Electrolux Köksmaskin Test – Här är Electrolux bästa köksmaskiner – Testvinnarguide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om köksmaskiner från Electrolux. Här tar vi en närmare titt på experttester av olika köksmaskiner och berättar hur experterna bedömer alla modeller. Vi går även igenom vad de säger om funktionerna och specifikationerna hos de olika maskinerna.

Efter genomgången av köksmaskinerna från Electrolux presenterar vi även ett par modeller från andra tillverkare. Detta skapar en mer balanserad överblick över utbudet av köksmaskiner på marknaden.

Vi har använt en mängd olika expertkällor i den här artikeln, bland annat Dinside.no, Tek.no, Best-i-test.nu, Madmaskiner.dk, Klikk.no, Kagoo.co.uk, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, Goodhousekeeping.com och Which.co.uk.

Den här artikeln innehåller: 
Genomgång av marknadens bästa köksmaskiner från Electrolux
Genomgång av alternativa maskiner från andra tillverkare
Tips för dig som ska köpa en ny köksmaskin
Några olika recept
Information om Electrolux
Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Electrolux köksmaskin – Bäst i Test 2023 – Här är Electrolux bästa köksmaskiner

Här nedanför hittar du en genomgång av marknadens bästa köksmaskiner från märket Electrolux. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat expertundersökningar från både in- och utland och samlat de modeller som får bäst recensioner här. Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vem som har testat köksmaskinen samt hur den har klarat sig i undersökningen.

Vi hoppas att den här översikten kan hjälpa dig att hitta en köksmaskin som passar bra till dina behov.


Electrolux EKM4300

✅ Testvinnare hos Pricerunner.se
✅ 4 av 6 stjärnor hos norska Dinside.no
✅ 7.5 av 10 stjärnor hos den norska testsajten Tek.no

Electrolux EKM4300

 

.
Electrolux EKM4300 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: Tek.no, Dinside.no och Pricerunner.se. Experterna har bedömt den här köksmaskinen på flera olika testpunkter, till exempel prestanda, användarvänlighet, pris och design.

Alla experter tycker om den här modellen och verkar hålla med varandra om att den är både effektiv och stabil. De menar även att den klarar av allt den borde kunna göra. Experterna uppmärksammar dock konsumenterna på att den här maskinen har en ganska liten skål. Den är därför inte något bra alternativ för dig som vill kunna bearbeta stora mängder på en gång.

Mångsidig köksmaskin med en effektiv motor

Electrolux EKM4300 är tillverkad av metall och är därför både stabil och hållbar. Så länge man underhåller och rengör maskinen kan den därför hålla i flera år.

Den här modellen har en motoreffekt på 1000 watt och kan därför användas till en hel del uppgifter i köket. Maskinen kan till exempel blanda, mosa, knåda och vispa.

Om man måste justera inställningarna styrs allting via ett vridreglage som sitter på sidan av maskinen.

Electrolux EKM4300 har dessutom två olika skålar: en som rymmer 4,8 liter och en som rymmer 2,9 liter. Man kan därför alltid välja den skål som passar bäst till det man ska göra.

Experterna: En köksmaskin som gör vad den ska

De tre expertkällorna har mycket positivt att säga om Electrolux EKM4300. De menar till exempel att det här är en effektiv och kraftfull köksmaskin. Dinside.no skriver bland annat att maskinen gör vad den ska och att den därför fungerar till de flesta uppgifter i köket.

Experterna från Pricerunner.se förklarar dessutom att Electrolux EKM4300 är lätt att använda och att maskinen har en utmärkt vispfunktion. Tek.no verkar hålla med om detta och skriver även att köksmaskinen är stabil. Den här modellen har nämligen gummifötter som ser till att den står stadigt på bänken när man använder den.

Experterna från Tek.no framhäver dessutom priset hos den här modellen och skriver att den är billigare än många andra maskiner på marknaden. De påpekar även att maskinen har tio olika hastighetslägen och att den därför kan hantera mer krävande ingredienser.

Tillbehör

Electrolux EKM4300 levereras med en del olika tillbehör som passar till olika typer av uppgifter. När man köper den här modellen ingår det till exempel en visp, en degkrok, ett genomskinligt lock och en blandare.

När man använder maskinen har man dessutom alltid en bra översikt över vad som händer i skålen. Den här modellen har nämligen en LED-belysning som lyser upp skålen när man blandar ihop ingredienserna.

Dimensioner för Electrolux EKM4300:
Höjd: 36 cm
Bredd: 37 cm
Djup: 21 cm
Vikt: 9,27 kg

Specifikationer för Electrolux EKM4300:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Electrolux
Motoreffekt: 1 000 Watt
Skålkapacitet: 4,8 och 2,9 liter
Hastighetslägen: 10
Blender: Nej

Fördelar med Electrolux EKM4300:
LED-belysning i skålen
Två skålar i olika storlekar
Motor på 1000 Watt
Gummifötter
Tio hastighetslägen


Electrolux EKM6000

✅ 8.5 av 10 stjärnor hos den norska testsajten Tek.no

Electrolux EKM6000

 

.
Electrolux EKM6000 har testats och recenserats av Tek.no. Experterna därifrån provade flera olika köksmaskiner för att komma fram till alla för- och nackdelar med varje modell.

I undersökningen skriver Tek.no att Electrolux EKM6000 är en kraftfull köksmaskin och ett bra köp. De påpekar även att maskinen har en elegant design och att den fungerar väldigt effektivt när det kommer till att knåda bröddeg.

Experterna nämner inte särskilt många nackdelar med Electrolux EKM6000. De skriver dock att den här modellen inte är lika kraftfull som andra maskiner de har testat.

Enkel köksmaskin med praktiska egenskaper

Electrolux EKM6000 fungerar som en hjälpande hand i köket. Den här köksmaskinen kan nämligen både vispa, knåda, röra och blanda ihop olika ingredienser.

För att maskinen ska kunna användas till dessa olika uppgifter levereras Electrolux EKM6000 med flera olika tillbehör, nämligen en visp, en degkrok och en blandare. Om man skulle behöva mer tillbehör finns det även fler delar som kan köpas separat. Man kan till exempel köpa extra tillbehör för att riva, hacka och skiva.

Den här köksmaskinen har dessutom en LED-belysning som lyser upp skålen när man använder maskinen. Skålen har en kapacitet på 5,7 liter och kan därför användas för att göra stora satser på en gång.

Experterna: Bra köksmaskin som är enkel att använda

Enligt de norska experterna är Electrolux EKM6000 en användarvänlig köksmaskin som är lätt att använda. I sin recension förklarar de att maskinen är enkel att komma igång med och lätt att kontrollera när man väl har börjat bearbeta ingredienserna.

Experterna är dessutom positiva till att Electrolux EKM6000 har tio hastighetslägen och en timer. Timern visar hur lång tid som har gått sedan man började mixa ingredienserna och kan även användas för att ställa in hur länge maskinen ska arbeta. Detta menar experterna ger en bra överblick över arbetet.

Tek.no hittar inte särskilt många nackdelar med Electrolux EKM6000 och skriver att maskinen kan användas till de flesta uppgifter utan några problem. De uppmärksammar dock konsumenterna på att den kan ha lite svårt för mer krävande ingredienser. Experterna upplevde dock inte att det fanns något som maskinen inte klarade av.

Enkel köksmaskin med kraftfull motor

Electrolux EKM6000 har en motoreffekt på 1200 watt och är därmed en ganska kraftfull maskin.

Den här modellen har en enkel och elegant design som passar bra in i de allra flesta kök. Maskinen är dessutom enkel att rengöra eftersom att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen. Själva basen ska bara torkas av med en fuktig trasa.

Dimensioner för Electrolux EKM6000:
Höjd: 40,5 cm
Bredd: 29,4 cm
Djup: 41,9 cm
Vikt: 10,85 kg

Specifikationer för Electrolux EKM6000:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Electrolux
Motoreffekt: 1 200 Watt
Skålkapacitet: 5,7 liter
Hastighetslägen: 10
Blender: Nej

Fördelar med Electrolux EKM6000:
Motor på 1 200 Watt
Tio hastighetslägen
LED-belysning i skålen
Kan användas till olika uppgifter i köket
Skålen har en kapacitet på 5,7 liter


Electrolux EKM4100

✅ Utsedd till ”Bäst för priset” hos den danska hemsidan Madmaskiner.dk
✅ Testvinnare hos den svenska hemsidan Best-i-test.nu

Electrolux EKM4100

 

.
Electrolux EKM4100 har testats och recenserats av både svenska och danska experter från Best-i-test.nu och Madmaskiner.dk. Eftersom att båda expertkällorna tycker bra om den här modellen utses den till testvinnare respektive “Bäst för priset” i de två undersökningarna.

Experterna motiverar de fina placeringarna med att det här är en välfungerande och kraftfull köksmaskin som fungerar som en hjälpande hand i köket. Även om experterna överlag är positiva till Electrolux EKM4100 nämner de dock även att maskinen kan vara lite instabil vid högre hastigheter.

Experterna: Välfungerande och flexibel köksmaskin med en läcker design

De två expertkällorna verkar hålla med varandra om att Electrolux EKM4100 är en bra och effektiv köksmaskin. Madmaskiner.dk förklarar till exempel att det här är en läcker köksmaskin med krafter utöver det vanliga. De menar dessutom att den har en superläcker design som ser bra ut i köket.

Experterna från Madmaskiner.dk skriver dessutom att Electrolux EKM4100 arbetar stabilt och står stadigt. De förklarar att maskinen har en gedigen och kraftfull motor men att de stora gummifötterna ser till att den alltid står stadigt.

De svenska experterna från Best-i-test.nu har också provat Electrolux EKM4100. De förklarar att den här köksmaskinen fungerar bra och att den är enkel att använda. Experterna hade nämligen inga problem alls när de skulle börja använda maskinen. I slutet av recensionen nämner de dock att den här modellen väsnas ganska mycket när man använder den, vilket är värt att ha i åtanke.

Kraftfull köksmaskin med tio hastighetslägen och inbyggd belysning

Electrolux EKM4100 är tillverkad av en hållbar metall och kan därför hålla i många år framöver. Maskinen har dessutom en motoreffekt på 1000 watt som gör att den kan användas till allt från att knåda och mosa till att vispa.

Man kan dessutom välja mellan tio olika hastighetslägen för att anpassa hastigheten till den aktuella uppgiften och ingredienserna. Det finns även en inbyggd LED-belysning i skålen som gör att man ser innehållet ordentligt när man använder maskinen.

Två skålar och massor av tillbehör

Electrolux EKM4100 levereras med två skålar som är tillverkade av rostfritt stål. Skålarna håller en hög kvalitet och har olika storlekar för att man ska kunna göra båda små och stora satser. De har nämligen en kapacitet på 4,8 respektive 2,9 liter.

När man köper Electrolux EKM4100 ingår det även en del tillbehör, till exempel en degkrok, en visp, en blandare och ett skyddslock.

Man kan även köpa en köttkvarn till köksmaskinen och använda den för att göra till exempel biffar, hamburgare eller köttbullar.

Dimensioner för Electrolux EKM4100:
Höjd: 36 cm
Bredd: 37 cm
Djup: 21 cm
Vikt: 9,27 kg

Specifikationer för Electrolux EKM4100:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Electrolux
Motoreffekt: 1 000 Watt
Skålkapacitet: 4,8 och 2,9 liter
Hastighetslägen: 10
Blender: Nej

Fördelar med Electrolux EKM4100:
Tio hastighetslägen
LED-belysning i skålen
Kan bland annat knåda, vispa, mosa och röra
Levereras med två olika skålar
Halksäkra gummifötter


Alternativ till Electrolux köksmaskiner

I den här artikeln har vi nu gått igenom flera köksmaskiner från Electrolux som har fått fina recensioner från olika expertkällor.

Det finns dock bra köksmaskiner från andra tillverkare också. För att skapa en så balanserad överblick som möjligt kommer vi därför att presentera köksmaskiner från andra märken i det här avsnittet. Alla dessa maskiner har också klarat sig bra i olika tester.


Kenwood Chef XL KVL4100S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Kenwood Chef XL KVL4100S

 

.
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört ett omfattande test av köksmaskiner där de bland annat provade modellen Kenwood Chef XL KVL4100S. Experterna tycker bra om den här modellen och utnämner den i slutändan till en av testvinnarna i undersökningen.

Experterna motiverar den fina placeringen med att den här maskinen är stor och att den klarar av de flesta uppgifter väldigt bra. De förklarar även att maskinen arbetar tyst.

uafhængige testpaneler påpekar dock att Kenwood Chef XL KVL4100S inte fungerar lika bra till pannkakssmet och majonnäs som den gör till andra typer av recept.

Stor köksmaskin med en enkel design

Kenwood Chef XL KVL4100S är en stor och rymlig köksmaskin med en ganska fyrkantig design. Detta gör att maskinen får ett lite industriellt utseende.

Designen är enkel och passar därför bra in i de flesta kök. Maskinen är dessutom lätt att använda och styrs med ett vridreglage som kontrollerar hastigheten. Med hjälp av detta vridreglage kan man därför alltid hitta en hastighet som passar bra till de ingredienser som man använder för tillfället.

Kraftfull motor och flera tillbehör

Kenwood Chef XL KVL4100S är utformad för att kunna användas till både lätta och mer krävande blandningar. Maskinen har därför en motor på 1200 watt som till exempel klarar av att bearbeta tunga bröddegar.

När man köper Kenwood Chef XL KVL4100S ingår det både en degkrok, en K-blandare och en visp. Man kan därför både vispa, blanda, röra och knåda med den här köksmaskinen. Den kan alltså användas till flera olika uppgifter i köket.

Kenwood Chef XL KVL4100S har dessutom en steglös hastighetskontroll som ger en mer kontrollerad övergång mellan låga och höga hastigheter. Detta minskar risken för att innehållet i skålen ska sprätta ut på köksbänken.

Stor skål

När man bearbetar olika ingredienser i skålen är det dock svårt att undvika stänk helt och hållet. Kenwood Chef XL KVL4100S har därför ett stänkskydd som ser till att ingredienserna inte sprids ut i hela köket.

Utöver stänkskyddet har Kenwood Chef XL KVL4100S även en stor skål som rymmer 6,7 liter. Tack vare detta kan man göra stora satser med den här maskinen.

Dimensioner för Kenwood Chef XL KVL4100S:
Höjd: 34,5 cm
Bredd: 38,5 cm
Djup: 28 cm
Vikt: 9,4 kg

Specifikationer för Kenwood Chef XL KVL4100S:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Kenwood
Motoreffekt: 1 200 Watt
Skålkapacitet: 6,7 liter
Hastighetslägen: Steglös hastighetskontroll
Blender: Nej

Fördelar med Kenwood Chef XL KVL4100S:
Motoreffekt på 1 200 Watt
Levereras med flera tillbehör
Skålkapacitet på 6,7 liter
Steglös hastighetskontroll
Stänkskydd

Här kan du se en unboxing-video av Kenwood Chef XL KVL4100S. Videon är gjord av danska Whiteaway.com:


KitchenAid 5K45SS Classic

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ 86 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com

KitchenAid 5K45SS Classic

 

.
KitchenAid 5K45SS Classic har testats och recenserats av två olika expertkällor: det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler och den brittiska hemsidan Goodhousekeeping.com.

Eftersom att båda expertkällorna tycker bra om den här modellen får den toppbetyg i en av undersökningarna och ett betyg på 86 av 100 poäng i den andra. Experterna menar nämligen att den här modellen är både kraftfull, effektiv och enkel att använda.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med KitchenAid 5K45SS Classic. Båda två påpekar dock att maskinen inte fungerar särskilt bra till pannkakssmet och att vissa av hastighetsinställningarna går lite för fort.

Experterna: Användarvänlig köksmaskin med praktiska funktioner

Enligt de två expertkällorna är KitchenAid 5K45SS Classic en användarvänlig köksmaskin som kan användas till många olika ändamål i köket. Experterna är till exempel förtjusta i det faktum att maskinen både kan vispa, knåda, röra, blanda och mosa.

Den här köksmaskinen levereras nämligen med en visp, en degkrok och en flatblandare. Goodhousekeeping.com nämner även att delarna kan köras i diskmaskinen och att maskinen därmed är enkel att rengöra.

Experterna påpekar även att maskinen är robust och att den kan hantera de flesta typer av ingredienser och blandningar – till och med en tung bröddeg. De nämner dock även att hastighetskontrollen kan vara lite svår att använda i början.

Stor skål och flera hastighetslägen

Med en motor på 275 watt har KitchenAid 5K45SS Classic en betydligt lägre effekt än många andra köksmaskiner. Den här maskinen har dock en Direct Drive-motor som arbetar effektivt med både lätta och tunga uppgifter.

Maskinen har dessutom tio hastighetslägen som gör att man själv kan välja vilken hastighet man vill använda till de aktuella ingredienserna.

När man ska använda maskinen sätter man ner ingredienserna i skålen. Skålen till den här maskinen har en kapacitet på 4,3 liter.

Flera praktiska egenskaper

KitchenAid 5K45SS Classic har en hel del praktiska egenskaper. Maskinen har till exempel en flexibel drivkoppling, ett direkt drivsystem och en planetarisk blandningsrörelse.

Det direkta drivsystemet gör att maskinen arbetar både effektivt och tyst. I kombination med den planetariska blandningen innebär detta även att maskinen rör ihop ingredienserna effektivt och skapar en jämn blandning.

Sist men inte minst har KitchenAid 5K45SS Classic en flexibel drivkoppling som gör att man kan använda 15 olika sorters tillbehör. Tack vare detta kan man använda maskinen till ännu fler uppgifter i köket.

Dimensioner för KitchenAid 5K45SS Classic:
Höjd: 35,3 cm
Bredd: 35,8 cm
Djup: 22,1 cm
Vikt: 9,3 kg

Specifikationer för KitchenAid 5K45SS Classic:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: KitchenAid
Motoreffekt: 275 Watt
Skålkapacitet: 4,3 liter
Hastighetslägen: 10
Blender: Nej

Fördelar med KitchenAid 5K45SS Classic:
Direct Drive-motor
Flexibel drivkoppling
Direkt drivsystem
Planetarisk blandning
Tio hastighetslägen

Här kan du se en presentationsvideo för KitchenAid 5K45SS Classic. Videon är gjord av KitchenAid:


Kenwood kMix KMX750

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Utsedd till “Best Buy” hos brittiska Which.co.uk
✅ 85 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com

Kenwood KMX750

 

.
Köksmaskinen Kenwood kMix KMX750 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, Which.co.uk och Goodhousekeeping.com. Eftersom att samtliga experter tycker bra om den här modellen får den fina betyg i alla tre undersökningar. Experterna framhäver bland annat att maskinen levereras med flera olika tillbehör och att den har en effektiv prestanda.

Experterna är dock inte lika nöjda med priset och skriver att maskinen är ganska dyr med tanke på vilka funktioner den har.

Experterna: Köksmaskin med en utmärkt prestanda

Enligt experterna har Kenwood kMix KMX750 en utmärkt prestanda. De skriver att maskinen har klarat sig bra i alla deras tester och att man kan använda den till lite av varje i köket.

Experterna från Goodhousekeeping.com framhäver dessutom att tillbehören är enkla att sätta på plats. Which.co.uk verkar hålla med om detta och påpekar även att designen är både robust och hållbar. Den här maskinen kan därför hålla i många år framöver.

Sist men inte minst nämner Goodhousekeeping.com att Kenwood kMix KMX750 är lätt att rengöra eftersom att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen. Man kan dessutom förvara alla tillbehör i skålen för att spara utrymme.

Rymlig skål och kraftfull motor

Kenwood kMix KMX750 har en kraftfull motor med en effekt på 1000 watt. Detta innebär att den här maskinen kan användas till mer krävande uppgifter.

Eftersom att skålen till den här modellen har en kapacitet på 5 liter kan maskinen dessutom användas för både små och stora satser. Skålen är tillverkad av rostfritt stål och har även ett ergonomiskt handtag. Den är lätt att placera korrekt på basen och kan sedan köras i diskmaskinen när man är färdig.

Kenwood kMix KMX750 har även ett inmatningsrör som kan användas för att tillsätta mer ingredienser lite åt gången.

Kan användas till många ändamål i köket

Kenwood kMix KMX750 är en mångsidig köksmaskin som kan användas till en hel del olika uppgifter i köket. Eftersom att maskinen levereras med en visp, en degkrok och en blandare kan den nämligen både röra, vispa, knåda och blanda. När man är färdig med maskinen kan alla dessa delar köras i diskmaskinen. Om man behöver andra tillbehör finns det även flera delar som kan köpas separat.

Maskinen har dessutom sex olika hastighetslägen som gör att man kan höja och sänka hastigheten efter behov. Detta gör det lättare att undvika stänk från skålen.

Kenwood kMix KMX750 har även en vikfunktion som försiktigt vänder ihop alla ingredienser i skålen. Denna funktion är till exempel bra när man gör sufflé och liknande efterrätter.

Dimensioner för Kenwood kMix KMX750:
Höjd: 35,5 cm
Bredd: 24 cm
Djup: 38,5 cm
Vikt: 9,1 kg

Specifikationer för Kenwood kMix KMX750:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Kenwood
Motoreffekt: 1 000 Watt
Skålkapacitet: 5 liter
Hastighetslägen: 6
Blender: Nej

Fördelar med Kenwood kMix KMX750:
Kan användas till många ändamål i köket
Motoreffekt på 1 000 Watt
Skålkapacitet på 5 liter
Sex hastighetslägen
Levereras med flera olika tillbehör

Här kan du se en presentationsvideo för Kenwood kMix KMX750. Videon är gjord av Kenwood:


Köpguide: Tänk på detta när du köper en köksmaskin

Electrolux EKM7300 Om du är på jakt efter en ny köksmaskin har du säkert redan undersökt marknaden för att se vilka alternativ som finns.

I så fall har du förmodligen även upptäckt att det finns hur många köksmaskiner som helst från olika tillverkare och i många olika prisklasser.

Det är därför viktigt att fundera på vad du egentligen behöver. Genom att göra detta blir det nämligen lättare att hitta rätt maskin för just dig och dina behov. Här nedanför hittar du en köpguide som hjälper dig att komma fram till vad för typ av maskin du bör välja.

Vilka behov har du?
Först och främst bör du fundera på varför du behöver en köksmaskin. Det är bra om du kommer fram till vilken typ av bearbetning maskinen ska användas till, hur stora satser du vill göra och vilka recept du är intresserad av att laga.

Detta underlättar sökandet eftersom att du snabbare kan komma fram till vilka köksmaskiner som är värda att titta närmare på och vilka som inte uppfyller dina behov och krav.

Hur stor är din budget?
Eftersom att det finns så många olika köksmaskiner på marknaden kan man hitta modeller i alla prisklasser. Det finns alltså både billiga och dyra maskiner på marknaden. Du bör därför fundera på hur mycket pengar du vill lägga på en köksmaskin.

Du bör dock vara realistisk och sätta en budget som är rimlig för en maskin som uppfyller de krav du har. Köksmaskiner är i regel dyrare ju fler funktioner de har.

Hur många hastighetslägen behöver du?
Om du vill använda köksmaskinen till olika typer av ingredienser är det bäst att välja en modell med flera hastighetsinställningar.

Många köksmaskiner har flera hastigheter, men det finns även modeller där man inte kan justera hastigheten särskilt mycket alls.

Det är dock alltid bättre att köpa en köksmaskin som har flera hastighetslägen eftersom att du därmed får en större kontroll över blandningen. Detta kan även vara användbart när maskinen bearbetar mer krävande blandningar.

tillbehörVilka tillbehör behöver du?
Många köksmaskiner levereras med en uppsättning av standardtillbehör som oftast består av en visp, en blandare och en degkrok. Med hjälp av dessa verktyg kan du använda maskinen för att knåda, vispa, röra, mosa och blanda. Det finns dock även modeller med andra tillbehör, till exempel en blender, en köttkvarn eller ett rivjärn.

Fler tillbehör skapar fler möjligheter och användningsområden för maskinen. Om du inte behöver dessa typer av tillbehör finns det dock ingen anledning till att leta efter en modell där de ingår. Vanligtvis måste tillbehör som inte ingår i standarduppsättningen köpas separat.

Hur ska köksmaskinen se ut?
Eftersom att designen kan skilja sig åt mellan olika köksmaskiner bör du försöka hitta en modell som passar in i ditt kök. Det finns maskiner i många olika färger och de flesta har en ganska enkel design.

Oavsett vad du är ute efter finns det därför med stor sannolikhet en köksmaskin som passar perfekt till din smak.

Hur lätt ska maskinen vara att rengöra?
När en köksmaskin är lätt att rengöra beror det ofta på att de löstagbara delarna kan köras i diskmaskinen. Med en sådan maskin behöver du alltså inte diska tillbehören för hand. Vanligtvis ska basen bara torkas av med en trasa.

Hur stor får maskinen vara?
Den sista punkten som du bör fundera över är köksmaskinens vikt. En tyngre modell är i regel mer robust och stabil, vilket kan vara en fördel eftersom att den därmed står stadigare på köksbänken.

Om du vill ställa undan köksmaskinen i ett skåp eller flytta runt på den kan det däremot vara bättre med en mindre modell. En mer kompakt modell är nämligen lättare att lyfta och flytta till ett annat ställe.

Om du vill ha fler tips på saker som du bör tänka på när du ska köpa en köksmaskin kan du läsa den här artikeln från Learn.Compactappliance.com.


Läckra recept för köksmaskinen


Kanelbullar med dadelfyllning

Kanelbullar med dadelfyllning Ingredienser

Dadelfyllning:
16 dadlar
¼ tsk salt
50 gram osaltat smör
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk kanel

Deg:
25 gram jäst (½ paket)
50 gram smör
3 dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
1 ägg och pärlsocker för pensling

Gör så här

Dadelfyllning:
1. Häll dadlar, salt och 1-2 dl vatten i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att blandningen sjuder. Rör om med jämna mellanrum.

2. När dadlarna har börjat falla isär och vattnet är borta är blandningen färdig. Fyllningen ska då ha en ganska tjock konsistens.

3. Låt fyllningen svalna. När den är kall kan du röra ner smör, kanel och apelsinskal.

Deg:
1. Smula sönder jästen i skålen till köksmaskinen.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm upp detta tills degvätskan är fingervarm (37 grader).

3. Häll lite av den fingervarma degvätskan över jästen och rör om tills all jäst har löst upp sig.

4. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Starta köksmaskinen och låt den knåda ihop degen tills den släpper från kanterna på skålen. Låt sedan degen jäsa i ungefär 30 minuter.

5. Ta upp degen ur skålen och knåda in resten av vetemjölet. Kavla sedan ut degen till en rektangel och sprid ut fyllningen på degplattan. Rulla ihop plattan från långsidan och skär rullen i 2 cm breda skivor.

6. Placera skivorna liggande på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.

7. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med detta. Strössla sedan lite pärlsocker över dem. Värm ugnen till 250 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i ungefär 8 minuter. Låt de färdiga bullarna svalna under bakduk.


Cookies med choklad och pumpakärnor

Cookies med choklad och pumpakärnorIngredienser
120 g pumpakärnor
250 g mjöl
60 g osötat kakaopulver
2 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
120 g socker
2 msk osaltat smör
2 stora ägg
150 gram chokladbitar
Havssalt

Gör så här

1. Ställ in en bakplåt längst ner i ugnen och förvärm den till 250 grader. Rosta pumpakärnorna på bakplåten och ta ut dem när de har blivit gyllenbruna. Detta tar ungefär 8-10 minuter. Låt sedan pumpakärnorna svalna.

2. Blanda under tiden mjöl, kakao, salt, bakpulver och kanel i en stor skål. Använd sedan en köksmaskin för att blanda ihop socker och smör. Kör maskinen i ungefär 4 minuter på en medelhög hastighet tills blandningen blir luftig.

3. Tillsätt ett ägg i taget. Sänk sedan hastigheten till en låg nivå och tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar. Blanda ordentligt efter varje omgång. Tillsätt slutligen chokladbitarna och pumpakärnorna.

4. Dela upp degen i 18 kulor, toppa dem med havssalt och grädda kakorna i 18-20 minuter. När de är färdiga ska de vara bruna och fasta men fortfarande lite mjuka i mitten. Låt kakorna svalna innan servering.


Chokladcookies med havssalt

Chokladcookies med havssalt Ingredienser
120 g mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
60 g osaltat smör
75 g socker
60 g farinsocker
40 g florsocker
2 stora äggulor
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
150 g grovhackad choklad
Havssalt

Gör så här

1. Sätt in en bakplåt längst ner i ugnen och förvärm den till 275 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ skålen åt sidan.

2. Använd en köksmaskin för att blanda ihop smör, socker, farinsocker och florsocker till en luftig blandning. Tillsätt äggulor, ägg och vaniljextrakt. Sänk hastigheten på köksmaskinen när blandningen har blivit luftig.

3. Tillsätt därefter de torra ingredienserna.

4. Forma kakdegen till runda bollar och lägg dem på en bakplåt med 5 cm mellanrum. Strö havssalt på kakorna.

5. Grädda kakorna i ungefär 10-12 minuter och vänd dem när halva tiden har gått. Låt kakorna svalna på plåten. När de har svalnat och stelnat är de klara att serveras.


Om Electrolux

Electrolux-logo
Electrolux grundades 1910 och har sedan dess bara blivit större och större. Idag har Electrolux över 50 fabriker runt om i Europa.

När Electrolux grundades 1910 skapades företaget under namnet Elektromekaniska AB. År 1919 slogs de ihop med företaget AB Lux och bytte då namn till det som vi känner till idag – Electrolux. Fram till 1957 stavades namnet dock som Elektrolux.

Electrolux är ett svenskt företag som är kända för att tillverka en massa elektriska apparater för hemmet. De tillverkar bland annat kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare, blendrar, kaffebryggare och köksmaskiner. Electrolux har alltså produkter för många olika delar av hemmet. De tillverkar dock inte bara hushållsapparater, maskiner och elektroniska apparater till privatkunder. De gör även produkter för professionell användning i både tvätterier och storkök.

Den första produkten som Electrolux släppte på marknaden var en dammsugare, och just dammsugaren har faktiskt varit en av företagets mest populära produkter ända sedan starten.

Idag är Electrolux världsledande inom sin specifika bransch, bland annat eftersom att de har varit igång i så många år. De är dessutom aktiva och säljer sina produkter i mer än 150 länder världen över.

Electrolux har dessutom köpt upp en hel del andra märken inom vitvarubranschen, till exempel Voss, Zanussi och AEG. De står alltså bakom många andra kända märken också. Dessa produkter är dock fortfarande försedda med sitt ursprungliga märke och namn.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka köksmaskiner från Electrolux är bäst i test?

Electrolux EKM4300, Electrolux EKM4100 och Kenwood kMix KMX750

Hur har man testat köksmaskinerna från Electrolux?

Köksmaskinerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att vispa, röra och knåda. Experterna har även tittat på maskinernas kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.

Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar dina behov bör du först och främst fundera på maskinens kapacitet, storlek och vikt. Därefter bör du även titta på motoreffekt, funktioner och tillbehör.


Genomgång av testkällor

Dinside.no 
Dinside.no är en norsk nyhetssajt som löpande testar olika typer av produkter. De skriver även artiklar om en mängd olika ämnen, till exempel bostad, ekonomi, teknik och motor.

Den här gången har Dinside.no undersökt köksmaskinen Electrolux EKM4300 och gett modellen ett betyg på 4 av 6 stjärnor. Om du vill läsa mer hittar du hela recensionen på deras hemsida.

Uafhængige testpaneler 
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört ett stort test av köksmaskiner från olika tillverkare och prisklasser. I undersökningen fokuserade experterna bland annat på maskinernas användarvänlighet, prestanda, beredning och ljudnivå. De provade till exempel tre av modellerna i den här artikeln, nämligen Kenwood kMix KMX750, KitchenAid 5K45SS Classic och Kenwood Chef XL KVL4100S.

Klicka här för att läsa hela recensionen av Kenwood kMix KMX750.

Klicka här för att läsa hela recensionen av KitchenAid 5K45SS.

Klicka här för att läsa hela recensionen av Kenwood Chef XL KVL4100S.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till hela undersökningen. Det går även att köpa tillgång till det specifika testet för en mindre summa.

Goodhousekeeping.com 
Det stora brittiska konsumentmagasinet Goodhousekeeping.com arbetar för att hjälpa konsumenterna i vardagen. De tillhandahåller bland annat artiklar, guider och recept som ger konsumenterna en mängd användbar information.

De genomför även tester av olika konsumentprodukter där de bedömer produkterna på olika testpunkter. Goodhousekeeping.com har till exempel testat och recenserat de två köksmaskinerna Kenwood kMix KMX750 och KitchenAid 5K45SS Classic. I undersökningarna får maskinerna 85 respektive 86 av 100 poäng. Du hittar recensionerna här och här.

Klikk.no 
Det norska magasinet Klikk.no har granskat köksmaskinen Electrolux EKM6100 och gett modellen ett betyg på 3 av 6 stjärnor. I undersökningen fokuserade experterna på köksmaskinens olika funktioner för att kunna ge konsumenterna en överblick över alla för- och nackdelar.

Om du vill läsa vad experterna från Klikk.no tycker om Electrolux EKM6100 hittar du hela recensionen på deras hemsida.

Madmaskiner.dk 
Madmaskiner.dk är en dansk hemsida som gör det lättare för konsumenterna när de ska köpa nya maskiner till köket. De gör detta genom att skriva artiklar, skapa guider, dela med sig av goda råd och mycket annat.

De testar och recenserar även produkter och har till exempel provat och bedömt flera olika köksmaskiner. I denna undersökning provade de bland annat modellen Electrolux EKM4100 och utnämnde den till “bäst för priset”. Du hittar hela testet här.

Tek.no 
Det norska teknikmagasinet Tek.no skriver om allt som har med teknik och elektronik att göra. De tillhandahåller både nyheter, guider och recensioner av en massa olika produkter.

Tek.no testar till exempel köksmaskiner och har bland annat recenserat de två modellerna Electrolux EKM4300 och Electrolux EKM6000. Dessa maskiner får i slutändan 7,5 respektive 8,5 av 10 stjärnor. Du hittar recensionerna här.


Alternativa tester och artiklar

Om du inte är säker på att en köksmaskin från Electrolux är rätt val för dig har vi på Konsumentmagasinet även en mängd andra artiklar som kan vara av intresse.

Du kan till exempel skapa dig en överblick över andra testvinnande köksmaskiner på marknaden i vår mer generella artikel Köksmaskin test. Där går vi igenom ett flertal köksmaskiner från olika tillverkare och berättar vad experterna tycker om de olika modellerna.

När det kommer till att imponera på experterna är det dock märket Kenwood som skiljer sig mest från mängden. Vi har därför ett flertal artiklar om köksmaskiner från Kenwood. Om du är intresserad kanske du vill läsa vår övergripande artikel Kenwood köksmaskin test eller någon av de mer specifika artiklarna Kenwood Chef XL test. I alla dessa artiklar hittar du en genomgång av experternas favoritmodeller från Kenwood. Det finns även en prisjämförelse för varje modell som visar vilken återförsäljare som har det bästa priset.

Slutligen vill vi även framhäva vår artikel Bakmaskin test. Om du bara vill köpa en köksmaskin för att baka eget bröd kan det vara värt att överväga att köpa en bakmaskin istället. I artikeln om bakmaskiner hittar du en översikt över de modeller som har klarat sig bäst i olika tester.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta