Fördelarna med att ha en blender i köket

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Mitt i vardagsstressen med arbete, skola och andra åtaganden har de flesta ont om tid till att laga ett ordentligt mål mat. Vi är många som är på jakt efter olika sätt att laga god och näringsrik mat både snabbt och enkelt. 

Oavsett om ditt mål är att få till goda smoothies eller om du vill hitta ett enklare sätt att mixa ingredienser kan en blender vara ett bra tillskott i ditt kök. En blender gör att du snabbt och enkelt kan finfördela och blanda samman olika ingredienser, vilket sparar både tid och energi. 

I den här guiden tittar vi närmare på fördelarna med att använda en blender i köket. Vi föreslår tekniker för att spara tid, ger dig närings- och hälsotips samt går igenom hur en blender hjälper dig att hålla rent i köket och spara disk. Vi ger även några mat- och dryckesidéer som passar särskilt bra att förbereda i en mixer. Oavsett om du är van med matlagning eller nybörjare i köket kan en mixer göra matlagningen smidigare och enklare. 


 En blender hjälper dig att spara tid

En av de främsta fördelarna med en blender är att den hjälper dig att spara tid i köket. Det kan handla om att du behöver något snabbt och enkelt till frukost, ett näringsrikt mellanmål för extra energi under dagen eller att göra matlådor inför veckan. Med en bra blender kan du få ut mer av den tid du spenderar i köket. Om du vill veta mer om olika blenders kan du läsa vår guide där vi jämför olika mixers baserat på olika funktioner som hastighetsinställningar, effekt och pris. Nedan listar vi några tips som gör att du kan spara in tid med hjälp av en blender. 

Enkel och snabb frukost

Om du vill ha en snabb och näringsrik frukost kan en mixer vara ett bra köksredskap. Smoothie bowls är ett exempel på en enkel och god frukost som ger dig en energirik start på  dagen med mycket frukt och bär. Om du vill ha någonting mer mättande kan en proteinshake vara ett bra alternativ. I stället för att manuellt skära upp frukt och bär till en smoothie kan du med en mixer slänga i frukt och bär i större bitar och trycka på startknappen.

Snabbare matlagning

Blenders kan hjälpa dig att minimera den tid du lägger på matlagning. Om du vill göra en snabb sås som en pesto eller chimichurri att ha till din pasta eller köttbit är det bara att slänga ned ingredienserna i mixern. En blender passar även bra för att laga krämiga soppor som butternut squash- eller tomat och basilikasoppa.

Att förbereda ingredienserna tar bara ett par minuter och sedan låter du helt enkelt din mixer göra jobbet. Om du vill laga större satser med soppa eller sås för att frysa in till senare kan du spara in mycket tid på att förbereda och hacka ingredienser direkt i blendern. Andra recept som du snabbt kan mixa ihop i din blender är hemlagade dressingar eller marinader som ger dina måltider extra vardagslyx.  

Matberedning när du vill 

Blenders fungerar bra till många olika ändamål utöver drinkar och såser. De är dessutom bra verktyg för matberedning, till exempel för att hacka grönsaker eller mala nötter till nötsmör. Om du har ont om bänkutrymme eller är trött på att skärbrädor och knivar tar upp plats är en mixer bra för att förbereda mat utan att du behöver köpa separata matberedare. Du kan helt enkelt lägga ingredienserna i blendern, hälla på lite olja, tillsätta kryddor och mixa tills du är nöjd med konsistensen.

Om du har ett mindre kök kanske du inte har utrymme nog till en vanlig blender. Ett bra alternativ för dig som vill spara plats kan vara en stavmixer. Stavmixers fungerar precis som vanliga blenders och kan användas för att blanda och mixa det mesta, men har en mer kompakt design som gör att de lättare kan stuvas undan när de inte används. 


Närings- och hälsofördelar med blenders

Oavsett om du är lite extra hälsomedveten eller om du är en förälder med ont om tid kan en mixer göra det lättare att upprätthålla en hälsosam kost och få i dig lite extra näring. Nedan har vi samlat några bra hälsofördelar med en blender: 

 • Bättre maghälsa och näringsupptagning – En mixer kan vara ett bra sätt att addera mer frukt och grönt i din kost. När du mixar frukt och grönt kan det göra det lättare för kroppen att ta upp vissa näringsämnen, vilket gör att du kan öka ditt intag av vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  Med en mixer har du dessutom full kontroll över vad din mat innehåller. Du kan välja att lägga till ingredienser som grönkål, spenat, blåbär och banan för extra tillskott av nyttiga vitaminer och mineraler. Blendern ger dig möjligheten att experimentera med olika smaker genom att du kan tillsätta färska örter och kryddor som ingefära eller gurkmeja. 
 • Ökat vätskeintag – När du mixar frukt och grönt kan det öka mängden vätska i dina måltider, vilket gör det lättare att få tillräckligt med vatten för att hålla dig frisk.
 • Minskad risk för kroniska sjukdomar – Frukt och grönsaker är både kalorifattiga och fiberrika, vilket kan främja viktminskning och förebygga fetma, som är en konstaterad riskfaktor för kroniska sjukdomar.
 • Minskad konsumtion av onyttiga drycker och mellanmål – I stället för att ta till sötade eller processade drycker och mellanmål kan du använda en mixer för att laga egna, hälsosamma alternativ som frukt- och grönsakssmoothies, proteinshakes eller hemlagad glass.
 • Minskad konsumtion av mat med tillsatser – Med en blender kan du förlita dig mer på hemlagad mat, barnmat och husdjursfoder, vilket gör att du bättre kan kontrollera matens innehåll. På så vis försäkrar du dig om att det du och din familj äter är fritt från konserveringsmedel, tillsatser och andra skadliga ingredienser och att du istället får i dig mat gjord på färska ingredienser. 

En blender minskar disk och underlättar rengöring 

En av de stora fördelarna med att ha en blender är att den hjälper dig spara disk och gör det lättare att hålla rent. De flesta mixers har avtagbara blad som du enkelt kan diska för hand, samtidigt som många också är diskmaskinssäkra. Det räcker alltså med att snabbt skölja mixerbehållaren och bladen under rinnande vatten och sedan lägga dem i diskmaskinen för en grundlig rengöring.

Många moderna blenders har även självrengörande funktioner som gör att de är ännu enklare att diska. Vissa blenders har till exempel ett särskilt rengöringsläge och kör automatiskt en blandning av vatten och diskmedel för att få bort matrester och fläckar.

I kontrast kan det vara svårt att grundligt diska vissa traditionella köksredskap. Exempelvis kan mortlar, matberedare och rivjärn ha små svåråtkomliga skrymslen och vrår som kan göra dem svåra och tidskrävande att diska för hand.


Vilka maträtter och drycker kan du tillaga i en blender?

Listan över rätter och drycker som kan göras i en mixer är längre än vad vi kan räkna upp. För att ge dig några idéer har vi valt ut några av de mest populära användningsområdena för blenders: 

 • Smoothies och milkshakes – Det första de flesta tänker på med blenders är såklart smoothies och milkshakes. Smoothies finns dock i många variationer, och med lite kreativitet kan du med en blender skapa alla möjliga hälsosamma mellanmål. Det kan vara proteinshakes, veganska smoothies och allt däremellan. 
 • Soppor och såser – Med en blender är det lätt att mixa kokta grönsaker, buljonger och kryddor till olika soppor. Blendern gör att du kan spara tid, samtidigt som du får kontroll över konsistensen på soppan eller såsen. 
 • Dipsås och pålägg – Du kan även använda din mixer för att slänga ihop goda dipsåser och pålägg. Några bra tips är hummus eller guacamole som båda är lätta att göra i en mixer. Lägg bara alla ingredienser i behållaren, experimentera med olika smaker som örter eller kryddor och mixa tills allt är blandat.
 • Desserter och bakverk – Du kan göra egen glass, sorbet eller frozen yoghurt genom att blanda frysta frukter med socker eller sirap. Med en mixer kan du göra efterrätter i portionsform som banana split eller mini-cheesecakes genom att mixa ingredienserna och sedan hälla dem i små skålar som du sedan gräddar i ugnen.   
 • Frysta drycker och drinkar – En varm sommardag när du vill ha något kallt och uppfriskande utan att behöva plocka fram glassmaskinen är en fryst mixad drink perfekt. Det är superlätt att göra i en mixer – du blandar helt enkelt fryst frukt som jordgubbar eller blåbär med lite juice eller mjölk. För en ännu festligare dryck kan du prova att tillsätta alkohol i blandningen till en frusen cocktail. 
 • Barnmat – Du kan enkelt göra egen puré av kokta frukter, grönsaker och kött för att ge ditt barn hemlagad barnmat som är fri från tillsatser och konserveringsmedel.
 • Nötmjölk – Mixa ihop nötter och vatten till en hemlagad nötmjölk.

Tips: Om du vill göra smoothies på språng eller mixa några ingredienser till frukost finns här några alternativ på smoothieblenders med smarta funktioner som förenklar din vardag. Du kan även kolla in vår guide med recept på mat som är lätt att laga och svälja, som mjuk, hackad, och puréead mat.


FAQ

Vad kan man använda en blender till?
Du kan använda en blender för att göra alla möjliga sorters goda recept, från krämiga smoothies och grov salsa till efterrätter. Med en knapptryckning hjälper mixern dig att mala, hacka och blanda ingredienser för enklare matlagning i köket.
Är det bra att mixa mat?
Ja, att mixa mat anses vara ett bra sätt att få i sig viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler. Att mixa mat kan bidra till att bryta ned cellväggarna i råa växter och frukter, vilket gör att näringen blir lättare för kroppen att ta upp och omvandla till energi.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta