Dyson V8 Test – Läs experternas betyg + Prisjämförelse

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I den här artikeln får du en överblick över dammsugarmodellen Dyson V8 Absolute, från Dysons V8-serie, som är både påslös och sladdlös och som fått mycket bra betyg i olika tester.

Modellen har testats av en rad experter som alla uppmärksammar vad som är värt att lägga märk till hos Dyson V8 Absolute.

Granskningarna kommer från stora välkända sidor som t3.com, trustedreviews.com, theguardian.com, expertreviews.co.uk, klikk.no, tek.no, digitaltrends.com, which.co.uk, gizmodo.co.uk, johnlewis.com, goodhousekeeping.co.uk, mirror.co.uk och techgearlab.com.

Vi har går igenom de olika testen för att ge dig en bättre överblick över
Dyson V8 Absolutes funktioner, möjligheter och användarvänlighet. Löpande genom artikeln länkar vi också till olika YouTube-klipp för att du även ska få en visuell översikt.

I den här artikeln finns:
 Introduktion till Dyson V8 Absolute
Genomgång av experternas recensioner av Dyson V8 Absolute
Test av ett dammsugaralternativ till Dyson V8 Absolute
Guide till hur man håller hemmet dammfritt
Information om Dyson
 Infogade YouTube-klipp för en bättre visuell översikt

Efter genomgången av Dyson V8 Absolute har vi även ett alternativ, modellen Dyson V6 AnimalPro, som är en av Dyson V6-seriens mest hyllade dammsugare.

Observera vänligen att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva utan samlar in resultaten från olika test och sammanställer dessa så att du får en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Introduktion till Dyson V8 Absolute

✅ 5 stjärnor av 5 av amerikanske T3.com
✅ 5 stjärnor av 5 av amerikanske Trustedreviews.com
✅ 5 stjärnor av 5 av brittiska Theguardian.com
✅ 5 stjärnor av 5 av brittiske Expertreviews.co.uk
✅ 5 stjärnor av 6 av norske Klikk.no
✅ Norske Tek.no ger Dyson V8 Absolute absolut högsta poäng
✅ Brittiska Which.co.uk benämner Dyson V8 Absolute ”bästa köp”
✅ Korad som ”dammsugarnas Rolls Royce” hos brittiska Gizmodo
✅ 4,7 stjärnor av 5 hos amerikanska Johnlewis.com
✅ 96 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping
✅ 5 stjärnor av 5 från brittiska Mirror.co.uk
✅ 5 stjärnor av 5 från amerikanska Techgearlab.com

dyson v8

 

.
Effektiv och påslös

Dammsugning kan både vara besvärligt och lite av ett evighetsarbete men Dyson V8 Absolute är mer eller mindre tillverkad för att göra dammsugningen både lättare och mer effektiv. Dyson V8 Absolute är nämligen en påslös modell vilket för det första betyder att man slipper krånglet med att byta påse titt som tätt. För det andra, vilket var upphovsmannen James Dysons grundidé – blir dammsugaren mer effektivt om inte en halvfull eller helt full påse drar ner på effektiviteten och sugkraften. I stället samlas dammet upp i en behållare som rymmer 0,54 liter damm.

Batteridriven modell

Förutom att vara påslös är Dyson V8 Absolute även sladdlös. Det betyder att modellen går på batteri istället och batteritiden avgörs så klart av vilken effektnivå man använder. Ju mer kraft modellen måste använda desto fortare går batteriet åt. En dammsugning på normal nivå ger en batteritid på 40 minuter. Modellen har också en max-nivå. När batteriet är tomt laddar du upp det igen genom att koppla det till ett eluttag.

dyson_v8_dyrehaar Unik cyklon-teknologi

Dyson V8 Absolute är utrustad med ett unikt rengöringssystem som är uppbyggt av den speciella 2 Tier Radial Cyclones-teknologi som ökar luftcirkulationen med hjälp av 15 olika cykloner som är placerade i två lager och som arbetar parallellt med varandra. Den här teknologin gör att det blir mycket lättare att suga upp damm och smuts. Dammsugaren kan kombinerad med specialmunstycken som var för sig är särskilt bra till olika ytor. Det finns Soft Roller till hårda golv, Direct Drive till mattor, motoriserat minimunstycke till mattor och möbler samt Combination Tool-munstycke för mycket fint damm.

Flexibel och hanterbar

Dyson V8 Absolute är formgiven för att vara flexibel och lätt att hantera. Därför väger den heller inte mer än 2,61 kilo. Leden på munstycket gör att dammsugaren kommer runt överallt och även kommer in under soffan, in i hörnor och intill kantlister och väggar, vilket ökar flexibiliteten ytterligare. Med sina 2,61 kilo är modellen också lätt att lyfta och bära om det behöver dammsugas på högre ytor eller i taket.

Allergivänliga filter

Som en extra funktion kan Dyson V8 Absolute konverteras från vanlig dammsugare till handdammsugare, vilket ökar användarmöjligheterna. För både användarens och miljöns skull är modellen utrustad med både HEPA-filter och ett tvättbart förfilter, vilket säkerställer en så allergi- och miljövänlig dammsugning som möjligt.

Utvalda fördelar med Dyson V8 Absolute:
Förbättrad batteritid, numera upp till 40 minuter
Lågt vikt på bara 2,61 kilo
Soft Roller-munstycke till hårda golv och Direct Drive-munstycke till mattor
Två-i-en modell med handdammsugare inkluderad
Med både HEPA-filter och tvättbart förfilter

Du kan se mer om Dyson V8 här:

https://www.youtube.com/watch?v=tof1cmX6RqU


Så säger experterna om Dyson V8 Absolute

I det här avsnittet går vi igenom var och en av de 13 källor där experterna har provat Dyson V8 Absolute och lämnat sitt omdöme på dammsugaren.

T3.com 

Gadget-siten T3.com benämner Dyson V8 Absolute som ”den ultimata sladdlösa dammsugaren” och höjer modellen till skyarna. Det är många av Dyson V8 Absolutes egenskaper som experterna framhäver. Det nämns dock att modellen absolut inte är den billigaste men om man vill ha en dammsugare som rengör ordentligt och man inte bor i ett palats, så ger Dyson V8 Absolute valuta för pengarna. Bor man i ett mycket stort hus kommer man inte hinna städa hela huset på grund av Dyson V8 Absolutes batteritid. Dock påpekar T3.com att den nuvarande batteritiden är markant förbättrad jämfört med Dyson V6-modellerna, eftersom det nu går att dammsuga i 40 minuter utan uppladdning.

En av de största fördelarna med Dyson V8 Absolute, som T3.com tar upp, är modellens sugförmåga. Dammsugarens effekt i kombination med de specialutformade munstyckena blir resultatet av dammsugningen på plana ytor otroligt bra. Det gäller även för ytor som sitter högt upp eftersom modellens låga vikt, 2,61 kilo, gör den lätt att hantera och lyfta.

Det tidigare problemet med tömningen av dammbehållaren på Dyson V6-modellerna har eliminerats på Dyson V8 Absolute. Den nya teknologin gör att maskinen automatisk får ut allt damm ur behållaren vid tömning, istället för som tidigare när damm och smuts fick skrapas ut med en pinne eller borste.

T3.com ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Trustedreviews.com 

Expertpanelen Trustedreviews.com är också mycket nöjda med Dyson V8 Absolute. De nämner åtskilliga fördelar med modellen och påpekar särskilt att dammsugaren rengör betydligt bättre än vanliga icke sladdlösa dammsugare. Experterna från Trustedreviews.com kallar Dyson V8 Absolute för en revolution och framhäver särskilt sugförmåga och flexibilitet. De väldesignade munstyckena som Direct Drive till mattor och Soft Roller till hårda golv löper lätt och smidigt över underlaget och suger upp i stort sett allt damm. Det nämns också att modellen är mycket flexibel och det är särskilt med anledning av ledningen på munstyckena. Ledningen gör att dammsugaren lätt kan komma in under möbler, ini i hörnor och nära lister och kanter. När man lyfter Dyson V8 Absolute känns den varken tung eller ohanterlig.

Trustedreviews.com skriver dessutom att Dyson V8 Absolute är tystare under användning än föregångarna, vilket är ett stort plus om man dammsuger när det är andra i närheten. Dessutom fungerar tömningen av dammbehållaren riktigt bra.

Dyson V8 Absolute tar själv hand om rengöringen av dammbehållaren genom att trycka ut dammet när man tömmer behållaren. Ett extra plus är att dammbehållaren är 20 % än på föregångarna V6-modellerna.

Utöver det nämns ovan är experterna riktigt nöjda med Dyson V8 Absolutes dammfiltreringsförmåga. Med både HEPA-filter och tvättbart förfilter är det lätt att hålla dammet i schack och filtren ser till att dammet stannar i dammbehållaren och inte åker med utblåsningsluften tillbaka ut i hemmet.

Om du vill lära dig mer om hur du tvättar filtren på Dyson V8 Absolute, kan du titta på det här YouTube-klippet:

Trustedreviews.com ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Theguardian.com 

Experterna från den brittiska tidningen The Guardian har i stort sett bara positivt att säga efter sitt test av Dyson V8 Absolute. Kommentarerna handlar främst om den sladdlösa designen som gör dammsugaren lättare att manövrera runt, snabbare att komma igång med och färre avbrott för att flytta kontakten mellan olika eluttag medan man städar.

Dammbehållaren på den sladdlösa Dyson V8 Absolute är å andra sidan mindre än normal dammsugarpåse. Dessutom är dammsugaren mindre kraftfull än de nätdrivna och måste laddas regelbundet. Experterna menar att dessa nackdelar inte är i närheten av att överskugga fördelarna.

I samma mening påpekas det nämligen att Dyson V8 Absolute har fått en längre batteritid som varar tillräckligt länge för att man även ska hinna dammsuga ett stort hus, förutsatt att man inte använder den maximala sugeffekten hela tiden. Gör man det varar batteriet inte längre än sju minuter.

Eftersom modellen är utrustad med motoriserade munstycken, som är mycket effektiva, behöver man sällan ställa in dammsugaren på maximal sugeffekt. Särskilt Soft Roller är effektivt utan att för den sakens skull suga in diverse kablar som kan ligga på golvet.

Som avslutande kommentar nämner experterna från theguradian.com att det enda större minuset med Dyson V8 Absolute är det mycket höga priset.

Theguardian.com ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Expertreviews.co.uk 

Den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk utnämner Dyson V8 Absolute till ”den bästa sladdlösa dammsugaren man kan köpa idag” och det är betydligt fler fördelar än nackdelar. Experterna är särskilt imponerade över hur lätt det är att arbeta med modellen, även när man dammsuger i taket, men även över den starkare motorn jämfört med föregångarna V6-modellerna, som i gengäld väsnas mindre.

Utöver detta nämns den förbättrade storleken på dammbehållaren, 0,54 liter mot tidigare 0,4 liter, som en stor fördel. Den nya designen på hållaren gör det dessutom tömningen betydligt enklare eftersom dammet trycks ut automatiskt. Man behöver alltså inte längre avlägsna smutsen manuellt med en dammtrasa eller borste.

Rengöringsförmågan är mycket hög och experterna tar upp hur enkelt Dyson V8 Absolute hanterar olika underlag och med de många olika munstyckena är Dyson V8 Absolute en mycket allsidig dammsugare.

De olika munstyckena är lätta att byta med hjälp av en klickfunktion. Det är även en stor fördel att modellen kan konverteras till en handdammsugare, något som ökar allsidigheten ytterligare. Det noteras också att batteritiden är väldigt lång och inte ens när batteriet är nästan helt tomt tappar Dyson V8 Absolute sugkraft och det beror på det unika Fade-Free Litium-batteriet.

Om du vill lära dig mer om hur man byter batteriet, kan du titta på det här YouTube-klippet:

De enda större nackdelarna med Dyson V8 Absolute som expertreviews.co.uk nämner, är priset och att handtaget, som man skiftar de olika hastigheterna på, hade en mjukare beläggning, något som kan ses som en mindre petitess.

Expertreviews.co.uk ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Klikk.no 

Experterna från den norska testsajten klikk.no ger Dyson V8 Absolute mycket bra omdömen. Utseendet är speciellt, men det är en smaksak, och efter att ha använt dammsugaren ett tag känns det som att man inte längre behöver den gamla nätanslutna dammsugaren. Dyson V8 Absolute är utrustad med roterande borstar, som lätt och effektivt suger upp dammet från golvet, och de olika munstyckena gör att den fungerar på att alla typer av ytor och underlag.

Klikk.no noterar att Dyson V8 Absolute är ytterst enkel att manövrerar runt med och håller man mjukt runt handtaget blir man heller inte trött i armarna eftersom modellen är välbalanserad och lätt att hantera.

Funktionskontrollen och greppet på Dyson V8 Absolute är så smidig att experterna liknar den vid en joystick.

När man är klar med dammsugningen är det lätt att förvara Dyson V8 Absolute eftersom det medföljer en dockningsstation där dammsugaren kan placeras när den inte används. Den tar liten plats och är ur vägen samtidigt som batteriet laddas.

Klikk.no har bara tagit upp några få nackdelar med Dyson V8 Absolute, bland annat önskar de ett förvaringsutrymme där munstyckena kunde förvaras medan man dammsuger och slipper använda fickorna som förvaringsplats.

Klikk.no ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 6 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Tek.no 

Den norska testsidan Tek.no har testat ett urval av de lätta dammsugarna och Dyson V8 Absolute är en av dessa. De norska experterna tar i första hand upp den futuristiska formgivningen som är ikonisk Dyson-dammsugare och deras allsidiga bruk. Tek.no har gjort ett eget test där modellens sugkraft imponerade mycket på experterna. Dessutom klarade dammsugaren galant av att suga upp testpanelens dammblandning.

En annan fördel med Dyson V8 Absolute är dess förmåga att avlägsna djurhår. Även om modellen inte är en speciellt utvecklad djurdammsugare, uppmärksammar experterna att djurhår inte fastnar i Dyson V8 Absolutes munstycke utan sugs upp helt.

Allsidigheten är mycket uppskattad av experterna och de påvisar också att alla de medföljande munstyckena gör Dyson V8 Absolute lämplig för att rengöra så väl gardiner och möbler som bilen.

Ett minus är helt klart priset som är något högt samt att de norska experterna hade förväntat sig lite mer av Dyson V8 Absolute när det kommer till rengöring av hårda golv.

Tek.no ger Dyson V8 Absolute toppoäng


Digitaltrends.com 

Teknologi-sidan Digitaltrends.com är överlag mycket nöjda med Dyson V8 Absolute. På den absoluta plussidan ligger vid första ögonkastet den futuristiska spets som gör Dyson V8 Absolute till mer än bara ett arbetsredskap.

Efter att sugförmågan testats konstateras det att Dyson V8 Absolute är bra både till hårda golv och mattor något som inte minst beror på de många olika munstyckena som följer med och gör modellen mycket allsidig. Motorn är rejält stark, särskilt för en sladdlös modell, och experterna är imponerade över att den utlovade batteritiden på 40 minuter stämmer.

Digitaltrends.com uppskattar att modellen är fördelaktig om man bor i ett hem där det finns barn, djur, hårda golv och mattor samt om man vill ha en dammsugare som klarar av den utmaningen. Ägare till väldigt stora hem kommer inte uppskatta laddningstiden som ligger på cirka fem timmar.

Modellen är mycket flexibel vilket både ökar sugförmågan och användarvänligheten. Dessutom är ger den låga vikten en lätthetskänsla som är ovärderlig när man dammsuger länge.

Dock hade experterna önskat att man inte behövde hålla in startknappen hela tiden när dammsugaren används, efter 40 minuter gör det lite ont i fingrarna. Även priset är ett minus och dessutom saknar experterna ett inbyggt förvaringsutrymme för dammsugarens tillbehör.

Digitaltrends.com ger Dyson V8 Absolute 3 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️


Gizmodo.co.uk 

Design-, teknologi- och vetenskapssidan Gizmodo.co.uk har testat Dyson V8 Absolute och experterna får här erkänna att dammsugning faktiskt blir lite roligare med Dyson V8 Absolute. Den science fiction-inspirerade stilen är ett stort plus eftersom experterna gillar att ha en dammsugare som sticker ut från mängden. Utöver det skriver de också att

Dyson V8 Absolute är det bästa dammsugarmarknaden kan erbjuda, bortsett från ett mycket högt pris som är ett stort minus i modellens testresultat.

Experterna bedömer att modellen är lämplig dem som vill ha det bästa av det bästa och en så smärtfri dammsugning som möjligt, varför ergonomisk formgivning och allsidighet får stå i fokus.

Sugförmågan är i en klass för sig och utbudet av medföljande munstycken gör att det i princip inte går att hitta en yta eller ett underlag som Dyson V8 Absolute inte klarar att rengöra.

Utöver detta har batterikapaciteten förbättrats rejält i förhållande till de tidigare V6-modellerna och detsamma gäller dammbehållaren som är 20 % större än på föregångarna

Gizmodo benämner Dyson V8 Absolute som ”dammsugarnas Rolls Royce”


Johnlewis.com 

Den brittiska varuhuskedjan johnlewis.com säger att Dyson V8 Absolute är en särdeles populär dammsugare. Av över 1300 recensioner får modellen ett betyg på 4,7 av 5 stjärnor. De skriver att Dyson V8 Absolutes helt enkelt har allt som behövs när det kommer till dammsugning. Till att börja med är modellen mycket effektiv och allsidig och just allsidigheten beror på de olika munstycken som följer med. Särskilt hårda golv blir lätta att städa med det medföljande Soft Roller-munstycket eftersom det suger upp både smuts och fint

Även det motoriserade minimunstycket ökar allsidigheten eftersom det avlägsnar djurhår och smuts från sprickor samt svårtillgängliga och trånga utrymmen i bilen till exempel.

De två olika sugkraftsnivåerna kompletterar varandra riktigt bra och den maximala styrkan är mycket bra när det gäller särskilt svårstädade ställen. Munstycket kan dock bli blockerade om för stora föremål sugs upp och fastnar. Följ med i det här YouTube-klippet för att ser hur man hittar blockeringar.

Dessutom uppmärksammas det att Dyson V8 Absolutes filter är mycket bara och effektiva samt att luften som blåser ut från dammsugaren är renare än när den kommer in. Allergener fångas upp i filtren och stannar där, vilket är en fördel både i hem med och utan allergiker eftersom inomhusmiljön blir bättre.

En sista funktion på Dyson V8 Absolute som är experterna hyllar är möjligheten att konvertera Dyson V8 Absolute till en handdammsugare och de uppger att handdammsugaren är särskilt bra för dammsugning av soffan, mattor och i bilen.

Johnlewis.com ger Dyson V8 Absolute 4,7 stjärnor av 5 baserat på 1332 recensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 


Goodhousekeeping.co.uk 

Den brittiska hus- och trädgårdssajten Goodhousekeeping.co.uk hyllar Dyson V8 Absolute för användarvänlighet, design, prestanda och instruktioner. Först noteras det att formgivningen helt enkelt är både unik och intressant samt gör en tråkig dammsugare rolig.

Därefter kommer de till prestandan och här är experterna helt eniga om att Dyson V8 Absolute är helt fantastiskt bra på rengöring och att modellen effektivt dammsuger upp damm, djurhår och smuts.

Utöver det påpekas det att Dyson V8 Absolute klarar att avlägsna damm, djurhår och smuts från alla typer av underlag och ytor. Allsidigheten tillskrivs de olika munstyckena som medföljer.

När man har dammsugit upp allt damm och smuts i behållaren är det mycket lätt att tömma den. Titta gärna på det här YouTube-klippet om du vill se hur man tömmer behållaren på rätt sätt.

Även användarvänligheten är hög och experterna tar upp hur lätt Dyson V8 Absolute är att manövrera och flytta runt. Dock påpekas det att dammsugaren kan upplevas som lite tung och att man kan få ont i fingrarna av att hela tiden behöva hålla inne sugknappen.

Goodhousekeeping.co.uk ger Dyson V8 Absolute 96 av 100 poäng


Mirror.co.uk 

Den brittiska tidningen Mirror.co.uk kallar Dyson V8 Absolute för ”den bästa sladdlösa dammsugaren” och det uppges även att den här dammsugaren är till de konsumenter som vill ha det absolut bästa, för priset är mycket högt.

Bortser man från priset och köper en Dyson V8 Absolute får man en mycket effektiv dammsugare som med det unika 2 Tier Radial Cyclones-teknologin säkerställer en grundlig rengöring.

Flera cykloner gör att mycket lite smuts blir kvar och i kombination med de olika munstyckena är Dyson V8 Absolute en mycket allsidig modell som kan användare på hårda golv, på mattor, i trappor, i bilen, på gardiner, intill kanter och i hörnor.

Den, i förhållande till Dyson V6-serien, förbättrade batterikapaciteten är uppskattad av experterna som säger att det nu går att städa ett normalstort hus på en uppladdning. Dock ska man observera att max-funktionen snabbt tömmer batteriet.

Mirror.co.uk ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 


Techgearlab.com 

Tekniktest och konsumentsidan Techgearlab.com har testat Dyson V8 Absolute tillsammans med nio andra dammsugare och jämfört dem på sex olika områden, till exempel vikt, batteri, hårda ytor, mattor och ljudnivå. Övergripande ligger Dyson V8 Absolute i toppen på de flesta områdena och därför är experterna mycket nöjda med modellen.

När det gäller sugförmåga, när dammsugarmunstycket inte sätts mot en golvyta, är Dyson V8 Absolute oövervinnlig och får en klar första plats i testet. Det samma gäller dammsugning av golvmattor där Dyson V8 Absolute också är testvinnare både när det gäller att avlägsna djurhår, mjöl, ris och rester efter frukostmat.

Dyson V8 Absolute ligger även i topp när det kommer till hårda ytor och detsamma gäller flexibiliteten där det observeras att Dyson V8 Absolute är riktigt bra på att dammsuga under möbler och längs med kanter och lister, tack vare två bra munstycken.

Techgearlab.com avslutar med att säga att Dyson V8 Absolute är en mycket bra sladdlös dammsugare som har utmärkt sugförmåga och är mycket lätt att använda. Dock är den riktigt dyr.

Techgearlab.com ger Dyson V8 Absolute 5 stjärnor av 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 

Dyson_V8_oversigt


Samlat omdöme för Dyson V8

Efter att ha gått igenom en lång rad av tester från experter och deras recensioner Dyson V8 Absolute är slutsatsen att det finns en utbredd enighet om att Dyson V8 Absolute är den bästa sladdlösa dammsugaren på marknaden.

Modellens sugförmåga är otroligt bra och den förstärks av de många olika munstyckena som medföljer. Det ökar allsidigheten, som modellen höjs till skyarna för, att det stort sett inte finns någon yta eller underlag som Dyson V8 Absolute inte klarar att rengöra.

Modellen är lätt, den väger endast 2,61 kilo, och experterna avslutar med att säga att modellen är riktigt lätt att manövrera samt lätt att använda för att rengöra högt belägna ytor och tak. Det nämns dock att man kan få lite ont i fingrarna eftersom man måste hålla in sugknappen hela tiden medan man dammsuger.

Batteritiden på 40 minuter kan upplevas som kort men experterna är mycket imponerade över den förbättrade batterikapaciteten som är markant högre i förhållande till Dyson V6-modellerna. Använder man till exempel max-funktionen ska man vara medveten om att batteriet töms snabbt.

Vid jämförelse med Dyson V6-modellerna tar flera experter också upp att Dyson V8 Absolutes dammbehållare är 20 procent större och det är även mycket enklare att ta loss och tömma den.

På det hela taget har experterna inte mycket negativt att säga om modellen. Det finns en faktor som de flesta nämner och det är priset för Dyson V8 Absolute är en mycket dyr dammsugare.

Använd pristabellen för att hitta de bästa Dyson V8 erbjudandena:

 


Guide: Så håller du hemmet dammfritt

Damm är inte bra för hälsan och i större mängde kan dammet ge upphov till huvudvärk, trötthet, irritation i luftvägarna och i värsta fall leda till allergi. Damm är ett oundvikligt inslag i hemmet men det finns mycket man kan göra för att hålla bostaden så dammfri som möjligt. Här nedanför har vi gjort en guide, baserad på en artikel från Politiken, hur man på enklaste sätt håller dammnivåerna i hemmet så låga som möjligt.

Damma

Vardagsrummet har massor av mjuka ytor, till exempel kuddar, mattor och stoppade möbler, där damm snabbt kan samlas. I de flesta rum finns det dessutom hyllor, fönsterkarmar och bord som dammet lägger sig på. Se därför till att damma av dessa ytor ordentligt innan du dammsuger. Lägg gärna ner föremål som ligger lösa i en kassa så du inte behöver flytta på dem när du städar.

Börja med att torka av dörrkarmar, paneler, fönsterkarmar, foto- och tavelramar och lampskärmar med en torr mikrofiberduk. Skaka inte dammtrasan för du virvlar dammet bara runt ännu mer. Glöm inte bokhyllan där man regelbundet bör ta böckerna och skaka av dem utomhus.

Dammsug

När du har rengjort alla ytor är det dags att dammsuga, både golven och andra ytor. Börja med att dammsuga väggarna uppifrån och ner, dammsuga möbler samt teknisk utrustning som TV, högtalare med mera.

Lägg ut alla lösa dynor och kuddar och skaka dem ordentligt, använd gärna en mattpiska, innan du dammsuger bort det sista dammet.

Lösa mattor är bra att ta ut och piska regelbundet, innan du dammsuger dem. Kom ihåg att dammsuga mattorna i olika riktningar för att få upp allt och ha gärna ett fönster öppet medan du städar.

Torka av

När dammet är uppsuget ska alla ytor torkas med vatten och såpa, eller universalrengöring. Glöm inte bort paneler, dörrar, handtag, hyllor, fönsterkarmar, bord element med mera. Vrid ur trasan ordentligt så att det inte blir vatten kvar på ytorna och orsakar fula märken.

Putsa fönsterna

Fönster kan också bli smutsiga snabbt och det samma gäller gardinerna som bör tvättas i tvättmaskinen med jämna mellanrum.

När fönsterna ska putsas finns det många olika tekniker att använda sig av. Ett av de enklaste och mest effektiva sätten är att hälla några droppar diskmedel i varmvatten och tvätta fönstren noga med en svamp innan du skrapar av vattnet, uppifrån och ner, med en gummiskrapa. Torka efter med en torr tygtrasa för att undvika ränder.

Kom också ihåg att titta efter svamp och mögel i fönsterkarmarna. Mögel ser ut som svarta prickar eller beläggning längs fönsterkarmens kant.

Kom ihåg blommorna

De flesta glömmer att det även samlas damm på fönsterväxternas blad. Duscha växterna regelbundet med kallt, men inte för kallt, vatten så försvinner dammet snabbt och enkelt. De flesta krukväxter mår dessutom bra av att bli duschade. Låt växten torka innan du ställer tillbaka den igen.


Små förändringar i vardagen

Har du svårt för att få till en storstädning men ändå vill hålla hemmet så rent och hälsosamt som möjligt? Då kan du läsa vidare här där vi, baserat på en artikel från Uafhængige testpaneler, tipsar om små åtgärder man kan göra varje dag för att få ett bättre inomhusklimat.

Vädra: Vädra gärna 5–10 minuter flera gånger om dagen. Den bästa vädringen sker vid tvärdrag och fukten dras med ut. Kom också ihåg att ha fönsterna öppna när du dammsuger.

Dammsug en gång i veckan: Om man dammsuger en gång i veckan undviker man de värsta dammkvalstren och de skadliga kemikalier som finns i damm. Har man pälsdjur bör man se till att dammsuga grundligt.

Torka tvätten utomhus: Luftfuktigheten stiger om man torkar tvätt inomhus och det förändrar inomhusklimatet. Torka tvätten i torkskåp eller torktumlar om du inte har möjlighet att torka den utomhus.

Tvätta madrasser och kuddar: Dammkvalster trivs mycket bra i sängens madrasser och kuddar. Tvätta i 60 grader för att ta död på alla dammkvalster och upprepa processen var tredje månad.

Rengör fläktkåpan: Använd fläkten varje gång det lagas mat för det starka utsuget hjälper till att behålla en bra inomhusmiljö och motverkar mögel och fuktproblem. Kom ihåg att rengöra fläktfiltret regelbundet för att behålla bästa möjliga effektivitet.

Rök från levande ljus: Det är mysigt med stearinljus, särskilt på vinterhalvåret, men de levande ljusen avger sotpartiklar när de brinner och dessa partiklar försämrar inomhusmiljön. Se till att vädra ordentligt när du har haft levande ljus tända. Det samma gäller vid rökning.

Köp miljömärkta produkter: Det finns kemikalier i de allra flesta produkter. Genom att till exempel välja tvätt- och rengöringsmedel samt målarfärg som är miljömärkt undviker man det värsta.


Om Dyson

dyson logo

Historien om dammsugarmärket Dyson börjar 1979 när engelsmannen James Dyson blev irriterad på sin dammsugares klena sugförmåga. Han plockade isär den och upptäckte att det var den fulla dammsugarpåsen som gjorde att sugkraften minskade. James Dyson beslutade sig för att utveckla och tillverka en bättre dammsugare och 1983, efter mer än 5000 prototyper, var hans första påslösa dammsugare klar.

Det var det högteknologiska landet Japan som först fick upp ögonen för Dysons påslösa dammsugare. Japanerna blev imponerade av modellen, som fått namnet G-Force, och den effektivitet som dammsugaren hade. Dammsugaren och dess funktioner förbättrades ytterligare och 1991 fick modellen International Design Fair-priset. Prislappen på G-Force var till att börja med mycket hög, en dammsugare kostade omkring 2000 dollar.

Vinsten från försäljningen av G-Force-modellen använde James Dyson för att starta sitt företag och 1993 öppnade han fabrik och forskningscenter i England.

Här utvecklade James Dyson en ersättare till G-Force modellen och lanserade en dammsugare som kunde suga upp ännu fler dammpartiklar.

Dyson döpte modellen till DC01 (DC står för Double Cyclone) och det revolutionerande med dammsugarmodellen var att den aldrig tappade i sugstyrka.

I dag säljs Dyson-dammsugarna i mer än 65 olika länder och över 1000 ingenjörer arbetar med att hela tiden förbättra dammsugaren. Vill du veta mer om Dysons historia kan du titta på den här YouTube-filmen där James Dyson själv berättar historien bakom Dyson-märket.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka källor har testat Dyson V8?

T3.com, Trustedreviews.com, Theguardian.com, Expertreviews.co.uk, Klikk.no, Tek.no, Which.co.uk, Gizmodo, Johnlewis.com, Good Housekeeping Institute, Mirror.co.uk och Techgearlab.com.

Hur har dammsugaren testats?

Dyson V8 har bedömts baserat på dess förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår från olika typer av underlag och längs paneler. Man har även undersökt hur länge batteriet räcker och hur snabbt dammsugaren tappar sugeffekt. Slutligen bedömdes modellens energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny sladdlös dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta