Electrolux UltraOne Test – Här kan du läsa experternas bedömning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om dammsugarmodellen Electrolux UltraOne, en modell som har fått mycket beröm av flera olika experter.

Vi inleder artikeln med en genomgång av Electrolux UltraOne för att reda ut vad dammsugaren klarar av. I genomgången berättar vi även vad experterna tycker om den här modellen.

För att ge dig en så nyanserad överblick som möjligt presenterar vi även ett par alternativ till Electrolux UltraOne. Dessa modeller har också fått fina betyg i olika expertgranskningar.

Till den här artikeln har vi undersökt tester från den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Dessa expertkällor har nämligen genomfört stora granskningar av olika dammsugare.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna hittar du en lista över länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln om Electrolux UltraOne innehåller:

Överblick över dammsugarmodellen Electrolux UltraOne
Överblick över två alternativ till Electrolux UltraOne
Information om varumärket Electrolux
Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EUO9GREEN UltraOne

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Dammsugarmodellen Electrolux EUO9GREEN UltraOne har varit med i olika expertundersökningar, en hos Råd & Rön.

Svenska experterna har provat flera olika dammsugare och bland annat bedömt de olika modellernas prestanda, användarvänlighet, design, miljö och hanterbarhet. Electrolux EUO9GREEN UltraOne klarar sig riktigt bra i granskningarna och blir därför testvinnare på ställena.

Fungerar bra på alla underlag

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är ett bra alternativ för dig som vill ha en dammsugare som fungerar bra och arbetar effektivt på alla typer av underlag.

Den här modellen har nämligen en dammupptagning i klass A på både hårda golv och mattor, vilket innebär att den hamnar i den bästa klassen i båda kategorierna. Den här dammsugaren kan därför effektivt avlägsna damm och smuts från både parkettgolv och trägolv, men även från golvmattor där dammpartiklarna lätt kan gömma sig långt ner i fibrerna.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne har dessutom en kraftfull sugeffekt som gör det lättare för dammsugaren att få bort smuts som sitter lite hårdare. Modellen har nämligen en motoreffekt på hela 850 watt.

Eftersom att den här dammsugaren är otroligt stark och effektiv är modellen däremot inte marknadens mest budgetvänliga dammsugare.

Effektiv och miljövänlig dammsugning

Att Electrolux EUO9GREEN UltraOne är så pass effektiv beror dock inte bara på den kraftfulla motorn. För en så effektiv dammsugning som möjligt kombinerar den här modellen nämligen den starka motorn med ett högt luftflöde.

Dammsugaren har en unik AeroPro Silent-teknik med en speciell försegling och optimering som ser till att luftflödet är högt hela vägen från munstycket till utblåset. Munstycket är också en viktig del i dammsugarens effektivitet, och på Electrolux EUO9GREEN UltraOne samarbetar AeroPro-munstycket med resten av dammsugaren för att skapa en så bra sugkraft som möjligt.

Trots all modern teknik är den här modellen tillverkad med miljön i åtanke. Dammsugaren tillhör till exempel energiklass A och hamnar därmed i toppen av energiskalan.

Modellen är även 100 % PVC-fri och tillverkad av 70 % återvunnen plast. När det är dags att byta ut dammsugaren kan dessutom 92 % av materialen återvinnas.

Klassisk modell

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är en av marknadens klassiska dammsugare vad gäller både utseende och innanmäte. Modellen har nämligen en kropp på hjul som innehåller både motor och dammsugarpåse.

Många moderna dammsugare har numera en dammbehållare istället för en påse, men den här modellen använder alltså fortfarande en dammsugarpåse. Påsen är dock otroligt rymlig med en kapacitet på hela 5 liter damm.

Kontrollerna för den här modellen sitter på dammsugarkroppen, och på kroppen sitter även slangen som sedan går över i ett rör. Röret på den här modellen är givetvis ett teleskoprör, och eftersom att man därför kan anpassa röret till arbetsuppgiften och användarens längd slipper man få ont i ryggen eller lederna. På röret kan man även justera sugstyrkan och på så vis få mer kontroll över dammsugningen.

Att Electrolux EUO9GREEN UltraOne är en traditionell dammsugare märks även på att dammsugaren har en sladd och inte ett batteri. För att man ska kunna röra på sig så fritt som möjligt utan att behöva flytta sladden mellan olika eluttag hela tiden har modellen en räckvidd på 12 meter.

Minimalt oväsen

En av de största fördelarna med Electrolux EUO9GREEN UltraOne är modellens låga ljudnivå, något som ofta varierar mycket mellan olika dammsugare.

Den här modellen har en ganska låg ljudnivå på 65 dB, och för att dammsugaren ska väsnas så lite som möjligt har den en unik Silent Air-teknik. Den här tekniken innebär att dammsugaren har en bättre och tystare slang samt ett tyst munstycke som tillsammans ser till att dammsugaren väsnas mindre.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är dessutom designad för att vara så lätt som möjligt att styra, och tack vare rörligheten kan man även komma åt att städa på mer svåråtkomliga ställen med den här modellen. Dammsugaren har nämligen ett smart Multi Room-system som gör modellen lättare att manövrera.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne har mjuka gummihjul samt ett noshjul som kan rotera 360 grader.

Allergy Plus-filter

En anledning till att dammsuga är att undvika problem och allergier som dammet kan orsaka, och detta är något som man har tänk på med Electrolux EUO9GREEN UltraOne.

Den här modellen är nämligen utformad för att avlägsna även mikroskopiska dammpartiklar och sedan hålla kvar dem i dammsugaren så att de inte åker tillbaka ut i luften. Den här dammsugaren är därför ett bra alternativ för allergiker. Modellen har bland annat ett filter och en dammsugarpåse med en hygienisk stängning som håller kvar damm och smuts.

Filtret i dammsugaren är ett så kallat Allergy Plus-filter som filtrerar bort partiklar från luften som sugs in i dammsugaren. Detta filter håller kvar skadliga partiklar och släpper bara igenom den rena luften.

Här kan du se en detaljerad granskning av Electrolux UltraOne:

Specifikationer – Electrolux EUO9GREEN UltraOne:
Typ: Dammsugare
Motoreffekt: 850 watt
Dammupptagning på hårt golv: Klass A
Dammupptagning på mattor: Klass A
Ljudnivå: 65 dB
Energiklass: A
Sladd: Ja
Påse: Ja, på 5 liter
Räckvidd: 12 meter
Vikt: 7,6 kg

Fördelar med Electrolux EUO9GREEN UltraOne:
Effektiv dammsugare som fungerar bra på alla underlag
Hög effektivitet – bland annat tack vare AeroPro Silent-tekniken
Klassisk modell med dammsugarpåse på 5 liter, sladd och 12 meters räckvidd
Tystgående modell med Silent Air-teknik
Allergivänlig modell med Allergy Plus-filter och hygienisk dammsugarpåse


Alternativ till Electrolux UltraOne

I föregående avsnitt gick vi igenom vad dammsugarmodellen Electrolux UltraOne klarar av och hur den fungerar. Här nedanför kommer vi istället att presentera två alternativa modeller från samma tillverkare. Båda dessa dammsugare har också fått mycket beröm av experterna.

För att du ska få en så bra överblick som möjligt och sedan kunna jämföra modellerna går vi igenom de två alternativen på samma sätt som UltraOne-modellen.


Om Electrolux  

Om Electrolux Electrolux är en svensk tillverkare med huvudkontor i Stockholm. De är kända för sin produktion av diverse vitvaror, hushållsprodukter och andra elektroniska apparater för både privatpersoner och företag. Electrolux är mest kända för sina kylskåp, frysar, diskmaskiner, dammsugare och tvättmaskiner. Dessa tillverkas bland annat under namnet Electrolux, men AEG, Voss och Zanussi tillhör också samma tillverkare.

Det är allmänt erkänt att en dammsugare från Electrolux är av riktigt hög kvalitet, och Electrolux klarar sig överlag bra i olika undersökningar. Deras dammsugare har till exempel fått höga placeringar i dammsugartest hos både Råd & Rön.

Omsätter mer än 102 miljarder

Electrolux säljer mer än 40 miljoner produkter varje år, och denna försäljning sker i över 150 olika länder. Bara i Europa har Electrolux 22 fabriker som omsätter över 102 miljarder kronor varje år. Detta innebär även att Electrolux är en stor arbetsplats, och idag har företaget ungefär 60 000 anställda.

Grundades 1910

Startede i 1910 Electrolux grundades i Sverige 1910. Företaget startades dock under namnet “Elektromekaniska AB”, och om man ska vara petig heter företaget faktiskt Electrolux AB idag. Det var dock först 1919 som företaget slogs samman med ett annat företag och blev det Electrolux som vi känner idag. Ursprungligen stavade man dock företagsnamnet som “Elektrolux”. Det var faktiskt först långt senare, nämligen år 1957, som stavningen ändrades till “Electrolux”.

Började med dammsugare och kylskåp

Electrolux slogs samman med fler företag under åren som följde efter 1919 och ökade på så vis sin produktion. De lanserade dock produkter redan 1919, och den första produkt som Electrolux sålde var en dammsugare.

De utökade sedan produktionen och lanserade sitt första kylskåp år 1925. Electrolux utökade därefter sitt sortiment i takt med tekniska framsteg och började tillverka matberedare 1940, tvättmaskiner 1951 och diskmaskiner 1959.

Tillväxten hos Electrolux berodde till stor del på sammanslagningar. Under 60-talet kunde företaget lägga till fler än fem redan existerande märken till sin koncern och växte därför otroligt mycket under den tiden.

Modern teknik

Electrolux äger idag många av varumärkena som de tidigare har konkurrerat med, och eftersom att utvecklingsavdelningarna och experterna har slagits samman fokuserar företaget nu på forskning och innovation. Detta innebär bland annat att de tittar närmare på robotteknik, och Electrolux har faktiskt redan tillverkat flera olika robotdammsugare.

När det kommer till modern teknik har Electrolux specialiserat sig på dammsugare genom att till exempel arbeta med robotteknik. Just dammsugare var dessutom den första stora försäljningsframgången hos Electrolux. Företaget forskar dock även i modern teknik för att utveckla både gräsklippare och motorsågar.

Om du vill veta mer om Electrolux eller deras olika produkter kan du läsa mer på företagets hemsida.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux ESP72DB Silent Performer 

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux ESP72DB Silent Performer

.
Dammsugarmodellen Electrolux ESP72DB Silent Performer har ingått i två stora granskningar, en hos Råd & Rön.

I dessa undersökningar har experterna granskat flera olika dammsugare på en gång och bedömt de olika modellerna baserat på till exempel prestanda, miljö, användarvänlighet och hanterbarhet. Electrolux ESP72DB Silent Performer klarar sig bra i båda testerna och får därför ett bra toppbetyg hos Råd & Rön.

Extra bra på hårda golv

Electrolux ESP72DB Silent Performer är ett bra alternativ för dig som har både hårda golv och mattor hemma. Modellen har en dammupptagning i klass A på hårda golv och fungerar därför extra bra på just hårda golv när det kommer till att suga upp både damm och annat skräp.

Den här modellen fungerar dock även bra på golvmattor och har där en dammupptagning i klass B. Detta är förvisso sämre än klass A, men då bör man även tänka på att det är svårare att få bort damm från mattor eftersom att dammet lätt fastnar i mattans fibrer.

För att dammsugaren ska kunna suga upp allt damm och skräp från både lätt- och svåråtkomliga ställen har den här modellen en hög prestanda och en effektiv motor på 650 watt.

Det här är dessutom en miljövänlig dammsugare som tillhör energiklass A, vilket innebär att modellen hamnar i den bättre änden av energiskalan.

Tystgående modell

Eftersom att Electrolux ESP72DB Silent Performer är en Silent-modell arbetar den här dammsugaren tystare än många andra modeller. Dammsugaren har nämligen en ljudnivå på 70 dB.

Den här modellen är utrustad med ett Silence Pro-system som innebär att motorn är bulleroptimerad, vilket i samspel med kroppens konstruktionen gör att dammsugaren väsnas mindre. För att sänka ljudnivån ännu mer har den här modellen även ett DustMagnet Silent-munstycke som minskar oljudet vid mynningen utan att försämra prestandan.

Electrolux ESP72DB Silent Performer är en klassisk dammsugare som har en sladd istället för ett batteri. Sladden på den här modellen gör dessutom att man får en räckvidd på 12 meter.

Eftersom att den här modellen är mer traditionell än många andra dammsugare på marknaden har den även en vanlig dammsugarpåse med en kapacitet på 3,5 liter.

360 Motion-teknik gör det enklare att komma åt i hörn

Electrolux ESP72DB Silent Performer är en mer traditionell dammsugare även när det kommer till design. Modellen har dessutom ett klassiskt teleskoprör och justerbar sugstyrka.

När man köper den här modellen ingår det både ett möbelmunstycke och ett fogmunstycke. Fogmunstycket är till exempel otroligt användbart när man ska rengöra hörn, möbler och andra svåråtkomliga ställen.

Electrolux ESP72DB Silent Performer är dessutom utformad med en 360 Motion-teknik som gör det enkelt att nå in i hörn med dammsugaren. Denna teknik innebär att dammsugaren har små roterande hjul som gör dammsugaren lättare att manövrera och styra runt hinder, längs väggar och in i hörn.

Specifikationer – Electrolux ESP72DB Silent Performer:
Typ: Dammsugare
Motoreffekt: 650 watt
Dammupptagning på hårt golv: Klass A
Dammupptagning på mattor: Klass B
Ljudnivå: 70 dB
Energiklass: A+
Sladd: Ja
Påse: Ja, på 3,5 liter
Räckvidd: 12 meter
Vikt: 5,6 kg

Fördelar med Electrolux ESP72DB Silent Performer:
Klassisk dammsugare som fungerar extra bra på hårda golv
Kraftfull motor
Tystgående modell med Silence Pro-system
Försedd med dammsugarpåse och sladd
360 Motion-teknik gör dammsugaren enklare att styra


Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen

Dammsugarmodellen Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen har granskats av två olika expertpaneler: svenska Råd & Rön. Dessa källor har genomfört omfattande tester där de har provat flera olika dammsugare på en gång.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen ingick i dessa undersökningar och klarar sig riktigt bra på alla testpunkter. Modellen klarar sig faktiskt så bra att den får toppbetyg i en undersökning.

Flera specialmunstycken

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är en av de modeller som fungerar bra på både hårda golv och mattor. Den här dammsugaren har dessutom ett AeroPro Parketto Pro-munstycke som gör att modellen fungerar extra bra på parkettgolv. Detta munstycke rengör parkettgolven effektivt samtidigt som det skyddar golven mot repor och andra skador.

Den här dammsugaren har även flera andra munstycken, till exempel ett Flow Motion-munstycke som är specialdesignat för att underlätta arbetet för användaren. Med det här munstycket behöver man nämligen inte lägga lika mycket kraft bakom dammsugningen.

Tillsammans med det inbyggda Motion Control-systemet gör detta att man kan städa även riktigt smutsiga utrymmen utan att behöva arbeta särskilt hårt.

Tystgående modell

Att Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen heter som den gör beror på att dammsugaren är gjord för att arbeta tyst.

Modellen har därför en väldigt låg ljudnivå på 58 dB, vilket innebär att man kan dammsuga alla golv och mattor hemma utan att väcka hela huset eller överrösta konversationer. Detta är möjligt tack vare dammsugarens Silent Zen-system.

Silent Zen-systemet innebär nämligen att dammsugaren har flera extra lager isolering som hjälper till att minska ljudnivån markant.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är dessutom en av marknadens mer traditionella dammsugare med en dammsugarpåse och sladd istället för en dammbehållare och batteri. Sladden på den här modellen gör dock att dammsugaren har en räckvidd på 12 meter.

Allergivänlig modell

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är även ett bra alternativ för hushåll med allergiker och för konsumenter som oroar sig för allergier. Den här modellen samlar som sagt upp allt damm och skräp i en påse, och eftersom att det rör sig om en miljövänlig Anti Allergi-påse hålls allt damm, skräp och hår kvar i påsen.

Den här dammsugaren har dessutom ett tvättbart HEPA-filter, vilket anses vara marknadens mest allergivänliga filter.

Allergy Plus-tekniken ser till att även mikroskopiska partiklar fångas upp och hålls kvar i dammsugarpåsen. När partiklarna väl har dammsugits upp kommer de alltså inte tillbaka ut i luften igen.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är dessutom en energisnål dammsugare som tillhör energiklass A, vilken är en av marknadens bästa klasser för dammsugare.

Specifikationer – Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen:
Typ: Dammsugare
Motoreffekt: 750 watt
Ljudnivå: 58 dB
Energiklass: A
Sladd: Ja
Påse: Ja
Filter: HEPA-filter
Räckvidd: 12 meter
Vikt: 5,9 kg

Fördelar med Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen:
AeroPro Parketto Pro-munstycke för parkettgolv
Motion Control-system för en effektiv men enkel städning
Tystgående modell med Silent Zen-system
Miljövänlig dammsugare med Anti Allergi-påse
Försedd med ett effektivt HEPA-filter


FAQ – Vanliga frågor

Vilka källor har testat Electrolux UltraOne?

Råd & Rön.

Hur har dammsugaren testats?

Dammsugaren har bedömts baserat på dess förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten har dessutom granskats med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersökte även hur bra dammsugarens inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedömdes både hållbarheten och användarvänligheten hos den här modellen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


I den här artikeln om Electrolux UltraOne har vi använt följande källor:


Råd & Rön

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön jobbar med olika delar av det svenska konsumentlivet. Detta arbete inkluderar bland annat tester av olika konsumentprodukter, och Råd & Rön har till exempel provat olika dammsugare.

Om du vill läsa mer hittar du Råd & Röns undersökning här. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock antingen ha en betald prenumeration eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen.


Andra relevanta tester

Här på Konsumentmagasinet har vi även en mängd andra artiklar som ger dig en överblick över marknadens bästa modeller. Om du funderar på att köpa en dammsugare från ett annat märke än Electrolux kanske du även vill läsa några av artiklarna här nedanför.

Vi har gått igenom ett stort antal expertgranskningar och sammanställt många översikter över hur olika populära dammsugarmärken klarar sig i undersökningar.

Du kan till exempel läsa artikeln Miele dammsugare test eller Bosch dammsugare test. Dessa två märken är otroligt populära, och det är ofta svårt att veta om man ska välja något av dessa istället för Electrolux. Bland dammsugarna från Miele är det Miele Complete C3 som är mest populär.

Du kanske även vill läsa artikeln Nilfisk dammsugare test och få en översikt över ytterligare en populär tillverkare. Alla våra artiklar ger dig en överblick över vad de olika modellerna har fått för betyg i olika undersökningar.

Dyson är ett märke som bara blir mer och mer populärt. Därför har vi även samlat deras bästa modeller i artikeln Dyson dammsugare test.

Om du helst vill ha en dammsugare utan påse kan du läsa om de bästa modellerna i vår artikel Påslös dammsugare test.

Många vill även ha en handdammsugare eftersom att de är lättare att bära runt i hela huset. Handdammsugare blir dessutom bara bättre och bättre för varje år. Just nu är det framförallt Dyson som är populära med modellerna Dyson V8 och Dyson V10.

Du kan även läsa vår artikel Sladdlös dammsugare test för att få en överblick över marknadens bästa sladdlösa dammsugare. I den här artikeln hittar du även en mängd tips och tricks som kan hjälpa dig att hålla ditt hem rent och fritt från dammkvalster.

Slutligen bör vi även nämna alternativet att köpa en robotdammsugare. I artikeln Robotdammsugare test har vi samlat alla robotdammsugare som har fått högst betyg av experterna. Bland de mest populära modellerna hittar vi framförallt iRobot Roomba-dammsugare. Den här modellen har därför en egen artikel där du kan läsa vad alla experter tycker om dammsugaren.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta