Soundbar – Bäst i test: Här är de bästa soundbars

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Soundbar bäst i test guide: Ska du ha ordentligt ljud till din plattskärms-tv, så måste du skaffa dig en soundbar. Här har vi en artikel över de mest populära soundbars på marknaden, som har tagits upp i olika välkända tidningar och testmagasin.

Först och främst går vi igenom de modeller som har klarat sig bäst i tester och recensionerna, för att till sist skriva en rad tips kring vad du bör vara uppmärksam på innan du väljer din soundbar.

Avslutningsvis, går vi även igenom de källor som ligger till grund för utvärderingen, så att du eventuellt själv kan forska ännu djupare.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Sonos Playbar

5 av 5 möjliga stjärnor hos Whathifi.com
6 av 6 möjliga stjärnor hos Ljudochbild.se
✅ Speciellt rekommenderad hos den danska tidningen Ekstra Bladet
✅ Testvinnare hos Soundbartest.dk

sonos-playbar

Även om vi i denna genomgång uteslutande sysslar med topprodukter inom soundbars och ljudsocklar, skiljer sig nog Sonos Playbar ändå med extra bra utvärderingar och toppbetyg överallt, där den har testats. Den befinner sig prismässigt i samma kategori som de övriga produkterna i genomgången, men för priset medföljer ingen subwoofer. Den kan i stället köpas på sidan av och anslutas utan problem. Men på så sätt blir det totala priset lite högre än genomsnittet. I gengäld får du också en av marknadens bästa lösningar.

Som så är fallet med Sonos övriga produkter, så är Playbar extra användarvänlig, något som har tagit recensionerna med storm. Det smarta plug-and-play systemet kräver absolut ingen teknisk insikt. Soundbaren ansluts via tv:ns optiska kabel, och mjukvaran ser till att resten fungerar. De flesta kommer välja att använda mobilen, datorn, plattan eller liknande för att styra anläggningen. Modellen kan även användas tillsammans med den vanliga tv-fjärrkontrollen, även om möjligheterna här inte är helt optimala när det gäller soundbarens många inställningsmöjligheter.

Bra surround-simulering med lutande sidohögtalare
Trots Sonos Playbars enkla yttre, är inmatningen mycket komplex med hela 9 högtalarsenheter som drivs av flera olika förstärkare. Ljudet är riktigt bra när det gäller det talade ordet, och jämförs av recensionerna med Sonos:5-högtalares kvalitet. Det som speciellt skiljer denna soundbar från konkurrenterna är dock de vinklade högtalarna i barens kanter, som gör den lite bättre på att simulera surroundljud.

Riktigt surroundljud kan som sagt varken Sonos eller andra märken leverera med någon simpel soundbar. Önskar man det bästa surroundljudet, kan detta uppnås med Sonos-systemet, eftersom det på ett ögonblick kan anslutas med ett par trådlösa bakhögtalare. Detta kostar såklart extra, dock fortfarande på ett konkurrenskraftigt sätt, i jämförelse med de riktiga surroundanläggningar av motsvarande kvalitet.

sonos-playbar-soundbar-test

Intelligent soundbar med flexibel funktionalitet
Sonos Playbar kan både sättas på tv-bordet eller hängas över eller under tv:n. Modellen registrerar själv sin egen placering, och ställer därefter in ljudet optimalt, utefter placeringen. Därtill kommer en rad förinställda ljudbilder, som är anpassade efter varje placering, så det totalt finns hela 27 tillgängliga kombinationer för att uppnå det optimala ljudet.

Installerar man en Sonos Playbar, gör man detta i vanliga fall med tanken på ett bättre tv-ljud. Men som så är fallet med Sonos alla andra produkter, så är Playbar också stark när det gäller uppspelning av trådlös musik via Bluetooth. Här har du som vanligt direkt tillgång till alla de kända streamingtjänsterna och digitala radiostationerna på nätet. Så med Sonos Playbar får du samtidigt en välfungerande stereoanläggning hemma hos dig.

Fördelar med Sonos Playbar:
Mycket användarvänlig i både anslutning och bruk
Styrs från mobilen, datorn, plattan eller med tv-fjärrkontrollen
Bra surround-simulering med lutande sidohögtalare
Möjlighet för enkel anslutning av subwoofer och bakhögtalare
Inbyggd intelligens justerar sig efter soundbarens placering
Också stark på spelning av musik över Bluetooth

Du kan se en video om Sonos Playbar här: 


Klipsch R-10B

✅ Rekommenderad av M3
5 av 5 möjliga stjärnor hos den danska tidningen Jyllandsposten
✅ 5 av 6 möjliga stjärnor hos Ljudochbild.se

klipsch-r-10b-soundbar

Uppskattar du högt ljudtryck, så är Klipsch utan tvekan en soundbar du bör titta närmare på. Själva baren mäter 101,6 x 10,5 x 7,1 centimeter, och hör således inte till de smalaste modellerna. I gengäld har man skapat utrymme för högpresterande högtalare, där inte minst horndiskanterna är kraftigare än det som normalt finns. Med i priset kommer dessutom en trådlös subwoofer, som definitivt är bra.

Med Klipsch R-10B är det först och främst extra bra ljud du betalar för. Man har däremot inte lagt onödiga resurser på mera sekundära funktioner och möjligheter. Detta kommer till uttryck i en mycket enkel fjärrkontroll, vilket dock inte nödvändigtvis ska ses som en nackdel. En av de funktioner som får positiva omdömen på vägen är 3D-funktionen, som lite missvisande ibland kallas för surround-funktion. I sakens natur är surround omöjligt för en soundbar, men 3D-funktionen på Klipsch R-10B tillför ändå en markant prestation, som fungerar bra med filmer.

Suverän musik-prestanda och bra alternativ till musikanläggning
En av de sakerna som speciellt imponerar recensionerna är den suveräna musikprestandan som levereras av Klipsch R-10B. Här slår man självklart av 3D-funktionen, så att musiken levereras i vanlig stereo. Här är det inte minst subwooferns 8-tums basenhet som hjälper att leverera bra ljud, även vid de lägsta tonerna.

Till musiken kommer ljudkällan för soundbaren generellt vara mobilen, och här är anslutningsmöjligheterna optimala med Bluetooth-anslutning, som stödjer ATP-X-protokollen. Detta betyder att ljudet kan överföras trådlöst i äkta Cd-kvalitet.

Klipsch R-10B på væggen

Enkelhet präglar både indikationerna och anslutningsmöjligheterna
Som tidigare nämnt har Klipsch R-10B lagt stort fokus på ljudet, och som så är fallet med många high-end produkter, så har man fokuserat på få enkla funktioner på ett suveränt sätt. Det finns således inga HDMI-ingångar, som dock inte heller först och främst räknas som ren överföring av ljud. Här finns det i gengäld en optisk digital ljudingång, samt möjligheten för allmän RCA-anslutning, om man utnyttjar lite äldre teknologi.

Även rent indikationsmässigt har man fokuserat på det viktigaste. Det finns således ingen egentlig display, som kan finnas på några modeller, men det finns dock en indikationsdiod för att använda ljudingången, där grön färg indikerar optiskt överfört ljud, medan blått ljus – mycket logiskt – indikerar Bluetooth- överföring.

Fördelar med Klipsch R-10B:
Högt ljudtryck med bland annat inbyggda horn-diskanter
Medföljande trådlös subwoofer i 8-tums enhet
3D-funktioner skapar bra rumslighet vid film
Bra Bluetooth-överföring med Apt-X-protokoll
Både optisk och RCA-input
Indikationsdiod med färgkoder för ljudkällor

Du kan se en video om KlipschR-10B här: 


Philips Fidelio B5/12

Vinnare av CES Innovation Awards
Populär bland konsumenterna
✅ Rekommenderad hos Digital.tv
✅ 5 av 5 möjliga stjärnor hos Whathifi.com

philips_fidelio_soundbar

Philips Fidelio B5/12 är en aning dyrare än de flesta övriga produkter i denna genomgång, men skillnaden är inte så enorm. Med denna modell får du i gengäld en soundbar med solid subwoofer, äkta surroundsound och ett set transportabla, trådlösa stereohögtalare. Och i detta perspektiv är priset definitivt inte avskräckande. Recensionerna hyllar modellen och menar att de många geniala lösningarna i Philips Fidelio B5/12 skapar stort avstånd till övriga konkurrenter i samma prisklass.

Själva soundbaren är med sin avrundade form rätt elegant att titta på, men samtidigt ganska diskret med bara standby-knappen på dess centrala aluminiumpanel. Den kan ställas på bordet under tv:n, eller hängas under en hängd tv-apparat, eftersom det medföljer monteringskonsol med. All styrning sker med fjärrkontrollen, som är i gedigen kvalitet och den absolut mest avancerade i jämförelse med övriga recenserade modeller.

Unika möjligheter med avtagbara sidohögtalare
Det som på riktigt gör Philips Fidelio B5/12 till något speciellt, och som rättfärdigar dess nominering till CES Innovation Awards är dess avtagbara sidohögtalare. Man ser faktiskt inte detta när soundbaren hänger på väggen, men barens kanter kan plockas av, och plötsligt står man där med två extra utmärkta, trådlösa högtalare, som exempelvis kan ställas bakom soffan och på så sätt skapa äkta surround-ljud för filmen. Högtalarna är 100 % trådlösa, och har inbyggt batteri med upp till 10 timmars speltid. De laddas upp automatiskt när de sitter på plats, vid soundbarens kanter.

Det är bara fantasin som sätter gränser för dig som konsument. De extra högtalarna kan också ta emot ljud via Bluetooth. Du kan således utan problem ta dem med till ett annat ställe i huset och streama din musik.

Generellt kommer dem främst att användas som bakhögtalare, och här fungerar de optimalt med rum-korrektionen som är inbyggd i Philips Fidelio B5/12. Ställ bakhögtalarna där du vill, tryck på fjärrkontrollens knapp för rum-korrektion, och efter några sekunder får du den perfekta hemmabion, som både tar hänsyn till antalet personer i rummet samt möblernas och högtalarnas placering.

philips_fidelio_soundbar_test

Den medföljande kraftiga subwoofern presterar 90 Watt
Recensionerna är imponerade i frågan om den medföljande subwoofern, som har en relativt slät design på 20 x 20 x 50 cm. Den stora basenheten i woofern är riktad ner mot golvet, där den presterar bra även under krävande actionfilmer. Subwoofern är naturligtvis också trådlös, så den kan placeras var som helst i rummet, där det finns plats för den.

Modellen hyllas även för dess stora antal anslutningsmöjligheter. Du får således både 2 x HDMI in, 1 x HDMI ut, koaxialingång, optisk ingång och AUX-ingång. Det finns även en USB-ingång, med vilken det är möjligt att installera ny firmware från Philips, efter att det har släppts. Det tillkommer naturligtvis möjligheten för att streama musik till anläggningen via Bluetooth, som också stödjer den superenkla NFC-parningen.

Fördelar med Philips Fidelio B5/12:
Flexibel anläggning för både film och musik
Möjlighet för äkta surroundljud med avtagbara sidohögtalare
Sidohögtalare ger möjligheten för ljud i flera rum
Inbyggd intelligent rum-korrektion
Slät subwoofer som är lätt att anpassa till inredningen
Riktigt många anslutningsmöjligheter


Canton DM 75

6 av 6 möjliga stjärnor hos Jyllandsposten
6 av 6 möjliga stjärnor hos Lydogbillede.dk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com

canton-dm-75-soundbar

Canton är inte det mest kända märket, men trots detta har denna tyska producent levererat kvalitets-HiFi till världsmarknaden i mer än 40 år. Märket är specialiserat på High-End utrustning, något som även gäller för modellen Canton DM 75, som hos alla recensionerna får toppbetyg för ljudkvaliteten. Priset ligger i linje med många andra produkter i klassen, men det extra här är att man får en ljudmodul som definitivt kommer kunna att fullt ut ersätta den traditionella stereoanläggningen – både för film och för musik.

Modellen är en så kallad ljudsockel, som bör placeras under tv:n på exempelvis tv-bänken. Enheten mäter 72,5 x 37 x 7 centimeter (bredd x djup x höjd), och är så pass robust att den utan problem kan bära en tv-apparat på upp till 40 kg, som är ställd direkt ovanpå. Den levereras i en relativt diskret design, som lätt passas in i varje inredning utan att göra stort väsen av sig rent visuellt.

Överväldigande kraft och kristallklart ljud
Trots dess diskreta yttre, håller sig Canton DM 75 definitivt inte tillbaka när det kommer till soundtracken, där den levererar 200 Wattsljud i särklass. Detta uppnås genom användning av åtta olika inbyggda högtalare, något som rättfärdigar de fyra 100 mm basenheter. Det är rätt otroligt att Canton har fått plats i den mycket exklusiva klubben Trustedreviews, som passar på att beteckna modellen som ett ”mirakel”.

I praktik betyder det att Canton DM 75 utan problem hanterar alla sorters ljud utan förvrängning, från de små krispiga ljudinslagen till rena filmexplosioner och liknande. Inte minst basen imponerar testpanelerna, och modellen har dessutom ytterligare en utgång för extern subwoofer. Detta blir säkert en overkill för de allra flesta.

canton dm 75 soundbar test
Massor av inställningsmöjligheter och bra fjärkontroll

Även om fjärrkontrollen är en aning känslig, hyllas den för att vara speciellt robust konstruerad, och för att vara enkel att överskåda och förstå. Canton DM 75 har även inbyggd Learning funktion, om du hellre vill flytta över styrningen till exempelvis tv-fjärrkontrollen. Utöver volymkontrollen finns det även möjlighet för individuell justering av både bas och diskant, samt olika förinställda equalizer-ljudbilder.

Det är dessutom helt möjligt att välja surround-sound. Här nämner flera recensioner att surroundsounden aldrig blir helt 100 % med en soundbar eller ljudsockel – vilket då gäller även för Canton DM 75, samt övriga modeller. Det är fysiskt omöjligt att skapa en perfekt surround-ljudbild utan faktiska bakhögtalare.

Just displayen på ljudsockeln hyllas dock i gengäld, där man alltid kan se vilken ingång och ljudinställning som just nu är påslagen. Även Bluetooth-funktionen får många positiva ord på vägen. Den kör med den optimerade Apt-X-protokollen, som ger möjlighet för Cd-kvalitet i ljudstreamingen. Du kan således lätt ansluta exempelvis din smartphone, och få perfekt HiFi-ljud som ett alternativ till stereoanläggningen.

Fördelar med Canton DM 75:
Hög ljudkvalitet som i princip kan ersätta den traditionella stereoanläggningen
Kan direkt bära en tv-apparat på upp till 40 kilo
Åtta högtalarenheter levererar upp till 200 Watt
Hanterar både krispiga ljud och extrem bas
Robust och användarvänlig fjärrkontroll
Avancerad Learning-funktion om du vill använda andra fjärrkontroll
Bluetooth-förbindelse med extra hög streamingkvalitet

Du kan se en video om Canton DM 75 här: 


Råd och tips inför val av soundbar

När man investerar i en soundbar eller ljudsockel, så är målet i de flesta fall att förbättra ljudet väsentligt. Därför är det inte så smart att satsa på något alldeles för billigt. I så fall kommer ljudkvaliteten inte vara väsentligt bättre än tv:ns, och då blir soundbaren bara ett köp i onödan.

Därför har vi i denna genomgång koncentrerat oss på de något dyrare modeller, som utan tvekan skapar markant ljudförbättring i rummet. Generellt följer priserna och kvaliteten, men i denna genomgång har vi gett utrymme för en billigare modell, som prestationsmässigt inte direkt kan jämföras med de övriga dyrare modellerna, men som i gengäld ger riktigt bra valuta för pengarna, om budgeten är något stramare.

Hängande eller på basen?
Först och främst bör du innan köpet bestämma dig, hur din tv-setup ser ut. Hänger tv:n på väggen så behöver du en soundbar, medan en tv som står på en tv-bänk eller annan möbel generellt bör utrustas med en ljudsockel. Detta är i princip en soundbar som ska kunna stå på något underlag. Flera av de modeller vi har gått igenom kan användas i bägge fall.

Var uppmärksam på anslutningsmöjligheterna
Var även uppmärksam på anslutningsmöjligheterna. Utvecklingen går generellt mot färre och enklare anslutningsmöjligheter, eftersom en soundbar generellt först och främst används i direkt anslutning till tv:n. Har du en setup, där du gärna vill ha ljudet direkt från externa ljudkällor, som cd eller BlueRay-spelare, bör du se till att de nödvändiga anslutningsmöjligheter, som t.ex. HDMI, finns med. Det är långt ifrån alla soundbars som stödjer denna möjlighet.

Artificiell eller äkta surround?
En soundbar är det bästa valet för de flesta vanliga brukare. Den är både lätt att ansluta och använda. Uppskattar du verkligen Hifi-ljud, så är det dock inte säkert att du kommer nöja dig med ett artificiell surroundljud, som man med de flesta soundbars måste nöja sig med. Här kan du med fördel överväga vissa system som kan byggas ut med bakhögtalare. Dessa är inkluderade i exempelvis Philips Fidelio B5/12, eller kommer som en utvidgningsmöjlighet med Sonos Playbar. Här måste du dock vara förberedd på att den extra ljudkvalitén kostar lite mer.

Kabel eller trådlöst?
Även om soundbars generellt är mycket användarvänliga produkter, finns det ändå skillnad på hur teknisk du behöver vara för att få systemet att fungera optimalt. Exempelvis kan du välja att gå efter 100 % trådlösa system, om det ska vara extra lätt. Har du å andra sidan inga problem med att behöva dra i ett par kablar, kan det i vissa fall finnas pengar att spara på kontot.

Film eller tv-nyhetsprogram?
Tänk också på vilka program du först och främst tittar på. Det finns stora skillnader mellan hur de enkla systemen återger tal, musik och film. Till kraftigare musik, och inte minst film, bör du väja en soundbar med extern subwoofer eller åtminstone möjlighet för anslutning till sådan. En tunn soundbar kan av fysiska orsaker inte leverera den behövda basen om explosioner, trummor och bas ska återges naturtroget.

Väljer du en modell från vår genomgång, kommer du generellt vara på den säkra sidan. Vi har valt de bästa produkterna, och ingen av dessa fall misslyckas i dessa nämnda områden. Börja med att välja ut en eller två produkter som ser ut att uppfylla dina behov, och leta därefter upp extra information innan du tar beslutet.

Det finns exempelvis mycket info att hämta i källorna längre ner i artikeln, och du kommer även kunna hitta mer info för varje enskild produkt.

 


Soundbar Test – Dessa källor har vi genomgått

gifI genomgången av de bästa soundbars har vi använt en rad olika källor som listas härunder. Vi har bifogat länkarna, så att du eventuellt kan läsa dig vidare kring de modeller som intresserar dig.

Jyllands-Posten

Den kända danska tidningen Jyllands-Posten behöver nog ingen vidare introduktion. Tidningen är känd för att vara både saklig och trovärdig, och därför har vi naturligtvis med stort intresse läst deras test av soundbars från 2015, där flera av våra testade modeller finns med. Du hittar testet här.

Lydogbillede.dk

Såsom namnet tyder på, så är danska Lydogbillede.dk ett specialiserat magasin som fokuserar på konsumentelektronik, och här kan man ofta läsa både djupgående och mycket sakliga värderingar av populära modeller inom både soundbars och många andra produkter. Här hittar vi bl.a. gedigna tester av både Canton DM 75, Klipsch R-10B och Sonos Playbar.

PC-magasin.de

Det tyska magasinet PC-magasin.de sysslar med både datorer och annan konsumentelektronik, och i frågan om soundbars har de bl.a. testat modeller som Sony HT-NT3 och Philips HTL2183B.

Whathifi.com

Det engelskspråkiga magasinet Whathifi.com har specialiserat sig på nyheter, tester och rekommendationer inom Hifi-produkter, och här har vi bl.a. läst recensionerna om Sonos Playbar och Philips Fidelio B5/12.

Trusted Reviews

En av världens största testmagasin, trustedreviews.com, har tittat närmare på Canton Dm 75. Du kan läsa det stora testet här.

Alt om Data

Sony HT-NT3 testades hos Alt om Data. Läs hela testet här.

M3

Klipsch sounbaren testades utav Sveriges största tekniska magasin M3. Läs hela testet här.

Ekstra Bladet

Ekstra Bladet har genomgått 11 olika soundbars i deras test. Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Digitalt.tv

Philips Fidelio B5 har testats hos Digitalt.tv, där de skapade en lång och gedigen recension av soundbaren. Se hela testet här.

Entain.de

Entain.de har testat Philips HTL 2183B och beskriver denna soundbarens alla olika detaljer. Läs mer på deras hemsida här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta