Letar du efter en ny barnbagn: Vårt val av de bästa barnvagnarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Senaste uppdateringen

Den 26/06/2023 lade vi till tre nya barnvagnsmodeller i vår artikel: Thule Spring, Bugaboo Donkey 5 Mono och Cybex Talos S Lux. Enligt Pricerunner är Thule Spring bäst i test bland standardvagnar och Bugaboo Donkey 5 Mono bäst i test bland syskonvagnar. Cybex Talos S Lux är en barnvagn som passar för olika väderförhållanden tack vare den extra stora suffletten.

Den 26.05. 2023 lade vi till Cybex Talos S i vår artikel som är en två-i-ett-vagn som kan användas som både sitt- och liggvagn. Den är utrustad med fyra punkteringsfria hjul och mjuk fjädring och är därför lämpad för körning på de allra flesta underlag.


Den här artikeln handlar om tester av olika barnvagnar. Vi har analyserat officiella experttester för att kunna föra vidare information om vilka modeller som experterna anser vara bäst på marknaden.

Här hittar du ett flertal olika barnvagnar, och i genomgången av varje produkt berättar vi vilka för- och nackdelar experterna har lyft fram hos den aktuella modellen.


Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Thule Spring – barnvagn lovordad av experter

 • “Bäst i test” på Pricerunner.se
 • “Redaktörens val” på BabyGearLab.com
 • 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

I en stadsmiljö där utrymmet är begränsat är barnvagnen Thule Spring, med sin kompakta enhandshopfällning och självstående konstruktion, ett utmärkt alternativ för föräldrar på språng. Vi är övertygade om att barnvagnen är särskilt fördelaktig för familjer som ofta befinner sig på resande fot och som därmed värdesätter bekvämlighet och kompakthet. Thule Spring visar att bra design inte behöver kompromissa med funktionaliteten.

 • Enkel att fälla ihop med bara en hand
 • Ventilerad sufflett med transparent nät
 • Roterbart framhjul med fjädring

Recension: En detaljerad recension av Thule Spring

Enkel och smidig manövrering
Barnvagnen Thule Spring balanserar funktionalitet och komfort tack vare den trehjuliga konstruktionen med ett roterbart och fjädrande framhjul. Detta möjliggör smidig manövrerbarhet oavsett terräng, vilket gör barnvagnen till ett utmärkt alternativ för användning på såväl stadsgator som skogsstigar. De skumfyllda och punkteringsfria 8,5-tumsdäcken garanterar en smidig färd även på ojämna underlag, och det justerbara styret, som kan manövreras med bara en hand, ger en anpassad användning för användare med olika längd. Thule Spring väger endast 9,5 kilogram, vilket är betydligt lättare än många konkurrenter, däribland Cybex Talos S Lux som väger över 14 kilogram. Barnvagnen lätta vikt gör den ännu mer portabel och användarvänlig – inte minst för aktiva föräldrar.

Stor sufflett med UV-skydd
Thule Spring:s sufflett har en så kallad “peekaboo”-detalj, det vill säga ett genomskinligt nät där föräldrarna kan hålla ett öga på sitt barn samtidigt som det skapar en ventilerad miljö för barnet. Taket är justerbart och levereras med en integrerad förlängning som inte bara skyddar barnet från den låga solen, utan också ger UPF 50+ UV-skydd. Barnvagnen levereras dessutom med en rad praktiska extratillbehör, bland annat Thule Spring regnskydd, Thule Spring benstöd och Thule Spring bilstolsadaptrar. Dessa tillbehör gör det möjligt för föräldrarna att anpassa vagnen efter deras behov och olika förhållanden. Fotstödet gör det enklare för barnet att kliva in i vagnen, medan den lutande sittdelen möjliggör bekväma tupplurar. Vagnen kan alltså anpassas även efter barnets varierande behov – från gryning till skymning. Slutligen garanterar barnvagnens fempunktssele en säker åktur för barnet, vilket garanterar trygghet för föräldrarna.

Tips: När du funderar på vilka av Thule Spring-tillbehören du kommer att ha användning för bör du fokusera på din familjs specifika behov och livsstil. Thule Spring regnskydd är ett utmärkt tillskott för dem som bor i områden med oförutsägbart väder eller där det frekvent regnar då det säkerställer att barnet håller sig torrt och bekvämt. För dem som planerar längre promenader eller resor ger Thule Spring benstöd ökad komfort för barnet under längre sittperioder. Till sist är Thule Spring-bilstolsadaptrarna ett måste för dem som vill ha en smidig övergång från bilresan till promenaden.

Vad säger användare och experter om Thule Spring?

Thule Spring beskrivs i ett test på Pricerunner som en “praktisk och användarvänlig” barnvagn. Experterna menar att den är lämplig för både sittande och liggande position, tack vare den lutningsbara sittdelen, samt att den kan användas av förare av olika längd eftersom att även styret är justerbart. Även i ett test på BabyGearLab.com har vagnen fått höga poäng när det gäller användarvänlighet, kvalitet, vikt och hopfälld storlek. Användare på Amazon gav Thule Spring höga betyg tack vare dess utmärkta manövrerbarhet, enkla hopfällning, lätta vikt och höga komfort. En av användarna lämnade följande kommentar: “Rullar över de flesta terränger och trottoarkanter utan problem. Svänger mycket snävt och smidigt.” I Googles sammanställning av användarrecensioner är användarna också nöjda med barnvagnens kvalitet, kompakthet och användarvänlighet.

FÖRDELAR

 • Punkteringsfria, skumfyllda 8,5-tumsdäck
 • Fotstöd som gör det enkelt för barnet att kliva in i vagnen
 • Lutande säte
 • Styre som kan justeras med bara en hand
 • Fempunktssele för säkra åkturer
NACKDELAR

 • Tillhör en högre prisklass

Konsumentmagasinets bedömning

Thule Springs trehjuliga konstruktion med skumfyllda hjul, varav ett roterande och fjädrande framhjul, är anpassad för körning på olika underlag och skapar en bekväm körupplevelse. Den lätta konstruktionen gör vagnen enkel att bära, samtidigt som det justerbara styret förbättrar användarvänligheten. Vi anser att dess funktioner, inklusive den ventilerade suffletten med ”peekaboo”-funktion, UPF 50+-skydd och de anpassningsbara tillbehören, ger vagnen ett betydande mervärde. Vi anser att det är en vagn som går att anpassa efter olika behov och livsstilar. Även om Thule Spring visserligen är något dyrare än en del motsvarande modeller, tycker vi att det är viktigt att ta hänsyn till dess hållbarhet, anpassningsförmåga och högkvalitativa konstruktion. Vi anser att den detaljerade och genomtänkta designen, anpassningsmöjligheterna och, sist men inte minst, komforten för både föräldrar och barn, motiverar dess pris.

Specifikationer:
Mått (utfälld): 59 x 108 x 103 cm
Mått (hopfälld): 32 x 76 x 45 cm
Vikt: 9,5 kg
Max. användarvikt: 22 kg
Antal hjul: 3
Typ av hjul: Skumfyllda


Bugaboo Donkey 5 Mono – barnvagn för två barn i närliggande ålder

 • “Bästa syskonvagn i test” på Pricerunner.dk

Bugaboo Donkey 5 Mono har ett ergonomiskt och välkonstruerat teleskopiskt styre som gör det enkelt och bekvämt att köra vagnen. Styret säkerställer dessutom en god hållning vid användning, vilket gör barnvagnen särskilt fördelaktig för föräldrar med ryggproblem.

 • Punkteringsfria däck
 • Kombinationsmodell – babykorg och barnstol i ett
 • Ergonomiskt styre

Recension: En detaljerad recension av Bugaboo Donkey 5 Mono

Kan användas från att barnen är nyfödda till dess att de når småbarnsålder
Vagnen levereras med en liggdel för spädbarn och en sittdel för småbarn, vilket möjliggör en smidig övergång i takt med att barnet växer. Detta innebär att du kan börja använda vagnen från det att barnet är nyfött, till det når småbarnsålder. En annan fördel är flexibiliteten som barnvagnen erbjuder föräldrarna – särskilt de som planerar för fler än ett barn. Om du väljer att investera i en Bugaboo Donkey 5 Mono behöver du inte rusa ut och köpa en separat barnvagn när din familj expanderar; modellen är rymlig och enkel att manövrera. Det stora förvaringsutrymmet är mycket användbart för att bära med sig babytillbehör under långa promenader eller shoppingturer, medan den smidiga konstruktionen underlättar navigering genom trånga stadsutrymmen, folkmassor eller ojämna stigar på ett relativt smidigt sätt.

Olika funktioner
Bugaboo Donkey 5 Mono är utrustad med punkteringsfria däck, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för punktering när du är ute och går. Barnvagnen har dessutom en integrerad ståbräda som erbjuder en extra plattform för äldre syskon att åka med under promenader. Detta ökar vagnens mångsidighet för växande familjer ytterligare. Vagnen kan även utrustas med en mugghållare – en liten men viktig detalj för föräldrar som gillar att ta en kopp kaffe eller något annat att dricka när de är på språng. Dessa två funktioner är det som skiljer Donkey 5 från äldre modeller; ingen tidigare modell har varken ståbräda eller mugghållare. Slutligen garanterar den smidiga Quick-Click-selen med fempunktsspänne och remmar alltid barnets säkerhet. Selen är dessutom enkel att justera och underlättar processen att spänna fast ditt barn i vagnen.

Tips: Kontrollera och justera remmarna regelbundet i takt med att barnet växer för att säkerställa att de alltid sitter säkert och bekvämt.

Vad experter om Bugaboo Donkey 5 Mono?

Experterna på Pricerunner.se beskriver Bugaboo Donkey 5 som “lämplig för familjen med pseudotvillingar” (det vill säga två syskon som är födda i närliggande åldrar). De uppskattade särskilt den integrerade ståbrädan, eftersom den gör det möjligt för tre barn att åka med på samma gång.

FÖRDELAR

 • Lämplig för både späd- och småbarn
 • Integrerad ståbräda samt mugghållare som tillval
 • Rymlig och enkel att manövrera
 • Quick-Click-sele med fempunktsspänne och remmar
NACKDELAR

 • Skrymmande även när den är ihopvikt

Konsumentmagasinets bedömning

Bugaboo Donkey 5 Mono:s kombinerade konstruktion med både ligg- och sittdel erbjuder lång användning – från spädbarns- till småbarnsålder. Vi anser att det är en barnvagn som är särskilt lämpad för stadsbor som ständigt är på språng, främst tack vare dess rymliga design, smidiga manövrerbarhet och punkteringsfria däck. Den integrerade ståbrädan är en annan detalj som ökar bekvämligheten och användarvänligheten, medan Quick-Click-selen, med fempunktsspänne och remmar, garanterar en säker och bekväm åktur för barnet. Det är dock värt att notera att vagnens större storlek, trots att den ger fördelar i form av rymlighet och stabilitet, gör den något skrymmande även när den är hopfälld. Vi anser att detta är en mindre kompromiss med tanke på dess breda utbud av funktioner. Det är dessutom den större storleken som gör det möjligt att anpassa vagnen för växande familjer, samtidigt som den säkerställer en bekväm åktur för de små.

Specifikationer:
Mått (utfälld): 60 x 111 x 85 cm
Mått (hopfälld): 60 x 35 x 89 cm
Vikt: 12,3 kg
Max. användarvikt: 22 kg
Antal hjul: 4
Typ av hjul: Skumfyllda


Cybex Talos S Lux – barnvagn lämplig för alla väderförhållanden

 • 4,5/5 stjärnor på Pricerunner.se

Cybex Talos S Lux är, tack vare de punkteringsfria hjulen som stöds av en mjuk fjädring, en utmärkt barnvagn för familjer som gillar utomhusaktiviteter. Den här modellen är ett hållbart alternativ som kan köras på olika typer av terräng tack vare de roterande terränghjulen.

 • Snabb och smidig hopfällning i ett stycke
 • Punkteringsfria terränghjul med mjuk fjädring
 • XXL-sufflett med vindskydd

Recension: En detaljerad recension av Cybex Talos S Lux

Kan fällas ihop på bara tio sekunder
Sittdelen i Cybex Talos S Lux är vändbar och har dessutom ett brett säte med ett fällbart ryggstöd som kan lutas helt till liggande läge när barnet behöver sova. Barnvagnen kan enkelt fällas ihop till ett enda format, där sitsen fortfarande är monterad – oavsett hur den är vänd. Denna enkla hopfällning tar inte mer än tio sekunder att genomföra när man väl har lärt sig hur den fungerar. När det gäller mått och vikt har Talos S Lux genomsnittliga mått, liknande andra Cybex-modeller; det som utmärker denna modell är dess smidigare hopfällning.

Tips: För att du ska lära dig hur man fäller ihop barnvagnen bör du öva på att vika upp och ner den ett par gånger när du får den levererad. Bekanta dig med de specifika punkter där du behöver trycka eller vika, så kommer du garantera en smidig, tio sekunder lång process varje gång du behöver packa ihop vagnen.

Justerbar för både barnet och föräldrarna
Förutom den vändbara sittdelen har Cybex Talos S Lux även andra utmärkande kvaliteter som gör att den sticker ut från mängden. Vagnen har en XXL-sufflett med vindskydd, vilket säkerställer att barnet är skyddat även under de nordiska vintrarnas extrema förhållanden. Det justerbara handtaget kan ställas in för olika förare och gör det därmed enkelt att anpassa vagnen efter olika längd. Den rymliga varukorgen är dessutom mycket praktisk och erbjuder plats för alla nödvändigheter – något som är mycket fördelaktigt under shoppingturer på stan.

Vad säger experter om Cybex Talos S Lux?

Experter från Pricerunner uppskattade Cybex Talos S Lux:s breda sittdel och de skumfyllda, punkteringsfria hjulen. De lovordade även dess XXL-sufflett. De sammanfattade sin bedömning enligt följande: ”En vändbar barnvagn som är bättre anpassad till det nordiska klimatet än många andra modeller i samma kategori”.

FÖRDELAR

 • Justerbart handtag
 • Vändbart säte
 • Avtagbar frontbygel
 • Rymlig varukorg
NACKDELAR

 • Onödiga sufflettfönster

Konsumentmagasinets bedömning

Cybex Talos S Lux kan snabbt och smidigt fällas ihop i ett enda format – något som möjliggör enkel förvaring och transport. De punkteringsfria terränghjulen i kombination med den mjuka fjädringen ger en smidig körning på olika underlag. För extra bekvämlighet har vagnen ett justerbart handtag, en vändbar sittdel och en rymlig varukorg. Den har även en XXL-sufflett med vindskydd som skyddar mot väder och vind – även på vintern. Det finns dock ett mindre designfel i form av onödiga sufflettfönster; dessa plastfönster är täckta med svart nät, vilket skapar en mörkare interiör som eventuellt inte passar alla. Även om ventilationsfickan på baksidan av suffletten kan bidra till ökad luftcirkulation, anser vi att resterande fönster är överflödiga.

Specifikationer:
Mått (utfälld): 61 x 113 x 91 cm
Mått (hopfälld): 60 x 44 x 78 cm
Vikt: 14,2 kg
Max. användarvikt: 22 kg
Antal hjul: 4
Typ av hjul: Skumfyllda


Alternativa modeller

Här ovanför har vi nu presenterat fyra olika barnvagnar och duovagnar samt gått igenom vad experterna har sagt om de olika modellerna.

I den här sektionen kommer vi att gå igenom tre sittvagnar för att visa vad mer marknaden har att erbjuda. Dessa modeller har testats av experter på samma sätt som barnvagnarna ovanför.


Baby Jogger City Elite 2

Sittvagn för aktiva konsumenter

Baby Jogger City Elite 2 är en fin och smart sittvagn som är utformad för mer än att bara knuffas runt. Baby Jogger City Elite 2 är nämligen perfekt för en aktiv förälder som vill ta med sig barnet ut på löprundor och terrängturer.

Baby Jogger City Elite 2 har dessutom en aerodynamisk design som är fördelaktig när man är ute och rör på sig. Baby Jogger City Elite 2 har därför stora och punkteringsfria gummidäck på 12 tum, och för att vagnen ska bete sig optimalt på ojämna skogsvägar har den ett fjädrat framhjul som kan rotera 360 grader.

Bra komfort för barnet

Baby Jogger City Elite 2 är designad för att användas av lite större barn som är ungefär tre år eller äldre. För att barnet ska åka bekvämt även när man är ute på ojämn terräng finns det en bra stötdämpning i sätet. Sätet kan dessutom justeras till en nästan helt liggande ställning. Det är därför inga problem om barnet vill ta en liten tupplur längs vägen.

Det finns även ventilation i sätet som reglerar värmen. Baby Jogger City Elite 2 har dessutom vindskydd som gör att barnet inte får blåst eller drag direkt på sig. Barnet spänns fast med ett vadderat fempunktsbälte och vagnen har flera förvaringsutrymmen.

Specifikationer för Baby Jogger City Elite Single

Höjd: 82 cm (hopfälld)
Bredd: 68cm (hopfälld)
Djup: 36,7 cm (hopfälld)
Totalvikt: 11,7 kg
Hjultyp: Gummihjul på 12 tum
Antal hjul: 3
Justerbart styre: Ja

Fördelar med Baby Jogger City Elite Single:

Perfekt för löprundan
Stora punkteringsfria hjul
Framhjul som kan rotera 360 grader
Fempunktsbälte med vaddering
Barnet kan både ligga och sitta i vagnen


Baby Jogger City Mini GT2.1

Bra för löprundan

Baby Jogger City Mini GT2.1 är utformad för aktiva föräldrar som vill ta med barnet när de far ut och springer. Baby Jogger City Mini GT2.1 har därför en aerodynamisk design med tre hjul. Framhjulet har en smart rörlig led och en hög svängbarhet som gör att vagnen rullar lätt över alla typer av underlag.

Eftersom att Baby Jogger City Mini GT2.1 är utformad för rörelse har modellen även en extra bra dämpning. Barnet kommer därför till exempel inte att påverkas av en springtur längs en ojämn skogsväg. Baby Jogger City Mini är dessutom gjord för att vara både smidig och lätt. Modellen har därför en låg vikt på bara 10,5 kg.

Punkteringsfria hjul

Baby Jogger City Mini  har som sagt tre hjul, och för att vagnen ska kunna köras på alla underlag är dessa hjul dessutom punkteringsfria. Detta säkerställer både att vagnen inte går sönder och att barnet inte utsätts för fara.

För att barnet ska sitta tryggt och säkert i vagnen på ojämna turer finns det även ett fempunktsbälte. Detta bälte har skyddskuddar som ökar både komforten och säkerheten.

Bra ventilation

Baby Jogger City Mini GT2.1 är utformad för att kunna användas i alla möjliga väderförhållanden. Man har därför fokuserat på ventilationen och sett till att barnet sitter i en optimal miljö oavsett om det är en varm sommardag med stekande sol eller en blåsig och regnig höstdag.

Baby Jogger City Mini  har en stor sufflett som ger barnet ett optimalt skydd, och i denna finns både ventilation och fönster.

Vagnen har slutligen ett justerbart styre som gör att den kan köras av personer med olika längd. För att man ska få ett så bra grepp som möjligt är styret dessutom vadderat.

Specifikationer för Baby Jogger City Mini GT2.1

Höjd: 77 cm (hopfälld)
Bredd: 65 cm (hopfälld)
Djup: 22 cm (hopfälld)
Totalvikt: 10,5 kg
Hjultyp: Punkteringsfria hjul
Antal hjul: 3
Justerbart styre: Ja

Fördelar med Baby Jogger City Mini GT2.1:

Bra för jogging- och löprundor på alla underlag
Punkteringsfria hjul och ett svängbart framhjul
Lätt modell
Justerbart fempunktsbälte för en bättre säkerhet
Stor, skyddande sufflett


Att tänka på inför barnvagnsköpet

Som förälder kommer man att spendera otroligt mycket tid med sin barnvagn. Det är därför bäst att skaffa rätt modell redan från början. Eftersom att det finns så många olika barnvagnar på marknaden kan det dock vara svårt att komma fram till vilken modell man bör välja. Det kan även vara svårt att veta vad man egentligen borde tänka på.

Baserat på information från den danska säkerhetsmyndigheten Sik.dk och Sikkerhverdag.dk berättar vi här vad du bör överväga inför köpet:

Storlek: Börja med att fundera över behoven hos både barnet och föräldrarna. Om du vill kunna använda liggdelen i barnvagnen i flera år måste du till exempel skaffa en modell där liggdelen är åtminstone 80 centimeter lång. När barnet blir äldre kan de även sätta sig upp själva. Här är det därför viktigt att se till att barnet inte kan skada sig eller ramla ur.

Stabilitet: Prova gärna barnvagnen för att se om modellen känns stabil när du kör den. Barnet ska ligga säkert och bekvämt oavsett var du kör.

Manövrering: När du provar barnvagnen bör du även känna efter hur lätt den är att styra. Det ska vara lätt att gå med barnvagnen, inte besvärligt.

Hjul: Olika barnvagnar kan ha olika typer av hjul. Vissa modeller har lufthjul som ger en bra dämpning men mindre flexibilitet. Det finns även vagnar med små och vridbara hjul som är smidiga i stadsmiljö, men som fungerar mindre bra ute i naturen. Välj en vagn med hjul som passar din typ av användning.

Bälte: Bältet i barnvagnen är viktigt för säkerheten – särskilt om du vill låta barnet sova middag ensam i vagnen. Välj en barnvagn där bältet har en grenrem och justeringar för hur tajt bältet sitter mot barnet. För att undvika skador är det viktigt att barnet inte kan komma ur bältet av misstag.

Sufflett: Suffletten är mycket viktig för att barnet ska få ett optimalt skydd. Den skyddar mot både sol, regn, snö och vind och ska därför täcka barnet helt. Vissa barnvagnsmodeller har en sufflett med inbyggt solskydd och ventilation samt lock med blixtlås som ger ett ännu bättre skydd. Observera att vissa suffletter kan ge upphov till oljud som stör barnets sömn.

Fickor och förvaring: Det går inte att komma undan det faktum att man är en aning begränsad i sina rörelser när man går med en barnvagn. Gör det så lätt som möjligt för dig själv genom att välja en modell med fickor och förvaringsutrymmen där du till exempel kan lägga saker till barnet, handväska, plånbok och nycklar.

Styre: Kontrollera om styret är lätt att justera och känn efter hur materialet känns mot händerna. Välj gärna en modell med justerbart styre. På så vis kan vagnen användas av olika personer även om de är olika långa.

Lätt att fälla ihop: Om du vill ta med dig barnvagnen i bilen eller om den ska bäras upp och ner för trappor bör du även ta reda på om den är lätt att packa ihop. Detta är extra viktigt om det rör sig om en kombivagn eller duovagn med både ligg- och sittdel. Kontrollera även om det är lätt att ta lös klädseln för att tvätta den.

Läs bruksanvisningen: Det är bäst att läsa instruktionerna innan du använder vagnen för att ta reda på om modellen är säker och enkel att montera. Barnvagnar ska ofta monteras av konsumenten, så kontrollera att alla delar ingår. Om du har köpt en kombi- eller duovagn ska det finnas en tydlig anvisning för hur man ändrar modellen från en liggvagn till en sittvagn och tvärtom.

Ställ frågor i butiken: Ta god tid på dig när du väljer ut en barnvagn och fråga butikspersonalen om du undrar över något.

Tillbehör: Det finns många olika tillbehör till barnvagnar, till exempel liftar, skötväskor och åkbrädor för syskon. Fundera därför på vilka tillbehör du behöver. De flesta brukar även behöva regnskydd och myggnät till barnvagnen.

Begagnad barnvagn: Om du tänker köpa en begagnad barnvagn bör du ta hänsyn till samma saker som om du köpte en ny modell. Se till att du får med en bruksanvisning till vagnen även om du köper begagnat.

Säkerhet: Säkerheten är en oerhört viktig faktor när du köper en barnvagn. I följande avsnitt om barnvagnar och säkerhet kan du läsa mer om just säkerhetsaspekterna.

Barnvagnar och säkerhet

Säkerheten är bland det viktigaste när det kommer till barnvagnar eftersom att det är där man lägger sitt lilla ömtåliga barn när man är ute. Det är därför bra att ha lite koll på säkerhet och internationella standarder innan man går ut och köper en barnvagn.

Baserat på information från den danska säkerhetsmyndigheten Sik.dk och Hallåkonsument.se förklarar vi här vad du bör tänka på när det gäller säkerheten:

Kontrollera säkerhetsmärkningen

Till att börja med rekommenderar experterna att man tittar efter den europeiska standardmärkningen EN 1888, som i Sverige kallas för SS-EN 1888. Denna standard är konsumentens garanti för att modellen lever upp till säkerhetskraven. Tänk även på att begagnade barnvagnar ofta är äldre och att det därför inte är säkert att de uppfyller de senaste säkerhetskraven. Titta även igenom bruksanvisningen innan du köper en barnvagn. Eftersom att denna ska visa hur du sätter ihop vagnen är det viktigt att instruktionerna är tydliga.

Kontrollera vagnens konstruktion

När du tittar på en barnvagn som du överväger att köpa är det dags att gå in i inspektörsrollen. Du bör nämligen kontrollera att vagnen har en stabil konstruktion och ett chassi som känns gediget. Det är nämligen chassit som ska bära barnet. Se även till att det inte finns några vassa kanter eller öppningar som kan utgöra en fara för barnet. Barnet ska heller inte kunna ramla ut ur vagnen eller klämma sig. Barnets fingrar är små och kan därför lätt komma i kläm i både suffletten, ryggstödet och fotstödet.

Bromsar

Kontrollera även att barnvagnens bromsar fungerar bra så att du kan stoppa vagnens rörelse vid behov. Detta är extra viktigt om du bor i en trafikerad stad eller kommer att gå i nedförsbackar. Försäkra dig även om att barnet inte kan nå bromsen själv. Vissa bromsar kan väsnas en del och ge ett obehagligt ryck när de aktiveras. Ibland kan bromsen även vara svår att komma åt.

Storlek

Se till att välja en vagn som är tillräckligt stor för ditt barn och som även har utrymme för att barnet ska kunna växa. Om du vill kunna använda liggvagnen i några år bör den ha ett liggmått på åtminstone 80 centimeter. Prova även om storleken på vagnen gör att den känns klumpig och svår att hantera. Om du vill ta med vagnen på bussar och tåg bör den till exempel vara både lätt och smidig att hantera. Om du vill gå ut med vagnen i naturen bör den även ha en bra fjädring för att kompensera för det ojämna underlaget. Barnet ska kunna ligga bra i vagnen oavsett var du går med den.

Provkör vagnen

I regel bör du inte köpa en barnvagn om du inte har provkört den först. Fråga i butiken om du kan ta en provtur med vagnen ute på trottoaren. Om du bara provkör vagnen i butiken kan du nämligen bara se hur den fungerar under optimala förhållanden. Känn efter hur styret känns i händerna och om vagnen är lätt att manövrera. Kom även ihåg att det är stor skillnad på en person som väger 50 kg och är 155 centimeter lång och en två meter lång person som väger 100 kg. Vagnen måste fungera för den eller de som kommer att gå med den.

Underhåll av barnvagnen

Somliga väljer att köpa en ny barnvagn medan andra köper begagnat, och vissa föräldrar har redan en barnvagn stående från deras första barn. Gemensamt för alla dessa vagnar är dock att de ska underhållas. Baserat på information från återförsäljaren Pixizoo berättar vi här hur du bäst underhåller din barnvagn.

Inte bara för syns skull

Experterna förklarar att underhållet inte bara går ut på att få vagnen att se finare och nyare ut. Genom att underhålla vagnen ser man även till att den är säker för barnet att åka i. Experterna förklarar dessutom att rätt underhåll kan göra att barnvagnen utan problem håller för både det första, andra och tredje barnet.

Tvätta alla tygdelar

De flesta tyger i barnvagnen kan tas lös från vagnen och tvättas i tvättmaskinen, ofta i 40 grader. Eftersom att barnet kan ligga i vagnen flera timmar varje dag är det viktigt att ta lös både överdraget, klädseln och andra tygdelar och tvätta dem med jämna mellanrum. Suffletten och andra tygdelar som inte kan tas lös ska istället torkas av med en fuktig trasa.

Rengör chassit

Chassit till barnvagnen ska också rengöras. Detta kan med fördel göras i samma veva som du tvättar bilen, för du kan använda samma rengöringsmedel till båda delarna. Efter rengöringen bör du även smörja in chassit för att undvika rost. Kom ihåg att vagnen är ute ofta och brukar användas under hela året.

Om du har problem med ett gnisslande chassi rekommenderar experterna att du sprayar lite silikonspray på de delar som gnisslar. För att förebygga detta kan du smörja in rörliga delar på vagnen efter att du rengjort den. Detta gäller till exempel bromsen och fjädringen.

Rengör hjulen

En barnvagn är ute i alla möjliga väderförhållanden. Detta påverkar hjulen extra mycket, vilket är särskilt tydligt under vinter och vår när det kan vara både slask, snö, lera och vägsalt på backen. Ta bort smuts och skräp från hjulen med jämna mellanrum och rengör dem med såpa och vatten. Kom även ihåg att torka av dem ordentligt efteråt för att undvika rost.

Du bör även smörja hjulen regelbundet med en syrafri olja. Om vagnen har luftdäck ska dessa även vara ordentligt pumpade – precis som cykeldäck. Detta gör det lättare för den vuxna att knuffa vagnen och förlänger även livslängden hos barnvagnen.

Skydda vagnen mot väder och vind

En barnvagn utsätts som sagt för lite av varje rent vädermässigt. Det finns dock saker du kan göra för att vädret ska påverka vagnens livslängd och underhåll så lite som möjligt. Under soliga perioder kan solljuset påverka materialet på vagnen så att det bleks. Om möjligt är det därför bäst att ställa vagnen i skuggan, och detta är givetvis bättre för barnet också.

Även om de flesta barnvagnar är impregnerade vid leverans kan man inte vara säker på att tygerna är helt vattentäta. Det är därför bäst att undvika för mycket kontakt med fukt genom att täcka vagnen med ett regnskydd när det regnar eller snöar.

Långvarig exponering för fukt kan även orsaka fuktskador och i värsta fall mögel. När barnvagnen har varit ute i dåligt väder bör du därför alltid torka av den när du kommer hem igen.

Vädra vagnen

När man lägger ner ett varmt och insvept barn i en kall barnvagn bildas också fukt och kondens. Detta går inte att undvika. Se därför till att vädra barnvagnen ordentligt när den inte används, och ta ut madrassen när barnet inte ligger i vagnen. Precis som fukt från vädret kan kondens nämligen också leda till mögelskador på längre sikt.

Om du har möjlighet är det bäst att förvara barnvagnen inomhus när du inte använder den. På så vis skyddas den mot väder och vind, och eftersom att vagnen hålls relativt varm bildas även mindre kondens.

Lasta inte vagnen för tungt

Alla barnvagnar har en angiven maxlast som inte ska överstigas. Det är därför viktigt att du inte lastar vagnen med för många tunga matkassar eller låter äldre syskon åka med. Detta kan annars sluta med att vagnen blir skev och går sönder.

Experterna rekommenderar i allmänhet att man underhåller barnvagnen en gång i månaden. Glöm dock inte bort det dagliga underhållet: undvik sol, regn och snö och torka av vagnen när den har varit ute i fuktigt väder.

Goda råd när barnet sover utomhus

Barn kan må bra av att sova utomhus i den friska luften eftersom att detta ofta leder till en bättre sömn. Många föräldrar är dock oroliga för att låta barnet ligga ute i kylan, särskilt med tanke på att små barn inte kan berätta själva om de fryser eller svettas. Så länge man vidtar försiktighetsåtgärder finns det dock inget att oroa sig för.

Baserat på expertinformation från Livsstil.tv2.dk och Dr.dk, kompletterat med information från medicinska experter från både Sundhedsstyrelsen.dk och Sundhedsplejersken.dk, går vi här igenom ett par goda råd.

Var försiktig med de allra minsta: Barn under tolv månader, och särskilt under sex månader, tål inte lika mycket som äldre barn. Dessa små barn brukar heller inte ge ifrån sig ljud eller röra sig särskilt mycket. På grund av detta kan de ligga länge och bli alltför nedkylda. Var därför försiktig med att låta väldigt små barn ligga utomhus några längre stunder, särskilt om det är kallt ute. Kom ihåg att små barn brukar ligga väldigt stilla, och när det är kallt ute kommer avsaknaden av rörelse att göra att barnet blir kallt snabbare.

Barn kan sova ute tidigt: Man brukar i regel säga att barn kan sova utomhus efter ungefär fem eller sex veckor.

Individuella behov: Vissa barn trivs bra med att sova utomhus medan andra inte gör det. Ta reda på vad ditt barn föredrar och låt det avgöra sovplatsen.

Bara friska barn ska sova utomhus: Barn som fötts för tidigt och barn med kroniska sjukdomar bör inte sova utomhus.

Max två timmar: Barnet bör inte sova utomhus i med än två timmar, och ännu kortare om det är väldigt kallt ute. Titta även till barnet med jämna mellanrum.

Max 10 minusgrader: Det går bra att låta barnet sova utomhus på vintern också. De bör dock inte sova ute om det är kallare än 10 minusgrader.

Skydd mot väder och vind: Placera barnvagnen med det sovande barnet i lä och se till att barnet har skydd mot regn, snö och direkt solsken. Undvik även dragiga platser.

Klä på barnet på rätt sätt: Rätt kläder är viktigt när barnet ska sova utomhus. När det är kallt ute bör barnet ha på sig både mössa, långärmat och vantar så att både huvudet och händerna hålls varma. Kontrollera regelbundet att barnet varken fryser eller svettas genom att känna efter i nacken eller på bröstet. Svett innebär att barnet är för varmt medan en kall nacke innebär att barnet fryser.

Om det är varmt ute ska barnet inte ha mössa på sig eftersom att de då inte kan bli av med värmen. Under varma perioder brukar det vara tillräckligt med en body eller en undertröja.

Täcke eller åkpåse: När det är kallt ute kan man vira ett täcke om barnet utanpå de ordentliga kläderna. I en åkpåse kan det däremot räcka med lite mindre kläder.

Ta hand om huden: Barnets ansikte kommer inte att täckas i vagnen. Huden i ansiktet är dock känslig och måste också skyddas. Använd helst en fet kräm som är fri från vatten, eftersom att vatten kan orsaka köldskador på huden. Lotion innehåller en hel del vatten och bör därför undvikas.

Skippa tygskynket över öppningen: Många föräldrar hänger ett skynke över öppningen i barnvagnen, men detta är inte något som experterna rekommenderar. Det ökar nämligen temperaturen och luftfuktigheten inuti vagnen och är därför inte bra för barnet.

Myggnät: Under sommaren kan det vara bra att hänga ett myggnät över barnvagnen. Tänk dock på att myggnätet också kan hålla kvar värmen så att det blir för varmt i vagnen i sommarvärmen. Var därför uppmärksam på temperaturen.  

Så här klär du på barnet: Olika årstider kräver olika typer av kläder, och lager-på-lager-principen är enklast. Du bör utgå från följande ordning: blöja, body, mössa, kortärmad tunn bomullströja, korta tunna bomullsbyxor, långärmad bomullströja, sparkdräkt av bomull, långärmad ylletröja, vantar, strumpor och täcke.

Ta med barnvagnen på semestern

Detta bör du tänka på

Det går att resa även om man har ett litet barn i familjen och även om man måste flyga för att komma till destinationen. Det finns dock vissa regler, och baserat på en artikel från resebyrån Tui.se förklarar vi här vad du bör tänka på:

Får jag ta med barnvagnen på flygplanet?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga eftersom att det beror på vilket flygbolag du åker med samt hur stor barnvagnen är. Det rekommenderas därför att du kontaktar det aktuella flygbolaget eller tittar på deras hemsida för att få ett tydligt svar.

Olika barnvagnar och sittvagnar har dessutom väldigt olika mått, och det finns faktiskt modeller som är så små att de kan tas med som handbagage.

Hur får jag med mig barnvagnen på flyget?

Om barnvagnen eller sittvagnen hamnar inom flygbolagets måttbegränsningar men inte kan tas som handbagage ska vagnen checkas in som specialbagage. Detta ska ofta göras i en speciell disk på flygplatsen och inte på samma ställe som man checkar in resväskor. För att skydda barnvagnen under resan kan du skaffa en transportväska till den. Det finns även plastpåsar som är gjorda för specialbagage. Tui.se rekommenderar även att man tar lös hjulen om det går för att skydda både barnvagnen och annat bagage.

De rekommenderar dessutom att man använder en bärsele eller bärsjal till barnet efter att man har checkat in. Detta gör det lättare att hantera annat bagage och ger dig fria händer för taxfreeshopping. En bärsjal eller sele är dessutom väldigt praktisk ombord på flyget.

Tips för dig som reser med barnvagn

Tui.se förklarar att det är bra att ha en så lätt och smal barnvagn som möjligt när man reser utomlands. Detta underlättar även under långa promenader. De förklarar även att man bör har en lång sufflett på vagnen när man reser söderut. Denna skyddar nämligen barnets känsliga hud mot den starka solen, som är hårdare mot huden utomlands än hemma i norden.

När du reser utomlands med barnvagn eller sittvagn bör du även komma ihåg att trottoarer och förhållanden för gångtrafikanter inte alltid är likadana som hemma. Trottoarerna kan till exempel vara ojämna och ha höga kanter. Det kan därför vara svårare än vanligt att manövrera vagnen.

Tui.se påpekar slutligen att det ofta går att hyra barnvagnar och sittvagnar på resmålet. Många gånger behöver du därför inte ens ta med dig din egen vagn.

Hur testas barnvagnar?

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk har genomfört tester av olika typer av barnvagnar i över 50 år. Här förklarar experterna vad de fokuserar på när de bedömer barnvagnar:

Säkerhet

Säkerheten är oerhört viktig när det kommer till att välja en ny barnvagn. Detta är därför en av de punkter som väger tyngst när Which.co.uk utför sina tester. Varje modell utsätts för flera krävande prover för att experterna ska kunna se om de lever upp till de fastställda standarderna. De undersöker även om det finns några kvävningsrisker samt om lemmar kan komma i kläm i vagnen.

Uthållighet

Which.co.uk testar även uthålligheten hos de olika modellerna genom att sätta varje vagn på ett löpband. De lastar vagnarna med en vikt som motsvarar ett barn och ser hur många kilometer de kan rulla. I den här delen av granskningen tittar experterna om barnvagnarna håller för avståndet mellan London och Birmingham, vilket är 206 kilometer.

Komfort

Which.co.uk lägger även stor vikt vid barnets komfort i vagnen oavsett om det är en liggvagn eller en sittvagn. När man köper en vagn som ska kunna användas från födseln och upp till exempelvis 10 kg förväntar man sig även att detta stämmer.

Which.co.uk sätter tillverkarens påståenden på prov och kontrollerar bland annat om man kan justera sätet, om barnet får tillräckligt mycket stöd samt om det finns tillräckligt med utrymme för att barnet ska kunna ligga bra i vagnen.

Hanterbarhet

Which.co.uk undersöker hur vagnarna är att använda i praktiken och provar om det är bekvämt för den vuxna att gå med dem. I detta test manövrerar de varje modell genom en uppställd hinderbana som är fylld med situationer som kan uppstå i vardagen. Det finns till exempel underlag av grus, ojämna gräsmattor, skarpa hörn och trottoarkanter. De tittar dessutom på styret hos varje vagn för att se hur bekvämt och användbart det är.

Många sittvagnar påstås dessutom kunna fällas ihop med bara en hand. Experterna undersöker därför även om detta faktiskt stämmer.

Barnvagn test – dessa källor har vi använt: 

Jyllands-posten.dk  

Jyllands Posten är, tillsammans med Berlingske Tidende och Politiken, en av Danmarks ledande morgontidningar. Jyllands Posten grundades 1871 och publiceras fortfarande varje dag.

Tidningen behandlar främst in- och utrikesnyheter men skriver även om sport, kultur, debatt och affärer. Jyllands Posten fokuserar dessutom på konsumentliv och livsstil, och i det sammanhanget har tidningen provat elva olika barnvagnar. Detta test inkluderade bland annat modellen Babytrold Star. Om du vill läsa mer om testet kan du klicka på den här länken.

Klikk.no  

Klikk.no är en stor norsk konsumentsajt som genomför många olika konsumenttester. I dessa undersökningar granskar de produkter inom både hus, hem, trädgård, bil, teknik, mode och hälsa. Här har Klikk.no testat sittvagnen Baby Jogger City Elite Single. Du kan läsa hela testet hos Klikk.no.

Råd & Rön  

Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med flera aspekter av svenskarnas konsumentliv. Detta inkluderar bland annat allmän konsumentinformation och tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön testat olika barnvagnar med både sitt- och liggdel.

Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken. För att få full tillgång till testresultaten behöver du dock en betald prenumeration. Om du bara är intresserad av resultatet från ett test går det även att köpa tillgång till enskilda undersökningar. 

Which.co.uk  

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin och har som vision att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen. De vill därför förse sina läsare med bästa möjliga information inför köpet av olika produkter. Which.co.uk testar hela tiden ett brett utbud av konsumentprodukter och har bland annat recenserat barnvagnsmodellerna Bugaboo Fox 2 och Bugaboo Donkey 3 Mono.

Läs hela recensionen av Bugaboo Fox 2 här.

Läs hela recensionen av Bugaboo Donkey 3 Mono här.

För att få full tillgång till testresultaten behöver du dock en betald prenumeration.

Mbeans.com

Den amerikanska bloggen Mbeans.com skriver om allt som har med barn och spädbarn att göra. De testar och recenserar även olika barnprodukter och brukar bland annat titta på barnvagnar. De har till exempel testat modellen Bugaboo Fox 2 och rekommenderar i slutändan vagnen till sina läsare. Du kan läsa hela recensionen här.

Motherandbaby.co.uk

Den brittiska hemsidan Motherandbaby.co.uk skriver om allt möjligt barnrelaterat. På deras hemsida kan man hitta artiklar, guider och recensioner av olika barnprodukter. Den här gången rör det sig om ett test av barnvagnsmodellen Bugaboo Donkey 3 Mono, som i slutändan fick ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.

Strollerbase.com

Strollerbase.com är en hemsida som skriver om allt man behöver veta om barnvagnar, sittvagnar och mycket annat. De testat och recenserar även dessa produkter och har bland annat provat modellen Bugaboo Fox 2. Du kan läsa hela recensionen här.

BabyGearLab.com

BabyGearLab.com är en webbplats som specialiserar sig på omfattande och djupgående recensioner och jämförelser av baby- och barnprodukter. Webbplatsen grundades av en barnläkare och är välkänd för sin rigorösa testmetodik som täcker ett brett spektrum av faktorer, inklusive säkerhet, användarvänlighet och hållbarhet. Deras mål är att ge föräldrar och vårdgivare tydlig, kortfattad och pålitlig information för att sedan hjälpa dem att fatta välgrundade beslut om vilka produkter som är bäst för deras barns behov. Förutom produktrecensioner tillhandahåller BabyGearLab också utbildande artiklar om olika ämnen relaterade till föräldraskap och barnomsorg.
Du kan läsa deras recension av Thule Spring här.

Pricerunner.dk/Pricerunner.se

PriceRunner är en jämförelsetjänst för onlineshopping där användare kan jämföra produktpriser och funktioner från olika återförsäljare på nätet. Webbplatsen täcker ett brett utbud av kategorier, bland annat elektronik, hem och trädgård, mode och skönhet. Användare kan också läsa och skriva produktrecensioner, vilket ger värdefulla insikter för potentiella köpare. Detta användargenererade innehåll erbjuder verkliga erfarenheter av produkter och kan påverka köpbeslut avsevärt. Recensionerna är dock subjektiva och bör beaktas tillsammans med andra faktorer, såsom produktspecifikationer, pris och återförsäljare.
Du kan läsa deras recension av Thule Spring här.
Du kan läsa deras recension av Bugaboo Donkey 5 Mono här.
Du kan läsa deras recension av Cybex Talos S Lux här.

Google Shopping

Google Shopping är en marknadsplats på nätet som är integrerad i Googles sökplattform. Med hjälp av Google Shopping kan användare söka efter produkter, jämföra priser och handla från olika online- och lokala återförsäljare direkt från deras sökresultat. När en användare söker efter en produkt visar Google Shopping en rad alternativ med relevant information, däribland produktbilder, beskrivningar, priser och information om återförsäljare. Användare kan filtrera resultaten baserat på olika faktorer, inklusive prisklass, varumärke och återförsäljare, vilket möjliggör en mer ändamålsenlig shoppingupplevelse. Google Shopping är en värdefull tjänst för konsumenter som söker konkurrenskraftiga priser och varierade produktalternativ, samtidigt som det är en plattform där företag kan nå ut till nya potentiella kunder.
Du kan läsa användarrecensionerna av Thule Spring här.

Amazon

Amazon är en global e-handelsplattform med ett brett utbud av produkter, däribland elektronik, kläder, böcker och hushållsartiklar. En viktig funktion hos Amazon är systemet för användarrecensioner, där användare kan betygsätta och recensera produkter som de har köpt. Dessa recensioner, som kan variera från detaljerade bedömningar till snabb feedback, ger verkliga insikter om en produkts prestanda, kvalitet och tillförlitlighet. De fungerar som en värdefull resurs för potentiella köpare som kan bedöma om produkten passar deras behov baserat på andras erfarenheter. Amazons betygssystem med stjärnor, som används tillsammans med dessa omdömen, ger en snabb överblick av den övergripande kundnöjdheten för varje produkt – något som bidrar avsevärt till en trygg och informativ shoppingupplevelse.
Du kan läsa användarrecensionerna av Thule Spring här.

FAQ – Vanliga frågor

Vilka barnvagnar är bäst i test?

Bugaboo Fox 2

Hur har barnvagnarna testats?

Barnvagnarna har bedömts baserat på deras säkerhet och hållbarhet samt utmärkelser och innehåll av oönskade kemikalier. Det har även genomförts konsumenttester där vanliga barnfamiljer har bedömt hur bra vagnarna fungerar i verkligheten.

Lönar det sig att köpa en dyr barnvagn?

Det finns dock ändå vissa områden där de billigare modellerna skiljer sig från de dyra vagnarna. Generellt sett betalar man extra för design och snygga detaljer hos dyrare modeller, medan de billigare vagnarna ofta har lite äldre lösningar.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Emmaljunga NXT90

Populär barnvagn

Emmaljunga NXT90

Emmaljunga NXT90 är en av marknadens mest populära barnvagnar. Modellen är tillverkad i Sverige och har en skandinavisk design som är både stilren och modern.

När man köper Emmaljunga NXT90 får man en duovagn som har både en liggdel och en sittdel. Modellen kan dessutom användas till såväl nyfödda som lite äldre barn.

Praktisk och flexibel duovagn

Emmaljunga NXT90 har ett rymligt och ergonomiskt säte som ser till att barnet alltid ligger och sitter bekvämt, oavsett om man använder liggdelen eller sittdelen.

Eftersom att sittdelen är vändbar kan man dessutom välja om sätet ska vara vänt mot föräldrarna eller om barnet ska åka framåtvänt. För en maximal komfort har sittdelen fyra olika positioner.

Emmaljunga NXT90 är dessutom känd för att vara en flexibel duovagn. Den här modellen kan nämligen även kan göras om så att det finns plats för två barn. För att göra detta måste man dock köpa till en NTX Go Double-adapter.

Robust och gedigen modell med justerbar fjädring

Eftersom att den här modellen har en bra körkomfort och en justerbar fjädring är man garanterad en vagn som är bekväm för både föräldern och barnet.

Emmaljunga NXT90 är en kraftfull och robust barnvagn som kan fällas ihop så att den blir liten och kompakt. Den här duovagnen tar alltså inte särskilt stor plats och kan därför förvaras i hemmet utan några problem. Barnvagnen kan dessutom packas in i bilen så länge man har ett tillräckligt stort bagageutrymme.

Det första halvåret kan man använda NXT Supreme Bag eller NXT Bag, som säljs separat.

Justerbar sufflett och ergonomiskt styre

Med Emmaljunga NXT90 kan man justera vagnen så att den passar både förälderns och barnets behov.

Det går bland annat att anpassa suffletten beroende på hur mycket vädring barnet behöver. Suffletten har både ventilation, insektsnät och solskydd.

Eftersom att vagnen har ett teleskopstyre går även detta att justera. Styret har en ergonomisk utformning och kan ställas in så att vagnen passar användarens längd och ger tillräckligt med benutrymme.

Specifikationer för Emmaljunga NXT90:

Höjd: 80 cm (hopfälld)
Bredd: 48 cm (hopfälld)
Djup: 18 cm (hopfälld)
Totalvikt: 11,7 kg
Liggmått: 76 cm
Antal hjul: 4
Justerbart styre: Ja

Fördelar med Emmaljunga NXT90:

Teleskopstyre
Sufflett med insektsnät, solskydd och ventilation
Justerbar fjädring
Vändbar sittdel
Möjlighet att bygga på vagnen så att den rymmer två barn

Här kan du se en presentation av Emmaljunga NXT90:


Cybex Talos S – två-i-ett-vagn som kan användas som både sitt- och liggvagn

Cybex Talos S är med sina punkteringsfria hjul och mjuka fjädring särskilt lämpad för familjer som gillar friluftsliv. Barnvagnen är ett pålitligt alternativ för användning på olika underlag tack vare de svängbara terränghjulen. 

 • Två-i-ett-barnvagn som kan användas som både sitt- och liggvagn
 • Punkteringsfria terränghjul med mjuk fjädring 
 • Stor sufflett med UV-skydd 50+ 

Recension: En detaljerad recension av Cybex Talos S

Två-i-ett-design
En av Cybex Talos S viktigaste egenskaper är dess två-i-ett-design som gör att du kan använda den som både en sitt- och liggvagn. Cybex flexibla fyra-i-ett-resesystem gör det dessutom enkelt att anpassa vagnen efter ditt barns behov, från födseln till de har vuxit ur barnvagnen – lägg bara den maximala belastningen på 22 kilogram på minnet. Sittdelen är vändbar och har ett brett säte med ett fällbart ryggstöd som kan justeras till ett liggande läge när barnet behöver sova. Jämfört med andra duoalternativ på marknaden, som kan vara dubbelt så dyra, är Cybex Talos S relativt prisvänlig och erbjuder en bra balans mellan pris och kvalitet. När det gäller mått och vikt håller Talos S genomsnittliga mått – i linje med andra Cybex-modeller.

Justerbar för barnet såväl som föräldrarna
Förutom sin två-i-ett-design kommer Cybex Talos S med flera andra fördelaktiga egenskaper som gör att den sticker ut från mängden. Barnvagnen har bland annat en stor sufflett med UV-skydd 50+ och meshpaneler för god luftcirkulation, vilket säkerställer ditt barns skydd från solens skadliga strålar och bekvämlighet även i varmare temperaturer. Det justerbara handtaget kan anpassas efter olika förare, vilket gör det enkelt att ställa in vagnen efter din längd när det är du som gör. Frontbygeln är avtagbar och fotstödet är justerbart för att ditt barn ska sitta bekvämt och få det stöd det behöver under hela åkturen. Sist, men inte minst, är den rymliga varukorgen en praktisk detalj som gör det möjligt för dig att packa med alla dina nödvändigheter samt underlättar eventuella shoppingturer.

Fördelar

 • Justerbart handtag
 • Vändbart säte
 • Avtagbar frontbygel
 • Justerbart fotstöd
 • Rymlig varukorg
Nackdelar

 • Något stor när den är hopfälld

Konsumentmagasinets bedömning

Cybex Talos S barnvagn är ett lämpligt val för föräldrar som vill ha en mångsidig och hållbar barnvagn som kan anpassas efter barnets behov. Med sin två-i-ett-design kan vagnen användas som både sitt- och liggvagn, vilket gör den till en flexibel lösning som kan användas från barnets födsel till det har vuxit ur barnvagnen. Andra viktiga egenskaper är den vändbara, breda sittdelen med fällbart ryggstöd, den stora suffletten med UV-skydd, det justerbara handtaget och den rymliga varukorgen. Även om vagnen är något stor när den är ihopfälld är det viktigt att tänka på att du kommer att använda vagnen varje dag när du har småbarn, vilket minskar behovet av att ständigt fälla ihop den. Den är inte heller för stor för ett genomsnittligt bagage- eller förvaringsutrymme.

Specifikationer
 Mått (utfälld) (B x H x D): 60 x 112 x 91 cm
Mått (hopfälld) (B x H x D): 60 x 128 x 39 cm
Max. belastning: 22kg
Antal hjul: 4


Babytrold Star

Rekommenderas av den danska tidningen Jyllands-Posten.dk

Babytrold Star har testats av den danska tidningen Jyllands-Posten.dk och fick i slutändan en rekommendation av experterna.

Detta motiveras bland annat med att modellen är en välfungerande barnvagn med många bra egenskaper. Experterna nämner faktiskt inte några direkta nackdelar alls med den här vagnen.

Barnvagn med lätt chassi

Babytrold Star har ett lätt chassi som gör det enkelt att transportera barnvagnen i bilen och i allmänhet när man är ute på språng. Detta är till exempel praktiskt när man ska ut och resa eller när man vill besöka familj och vänner. Det lätta chassit säkerställer samtidigt att barnvagnen är lätt att hantera när man använder den i vardagen.

Babytrold Star har dessutom stora lufthjul som ger en extra bra fjädring. Detta gör att barnvagnen kan köras på alla slags underlag och användas på promenader i både stadsmiljö och på landsbygden.

Den här barnvagnen har svängbara framhjul på 10 tum och fasta bakhjul på 14 tum. De svängbara framhjulen gör att vagnen blir lättare att manövrera. För att öka säkerheten när vagnen står still kan framhjulen även låsas.

Stor barnvagn för små och lite större barn

Med Babytrold Star får man en barnvagn med gott om utrymme för barnet. Den här vagnen har nämligen ett liggmått på 97 centimeter och låter därmed barnet växa. Den kan därför användas av både små och lite större barn. Liggdelen har även ett inbyggt ryggstöd som kan ge stöd åt barnet.

Själva liggdelen är dessutom hopfällbar och försedd med en tvättbar klädsel som gör vagnen mer hygienisk. Klädseln är alltså enkel att tvätta vid behov.

Babytrold Star har ett inbyggt insektsnät och ventilationshål i både botten och suffletten. Barnet får därför en optimal ventilation i den här vagnen. Styret är klätt med läder och justerbart så att vagnen kan användas av alla oavsett längd. När man köper den här barnvagnen ingår det även en förvaringskorg.

Experterna: En tvättäkta lyxvagn

Enligt experterna från Jyllands-Posten.dk är Babytrold Star en riktigt bra barnvagn. Även om det här inte direkt är den billigaste modellen på marknaden menar de nämligen att den är väl värd sitt pris. Barnvagnen är nämligen inte bara hållbar utan har även en fin och klassisk design.

Experterna framhäver även att Babytrold Star har en smart dragkedja i locket som gör det lättare att komma åt barnet när man går runt med barnvagnen.

Jyllands-Posten.dk framhäver även att vagnen ger barnet optimala förhållanden vad gäller både skugga och ventilation. Allt som allt menar experterna därför att man får en lyxvagn med den här modellen. De nämner inte några direkta nackdelar med Babytrold Star.

Specifikationer för Babytrold Star:

Höjd: 97 cm (hopfälld)
Bredd: 63 cm (hopfälld)
Djup: 31 cm (hopfälld)
Totalvikt: 15,5 kg
Vikt, liggdel: 7 kg
Liggmått: 97 cm
Hjultyp: Lufthjul på 14 tum bak och 10 tum fram
Antal hjul: 4
Justerbart styre: Ja

Fördelar med Babytrold Star:

Lätt chassi
Tvättbar klädsel
Rymlig modell
Ventilation i sufflett och botten
Justerbart styre


 

 

Bugaboo Donkey 3 Mono – Högkvalitativ barnvagn

Bra första intryck hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
4 av 5 stjärnor hos den brittiska hemsidan Motherandbaby.co.uk

Bugaboo Donkey 3 Mono

 

Bugaboo Donkey 3 Mono har testats och recenserats av de två expertkällorna Which.co.uk och Motherandbaby.co.uk. Båda dessa tyckte i slutändan riktigt bra om den här barnvagnen.

Experterna framhäver framförallt modellens höga kvalitet och enkla hantering. De blev däremot inte lika imponerade av barnvagnens breda styre.

Experterna: Högkvalitativ barnvagn

Experterna berättar att Bugaboo Donkey 3 Mono är en bra barnvagn som håller en mycket hög kvalitet. Motherandbaby.co.uk skriver till exempel att barnvagnen är lätt att manövrera samt att den har en byggkvalitet i toppklass.

Experterna framhäver även att Bugaboo Donkey 3 Mono är “supertyst”. De provade modellen i både stadsmiljö och på landsväg och kom då fram till att vagnen fungerar bra på de olika underlagen.

De påpekar även att barnvagnen är “superbekväm” för både barnet och föräldern. I slutändan rekommenderar experterna från Motherandbaby.co.uk därför den här modellen till andra mödrar som behöver en ny barnvagn.

Rymlig barnvagn

Med Bugaboo Donkey 3 Mono får man en rymlig barnvagn som växer tillsammans med barnet. Den här vagnen har nämligen ett liggmått på 80 centimeter och kan användas ända från födseln och upp till cirka tre år eller 17 kg.

Genom att köpa till en extra sitt- eller liggdel kan man göra om vagnen till en syskonvagn. Eftersom att det här är en duovagn kan den dessutom både användas som en liggvagn och som en sittvagn när barnet har blivit äldre. Man kan även ta med barnvagnen på språng eftersom att den bara väger 13 kg och kan fällas ihop.

Bugaboo Donkey 3 Mono har en extra stor solsufflett med ett fönster och en inbyggd ventilationspanel som gör att barnet alltid har det bekvämt i vagnen. Suffletten är försedd med solskydd SPF 50+.

Lättmanövrerad barnvagn

Bugaboo Donkey 3 Mono är enkel att manövrera och kan styras med en hand även när den är fullastad. Tack vare de svängbara framhjulen, den snäva svängradien och det justerbara styret är barnvagnen riktigt bekväm att köra. Framhjulen är 25 centimeter och bakhjulen är 30 centimeter.

De stora skumfyllda däcken gör dessutom att barnvagnen kan köras på alla slags underlag, och tack vare dessa däck blir resan bekväm för både barnet och föräldern. Det går även att konvertera däcken till framåtriktade hjul för att det ska bli lättare att köra genom snö och sand.

Sist men inte minst har Bugaboo Donkey 3 Mono en extra sidokorg bredvid sätet där man till exempel kan förvara inköp eller en väska. Det vändbara sätet kan dessutom fällas ner helt och hållet och justeras med ett fåtal klick. Ryggen kan även justeras på höjden.

Specifikationer för Bugaboo Donkey 3 Mono:

Höjd: 91 cm (hopfälld)
Bredd: 60 cm (hopfälld)
Djup: 24 cm (hopfälld)
Totalvikt: 13 kg
Liggmått: 80 cm
Hjultyp: 25 cm framhjul och 30 cm bakhjul
Antal hjul: 4
Justerbart styre: Ja

Fördelar med Bugaboo Donkey 3 Mono:

Hopfällbar
Växer med barnet
Lättmanövrerad barnvagn
Praktiskt solskydd
Förvaringsutrymme

Chicco Echo barnvagn – Lättviktsvagn för utflykten

Toppbetyg hos Råd & Rön

Modellen Chicco Echo har varit med i olika tester och klarade sig riktigt bra. Dessa undersökningar kommer från Råd & Rön. Dessa konsumentorganisationer har testat Chicco Echo tillsammans med en mängd andra modeller.

Efter granskningarna kom de svenska experterna fram till att Chicco Echo förtjänar en hög placering. Modellen hamnade därför bland de bästa vagnarna i testerna.

Lättviktsvagn för utflykten

Chicco Echo är en typ av sittvagn som brukar kallas för paraplyvagn. Den här vagnen har därför ett klassiskt utseende med en kompakt utformning och en låg vikt.

Chicco Echo är därmed utformad för att vara smidig och lättmanövrerad, och den är särskilt fördelaktig i trånga städer och på resor. Den här modellen är nämligen väldigt lätt att fälla ihop och ta med sig i bilen, på bussen eller på tåget.

Bäst på jämna underlag

Chicco Echo är alltså inte gjord för ojämna skogsturer som många andra modeller. Den fungerar däremot riktigt bra på jämnare underlag som asfalterade vägar och trottoarer. Modellen har ett bra och smidigt rörelsesystem och rullar lätt och problemfritt.

Chicco Echo kan användas till både små och lite större barn med en maxvikt på 22 kg. Vagnen har därför ett justerbart ryggstöd, som dessutom kan läggas ner helt om barnet vill ta en tupplur längs vägen.

För att barnet ska sitta ordentligt fastspänt har vagnen ett vadderat fempunktsbälte som håller barnet säkert på plats. Ett säkerhetsspänne gör att bältet är helt säkert.

Lätt modell

Chicco Echo är tillverkad av lätta material och väger därmed inte särskilt mycket. Den här sittvagnen har nämligen en låg vikt på bara 8,3 kg. Detta gör att vagnen är smidigare att köra och lättare att hantera när den är hopfälld. Modellen har en mindre sufflett som skyddar barnet mot det värsta av sol och regn. Det ingår dessutom ett regnskydd som kan användas om det regnar kraftigt. Även om det här är en mindre sittvagn får man även en del förvaringsmöjligheter. Chicco Echo levereras nämligen med ett rymligt shoppingnät.

Specifikationer för Chicco Echo

Höjd: 105 cm (hopfälld)
Bredd: 31 cm (hopfälld)
Djup: 26 cm (hopfälld)
Totalvikt: 8,3 kg
Hjultyp: Gummihjul
Antal hjul: 4
Justerbart styre: Nej

Fördelar med Chicco Echo:

Lättviktsvagn på bara 8,3 kg
Lättmanövrerad vagn
Bra för resor och jämna underlag
Justerbart fempunktsbälte
Justerbart ryggstöd

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta