension av GoPro Hero 6 med att kalla kameran för en “utmärkt actionkamera med bra bildkvalitet och bildstabilisering”. 

De påpekar även att kameran är ganska dyr, vilket man bör vara medveten om. De skriver dock att den här kameran är väl värd sitt pris, och de anser att GoPro Hero 6 är GoPros bästa kamera hittills.

Experterna från Expertreviews.co.uk noterar att de nya funktionerna gör det möjligt att filma i 4K, samt att kameran har en bättre bildstabilisering och en marginellt bättre bildkvalitet.

Om du någonsin har sett eller hållit i en GoPro Hero 5 kommer du att vara bekant med GoPro Hero 6. Rent fysiskt är de nämligen identiska. GoPro Hero 6 har samma rektangulära form med samma fyrkantiga objektivhus på framsidan. Det finns fortfarande två knappar högst upp till höger, och precis som förut finns det även en två tums touchskärm på baksidan. Skärmen kan till exempel användas för att justera kameraplaceringen och ändra inställningar.

Expertreviews.co.uk förklarar även att detta innebär att alla tillbehör från GoPro Hero 5 passar till Hero 6 också. Detta gläder experterna, för nu kan man uppgradera sin kamera utan att behöva köpa en massa tillbehör också. GoPro Hero 6 är vattentät ner till 10 meters djup, och man behöver alltså inte hålla kameran borta från vatten.

Ny processor höjer kvaliteten

Experterna förklarar att den största nyheten med GoPro Hero 6 finns på insidan. Kameran har nämligen fått en ny processor – GP1 – som ger dubbelt så mycket prestanda som hos föregångaren, och nu är det därför möjligt att spela in 4K-videor.

Enligt Expertreviews.co.uk är det här dock inte den enda förbättringen, utan även bildstabiliseringen har blivit avsevärt bättre. Filmerna blir därför jämna och stabila, vilket bara är en fördel, och experterna berättar att resultatet blir stabilt även när man håller kameran i handen. Bildstabiliseringen gör till och med att videon blir någorlunda stabil när man går och filmar samtidigt.

Bra betyg för batteriet, men ta med en batteribank

Expertreviews.co.uk beskriver batteritiden hos GoPro Hero 6 som “ganska bra”. När de provade kameran kunde experterna filma i nästan en timme i 4K med GPS och EIS aktiverat innan batteriet gav upp. Experterna skriver även att det inte tar särskilt länge att ladda batteriet, men de uppmärksammar konsumenterna på att man måste ta med extra batterier eller en batteribank om man vill kunna använda kameran under en hel dag.

Avslutningsvis skriver Expertreviews.co.uk att GoPro Hero 6 är en utmärkt kamera som kan användas till mycket. De påpekar dock även att det inte är särskilt stor skillnad på den här kameran och föregångaren GoPro Hero 5, och om man inte vill köpa en dyr kamera är det här därför inte någon nödvändig investering.

Du kan läsa hela recensionen här.

Om du vill se GoPro Hero 6 fulla potential under vatten kan du här följa med när GoPro fridyker med tigerhajar:


M3.se 

m3
Betyg: 4.5 av 5 stjärnor

Det svenska teknikmagasinet M3.se börjar med att förklara att GoPro Hero 6 har fått många uppgraderingar sen föregångaren, och man kan nu filma i 1080p med 240 bilder per sekund. Utseendemässigt är det dock inte så stor skillnad mellan GoPro Hero 6 och tidigare generationer av kameran. M3.se berättar även att GoPro Hero 6 är vattentät ner till 10 meters djup, vilket de är positiva till.

Experterna från M3.se skriver att GoPro Hero 6 är en robust och användarvänlig kamera. Det är enkelt att både filma och justera inställningar, och för att göra detta kan man antingen använda de fysiska knapparna eller touchskärmen. M3.se är återigen imponerade över hur GoPro lyckas utnyttja den lilla skärmen för styra så många olika inställningar.

4K-video med 60 bilder per sekund 

Med GoPro Hero 6 kan man filma i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund, och enligt M3.se är det därför möjligt att skapa snygga slow motion-effekter. Om du istället filmar i 1080p kan du dock få upp till 240 bilder per sekund, vilket kan ge dig “extrem slow motion”.

Experterna från M3.se berättar även att bildstabiliseringen har blivit ännu bättre i den här kameran, och den ger därför ett bra och stabilt resultat. De är även imponerade av bildkvaliteten hos GoPro Hero 6, eftersom att den alltid ger en kontrastrik bild med bra detaljer. Kameran har dessutom många manuella inställningar för både videor och bilder.

Positiva till röststyrningen 

M3.se skriver att röststyrningen är en lite rolig funktion, och med kommandot “Gopro, start recording” kan man påbörja en inspelning med kameran. Man kan även starta en inspelning i appen via en wifi-anslutning.

Under optimala förhållanden kan man använda kameran för 4K-inspelning i en och en halv timme innan batteriet tar slut, men då ska i princip allt vara inaktiverat. Batteritiden förkortas dock ordentligt om skärmen är påslagen, och därför är det alltid en bra idé att ta med sig ett extra batteri eller en batteribank.

Experterna från M3.se avslutar sin recension av GoPro Hero 6 med att förklara att kameran kombinerar fantastiska bilder med smarta funktioner. Den har dessutom ett enkelt användargränssnitt och mängder av tillbehör. Priset är högt, men enligt M3.se är det här “kungen bland actionkamerorna just nu”.

Du kan läsa hela recensionen här.

Här kan du se hur GoPro Hero 6 kan användas för att föreviga speciella ögonblick:


Alphr.com

Alphr
Betyg: 4 av 5 stjärnor 

Den internationella webbportalen Alphr.com skriver inledningsvis att GoPro Hero 6 är en fantastisk men väldigt dyr actionkamera. Experterna från Alphr.com noterar först och främst kamerans vattentålighet, eftersom att den är vattentät ner till 10 meters djup, och de skriver att det inte är särskilt många moderna smartphones eller kameror som skulle klara det idag.

Alphr.com kommenterar sedan designen hos GoPro Hero 6. De skriver att det inte finns några uppenbara skillnader från föregångaren eftersom att de har exakt samma fysiska proportioner, men varför ska då konsumenterna köpa den här kameran? För att svara på det förklarar Alphr.com att det handlar om kamerans videoformat och bildkvalitet. Hero 6 kan nämligen spela in 4K-videor med 60 fps istället för 30 fps, som var begränsningen för GoPro Hero 5. Detta beror på kamerans nya och kraftfulla GP1-processor, men enligt Alphr.com är detta inte allt. Den andra stora nyheten är att den här typen av inspelningar kodas i det nya komprimeringsformatet HEVC H.265.

Bra bildstabilisering

Gopro 6 Bra bildstabiliseringNågot man bör tänka på är att man inte kan använda bildstabiliseringen hos GoPro Hero 6 när man filmar i 4K med 60 fps. De goda nyheterna är dock att bildstabiliseringen kan användas i 4K med 30 fps, något som inte var möjligt med Hero 5. Alphr.com är positiva till bildstabiliseringen, och de skriver att det är fantastiskt att den jämnar ut handhållna inspelningar så effektivt.

Lätt att använda, men appen är en besvikelse

Experterna från Alphr.com tycker om hur användarvänlig GoPro Hero 6 är. Man kan göra så gott som allt via touchskärmen som sitter på baksidan av kameran, och detta är enligt Alphr.com väldigt användbart. Här finns olika inställningar, lägen och inspelningsalternativ, och experterna hade aldrig några problem med att varken hitta vad de letade efter komma fram till hur man tar en bild eller startar en inspelning. Alphr.com är dock inte särskilt positiva till GoPro-appen, och de skriver att den varken är smart eller användarvänlig.

Förbättrad bildkvalitet

Enligt Alphr.com är bildkvaliteten en av de bästa sakerna med GoPro Hero 6, och de skriver att även obehandlade bilder och videor har en utmärkt kvalitet. 60 fps-läget minskar bruset under snabba scener och är därför perfekt för actionbilder, och trots att HEVC-komprimeringen drastiskt minskar filstorleken blir kvaliteten fortfarande fantastisk. Alphr.com skriver dock att man bör tänka på att kameran inte presterar på topp i svaga ljusförhållanden eller mörker, men de tycker fortfarande att GoPro Hero 6 är marknadens bästa actionkamera när det kommer till bildkvalitet.

Experterna från Alphr.com avlutar sin recension med att rekommendera GoPro Hero 6 till dig som behöver en actionkamera och vill ha det bästa på marknaden. Tänk dock på att man kan köpa en nästan lika bra kamera betydligt billigare, så innan du investerar i en GoPro Hero 6 bör du vara säker på att du har användning för kamerans extra och förbättrade funktioner.

Du kan läsa hela recensionen här.


Chip.de

chip.de
Recension: ”Sehr gut” av chip.de

Det tyska online-magasinet Chip.de har även de testat och utvärderat GoPro 6 och kallar actionkameran för ”kungen i pisten”. Har man pengarna (modellen är inte billig) så är GoPro 6 något av en drömkamera för äventyraren som gillar action och gärna vill dokumentera upplevelserna på film.

Det som chip.de fastnar mest för är den, i jämförelse med tidigare modeller, förbättrade och riktigt bra bildkvaliteten. Experterna benämner bildkvaliteten som ”världsklass” eftersom modellen tar upp bilder med hög upplösning i en hastighet av 60 bilder per sekund och i slow motion handlar det om 240 bilder per sekund, tal som är mycket, mycket höga.

Vill de se hur GoPro 6 fungerar i storslagen natur? Titt på det här YouTube-klippet från Nya Zeeland där slow motion-läget demonstreras.

Chip.de har bedömt GoPro 6 på flera parametrar och den första är naturligtvis bildkvaliteten som får ett betyg på 93,2 procent. Därefter kommer utrustning och hantering som får imponerande 100 procent samt batteritid med 77,6 procent.

Den lite lägre, men ändå bra poängsumman, på batteriet beror på att den utlovade batteritiden på knappt två timmar inte riktigt håller. GoPro 6 batteri håller i cirka 70 minuter enligt Chip.de:s test, en tid som ändå är bra.

Chip.de är dessutom nöjda med modellens förbättrade dataöverföring och snabbare WiFi, som tidigare varit långsam, som gör att man kan överföra längre filmsekvenser på kort tid. Det går även att live-överföra bilderna.

Även GoPro 6:s röststyrning och vattentäthet, utan krav på extra undervattenhus, är prestanda som chip.de också värderar högt och kommenterar att om man känner till GoPro:s inställningsmenyer är det lätt att göra inställningarna på den två tum stora touch-skärmen.

Är man ny användare tar det lite tid att vänja sig vid systemet. Läs hela testet här.


Techradar.com

techradar

Recension: 4,5 stjärnor av 5

Den internationella teknologisajten techradar.com kallar GoPro 6 för den mest kraftfulla actionkamera någonsin och kameran har många styrkor. Modellens utvecklade funktioner skiljer sig markant från tidigare modellers, det handlar bland annat om ett nytt och unikt chip-system, kallad GP1 processor, som gör att GoPro 6 kan filma i 4K, vilket är dubbelt så bra som med föregångaren GoPro 5.

Det innebär att bilderna blir bra mycket bättre och får en mjukare övergång sinsemellan och det ger i sin tur bättre skärpa.

Om man vill filma i slow-motion är GoPro 6 det rätta valet enligt techradar.com. Är man en genuin filmentusiast kommer slow motion-funktionen ensam vara en tillräcklig anledning att investera i kameran. Man kommer få uppleva funktioner som betydligt förbättrad stabilitet, en dynamisk räckvidd och bättre filmresultat i svag belysning.gopro-hero-6-kamera

Techradar.com framhäver även modellens inställningsmöjligheter via touch-skärmen, något som fungerar riktigt bra och modellen är mycket responsiv. Om det är svårt att ställa in och GoPro 6 med fingrarna har modellen röststyrning som kan slås till manuellt. Detta är en funktion som techradar.com värderar högt, inte minst för att den är lätt att aktivera och därefter styra med enkla kommandon.

Det finns 12 röstkommandon som täcker i stort sett allt det man behöver i filmsituation. En extra smart-funktion är att man kan stänga av GoPro 6 med hjälp av röstkommando varefter modellen går ner i strömsparläge till man startar kameran igen, även det med hjälp av rösten. Filmar man ingenting stänger GoPro 6 av sig helt efter åtta timmar.

Techradar.com nämner också ett par andra fördelar med GoPro 6 och det handlar främst om det vattentäta kamerahuset och en betydligt förbättrad WiFi-anslutning och hastighet.

Dock får man betala för den höga bildkvaliteten och de många funktionerna och specifikationerna på GoPro 6, för det går inte att neka till att det är en mycket dyr kameramodell. Läs hela recensionen här.


Ekstra Bladet

ekstra-bladet
Recension: 5 stjärnor av 6

Experter från den danska tidningen Ekstra Bladet har testat GoPro 6 tillsammans med föregångaren GoPro 5 för att ta reda på om den nya versionen är så mycket bättre än den tidigare modellen.

Ekstra Bladet har jämfört modellerna på parametrarna bildstabilisering, ljudkvalitet, bildkvalitet och funktioner. Testet sammanfattas med att det är ett jämt lopp mellan de båda kamerorna men att GoPro 6 vinner.

Det grundar sig i att även om GoPro 6 är mycket dyrare än föregångaren så är flera av kamerans funktioner och kvalitet väsentligt förbättrade. De danska experterna fäster sig särskilt vid bildkvaliteten och funktionerna där GoPro 6 överglänser det mesta.

Bildkvaliteten på GoPro 6 är nämligen märkbart förbättrad på så sätt att modellen exponerar bilderna riktigt bra och snabbt kan skifta mellan starka och svaga ljusförhållanden, vilket ger ett betydligt bättre slutresultat.

gopro6-outdoor

Bilder tagna med GoPro 6

Även de tekniska specifikationerna på GoPro 6 imponerar eftersom man kan filma i högre kvalitet, till exempel 4K med 60 bilder per sekund och slow motion i 1080 p med 240 bilder per sekund.

Bildstabiliseringen är a och o på en bra actionkamera och den funktionen är riktigt bra på GoPro 6 Enligt Ekstra Bladet är bildstabiliseringen mycket bättre än på föregångaren. GoPro 6 är vattentät, vilket är ett stort plus, men i gengäld finns det en del att förbättra när det kommer till ljudupptagning.

De danska experterna anser att om ljudet är viktigt, till exempel om man ska använda filmerna till en blogg, bör man ta upp ljudet via en extern mikrofon istället.

Ekstra Bladets sista kommentar är att GoPro 6 går att ställa in och manövrera via en touch-meny. Det gör att användningen av GoPro 6 blir både snabbare och smidigare men det ska nämnas i sammanhanget att det kan vara lite svårt att navigera runt i de många inställningarna som finns på GoPro 6. Det löser sig dock i takt med att man använder och vänjer sig vid kameran. Läs hela utvärderingen här.


Engadget.com

engadget_logo
Recension: 4,5 stjärnor av 5

För experterna från den stora teknologisajten engadget.com ser GoPro 6 vid en första anblick inte ut att skilja sig något från föregångaren GoPro 5. Modellerna är faktiskt så lika att man i stort sett inte kan se skillnad på dem. Efter några minuters användning står det dock klart för experterna att innehållet i GoPro 6 är helt annorlunda i jämförelse med föregångaren.

GoPro 6 bjuder nämligen på markanta förbättringar på flera olika områden. Det handlar i huvudsak om bildstabilisering, slow motion och bildkvalitet.

Experterna menar att bildkvaliteten är helt avgörande när det kommer till bedömning av en kamera. Utan en bra bildkvalitet är alla andra funktioner och specifikationer ointressanta. Lyckligtvis är det just bildkvaliteten som imponerar när det GoPro 6 och det beror till stor del på det nya GP1-processorn.

Experterna menar att man med en gång kan se skillnaden eftersom bilder är synbart skarpare. Man kan till exempel tydligt se strukturen på bladen och löven på träd och buskar när man filmar i naturen.

Tidigare var det ens stabila hand eller placeringen på ett objekt som avgjorde om det blev en bild fri från skakningsoskärpa eller film utan störande skakningar.

På GoPro 6 ser den elektroniska bildestabiliseringen till att övergången mellan bilderna blir lugn och smidig istället för hackig. Det gör i sin tur att kvaliteten på filmen blir betydligt bättre och bilderna blir också mer naturliga. Det är en stor fördel inte minst när man filmar under mycket rörelse till exempel löpning, skateboardåkning eller vandring. Filmar man i slow motion kommer man också uppskatta de många valmöjligheter som finns att tillgå inom området.

Det finns inte många nackdelar med GoPro& enligt engadget.com. Priset är något högt och så hade experterna föredragit en design som skiljer sig mer från den föregående modellen.

Om du vill läsa mer om engadget.com:s recension av GoPro 6 kan du se det hela visuellt i det här YouTube-klippet. Läs hela omdömet här.


Wired.com

wired
Recension: 8 stjärnor av 10

Det amerikanska teknologimagasinet wired.com:s första kommentar angående GoPro 6 är att om man gillar att filma i slow motion och 4K-format, är modellen ett riktigt bra alternativ.

Det läggs stor vikt vid modellens kompakta och smidiga design som gör att GoPro 6 är lätt att ta med sig och använda. Man behöver inte GoPro 6 för att filma utomhus men om man tillhör videonördarna bäddar den här lilla kraftfulla kameran för riktigt många möjligheter och bildupplevelser.GoPro-Snorkeler

Genom det nya processor-chipet GPI förbättras bildkvaliteten markant. Det har kanske inte någon större betydelse för en genomsnittlig hobbyfotograf men om man är professionell eller semiprofessionell filmmakare är skillnaden stor.

Den höga upplösningen och mjuka övergången mellan bilderna ger riktigt bra rörliga bilder och det gäller även om man vill filma i slow motion. De 240 bilderna per sekund ger möjlighet att se alla detaljer och det är perfekt för sportfilmning där man vill kunna se varje enskild detalj i bilden. I det sammanhanget nämner wired.com att man även bör ha en modern och kraftfull dator för att inspelningarna ska kunna visas med optimal kvalitet.

Wired.com tar bara upp några få nackdelar med filmningen och det är rör inspelning under svaga ljusförhållanden. Funktionen är betydligt förbättrad jämfört med tidigare modeller men man kan fortfarande uppleva ett visst mått av kornighet i bilderna. Detta är i de flesta fall relativt enkelt att redigera bort.

Batteritiden är ett annat område som experterna på wired.com inte är imponerade över. Av den anledningen bör man investera i ett extra batteri, inte minst för att batteriet till GoPro 6 också töms en del när kameran ligger påslagen i fickan eller väskan.

Wired.com sammanfattar att GoPro 6 nog är snäppet för dyr om man ska köpa sin första actionkamera. Men är man rutinerad på området och vill ha det bästa av det bästa, är GoPro 6 ett mycket bra val, trots priset. Läs hela recensionen här.


Tek.no

tek.no
Recension: 9 stjärnor av 10

Det första experterna från den norska teknologi- och konsumentsajten tar upp angående GoPro 6, är att modellen är förvillande lik föregångaren GoPro 5, vilket ger den extra bonusen att det går att använda samma extrautrustning till båda kamerorna.

De norska experterna är inte så imponerade över bildkvaliteten och några andra funktioner på GoPro 5. Därför börjar tek.no försiktigt och med de små detaljerna där det uppmärksammas att GoPro 6 har många förbättringar, särskilt gällande bildfrekvensen och bildkvaliteten. Detta testades även i praktiken och norrmännens slutsatser är att GoPro 6 verkligen är betydligt bättre än samtliga övriga konkurrenter på marknaden.

Bedömningen grundar sig på att bildernas skärpa och kontrast är bättre än tidigare. När man filmar i lugna miljöer framstår bilderna som skarpare och exponeringen ännu bättre. Den mest markanta förbättringen uppstår när det är mer rörelse i bilden, då kontrasten blir ännu bättre, något som är till GoPro 6:s favör eftersom modellen ger ännu skarpare bilder och har en bättre bildstabilitet.

Det finns många enklare funktioner på GoPro 6, som kan vara både underhållande och roliga. Tek.no fastnar vid GPS-systemet som gör att man kan registrera distans, fart, G-kraft, höjdmeter och kompassriktning.

De norska experterna är också förtjusta i modellens användarvänlighet som gör modellen betydligt mer överskådlig och lättanvänd än föregångarna från GoPro. Borta är oöverskådliga och svårmanövrerade listmenyer som är ersatta med bra, enkel och lättöverskådlig skärm med touch-funktion.

Experterna påpekar några få nackdelar med modellen och det handlar bland annat om touch-skärmen. Har man handskar på fungerar inte touch-funktion och så måste man använda knappinställningarna istället.

Utöver det anser tek.no att priset på GoPro 6 är lite för högt i förhållande till kamerans prestanda och funktioner, men det ändrar inte det faktum att det är en mycket användbar kamera med bra funktioner och riktigt bra bildkvalitet.

Som experterna på tek.no uppger är det inte tal om annat än att GoPro 6 och föregångaren GoPro 5 har i stort sett samma formgivning och flera liknande funktioner.

Vill du se vilka skillnaderna är kan du titta på det här YouTube-klippet där de olika skillnaderna demonstreras. Läs hela recensionen här.


Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk
Recension: 4 stjärnor av 5

Det första den brittiska teknologisajten techadvisor.co.uk tar upp med GoPro 6 är modellens förbättrade och imponerande bildkvalitet, röststyrningen och att den är vattentät.

GoPro 6 är förvillande lik föregångaren GoPro 5 och precis som i många andra testkällor jämförs även här de två modellerna med varandra. Techadvisor.co.uk påpekar att GoPro 5 var en mycket innovativ och banbrytande modell med förbättrad inspelningsstabilisering och bildkvalitet samt vattentätt kamerahus.

Men GoPro 6 är ytterligare bättre på allt enligt de brittiska experterna. Som en bonus kan alla tillbehör till GoPro 5 även användas till GoPro 6, något som gör kameran lite billigare i drift med tanke på det ganska höga inköpspriset.

Modellen är vattentät ner till 10 meter och håller man sig ovanför den utsatta maxgränsen eller precis under vattenytan behöver kameran inget ytterligare vattenskydd. Det är en funktion som imponerar och gör det enkelt att ta med sig kameran överallt.

GoPro-dykker

Bildkvaliteten och stabiliteten är GoPro 6:s mest attraktiva funktioner enligt experterna men även kvaliteten, som är dubbelt förbättrad jämfört med föregångarna, är imponerande.

Eftersom modellen arbetar med axlar istället för två när det kommer till stabilitet blir inspelningen mer glidande och jämnare om man till exempel filmar medan man går. GoPro 6 är bra både till dagsljus- och kvällsljusfotografering men om man vill ha ut mesta möjliga av GoPro 6 bör man filma i omgivningar med bra och mycket ljus.

Har man nytta av att filma i slow motion, något som är idealt för sportutövare, får man extremt detaljerade slow motion-inspelning med GoPro 6.

När de flesta experterna mest fokuserar på GoPro 6:s kvaliteter inom filmområdet, tar de brittiska experterna även upp att stillbildsfotograferingen har blivit betydligt bättre. Man kan bland annat göra upp till 10 sekunders long exposures (bilder som exponeras under lång tid) till nattbilder. Läs hela utvärderingen här.


Pcmag.com

PCMag
Recension: ”Excellent” från pcmag.com

Datormagasinet pcmag.com skriver i sin recension av GoPro 6, att modellen i stort sett är en uppgradering av föregångaren GoPro 5 och som i princip har samma utseende eftersom de båda modellerna är förvillande lika vid första anblicken.

Pcmag.com noterar att GoPro 6 är en mycket dyr kamera men i gengäld är förbättringarna i förhållande till GoPro 5 så markanta att kameran är värd de extra pengarna. Pcmag.com nämner i det här sammanhanget att GoPro 6 är den bästa actionkamera som de hittills har testat.

Bildkvaliteten är ett av de områden där GoPro 6 har fått en tydlig uppgradering enligt pcmag.com, och denna uppgradering ger en betydligt bättre bildstabilisering och ett högre antal bilder per sekund. Bara dessa förbättringar ökar modellens kvalitet eftersom filmupptagningarna blir jämnare och hackar inte.

GO-PRO-HERO-BLACK-6

Även slow motion-filmningen har fått ett rejält kvalitetslyft och filmsekvenserna håller nästintill professionell kvalitet.

Pcmag.com gillar även att GoPro 6 är så kompakt och även om touch-skärmen är liten, den är bara två tum stor, är den lätt att använda.

Bakgrundsljuset på skärmen är bra och det går lätt att läsa från flera olika vinklar. Dessutom fungerar touch-funktionen riktigt bra. Om man inte vill använda sig av manuell inställning rekommenderar pcmag.com även röststyrningen på GoPro 6 som kan användas för att manövrera kameran, om man inte har några händer lediga.

Gällande dataöverföring har den trådlösa uppkopplingen på GoPro 6 förbättrats. Modellen fungerar både med Bluetooth och WiFi samt kan kommunicera med både iOS- och Android-mobiler via en app. GoPro 6 har även GPS-funktion så att man alltid kan se och lägga till tidpunkt och plats för filmupptagningen. Läs hela utvärderingen här.


Digitaltrends.com

Digital trends
Recension: 4 stjärnor av 5

Teknologisajten digitaltrends.com har också testat actionkameran GoPro 6 och kallar modellen för marknadens bästa. De fokuserar särskilt på uppgraderingen, som är både markant och användbar, i förhållande till GoPro 5.

Om man bör betala det höga pris som GoPro 6 har är en smaksak och en fråga om behov. Digitaltrends.com menar att man bör tänka igenom om man verkligen har användning för alla de funktioner och den extra höga bildkvalitet som GoPro 6 har. Har man det, om man exempelvis är en semi-professionell sportutövare eller en genuin foto-/videonörd som har nytta av en osedvanligt hög bildkvalitet, kan man inte ignorera att GoPro 6 är det bästa man kan köpa för pengar. Har man inte så höga krav, klarar man sig bra med föregångaren GoPro 5 som nu har sjunkit i pris.

GoPro 6 ger tveklöst bättre kvalitet och har många nya funktioner samt har en helt unik och fantastiskt bra bildkvalitet. Modellen har stöd för 4K, som ger många bilder per sekund, och till det kommer den imponerande bildstabiliseringen och det dynamiska omfånget och de klara färgerna som ger en extra bra inspelning.

Utöver det är GoPro 6 en investering för framtiden eftersom kvaliteten och robustheten är hög vilket gör att kameran bör hålla i flera år.

Vill du se GoPro 6 spela in med 4K, ta en titt på det här YouTube-klippet, inspelat på Bali, där färger och bildkvalitet är iögonfallande.

Utöver kvaliteten på inspelningen framhäver digitaltrends.com även modellens vattentäthet, som inte kräver något extra hus, och den inbyggda touchskärmen som fungerar utan problem. Känner man till GoPro sedan tidigare är det lätt att komma igång.

Digitaltrends.com nämner dock att man bör vara uppmärksam på att det krävs en kraftfull dator om man ska kunna redigera filmerna från GoPro 6 så optimalt som möjligt. Läs hela bedömningen här.


Digitalfoto.dk

digitalfoto.dk logo
Rekommenderas av digitalfoto.dk

Den danska fotosidan Digitalfoto.dk deltog på GoPro:s presskonferens vid lanseringen av modellen GoPro 6 och därefter provade de danska experterna kameran. Förväntningarna var höga och de danska experterna blev imponerade av modellen från första början.

Det gällde särskilt antalet bilder per sekund eftersom modellen kan filma med upp till 240 bilder per sekund. Det är en fördubbling i förhållande till tidigare modeller och det är möjligt i och med det nya och mer kraftfulla bildprocessorn GP1.

I och med att bildfrekvensen på GoPro 6 är så hög som den är, är kameran särskilt lämplig för den som vill göra extrema slow motion-inspelningar eftersom det höga antalet bilder per sekund ger en bättre och mer flytande bildkvalitet.

Digitalfoto.dk:s test av GoPro 6 visade också att den här modellen är särskilt bra om man är filmentusiast. Stillbilderna håller, enligt de danska experterna, i princip samma kvalitet som de man tar med kameran på mobilen, men upplösningen på de rörliga bilderna är imponerande till följd av 4K med en bildfrekvens på 60.

Under inspelning var det särskilt den smidiga exponeringen, när kameran skiftar mellan starka och svaga ljusförhållanden, som imponerade, men även den stora mängden skarpa detaljer, även längst ut i fokusområdet, som kameran får med.

gopro-ski

En av GoPro 6:s smarta funktioner är röststyrningen. Det råder delade meningar om huruvida röststyrningsfunktionen är känslig nog, särskilt i miljöer med hög ljudnivå, men de danska experterna tycker att den fungerar bra. Med ett enkelt röstkommando verkar kameran. Läs hela recensionen här.


Trustedreviews.com

trusted-reviews
Recension: 9 stjärnor av 10 

En av världens största testsajter, trustedreviews.com, anser att GoPro 6 är en något dyr actionkamera, men om man vill ha den absolut bästa modellen som finns på marknaden, bör man investera i GoPro 6. Experterna fortsätter med att kalla modellen för en evolution av ett redan vinnande koncept och syftar på föregångaren GoPro 5.

Precis som de flesta andra testkällor är trustedreviews.com i första hand imponerade över den förbättrade bildkvaliteten som kommer som en effekt av den specialdesignade GP1-processorn. Det gör att man kan ta bilder men en betydligt högre upplösning och många fler bilder per sekund. Prestandan är faktiskt dubbelt upp i jämförelse med föregångaren GoPro 5.

Bland de många förbättringarna på GoPro 6 återfinns särskilt touch-skärmen enligt trustedreviews.com. Displayens kvalitet är förbättrad och färgerna klarare medan touch-responsen är avsevärt bättre eftersom den är betydligt känsligare än tidigare.

Experterna utvärderar också röststyrningen som i teorin är en riktigt bra funktion. Dock kan det vara lite svårt att få den att fungera om man befinner sig i en miljö med mycket störande ljud, till exempel när det blåser ute.

Vidare uppmärksammar experterna de internet-baserade funktionerna. Den tillhörande GoPro appen, som känner automatiskt av och laddar ner nya filmupptagningar. WiFi-anslutningen fungerar också betydligt bättre vilket innebär att man kan tanka över filer snabbare. Observera dock att batteritiden minskar fortare när man tankar ut filer.

Enligt trustedreviews.com finns det i stort sett bara fördelar med GoPro 6. Om det ska nämnas några nackdelar är det återigen priset och den något opålitliga röststyrningen samt att kameran av och till kan bli rejält varm. Läs hela utvärderingen här.


Cnet.com

cnet logo
Recension: 4,5 stjärnor av 5

Experterna på den amerikanska teknologisajten cnet.com benämner GoPro 6 som en ”episk, liten kamera”. Modellen bedöms utifrån fyra olika aspekter; bildkvalitet, design, funktioner och prestation. Skalan går från 0–10.

GoPro 6 för höga poäng på alla områdena med 9 på design, funktion och prestation samt 8 på bildkvalitet. Detta är mycket höga poäng men så är också experterna ovanligt imponerade av GoPro 6.

Experterna lägger omedelbart märke till att GoPro 6 utseendemässigt inte särskiljer sig från föregångaren GoPro 5. Flera funktioner är desamma och det gäller bland annat vattentätheten ner till 10 meters djup, ingångar, kontrollpanel, användarvänlighet och batteri.

Alla de här aspekterna var riktigt bra på föregångaren men experterna upptäcker snabbt att det finns fler förändringar inuti GoPro 6 än vad man först kan se. Man får dock betala en stor summa pengar för den senaste teknologin i GoPro 6.

Det är särskilt GoPro 6:s nyskapande elektroniska bildstabilisering som experterna framhäver som en stor fördel på GoPro 6. När man rör sig är det omöjligt att undvika att även kameran rör sig men GoPro 6:s bildstabilisering motverkar skakningar och vibrationer. Är man en person som gillar äventyr rekommenderar experterna ett lämpligt fäste till kameran.

Utöver detta hyllas också bildkvaliteten på GoPro 6 eftersom det nya GP1-processorn gör att man kan ta fler bilder per sekund vilket i sin tur ger bättre bilder och mjukare övergångar mellan bilderna. Färgerna blir också klarare och bilderna skarpare. Lägg dock märke till att den här nya teknologin i kameran även kräver en dator med kraftfull prestanda.

Cnet.com lägger också vikt vid GoPro 6:s förbättrade kommunikation med mobiltelefon, surfplatta eller dator. GoPro har fokuserat på att utveckla en app som gör det lättare att redigera och dela filmerna via mobilen. GP1-processorn ger en snabbare överföringshastighet och det innebär också att GoPro 6 har snabbare WiFi än tidigare.

Inte heller cnet.com hittar många problem eller avsaknad av funktioner på GoPro 6. Som många andra testkällor nämner de det höga priset och utöver det batteritiden, som förkortas markant när man använder extrafunktionerna. Läs hela utvärderingen här.


Sammanfattning

Här ovan har vi gått igenom vad experterna från tolv olika testkällor anser om actionkameran GoPro 6.

Det är i mångt och mycket samma aspekter som tas upp och det handlar framförallt om den förbättrade bildkvaliteten som GoPro 6 har i förhållande till föregångaren GoPro 5. De båda modellerna är i övrigt så gott som identiska på utsidan. Utöver detta bidrar den förbättrade bildstabiliseringen till bättre och lugnare filmsekvenser och slow motion-filmningen är fenomenal.

Dessutom tar experterna upp flera mindre betydande funktioner som bidrar till att skapa en komplett produkt. Här handlar det bland annat om kamerahuset som är vattentätt ner till 10 meters djup, en bra touch-skärm med röststyrning och en förbättrad WiFi-anslutning.

hero-6-goproExperterna kan i stort sett inte hitta några nackdelar med GoPro 6. Det finns dock en nackdel de alla är eniga om; priset. GoPro 6 är nämligen en mycket dyr kamera.

Några av experterna är dessutom något missnöjda med batteritiden och att det krävs en dator med mycket kraftfull prestanda om man ska kunna redigera filmerna optimalt.

Om du vill jämföra GoPro 6 med GoPro 5 kan du med fördel läsa vår GoPro 5 artikel. I den artikeln sammanställer vi också en lång rad test från experter så att du kan få en komplett överblick över vad experterna anser om kameran.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka källor har testat GoPro Hero 6?

Tomsguide.com, Expertreviews.co.uk, M3.se, Alphr.com, Chip.de, Techradar.com, Ekstra Bladet, Engadget.com, Wired.com, Tek.no, Techadvisor.co.uk, Pcmag.com, Digitaltrends.com, Digitalfoto.dk, Trustedreviews.com och Cnet.com.

🤓 Hur har man testat GoPro Hero 6?

GoPro Hero 6 har bedömts baserat på kamerans tekniska specifikationer, batteritid, inbyggda funktioner och användarvänlighet.

🤔 Vad är fördelarna med en GoPro-kamera?

De flesta skulle beskriva GoPro-kameror som essensen av actionkameror. De kan förvaras i fickan och filma knivskarpa videoklipp. De är dessutom vattentäta och tål en ganska omild behandling. Om du vill ha en kamera som du alltid kan ha med dig för att dokumentera stora som små upplevelser kan GoPro vara ett perfekt alternativ för dig.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta