Ångugn Test – Se de bästa ångugnar – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Ångugnar har används av profesionella kockar i många år, eftersom man med dessa får bättre resultat på ett enkelt sätt. Detta kikar vi på närmare längst ner i artikeln, där vi också ger ett par bra tips om valet av ugn.

En ångugn ser till att maten inte blir torr i ugnen, och den bättre bevarar sin färg och textur. Samtidigt kan du med en ångugn förberedda flera olika typers maträtter samtidigt – även de där en ugn över huvudtaget inte hade varit det första naturliga valet.

Med utgångspunkt i bl.a testresultater från Sveriges största oberoende konsumentmagasinet Råd & Rön samt dess danska motsvarighet Tænk.dk, får du här en överblick över vilka ångugnar som är bäst i test just nu.

Detta ångugns test genomgår:

🔸 Alla testvinnare hos skandinaviska största oberoende tester
🔸 Vart man kan köpa dessa billigast
🔸 Alla testerna vi har genomgått hittar du sist i artikeln. Här kan du även se länkarna till förstahandskällorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Gorenje BCS747S34X

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Bra betyg hos Råd & Rön

Gorenje BCS747S34X

 

.
Gorenje BCS747S34X har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda expertkällorna tycker bra om den här modellen och ger den i slutändan bra betyg.

Detta motiveras bland annat med att ugnen tillagar maten bra och att den har flera olika funktioner. Experterna är dock inte lika förtjusta i ångrengöringsprogrammet som tydligen inte fungerar riktigt optimalt.

Tänk på att Gorenje BCS747S34X är en inbyggnadsugn. Innan du köper den här modellen är det därför viktigt att kontrollera så att ugnens mått passar in i ditt kök.

Lämplig ugn för ett större hushåll

Gorenje BCS747S34X har en kapacitet på 73 liter och är därför lämplig för större hushåll med fler än fem medlemmar. Med den här ångugnen kan man alltså laga mycket mat på en gång.

Ugnen har en ångfunktion som antingen kan användas ensam eller som komplement till varmluft eller konventionell ugnsvärme.

Med Gorenje BCS747S34X kan man välja mellan många olika ugnsprogram, till exempel över- och undervärme, varmluft, infragrill, upptining, full ånga, eco och PureSteam.

Den här ugnsmodellen har dessutom en MultiFlow 360°-funktion som skapar en optimal cirkulation av värme eller ånga i ugnen. Den här funktionen ser till att värmen når ut i alla hörn och att maten tillagas jämnt och enhetligt. Ugnen blir även varm snabbt och når en temperatur på 200 grader på ungefär sex minuter.

AquaClean och Sous Vide

Tack vare ett AquaClean-program går det både snabbt och enkelt att rengöra den här ugnen. Man behöver bara hälla lite vatten i en långpanna, starta programmet och vänta i ungefär en halvtimme. När programmet har gått färdigt är matrester, smuts och fett mjukare och lättare att torka bort.

Ugnen har även ett Sous Vide-program som bevarar matens näringsämnen i tillagningen. Med det här programmet får man dessutom ett riktigt mört och saftigt resultat.

Säker och energieffektiv ugn

Gorenje BCS747S34X är en energisnål och säker ugn som tillhör energiklass A+. Ugnen förbrukar därför inte särskilt mycket energi per år och är därmed snäll mot både plånboken och miljön.

Sist men inte minst har Gorenje BCS747S34X ett DynamiCooling-system som effektivt kyler ner ugnens utsida. Tack vare detta behöver man inte oroa sig för att bränna sig på ugnen när man lagar mat eller bakar.

Gorenje BCS747S34X har ett inbyggnadsmått på 59,5 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Gorenje BCS747S34X:
Flera ugnsprogram
DynamiCooling-system
Sous Vide-program
Rengöringsprogram
MultiFlow 360°-funktion


Asko OCS8664A

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Asko OCS8664A

 

.
Asko OCS8664A har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och fick i slutändan ett bra betyg av experterna.

I recensionen skriver Tænk att de tycker bra om ugnen på grund av den tillagar maten bra och att den ger användaren många valmöjligheter. Experterna är dock inte lika förtjusta i energiförbrukningen och ångrengöringsprogrammet hos den här modellen.

Tänk på att Asko OCS8664A är en inbyggnadsugn. Innan du köper den här modellen är det därför viktigt att kontrollera så att ugnen har rätt mått för ditt kök.

Ugn med ångfunktion

Asko OCS8664A har en ångfunktion som kan användas separat eller som komplement till varmluft eller något annat program.

Det här är nämligen en kombiugn med flera olika program, bland annat över- och undervärme, grill, låg ånga, medel ånga, eco varmluft och Sous Vide. Sous Vide-programmet skapar en jämn ström av ånga i en exakt temperatur och ger därför alltid ett optimalt resultat.

Ugnen har en kapacitet på 73 liter och rymmer därför tillräckligt mycket mat för stora familjer eller några extra gäster. Asko OCS8664A tillhör energiklass A+ och hamnar därmed i den bättre änden av energiskalan.

Enkel rengöring

Asko OCS8664A har en ångrengöringsfunktion och är därför enkel att rengöra. Man behöver bara fylla en långpanna med vatten, ställa in den i ugnen och starta programmet. Vattnet kommer då att lösa upp matrester och fett i ugnen. Efter rengöringsprogrammet behöver man därför bara torka ur ugnen för att få bort all skit.

Den här ugnsmodellen har även en säker Dual Soft Close-funktion som är väldigt praktisk när man har händerna fulla av varma fat. Den här funktionen gör att ugnsluckan stängs mjukt och innebär därmed att man inte behöver oroa sig för att den ska smälla igen.

Programmerbar termometer och teleskopskenor

Asko OCS8664A är utrustad med en programmerbar termometer som underlättar matlagningen.

Denna termometer kan sättas i fisk, bröd eller kött, och när den inställda temperaturen är nådd stänger ugnen av automatiskt. Om man använder termometern behöver man alltså inte ha stenkoll på maten hela tiden.

Sist men inte minst har Asko OCS8664A teleskopskenor som gör det enklare att både ställa in mat i ugnen och att ta ut den igen.

Asko OCS8664A har ett inbyggnadsmått på 59,7 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Asko OCS8664A:
Programmerbar termometer
Sous Vide-program
Stort ugnsutrymme
Ångrengöringsprogram
Dual Soft Close-funktion


Electrolux COC720X

4.7 av 5 stjärnor av kunderna hos Tretti.se
4.7 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Electrolux COC720X

 

.
Electrolux COC720X har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här ångugnen är däremot populär bland användarna och har bland annat recenserats av kunder hos nätbutikerna Tretti.se och WhiteAway.se.

Ugnen har fått ett genomsnittligt betyg på 4,7 av 5 stjärnor hos båda butikerna. De fina betygen motiveras bland annat med att ugnen är gedigen och att den har alla funktioner man behöver. Användarna anmärker dock på att termometern är konstigt placerad.

Tänk på att Electrolux COC720X är en inbyggnadsugn. Det är därför viktigt att kontrollera måtten innan du köper den här modellen.

Användarna: En ugn med allt man behöver

Enligt kunderna hos Tretti.se och WhiteAway.se är Electrolux COC720X en ugn som har allt man behöver.

En användare berättar till exempel att ugnen har många funktioner men att den fortfarande är enkel att använda. Samma person framhäver även ångfunktionen och skriver att den är perfekt när man bakar bröd. I recensionerna kan vi dessutom läsa att ugnen har en enkel design som passar in perfekt hemma och att den inger en känsla av gedigenhet.

Användarna tycker generellt sett riktigt bra om den här ångugnen. En person nämner dock att ugnen har “en liten brist” och förklarar att det kan uppstå vissa problem med termometern.

Katalytisk självrengöring

Electrolux COC720X är en rymlig ugn med en kapacitet på 71 liter. Den här modellen är därför lämplig för större familjer där man vill kunna laga mycket mat på en gång. Ugnen har dessutom en ångfunktion och kan därför tillaga mat både med och utan ånga.

Insidan av ugnen är försedd med en katalytisk beläggning som gör att matrester och fett bryts ner när temperaturen kommer upp i ungefär 250 grader. Tack vare denna beläggning är det enkelt att får bort all skit när man rengör ugnen.

Den här ugnsmodellen är dessutom effektiv. Ugnen har nämligen en snabbuppvärmningsfunktion som gör att man kan komma igång med matlagningen snabbare. Electrolux COC720X tillhör även energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Enkla kontroller och stektermometer

Electrolux COC720X har en LED-display och intryckbara vred som är enkla att använda. Med hjälp av displayen kan man justera temperaturen samt starta och stoppa tiden. Ugnen föreslår även en lämplig temperaturinställning baserat på vilket program man har valt.

Den här modellen har flera olika ugnsprogram, till exempel varmluft, över- och undervärme, lågtemperaturstekning, grill, ånga och SteamBake. SteamBake-programmet är perfekt för att baka bröd men fungerar även till både fisk och kyckling.

Sist men inte minst har Electrolux COC720X en stektermometer som kan användas för att övervaka matens kärntemperatur. Termometern meddelar när rätt temperatur är nådd och avslutar då tillagningen automatiskt.

Electrolux COC720X har ett inbyggnadsmått på 59 cm (h) x 59,5 cm (b) x 56,7 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux COC720X:
Stektermometer
Många ugnsprogram
LED-display
Snabbuppvärmning
Katalytisk beläggning


Varför använda en ångugn, och vilken modell ska man välja?

En av de största fördelar vid att laga mat med ånga är att den håller bättre på både saft och kraft. Temperaturen är lägre och mer skonsam, något som är på alla sätt bättre. Dels bibehålls smaken bättre, men också långt fler vitaminer och mineraler förblir intakta i maten.

Vetenskapliga undersökningar visar t.ex att det finns upp till 50% fler vitaminer i ångkokta grönsaker i jämförelse med vanligt kokta. Här blir skorpan knaprigare och färgen finare – egenskaper som de flesta av oss lägger mycket vikt på, men som kan vara mycket svåra att uppnå i en allmän ugn.

Oavsett vilket modell du väljer, så är du inte helt fel ute om du väljer en av dessa modeller vi har skrivit om i denna artikel. Men det finns rätt så stora skillnader. Om du köper en ångugn som extra ugn eller om du känner dig redo att gå 100% in med ångugnen, så kan du välja en ångugn som bara fixar ångmatlagningen. Detta är både den billigaste och bästa lösningen. Många väljer dock en kombi-ugn, som gör det möjligt att kombinera ånga med traditionell matlagning i en och samma enhet. Det tar mindre plats i köket.

Viktiga parametrar inför valet av ångugn är bl.a:
Ugnstorleken
Kombinationsmöjligheter
Rengöringsvänlighet
Användarvänlighet
Specialfunktioner

Du kan som regel inte få alla fördelarna i en och samma lösning. Tänk till därför vilka parametrarna är de som är de viktigaste för dig, och leta dig därefter fram inför ditt val. Danska Tænk.dk har gjort en guide med ”3 bra anledningar till varför du ska köpa en ångugn”. Du kan läsa den här. Var uppmärksam på dock, att det krävs betald abonnemang för att få full tillgång till artikeln.

Danska tidningen Ekstra Bladet har också skrivit en artikel om ångugnar som de kallar för ”Ugnen du inte visste att du saknar”. Här kikar tidningen på ångugnens fuktioner. Denna modell finns tyvärr inte att hitta på marknaden längre.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

 

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Asko OCS8664S

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Bra betyg hos Råd & Rön

Asko OCS8664S

.
Asko OCS8664S har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här ångugnen går hem hos både de svenska och de danska experterna och får därför bra betyg i båda undersökningarna.

I recensionerna kan vi läsa att experterna tycker bra om temperaturstabiliteten hos den här modellen och att tillagningen i stort fungerar bra. De är dock inte lika imponerade av rengöringsprogrammet som tydligen inte är så effektivt.

Tänk på att Asko OCS8664S är en inbyggnadsugn. Innan du köper den här modellen är det därför viktigt att kontrollera så att den har rätt mått för ditt kök.

Stor ångugn

Asko OCS8664S är en stor ugn med en kapacitet på 73 liter. Med den här ugnsmodellen har man därför gott om plats för att laga mat åt en större familj eller några extra gäster.

Den här ugnen tillagar maten med en kombination av värme och ånga. Denna tillagningsmetod bevarar näringsämnena bättre och säkerställer samtidigt att maten inte blir torr. Eftersom att det här är en kombiugn kan man dock välja om man vill laga mat med ånga, värme eller både och.

Det finns nämligen en mängd olika ugnsprogram att välja mellan, till exempel över- och undervärme, grill, snabbuppvärmning, AutoRoast, full ånga och medel ånga.

Enkel rengöring

Asko OCS8664S har ett praktiskt ångrengöringsprogram som lossar smuts, fett och matrester. Efter detta program blir det därför lättare att rengöra insidan av ugnen.

För att rengöra ugnen ska man först fylla en långpanna med vatten och placera den i ugnen. Därefter ska man bara starta rengöringsprogrammet och låta det gå färdigt innan man torkar bort all smuts ur ugnen.

Den här ångugnen tillhör energiklass A+ och är därmed relativt energisnål, något som är en fördel för både miljön och plånboken.

Ugn med Sous Vide-program

Asko OCS8664S har ett ugnsprogram för sous vide som håller en jämn ström av ånga i en exakt temperatur. Detta program är tänkt att köras länge och ger ett perfekt resultat varje gång. 

Den här ugnsmodellen har dessutom en programmerbar termometer som kan sättas i bröd, fisk eller kött. Ugnen stänger sedan av automatiskt när maten når den inställda temperaturen. Tack vare termometern behöver man alltså inte ha stenkoll på matlagningen hela tiden. 

Sist men inte minst har Asko OCS8664S en ergonomisk funktion som kallas för Dual Soft Close. Detta system är praktiskt och säkert när man hanterar varma fat och plåtar. På en nivå har ugnen dessutom fullt utdragbara teleskopskenor som underlättar hanteringen.

Asko OCS8664S har ett inbyggnadsmått på 59,7 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Asko OCS8664S:
Matlagning med ånga
Rengöringsprogram
Dual Soft Close
Sous Vide-program
Programmerbar termometer


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ångugn har fått bäst omdömen i tester?

Asko OCS8664S, Gorenje BCS747S34X och Asko OCS8664A

🤓 Hur testas ugnarna?

Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten. 

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Ångugns Test – Dessa källor har vi genomgått:

I vår artikel har vi samlat de viktigaste informationer och gjort det enkelt för dig. Vi har hämtat expertutvärderingar och analyser från olika källor. Dessa är listade härunder, så att du själv kan gå och fördjupa i ämnet om du är intresserad:

Tænk.dk 🇩🇰
Det ansedda danska konsumentmagasinet Tænk är en av Nordens mest pålitliga oberoende källor när det gäller tester av produkter åt konsumenterna. Tænk har täta förbindelser med danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen – något som naturligtvis bidrar till trovärdigheten. Magasinet citeras ganska mycket i både danska såväl som utländska medier. Ett bra betyg från Tænk på ens produkter anses vara något positivt, och används därför i marknadsföringen av sina produkter.

I denna artikel har vi bl.a kikat på Tænks test från sommaren 2015, där 10 olika populära ångugnar testades. Ugnarna testades på en lång rad parametrar, och test mynnar ut i en samlad betygutdelning samt rankering. I anknytning till varje enskild modell kommer dessutom Tænk med relevanta kommentarer och anmärkningar.

Testet presenteras i en interaktiv tabell, där du kan sortera efter pris, funktioner och andra parametrar. Du kan se hela testet här om du är abonnent hos Tænk. Annars går det bra att köpa särskild tillgång till just detta test för ett mindre belopp.

Råd & Rön 🇸🇪
Under sommaren 2015 testade det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön 7 populära modeller av ångugnar. Råd & Rön är den svenska motsvarigheten till danska Tænk, och anses likaså vara en opartisk aktör som hjälper konsumenterna genom havet av bra- och mindre bra produkter.

Till skillnad från Tænk kommer Råd & Rön inte med subjektiva värderingar och kommentarer i sina tester, utan låter resultaterna tala för sig själva. Produkterna testas på en lång rad parametrar, och listan med parametrar- och betyg kan ses för varje enskild produkt.

Alla betyg samlas och värderas dessutom i en interaktiv tabell, där du kan sortera och filtrera efter olika parametrar. Du kan läsa hela testet här – dock krävs det betalt abonemmang för att få full tillgång till detta hos Råd & Rön.

Konsumentrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De olika testlaboratorier testar på mycket grundligt och vetenskapligt sätt – något som är värdefullt för oss konsumenterna. Men testmiljön och omständigheterna kommer kan självklart inte vara helt realistiska i ett laboratorium. Exempelvis försiggår testet endast över en kort period, och det testas generellt bara en apparat (som kanske kan vara antingen bättre eller sämre än genomsnittet).

Därför har vi naturligtvis också kikat på vad konsumenterna själva upplever med produkterna ute i det verkliga livet. På vitvarorsportalen www.whiteaway.se samt många andra ställen kan konsumenterna själva skriva egna kommentarer, något som kan väga lika tugnt som resultaten från testmagasinerna. Dessa recensioner är medtagna när det känns naturligt att så göra, eller när t.ex en viss modell inte hunnit testats av oberoende magasin.

Du kan läsa användarnas recensioner av ugnsmodellen Electrolux COC720X hos WhiteAway.se och Tretti.se.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta