Aarke kolsyremaskin (Bäst i test): Läs experternas bedömning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln tar vi en närmare titt på kolsyremaskinen från det svenska märket Aarke.

Vi inleder artikeln med en genomgång av kolsyremaskinens funktioner där vi även berättar vad experterna tycker om den här modellen. Efter genomgången presenterar vi tre alternativa modeller från andra märken. Dessa maskiner har också fått mycket beröm av experterna och kommer från Sodastream, Aqvia och KitchenAid.

Vi har gått igenom olika produkttester för att kunna hjälpa dig att hitta rätt modell för just dina behov. Till den här artikeln har vi tittat på undersökningar från svenska Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, den amerikanska nyhetssajten Bloomberg.com, den norska tidningen Dagbladet.no samt den internationella testsajten Trustedreviews.com.

Om du vill läsa mer hittar du en lista över länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln om Aarke kolsyremaskin innehåller:

Överblick över Aarke kolsyremaskin
Överblick över alternativa modeller från andra märken
Information om Aarke
Recept till Aarke kolsyremaskin
Genomgång av alla tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Aarke Kolsyremaskin

✅ Rekommenderas av den amerikanska nyhetssajten Bloomberg.com
✅ Utsedd till ”Best Eco-Friendly Option” hos amerikanska Mashable.com
✅ 3,4 av 5 stjärnor hos Amazon.com baserat på 54 kundomdömen

Aarke Sodavandsmaskine

 

.
Aarke kolsyremaskin har granskats i två officiella tester, ett hos den amerikanska nyhetssajten Bloomberg.com och ett hos den amerikanska tekniksajten Mashable.com. I dessa undersökningar granskade experterna maskinen utifrån specifika testpunkter, till exempel hanterbarhet, användarvänlighet och miljö. De undersökte även hur bra det kolsyrade vattnet blir och vilken typ av bubblor maskinen skapar. Aarke kolsyremaskin får i slutändan bra betyg i båda undersökningarna.

Den här modellen är dessutom en konsumentfavorit som även får höga betyg av kunderna hos Amazon.com.

Enkel och elegant

Aarke kolsyremaskin är utformad för att vara precis så enkel att använda som den ser ut att vara. Allt man behöver göra för att kolsyra en flaska vatten är därför att skruva fast den tillhörande flaskan och sedan trycka ner spaken på maskinen.

I den här presentationsvideon från Aarke kan du se en demonstration av maskinens funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=IljwReGRPLQ


Experterna: Fin och enkel att använda

Aarke kolsyremaskin har bland annat granskats av amerikanska Bloomberg.com, och experterna därifrån kan varmt rekommendera den här modellen till sina läsare. De skriver först och främst att modellen är otroligt fin och att den har en bra utformning. En annan fördel som nämns är att maskinen inte tar särskilt mycket plats på köksbänken.

De skriver att den här maskinen är både högre och smalare än de flesta andra modeller på marknaden. Experterna anser även att funktionerna hos Aarke kolsyremaskin är suveräna och tycker framförallt bra om spaken som används för att kolsyra vattnet. Det är enkelt att trycka ner spaken när man vill göra sin dryck, och enligt experterna fungerar detta bättre än knapparna som man kan hitta på många andra modeller.

Experterna: Miljövänlig modell

Aarke kolsyremaskin har även granskats av tekniksajten Mashable.com i ett test där experterna provade totalt sju olika modeller. I denna undersökning utsågs maskinen till marknadens mest miljövänliga alternativ.

Recensionen från Mashable.com fokuserar alltså framförallt på modellens miljövänlighet. De skriver till exempel att maskinen levereras med en återanvändbar flaska som dessutom är tillverkad av 100 % giftfria material.

Aarke kolsyremaskin får dessutom beröm för sitt högkvalitativa kolsyrade vatten, och som en extra bonus behöver den här maskinen varken ström eller batterier för att fungera.

Mashable.com nämner dock även ett par nackdelar med den här modellen och anmärker då framförallt på att maskinen är ganska dyr.

Aarke kolsyremaskin – specifikationer:
Typ: Kolsyremaskin
Märke: Aarke
Flaska ingår: Ja, med en kapacitet på 1 liter
Höjd: 42 cm
Bredd: 26 cm
Djup: 15,2 cm
Vikt: 1,67 kg (utan kolsyrepatron)

Utvalda fördelar med Aarke kolsyremaskin:
Fin och enkel modell
Smart spak istället för knappar
Lätt att använda
Miljövänlig modell
Hög och smal modell

Här kan du se en kort video där den danska återförsäljaren Kitchenone.dk visar upp Aarke kolsyremaskin:


Alternativ till Aarke kolsyremaskin

Här ovanför har vi gått igenom hur Aarke kolsyremaskin fungerar och vad experterna tycker om den här modellen. Det finns dock även andra kolsyremaskiner på marknaden. Här kommer vi därför att gå igenom ytterligare tre modeller som också har utmärkt sig i olika granskningar.

Anledningen till detta är att vi vill presentera en bättre och mer nyanserad överblick över vilka alternativ som finns på marknaden. På detta vis blir det lättare för dig att komma fram till vilken kolsyremaskin som passar bäst till just dina behov.

För att göra det så enkelt som möjligt att jämföra de olika maskinerna går vi igenom de alternativa modellerna på samma sätt som kolsyremaskinen från Aarke.


Aqvia Exclusive

✅ 5 av 6 stjärnor hos norska TV2.no
✅ 5 stjärnor hos den norska konsumentsajten Dinside.no
✅ Testvinnare hos den svenska testsajten Smartson.se

Aqvia Exclusive

 

.
Aqvia Exclusive har granskats av tre olika expertkällor: den norska tv-kanalen Tv2.no, den norska konsumentsajten Dinside.no samt den svenska testsajten Smartson.se. Alla källor granskade flera olika kolsyremaskiner på en gång. Eftersom att samtliga experter tycker att den här modellen fungerar riktigt bra, även i förhållande till de konkurrerande maskinerna, får Aqvia Exclusive uteslutande toppbetyg i undersökningarna.

Lätt att välja kolsyremängd

Aqvia Exclusive är en hög och smal modell som är både elegant och diskret. Ett av maskinens kännetecken är dessutom att det är otroligt enkelt att kolsyra vatten med den. Man kolsyrar vattnet genom att trycka ner knappen på framsidan av maskinen, och här kan man välja mellan tre olika nivåer. Ju högre nivå, desto mer bubblor. Så länge man kommer ihåg att skruva på locket på flaskan efteråt kan vattnet dessutom bevara kolsyran i flera dagar.

Experterna: En värdig utmanare till Sodastream

Aqvia Exclusive har bland annat granskats av den norska konsumentsajten Dinside.no i ett test där experterna jämförde maskinen med en modell från Sodastream.

Sodastream och Aqvia ställdes alltså mot varandra i undersökningen, och experterna kom slutligen fram till att Aqvia Exclusive helt klart är en värdig utmanare till Sodastream. De motiverar detta med att den här kolsyremaskinen är otroligt enkel att använda samt att det är lätt att justera mängden kolsyra man vill ha i sin dryck.

Som en extra bonus väsnas den här modellen inte särskilt mycket, något som enligt experterna drar ner betyget något för Sodastream.

Experterna påpekar dock att det kan vara lite svårt att sätta fast flaskan, men när man väl har fått in det rätta knycket är det inga problem.

Experterna: Enkel att använda

Aqvia Exclusive har även granskats av norska Tv2.no tillsammans med fyra andra modeller. Den här maskinen får ett högt betyg av de norska experterna, och de skriver till exempel att det är enkelt att dosera kolsyran och att modellen är lätt att använda.

Aqvia Exclusive har även testats hos svenska Smartson.se. Experterna därifrån beskriver maskinens dämpade kolsyreknapp som en lyxig detalj, och de skriver även att den här kolsyremaskinen håller en hög kvalitet överlag.

Smartson.se framhäver dessutom att den här modellen är lätt att använda och att maskinen har en bra manual. De svenska experterna påpekar även att Aqvia Exclusive inte direkt har några större svagheter.

Här kan du se en kort presentationsvideo för Aqvia Exclusive:


Aqvia Exclusive – specifikationer:
Typ: Kolsyremaskin
Märke: Aqvia
Flaska ingår: Ja
Höjd: 44 cm
Bredd: 14 cm
Djup: 26 cm
Vikt: 2,3 kg

Utvalda fördelar med Aqvia Exclusive:
Enkel och högkvalitativ modell
Enkel kolsyredosering
Flera nivåer gör att man kan få precis rätt mängd bubblor i drycken
Tystgående
Lätt att använda


SodaStream Power

✅ 4 av 6 stjärnor hos norska TV2.no
✅ 5 stjärnor hos den norska tidningen Dagbladet.no
✅ 4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com

SodaStream Power

 

.
SodaStream Power har granskats av tre olika expertgrupper, nämligen norska Tv2.no, den norska tidningen Dagbladet.no och testsajten Trustedreviews.com.

Experterna undersökte bland annat hur bra kolsyrat vatten man får med maskinen samt hur lätt modellen är att använda och hantera. SodaStream Power klarar sig i slutändan riktigt bra i alla tre tester och belönas därför med höga betyg och mycket beröm.

Tre olika kolsyrenivåer

SodaStream Power är en av de modeller som kombinerar en fin och enkel design med en stor variation när det kommer till funktioner.

Den här modellen har nämligen tre olika kolsyrenivåer som avgör hur bubblande vattnet blir. Den lägsta nivån ger ett milt kolsyrat vatten medan mittenläget ger ett sprudlande resultat som påminner om vattnet man kan köpa i affärer. Om man vill ha kraftigt kolsyrat vatten kan man istället välja den högsta nivån.

Maskinen har tre knappar för de olika nivåerna. Dessa knappar är både försedda med LED-beslysning och har tydliga droppar som visar intervallerna.

Experterna: Lätt att använda

SodaStream Power har bland annat granskats av norska Tv2.no i ett test av totalt fem olika kolsyremaskiner. I den här undersökningen får modellen i slutändan ett bra betyg på 4 av 6 stjärnor.

Experterna motiverar betyget med att den här maskinen är otroligt enkel att använda. De påpekar dock även att användarvänligheten inte riktigt väger upp det höga priset.

SodaStream Power har även testats av Dagbladet.no. Experterna därifrån är också nöjda med den här modellen och skriver att vattnet blir gott och får en bra mängd kolsyra. De påpekar även att maskinen är användbar både när man vill göra drinkar och när man bara vill släcka törsten.

Experterna: Imponerande maskin

SodaStream Power har slutligen granskats av den internationella testsajten Trustedreviews.com och får där nästan toppbetyg av experterna. De motiverar betyget med att maskinen har ett imponerande utseende som pryder köksbänken riktigt fint.

Modellen har en minimalistisk design och får mycket beröm för sin användarvänlighet. Experterna påpekar dock att användningen inte alltid känns riktigt intuitiv.

Experterna framhäver även att modellen är lätt att använda eftersom att det bara krävs en enda knapptryckning för att välja kolsyrenivå. De nämner dessutom att det är smart att man har möjlighet att välja mellan tre olika nivåer för hur mycket kolsyra man vill ha i vattnet.

I den här videon visar Sodastream hur man använder maskinen på bästa sätt:


SodaStream Power – specifikationer:
Typ: Kolsyremaskin
Märke: Sodastream
Flaska ingår: Ja
Höjd: 42 cm
Bredd: 12,2 cm
Djup: 21,5 cm
Vikt: 3,9 kg

Utvalda fördelar med SodaStream Power:
Stilren design
Flera funktioner
Tre kolsyrenivåer
LED-belysning
Enkel att använda

Läs även vårt Sodastream test för att läsa mer om de bästa modellerna från Sodastream.


Om Aarke  

Om Aarke

Företaget stammar från norra Sverige, och ordet “aarke” är sydsamiska och betyder “vardag”. Detta syftar på att företaget har en vision om att skapa produkter som blir en integrerad del i konsumenternas vardag.

Aarke grundades av två industridesigners, Jonas Groth och Carl Ljungh. Målet var att tillverka hushållsapparater med fokus på både funktionalitet och design, eftersom att dessa två punkter ofta kolliderar med varandra när det kommer till just hushållsprodukter. Andra företag glömmer nämligen ofta bort designaspekten och tänker enbart på funktion när de utformar dessa apparater.

Du kan läsa mer om Aarke här.


Recept till Aarke kolsyremaskin

En kolsyremaskin kan användas till betydligt mer än bara kolsyrat vatten. Här nedanför har vi därför samlat några inspirerande recept:


Hemgjord tonic   

Hjemmelavet tonic

Ingredienser:

5 dl vatten

30 gram citronsaft

3 lime, skalet

2 citroner, skalet

2 apelsiner, skalet

1 grapefrukt, skalet

3 stjälkar citrongräs

4 hela kardemummakapslar

4 hela kryddpepparkorn

Lite salt

Sockerlag:

3 dl vatten

225 gram vanligt socker

175 gram rörsocker

Instruktioner:

Skala alla frukter och skär skalet i tunna strimlor. Hacka citrongräset.

Blanda alla ingredienser förutom de till sockerlagen i en kanna.

Låt blandningen stå kallt i tre till fyra dagar och rör om i kannan minst en gång om dagen.

Instruktioner, sockerlag:

Lös upp sockret i vattnet under omrörning och låt sedan lösningen svalna till rumstemperatur.

Blanda tonicen:

Rör ihop sockerlagen ordentligt med blandningen som har stått i kylskåpet.

Häll vätskan genom en sil och förvara den i kylskåpet tills du ska använda den.

Så här gör du en Gin och tonic:

Blanda 1-2 cl tonic med 5 cl gin och 12 cl kolsyrat vatten. Servera med en skiva citron.

Du kan läsa hela receptet hos Aarke.com.


Buckthorn bitter     

Ingredienser:

3 grapefrukter, skalet

5 dl färskpressad grapefruktjuice

1 dl citronsaft

250 gram havtorn

1,5 tsk vinsyra

2,5 dl socker

1 dl muscovadosocker

Instruktioner:

Skala frukterna.

Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud i 15 minuter. Låt sedan blandningen svalna under lock till rumstemperatur.

Häll blandningen genom en sil och häll sedan över saften i en ren flaska. Förvara flaskan i kylskåpet.

Blanda saften med kolsyrat vatten och vodka.

Du kan läsa hela receptet hos Aarke.com.


Matcha spritz  

Ingredienser:

1 liter kolsyrat vatten

2 tsk matchapulver

1 dl vanligt vatten

1 lime, saften

½ tsk honung

Myntablad

5 dl krossad is

1 skivad lime för dekoration

Myntablad för dekoration

Instruktioner:

Använd en kolsyremaskin för att göra kolsyrat vatten.

Blanda matchapulver, vanligt vatten, limesaft, honung och myntablad i en flaska. Stäng flaskan och skaka den ordentligt.

Häll över blandningen i flaskan med kolsyrat vatten och blanda försiktigt.

Fyll ett rent glas med krossad is och häll drycken över isen. Dekorera med limeskivor och myntablad och servera.

Du kan läsa hela receptet hos Sodastream.com.


Long Island Iced Chai   

Ingredienser:

1 liter kolsyrat vatten med colasmak

20 ml kryddig rom

10 ml gin

10 ml vodka

10 ml tequila

1 tsk socker

20 ml citronsaft

¼ tsk chaipulver

Is

Instruktioner:

Använd en kolsyremaskin för att kolsyra vatten och tillsätt sedan colasmak.

Häll rom, vodka och tequila i en drinkshaker och tillsätt sedan socker, citronsaft och chaipulver. Skaka shakern tills sockret har löst upp sig.

Fyll ett rent glas med is och häll sedan drinkblandningen över isen. Fyll på glaset med det kolsyrade vattnet och dekorera sedan med citronskivor.

Du kan läsa hela receptet hos Sodastream.com.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

 

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

KitchenAid Artisan 5KSS1121

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

KitchenAid Artisan 5KSS1121

.
Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört tester av olika kolsyremaskiner, och modellen KitchenAid Artisan 5KSS1121 ingick i båda dessa granskningar. För att skapa ett så bra jämförelseunderlag som möjligt undersökte experterna till exempel kvaliteten på det kolsyrade vattnet samt modellernas användarvänlighet, miljö och hanterbarhet

KitchenAid Artisan 5KSS1121 klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna. Modellen imponerar faktiskt så mycket på experterna att båda konsumentorganisationerna utser den här modellen till testvinnare.

Klassisk KitchenAid-design

KitchenAid Artisan 5KSS1121 är framförallt ett bra alternativ för dig som tycker om KitchenAids karakteristiska produkter och apparater. Den här kolsyremaskinen har nämligen runda former och klara färger som gör att modellen rent designmässigt passar perfekt ihop med andra produkter från KitchenAid.

Det här är en riktigt läcker modell med en hög utformning och en retrodesign som gör lite väsen av sig. Detta gäller även storleken. Den här kolsyremaskinen väger nämligen 7,3 kg och är därmed ganska mycket tyngre än många andra modeller.

De flesta andra kolsyremaskiner väger oftast mellan två och tre kg, så det här är verkligen en tung modell.

Justerbar kolsyrenivå

KitchenAid Artisan 5KSS1121 är designad för att kunna skapa kolsyrat vatten som behåller bubblorna i upp till 24 timmar. Med den här modellen kan man även justera kolsyrenivån och på så vis välja hur mycket bubblor man vill ha i sin dryck. Ju fler gånger man trycker ner spaken, desto mer kolsyra får man.

Om man jämför med andra modeller är det här en ganska avancerad kolsyremaskin. KitchenAid Artisan 5KSS1121 är dock inte direkt billig, och att maskinen är mer avancerad märks därmed även på priset.

Säker modell

Med KitchenAid Artisan 5KSS1121 har man fokuserat mycket på säkerheten. Den här maskinen har därför skyddsfunktioner som slår in om antingen kolsyrepatronen eller flaskan är felaktigt monterade. Allting måste alltså vara korrekt monterat för att maskinen ska kunna användas, och tack vare detta kommer varken maskinen, patronen eller flaskan att gå sönder på grund av felaktig montering. Det finns dessutom en säkerhetsfunktion som skyddar mot övertryck.

KitchenAid Artisan 5KSS1121– specifikationer:
Typ: Kolsyremaskin
Märke: KitchenAid
Flaska ingår: Ja
Vikt: 7,5 kg

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KSS1121:
Testvinnare i två olika undersökningar
Klassisk KitchenAid-produkt
Tung modell
Justerbar kolsyrenivå
Bra säkerhet


FAQ – Vanliga frågor

Vilka källor har testat Aarke kolsyremaskin?

Bloomberg.com, Mashable.com och 54 kundomdömen hos Amazon.com.

Hur har man testat Aarke kolsyremaskin?

Aarke kolsyremaskin har bedömts baserat på hur effektivt den använder gaspatronerna samt dess användarvänlighet, ljudnivå och kvalitetsintryck.

Kan jag spara pengar med kolsyremaskin?

Med tanke på att en kolsyrepatron räcker till 60-130 liter läsk eller bubbelvatten finns det definitivt pengar att spara om du annars brukar köpa mycket läsk eller kolsyrat vatten på flaska.


Aarke kolsyremaskin test – dessa källor har vi använt:

Bloomberg
Bloomberg.com är en amerikansk nyhetssajt som behandlar både nyheter, finans, analyser och data. Ibland genomför hemsidan även granskningar av olika konsumentprodukter. De har bland annat provat Aarke kolsyremaskin i ett test av flera olika kolsyremaskiner. Du kan läsa mer hos Bloomberg.com.


Dagbladet.no
Dagbladet är en av Norges största tidningar, och de skriver om allt från nyheter till sport och konsumentliv. Tidningen har även en stor hemsida med 1,7 miljoner besökare varje vecka.

I den här artikeln testar Dagbladet flera olika kolsyremaskiner, bland annat SodaStream Power. Du kan läsa hela artikeln på deras hemsida.


Råd & Rön
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön genomför granskningar av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Råd & Rön har till exempel provat flera kolsyremaskiner från olika märken och prisklasser. I granskningen undersökte experterna både kvaliteten på det kolsyrade vattnet och maskinernas användarvänlighet, hanterbarhet och kvalitet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av både vardags- och konsumentprodukter. Här rör det sig om en undersökning av flera olika kolsyremaskiner från både kända och mindre kända märken. Experterna började med att granska kvaliteten på det kolsyrade vattnet för att sedan ta en titt på användarvänligheten och säkerheten hos de olika maskinerna.

Du kan läsa mer om uafhængige testpanelers granskning här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Dinside.no
Dinside.no är en norsk konsumentsajt som skriver om konsumentrelaterade ämnen i allmänhet. Hemsidan fokuserar dock huvudsakligen på motor, data, mobil och bostad. Här har Dinside.no provat två olika kolsyremaskiner, en från Sodastream och en från Aqvia. Du kan läsa hela artikeln på deras hemsida.


Mashable.com
Mashable.com är en amerikansk tekniksajt som skriver om både underhållning, kultur, teknik, vetenskap och miljö. Mashable.com granskar även olika elektroniska produkter med jämna mellanrum. De har bland annat provat Aarke kolsyremaskin i ett test av totalt sju olika kolsyremaskiner. Du kan läsa mer hos Mashable.com.


Trustedreviews.com
Trustedreviews.com publicerar detaljerade expertbedömningar och ytterligare analyser av elektroniska konsumentprodukter varje dag. Här har experterna provat och granskat en kolsyremaskin från Sodastream, närmare bestämt modellen SodaStream Power. Efter undersökningen skrev de en utförlig recension som du kan läsa här.


TV2 Norge
TV2 är Norges största kommersiella tv-kanal, och de fokuserar både på nyheter, underhållning, sport och livsstil. Här har TV2 Norge provat och jämfört fem olika kolsyremaskiner från två olika märken. De testade nämligen tre modeller från Sodastream och två från Aqvia. I undersökningen ingick bland annat modellerna Aqvia Exclusive och SodaStream Power. Du kan läsa mer på deras hemsida.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta