Betakaroten – Bäst i test: Bli brun snabbare med betakaroten

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Vill du få en naturlig solbränna utan att behöva tillbringa timmar i solen?

Betakaroten är ett pigment som finns naturligt i många frukter och grönsaker och som kan ge din hud en naturligt brun färg.

Betakarotentillskott finns i tablettform, som är ett enkelt sätt att nå de många fördelarna hos detta näringsämne. Vi har utformat en guide till betakaroten för att hjälpa dig hitta det betakarotentillskott som passar just dig.

Vad är betakaroten? 

Betakaroten är en karoten som ger morötter deras orange färgpigment. Betakaroten finns i många frukter och grönsaker, men finns som mest koncentrerat i morötter. Betakaroten omvandlas till A-vitamin i kroppen och har många viktiga funktioner, bland annat för att bibehålla synen och ett välfungerande immunförsvar. Betakarotentillskott används bland annat för att främja frisk hud och hår, samt för att skydda mot solskador genom att absorbera ultraviolett ljus.

Vilka är fördelarna med betakaroten?

Betakaroten har många viktiga funktioner i kroppen, däribland:

green-elmUpprätthåller synförmågan
green-elmStärker immunförsvaret
green-elmFrämjar hud- och hårhälsan
green-elmSkyddar mot solskador

Vad gör A-vitamin för kroppen?

A-vitamin är viktigt för många av kroppens funktioner. Det hjälper till att hålla huden frisk, immunförsvaret starkt och synen skarp. A-vitamin är dessutom nödvändigt för en normal bentillväxt och skelettets reproduktion.

Vad är viktigt att tänka på när du köper betakarotentillskott?

 • Ingredienser
  Se till att noga läsa innehållsförteckningen så att du väljer en produkt som är lämplig för eventuella kostbehov eller preferenser, till exempel allergier. Välj gärna efter ett betakarotentillskott som innehåller lite fett i form av olja, till exempel MCT, vilket hjälper kroppen att ta upp betakaroten och andra fettlösliga vitaminer. Vissa produkter innehåller också andra karotenoider, till exempel alfakaroten eller lykopen, som kan störa absorptionen av betakaroten. Helst ska ditt kosttillskott också innehålla minimala mängder fyllmedel och andra tillsatser. Vissa kosttillskott tillverkas av syntetisk betakaroten, medan andra använder naturliga källor. Syntetisk betakaroten är vanligtvis billigare och mer lättillgänglig, men den är inte alltid lika effektiv som naturlig betakaroten. Naturliga källor till betakaroten är bland annat morötter, sötpotatis och gröna bladgrönsaker. Dessa livsmedel är också generellt sett rika på andra viktiga näringsämnen för god hälsa. För bästa resultat ska du leta efter ett tillskott som innehåller 100 % naturlig betakaroten från en ekologisk källa.
 • Dosering
  Flera faktorer kan påverka hur mycket betakaroten din kropp behöver, bland annat ålder, kön och allmänt hälsotillstånd. Till exempel behöver icke-rökare vanligtvis mindre betakaroten än rökare eftersom rökning minskar kroppens förmåga att absorbera detta näringsämne. Vuxna och tonåringar behöver vanligtvis 6 till 15 milligram per dag, medan barn behöver 3 till 6 milligram per dag. En lägre dos kan vara tillräckligt om du vill förbättra din allmänna hälsa. Om du däremot hoppas på att uppnå ett specifikt hälsomål, till exempel att stärka ditt immunförsvar eller skydda din hud från solskador, kan du behöva en högre dos.
 • Biverkningar
  Betakaroten kan orsaka gulfärgning av huden (gulsot). Om du tar betakaroten och får gulsot bör du sluta ta tillskottet och kontakta läkare. Betakaroten kan även orsaka en orange färg på huden (hyperkarotenemi). Detta är inte skadligt och försvinner när du slutar ta betakarotentillskott. Att ta höga doser betakaroten kan öka risken för lungcancer hos personer som röker cigaretter, eller så kan det leda till leverskador. Ta inte betakaroten om du är gravid eller ammar om inte din vårdgivare har gett anvisningar om detta. 
 • Pris
  I allmänhet är betakarotentillskott inte särskilt dyra, men det kan finnas betydande prisvariationer beroende på märke och formulering. Det dyraste alternativet kostar cirka 500 kronor, medan budgetalternativet kostar cirka 100 kronor. Det är också viktigt att leta efter en produkt som har testats oberoende för renhet och styrka. Högre doser kan vara dyrare men kan också vara mer effektiva.
 • Kund- och expertomdömen
  Kundomdömen kan hjälpa till att identifiera eventuella biverkningar av att ta ett tillskott, medan expertrecensioner kan ge detaljerad information om ett tillskotts aktiva ingredienser och doser. Dessutom kan experter ge sina åsikter om en produkts säkerhet och effektivitet. Vi har inkluderat användar- och expertrecensioner i vår guide för att hjälpa dig att göra det bästa valet för just dina behov.

arrow-more


Betakaroten Plus – med svartpepparextrakt och MCT-olja

Bästa veganska valet med hög och snabb effekt

Beta-Caroten Plus

Den främsta fördelen med tillskottet Betakaroten Plus är att det innehåller skyddande antioxidanter som hjälper till att minska skador orsakade av fria radikaler. Detta gör det optimalt för personer som letar efter en extra stark dos betakaroten, särskilt solentusiaster som behöver skydda sin hud från de skadliga effekterna av UV-strålning.

 • Hög betakarotendosering från en naturlig källa
 • MCT-olja för optimerad absorption
 • Med skyddande antioxidanter och hög biotillgänglighet

Omdöme: En detaljerad recension av Betakaroten Plus

Kommer i en snabbverkande form som har ett naturligt ursprung av betakaroten från svamparten Blakeslea Trispora. Doseringen av betakaroten är 50 milligram per dos (82 000 IUS), vilket är en hög dosering, förstärkt med svartpepparextrakt för att främja upptaget. Svartpepperextrakt innehåller en förening som kallas piperin, vilket hjälper betakaroten att absorberas bättre av kroppen. Biotillgängligheten av betakaroten är hög, och vitaminerna C och E ingår för att ge ett extra näringsvärde. Vitamin C är nödvändigt för att utveckla och upprätthålla ben, brosk, tänder och bindväv. Det hjälper också till att läka sår och stödjer immunförsvaret. Vitamin E är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador. Det bidrar också till att hålla blodet tunt och förebygger ärrbildning. Effekten är extra snabb, vilket gör det till ett bra val för dem som behöver betakaroten snabbt. MCT-oljan ingår i tillskottet för att bidra till att så mycket som möjligt av betakaroten tas upp i kroppen, eftersom betakaroten är fettlöslig. Slutligen finns även pantotensyra, biotin, zink och selen bland ingredienserna. Betakarotene Plus är en vegetabilisk som inte innehåller några animaliska ingredienser.

FÖRDELAR

 • Extra snabb effekt
 • 100% vegetabilisk
 • Enkel dosering
 • Innehåller vitaminer och mineraler
NACKELAR

 • Kapslarna hae kunnat vara mindre

Vad säger användare och experter om Betakarotene Plus?

På Googles sammanställning av användarrecensioner i olika butiker har Betakaroten Plus-tillskott fått 4,5 av 5 stjärnor. Detta tyder på att det är ett omtyckt tillskott, där många användare ser positiva resultat. Några av fördelarna är förbättrad ögonhälsa, starkare immunförsvar och förbättrad hudton.

Konsumentmagasinets bedömning

Betakaroten Plus hjälper till att snabbt förbättra den allmänna hälsan och välbefinnandet, vilket gör det till ett bra val för dem som söker en omedelbar hälsoboost. Den enda nackdelen med Betakaroten Plus är att kapslarna kunde vara mindre, men vi rekommenderar ändå denna produkt för dem som letar efter en bra vegansk kapsel med hög och snabb effekt.


Better You Betakaroten 100 mg – 50 kapslar med naturligt utvunnen betakaroten

Bästa vegetariska valet

Better You Betakaroten 100 mg

Den största fördelen med Better You Betakaroten är att det är ett rent betakarotentillskott i vegetabiliska cellulosakapslar. Detta gör det till ett utmärkt val för dem som letar efter ett enkelt och bekvämt sätt att öka sina betakarotinnivåer.

 • Naturligt utvunnet ur algen Dunaliella Salina.
 • Skyddar huden mot solljus
 • Ren betakaroten i kapslar av vegetabilisk cellulosa

Omdöme: En detaljerad recension av Better You Betakaroten 100 mg

Better You Betakaroten 100 mg är ett högdoserat betakarotentillskott som utvinns ur algen Dunaliella Salina. Denna alg finns i saltsjöar och är en rik källa till betakaroten. Betakaroten i denna produkt extraheras med hjälp av en skonsam process som bevarar dess naturliga egenskaper och innehåller inga konstgjorda färg- eller smakämnen. Detta naturliga extrakt hjälper till att främja hudens pigmentering och skyddar huden när den utsätts för solljus. De lättsvalda kapslarna gör den praktisk att ta när du är på språng, och förpackningen innehåller 50 kapslar, vilket gör den till ett bra värde för pengarna. Tillverkad i Sverige är denna produkt av hög kvalitet och stöds av ett pålitligt varumärke.

Pros

 • Lätt att svälja
 • Lämplig för veganer
 • Främjar hudens pigmentering
 • Praktisk förpackning
Cons

 • Inte lämpligt för gravida eller ammande kvinnor

Vad säger användare och experter om Better You Betakaroten 100 mg?

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker har Better You Betakaroten 100 mg fått betyget 4,6. Denna produkt sägs hjälpa till med saker som att stärka immunförsvaret, förbättra synen och främja en frisk hud.

Konsumentmagasinets bedömning

Detta kosttillskott är en bra källa till betakaroten, som är viktigt för att hålla vårt immunförsvar i gott skick. Den är också veganvänlig och har inga obehagliga tillsatser. Den enda nackdelen är att den inte är lämplig för gravida eller ammande kvinnor – i övrigt anser vi att denna produkt är ett naturligt alternativ för din hud.


Solgar Natural Source Oceanic Betakaroten 7500 mcg 180 st – med vitaminer och andra karotenoider

Bästa premiumvalet

Solgar Natural Source Oceanic Beta-Carotene 7500mcg

Den största fördelen med den här produkten är att det är ett gluten-, vete- och mjölkfritt alternativ att få ditt dagliga intag av betakaroten. Detta gör den till ett utmärkt val för personer med kostrestriktioner eller allergier.

 • Gluten-, vete- och mjölkfri
 • Oljebaserad för optimal absorption
 • Innehåller alfakaroten, betakaroten och andra karotenoider

Recension: En detaljerad recension av Solgar Natural Source Oceanic Betakarotene 

Solgar Natural Source Oceanic är ett betakarotentillskott med en hög dosering på 7500 mcg. Det är tillverkat med oljebaserade softgels för att främja optimal absorption och assimilering, och det innehåller även alfakaroten, betakaroten och andra karotenoider. Denna produkt bidrar till att förbättra immunförsvaret, huden och synen. Dessutom är den återvinningsbara glasflaskan ett plus för miljömedvetna konsumenter, och produkten innehåller inga artificiella aromer. Tillägget innehåller även vitamin A, C, E, zink, gurkmeja, selen och ginkgo. Dessa näringsämnen arbetar alla tillsammans för att hjälpa till att minimera skador orsakade av fria radikaler. Varje flaska av denna produkt innehåller 180 kapslar, vilket innebär att produkten kommer att räcka länge. Jämfört med liknande betakarotentillskott på marknaden erbjuder Solgar Natural Source Oceanic en högre dosering för bättre resultat och några extra fördelar som förbättrad hälsa i immunsystemet och antioxidantskydd mot fria radikaler. 

FÖRDELAR

 • Återvinningsbar glasflaska
 • Förbättrar immunförsvaret, huden och synen
 • Tillverkad av ingredienser av hög kvalitet
 • Utan artificiella aromer
NACKDELAR

 • Hög prisklass
 • Inte lämplig för alla på grund av hög dosering

Vad säger användare och experter om Solgar Natural Source Oceanic Betakarotene?

Med ett betyg på 4,8 på Google och Amazon är det uppenbart att användarna tycker att denna produkt är tillfredsställande. Det är också värt att nämna att betakaroten som finns i detta tillskott är av hög kvalitet, vilket gör det till ett bra val för dem som vill förbättra sin hälsa.

Konsumentmagasinets bedömning

De högkvalitativa ingredienserna gjorde att det var ett mycket effektivt tillskott, som vi rekommenderar till alla som vill ha ett enkelt sätt att öka sina betakarotennivåer. Vi uppmanar dock till försiktighet om du inte är van vid att ta höga doser betakaroten, eftersom detta tillskott kan vara lite överväldigande för vissa personer.


Pharma Nord Bio-Caroten 150 stv – betakaroten med 9 mg per kapsel

Pharma Nord Bio-Caroten 150 stv

Den främsta fördelen med Pharma Nord Bio-Caroten är att det bidrar till att bibehålla normala hud- och slemhinnor. Det är för dem som söker en bra källa till betakaroten, eftersom denna ingrediens hjälper till att absorbera vitamin A.

 • Lättsmält 
 • Ger huden en fräsch färg
 • Bidrar till att bibehålla normal hud och normala slemhinnor

Omdöme: En detaljerad recension av Pharma Nord Bio-Caroten 150 st

Doseringen av betakaroten i Pharma Nord Bio-Caroten 150 st är 9 mg per kapsel, en genomsnittlig dosering för vuxna och tonåringar som kosttillskott. Eftersom betakaroten är vattenlöslig kan den dessutom inte överdoseras som vitamin A. Betakaroten i denna produkt är också utformad för att tåla magsyra, vilket gör den till en mer tillförlitlig källa till betakaroten. Detta betakarotenkosttillskott absorberas i hög grad av kroppen på grund av sin utformning. Det är inkapslat i en speciell beläggning som gör att det tål magsyra, vilket innebär att mer av betakaroten absorberas i kroppen i stället för att slösas bort. Detta kosttillskott tillverkas också under dansk farmaceutisk kontroll, vilket innebär att tillverkningsprocessen är strikt reglerad för att garantera en säker produkt. Det tyder på att betakaroten är av hög kvalitet och säker att använda.

FÖRDELAR

 • Små kapslar
 • Utformade för att tåla magsyra
 • Snabb effekt
NACKDELAR

 • Rekommenderas inte för rökare

Vad säger användare och experter om Pharma Nord Bio-Caroten 150 st?

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker har Pharma Nord Bio-Caroten 150 st ett betyg på 4,8 av 5. Detta tyder på att användare som har provat produkten generellt sett är nöjda med resultatet. Betakarotens fördelar är bland annat förbättrad syn, starkare immunförsvar och skydd mot solskador.

Konsumentmagasinets bedömning

Pharma Nord Bio-Caroten betakarotenkapslar är ett bra sätt att få sin dagliga dos av betakaroten. De är små, lätta att svälja och har en snabb effekt. Den enda nackdelen är att de inte rekommenderas för rökare, men bortsett från det rekommenderar vi denna produkt.


Core betakaroten tabletter – små kapslar av betakaroten med MCT-olja

Bästa budgetvalet

Core Betakaroten

Core Betakaroten kapslar med MCT-olja från kokosnöt ger en extra boost av betakaroten för att stödja en hälsosam hudton och textur. De är perfekta för dem som vill ha en solkysst nyans på huden.

 • Tillsatt MCT-olja från kokosnöt för bättre absorption.
 • Lämplig för känslig hud
 • Ett naturligt tillskott tillverkat av grönalgen Blakeslea trispora

Omdöme: En detaljerad recension av Core betakaroten

Core betakaroten är ett naturligt betakarotentillskott tillverkat av grönalgen Blakeslea trispora. Grönalgen Blakeslea trispora är en typ av alg som finns i både söt- och saltvatten. Den är en naturlig källa till betakaroten och andra näringsämnen, bland annat protein och vitamin C. Den innehåller en extra hög dos betakaroten (76 000 IE) och svartpepparextrakt, som är känt för att förbättra absorptionen av betakaroten, vilket gör den mer tillgänglig för kroppen. Den är också känd för sina antioxidativa egenskaper, vilket kan bidra till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler. Tillskottet är lämpligt för känslig hud och ger en brun glöd på huden. Det rekommenderas att du tar en kapsel (50 mg betakaroten) per dag tillsammans med mycket vatten. Jämfört med liknande produkter är Core betakaroten ett bra värde för priset.

FÖRDELAR

 • Ger gyllenbrun glöd i huden
 • Prisvärd
 • Extra bra absorptionsförmåga
 • Mycket små kapslar
NACKDELAR

 • Innehåller gelatin

Vad säger användare och experter om Core betakaroten?

Core betakaroten har ett användarbetyg på 4,4 enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker. Personer som har använt produkten har sagt att den hjälper den allmänna hälsan och ger dem mer energi. Andra säger att den har hjälpt till att förbättra deras syn och allmänna hudhälsa.

Konsumentmagasinets bedömning

Core betakaroten kapslar är en bra källa till betakaroten, som kommer i små kapslar. Det bör dock noteras att dessa kapslar innehåller gelatin, så om du är vegan eller vegetarian kanske du vill leta efter en alternativ produkt. Sammantaget är Core betakaroten ett bra val för dem som söker ett prisvärt betakarotentillskott.


Betakaroten tabletter 100 – utvunnen från naturlig svamp och 100 % veganvänlig

Bästa valet för långvarig solbränna

healthwell betakaroten 100

Den främsta fördelen med Betakaroten 100 är att det är en naturlig källa till betakaroten. Det är perfekt för dig som söker ett alternativ till syntetiska betakarotentillskott. 

 • Ger långvarig solbränna
 • Hög och naturlig koncentration ger en bättre solbränna
 • 100 % vegetabiliskt

Omdöme: En detaljerad recension av Betakaroten 100

Betakaroten som används i Betakaroten 100 utvinns från en naturlig svamp som heter Blakeslea trispora. Denna svamp är vanlig i Europa och Nordamerika och är särskilt vanlig på de brittiska öarna. En kapsel innehåller 100 milligram betakaroten, vilket motsvarar 152 000 IE av provitamin A. Den höga och naturliga koncentrationen ger en bättre solbränna, medan MCT, en typ av olja som härrör från kokosolja, hjälper till med absorptionen. MCT-olja, eller medelkedjiga triglycerider, är en naturlig energikälla och har en mängd hälsofördelar, bland annat viktminskning, förbättrad mental klarhet och bättre kardiovaskulär hälsa. Betakaroten 100 är vegansk och tillsatsfri, vilket innebär att produkten inte innehåller några animaliska produkter eller kemiska och konstgjorda ingredienser.

FÖRDELAR

 • Lämplig för veganer
 • Lätt för kroppen att ta upp
 • Utan tillsatser
 • Bra för hud och ögon
NACKDELAR

 • Bör inte användas av rökare

Vad säger användare och experter om Betakaroten 100?

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker har Betakaroten 100 ett genomsnittligt betyg på 4,5 stjärnor. Många användare rapporterar att de känner sig mer energiska och hyn har fått mer lyster efter att ha tagit tillskottet.

Konsumentmagasinets bedömning

Betakaroten 100 är en utmärkt källa till betakaroten, som kroppen lätt kan absorbera. Det är också bra för huden och ögonen, vilket gör det till ett lämpligt val för personer som vill förbättra sin allmänna hälsa. Rökare bör dock undvika att använda denna produkt, eftersom betakaroten kan ha skadliga effekter på dem.


Biverkningar från betakaroten

Betakarotentillskott anses i allmänhet vara säkra. Överdrivna doser betakaroten kan dock leda till biverkningar, till exempel illamående, kräkningar och att huden får en orange nyans. Om du skulle uppleva någon av dessa biverkningar ska du direkt sluta ta betakarotentillskott och prata med din läkare. Betakarotentillskott kan även interagera med vissa mediciner, så det är viktigt att du pratar med din läkare innan du beslutar dig för att ta betakarotentillskott.

Viktigt att veta om är att även om betakaroten kan öka risken för solbränna ger det inget skydd mot solens skadliga UV-strålar. Betakarotentillskott rekommenderas inte heller för gravida eller ammande kvinnor, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning som kan avgöra om betakaroten är säkert för dessa grupper. 

Hur mycket betakaroten ska man äta per dag? 

Mängden betakaroten du bör ta varje dag beror på flera faktorer, inklusive din ålder, hälsa och anledningen till att du tar betakaroten. Betakaroten finns i kosttillskott, som finns i olika former, inklusive kapslar, betakaroten tabletter och vätskor.

Det finns inget rekommenderat kosttillskott av betakaroten.

Det rekommenderade kosttillskottet för A-vitamin varierar beroende på kön och levnadsstadium: 

green-elmÅlder 1-3 år: 1 000 IE
green-elmÅlder 4-8 år: 1 321 IU
green-elmÅlder 9-13 år: 2 000 IE
green-elmÅlder 14-18 år: 3 000 IE för pojkar, 2 310 IE för flickor.
green-elmVuxna: 3 000 IE för män, 2 310 IE för kvinnor.
green-elmGravida kvinnor: 2 565 IE
green-elmAmmande kvinnor: 4 300 IE.

Kontrollera produktetiketten för att ta reda på hur mycket betakaroten som finns i ditt tillskott.

När du tar betakarotentillskott bör du starta med en lägre dos och öka gradvis i takt med att din kropp anpassar sig. Betakaroten är fettlösligt och tas därför bäst tillsammans med en måltid som innehåller fett. Detta hjälper din kropp att absorbera betakaroten mer effektivt.

Om du tar betakaroten för dess potentiella hälsofördelar kan du behöva ta det i flera veckor eller månader innan du ser några effekter.

Läs också: GHD plattång testguide och Philips Lumea testguide.

Blir man brun av betakaroten?

Ja, betakaroten kan ge huden en brunaktig färg. När betakaroten bryts ner i kroppen omvandlas det till A-vitamin, som är viktigt för hudens hälsa. En hög koncentration av betakaroten kan ge huden en lätt brunaktig nyans, men det är viktigt att komma ihåg att för mycket betakaroten kan också vara skadligt för kroppen. Det är därför viktigt att hålla sig till rekommenderade doser och inte försöka få en mörkare hudton genom att överkonsumera betakaroten.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken betakaroten är bäst?
Det finns många olika produkter på marknaden som innehåller betakaroten, bland annat tabletter, kapslar och drycker. Betakarotentabletter är i allmänhet det mest prisvärda alternativet och finns i många butiker. Betakarotenkapslar och drycker är andra alternativ som ibland kan vara mer effektiva än tabletter. Vilken som är den bästa betakarotenprodukten för dig beror på dina individuella behov och preferenser. 
Vad är betakaroten bra för? 
Betakaroten är en karoten som ger bland annat morötter sin typiska orange nyans. Även om just morötter är rika på betakaroten finns detta näringsämne i en mängd olika frukter och grönsaker. A-vitamin produceras i kroppen av betakaroten och har en mängd olika syften, bland annat för synen och för att reglera immunförsvaret. Betakarotentillskott tas ibland för att förbättra hudens och hårets hälsa eller för att skydda mot solskador genom att absorbera UV-strålning.
Fungerar betakaroten?
Ja, betakaroten fungerar. Betakaroten är ett naturligt ämne som din kropp omvandlar till A-vitamin. A-vitamin är viktigt för många funktioner i kroppen, bland annat synen, immunitet och celltillväxt. Betakaroten kan hjälpa dig att få den rekommenderade dagliga mängden A-vitamin.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta