Babyvakt bäst i test – Guide till bästa babylarmen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Som småbarnsförälder finns det alltid något att bekymra sig för. Om barnet sover är en återkommande fråga. Här är babyvakter en genial lösning: placera ena enheten i barnets rum intill sängen och ha den andra enheten hos dig. På så sätt kan du alltid på ett enkelt sätt veta om barnet är vaket.

Det är inte alltid enkelt att veta vilken babyvakt man ska välja. I denna artikel har vi gjort en summering av babyvakt-tester från olika konsument- och testmagasin från hela Skandinavien. Vårt mål är att samla de bästa produkterna på en och samma plats.

Härunder presenterar vi de olika testvinnarna och rekommenderade modellerna. Längst ner i artikeln hittar du en presentation av varje test med källhänvisningar till respektive magasin och hemsida.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Babyvakt Test 2023 – Här är experternas favoritmodeller


Philips Avent SCD721/26 – Babyvakt med smarta funktioner

Konsumentmagasinet rekommenderar

 

Philips Avent SCD721/26 babyvakten har en räckvidd på upp till 330 meter och säker kommunikation tack vare DECT-tekniken. Denna produkt är ett bra val för föräldrar som vill ha en lättanvänd babyvakt med många smarta funktioner.

 • DECT-teknikI
 • Intercom-funktion
 • Räckvidd upp till 330 m

Recension: Produktanalys av Philips Avent SCD721/26

DECT-teknik
Philips Avent SCD721/26 har DECT-teknik som garanterar att ljudöverföringen mellan dig och ditt barn är säker och störningsfri. DECT är en akronym för “digital enhanced cordless telecommunications” eller “digital European cordless telecommunications”, eftersom det är en teknik som har sitt ursprung i Europa där den blev till standard. Philips var bland de första att introducera DECT-babyvakter i mitten av 2000-talet. Eftersom babyvakten är digitalt krypterad är risken att någon stör och lyssnar på din kommunikation med ditt barn i princip obefintlig.

Smarta ljudfunktioner
Den integrerade intercom-funktionen är mycket användbar, särskilt i de fall då du kan lugna ditt barn till och med från ett annat rum om det plötsligt vaknar. Philips Avent SCD721/26 babyvakt är utrustad med fem LED-ljudnivåindikatorer som visar hur hög ljudnivå barnet har. Ljudkvaliteten är kristallklar och den har en relativt bra räckvidd på upp till 330 meter. Räckvidden genom golv är mycket, men du bör tänka på att fysiska hinder som betongväggar minskar den maximala räckvidden. Därför är räckvidden inomhus begränsad till cirka 50 meter, vilket anses vara mer än tillräckligt. En annan smart funktion är nattlampa och vaggvisor som kan hjälpa till att få ditt barn att somna.

Strömkälla
Både föräldra- och babymodulerna kan drivas med batteri, vilket är praktiskt när du är på resande fot. Föräldrastationen levereras med ett uppladdningsbart batteri och en laddningsstation. Den kan fungera i cirka 24 timmar per laddning, beroende på användning. Om du aktiverar det smarta ECO-läget kommer batteriet att hålla längre eftersom det använder mindre ström om enheterna är närmare varandra. Baby-enheten är främst tänkt att användas med en sladd för en elektrisk strömkälla, men om du vill använda den utomhus eller på språng finns även möjlighet att använda vanliga AA-batterier.

Vad säger användare om Philips Avent SCD721/26?

Philips Avent SCD721/26 har fått ett mycket bra betyg på 4,8/5 från användarrecensioner på Amazon. En användare berömde den för mycket god mottagning även i de mest avlägsna hörnen av huset.

Fördelar

 • Smart ECO-läge
 • Funktion för vaggsång
 • Rumstemperatursensor
 • Nattlampa
 • Indikatorer för ljudnivå
Nackdelar

 • Saknar video

Redaktionens bedömning

Philips Avent SCD721/26 babylarm har många smarta funktioner som är till hjälp för föräldrar till spädbarn eller småbarn. Föräldraenhetens display visar temperaturen i rummet där ditt barn befinner sig och det finns möjlighet att ställa in ett larm som indikerar om temperaturen skulle förändras. Eftersom nyfödda barn inte har ett stabilt värmeregleringssystem är detta en praktisk funktion som hjälper till att undvika att de vaknar och blir nervösa på grund av temperaturvariationer. Vissa gillar inte att det inte finns något videoalternativ, men om du är en av dem som inte bryr dig om det bör du överväga detta babyalarm. Produktens ljudkvalitet är exceptionell, och ljudöverföringen är privat och säkrad från yttre störningar som andra babyvakter.

Specifikationer
Räckvidd: 330 m
Vikt: 717 g
Mått: 1: 10 x 10 x 10 cm
Användningstid: 24-27 timmar
Video: Ingen


Neonate BC-8000 DV 

Bästa babyvakt i allround-modell

✅ Testvinnare hos danska Kiddly.dk

neonate-bc-8000-dv babyalarm

 

Kiddly kallar denna babyvakt för Rolls-Royce bland andra modeller i deras test. Med denna modell får du nämligen en av de mest avancerade babyvakter på marknaden, där video- och ljud kombineras i en enhet. Med Neonate BC-8000 DV har du alltså inte bara möjligheten att höra om ditt barn är vaket, utan även att se det.

Babyvakten har enligt producenten upp till 800 meters räckvidd på audioförbindelsen, och 300 meter på videoförbindelsen. Både barn- och föräldrarenheten är trådlösa, och Kiddly lyfter fram kvaliteten av video- och ljudet som riktigt hög. Signalen är 100% digital, vilket betyder att man undviker interferens från andra transmitterande produkter, som t.ex. andra babyvakter i området.

Babyvakten har också flera olika inställningar så att du själv bestämmer om du vill ha både ljud- och video, bara ljud eller t.ex. vill aktivera videon när ditt barn säger något. Babyvakten har åtta infraröda lampor som gör det möjligt att se ditt barn i mörkret.

Väljer man att ha videofunktionen avstängd, så kan man spara en hel del på batteriet, då kameran använder en hel del mer ström än mikrofonen. Även strålningen minskar om videofunktionen är av. De uppladdningsbara batterierna ger upp till 25 timmars batteritid i standby och enligt Kiddlys test håller batteriet i aktiv användning upp till 6 timmar.

Babyvakten är också utrustad med en så kallad talk-back funktion, som gör det möjligt att prata med ditt barn. Det är också möjligt att ansluta upp till fyra barnenheter till denna modell, så att man har möjlighet att hålla ett öga på flera barn samtidigt. Önskar man att utnyttja videofunktionen i babyvakten, så säger det sig självt att man bör placera kameran någonstans där man ser barnet. Det medföljer ett monteringskit med babyvakten, som ger flera olika möjligheter. Det finns både clips till sänggaveln, velcro-montering och en sugpropp.

Därför rekommenderas denna modell:
Möjlighet för anslutning av upp till 4 externa barnenheter
Trådlös föräldrar- och barnenhet
300 meters räckvidd på videoförbindelsen
800 meters räckvidd på audioförbindelsen
Talk-back funktion
Röststyrd aktivering av enheten
Temperaturalarm
Olika val av flexibilitet vid användning av video och ljud


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Motorola Comfort 60

Motorola Comfort 60 är ett bärbart, trådlöst babylarm med video. Det är ett lämpligt val för föräldrar som är mer på den tekniska sidan eftersom den har många smarta funktioner som nattseende. Den kan även styras via föräldraenheten direkt via din smartphone eller via röstassistent. 

 • Hubble-appen
 • Infraröd nattsyn
 • 2-vägskommunikation

Recension: Produktanalys av Motorola Comfort 60

Enklare kontroll med Hubble-appen
Med Motorola Comfort 60 kan du alltid se till att ditt barn är inom synhåll. Föräldraenhet levereras med 5”-displayen och om du vill ha en HD-bild kan du använda Hubble-appen på din smartphone eller surfplatta. Med Motorolas Hubble-applikation får du fler användbara funktioner, som att spela in och spara videor och göra personliga ljudinspelningar för att lugna ditt barn. Du kan också läsa några användbara tips och tricks om föräldraskap och sömn. Motorola Comfort 60 är dessutom kompatibel med Googles och Amazons röstassistenter.

Analyserade specifikationer
Precis som andra videobarnlarm har Motorola Comfort 60 inte heller något riktigt bra utbud. Utanför försvinner ljudet på 85 m och bilden på 75 m. Om du använder mobilappen Hubble ska du tänka på att du bör ge extra digital säkerhet genom att regelbundet uppdatera den och ställa in ett starkt lösenord. En av de viktigaste smarta funktionerna hos Motorolas babyvakt är nattseende. Via kamera med infraröd nattsyn kan du se ditt barn även i svagt ljus.

Ytterligare funktioner
Temperaturen i rummet där ditt barn befinner sig visas på föräldraenheten så att du kan övervaka om den börjar förändras. Eftersom nyfödda barn inte har någon pålitlig temperaurregleringsmekanism är detta en viktig funktion för att undvika att barn blir oroliga och vaknar på grund av temperaturförändringar. Funktionen för vaggvisor, godnattsagor (på engelska) och naturljud kan hjälpa till att lugna ditt barn till sömns. En annan sak som också kommer att lugna ditt barn är din röst, och därför gillar vi talk-back-funktionen.

Vad säger användare om Motorola Comfort 60?

Comfort 60 har fått 4/5 stjärnor på Amazon. En av användarna berömde babyvakten för sin räckvidd mellan våningarna, men nämnde att batteritiden inte är lika bra.

Fördelar

 • Videoövervakning
 • Spårning av rumstemperatur
 • Flerfärgat stämningsljus
 • Vaggvisor, godnattsagor och lugnande naturljud
 • Kompatibel med röstassistenter
Nackdelar

 • Babyenheten har inget batteri
 • Inte särskilt bra räckvidd

Redaktionens bedömning

Om du letar efter ett videolarm för bebisar är det rätt att först kolla testvinnare och Motorola Comfort är en av dem. Med sina smarta funktioner och möjlighet till mångsidig kontroll är det verkligen en kvalitetsprodukt. Dess räckvidd kanske inte är den största men för den vanliga användaren är det inte det största bekymret. WiFis säkerhetsstandarder kan dock vara bekymmersamma och du bör följa råd om digital säkerhet. Sammanfattningsvis anser vi att Motorola Comfort 60 är det bästa valet bland babyvakter med videoalternativ.

Specifikationer
 Räckvidd: 300 m
Vikt: 504 g
Mått: Mindre än 50 kg: 16,3 x 9,5 x 2,5 cm
Användningstid: 12 timmar
Video: Ja


Netgear Arlo Baby

✅ Rekommenderas av den brittiska tidningen The Independent
✅ Rekommenderas av Business Insider
✅ Rekommenderas av det brittiska teknikmagasinet Pcmag.com
✅ “Redaktörens val” hos amerikanska Techhive.com
✅ 9 av 10 stjärnor hos amerikanska Tomsguide.com

Billedresultat for Netgear Arlo Baby

 

Arlo Baby är en övervakningskamera från varumärket Netgear. Kameran har en mysig design och ger dig bland annat övervakning i full HD med tillhörande mikrofon, mörkerseende och högtalare. De extra funktionerna hos den här kameran gör att den inte bara är en bra kamera för övervakning av huset, den är även en perfekt babyvakt.

Med Arlo Baby kan man nämligen alltid hålla ett öga på sitt barn när han eller hon till exempel sover i sitt sovrum. Netgear Arlo Baby rekommenderas och får bra recensioner av många olika magasin, tidningar och hemsidor, trots att den produkten hör till de dyrare på marknaden. Detta beror helt enkelt på att produkten håller toppklass i allt som en övervakningskamera eller babyvakt ska kunna göra.

Barnvänlig design

Netgear Arlo Baby är en perfekt babyvakt som kan passa in i alla barnkammare, för med de små kaninöronen och fötterna finns det ingen bättre placering för den än i barnets sovrum. Även om den ser ut som en leksak ska man dock inte låta sig luras. Den här övervakningskameran eller babyvakten har nämligen så många funktioner att den kan göra nästan allt man behöver. Den kan till och med spela vaggvisor eller berätta för barnet att man är på väg för att titta till honom eller henne.

Användning och installation

Man kan använda sin smartphone – både Android och iPhone – för att se vad kameran ser precis för tillfället. Det går även att ställa in kameran så att man blir meddelad om något rör sig eller låter i barnrummet. Man har alltså alltid möjligheten att ha med sig kameran i sin telefon. Anslutningen mellan kameran och telefonen tar bara ett par minuter, och man kan därmed ordna det på en gång när man har fått hem sin Netgear Arlo Baby. Det enda man behöver göra är att ansluta USB-kabeln till Arlo Baby och koppla in den i en laddare. När lampan blinkar kan man sedan sätta igång med installationen på telefonen.

Arlo Babys funktioner

När kameran har gjort flera inspelningar sparas de, och för att få tillgång till dessa behöver man bara skapa ett konto hos Netgear, vilket är helt gratis. Kamerans bildkvalitet är utmärkt med en upplösning på upp till 1920  x 1080, så det kan inte bli mycket bättre. Den har även ett nattläge, som gör att den kan filma i mörker, samt en mikrofon som gör att man kan höra allt som händer.

Därför rekommenderas den här modellen:
 Bra upplösning ifull HD
Barnvänlig design
Nattläge
Användarvänlig
Kan följas från telefonen
Hög kvalitet
Mikrofon


Nest Cam IQ

✅ 4,5 av 5 stjärnorhos Trustedreviews.com
✅ 7.4 av 10 poänghos amerikanskaCnet.com
✅ ”Excellent” hos brittiskaPcmag.com
✅ Rekommenderas avbrittiskatechradar.com
Billedresultat for Nest Cam IQ

En av de senaste produkterna från Nest är Nest Cam IQ, som både kan användas som övervakningskamera och som babyvakt. Kameran har en 4K-sensor med HDR, och därmed kan man nästan inte få högre kvalitet. Den stora sensorn används dock inte till den vanliga övervakningen, utan kameran filmar i 1080p, vilket också är utmärkt. 4K-sensorn används istället till zoom-funktionen, som Nest kallar för “Supersight”, vilken gör att man kan zooma in och fortfarande se bilden i perfekt kvalitet och upplösning. Kameran har givetvis även en inbyggd högtalare, som sitter på baksidan, och med den kan man prata med sitt barn för att lugna eller helt enkelt prata med honom eller henne.

HD-talk och Listen

Nest Cam IQ har både HD-talk och Listen, vilket gör att man kan föra ett samtal genom kameran. Tack vare avancerade algoritmer kan kameran dessutom skilja mellan saker och människor, samt zooma in automatiskt för att följa något i hög upplösning. Kameran kan till och med varna om något speciellt händer, och det här är därför den perfekta lösningen för konsumenten som vill kunna hålla ett öga på sitt barn i barnkammaren.

Abonnemang med många smarta funktioner

Den här övervakningskameran har en uppsjö av smarta funktioner som man enkelt kan få tillgång till. Man måste dock köpa ett abonnemang för dessa, men om man vill ha alla extra funktioner är det värt pengarna. Man kan till exempel köpa en funktion som gör att kameran kan känna igen och registrera ansikten eller spara alla inspelningar. Detta är fördelaktigt även om man bara har användning för det ibland, eftersom att man kan avsluta och återuppta abonnemanget när man vill. De funktioner som finns i kameran och som man inte behöver betala för räcker dock om man ska använda den som babyvakt. Kameran strömmar nämligen allt som händer i barnkammaren live, och man kan därför enkelt hålla koll på sitt barn.

Titta på alla mobila enheter

Med Nest Cam IQ kan man titta på videon på alla mobila enheter. Kvalitetskameran gör att man kan se även de minsta detaljer, och den fungerar därför perfekt som babyvakt. Man kan logga in via Nest-appen från alla sina mobila enheter, oavsett om det är en smartphone eller en surfplatta. Både mamma och pappa kan göra detta, men ännu fler kan titta samtidigt om det behövs.

Därför rekommenderas den här modellen:
 Kan skilja på saker och människor
Inbyggd sensor
HD-talk och Listen
SuperSight
Live-strömning
Titta på alla mobila enheter
Varningsfunktion


Philips SCD506/01

✅ “Ett bra val” hos danska Sundhedsplejersken.dk

Philips Avent SCD506-01Om man ser till babyvaktens funktioner, användarvänlighet och pris får man helt enkelt väldigt mycket för pengarna.

Vakten är utrustad med Philips DECT-teknik som säkerställer att man inte får några störningar och har 100 % sekretess. Detta innebär med andra ord att det inte finns någon risk för att signaler från andra babyvakter eller mobiltelefoner kommer åt din babyvakt, och datakryptering garanterar att du har en säker och privat anslutning som gör att bara du kan höra ditt barn. DECT-tekniken gör även att ljudet på babyvakten är kristallklart och håller en hög kvalitet, vilket innebär att du kan vara säker på att alltid kunna höra ditt barn.

Babyvakten har en räckvidd på upp till 50 meter inomhus och upp till 330 meter utomhus. Den exakta räckvidden beror alltid på omgivningen och kan därför variera något. Särskilt betong kan till exempel dämpa signalen.

Babyvakten har en inbyggd Eco-inställning som alltid är igång och automatiskt minskar mängden ström och radiosignaler som krävs mellan två enheter. Ju närmare föräldraenheten står babyenheten, desto mer kommer Eco-inställningen att spara på energin och minska radiosignalerna.

Babyvakten har dessutom en samtalsfunktion, eller en så kallad talk back-funktion, där man med ett enda tryck på en knapp kan prata med barnet genom föräldraenheten. Du kan alltså lugna ditt barn på distans om det skulle behövas.

Föräldraenheten har en batteritid på upp till 24 timmar. Efter detta måste du antingen byta batterier eller ansluta enheten till ett eluttag. Enheten har även ett inbyggt larm som meddelar dig om strömnivån eller radiosignalen är låg.

På babyenheten kan man tända en lugnande nattlampa så att det inte behöver vara helt mörkt i rummet, och den kan även spela vaggvisor. Observera att babyenheten inte tillhör de minsta på marknaden och att den därför kräver lite mer utrymme i huvudändan än vad många andra modeller gör.

Om det förekommer ljud i rummet där barnet är har föräldraenheten en indikator för ljudnivå. Om ljudnivån stiger tänds indikatorn och du kan på så vis lätt se om det händer något i barnets rum, även om föräldraenheten är på ljudlöst läge.

Därför rekommenderas denna modell:
Talk back-funktion
100% privat förbindelse via DECT-teknik
Eco-inställning
Inbyggd nattlampa
Kan spela vaggvisor
Larm vid låg batterinivå
Larm vid låg signal
Räckvidd på upp till 330 meter


Alecto DBX-85 Eco

Det är ett enkelt babyalarm som fyller sitt syfte. Om du vill ha en enkel enhet som är användarvänlig och levererar bra ljudkvalitet till ett överkomligt pris är Alectos DBX-85 Eco rätt val för dig.

 • DECT-ljudkvalitet
 • Båda enheterna kan användas trådlöst
 • Funktion för återkoppling

Anmälan: Produktanalys av Alecto DBX-85 Eco

Eco-läge
Alecto DBX-85 Eco är utrustad med ett ekonomiskt strömläge, som namnet redan antyder. Detta indikerar att du inte behöver ladda den länge för att använda den. Upp till 24 timmars drift är möjlig (beroende på ett förhållande mellan 80 % standbytid och 20 % mottagningstid). Med den här metoden kan du enkelt ta dig igenom kvällen och natten utan att ladda samtidigt som du vet att ditt barn kommer att sova gott. Du hör en signal om batteriet börjar bli svagt. Du har fortfarande gott om tid att sätta den i laddningsstationen om det inte fungerar. Tänk också på att både baby- och föräldraenheter har uppladdningsbara batterier och därmed kan användas trådlöst. Detta är en bra funktion för dig som ofta är på språng och inte alltid har en elektrisk strömkälla tillgänglig.

DECT-teknik
DECT står för Digital Enhanced Cordless Telecommunications, vilket är en typ av digitalt trådlöst telefonsystem. DECT-tekniken fungerar genom att använda radiosignaler för att överföra information mellan två separata punkter – i det här fallet sändaren för babyvakten och mottagaren (vanligtvis kallad föräldraenheten). Detta är viktigt eftersom det säkerställer att din babymonitor är säker och tillförlitlig. Till skillnad från analoga system, som lätt kan fångas upp av vilken närliggande enhet som helst med en antenn, är DECT-signalerna krypterade så att endast den avsedda mottagaren kan ta emot dem. Dessutom ger DECT-tekniken på grund av sin digitala natur bättre ljudkvalitet än analoga system, så att du inte behöver oroa dig för att statisk elektricitet eller andra störningar ska störa din förmåga att höra vad som händer i ditt lilla barns rum.

Vad säger användare om Alecto DBX-85 Eco?

Användaromdömen som samlats in av Google Shopping-tjänsten visar att Alecto DBX-85 Eco har ett bra betyg på 4,6/5. En av användarna skriver att detta babyalarm uppfyllde deras förväntningar och att den justerbara känsligheten för att fånga upp babyljud fungerar riktigt bra. Olika användare på Amazon betonade vikten och användbarheten av uppladdningsbara batterier.

Fördelar

 • Eco-läge
 • Överkomligt pris
 • Nattljus
 • Enkel att använda
Nackdelar

 • Färre extra funktioner än andra modeller

Redaktionens bedömning

Under vår research hade vi för avsikt att hitta just de allra bästa produkterna på marknaden, och därför vi valde att titta närmre på Alecto DBX-85 Eco. Som redan nämnts är dess enda nackdel att den är för enkel, utan ytterligare funktioner som vaggvisor, men om du letar efter ett babylarm som är mycket bra på sin främsta funktion är Alecto DBX-85 rätt val för dig. Med sin goda och pålitliga ljudkvalitet och bra räckvidd till ett överkomligt pris anser vi att den uppfyller alla förväntningar.

Specifikationer
 
Räckvidd: 300 m
Vikt: 502 g
Mått: 2,5 x 13,2 x 7,3 cm
Användningstid: 24 timmar
Video: Nej


När du ska köpa babyvakt

Det finns några saker man måste fråga sig själv när man går igenom de många babyvakter som finns ute på marknaden. Vilka är de viktigaste parametrar som kan förenkla din vardag? Nedanför har vi samlad en rad punkter som är viktiga att få klarhet i innan du ska köpa det ena eller det andra.

🍼 Pris
Som med så många andra produkter, så finns det en viss relation mellan pris och kvalitet. De billigaste produkterna i de test vi har gått igenom får också sämre betyg. För de flesta testvinnare och rekommenderade produkter gäller det att man ska upp till kring 1,000 kr för att få en babyvakt som fungerar som den skall. Enda modellen bland de presenterade babyvakterna i denna artikel som ligger under 1,000 kr är Philips Avent Babyvakt SCD505 som också hyllas för kvalitet och lågt pris. Kompromissa därför inte med priset när du köper babyvakt – det slutar med bortkastade pengar.

🍼 Täckning
Det viktigaste elementet i en babyvakt är att den kan skicka radiosignaler från en enhet till en annan. Om en babyvakt får dåligt betyg på täckning kommer den knappast kunna göra det den ska, nämligen att meddela dig när ditt barn gråter. Råd & Rön varnar specifikt för en babyvakt från Topcom – Babytalker 1020 – som inte klarar målet när du lämnar barnet.

När du köper babyvakt är det därför viktigt att du tänker på hur den kommer att användas. Ska du ställa barnvagnen på gården, flera våningar ner, så är det viktigt att välja en babyvakt som får högt betyg på täckning och signalräckvidd. Den smartphone-baserade babyvakten Nabby får kritik från konsumenterna för dålig räckvidd på större avstånd men fungerar riktigt bra inne i hemmet. Nabby kommer därför att passa bra för dig som ska använda babyvakten inomhus, medan du gör något annat.

🍼 Strålning
Några av de bekymrade föräldrarna kommer nog att vara skeptiska till att lägga en radioenhet i närheten av sina älskade barn, med det finns ingen anledning till oro.

I testet från Råd & Rön blev strålningen från varje produkt också mätt och resultatet blev att denna ligger långt under gränsvärden som rekommenderas med mindre strålning än från en genomsnittlig mobil. Därför kan ni tryggt använda babyvakter utan att frukta för strålningspåverkan.

🍼 Video eller ljud
Råd & Rön har testat babyvakter, med- och utan bild. En babyvakt med video visar en liten bild på föräldrarenheten, så man också kan hålla ögat på barnet medan det sover. Den generella bedömningen är dock att de testade modellerna med video presterar sämre.

Videobilden försvinner så snart man lägger ifrån sig enheten, samt att videoöverföringen kompromissar ljudkvalitet- och räckvidden. Vår rekommendation är därför att hålla det enkelt och välja en babyvakt med endast ljud.

Läs även: Skötbädd (Bäst i test)


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka babyvakter är bäst i test?

Philips SCD506/01, Netgear Arlo Baby och Nest Cam IQ

🤓 Hur har man testat babyvakterna?

Babyvakterna har framförallt bedömts baserat på deras funktionalitet, vilket bland annat innefattar räckvidd, stabilitet, eventuell videofunktion, mikrofonens känslighet samt ljudkvalitet. Experterna har även bedömt babyvakternas användbarhet utomhus och deras inbyggda extrafunktioner.

🤔 Ska jag investera i en modell med videofunktion?

En babyvakt med videofunktion kan vara bra om du till exempel har ett barn som sover oroligt. Den här typen av babyvakter är dock ofta dyrare samtidigt som de har sämre räckvidd, förbrukar mer ström och är mer svårhanterliga än modeller med enbart ljud.


Babyvakt Tests – dessa tests har vi genomgått

gifVoresbørn.dk 🇩🇰
Det danska nätforumet voresbørn.dk (”våra barn”) har genomfört ett test av babyvakter, där de går igenom 6 olika modeller och bedömer dessa utifrån kriterierna förstahandsintryck, användarvänlighet, signal och ljud, samt om produkterna är värda pengarna. Neonate 6500D är den modell som får högst betyg som testvinnare hos voresbørn, där de är imponerade med denna babyvakt som levererar på alla parametrarna. Du kan läsa hela testet på deras hemsida genom att klicka här. Var dock uppmärksam på att du behöver bläddra för att komma till nästa testprodukt.

Klikk.no 🇳🇴
Det norska onlinemagasinet Klikk.no genomförde 2013 ett grundligt test av 8 babyvakter. Dessa testades utifrån parametrarna räckvidd, batterilivslängd, interferens, ljudkvalitet, design och användarvänlighet samt särskilda egenskaper. De betygsatte varje parameter från 1-6 med en fördjupande förklaring och motivering för varje egenskap. Därutöver har de gjort en överordnad värdering och en översikt över för- och nackdelarna vid varje babyvakt. Både vakten från Neonate och de två kandidater från Philips Avent gjorde bra ifrån sig på alla parametrarna hos Klikk.no Hela testet är gratis och tillgängligt på deras hemsida. Klicka här för att läsa den.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har genomfört ett grundligt test av babyvakter, där 13 modeller testades. Testkandidaterna värderades på bl.a. användarvänlighet, täckning, signalkvalitet, batteri och om man kan lita på dessa. Philips Avent Babyvakt SCD505 fick den högsta samlade värderingen med höga betyg på varje parameter och extra plus för att vara relativt billigt. Råd & Rön avråder också mot två modeller som presterar dåligt. Du kan läsa testet här, men var uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att se hela testet.

Søndagsavisen.dk 🇩🇰
Det danska nätmagasinet Søndagsavisen.dk gjorde 2012 ett test av 6 babyvakter. De olika modellerna testades för parametrarna funktioner, användarvänlighet, räckvidd och radiotäckning, motstånd mot radiostörningar och mikrofonens känslighet och de gav poäng utifrån varje modells prestation. Testet är objektivt uppbyggt och presenterar också de faktiska mätningar av täckning (50 m i samma byggnad och 100 m i annan byggnad), lägsta barnskrik och högsta oväsen som blockeras. Detta test genomfördes på laboratoriet Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Du kan se hela översikten här.

Livingsmarttv.dk 🇩🇰
På danska sajten Livingsmarttv.dk, som är en nyhetsblogg som delar teknologinyheter, gadgetsrecensioner och erfarenheter, värderades Nabby Babyvakt i en grundlig artikel. Detta är inte ett test mellan olika produkter, utan en mer subjektiv rekommendation av Nabby. Den går igenom de många bra elementen hos babyvakten och får ökad kredibilitet genom att också besvara en del av kritiken som har riktats mot Nabby. Hela artikeln är grattis tillgänglig och kan läsas här.

Kiddly.dk 🇩🇰
Kiddly testade sju olika babyvakter och tre videobabyvakter, och tilldelade därefter titlarna ”testvinnare 2016” och ”bäst för priset 2016”. De olika babyvakterna blev inte bara testade utav redaktionen på Kiddly, utan även av en rad testfamiljer som under en vecka skulle värdera användarvänligheten, funktionaliteten, batteriets livslängd och räckvidden – allt i relation till priset. Hela test kan läsas gratis på Kiddly.dk

Stiftung Warentest 🇩🇪 
Stiftung Warentest, motsvarigheten till svenska Råd & Rön, genomförde ett test av 15 olika babyvakter. Babyvakterna bedömdes på 4 olika kriterier: överföring, användarvänlighet, batteri samt miljö och hållbarhet. Slutsatsen i testet blev att den ideala babyvakten bör vara pålitlig, hårdför, enkel att styra, bör ha en bra räckvidd och utsätta barnet för minimal strålning. De kom även fram till slutsatsen det inte finns en enda perfekt babyvakt. Tänker man investera i en sådan, så bör man tänka noga på vilka funktioner man har mest användning av som föräldrar.

Du kan läsa hela testet här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till hela innehållet.

Sundhedsplejersken.dk 🇩🇰
I ett samarbete med Coop.dk använder den danska sajten Sundhedsplejersken.dk sin mångåriga expertis och erfarenhet när de går igenom och bedömer alla produkter som kan köpas på Coop Baby. Baserat på åtta kriterier väljer Sundhedsplejersken.dk ut de produkter som man kan kalla för “ett bra val”:

– Det är en säker produkt
– Produkten uppfyller sin roll samtidigt som den passar bra till barnets utveckling
– Produkten lever upp till myndigheternas krav
– Produkten kan skydda barnet mot farliga situationer
– Produkten är anpassad för användningen
– Produkten är miljömärkt
– Produkten begränsar inte barnets utveckling

Du kan läsa mer om samarbetet här.

Business Insider 🇺🇸
Business Insider är en amerikansk finans- och nyhetssajt som finns på många platser i världen. Hemsidan lanserades 2009 och har sitt huvudkontor i New York i USA. De tillhandahåller affärsnyheter, nyhetsskildringar och andra artiklar internationellt, och de testar även produkter och skriver recensioner. Business Insider har även provat babyvakter och övervakningskameror, och de har bland annat skrivit en recension av babyvakten Netgear Baby Arlo. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Cnet.com 🇺🇸
Cnet.com är ett amerikanskt teknikmagasin med artiklar, bloggar, nyheter och recensioner av diverse elektronik och konsumentelektronik. Där finns även möjlighet att titta på filmer eller lyssna på podcasts om samma ämnen. Cnet.com har bland annat recenseratiBaby monitor M6 ochNest Cam IQ.Mer information hittar du här och här.

Madeformums.com 🇺🇸
Amerikanska Madeformums.com är en hemsida som skriver om allt som rör barn, födslar, spädbarn och graviditet. Här hittar man goda råd och tips och tricks från både experter och föräldrar. Man kan även läsa om nyheter inom babyvärlden, de bästa köpen samt recensioner av olika produkter. Madeformums.com har bland annat recenserat Philips Avent uGrow Smart Baby monitor. Klicka här för att läsa mer.

Pcmag.com 🇬🇧
PC Magazine (PCmag) är ett brittiskt teknikmagasin som skriver om allt som rör teknik, datorer, externa enheter, uppgraderingar och elektronik. De skriver även recensioner av en mängd olika produkter, även övervakningskameror och babylarm. De har till exempel recenserat dessa tre övervakningskameror och babylarm: Netgear Arlo Baby, iBaby monitor M6 och Nest Cam IQ. Mer information hittar du här, här och här.

Techhive.com 🇺🇸
På den amerikanska hemsidan Techhive.com kan man hitta de senaste nyheterna, recensionerna och analyserna av hemteknik, vilket bland annat innefattar övervakning, hemmaunderhållning och belysning. Techhive.com har till exempel recenserat babyvakten Netgear Arlo Baby. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Techradar.com 🇬🇧
Brittiska Techradar.com är en hemsida som huvudsakligen fokuserar på teknik. De publicerades första gången 2008 och skriver idag både nyheter och recensioner av teknikprodukter. Techradar.com har bland annat recenserat Philips Avent uGrow Smart Baby monitor och Nest Cam IQ. Mer information hittar du här och här.

The Independent 🇬🇧
Den brittiska nättidningen The Independent lanserades 1986 som en oberoende morgontidning, och tidningen behandlar aktuella nyheter, sport, finans, väder och kultur samt tester och recensioner av en mängd olika produkter. De har bland annat provat och recenserat Netgear Arlo Baby och Nokia Home Video. Mer information hittar du här och här.

Tomsguide.com 🇺🇸
Tomsguide.com är en amerikansk hemsida som innehåller opartiska recensioner av teknikprodukter och elektronik, och här finns allt från guider och goda råd till nyhetsartiklar om teknik och elektronik. Tomsguide.com har bland annat provat och recenserat de två babyvakterna Netgear Arlo Baby och iBaby monitor M6. Mer information hittar du här och här.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Hos Trustedreviews.com finns expertrecensioner av den senaste konsumentelektroniken på marknaden. De skriver även artiklar om IT och datorprodukter, nyheter från teknikindustrin samt analyser, produktlanseringar och mycket annat. Trustedreviews.com har bland annat recenserat Nest Cam IQ. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Google Shopping
Google Shopping är ett verktyg från Google, tidigare känt som Google Product Search, Google Products och Froogle, som gör det möjligt för användare att söka efter produkter på näthandlares webbplatser och jämföra priser från olika säljare. Läs recensionen från Google Shopping här.

Amazon
Ett globalt amerikanskt teknikföretag som heter Amazon.com, Inc. specialiserar sig på online shopping, molndatabehandling, online annonsering, digital streaming och artificiell intelligens. Du kan läsa recensioner för Philips Avent SCD721/26 här, för Motorola Comfort 60 här och för Alecto DBX-85 Eco här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta