Stor guide: Här är några av de bästa squat racks

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Du har säkert sett en squat rack i ditt lokala gym eller fitnesscenter. Det är en ställning som hjälper till att avlasta vikten när du lyfter skivstänger. En squat rack ser även till att din styrketräning blir mycket säkrare då du har något som snabbt kan fånga upp din skivstång om du skulle känna att du inte orkar hålla den längre. Utan en squat rack måste du gå hela vägen ner med din skivstång, eller i värsta fall tappa den. 

Vi på Konsumentmagasinet tycker att alla som har ett eget hemmagym eller driver ett eget offentligt gym ska ha tillgång till åtminstone en squat rack. Så länge du har utrymme för en ska du absolut se till att investera i ett ordentligt squat rack. Det finns olika typer och modeller av squat racks, och vissa av dem tar upp mindre plats än andra. Det finns både billiga squat racks och lite dyrare premium squat racks. Vi har letat reda på lite olika modeller ur olika prisklasser så att du snabbt och enkelt ska kunna hitta en squat rack som passar ditt eget gym.

Du måste tänka på detta innan du köper ett squat rack:

Power rack eller half rack? Det finns olika typer av squat racks, och två varianter är just power racks samt half racks, så se till så att du väljer rätt variant för dig. Den förstnämnda ger ett mycket säkert stöd medan den sistnämnda bjuder på mer rörelsefrihet.

Priset? När du satsar på squat racks får du vad du betalar för. Visst är det av yttersta vikt att du känner dig trygg och säker när du tränar, så lägg gärna lite extra pengar på att få det bästa av de bästa.

Vilken storlek? Squat racks finns att hitta i olika storlekar, så se till så att varianten som du väljer passar in i just ditt hemmagym eller var du än har planer på att placera den.

Din takhöjd? Det är inte bara på bredden och längden som squat racks tar upp plats, utan också på höjden. Det är inte ovanligt att squat racks är 200 – 250 cm höga, så säkerställ därför att ditt tak är högt nog.


Odin Squat Rack – mångsidig squat rack som kan hålla upp till 10 skivstänger

Redaktionens val

Introduktion

Först ut i detta squat rack test är Odin Squat Rack. Odin är ett företag som tillverkar gym- och fitnessutrusting av riktigt god kvalitet. Därför tyckte vi att deras squat racks förtjänade plats på vår lista över de bästa squat racks för hemmagymmet.

Om Odin Squat Rack

Vi valde denna squat rack som vår personliga favorit då den både kan användas till många olika typer av övningar och har ett överkomligt pris. Vi tycker att det här är en fantastisk modell för hemmagymmet, speciellt för dig som verkligen vill förbättra dina squats och viktlyft.

Om du fortfarande letar efter en funktionell squat rack till ett överkomligt pris kan vi varmt rekommendera en Odin Squat Rack. Med denna squat rack i ditt eget hemmagym kommer du kunna ta dina övningar till en helt ny nivå. Med denna squat rack kan du träna både lyft och knäböj utan problem.

Fördelar

 • Stativet kan hålla upp till 10 skivstänger
 • Kan användas till flera olika övningar
 • Tuff och tålig

Nackdelar

 • Höjd och bredd kan inte justeras

Specifikationer

Från märket Odin
Mått: 112 x 150 x 185 cm
Vikt: 70 kg
Kan hålla 10 skivstänger
Fyra hållare för viktskivor
De fyra beslagen kommer utrustade med klämmor


Träningspartner Pro Light Squat Rack – lättviktig utrustning som får plats i mindre utrymmen

Budgetvalet

Introduktion

Light Squat Rack från Träningspartner Pro är det billigaste alternativet på denna lista över de bästa squat racks för hemmagym. Vi ville inkludera en billig squat rack eftersom långt ifrån alla har råd med utrustning för flera tusen kronor. Vi vill att alla ska kunna ha råd med en bra squat rack då den hjälper till med både säkerheten och övningarna. Det är verkligen en essentiell del av varje hemmagym.

Om Träningspartner Pro Light Squat Rack

Light Squat Rack kan justeras i höjden och kan ställas in mellan 101 och 158 cm. Att kunna justera höjden på sin squat rack är alltid uppskattat då det ger dig fler möjligheter. Det gör det även lättare för dig som delar ditt gym med andra.

En annan riktigt stor fördel med just denna squat rack är att den är så liten och lätt att flytta runt på. På grund av sin lilla storlek kan den få plats i stort sett överallt. Därför passar den utmärkt i det lilla garagegymmet eller källargymmet. Den kan till och med få plats i ett litet hemmakontor om du nu skulle vilja lyfta lite vikter under dina pauser i arbetet.

Light Squat Rack är en budgetmodell med få funktioner och möjligheter för förvaring av stänger och viktskivor, men den fungerar utmärkt i de allra minsta hemmagymmen. Det låga priset gör den som sagt mer tillgänglig för personer som inte har speciellt mycket pengar över till utrustning. Därför tycker vi att denna squat rack förtjänar en plats på vår lista.

Eftersom denna squat rack är så billig kan du få mer pengar över till annan utrustning. För de sparade pengarna skulle du till exempel kunna köpa dig ett löpband. Med ett löpband kan du träna upp din kondition, sedan kan du byta till din squat rack för att träna knäböj eller lyft.

Fördelar

 • Riktigt lågt pris
 • Lätt att flytta på
 • Får plats i små utrymmen
Nackdelar

 • Få övningsmöjligheter

Specifikationer

Från märket Träningspartner Pro
Mått: 110 x 60 x 158 cm
Kapacitet: 120 kg
Passande budgetlösning
Rekommenderas till begränsade ytor
Fri frakt vid beställning


Odin Pro Squat Rack – utrustad med ett stort antal skivstångspositioner

Det bästa premiumvalet

Introduktion

Här har du ännu en fantastisk squat rack från Odin. Denna modell är några snäpp bättre och exklusivare än den ovannämnda modellen. Just den här modellen är ännu kraftigare och ger fler möjligheter när det kommer till övningar. Denna squat rack används primärt till knäböj, men kan också användas till mycket annat såsom core-övningar och balansövningar av olika slag.

Om Odin Pro Squat Rack

Odin Pro Squat Rack är tillverkad av ett riktigt kraftfullt stål som kan klara av extra mycket vikt. Det är alltså ett av de bästa alternativen för dig som tränar på en högre nivå eller som tävlar mycket inom tyngdlyftning och liknande sporter.

Du kan förvara många stänger och viktskivor på denna squat rack, vilket vi tycker är riktigt trevligt. Ingen vill ju ha en massa utrustning liggandes i vägen överallt, eller hur? Om du ofta har problem med att hålla ordning i ditt hemmagym ska du absolut ge denna squat rack en chans. Det är den dyraste ställningen i denna lista, men den är helt klart värd att investera i. Tränar du på en högre nivå eller driver ditt eget kommersiella gym skulle denna modell kunna vara den bästa squat rack för dig. 

Fördelar

 • Extra kraftfullt stål
 • Plats för många stänger och skivor
 • Säkerhetsarmar

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikationer

Från märket Odin
Mått: 165 x 201 x 186 cm
Färg: Svart
Säkerhetsarmar: Ja
Vikt på 145 kg
Ram i starkt stål


Finnlo Squat Rack – praktisk och simpel design med justerbar höjd samt bredd

Utmärkt för användning i hemmet

Introduktion

Finnlo har tillverkat fitnessutrustning i över 100 år. Detta är något du kan märka i kvaliteten på deras produkter. Företaget brinner för att skapa den bästa och mest effektiva träningsutrustningen och jobbar därför varje dag med att ta fram ny och innovativ teknik inom sport och träning. Finnlos produkter är av hög kvalitet och ger en effektiv och säker träning vid användning. Därför ville vi inkludera en produkt från denna tillverkare.

Om Finnlo Squat Rack

Vi valde Finnlo Squat Rack då det är en riktigt billig med också tålig squat rack. Du kan justera både höjden och bredden på ställningen. Detta gör att du kan ställa in den efter din egen höjd. Den justerbara bredden gör det även möjligt för dig att använda skivstänger av olika längder. Det är en otroligt fiffig funktion som kan vara riktigt användbar för många som tränar med olika typer av stänger.

Den kostar lite mer än vårt budgetalternativ, men den är ändå relativt billig jämfört med många andra modeller på marknaden. Denna squat rack passar därför utmärkt för dig som vill ha något som är snäppet bättre än Light Squat Rack, men som ändå inte kostar allt för mycket. Priset skulle kunna jämföras med Squat rack Blocket. Om du vill köpa en squat rack billigt kan denna modell vara ett bra val för dig. 

Fördelar

 • Lågt pris
 • Tålig
 • Justerbar höjd och bredd

Nackdelar

 • Få funktioner och förvaringsmöjligheter

Specifikationer

Från märket Finnlo
Höjd: 91–167 cm
Bredd: 73–168 cm
Max belastning: 200 kg
Vikt på 28 kg
Rekommenderas till hemmagymmet


Träningspartner Pro Grand Squat Rack – justerbar i höjd och bredd till knäböjingarna

Imponerande valuta för pengarna

Introduktion

Grand Squat Rack är ännu en power rack från Träningspartner Pro. Denna modell är lite rejälare än budgetalternativet och fungerar utmärkt till både knäböj och bänkpress. Det är såklart riktigt trevligt att kunna variera sin träning. Vi tycker att den här modellen fungerar perfekt till de flesta knäböj- och skivstångsövningarna.

Om Träningspartner Pro Grand Squat Rack

Du kan justera höjden och bredden för att få den att passa dina behov och träningspass. Att kunna justera en squat racks bredd är väldigt användbart, särskilt om du använder skivstänger med flera olika längder. Med en squat rack utan dessa justeringsmöjligheter kommer du inte kunna använda lika många typer av stänger. Är det viktigt för dig att kunna använda skivstänger av olika längder? Då vill vi slå ett slag för Grand Squat Rack från Träningspartner Pro.

Skruvarna är ordentligt åtdragna, vilket får den att kännas riktigt stabil och säker. Det tycker vi är viktigt när det kommer till squat racks. Du kan aldrig vara för säker när du tränar, speciellt inte när du tränar med tunga skivstänger.

Det är en squat rack med ett relativt lågt pris, så den är tillgänglig för de flesta hemmagymmare och träningsälskare. Det kan därför vara ett utmärkt alternativ för dig som ska köpa en squat rack för allra första gången. Denna squat rack är även perfekt till dig som vill bli bättre på knäböj och att lyfta skivstänger. 

Fördelar

 • Fungerar för både knäböj och bänkpress
 • Rejäl
 • Justerbar i höjd och bredd

Nackdelar

 • Få funktioner och förvaringsmöjligheter

Specifikationer

Från märket Träningspartner Pro
Mått (max): 150 x 75 x 180 cm
Vikt: 40 kg
Maxkapacitet: 300 kg på vardera (knäböj och bänkpress)
Tajt dragna skruvar för stabilitet
Justerbar i höjd och sidled


Odin C Pro 9 Squat Rack – extra säker squat rack som kan ställas in till bänkpress

Fantastisk design

Introduktion

C Pro 9 Squat Rack är nästa squat rack i vår lista. Vi anser att den här modellen är ett riktigt bra och billigt alternativ för squat rack-nybörjaren. Priset är relativt lågt, vilket är perfekt för dig som gärna vill komma i gång med squats och lyft med skivstänger. När du är ny är det inte säkert att du har lust att köpa en squat rack för många tusen kronor. Därför är det bättre att hålla dig till en lägre prisnivå i början, och sedan uppgradera till en lite dyrare med fler funktioner senare. Vi på Konsumentmagasinet kan alltså rekommendera denna till dig som är ny inom den här typen av träning.

Om Odin C Pro 9 Squat Rack

C Pro 9 Squat Rack kommer med säkerhetsfästen som ökar säkerheten i ditt hemmagym ytterligare. Dessa är till för att hålla din skivstång på plats om din squat rack skulle välta av någon anledning. Detta är en riktigt stabil squat rack, men om nu en olycka ändå skulle inträffa kommer fästena att hålla skivstången på plats och minska risken för skador. Det tycker vi är skönt att veta.

C Pro Squat Rack från Odin kan ställas in, både på bredden och på höjden. Den har nämligen 5 breddinställningar och 9 höjdinställningar, vilket gör det enkelt för dig att ställa in den till precis rätt höjd och bredd. Långt ifrån alla squat racks kan justeras på bredden. De som inte kan är ganska begränsade när det kommer till skivstänger då vissa skivstänger kräver en bredare squat rack. Därför tycker vi att det är riktigt bra med en squat rack som faktiskt kan ställas in på bredden, precis som den här modellen kan. Om du har tänk att använda dig av skivstänger av olika längd kan vi definitivt rekommendera denna squat rack till ditt hemmagym. 

Fördelar

 • Kan justeras både på höjden och bredden
 • Relativt lågt pris
 • Säkerhetsfästen

Nackdelar

 • Inga säkerhetsarmar

Specifikationer

Från märket Odin
Mått: 78,5–98,5 x 114–154 cm
Färg: Svart
Maxbelastning: 200 kg
9 höjdinställningar
5 breddinställningar


Så väljer du en squat rack

Först och främst ska du välja en squat- eller power rack som passar ditt gym. Om en rack inte passar ditt utrymme är den inte rätt för dig. Kolla sedan efter en squat rack som passar bra till din höjd.

En bra squat rack ska vara gjord av ett så kraftfullt stål som bara möjligt. Du kan ofta ta reda på hur kraftfull en squat racks stål är genom att titta på dess gauge. Gauge visar hur kraftigt eller tunt stål är. Ju lägre gauge-värde, desto kraftigare är stålet. De allra bästa squat racks är ofta tillverkade av stål med lågt gauge. De absolut bästa och dyraste ligger på omkring 7 gauge. Dessa är dock bäst lämpade för stora offentliga gym eller träningslokaler för proffs eller tävlare. Om du bara ska använda din squat rack hemma i ditt hemmagym tycker vi inte att du ska slänga i väg pengar på en squat rack med 7 gauge. En squat rack med stål på 11 gauge är fortfarande en riktigt bra squat rack och kostar mycket mindre är de med 7 gauge.

Generellt sett ska du alltid försöka gå efter en squat rack med ett så lågt gauge som möjligt. Om du är nybörjare eller har ont om pengar är detta dock inte lika noga. Försök dock att hålla dig borta från de squat racks med riktigt högt gauge eller de som inte listar gauge alls. De som inte listar gauge är ofta tillverkade av stål med 12 gauge eller ännu lägre. För att du ska vara säker på att du får en bra squat rack rekommenderar vi att du alltid går efter en gauge på max 11. Det är den bästa power rack eller squat rack att köpa för alla som tränar hemma.

Om du ska lyfta riktigt tunga skivstänger och vikter rekommenderar vi att du väljer en så rejäl squat- eller power rack som möjligt. Ju kraftigare ställningen är, desto mer vikt kommer den att kunna klara av. Kom bara ihåg att den ska ha relativt låg gauge också. Om gauge inte är listad kan du istället försöka gå efter en så hög maxkapacitet som möjligt. Denna maxvikt kan dock vara lite missledande då den inte alltid visar hur mycket krokarna kan klara av. Därför är det bra att gå efter en så hög maxvikt som möjligt, för att vara säker.

Välj en squat rack med så fina och så många justeringshål som möjligt. Fler hål betyder fler justeringsmöjligheter. En squat rack som är lätt att justera och använda är riktigt bra.

Källa: gymcrafter.com och garagegymreviews.com

Fördelar med squats

Innan vi går in på de många fördelarna med squats vill vi bara förklara lite kort vad en squat är. En squat, eller knäböj, är en övning där du engagerar större delen av din underkropp, men även din core. Att utföra dina squats korrekt är otroligt viktigt för att du ska kunna få en så effektiv och säker träning som möjligt.

Den vanliga typen av squat börjar med att du står med rak rygg och benen i axelbredd. Från denna position böjer du sedan knäna och höfterna samtidigt som du låter rumpan puta utåt, lite som om du skulle sätta dig på en stol. Gå så långt ned att dina lår är parallella med marken. Knäna ska hållas över vristerna, men bakom dina tår. Håll denna position en kort stund och kom ihåg att hålla ryggen rak hela tiden. Pressa sedan nedåt mot hälarna och lyft dig själv tillbaka till stående position igen. Vanliga misstag många gör när de tränar knäböj är att de böjer sig för långt fram eller låter knäna böjas inåt.

Squats tränar muskler i både under- och överkroppen. Squats tränar framför allt musklerna i rumpan, låren, ljumskarna, höfterna och vaderna. De tränar även vissa magmuskler och ryggmuskler. Dessa muskler hjälper oss bland annat med att gå, gå i trappor, böja oss och bära tung last. Att göra squatövningar är alltså en riktigt nyttig typ av träning som många kan ha nytta av i vardagen.

Squats hjälper dig som sagt att bygga upp din core på ett effektivt sätt. En stark core gör vändningar och böjningar lättare. Starkare core-muskler gör det även lättare för din rygg, speciellt den nedre delen av ryggen. Om du ofta har ont i din rygg skulle core-övningar och squats kunna hjälpa dig att få bukt med dina problem. Starkare core-muskler betyder mindre smärta.

Squats kan hjälpa dig att förebygga skador då vältränade muskler hjälper dig att hålla rätt hållning och utföra korrekta rörelser med din kropp. Olika typer av övningar hjälper dig även att hålla rörligheten uppe, vilket är extra bra för dig som börjar bli lite äldre. När du tränar med övningar som squats bränner du en hel del kalorier. Ju djupare och tuffare squats, desto mer kommer du att bränna med dem. Du bygger alltså inte bara muskler, utan du bränner även riktigt mycket fett under tiden. Det är fantastiskt, tycker vi.

Benböj med skivstång är en lite hårdare variant av benböj som ger dig en lite tuffare workout. Med denna typ av träning kan du bygga ännu starkare muskler samtidigt som du bränner ännu fler kalorier. Se alltid till att använda en squat rack eller en power cage när du övar med skivstänger. Det ökar säkerheten enormt.

Squat racks kan kombineras med annan träningsutrustning som till exempel en motionscykel. Att cykla på en motionscykel och sedan träna med viktstänger i din squat rack är bara ett exempel på en bra och varierad workout.

Källa: healthline.com och insider.com


Beskrivning av källor

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor:
GymCrafter

Med hjälp av en sajt som GymCrafter får du information, tips och råd kring allting som har att göra med gym. Ska du bygga ditt eget gym och är inte helt säker på var du ska börja? Vill du ta reda på vilken den allra bästa gymutrustningen är? Allt detta och mer hos GymCrafter.

Artikeln uppdaterades senast: 21 september 2018
Läs hela artikeln här

Garage Gym Reviews

Hos Garage Gym Reviews har du både möjligheten att införskaffa dig högkvalitativ utrustning samtidigt som du kan läsa en mängd informativa produktrecensioner. Få reda på vilka de bästa träningsmaskinerna och träningsutrustningen är genom att vända dig till Garage Gym Reviews.

Artikeln uppdaterades seArtikeln uppdaterades senast: 4 november 2019
Läs hela artikeln här

HealthLine

HealthLine är den optimala sajten för dig som vill läsa artiklar kring hälsa och välmående. Kika på guider och få tips på olika träningsprogram som kan gynna dig, ta reda på mer om kosten som får dig att må bättre och läs om olika sjukdomar för att hålla dig informerad.

Artikeln uppdaterades senast: 11 september 2019
Läs hela artikeln här

Insider

Insider är en sida som riktar sig till dig som är intresserad av affärer, livsstil, nyheter eller recensioner. På denna sajt finner du med andra ord artiklar som lägger fokus på en lång rad olika ämnen för dig som vill hålla dig informerad om allt det aktuella i världen.

nast: 7 september 2021
Läs hela artikeln här

 

Frågor och svar

Vilken squat rack är bäst?
Ju rejälare stålet är i en squat rack, desto bättre är den. En squat rack av kraftigt stål är alltså bäst.
Hur mycket kostar en squat rack?
Hur mycket en squat rack kostar beror helt på vilka material den är tillverkad av och hur många funktioner den har. En billig squat rack kan kosta omkring tusenlappen medan en dyrare kan kosta över tio tusen. De dyrare är ofta tillverkade av rejälare stål.
Hur väljer du en squat rack?
Välj en squat rack av så rejält stål som möjligt. Se även till att gå efter en squat rack som är ordentligt svetsad.

Sidotitel

Squat rack test | Se de bästa power squat racks av 2021

 

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta