Brandvarnare: De bästa brandvarnarna enligt användare och experter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Brandvarnare: De bästa brandvarnarna enligt användare och experter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Brandvarnare är väsentliga enheter för alla hushåll. De kan vara skillnaden mellan liv och död – något många inte inser förrän det är för sent. Varje år skadas eller omkommer tusentals privatpersoner i bostadsbränder.

Brandvarnare är små, batteridrivna eller elektriska enheter som upptäcker de små rökpartiklar som avges när en brand startar, varvid de larmar och uppmanar de boende att lämna området. Eftersom det finns olika sorters brandvarnare är det dock svårt att välja rätt – särskilt om man inte är bekant med hur de olika varianterna fungerar.

I den här artikeln kommer vi att redogöra för olika typer av brandvarnare samt deras funktioner och fördelar. Vi kommer även att gå igenom en rad andra faktorer som kan hjälpa dig att välja rätt brandvarnare för ditt hem.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa brandvarnare i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda brandvarnare

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper brandlarm

 • Strömkälla

  Brandvarnare kan vara batteri- eller trådbundna. Batteridrivna brandvarnare är enklare att installera och lämpar sig för hyresgäster eller de som inte har direkt tillgång till el. De är dessutom mer portabla och kan enkelt flyttas från en plats till en annan. Trådbundna brandvarnare kräver däremot professionell installation och är direkt anslutna till hemmets elsystem. De är lämpliga för husägare eller de som föredrar ett mer permanent alternativ.

 • Joniserande eller optisk

  Joniserande brandvarnare använder en mindre mängd radioaktivt material för att jonisera luften inuti i en mätkammare. När rök når kammaren stör den joniseringsprocessen, vilket får larmet att utlösas. Joniserande brandvarnare reagerar generellt bättre på snabba, flammande bränder. De är lämpliga för husägare som vill ha grundläggande rökdetektering till ett överkomligt pris.

  Optiska brandvarnare, även kallad fotoelektriska, upptäcker rök med hjälp av en ljuskälla och en ljuskänslig sensor. När rök tränger in i kammaren sprider den ljuset, vilket får sensorn att upptäcka röken och utlösa larmet. Optiska brandvarnare reagerar i regel bättre på långsamma, pyrande bränder. De är lämpade för större hus, hus med flera våningar eller hus med högre risk för pyrande bränder. Detta gäller till exempel hus med öppna kabiner eller gasugnar.

 • Smarta funktioner

  Med smarta funktioner i brandvarnare avses anslutning till andra enheter eller ett nätverk. Dessa funktioner kan göra enheten enklare att hantera och därmed öka säkerheten ytterligare. För den som har ett smarthem eller funderar på att installera ett sådant kan en smart brandvarnare vara ett utmärkt komplement. Dessa larm kan anslutas till andra smarta enheter i hemmet, till exempel kameror eller termostater, för att skapa en heltäckande bild av säkerheten i hemmet. Vidare erbjuder de ofta mobila varningar och fjärrstyrning via en tillhörande app, vilket innebär att du kan övervaka säkerheten i ditt hem även när du är befinner dig på annan plats.

 • Pris

  Priset på brandvarnare varierar kraftigt beroende på deras funktionalitet, teknik och design. Grundläggande modeller kostar endast runt 50 kronor, medan mer avancerade modeller kostar över 1 500 kronor.

  Budgetvarianter, som hamnar inom prisintervallet 50-150 kronor, erbjuder vanligtvis grundläggande funktionalitet; de detekterar rök och avger ett högt larm när de utlöses. De är ofta batteridrivna och enkla att installera, vilket gör dem lämpliga för dem med en begränsad budget eller som behöver täcka flera rum.

  Brandvarnare som kostar mellan 150-500 kronor erbjuder ofta ytterligare funktionalitet, till exempel kolmonoxiddetektering, smartphone-anslutning och röstvarningar. De är vanligtvis mer tillförlitliga och exakta än budgetmodellerna och har därutöver ofta en längre livslängd. De kan också finnas i trådbundna versioner för dem som föredrar en mer permanent installation.

  De mest avancerade brandvarnarna kostar allt från 500-1500 kronor. Dessa är vanligtvis smarta enheter och kan anslutas till ett hemnätverk tillsammans med andra smarta enheter som termostater och säkerhetskameror. De erbjuder funktioner som självtestning, anpassningsbara varningar och avancerade sensorer som upptäcker olika typer av bränder. De kan även tillhandahålla extrafunktioner som nattljus, rörelsesensorer och appstyrning. Dessa typer av brandvarnare är lämpliga för dem som vill integrera sin brandvarnare i ett större smarthem.

 • Användar- och expertrecensioner

  Att läsa användar- och expertrecensioner kan ge värdefull insikt i en brandvarnares prestanda och tillförlitlighet. Användarrecensioner beskriver hur enheten var att installera samt hur den är att använda. Användarna tar vanligtvis även upp eventuella problem som de har upplevt. Expertrecensioner ger däremot mer teknisk information och testresultat, vilket kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Det är viktigt att ta del av flera olika källor för att få en heltäckande bild av den brandvarnare du överväger att köpa. Vi kommer därför att inkludera såväl användar- som expertrecensioner i vår artikel.

arrow-more

Google Nest Protect - brandvarnare med omgivningsljus

Bästa brandvarnaren överlag

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa smarta brandvarnare" enligt Insider.com
 • check "Bästa brandvarnare för smarta hem" enligt CNET.com
 • check "Brandvarnare med bäst funktioner" enligt TheSpruce.com – 5/5 stjärnor
 • check ”Bästa smarta rök- och kolmonoxidlarmet” enligt ExpertReviews.co.uk
 • check Toppval på TechGearLab.com
 • check "Alarmande bra" enligt CNN.com
 • check ”Bästa smarta brandvarnaren överlag” enligt NyTimes.com
 • check ”Överlag bästa smarta brandvarnare” enligt TomsGuide.com – 4,4/5 stjärnor
 • check ”Smartaste brandvarnaren du kan köpa” enligt TrustedReviews.com – 4,5/5 stjärnor
 • check Utsedd till "Redaktörens val" på TechHive.com – 4,5/5 stjärnor
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google Nest Protect:

 • Kolmonoxiddetektering
 • Strålkastare
 • Enkel installation

Konsumentmagasinets omdöme

Sammantaget är brandvarnaren Google Nest Protect en högkvalitativ produkt som erbjuder omfattande rökdetekterande funktioner, tydliga och mångsidiga varningar samt en enkel installation. De utökade funktionerna med kolmonoxiddetektering, mobila varningar och integration med andra smarthem-enheter gör denna brandvarnare till ett utmärkt alternativ för dem som letar efter en pålitlig och användarvänlig lösning. Nest Protect är visserligen dyrare än traditionella brandvarnare, men vi anser att de extra funktionerna och enhetens långa livslängd gör den till en värdefull investering för att skydda ditt hem och din familj.

Fördelar

 • Omfattande funktioner för rökdetektering
 • Tydliga och mångsidiga varningar
 • Enkel att installera
 • Appstyrda funktioner

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Brandvarnaren Google Nest Protect är enkel att installera tack vare de tydliga instruktionerna som steg för steg går igenom de olika momenten. Instruktionerna kan dessutom hittas i den tillhörande Nest-appen. Larmet passar dem som vill ha en pålitlig och användarvänlig brandvarnare med extrafunktioner som kolmonoxiddetektering och mobila varningar.

Recension: En detaljerad recension av Google Nest Protect

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Lyser om natten

Pathlight-funktionen i Google Nest Protect brandvarnare hjälper dig att navigera i ditt hem på natten utan att du behöver tända några extra lampor. När du går under larmet lyser Pathlight:en upp det omgivande området, vilket underlättar för dig när du ska se vart du är på väg.

Nest Protect har dessutom en lång batteritid på upp till tio år, det vill säga mycket längre än de flesta traditionella brandvarnare. Den använder en split-spectrum-sensor för att upptäcka både snabba och långsamma bränder – något som gör den mycket effektiv och tillförlitlig när det gäller att upptäcka potentiella faror i hemmet.

Kolmonoxiddetektering

Denna brandvarnare har en kolmonoxidsensor som anses vara den mest exakta på marknaden. Kolmonoxid är en giftig gas som varken luktar eller har någon färg, vilket gör den svår att upptäcka. Med Nest Protect kan du vara säker på att din familj är skyddad från kolmonoxidförgiftning eftersom enheten upptäcker även den minsta mängden gas i luften.

Larmets algoritm för kolmonoxiddetektering förbättras dessutom kontinuerligt för att säkerställa att den förblir exakt och tillförlitlig även över tid. Kolmonoxidsensorn har en livslängd på upp till tio år, det vill säga samma livslängd som enhetens batteri, vilket ger dig en långvarig och underhållsfri brandvarnare.

Tips: För att säkerställa optimal prestanda hos din Nest Protect-brandvarnare är det viktigt att testa den varje månad – precis som du ska göra med vilken brandvarnare som helst. Med Nest Protect kan du testa alla dina larm med bara ett knapptryck med hjälp av funktionen ’Säkerhetskontroll’ i Nest-appen.

Vad säger användare och experter om Google Nest Protect?

Användare har generellt sett haft positiva erfarenheter av brandvarnaren Nest Protect, varav ett flertal menar att det är en väsentlig uppgradering jämfört med deras tidigare larm. En användare påpekar vikten av att byta ut rök- och kolmonoxidvarnare efter tio år eftersom enheterna blir allt mindre tillförlitliga och användbara. Denna användare visade därför uppskattning över att Nest Protect gav honom värdefull information om när det var dags att byta ut den.

Även experterna verkar nöjda med Google Nest Protect, där många lovordar dess funktionalitet och användarvänlighet. TechHive.com rekommenderar Nest Protect som en av de bästa smartbrandvarnarna idag, vilket TrustedReviews.com, som menar att det är den smartaste brandvarnare som finns tillgänglig på dagens marknad, håller med om. Tomsguide.com beskriver Nest Protect som en av de mest kompletta smartbrandvarnarna som de har testat – något de motiverar med enhetens förmåga att upptäcka flera typer av bränder, kolmonoxid och effektivt varna användaren för fara. New York Times har utsett Google Nest Protect till ”Bästa smarta brandvarnare överlag” tack vare enhetens känslighet för både snabba och långsamma bränder, funktion för självtest och enkla app. Vidare berömmer CNN.com brandvarnaren för dess användarvänlighet och bekvämlighet när det gäller att dämpa larm, medan TechGearLab.com anser att Nest Protect bör vara en självklarhet för dem med ett befintligt Nest-system. Slutligen lovordar TheSpruce.com Nest Protect för dess många backupsystem och diskreta design.

Mer om Google Nest Protect

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Netatmo Smart - självövervakande brandvarnare

Bästa smarta brandvarnare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4/5 stjärnor på TrustedReviews.com
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netatmo Smart:

 • Självdiagnostiskt system
 • Integration med Apple HomeKit och IFTTT
 • Batteridriven med extra lång livslängd

Konsumentmagasinets omdöme

Netatmo Smart är en batteridriven brandvarnare med lång batteritid, vilket gör den till en idealisk lösning för husägare som värdesätter minimalt underhåll. En av brandvarnarens utmärkande egenskaper är dess kompatibilitet med Apple HomeKit och IFTTT som möjliggör enkel integrering med andra smarthem-enheter. Detta gör den till ett värdefullt tillskott i alla smarta hem-installationer. Brandvarnaren kommer inte med några extra avgifter eller prenumerationer, vilket gör den till ett prisvärt alternativ för husägare. Observera dock att den inte är utrustad med en kolmonoxidsensor (CO). Det är emellertid viktigt att förstå att enheten är specifikt utformad för att detektera rök, inte kolmonoxid. Beroende på planlösningen och storleken på ditt hem kan du behöva en separat kolmonoxiddetektor för att säkerställa fullt skydd.

Fördelar

 • Kan styras via den tillhörande mobilappen
 • Kostnadsfri drift
 • Enkel installation
 • Minimalistisk design

Nackdelar

 • Saknar kolmonoxiddetektering

Netatmo Smart brandvarnare är en pålitlig brandvarnare som är enkel att både använda och underhålla, och passar därför dem som söker en tillförlitlig säkerhetslösning. Den är batteridriven och har en utökad livslängd på upp till tio år, vilket gör den lämplig för husägare som vill ha en säkerhetslösning med låga underhållskrav och lång livslängd.

Recension: En detaljerad recension av Netatmo Smart

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Automatiskt självtestsystem

Brandvarnaren Netatmo Smart är utrustad med ett automatiskt system som automatiskt övervakar enhetens batteri, sensorer och Wi-Fi-anslutning. Detta system säkerställer att enheten alltid fungerar optimalt och är redo att ge omedelbara varningar i händelse av brand. Om enheten upptäcker några avvikelser skickar den direkt ett meddelande till användarens smartphone och håller på så sätt användaren informerad om dess status. Genom att få meddelanden i realtid kan användaren agera snabbt och åtgärda eventuella problem innan de utgör en allvarlig fara. Med den tillhörande appen kan användaren dessutom fjärrövervaka enhetens status, vilket skapar ökad bekvämlighet och trygghet.

Kompatibilitet med Apple HomeKit och IFTTT

Den här brandvarnaren är kompatibel med Apple HomeKit och IFTTT, vilket gör det enkelt för husägare att integrera enheten i sina smarta hem. Denna kompatiblitet innebär att användare kan fjärrstyra enheten med hjälp av Apples röstassistent utan en app. Installationsprocessen går snabbt och enkelt, eftersom man endast behöver skruva fast enheten i taket och därefter säkerställa att den låses på plats.

Brandvarnaren är utformad i en minimalistisk design och tillverkad av slitstark plast. Den kan alltså snyggt och smidigt integreras i alla typer av bostads- eller arbetsutrymmen.

Tips: För optimal prestanda bör du installera brandvarnare i hushållets alla rum såväl som i korridorerna. Detta säkerställer att enheten snabbt upptäcker eventuella tecken på rök eller brand och varnar användaren i god tid, vilket kan rädda såväl liv som egendom.

Vad säger användare och experter om Netatmo Smart?

Experterna på TrustedReviews.com var mycket nöjda med Netatmo Smart brandvarnare och framhöll dess enkla installationsprocess, optimerade batteritid och pålitliga prestanda. Vidare berömde de enhetens prisvärdhet samt bekvämligheten med att kunna stänga av larmet via antingen appen eller den fysiska knappen. Liknande åsikter framfördes av Amazons användare, varav en av dessa lovordade enhetens förmåga att självständigt verifiera sina egna data.

Mer om Netatmo Smart

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Cavius Mini - brandvarnare med utökad batteritid

Bästa minibrandvarnare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Cavius Mini:

 • Batteri med lång livslängd
 • Små dimensioner
 • Snap-fit takfäste

Konsumentmagasinets omdöme

Takmekanismen Smart Clip på Cavius Mini gör den enkel att fästa på såväl väggar som tak, medan den fotoelektriska rökdetekteringen använder optisk avläsning för att ge snabb och exakt varning vid potentiella brandhot. Det icke utbytbara batteriet är en av Cavius Minis mindre brister. Larmets enastående batteritid på tio år garanterar dock att det kommer att fungera pålitligt under lång tid, och varningsperioden på 30-dagar ger användarna gott om tid för att köpa en ersättare innan larmet slutar fungera. Sammantaget tror vi att denna brandvarnare kommer att leva upp till de flestas förväntningar med tanke på det överkomliga pris det säljs för.

Fördelar

 • Avläsningar med åtta sekunders intervall
 • Överensstämmelse med olika säkerhetsstandarder, bland annat EN 14604:2005 och EN60065
 • Högt larmljud på 85 dB på tre meters avstånd
 • Möjlighet till tio minuters paus
 • 30-dagars varningsfunktion för svagt batteri

Nackdelar

 • Batteriet kan inte bytas ut

Cavius Mini är en pålitlig och kompakt brandvarnare för dem som söker en lösning för sina privata hem eller husbilar. Med en diameter på bara fyra centimeter och en täckning på upp till 60 kvadratmeter utgör enheten en bra lösning för små utrymmen där säkerheten är högsta prioritet.

Recension: En detaljerad recension av Cavius Mini

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB

Kompakt optisk brandvarnare

Cavius Mini är en innovativ brandvarnare som installeras med den unika Smart Clip-takmekanismen, vilket gör den lämplig för placering på såväl väggar som tak. Denna lilla optiska brandvarnare har förmågan att snabbt upptäcka även små mängder rök, tack vare dess optiska avläsningar som sker var åttonde sekund. Om ovanliga värden uppstår övergår larmet till att göra avläsningar varannan sekund för att ge en snabb och tillförlitlig varning om potentiella brandrisker. Cavius Mini avger ett larmljud med en volym på 85 dB på tre meters avstånd när rök detekteras, vilket är tillräckligt högt för att väcka personer som eventuellt sover och varna dem för faran.

Batteritid på tio år

Brandvarnaren Cavius Mini har en imponerande batteritid på tio år. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för dem som vill undvika krångel med frekventa batteribyten. Den har dessutom en 30-dagars varning för låg batterinivå som indikerar när batteriet håller på att ta slut, vilket erbjuder gott om tid för byte. Den tio minuter långa pausfunktionen är en annan användbar funktion som gör att larmet tillfälligt kan tystas om det utlöses av matos eller ånga – särskilt viktigt i kök eller områden med matlagning som kan generera falsklarm. Som en allmän regel bör brandvarnare placeras minst tre meter från kök och apparater för att undvika sådana falsklarm.

Observera: Brandvarnaren Cavius Mini har testats enligt EN 14604:2005, EN60065, RoHS och REACH, vilket säkerställer att det är en högkvalitativ enhet som ger tillförlitlig prestanda och säkerhet.

Vad säger användare om Cavius Mini?

Brandvarnaren Cavius Mini har fått positiva recensioner av användare på Amazon. De har berömt den enkla installationen, den långa batteritiden och det höga larmljudet. En nöjd användare gav brandvarnaren fem stjärnor i betyg och påpekade att installationsprocessen var snabb och enkel, och att larmet, trots sin kompakta storlek, gav ifrån sig ett exceptionellt högt och gällt ljud.

Mer om Cavius Mini

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB

SikkertHjem S6evo - trådlös optisk brandvarnare

Bästa optiska brandvarnare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4/5 stjärnor på TrustPilot.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på SikkertHjem S6evo:

 • S6evo™ SmartBox
 • Utmärkt batteritid
 • WiFi-anslutning

Konsumentmagasinets omdöme

Brandvarnaren SikkertHjem S6evo har WiFi-anslutning och lång batteritid samt är kompatibel med andra smarta enheter från SikkertHjem. Den centrala kontrollenheten S6evo SmartBox möjliggör smidig integration med andra enheter, vilket säkerställer att alla medlemmar i hushållet varnas i händelse av en nödsituation. Vissa användare har rapporterat att larmet har utlösts falskt – något som emellertid är vanligt bland brandvarnare och inte unikt för SikkertHjem S6evo. I de flesta fall orsakas falsklarm av damm, luftfuktighet eller andra miljöfaktorer.

Fördelar

 • Enkel att installera
 • Indikator för låg batterinivå
 • Kompatibel med andra smarta enheter från SikkertHjem
 • Batteri med lång livslängd

Nackdelar

 • Kan utlösa falska larm

Brandvarnaren SikkertHjem S6evo har inbyggd WiFi-anslutning, vilket gör att den kan skicka meddelanden och varningar direkt till din mobiltelefon eller andra smarta enheter. Denna funktion gör den lämplig för husägare eller hyresgäster som vill hålla koll på sitt hems säkerhet även när de är på språng eller borta från hemmet under längre perioder.

Recension: En detaljerad recension av SikkertHjem S6evo

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Uppkopplat brandvarnarsystem

S6evo™ SmartBox är en central kontrollenhet för SikkertHjem S6evo smarta brandvarnarsystem. När rökpartiklar detekteras av rökdetektorn S6evo skickar den trådlöst en signal till SmartBox-enheten som utlöser larmet och alla anslutna sirener. Smartboxen skickar dessutom meddelanden till alla utvalda användare via SikkertHjem-appen, vilket möjliggör snabba åtgärder i händelse av en nödsituation. Genom att säkerställa att alla i hemmet varnas för närvaro av rök erbjuder denna funktion ökad säkerhet och trygghet för husägare och hyresgäster. Vidare är S6evo SmartBox även kompatibel med andra smarta SikkertHjem-enheter, till exempel dörr- och fönstersensorer. Detta möjliggör installation av ett heltäckande säkerhetssystem i hemmet.

Förlängd batteritid med varning för låg batterinivå

Brandvarnaren SikkertHjem S6evo är utformad med en långvarig batteritid på upp till 18 månader, vilket säkerställer tillförlitlig prestanda under en längre period. Brandvarnaren har dessutom en indikator för låg batterinivå som varnar användaren när batteriet håller på att ta slut. På så sätt kan användaren byta ut det i tid och undvika avbrott i säkerhetsskyddet. Denna funktion ger ökad bekvämlighet och trygghet eftersom användarna då kan vara säkra på att brandvarnaren alltid fungerar optimalt och är redo att varna dem i händelse av en nödsituation.

Tips: För att säkerställa att din SikkertHjem S6evo-brandvarnare alltid fungerar optimalt ska du byta ut batteriet så snart indikatorn för låg batterinivå tänds.

Vad säger användare om SikkertHjem S6evo?

Av användarna på Trustpilot.com har tillverkaren SikkertHjem fått ett betyg på 4/5 stjärnor. Användarna har berömt tillförlitligheten och bekvämligheten med säkerhetssystemet, men lovordar även företagets kundsupport. En användare skrev: “Jag är mycket nöjd med min prenumeration som jag har haft i många år. Det har aldrig varit några problem, och därför ger jag dem fem stjärnor. Kundtjänsten tar dessutom väl emot samtal och deras app är enkel att använda.”

Mer om SikkertHjem S6evo

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB
 • WiFi

Housegard SA700 - brandvarnare med testfunktion

Bästa budgetbrandvarnare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Housegard SA700:

 • Optisk brandvarnare
 • Testfunktion
 • 9V-batteri

Konsumentmagasinets omdöme

Housegard SA700:s design, avancerade optiska detekteringsteknik och överensstämmelse med europeiska säkerhetsstandarder garanterar både estetik och prestanda. Testfunktionen möjliggör regelbundna underhållskontroller, medan strömförsörjningen från 9V-batteriet garanterar pålitlig drift. Även om en del användare anser att det röda ljuset är för starkt, är detta en mindre brist med tanke på enhetens övergripande effektivitet. En möjlig lösning är att placera brandvarnaren på en plats som minimerar direkt exponering för ljuset eller att använda en strategiskt placerad skugga för att minska ljusstyrkan utan att äventyra funktionaliteten.

Fördelar

 • Elegant design
 • Optisk detektering
 • Testfunktion
 • Överensstämmelse med säkerhetsstandarder

Nackdelar

 • Det röda ljuset är eventuellt för starkt

Housegard SA700 är en optisk brandvarnare som använder avancerad fotoelektrisk teknik för att upptäcka pyrande bränder snabbare än traditionella joniseringslarm. Det är ett lämpligt alternativ för villaägare och företag som vill ha effektiv och tidig branddetektering i utrymmen som är benägna att drabbas av långsamma bränder, till exempel vardagsrum, sovrum eller kontor.

Recension: En detaljerad recension av Housegard SA700

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB

Knapp för verifiering av larm

Testfunktionen i Pebbles brandvarnare låter användaren kontrollera att enheten fungerar som den ska och att larmet är tillräckligt högt för att höras i händelse av brand. Genom att trycka på testknappen på rökdetektorn simulerar den en rökutveckling, aktiverar larmet och säkerställer att enheten fungerar som den ska. Detta hjälper användarna att bekräfta larmets tillförlitlighet och effektivitet, vilket främjar regelbundet underhåll och tidig upptäckt av potentiella problem.

Strömförsörjning av ett 9V-batteri

Brandvarnaren drivs av ett 9V-batteri som ger upp till ett års kontinuerlig drift, vilket säkerställer tillförlitlig rökdetektering i ditt hem eller på ditt kontor. Larmsignalen som avges av enheten är minst 85 dB på tre meters avstånd, det vill säga tillräckligt hög för att varna de boende för potentiella brandrisker. Vidare är brandvarnaren testad och godkänd i enlighet med CE- och EN 14604-standarderna, och uppfyller därmed de europeiska kraven på säkerhet, kvalitet och prestanda. Detta garanterar att enheten ger effektiv branddetektering och effektivt brandskydd.

Housegard SA700 finns på marknaden till ett relativt konkurrenskraftigt pris, vilket gör den till ett särskilt bra budgetalternativ. Detta dessutom utan att kompromissa med kvalitet och funktionalitet.

Tips: Testa enheten regelbundet med testfunktionen för att säkerställa att den fungerar korrekt. Rengör brandvarnaren minst en gång om året genom att försiktigt dammsuga de yttre ventilerna för att avlägsna damm och skräp som kan störa dess funktion.

Vad säger användare om Housegard SA700?

Den här brandvarnaren har fått övergripande positiva omdömen av användarna på Google Shopping, där de samlade recensionerna lovordar enhetens prisvärdhet, design och enkla installation. En av de nöjda konsumenterna delade med sig av sin erfarenhet och lämnade följande kommentar: “En prisvärd brandvarnare som dessutom är estetiskt tilltalande. Jag köpte ett flertal enheter för flera rum och de var alla mycket enkla att installera.” Sammantaget uppskattar användarna brandvarnaren för dess tillförlitliga prestanda, unika estetik och användarvänliga installationsprocess.

Mer om Housegard SA700

Specifikationer

 • Typ: Optisk
 • Ljudnivå: 85 dB

Tester och recensioner av brandvarnare som används i artikeln

Expert- och testkällor

Insider.com

Insider.com är en webbplats som bevakar ett brett spektrum av ämnen, däribland affärer, ekonomi, teknik, underhållning och hälsa. Webbplatsen lanserades år 2015 och ägs av Insider Inc, som också äger den populära webbplatsen Business Insider som publicerar affärsnyheter.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

Recensionen uppdaterades senast den 11/01/2023.

CNET.com

CNET.com är en populär teknikwebbplats som tillhandahåller recensioner, nyheter och köpguider på ett brett utbud av konsumentelektronik och mjukvaruprodukter. Webbplatsen grundades år 1994 och är etablerad i USA, men har en global publik med miljontals besökare från hela världen.

Du kan läsa deras test av de bästa brandvarnarna här

Testet uppdaterades senast den 26/01/2023.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

Recensionen uppdaterades senast den 17/06/2015.

The Spruce.com

The Spruce är ett populärt varumärke inom digitala medier och erbjuder praktiska råd, inspiration och resurser för konsumenter som vill skapa ett vackert och funktionellt hem. Webbplatsen täcker ett brett spektrum av ämnen relaterade till heminredning, hemförbättring, städning, trädgårdsarbete, husdjur och hantverk.

Du kan läsa deras test och recension av Google Nest Protect här

Testet uppdaterades senast den 27/03/2023.

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en populär teknikwebbplats som tillhandahåller recensioner, nyheter och köpguider på ett brett utbud av konsumentelektronik och mjukvaruprodukter. Webbplatsen lanserades år 2003 och är etablerad i Storbritannien, men har en global publik med miljontals besökare från hela världen.

Du kan läsa deras test och recension av Google Nest Protect här

Testet uppdaterades senast den 30/03/2023.

TechGearLab.com

TechGearLab.com är en webbplats som fokuserar på att tillhandahålla opartiska och omfattande recensioner av teknikprodukter. Webbplatsen täcker ett brett spektrum av kategorier, inklusive elektronik, hem och kök och utomhusutrustning.

Du kan läsa deras test och recension av Google Nest Protect här

Testet uppdaterades senast den 08/12/2022.

CNN.com

CNN.com är den officiella webbplatsen för Cable News Network (CNN) – det globala nyhetsbolaget med huvudkontor i Atlanta, Georgia, USA. Webbplatsen presenterar aktuella nyheter, videor och opinioner inom ett brett spektrum av ämnen, bland annat politik, ekonomi, underhållning, teknik, hälsa och världshändelser.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

Recensionen uppdaterades senast den 23/05/2022.

NyTimes.com

NYTimes.com är den digitala versionen av The New York Times – en av de mest prestigefyllda och inflytelserika tidningarna i världen. Webbplatsen tillhandahåller nyheter, analyser, åsikter och multimediainnehåll om ett brett spektrum av ämnen, inklusive politik, affärer, kultur, vetenskap, hälsa och sport.

Du kan läsa deras test och recension av Google Nest Protect här

Testet uppdaterades senast den 23/12/2022.

TomsGuide.com

Tom’s Guide är en populär teknikwebbplats som tillhandahåller recensioner, nyheter och guider om en mängd olika hemelektronik- och mjukvaruprodukter. Webbplatsen grundades år 2009 av skaparna av Tom’s Hardware som är en ledande webbplats för recensioner av datorhårdvara.

Du kan läsa deras test av de bästa brandvarnarna här

Testet uppdaterades senast den 18/01/2023.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

Recensionen uppdaterades senast den 18/02/2022.

TrustedReviews.com

TrustedReviews.com är en populär teknikwebbplats som tillhandahåller recensioner, nyheter och köpguider på ett brett utbud av konsumentelektronik och mjukvaruprodukter. Webbplatsen lanserades år 2004 och är etablerad i Storbritannien, men har en global publik med miljontals besökare från hela världen.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

[esp]Recensionen uppdaterades senast den 12/12/2018.

Du kan läsa deras recension av Netatmo Smart här

Recensionen uppdaterades senast den 13/12/2018.

TechHive.com

TechHive.com är en webbplats som rapporterar om aktuella nyheter, recensioner och trender inom teknik. Webbplatsen hjälper sina läsare att hålla sig uppdaterade med den ständigt föränderliga teknikvärlden och ger expertinsikter om ämnen som sträcker sig från smarta hemsystem till mobiltelefoner, streamingtjänster och mycket mer.

Du kan läsa deras recension av Google Nest Protect här

Recensionen uppdaterades senast den 13/11/2017.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en plattform för online-shopping där användare kan söka efter och jämföra produkter från en rad olika återförsäljare på en och samma sida. Tjänsten lanserades av Google år 2002 under namnet “Froogle” och döptes senare om till Google Product Search (2007) och därefter till Google Shopping (2012).

Du kan läsa användarrecensionerna av Google Nest Protect här

Du kan läsa användarrecensionerna av Housegard SA700 här

Amazon

Amazon, som grundades år 1994 av Jeff Bezos, är idag en av världens största nätbaserade marknadsplatser. Amazon startade ursprungligen som en nätbokhandel, men har expanderat till att sälja ett brett utbud av produkter, inklusive elektronik, kläder och hushållsartiklar.

Du kan läsa användarrecensionerna av Google Nest Protect här

Du kan läsa användarrecensionerna av Cavius Mini här

Du kan läsa användarrecensionerna av Netatmo Smart här

Var ska man placera en brandvarnare?

Man bör installera en brandvarnare på varje våningsplan i en bostad, inklusive källaren. Man bör även installera en enhet i varje sovrum och utanför andra eventuella sovplatser, såväl som i närheten av kök och garag.

För att säkerställa korrekt installation bör brandvarnare placeras i taket eller högt upp på en vägg. Eftersom rök stiger uppåt ger en placering högt upp på väggen eller i taket en så tidig varning som möjligt i händelse av brand. Undvik att installera brandvarnare nära fönster, dörrar eller ventilationskanaler där drag kan störa deras drift.

Det är även viktigt att följa tillverkarens anvisningar för installation och underhåll, samt att regelbundet testa brandvarnaren för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Hur underhåller man en brandvarnare?

Det är viktigt att underhålla sin brandvarnare för att garantera dess funktionalitet i händelse av brand. Nedan följer några tips på hur du underhåller din brandvarnare:

Testa larmet: Testa brandvarnaren minst en gång i månaden genom att trycka på enhetens testknapp. Detta säkerställer att larmet fungerar som det ska och att batterierna fortfarande är fulla.

Byt ut batterierna: Byt ut batterierna i din brandvarnare minst en gång om året, eller när varningssignalen för svagt batteri hörs. En del brandvarnare använder 9-voltsbatterier, medan andra använder litiumbatterier som håller i upp till tio år. Kontrollera tillverkarens anvisningar för att avgöra vilken typ av batteri som passar till din brandvarnare.

Håll enheten ren: Håll din brandvarnare ren och dammfri genom att dammsuga enheten med en mjuk borste minst en gång om året. Undvik att måla eller täcka larmet med dekorationer eftersom detta kan störa driften.

Byt ut enheten: Byt ut din brandvarnare vart tionde år, alternativt tidigare om den blir skadad eller fungerar felaktigt. Med tiden kan sensorerna i larmet bli mindre känsliga, och det är därför viktigt att byta ut enheten för att garantera hushållets säkerhet.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din brandvarnare fungerar korrekt och ger tidig varning i händelse av brand.

Hur fungerar en brandvarnare?

En brandvarnare fungerar genom att detektera förekomsten av rök i luften. Den vanligaste typen av brandvarnare använder en mindre mängd radioaktivt material för att jonisera luften i en kammare. När röken når denna kammare stör den jonflödet, vilket leder till att en liten elektrisk ström detekteras av en sensor som i sin tur utlöser larmet.

Det finns även brandvarnare som utnyttjar en fotoelektrisk sensor för att upptäcka rök. Denna typ av larm använder en ljuskälla och en ljuskänslig sensor. När rök kommer in i kammaren sprider den ljuset, vilket får den ljuskänsliga sensorn att upptäcka röken och därmed utlösa larmet.

Båda typer av brandvarnare är effektiva när det gäller att detektera rök och varna de boende för en potentiell brand. Vissa nyare modeller av brandvarnare använder en kombination av båda teknikerna för ökad säkerhet.

Notera att brandvarnare är konstruerade för att upptäcka rök, inte värme eller lågor. Det är därför viktigt att installera brandvarnare på korrekta platser i hemmet, enligt tillverkarens rekommendationer. På så sätt får man en så tidig varning som möjligt i händelse av brand.

Om du har en smart brandvarnare som kan anslutas till ditt hemnätverk kan den eventuellt interagera med andra smarta enheter i ditt hem, inklusive en soundbar. Anslutningen kan göra det möjligt för soundbaren att pausa musiken eller sända en varning om brandvarnaren utlöses, så att du snabbt blir informerad om potentiella faror.

Hur väljer jag rätt brandvarnare för mitt hem?

Att välja rätt brandvarnare för ditt hem är avgörande för att säkerställa att du och resten av ditt hushåll är skyddade i händelse av brand. Nedan följer några faktorer som du bör tänka på när du ska välja brandvarnare:

Typ av sensor: Som tidigare nämnts kan brandvarnare vara joniserande eller optiska; i vissa fall en kombination av båda. För att avgöra vilken typ av brandvarnare som är bäst för dig bör du ta hänsyn till vilken typ av brandrisk som finns i ditt hem. Joniserande larm är till exempel mer känsliga för flammande bränder, medan optiska är bättre på att upptäcka pyrande bränder.

Strömkälla: Brandvarnare kan vara trådbundna eller batteridrivna; ibland även en kombination av båda. Trådbundna larm är anslutna till hemmets elsystem och är vanligtvis utrustade med ett reservbatteri. Batteridrivna larm är enkla att installera, men kräver regelbundet batteribyte.

Funktioner: Vissa brandvarnare har ytterligare funktioner, till exempel röstvarning, fjärrövervakning eller sammankoppling med andra larm i hemmet. Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och din bostad.

Certifiering: Leta efter brandvarnare som är certifierade av en erkänd testorganisation, till exempel Underwriters Laboratories (UL) eller Canadian Standards Association (CSA).

Pris: Priset på brandvarnare varierar beroende på dess funktionalitet och teknik. Ta hänsyn till din budget när du ska välja brandvarnare, men tänk på att ett högre pris ofta innebär ytterligare funktioner och en längre hållbarhet.

Kom ihåg att installera brandvarnare på alla våningsplan i ditt hem samt i och utanför sovrum och i närheten av kök och garage. Testa brandvarnarna regelbundet och byt ut dem enligt tillverkarens anvisningar. Genom att välja rätt brandvarnare för ditt hem och underhålla dem ordentligt kan du bidra till att skydda din familj i händelse av en brand.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta