Crock Pot (Bäst i test) – Guide till de bästa crock pots enligt experterna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Den här artikeln handlar om test av olika Crock Pot-modeller och några alternativ från andra märken som Morphy Richards, Hamilton Beach, Sage och KitchenAid. Vi går igenom en rad experters testresultat när de har prövat de olika modellerna och kommer på så sätt fram till vilka egenskaper respektive modell har. Målet är att ge dig en överblick över de bästa Crock Pot-modellerna på marknaden.

För att nå det målet har vi tittat närmare på test från olika källor, bland annat från brittiska The Independent och BBC samt konsument- och testsajter som which.co.uk, thewirecutter.com och trustedreviews.com.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av artikeln har vi lagt till några bra recept till Crock Pot i slutet av artikeln, så att du kan prova långsamkokning så fort som möjligt.

I den här artikeln finns:
 En överblick över de bästa Crock Pot-modellerna
 Alternativa modeller till Crock Pot
 Bra recept till Crock Pot
 Historien om Crock Pot
 Genomgång av diverse test som vi har undersökt och analyserat

Observerar att Konsumentmagasinet inte själva testar de olika produkterna utan samlar in flera olika testresultat och sammanställer dem så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Crock Pot 5,6 L Multi Cooker – Smart crock pot som kan laga mat för upp till 6 personer

Bästa crockpot i lyxklassen

Utsedd till ”Bästa lyxmodell” av brittiska BBC

  Crock Pot 5,6 L Multi Cooker

.
Det världskända medieföretaget BBC har gjort ett test av 12 långsamkokare och en av dessa var modellen Crock Pot 5,6 L Multi Cooker.

Modellen imponerar så stort att de brittiska experterna utsåg modellen till bästa lyxmodell (de utsåg även bästa budgetmodell). Precis som de flesta andra Crock Pot-modellerna ligger Crock Pot 5,6 L Multi Cooker i den lite högre prisklassen.

Räcker till sex personer

Med en kapacitet på 5,6 liter kan man tillaga mat till ungefär sex-sju personer åt gången med Crock Pot 5,6 L Multi Cooker. Det gör att modellen är en av de större långsamkokarna på marknaden och är ett bra val för större hushåll.

Experterna noterar att kvaliteten på maten som tillreds i Crock Pot 5,6 L Multi Cooker; kött, böner och tomater som tillagats i sex timmar, är riktigt hög. Smaken är god, fyllig och smakrik.

Flera olika mattyper

Crock Pot 5,6 L Multi Cooker är en programmerbar modell med flera olika funktioner. Modellen har tilläggsnamnet ”Multi Cooker”, vilket innebär att man med en Crock Pot 5,6 L Multi Cooker kan baka, grilla, koka, steka och långtidssteka ingredienserna och om man vill kan man även använda modellen som ugn.

Kom ihåg att låta locka ligga på under hela tillagningen eftersom fukten och värmen bör behållas i grytan. Glaslocket gör att man hela tiden kan hålla ett öga maten utan att behöva lyfta på locket.

Lätt att hålla koll på

Crock Pot 5,6 L Multi Cookers design är rektangulär, nästan oval. Grytan är tillverkad i aluminium, i en neutral grå färg, så den ser både bra ut på köksbordet och innehåller mycket.

Den upplysta digitala displayen sitter framtill och här finns både inställningar och timer. På timern kan man ställa in under hur lång tid rätten ska tillagas så att den är klar när middagen ska stå på bordet.

Displayen anger både temperatur och tidsinställning vilket gör modellen användarvänlig och det är lätt att följa matlagningsprocessen.

Utvalda fördelar med Crock Pot 5,6 L Multi Cooker:
Stor modell som kan bereda mat till sex personer åt gången
Programmerbar långsamkokare
Multiprodukt som kan baka, grilla, koka, steka och långtidssteka
Glaslock ökar överskådligheten
Med digital display och timer

Du kan se en presentation av modellen här. Filmen är producerad av Crock Pot:


Crock Pot Slow Cooker 4,7 L – rekommenderad crock pot av flera stora amerikanska medier

Bästa crockpot för familjen

Rekommenderad av amerikanska thewirecutter.com
Rekommenderad av amerikanska tv-programmet Today

  Crock Pot Slow Cooker 4,7 L

 

.
Modellen Crock Pot Slow Cooker 4,7 L har testats av både det amerikanska tv-programmet Today och den amerikanska konsumentsajten thewirecutter.com.

Experterna från båda ställena sammanfattar testerna med att Crock Pot Slow Cooker 4,7 L är en riktigt bra långsamkokare som de rekommenderar konsumenter att välja.

Bra till kött

Crock Pot Slow Cooker 4,7 L är rejält tilltagen och kan tillaga mat till fyra eller fem personer åt gången, vilket gör den lämplig till normalstora hushåll.

Modellen hyllas särskilt för de många bra funktionerna och för förmågan att tillaga kött, som blir både mört och välsmakande efter flera timmar i långsamkokaren.

Överskådligheten främjas av bra funktioner

En av de stora fördelarna med Crock Pot Slow Cooker 4,7 L är modellens många och användbara funktioner. Det handlar bland annat om varmhållningsfunktionen som säkerställer att maten hålls varm, utan att bli överkokt, när tillagningen är klar.

Man behöver inte slå på den här funktionen själv, det gör grytan automatiskt när tillredningen av maten är klar.

Man kan själv välja temperatur på Crock Pot Slow Cooker 4,7 L och det går att välja mellan hög och låg på digitala värmeinställningen.

Som en extra bonus är Crock Pot Slow Cooker 4,7 L utrustad med en timer, som räknar ner, när man har ställt in tillagningstiden på rätten. På så sätt behöver man inte hålla några kok- eller stektider i huvudet.

Uttagbar gryta

Crock Pot Slow Cooker 4,7 L levereras med en uttagbar gryta, en gryta som inte enbart kan användas i långsamkokaren. Grytan går lika bra att använda i ugnen eller mikrovågsugnen och det går även att ställa in grytan i kylskåpet eller frysen.

Grytan är keramisk och tål därför att diskas i maskin. Det gäller även för glaslocket. Prismässigt ligger Crock Pot Slow Cooker 4,7 L i den nedre delen av prisskalan och är därför ett bra val för den som köper en långsamkokare för första gången. Det är särskilt storleken som gör grytan prisvärd.

Om man är förstagångsköpare på området för långsamkokare kan det vara tryggt att veta att det följer med ett recepthäfte till Crock Pot Slow Cooker 4,7 L. Recepten inspirerar till lättlagade rätter och innehåller råd och tips. Riktlinjer angående stektider är mycket användbara de första gångerna man använder långsamkokaren.

Utvalda fördelar med Crock Pot Slow Cooker 4,7 L:
Mediumstor kapacitet på 4,7 liter som räcker till fyra-fem personer
Viloläge med varmhållningsfunktion
Två temperaturval
Timer-funktion
Uttagbar gryta som kan användas i ugn, kylskåp och frys

Du kan se en presentation av modellen här. Filmen är producerad av Crock Pot:


Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker – stor crock pot med non-stick-beläggning

Rekommenderas av brittiska Good Housekeeping Institute 
4,5 av 5 stjärnor hos den internationella testsajten Trustedreviews.com

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker

.Crock-Pot Express Crock Multi-Cook har provats av det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute samt av den internationella testsajten Trustedreviews.com.

Båda expertkällorna tycker bra om den här Crock Pot-modellen och ger den därför en rekommendation respektive ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor.

Good Housekeeping Institute framhäver att den här modellen kan användas till en mängd olika maträtter. Trustedreviews.com skriver istället om fördelar som att modellen rymmer mycket och kan tillaga maten både snabbt och långsamt.

Ingen av experterna hittar några större nackdelar med den här modellen. Trustedreviews.com påpekar dock att den bara minskar tillagningstiden för vissa råvaror. De skriver även att modellen är så stor att den kan vara besvärlig att förvara.

Snabb Crock Pot med åtta förinställda funktioner 

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker använder sig av tillagningsmetoden långsamkokning. Med den här modellen kan man därför fylla kokkärlet med ingredienser på morgonen och sedan komma hem till färdiglagad mat senare på dagen. Modellen kan dock även användas för bryning och tryckkokning.

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker har åtta förinställda funktioner som är utformade för olika typer av måltider. Det finns till exempel funktioner för efterrätter, yoghurt, grytor, soppor, risotto och chili. Experterna från Good Housekeeping Institute tycker om dessa funktioner eftersom att de gör att man kan laga en mängd olika maträtter. De skriver till och med att de olika funktionerna är en av de största fördelarna med den här modellen.

Med Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker kan man dessutom spara tid på matlagningen. Den här modellen kan nämligen tillaga maten upp till 70 % snabbare än vanliga tillagningsmetoder.

Experterna: Rymlig modell med enkla kontroller 

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker har en kapacitet på 5,7 liter och rymmer därför stora mängder mat på en gång. Om man bara vill tillaga en mindre portion behöver man dock inte fylla kokkärlet helt.

Med en kapacitet på 5,7 liter är den här Crock Pot-modellen avsedd för ungefär sex personer. Experterna från Trustedreviews.com är väldigt positiva till den höga kapaciteten. De skriver till exempel att den här modellen är tillräckligt stor för att man ska kunna laga mat till sig själv och flera gäster.

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker är dessutom enkel att använda eftersom attden har en knapp för varje funktion. När man har lagt i alla ingredienserna behöver man bara trycka på rätt knapp  och sedan låta apparaten sköta resten.

Den har dessutom två värmelägen samt en fördröjningstimer som kan ställas in på upp till 20 timmar.

Non stick-beläggning och receptbok

Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker har en non stick-beläggning som gör modellen enkel att rengöra. Kokkärlet kan dessutom köras i diskmaskinen för att spara tid på rengöringen.

När man köper Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker ingår det även en inspirerande receptbok.

Utvalda fördelar med Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker:
Kan användas för långsamkokning, bryning och tryckkokning
Kapacitet på 5,7 liter
Med non stick-beläggning
Fördröjningstimer på upp till 20 timmar
Åtta förprogrammerade funktioner

Här kan du se Crockpots presentationsvideo för Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker:


Alternativ till Crock Pot

I det här avsnittet kommer vi gå igenom några långsamkokare från andra tillverkare, som är bra alternativ till Crock Pot för att göra urvalet mer nyanserat.

Här handlar det om modeller från Hamilton Beach, Sage och Kitchenaid, och vi går igenom modellerna på samma sätt som Crock Pot-modellerna tidigare i artikeln.


Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L – test-vinnande alternativ till en crock pot

Bästa alternativet till en crockpot

Testvinnare hos amerikanska thewirecutter.com

Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L

Den amerikanska konsumentsajten thewirecutter.com har testat några utvalda långsamkokare och utvärderat dem på parametrarna funktion, pris, temperatur och tillagningsegenskap. I det här testet ingår även modellen Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L.

Modellen imponerar på experterna och slutar därför som testvinnare. Det är särskilt kvaliteten på maten och funktionerna som lägger grunden för Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L testseger.

Tillräcklig för fyra till fem personer

Storleksmässigt är Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L bra för medelstora hushåll och i varje tillagning kan man laga mat till fyra-fem personer. Under testet uppmärksammar experterna från thewirecutter.com särskilt kvaliteten på maten.

Det går lika bra steka kycklingfiléer som griskött och även grönsaker får en bra konsistens och blir välsmakande, enligt experterna.

Intelligent modell

Thewirecutter.com-testpanelen nämner att många långsamkokare har problem med temperaturen i och med att de snabbt bli varma. Det gäller dock inte Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L som är utrustad med en värmemätare som känner av när köttet är färdigt och mört.

Det gör att man kan vara säker på att få en väl tillagad måltid. Det genomskinliga locket gör dessutom att man själv kan hålla koll på processen.

Locket kan låsas fast, som en extra säkerhet, och det går att diska i maskin.

Funktion före design

Experterna tycker inte att den digitala displayen på Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 Ls är särskilt vacker att titta på eftersom designen är något klumpig.

I gengäld är den mycket enkel att lära sig och använda. Det finns tre olika inställningar för automatisk start av tillagning och på displayen kan man välja mellan termometer, program eller manuellt program, som man själv håller ett öga på, samt timer.

Som avslutande kommentar uppger experterna att Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L är en förhållandevis prisvänlig långsamkokare som är minst lika bra som många av de dyrare modellerna.

Utvalda fördelar med Hamilton Beach Slow Cooker 4,7 L:
Räcker till fyra-fem personer
Bra till kött
Inbyggd värmemätare
Genomskinligt lock som kan låsas fast
Intuitiv digital display

Du kan se en liten demonstration om hur modellen fungerar här. Filmen är producerad av Hamilton Beach:


Hamilton Beach Stay or Go – användarvänligt alternativ till en crock pot som lätt kan tas med i bilen

Bästa crockpotten att ta med sig i farten

Rekommenderad i det amerikanska tv-programmet Today

Hamilton Beach – Stay or Go

Modellen Hamilton Beach – Stay or Go ingick när det amerikanska tv-programmet Today testade de sju bästa långsamkokarna på marknaden

Experterna fastnar särskilt vid att modellen är en del av serien Stay or Go, vilket innebär att man helt enkelt kan ta maten med sig, till exempel om man har lagat mat till andra och ska transportera maten i bilen.

Ta med dig maten

Hamilton Beach – Stay or Go har en kapacitet på 5,5 liter vilket betyder att modellen är rejält stor. Maten vid en tillagning med Hamilton Beach – Stay or Go räcker till ungefär sex personer, något som är extra bra om man använder långsamkokaren till det den är konstruerad för, att laga mat hemma och ta med till andra.

Bärhandtaget, som är tillverkat med Full Grip för bättre grepp, gör att det är lätt att flytta runt och transportera modellen.

Två temperaturinställningar

Hamilton Beach – Stay or Go är liksom många andra långsamkokare utrustad med två olika temperaturinställningar, låg och hög. Låg är särskilt fördelaktigt när man ska steka länge på låg temperatur.

Utöver det här finns en varmhållningsfunktion som förhindrar att maten blir kall när tillagningstiden är slut.

Spillsäkrat lock

Eftersom Hamilton Beach – Stay or Go är designad för att kunna flyttas runt och vara enkel att transportera är modellens lock spillsäkrat och locket sugs fast mot grytans kant.

Det gör att varken ingredienser eller värme kan smita ut från grytan, inte ens under transport i bilen eftersom Hamilton Beach – Stay or Go är formgiven och tillverkad för att tåla lite av varje.

När maten är uppäten är det lätt att rengöra allt eftersom både grytan och locket tål att diskas i maskin.

Utvalda fördelar med Hamilton Beach – Stay or Go:
Kapacitet på 5,5 liter – tillräckligt för sex personer
Stay or Go-modell – designad för att kunna transporteras med innehåll
Två temperaturinställningar och varmhållningsfunktion
Spillsäkrat lock
Gryta och lock tål maskindisk

Här kan du se en kort presentation av Stay or Go modellen. Filmen är producerad av Hamilton Beach:


Sage Risotto Plus – smart crock pot för risotto

4,5 stjärnor av 5 från trustedreviews.com

Sage risotto plus

.Den amerikanska testsajten Trustedreviews.com testar konsumentprodukter löpande. Så även modellen Sage Risotto Plus, som är en mångsidig köksmaskin. Den primära funktionen är att koka ris och tillaga risotto men modellen kan även användas om långsamkokare. Sage Risotto Plus har en kapacitet på 3,7 liter.

Sage är inte så välkänt i de skandinaviska länderna men i Storbritannien och USA är de en av de största tillverkarna inom köksutrustning. Märket är utvecklat av den brittiska stjärnkocken Heston Blumenthal.

Blumenthal är ett välkänt ansikte i Storbritannien och ägare till den berömda restaurangen The Fat Duck, som 2015 blev en av endast fyra restauranger i Storbritannien som har tre stjärnor i Michelinguiden. Han äger också restaurangen Dinner i London, som har två Michelin-stjärnor, och två pubar i den engelska byn Bray, The Crown och The Hind’s Head, som har en Michelin-stjärna vardera.

Krämig risotto

Sage Risotto Plus primära funktion är risotto och därför är kapaciteten på 3,7 liter bra, det motsvarar cirka tjugo mindre portioner ris.

Testpanelen har testat modellens egenskaper när det gäller tillagning av risotto och de uppger att resultatet är mycket imponerande. För att risotto ska få en bra konsistens krävs det normalt sett att man rör konstant under tillagningen, men med Sage Risotto Plus behöver man inte röra alls.

Modellen klarar att röra runt själv med hjälp av en smart metod med bubblor som cirkulerar riset i perfekt hastighet.

Experternas sammanfattning blir att smaken på risotton som är tillagad i Sage Risotto Plus är god och har en krämig konsistens.

Fem inställningar

Sage Risotto Plus är en multiprodukt och av den anledningen har modellen också fler inställningsmöjligheter än ”vanliga” långsamkokare. De fem inställningarna är ångning av ris, risotto, sauté, hög långsamkokningstemperatur och låg långsamkokningstemperatur.

Sauté-inställningen hyllas av experterna eftersom den gör det lättare att tillaga alla ingredienserna till en gryträtt. Börja gärna med att förkoka/bryna ingredienserna innan allt läggs ner för tillagning i långsamkokarens gryta.

Bra kvalitet

Experterna anser dessutom att Sage Risotto Plus är en långsamkokare/riskokare av mycket hög kvalitet och modellen har en solid konstruktion. Materialvalen är bra och designen är snygg, modellen påminner om en helt vanlig gryta

Beläggningen på insidan är non-stick vilket innebär att maten inte fastnar eller bränns vid så lätt. Det gör i sin tur att grytan är lätt att rengöra. Slutligen nämner experterna att Sage Risotto Plus är en förhållandevis dyr modell.

Om risotto är en favoriträtt eller om man gärna vill ha en långsamkokare där man kan bryna köttet eller grönsakerna och sedan långsamkoka dem i samma gryta, är Sage Risotto Plus det bästa valet.

Utvalda fördelar med Sage Risotto Plus:
Multiprodukt som både kan göra risotto och fungera som långsamkokare
Modell där man inte behöver röra manuellt i risotton
Fem olika inställningar
Non stick-beläggning
Mycket välfungerande sauté-funktion

Du kan här se en presentation av Sage Risotto Plus. Filmen är producerad av Sage själva:


Electrolux ESC7400 – lättanvänd crock pot med bra recensioner

Toppbetyg hos Icakuriren
Toppbetyg hos Aftonbladet.se 

Electrolux ESC7400

.
Electrolux ESC7400 har granskats av två svenska expertkällor: Icakuriren och Aftonbladet.se. Båda källorna tycker om den här modellen och ger den toppbetyg i sina respektive undersökningar.

Icakuriren tycker framförallt bra om att Electrolux ESC7400 kan köras i diskmaskinen samt att den har en överskådlig display. Aftonbladet.se framhäver istället att modellen är lätt att hantera samt att den är praktisk och kan tillaga många olika maträtter.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med den här modellen. Icakuriren påpekar dock att den stora storleken gör att modellen kan vara besvärlig att flytta och förvara.

Praktiska funktioner 

Electrolux ESC7400 skiljer sig en del från andra långsamkokare på marknaden. Den här modellen har nämligen tre olika värmelägen samt en specialfunktion för soppor.

Electrolux ESC7400 har dessutom en varmhållningsfunktion som ser till att maten hålls varm även när den är färdiglagad.

Enligt experterna är en av de största fördelarna med den här modellen att den har en kapacitet på hela 6,8 liter. Den kan därmed förbereda mat för sex eller fler personer. Detta innebär att modellen både fungerar i större familjer och när man bjuder över gäster på middag.

Experterna: Lätt att använda 

Både Aftonbladet.se och Icakuriren är förtjusta i att Electrolux ESC7400 är enkel att använda trots att den har flera olika funktioner. Med den här modellen har tillverkaren nämligen fokuserat på att skapa en användarvänlig långsamkokare.

Experterna från Icakuriren skriver bland annat att Electrolux ESC7400 har en tydlig och lättöverskådlig display. Tack vare denna är det enkelt att ta reda på vilka knappar man ska trycka på när man börjar laga mat. Experterna från Aftonbladet.se verkar också hålla med om detta. De skriver dock även att man inte ens behöver läsa bruksanvisningen för att komma igång med den här modellen.

Tänk på att Electrolux ESC7400 väger 3,7 kg och att många därmed tycker att den är tung. Den här modellen tål dock maskindisk och behöver alltså inte diskas för hand.

Sju olika inställningar

När man köper Electrolux ESC7400 får man en långsamkokare som kan hjälpa till med arbetet i köket. Den här modellen har nämligen sju olika inställningar: låg, medium, hög, soppa, buffé, varmhållning samt nedräkningstimer.

Med dessa inställningar kan man sätta alla ingredienser i grytan på morgonen och sedan låta den stå så gott som oövervakad tills det är dags att servera maten.

Den här modellen har dessutom en stilren design i rostfritt stål. Den kan därför utan problem så framme på köksbänken om man inte har plats för den i ett skåp.

Utvalda fördelar medElectrolux ESC7400:
Kapacitet på upp till6,8 liter
Sju olika inställningar
Tydlig och användarvänlig display
Grytan tål maskindisk
Varmhållningsfunktion

Här kan du se en video från Electrolux där de presenterar Electrolux ESC7400: 


Bra recept till Crock Pot

Det första steget är att investera i en långsamkokare. Nästa är att komma igång med att använda den. Det kan verka krångligt till att börja med men här har vi samlat ihop några bra och allsidiga recept från Crock Pots hemsida som passar olika behov och önskemål.

Vill man läsa mer om recepten är det bara att klicka på rubriken som fungerar som en länk.


Anka – confiterad

Bilden är lånad från Crock Pots hemsida Anka, confiterad, crock pot
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 6–8 portioner

Tillagningstid: 7–8 timmar

Ingredienser (anka):

En hel anka eller 4 st. ankbröst
Salt och svartpeppar
2 msk hackad salvia
2 msk hackad persilja
 
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
Ankfett

Gnid in salt och peppar ordentligt. Bryn ankan/ankbröstet med den feta sidan nedåt i en het stekpanna i 3 minuter. (Snitta ett rutmönster i fettet om du har ankbröst.) Vänd och bryn den andra sidan 1 minut. Krydda köttet med svartpeppar, salvia och persilja. Lägg ankbrösten i grytan.

Skala och skär schalottenlök och vitlöksklyfta i skivor och lägg i grytan. Häll i fett i botten på grytan

Lägg på lock och sätt på låg i 8 timmar. Låt kallna.

Fettet som blir kvar i grytan kan sparas i kylskåp och användas nästa gång.

Ingredienser (appelsinglace):

1 stor apelsin
1 skvätt röd balsamico
1 nypa salt
 
1 msk smör

Pressa ner apelsinsaften i en gryta och riv med lite av apelsinskalet.

Tillsätt balsamico och salt och låt det koka ner. När det bara är ett par matskedar kvar, tillsätt smör och vispa ner det.

Häll tillbaka 2–3 matskedar appelsinglace i grytan. Glacen ska gärna ha en lite tjock konsistens.

Servera med rostade grönsaker och en god sallad.


Irländsk köttgryta med Guiness

Irländsk köttgryta med Guinness
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 6 portioner
Tillagningstid: 6–8 timmar på låg

Ingredienser:

800 gram lammkött, skuret i bitar
1 gul lök, hackad
3 morötter, skivade
4 selleristjälkar, hackade
1 flaska Guinness, mörkt öl
2 msk koncentrerad köttfond
3 vitlöksklyftor, hackade
1 lagerblad
Salt och peppar
2 msk Maizenamjöl

1: Bryn löken i en stekpanna. Lägg i kött, grönsaker, lagerblad och lök i grytan.

2: Blanda öl och köttfond och häll över.

3: Koka på låg i 6 timmar

4: Red av med Maizena och smaka av med salt och peppar.


Biff Stroganoff

Antal: 6 portioner

Tillagningstid: 6–8 timmar på låg

Ingredienser:

800 g nötkött i bitar
2 st. gula lökar, skivade
1 msk smör
20 små champinjoner, skivade
2–3 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 tsk Dijonsenap
2 msk Maizena-redning
2–3 dl crème fraiche eller grädde
 
Paprikapulver, salt och peppar

1: Bryn köttet med smöret i en het panna eller använd en sauté långsamkokare. Stek i två omgångar så att inte pannan kyls ner och köttet börjar koka.

2: När andra omgången kött fått fin färg fräses löken med en kort stund. Häll allt i din Crock Pot tillsammans med champinjonerna.

3: Tillsätt vatten, tomatpuré, dijonsenap, salt, svartpeppar och kalvfond.

4: Sätt locket på grytan och sätt den i basenheten. Sätt vredet på låg.

5: 20 minuter innan grytan skall serveras rörs crème fraichen eller grädde och Maizena-redning ner. Smaka av med salt och peppar om så önskas.

6: Serveringstips: ris och saltgurka är goda och klassiska tillbehör


Potatissoppa

Kartoffelsuppe
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 4–5 timmar på låg

Ingredienser:
5 skivor bacon, skuret i bitar (eller inget bacon alls om den ska vara vegetarisk)
3 vitlöksklyftor, pressade
1 stor lök, riven
1 tsk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
2 msk mjöl
1,2 l kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
1,4 kg potatis, skalad och skuren i små bitar
3,5 dl lagrad ost, riven
1 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk, fetthalt 3 %
Salt och peppar
Purjolök, crème fraiche och ost vid servering


1: Stek bacon hårt i en stekpanna. Stek sedan timjan, lök och vitlök i baconfettet tills löken har mjuknat.

2: Strö över mjöl och rör runt. Späd med lite av buljongen under vispning. Häll sedan ihop det med baconet i grytan.

3: Lägg också i potatisen och resten av kycklingbuljongen. Låt det koka på låg i 4–5 timmar.

4: Sätt över på värmeläget och ta upp det mesta av potatisen och mosa den med mjölk och grädde. Häll tillbaka i grytan.

5: Häll i osten och rör runt. Koka på hög i ca 5 min tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med skivad purjolök, riven ost och smulat bacon.


Risotto med pumpa, getost och valnötter (vegetarisk)

Risotto
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 4–5 portioner

Tillagningstid: 2–3 timmar på låg

Ingredienser:

Ca 1 kg butternutpumpa
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 stora salviablad, hackade + valfri mängd till servering
2 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl risottoris, typ Arborio
8 dl vatten
2 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk rumsvarmt smör
100 g riven god parmesanost
200 g getost, typ Chevré
Ett par nävar rucola, sköljd
2 dl valnötter, grovt hackade
Svartpeppar, från kvarnen

1: Skär bort skalet på pumpan och skär den i 2–3 cm stora bitar. Lägg den tillsammans med lök, vitlök, salt, salvia och olivolja i grytan. Mal över rejält med svartpeppar och blanda väl.

2: Sätt på locket, ställ grytan i basenheten och ställ vredet på låg.

3: Efter 1,5–2 timmar när pumpan börjar bli mjuk hettar du upp vatten, vin och buljongtärning. Häll ris och buljong i grytan och rör om försiktigt. Sätt på locket men rör om ett par gånger under tillagningen. Det tar 40–50 minuter för riset att bli klart beroende på rissort.

4: När riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna kvar stänger du av din Crock Pot och rör ner smöret. Vänd sedan ner parmesanosten och rör tills risotton är krämig. Tycker du risotton är lite för stabbig späder du med lite het buljong. Lägg upp på tallrikar och garnera med rucola, getost och nötter. Mal svartpeppar över och servera genast.

5: Serveringstips: Receptet är vegetariskt men det går givetvis att äta några skivor lufttorkad skinka till. 

6: Att tänka på: Om du bjuder italienare på denna risotto får du absolut inte släppa in dem i köket. Metoden är väldigt oortodox och kan skapa högljudda protester och hjärtsvikt. Låt dem berömma dina färdigheter runt bordet och avslöja hemligheten efteråt om du absolut måste


Kyckling- och parmesansoppa

Kyckling och parmesansoppa
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 8 timmar på låg eller 4 timmar på hög

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor, rivna
4 dl riven parmesanost
1 grön paprika, hackad
1 msk färsk basilika
1 burk krossade tomater
2 tsk färsk oregano
2,5 hg kycklingfilé
Rödpeppar flakes (efter smak)
7 dl kycklingbuljong
1,2 hg pennepasta
1 hackad silverlök
Hackad basilika

1: Lägg allt i grytan utom lite av osten och pastan. Koka på låg i 8 timmar eller på hög i 4 timmar.

2: Ta upp kycklingen och skär i små bitar. Lägg i pastan och koka på hög i 15 minuter. Lägg tillbaka kycklingen och rör om försiktigt.

3: Garnera med ost och basilika.


Vegetariska burritos

Vegetarisk Burritos crock pot
Bilden är lånad från Crock Pots hemsida.

Antal: 4 portioner

Tillagningstid: 3 timmar på låg

Ingredienser:

1 lök, hackad eller tunt skivad
1 paprika, tärnad
1 mild röd chili, finhackad
215 g okokt brunt ris (ca 2,5 dl)
400 g finhackade tomater (ca 3 dl)
1,5 dl vatten
400 g olika bönor, blötlagda (240 g torra)
1 msk chipotle stark sås (eller annan het favoritsås)
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk spiskummin, malen
Salt och svartpeppar

1: Lägg till alla ingredienser till burriton (utom toppningen) i din Crock Pot. Blanda väl.

2: Koka på låg i ca 3 timmar, eller tills riset är kokt.

3: Servera varm med ditt val av toppning.


Långsamkokad varm choklad

varm cacao i crock potten

Antal: 8 portioner

Tillagningstid: 2 timmar på låg

Ingredienser:

200 gram choklad
20 gram kakaopulver
100 gram socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
1,5 l mjölk
Marshmallows till serveringen

1: Lägg ner alla ingredienserna, utom marshmallows, i din Crock Pot och rör runt.

2: Låt blandningen gå i två timer på låg, tills allt har smält. Rör då och då.

3: Tillsätt marshmallows tio minuter före serveringen. Låt dem smälta och servera, med fler marshmallows om så önskas.


Historian bakom Crock Pot

Många blandar ihop crock pot och slow cooker, och tror att det är samma ord. Det stämmer dock inte eftersom Crock Pot är ett varumärke och en modellserie av slow cooker, precis som Kleenex är ett varumärke för pappersnäsdukar.

Crock Pots historia börjar 1936 när uppfinnaren Irving Naxon sökte patent på teknologin som senare skulle bli känd som långsamkokningsmetoden. Han fick patent 1940 och kallade maskinen ”The Naxon Beanery”. Själva idén är baserad på Naxons mormors bönstuvning som hon lagade i när växte upp i Litauen.

Rätten kallas Cholent och en är traditionell judisk rätt som får sjuda en hel dag när den tillagas. Cholent är en del av sabbaten, den judiska vilodagen. Därför börjar man tillagningen före sabbatens inledning på fredagskvällen och låter den sjuda under ett dygn, så att den är klar att servera när sabbaten bryts på lördagskvällen.
Långsamkokaren blev snabbt populär bland husmödrarna. 1970 valde Naxon att sälja patenträttigheterna till Rival Manufacturing, som började tillverka maskinen under ett nytt varumärke. De nylanserade långsamkokaren som Crock Pot och den var adresserad till de numera arbetande husmödrarna som inte längre hade tid att stå vid spisen hela eftermiddagen.

Nu kunde de förbereda maten på morgonen och ställa in långsamkokaren så maten var klar när de kom hem från jobbet. Crock Pot blev en stor succé och det såldes flera miljoner exemplar under 1970-talet.

Under 1980-talet sjönk försäljningen markant, troligen för att mikrovågsugnen gjorde sitt intåg på marknaden. Men under 2000-talet har fokus återgått mot sund och enkel matlagning och försäljningen av Crock Pot har ökat rejält igen.

En amerikansk konsumentundersökning visar idag att 83 procent av de amerikanska familjerna har en Crock Pot.

crock pot logo


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Crock Pot 3,5 L

4,5 stjärnor av 5 från konsumenterna på amazon.de

Crock Pot 3,5 L

 

.
Crock Pot 3,5 L ingår inte i testen men konsumenterna på amazon.de är så nöjda med modellen att den får 4,5 stjärnor av 5 möjliga. Användarna tar upp många olika bra egenskaper med Crock Pot 3,5 L men är fullständigt överens om att maten som tillagas i Crock Pot 3,5 L både är mycket mör och välsmakande.

Dessutom framhäver de även modellens höga användarvänlighet som gör att det är mycket lätt att komma igång med produkten.

Tillräcklig för två till fyra personer

Crock Pot 3,5 L tillhör inte seriens största modeller. Med en kapacitet på 3,5 liter är modellen lämplig till hushåll på två till fyra personer.

Modellen är en av Crock Pots grundmodeller och är därför manuell. Det betyder att det varken finns en digital timer eller en digital display. I stället manövreras modellen med hjälp av ett vred som är placerat på fronten.

Det är få inställningar och konsumenterna anser att den är mycket enkel att använda.

Två temperaturinställningar

Det är möjligt att välja temperatur med hjälp av det manuella vredet. På Crock Pot 3,5 L finns det två olika inställningar, hög eller låg värme, som ställs in manuellt på vredet.

Utöver det finns det även en varmhållningsfunktion som man kan slå på manuellt när rätten är färdiglagad. Den här funktionen ser till att maten hålls varm tills den serveras.

Bra till kött

Konsumenterna på amazon.de framhäver särskilt Crock Pot 3,5 L:s förmåga att tillaga kötträtter. Det handlar om gryträtter men även om enklare rätter som pulled pork, revbensspjäll eller kyckling. Maten tillagas i en keramikgryta som går att lyfta ur och servera ur direkt på bordet.

Beläggningen i keramikgrytan förhindrar att maten bränns vid och att grytan är lätt att diska. Både grytan och glaslocket tål maskindisk.

Crock Pot 3,5 L är dessutom en prisvärd modell vilket delvis beror på den mindre storleken.

Utvalda fördelar med Crock Pot 3,5 L:
Lämplig för hushåll med två till fyra personer
Manuel modell med vred
Möjligt att ställa in två olika temperaturer samt varmhållningsfunktion
Bra till alla typer av kött
Grytan och locket tål maskindisk

Du kan se en presentation av modellen här. Här visas den svarta modellen och filmen är producerad av Crock Pot:


Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker

Rekommenderad av amerikanska thewirecutter.com

Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker

 

.
Den mindre modellen Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker har även den testats av den amerikanska konsumentsajten thewirecutter.com och experterna uppger att Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker är en mindre och riktigt bra modell som är värd att investera i.

Mindre modell

Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker har bara en kapacitet på 2,4 liter, vilket passar bra till hushåll på en till tre personer.

Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker är alltså en av de mindre modellerna på marknaden men om man inte behöver mer är Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker ett bra val.

Kvaliteten och funktionerna är precis lika bra som på de större modellerna.

Bra inställningar

Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker är utrustad med samma teknologi som de övriga Crock Pot-modellerna. Det betyder först och främst att det är en uttagbar gryta, som dessutom är så snyggt formgiven att den kan ställas fram på matbordet.

Använd långsamkokaren för stuvningar eller gryträtter och välj mellan de två olika temperaturinställningarna för bästa möjliga resultat.

När tillagningen är klar är det möjligt att slå på en varmhållningsfunktion som gör att maten inte kallnar före serveringen.

Snygg manuell modell

Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker är tillverkad en snygg och blank svart färg. Den är oval och eftersom den bara rymmer 2,4 liter tar den inte så stor plats.

Modellen har inte någon digital display utan temperaturen ställs in med hjälp av ett vred på framsidan. Man ska vara medveten om det krävs mer manuellt arbete än på de andra modellerna eftersom det heller inte finns någon timer, som anger hur lång tillagningstid som återstår, på Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker.

I gengäld är Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker betydligt billigare än de andra modellerna. Är man nybörjare på området för långsamkokare är Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker bra att börja med.

Utvalda fördelar med Crock Pot 2,4 L Manual Slow Cooker:
Mindre kapacitet men en mycket prisvärd modell
Uttagbar gryta
Två temperaturinställningar
Varmhållningsfunktion
Manuel modell med vred

Du kan se en presentation av modellen här. Filmen är producerad av Crock Pot:

FAQ – Vanliga frågor

Vilka Crock Pot-modeller är bäst i test?

Crock Pot 5,6 L Multi Cooker

Hur testas Crock Pot-modellerna?

Crock Pot-modellerna bedöms baserat på deras förmåga att tillaga olika recept samt på resultaten man får i matlagningen.

Vad är en Crock Pot?

Crock Pot är ett märke som har en serie slow cookers. Idén bakom slow cooking är egentligen ganska enkel. Tillagningsmetoden går helt enkelt ut på att låta maten sjuda i flera timmar så att både kött och grönsaker blir möra och ger massvis med smak till rätten.


Crock Pot test – de här källorna har vi använt: 

BBC

Medieföretaget är Storbritanniens nationella public service-leverantör av både radio och tv och har dessutom en rad internationella kanaler. BBC fokuserar på flera olika ämnen utöver nyheter, dokumentärprogram och underhållning, och här återfinns även hushåll och mat. Av den anledningen har BBC testat 12 olika långsamkokare. Du kan läsa mer om det på BBC:s hemsida här.


The Independent

Tidningen är en av de största och mest omfattande brittiska tidningar. Det skrivs om nyheter, sport, politik, utland med mera, men även konsumentprodukter och mat har en plats i tidningen. I det här testet har tidningen hittat de åtta bästa långsamkokarna. Du kan läsa hela artiklen här.


Thewirecutter.com

Den amerikanska konsumentsajten fungerar som en portal där experter testar och utvärderar olika konsumentprodukter, särskilt gadgets och elektroniska apparater.

Målet är att ge konsumenterna bästa möjliga överblick och samla information på ett och samma ställe så att konsumenterna inte behöver lägga tid och energi på det. I det här fallet handlar det om ett test av flera långsamkokare från olika tillverkare. Läs mer här.


Today

Även känt som The Today Show. Är ett amerikanskt nyhetsprogram och talkshow som sänds varje förmiddag. Här ligger fokus på nyhetshändelser, information, underhållning och inspiration. Programmet redovisar här ett test av de sju bästa långsamkokarna som finns på marknaden. Läs mer här.


Trustedreviews.com

Trustedreviews.com publicerar detaljerade experttester av elektroniska konsumentprodukter och fördjupade analyser. I det här fallet har de testat Sage Risotto Plus och publicerat ett utförligt omdöme. Läs mer här.

Trustedreviews.com har även provat Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker och gett modellen ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela undersökningen här.


Aftonbladet 

Aftonbladet är en svensk tidning som ges ut dagligen. De skriver om all från nyheter till underhållning och recenserar även olika konsumentprodukter. Här rör det sig om ett test av olika långsamkokare där experterna bland annat bedömde användarvänligheten, hanterbarheten och tillagningen. I denna undersökning ingick bland annat modellen Electrolux ESC7400. Klicka på den här länken för att läsa hela undersökningen. Observera att du behöver ett betalt medlemskap för att kunna läsa hela artikeln.


Good Housekeeping Institute 

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man hitta både fakta, information och recensioner av olika konsumentprodukter. Hemsidan genomför nya granskningar allt eftersom och bedömer produkterna på olika testpunkter beroende på vad för produkt det rör sig om. Good Housekeeping Institute har bland annat provat Crock-Pot Express Crock Multi-Cooker. Du kan läsa hela undersökningen här.


Icakuriren 

Icakuriren är en svensk hemsida som fokuserar på artiklar och inspiration för hus och hem. De recenserar även olika produkter och har till exempel provat långsamkokaren Electrolux ESC7400. Du kan läsa hela recensionen här.


Konsumentomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Utöver de ovanstående testen har vi även tittat på konsumentomdömen på amazon.co.uk, amazon.de och amazon.com. Vi har tittat närmare på ett par långsamkokare och undersökt vad de vanliga användarna tycker om modellerna.


Andra relevanta test

Utöver de ovanstående testen har vi även tittat på konsumentomdömen på amazon.co.uk, amazon.de och amazon.com. Vi har tittat närmare på ett par långsamkokare och undersökt vad de vanliga användarna tycker om modellerna.

Förutom detta Crock Pot test har vi även gjort ett slow cooker test. Artikeln liknar denna artikeln men den tar upp fler modeller, som vi inte fick plats med i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta