Cyber Monday är en “rival” till Black Friday och infaller redan några dagar efter den berömda fredagen. Många av oss älskar verkligen Black Friday och känner redan till den här dagen, men vissa av oss missar Cyber Monday helt och hållet. Den här dagen har dock blivit populär både utomlands och i Sverige, och den har faktiskt också blivit en av årets största shoppingdagar.
På Cyber Monday kan man hitta prissänkta varor hos de flesta nätbutiker, och vi letar därför efter de bästa erbjudandena och rabatterna online. Det finns kanske en speciell dator, väska eller ett par skor som du har drömt om men inte haft råd med tidigare?
Det kan hända att produkten som du har drömt om blir din den här dagen, men många experter varnar även för att man inte ska låta sig ryckas med för mycket under Cyber Monday. I slutändan kan du nämligen bli lurad av erbjudanden och rabatter som egentligen inte är värda något alls. För att undvika detta bör du alltid förbereda dig ordentligt inför Cyber Monday samt läsa alla goda råd du kan komma över.
Så länge du förbereder dig ordentligt behöver du dock inte oroa dig för att bli lurad. Här har vi sammanställt en stor Cyber Monday-guide med all information du behöver under dagen.
I den här guiden får du till exempel veta när Cyber Monday infaller, hur du undviker att bli lurad och hur du genomskådar en bluffbutik. Du får även goda råd inför shoppingdagen och mycket annat.
Fortsätt läsa för att få reda på allt du behöver veta om Cyber Monday.
När infaller Cyber Monday?
Måndagen efter Thanksgiving i USA kallas för ’Cyber Monday’. Enligt Scott Silverman stammar namnet från 2004, och dagen namngavs då efter att en undersökning hade visat att måndagen efter Thanksgiving var en av de största dagarna för näthandeln.
Vissa menar å andra sidan att Cyber Monday namngavs 2005 av den amerikanska organisationen National Retail Federation.
Namnet sägs vara uppfunnet av marknadsförare som ville locka människor att shoppa online istället för i fysiska butiker just den här dagen. Med tiden har Cyber Monday blivit ett lika stort fenomen som Black Friday, åtminstone om man tittar på omsättningen för dessa dagar.
Till skillnad från Black Friday, som tar plats både online och i fysiska butiker, sker nästan all handel online på Cyber Monday. Det här är därför en dag som får nätbutikerna att skina upp, för här har de möjlighet att stjäla lite av försäljningen från vissa fysiska butiker.
Flera fysiska butiker har dock också börjat delta i Cyber Monday, men eftersom att de flesta redan har en webbshop har de rabatter och erbjudanden där istället. På så vis kan även de fysiska butikerna ta del av omsättningen från Cyber Monday.
Cyber Monday i Sverige
Både i Sverige och utomlands löper konsumenter amok under Black Friday, som är känd för att vara en av årets största shoppingdagar. Om du inte fick tag i alla erbjudanden och rabatter som du ville ha under Black Friday kommer det dock en ny chans. Bara några dagar senare drar nämligen Cyber Monday igång, och då har framförallt nätbutiker mängder av prissänkta produkter.
Enligt Consector anser många att Cyber Monday etablerades i Sverige första gången 2013, och under de senaste åren har intresset och försäljningen bara ökat. Många nätbutiker förlänger vissa Black Friday-rabatter ända till måndagen, men det dyker även upp nya prissänkta varor på Cyber Monday.
I USA är uppdelningen mellan Black Friday och Cyber Monday tydligare, och Cyber Monday är där en väldigt viktig dag för e-handeln. I Sverige satsar dock nätbutikerna också stort på Black Friday, och många förlänger sedan rean över helgen och avslutar den med Cyber Monday. På samma sätt kan många fysiska butiker ha kampanjer även på Cyber Monday, men det är fortfarande en större dag för e-handeln.
Situationen ser som sagt annorlunda ut i USA, och där är faktiskt intresset för Cyber Monday större än för Black Friday. Omsättningen förväntas även vara högre den här dagen än på Black Friday.
Många benämner fredagen efter Thanksgiving som “Buy Nothing Day”, en köpfri dag. Det här är en internationell protestdag som sedan 1993 har varit en dag för att ta ställning mot de sociala och miljömässiga problem som skapas av överkonsumtion.
Hur stort är Cyber Monday?
I en offentlig rapport från 2017 presenterar Adobe shoppingdata från e-handeln under Cyber Monday 2017. Här kan man se att Cyber Monday slår nya rekord som den största e-handelsdagen i historien med en försäljning på 6,59 miljarder dollar vid slutet av dagen. Rapporten förklarar även att detta innebär en ökning på 16,8 % jämfört med förra året.
Som jämförelse landade omsättningen för Black Friday på 5,03 miljarder dollar, och Thanksgiving Day hade en omsättning på 2,87 miljarder dollar. Populära produkter under Cyber Monday var bland annat Nintendo Switch, PJ Masks, Hatchimals & Colleggtibles-figurer, Apple AirPods, streamingenheter som Google Chromecast och Roku samt spelet Super Mario Odyssey.
Rapporten visade även att den totala trafiken till nätbutiker ökade med 11,9 % under Cyber Monday. Användningen av mobila enheter satte dessutom ett nytt rekord genom att stå för 47,4 % av trafiken. 39,9 % av dessa använde smartphones och 7,6 % använde surfplattor.
Bara smartphone-trafiken ökade med 22,2 %, och en 12 % större andel av alla mobila transaktioner avslutades. Du kan läsa rapporten från Adobe här.
Cyber Monday är därmed en stor dag enligt både experter och rapporter, och detta märks på den stigande omsättningen som man framförallt kan se utomlands.
Siffror från CNBC visar att den totala försäljningen under Cyber Monday landade på över 6 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 54 miljarder svenska kronor. Detta innebär att Cyber Monday förra året blev den största shoppingdagen någonsin i USA.
Även i Sverige var försäljningen under Cyber Monday rekordhög förra året, och enligt Ehandel.se var de totala intäkterna 43 % högre 2017 än 2016. Detta kan dock ändå inte mäta sig med ökningen på 87 % som vi ser i intäkterna från e-handeln under Black Friday 2017.
Varför är Black Friday och Cyber Monday så viktigt för vissa konsumenter?
För konsumenterna är Black Friday och Cyber Monday dagar med vad som verkar vara bra erbjudanden, och om du är skicklig och utnyttjar de bästa erbjudandena kan du verkligen spara massor.
Black Friday och Cyber Monday har ändrat hur vi handlar, framför allt inför julen, och detta påverkar detaljhandeln och nätbutikerna otroligt mycket.
Det här är goda nyheter för oss och eventuellt dåliga nyheter för återförsäljarna. I stället för att köpa presenter under hela året väntar nu många till Black Friday eller Cyber Monday och köper alla julklappar då.
Både Black Friday och Cyber Monday har blivit kolossala fenomen på internet. Många butiker har Black Friday-erbjudanden i både sina fysiska butiker och nätbutiker, men precis som namnet antyder har Cyber Monday alltid varit tänkt för internet.
Många menar att anledningen till att Cyber Monday bara blir populärare bland konsumenterna är att det är enklare att handla online, särskilt om man är ute efter en ny stor köksapparat, måste jobba eller helt enkelt vill få sakerna levererade direkt till dörren.
Vad är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday?
Om du funderar på att köpa en produkt som du har sparat till hela året funderar du säkert även på om du ska köpa den på Black Friday eller om du ska vänta till Cyber Monday.
Båda dessa readagar blir bara större för varje år, men även om båda är populära är Black Friday helt klart störst i Sverige.
Frågan blir då om man ska vänta med att köpa något som är på ett bra erbjudande eller om man ska slå till på den första stora shoppingdagen, alltså Black Friday. Det råder delade meningar om detta, för vissa produkter kan bli ännu billigare på Cyber Monday. Det kan dock även hända att andra produkter hamnar på rea under Cyber Monday och att produkten man ville har inte är prissänkt alls efter Black Friday.
I det här avsnittet går vi igenom alla skillnader mellan dessa två dagar, så fortsätt läsa om du vill veta mer om både Black Friday och Cyber Monday.
När är Black Friday?
Black Friday startade i USA och tar plats på fredagen direkt efter Thanksgiving. Dagen infaller därför på olika datum varje år.
När är Cyber Monday?
Cyber Monday infaller på måndagen efter Black Friday och Thanksgiving. Den här dagen ändrar därför också datum från år till år.
Vad är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday?
Det är inte särskilt stor skillnad på dessa två shoppingdagar, och många erbjudanden varar ända från Black Friday till Cyber Monday.
Cyber Monday hade från början ingenting att göra med Black Friday. Många menar istället att det var en dag när de som inte hade köpt julklappar ännu kunde göra det online. Många beställde nämligen saker från nätet eftersom att de var på jobbet.
Den huvudsakliga skillnaden är datumet och själva poängen med dagen. Black Friday fokuserar både på fysiska butiker och nätbutiker medan Cyber Monday huvudsakligen tar plats hos nätbutikerna.
Förut brukade Black Friday fokusera på konsumentelektronik medan Cyber Monday fokuserade mer på kläder och smycken. Detta gällde framför allt i USA, men nu är dessa skiljelinjer nästan helt borta.
Idag kan det dyka upp bra erbjudanden på alla slags produkter oavsett om det är Black Friday eller Cyber Monday, och det brukar dessutom finnas många erbjudanden och rabatter en tid innan dessa två dagar. Det finns alltså inte riktigt några tydliga linjer.
Klicka här om du vill läsa mer om skillnaden mellan Cyber Monday och Black Friday.
Undvik att bli lurad på Cyber Monday
På Cyber Monday kan du hitta massor av erbjudanden och rabatter hos olika nätbutiker, men även om ett erbjudande verkar bra kan du i slutändan bli lurad på dina pengar i onödan.
Nätbutiker använder sig av flera olika strategier för att få konsumenterna att spendera mer pengar på produkter som de egentligen inte behöver.
Om du förbereder dig ordentligt blir det lättare att undvika “farorna” med Cyber Monday, och det finns mängder av goda råd att ta hjälp av. Här har vi sammanställt de bästa råden, och med hjälp av dessa kan du undvika att bli lurad under Cyber Monday.
Undersök priserna innan Cyber Monday
Shoppa inte loss med tron att alla nätbutiker ger dig de bästa rabatterna bara för att det är en butik som du känner till. Det kan nämligen hända att vissa produkter är billigare innan Cyber Monday.
När du köper den “prissänkta” varan sparar du alltså i själva verket ingenting, för samma produkt hade kunnat köpas ännu billigare dagen innan. Det är därför en fördel att kontrollera priserna för produkter som du är intresserad av innan Cyber Monday. På så vis kan du försäkra dig om att du inte går i fällan och köper en reavara som i själva verket inte är prissänkt alls.
Är butiken pålitlig?
Innan du köper en produkt är det bra att kontrollera butikens pålitlighet. Om du handlar hos en okänd butik eller från ett okänt märke kan du i regel undvika att bli lurad genom att göra lite efterforskning.
Du kan till exempel ta reda på om en butik är äkta eller inte genom att läsa recensioner samt ta reda på hur du får kontakt med butiken om något skulle bli fel med din beställning.
Använd säkra betalningsmetoder
Oavsett om du köper en produkt från en känd eller okänd nätbutik rekommenderas du att använda säkra betalningsmetoder, till exempel kort.
Först och främst ska hemsidan ha en säker anslutning. Detta visas med ett hänglås i adressfältet samt att webbadressen börjar på “httpss”.
Det bästa är även att handla hos butiker som använder säkerhetsfunktionen 3D Secure, som även kan kallas för “Verified by Visa” eller “Mastercard SecureCode”. Det ska finnas angivet på hemsidan om en nätbutik har den funktionen.
Jämför priser
Många blir lurade på Cyber Monday för att de glömmer bort att jämföra priser eller helt enkelt inte tar reda på om rabatten faktiskt är ett bra erbjudande.
Många butiker visar upp stora besparingar, och detta är en väldigt framgångsrik metod för att få dig att köpa en produkt. Du bör dock vara medveten om att jämförelsepriset inte alltid är butikens vanliga ordinarie pris. Priset som används för jämförelsen kan i själva verket vara högre än normalpriset.
Det enklaste sättet att ta reda på om ett erbjudande är bra är att kontrollera varans pris på en prisjämförelsesajt. Där kan du även se hur mycket produkten har kostat tidigare.
Värde och garantier
Om själva rabatten är bra behöver du fortfarande fundera på om produkten faktiskt är värd pengarna. En bra rabatt behöver inte nödvändigtvis betyda att produkten ger mycket valuta för pengarna. Vissa butiker har till exempel bäst erbjudanden på äldre produkter för att bli av med varor som de inte längre vill ha på lager. Detta är framför allt vanligt med elektronik.
Ta även reda på vad du får för garantier på produkten. På många butiker gäller nämligen inte samma villkor för reavaror, så läs därför butikens villkor för garantier och returer innan du handlar.
Håll dig till budgeten
När du shoppar på Cyber Monday är målet att hitta de bästa erbjudandena och rabatterna. Det är dock ändå bra att ha en budget så att du inte handlar för mer än du hade tänkt. Detta kan vara svårt, och butikerna kan använda flera olika tekniker för att få dig att köpa mer än vad du hade planerat från början.
Många butiker kan till exempel ha ett begränsat antal av vissa erbjudanden. Om erbjudandet har tagit slut när du kommer fram blir du då “tvungen” att köpa något annat som troligen även är dyrare än det du kom dit för. Det är därför alltid bra att ha en budget som du håller dig till oavsett vad som händer.
Genomskåda bluffbutikerna
Eftersom att Cyber Monday tar plats på internet tycker även hackare och bluffbutiker om den här dagen. Det finns många bedragare på nätet, och om du inte är försiktig kan de enkelt få reda på information av dig.
När Cyber Monday närmar sig dyker det ofta upp många olika bluffbutiker som försöker locka till sig konsumenter med bra erbjudanden och galna prissänkningar.
För att du ska slippa spendera dina pengar på produkter som aldrig kommer fram har vi här skapat en guide som hjälper dig att upptäcka bluffbutiker på nätet.
Granska hemsidan
Innan du köper en produkt från en nätbutik som du aldrig har handlat från tidigare bör du ta en närmare titt på hemsidan. Det är bra om du kan hitta följande information:
🌀 Om oss – vad har butiken för historia?
🌀 Kontakt – går det att få kontakt med företaget?
🌀 Kan du hitta köp- och leveransvillkor på hemsidan?
🌀 Finns det en adress till företaget?
🌀 Kan du hitta ett organisationsnummer?
🌀 Ser nätbutiken professionell och pålitlig ut?
All den här informationen är värd att undersöka, och i regel går det då snabbt att ta reda på om en nätbutik är pålitlig eller inte.
Om en stor del av informationen saknas rör det sig ofta om en bluffbutik, och då kan det vara värt att granska hemsidan mer kritiskt. Om du vill undersöka butiken närmare kan du ta en titt på följande punkter.
Är anslutningen säker?
Det är viktigt att undersöka själva webbadressen till nätbutiken och titta om den börjar med “https” eller “httpss”. Om en webbadress börjar med “httpss” har den nämligen en säker anslutning, och kortbetalningar på sådana hemsidor sker i regel via en betalningsförmedlare.
Det ska även finnas ett hänglås i adressfältet, och en butik som uppfyller båda dessa krav brukar vara säker. Om inget av dessa tecken på en säker anslutning finns bör du däremot köpa produkten från en annan hemsida istället.
Är erbjudandet för bra för att vara sant?
Om du ser en rejäl prissänkning på en produkt som vanligtvis inte är på rea bör du verkligen vara på din vakt. Var särskilt uppmärksam på prissänkta märkesvaror, för om de är väldigt billiga kan det i själva verket handla om piratkopior.
Följ magkänslan. Ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant är troligtvis det, och något som tycks vara nästan gratis kan därför i slutändan bli en dyr affär.
Kan du hitta några recensioner från tidigare kunder?
En annan bra sak som du kan göra är att leta upp recensioner från tidigare kunder. Sök efter företagsnamnet på Google och se vad andra har skrivit om butiken på till exempel forum och jämförelsesajter.
Om du har tur kan du stöta på recensioner från andra kunder som har blivit lurade, och eftersom att butiken då i regel är en bluffbutik bör du hålla dig långt borta från den.
Titta på språk och grammatik
Det är ett dåligt tecken om en nätbutik är full av dålig grammatik och stavfel. Många bluffbutiker skapas utomlands och blir sedan maskinöversatta, och språket är därför sällan särskilt bra på dessa hemsidor. Även bilderna kan vara av dålig kvalitet. Det är i regel enkelt att upptäcka om en hemsida är direktöversatt på det viset, och om du hittar mycket språkliga fel på en nätbutik är den troligtvis falsk.
Vilka betalningsmetoder erbjuds?
Om en nätbutik enbart erbjuder förskottsbetalning bör du granska den extra noggrant. När du betalar i förskott tappar du nämligen den bästa hållhaken du har som konsument – att kunna vänta med att betala tills du vet att allt är i sin ordning.
Om du har betalat med kort kan du dessutom få hjälp av banken om nätbutiken inte sköter affären korrekt.
Är du redo att genomskåda bluffbutiker?
Med hjälp av dessa råd bör du kunna komma fram till om du är inne på en äkta eller falsk nätbutik. Detta kan bespara dig mycket stress och pengar, för nu kommer du ju helt enkelt att handla allt du behöver från pålitliga hemsidor istället.
Alla bra erbjudanden på Cyber Monday kan också orsaka stress, men genom att granska trovärdigheten hos nätbutikerna gör du åtminstone saken enklare för dig själv. Om du följer dessa tips slipper du alltså spela hackare och bedragare rakt i händerna.
Varför får vi lust att shoppa på Cyber Monday?
Vissa älskar att shoppa och kan göra vad som helst för att få tag i de bästa erbjudandena. Det finns dock även de som är fullkomligt likgiltiga inför rabatter och inte har något intresse alls av att handla online eller gå i butiker den här dagen.
Cyber Monday blir mer och mer populär, men det innebär inte att alla älskar den här shoppingdagen.
Många tycker dock väldigt bra om shoppingdagar med bra rabatter och erbjudanden. Det finns många olika anledningar till detta, och de flesta av dem sker omedvetet.
Trots att vissa ser på både Black Friday och Cyber Monday som några av årets stressigaste dagar kan många inte låta bli att titta på alla bra rabatter. För somliga kan detta verka märkligt, men de här dagarna väcker en stor köplust hos många människor – framför allt när det är Cyber Monday.
Fortsätt läsa här om du är nyfiken på varför du själv eller någon du känner tycker så mycket om att handla på dessa stora shoppingdagar. Här nedanför går vi nämligen igenom några generella orsaker till att människor får så stor lust att handla under Cyber Monday.
Cyber Monday är till för alla
Cyber Monday riktar sig inte bara till en liten specifik grupp som älskar bra erbjudanden och rabatter. Den här dagen är till för alla som vill vara med, och du är välkommen oavsett vilken hudfärg du har, vilket kön du har, var du bort och hur mycket pengar du har. Eftersom att ingen stängs ute från Cyber Monday är det många som älskar den här dagen.
Vi tycker om att shoppa online
Många är inte särskilt förtjusta i att vara instängda i ett stort köpcentrum eller i en butik som är full med människor. Vissa tycker dock om detta och upplever en sorts sammanhållning, och de tycker därför väldigt bra om Black Friday. Cyber Monday fungerar dock lite annorlunda, för då är det i regel nätbutikerna som har de bästa rabatterna.
De som inte är så förtjusta i stora folksamlingar kan därför njuta av den här dagen hemma i soffan. På Cyber Monday kan man nämligen shoppa online utan att ens behöva gå ut genom dörren eller in i en butik.
För vissa innebär stora folksamlingar adrenalinpåslag, glädje och spänning, men andra kan istället förknippa samma sak med stress och onödig oro.
Vissa lever för bra erbjudanden
Erbjudanden och besparingar låter bra för de flesta, men för vissa är det mer än bara “bra”. Somliga kan nästan bli besatta, och en dag som Cyber Monday kan aldrig skippas i kalendern.
Köplusten blir så stor att de köper något som är på rea oavsett om de behöver produkten eller inte. När det finns många erbjudanden och rabatter måste man helt enkelt köpa något för att spara pengar.
Köpglädjen överskuggar allt annat och utgiften blir därför inte något problem. Så känner i alla fall de som i stort sett lever för bra erbjudanden och rabatter.
På rean sparar vi pengar utan att bli utnyttjade
Förutom att vi sparar pengar kan erbjudanden och rabatter även få vissa att känna att de inte blir utnyttjade på samma sätt som om de hade betalat fullt pris för produkten.
Det spelar ingen roll om de har någon användning för produkten eller inte. Om de stöter på ett av dagens bästa erbjudanden blir köplusten helt enkelt för stor för att stå emot.
Experter förklarar att det här gäller under hela året för de personer som fungerar på det viset, och det sker alltså inte bara på Cyber Monday.
Begränsade erbjudanden är mer intressanta
På Cyber Monday använder butikerna som sagt olika taktiker för att sälja. De kan till exempel ha ett begränsat antal av ett visst erbjudande, och med detta berättar de för kunderna att det inte kommer att finnas en produkt till alla som vill ha en.
Butikerna gör detta för att öka intresset för produkten, för när det inte finns tillräckligt för alla måste den ju vara mer spännande än andra produkter?
Eftersom att hjärnan börjar använda den här typen av logik kan vissa göra vad som helst för att äga just den produkten. Oavsett om de behöver den eller inte måste de alltså ha den, helt enkelt för att det måste vara något speciellt och extra intressant med just den. Konsumenterna förbereder sig för kamp, och köplusten ökar då till en maximal nivå.
Vi fäster oss vid saker som vi inte äger
Om du behöver en ny produkt förklarar experter att du blir extra glad om du då hittar just en sådan produkt på rea, oavsett om du tänker köpa den eller inte. Du börjar sedan att drömma om produkten och övertyga dig själv om att du redan äger den.
Du fäster dig alltså vid en produkt som du i själva verket inte äger, och eftersom att du nu funderar på om du ska köpa produkten eller inte blir det omöjligt att sluta tänka på erbjudandet.
De flesta fäster sig vid produkter och blir glada över att ha dem trots att de faktiskt inte har köpt dem än. Vi formar alltså en relation till en sak som fortfarande inte finns hemma. På grund av att hjärnan fungerar på det här sättet får du ett ännu starkare köpbehov, för nu är du redan övertygad om att just den produkten är det bästa alternativet för dig.
Hjärnans belöningssystem aktiveras
Nya produkter aktiverar hjärnans belöningssystem, och när vi köper en ny produkt som är mycket billigare än vanligt blir de flesta väldigt glada.
Detta beror på att dopamin utsöndras i hjärnan när vi utsätts för trevliga intryck. Eftersom att vi blir glada av att se ett bra erbjudande kommer vi även i fortsättningen att förknippa bra erbjudanden med glädjekänslor, och detta kan faktiskt leda till att vi får ännu svårare att stå emot rabatter och erbjudanden i framtiden. Du kan läsa mer om hjärnans belöningssystem i den här artikeln från Kit.se.