Ångugn Test 2019 – Se de bästa ångugnar – Bäst i Test guide

0

Ångugnar har används av profesionella kockar i många år, eftersom man med dessa får bättre resultat på ett enkelt sätt. Detta kikar vi på närmare längst ner i artikeln, där vi också ger ett par bra tips om valet av ugn.

En ångugn ser till att maten inte blir torr i ugnen, och den bättre bevarar sin färg och textur. Samtidigt kan du med en ångugn förberedda flera olika typers maträtter samtidigt – även de där en ugn över huvudtaget inte hade varit det första naturliga valet.

Med utgångspunkt i bl.a testresultater från Sveriges största oberoende konsumentmagasinet Råd & Rön samt dess danska motsvarighet Tænk.dk, får du här en överblick över vilka ångugnar som är bäst i test just nu.

Detta ångugns test genomgår:
🔸 Alla testvinnare hos skandinaviska största oberoende tester
🔸 Vart man kan köpa dessa billigast
🔸 Alla testerna vi har genomgått hittar du sist i artikeln. Här kan du även se länkarna till förstahandskällorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens CD634GBS1/01

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos danska Tænk.dk

Siemens CD634GBS1/01

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 490,00 Kr. 0,00 Kr. 9 490,00 Kr. Läs mer
9 490,00 Kr. 0,00 Kr. 9 490,00 Kr. Läs mer
9 490,00 Kr. 0,00 Kr. 9 490,00 Kr. Läs mer
12 418,00 Kr. 0,00 Kr. 12 418,00 Kr. Läs mer

 

Trots att Siemens CD 634GBS1/01 var den nästbilligaste modellen då danska Tænk.dk testade 10 olika populära ångugnar, så vann denna modellen testet. Samma mönster visade sig då svenska konsumentmagasinet Råd & Rön testade ångugnar – även här var modellen en av de billigaste, som trots detta vann testet.

Denna ångugn har ett specialitet: ångkokning

Många ångugnar är utförda som kombi-ugnar, som kan både användas som ångugn och som allmän ugn. Detta höjer såklart på priset, något som inte lämpar sig för alla. Siemens har med denna modell valt att specifikt satsa på ångmatlagning – en av anledningarna till varför denna ugn är så bra på detta.

Siemens CD 634GBS1/01 är inte heller lika stor som en vanlig ugn, något som inte är helt nödvändigt med ångmatlagning. Även rent mekaniskt är modellen riktigt bra. Både svenska och danska testpanelen skriver att ugndörren är enkel att öppna och stänga, och driften är relativt tyst. Det är dessutom lätt att hantera och fylla vattentanken, och inställningarna samt programmeringen är både användarvänliga och intuitiva.

Produkten får bra betyg på alla testade parametrar, samt toppbetyg för bl.a. ångmatlagningen, funktionerna samt tillbehöret. Ugnen hyllas för att ha med en mycket överskådlig manual som gör det enkelt att komma igång med matlagningen.

De största fördelar med Siemens CD 634GBS1/01

🔵 Specialdesignad för ångmatlagning
🔵 Särskild attraktiv pris
🔵 Låg ljudnivå
🔵 Användarvänlig, med intuitiv programmering
🔵 Särskild bra manual


AEG KS8404721M

Populär ångugn bland konsumenterna

AEG KS8404721M dampovn

AEG är kända för att tillverka ångugnar av hög kvalitet, vilket denna modell också är ett bevis på. Om man väljer att investera i denna modell, måste man vara förberedd på att priset ligger på en högre nivå, jämfört med många andra ångugnar. Du får i gengäld en ugn som är bland marknadens bästa, och som är utrustad med en hel del användbara funktioner, som ger dig riktigt bra möjligheter till att laga god mat i ugnen. Samtidigt är den även ytterst enkel att rengöra.

Anledningen till att denna ångugn är särskilt lätt att hålla ren invändigt, är dess inbyggda ångrengöringsfunktion. Denna funktion rengör insidan av ugnen med vattenånga, som produceras från en vattenfylld långpanna. Ångan löser upp smuts, matrester, och fett från ugnens insida. Därmed är det efteråt enkelt att torka av med en trasa, när allt smuts har lossats.

AEG KS8404721M har ett ugnsutrymme på 43 liter, vilket gör den optimal för ett hushåll på 2 – 3 personer.

Många möjligheter för att tillreda maten
AEG har utvecklat en funktion som de kallar för ProCombi Plus, som innehåller en inbyggd fuktsensor som kontrollerar den exakta luftfuktigheten under tillagningen. Du har också möjlighet att laga mat genom olika kombinationer av ånga och traditionell ugnsvärme.

Du hittar en video längre ner i beskrivningen, som visar hur ProCombi fungerar.
ThermiC° är en annan användbar funktion. Detta är ett varmluftssystem som fördelar värmen jämnt under tillagningen, vilket ger en märkbar skillnad i slutresultatet

Intelligenta funktioner gör det enklare
Denna modell är utrustad med ett automatiskt viktprogram, som gör att den vid bestämda typer av matvaror, själv kan räkna ut den optimala tillagningstiden. Det fungerar genom att du anger vilken typ av mat du vill tillaga, samt vikten. Därefter föreslår ugnen den optimala temperaturen och tillagningstiden.

Denna ångugn har också integrerade recept. På ugnens display kan man välja vad man önskar tillaga. Därefter föreslår displayen ett färdigt program med tillagningstid, temperatur, lämplig ugnsfunktion, samt ger instruktioner om var i ugnen maten ska placeras för en optimal tillagning.

Ugnen har dessutom ett antal bra säkerhetsfunktioner, som till exempel Isofront Plus. Denna funktion gör att ugnsluckan förblir relativt sval när ugnen är igång, och den håller de elektroniska komponenterna nedkylda till en lägre temperatur, vilket gör ugnen säkrare för dig och din omgivning.

Utvalda fördelar med AEG KS8404721M

🔵 ThermiC° garanterar jämn värme
🔵 Helautomatisk drift och användarvänliga inställningar
🔵 Barnsäkerhet i flera områden
🔵 ProCombi Plus ger optimala kombinationsmöjligheter
🔵 Enkel rengöring med ångrengöringsfunktion
🔵 Automatiska förslag på tillagning av olika livsmedel

I denna video kan du se hur ProCombi-systemet fungerar:

https://www.youtube.com/watch?v=a4Ckp-5WXnk

Gorenje BOC6322AX

Bra kvalitet för pengarna

Gorenje BOC6322AX

Med sitt lilla utrymme på 34 liter är Gorenje BOC6322AX en fantastisk ugn, som är enkel att hitta plats till i köket, även i mindre sådanna. Storleken är perfekt till ett hushåll på 2-3 personer, eller som sekundär ugn för den stora familjen. Trots sin storlek, får du riktigt mycket ångugn för pengarna. Den klarar av alla sina uppgifter på ett enkelt sätt: 100% ångbaserad matlagning, kombifunktioner med blandat ånga och varm luft, och dessutom alla de allmänna ugnfukntioner som över- och undervärme, grill, blås och varmluftsfunktioner.

Gorenje BOC6322AX är praktisk och rengöringsvänlig

Det har satsats extra mycket på estetiken och designen på Gorenje BOC6322AX. Själva kontrollen t.ex. sker genom ett glas-touchpanel, som också gör den dagliga rengöringen och avtorkningen betydligt enklare. Den barnsäkra ugnlocken är dessutom utrustad med förkylning. Utav dessa smarta funktioner, kan bl.a nämnas den integrerade stektermometer-funktionen, som meddelar när köttet har uppnåt den perfekta kärnstemperaturen.

Det finns också bra timerfunktioner, där man kan förprogrammera, med både start- och sluttidspunkter. På så sätt kan du t.ex. få ugnen till att ha maten klar när du kommer hem. För ugnens interiöra rengöring, kan Gorenje BOC6322AX även själv assistera med dess speciella AquaClean ångrengöringsprogram.

De största fördelar med Gorenje BOC6322AX

🔵 Bra storlek för det mindre hushållet
🔵 Bemästrar alla typers ugnfunktioner och kombinationer
🔵 Rengöringsvänlig prestanda samt interiör ångrengöringsprogram
🔵 Barnsäkert med avkylad ugnlock
🔵 Integrerad stektermometersfunktion
🔵 Avancerad timerfunktion


Electrolux EOB8841WOX

Testvinnare hos Råd & Rön
Värderas som ”Bra köp” hos danska Tænk.dk

Electrolux EOB8841WOX

Föredrar du en kombi-ugn, som både kan laga mat med ånga samt har traditionella ugnfunktioner, så är Electrolux EOB8841WOX ett riktigt bral val. Här får du två kompletta ugnsystem i ett, något som inte helt överraskande höjer på priset.

Det danska konsumentmagasinet Tænk.dk skriver i sitt test att modellen kan vara lite svår att hitta i allmänna butiker. Detta kan kanske hänga ihop med att denna modell är en halvprofesionnel ugn. I varje fall får den riktigt bra betyg hos danska Tænk, samt erhåller ”Bäst i test”-bemärkelsen från svenska Råd & Rön.

Därför rekommenderas Electrolux EOB8841WOX

Electrolux EOB8841WOX är skapad som en kombiugn och har samma storlek som en allmän ugn, så att det går att direkt ersätta din nuvarande vanliga ugn med denna ugn. En av de enda få kritiska punkter som kommer fram i dessa testresultater är energiförbrukningen, som ligger lite ovanför medelmåttet. Men i praktik gör inte det någon större skillnad, eftersom ugnen används inte så länge när den används. De olika tester uppmärksammar dock i gengäld att den är snabb att varma upp och håller också den inställda temperaturen på ett stabilt sätt.

Testpanelerna är dessutom väldigt nöjda med att Electrolux EOB8841WOX är otroligt användarvänlig och intuitiv att inställa. Det finns olika typers recept direkt på skärmen. Ytterligare något som lyfts fram är att maskinen är väldigt tyst i drift.

Ugnen bidrar också själv till rengöringen med olika funktioner som ångkrets-rengöring, avkalkning, ångrengöring, samt ångrengöring plus. Därför kan det inte helt överraska, att denna modell får absolut toppbetyg på funktioner och användarvänlighet.

De största fördelar med Electrolux EOB8841WOX

🔵 Komplett kombi-system i standard-dimensioner
🔵 Intuitiv och användarvänlig kontrollpanel
🔵 Olika recept – direkt på skärmen
🔵 Tyst i drift
🔵 Enkel rengöring, både manuellt och automatiskt


Varför använda en ångugn, och vilken modell ska man välja?

En av de största fördelar vid att laga mat med ånga är att den håller bättre på både saft och kraft. Temperaturen är lägre och mer skonsam, något som är på alla sätt bättre. Dels bibehålls smaken bättre, men också långt fler vitaminer och mineraler förblir intakta i maten.

Vetenskapliga undersökningar visar t.ex att det finns upp till 50% fler vitaminer i ångkokta grönsaker i jämförelse med vanligt kokta. Här blir skorpan knaprigare och färgen finare – egenskaper som de flesta av oss lägger mycket vikt på, men som kan vara mycket svåra att uppnå i en allmän ugn.

Oavsett vilket modell du väljer, så är du inte helt fel ute om du väljer en av dessa modeller vi har skrivit om i denna artikel. Men det finns rätt så stora skillnader. Om du köper en ångugn som extra ugn eller om du känner dig redo att gå 100% in med ångugnen, så kan du välja en ångugn som bara fixar ångmatlagningen. Detta är både den billigaste och bästa lösningen. Många väljer dock en kombi-ugn, som gör det möjligt att kombinera ånga med traditionell matlagning i en och samma enhet. Det tar mindre plats i köket.

Viktiga parametrar inför valet av ångugn är bl.a:
🔵 Ugnstorleken
🔵 Kombinationsmöjligheter
🔵 Rengöringsvänlighet
🔵 Användarvänlighet
🔵 Specialfunktioner

Du kan som regel inte få alla fördelarna i en och samma lösning. Tänk till därför vilka parametrarna är de som är de viktigaste för dig, och leta dig därefter fram inför ditt val. Danska Tænk.dk har gjort en guide med ”3 bra anledningar till varför du ska köpa en ångugn”. Du kan läsa den här. Var uppmärksam på dock, att det krävs betald abonnemang för att få full tillgång till artikeln.

Danska tidningen Ekstra Bladet har också skrivit en artikel om ångugnar som de kallar för ”Ugnen du inte visste att du saknar”. Här kikar tidningen på ångugnens fuktioner. Denna modell finns tyvärr inte att hitta på marknaden längre.


Ångugns Test – Dessa källor har vi genomgått:

I vår artikel har vi samlat de viktigaste informationer och gjort det enkelt för dig. Vi har hämtat expertutvärderingar och analyser från olika källor. Dessa är listade härunder, så att du själv kan gå och fördjupa i ämnet om du är intresserad:

Tænk.dk 🇩🇰
Det ansedda danska konsumentmagasinet Tænk är en av Nordens mest pålitliga oberoende källor när det gäller tester av produkter åt konsumenterna. Tænk har täta förbindelser med danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen – något som naturligtvis bidrar till trovärdigheten. Magasinet citeras ganska mycket i både danska såväl som utländska medier. Ett bra betyg från Tænk på ens produkter anses vara något positivt, och används därför i marknadsföringen av sina produkter.

I denna artikel har vi bl.a kikat på Tænks test från sommaren 2015, där 10 olika populära ångugnar testades. Ugnarna testades på en lång rad parametrar, och test mynnar ut i en samlad betygutdelning samt rankering. I anknytning till varje enskild modell kommer dessutom Tænk med relevanta kommentarer och anmärkningar.

Testet presenteras i en interaktiv tabell, där du kan sortera efter pris, funktioner och andra parametrar. Du kan se hela testet här om du är abonnent hos Tænk. Annars går det bra att köpa särskild tillgång till just detta test för ett mindre belopp.

Råd & Rön 🇸🇪
Under sommaren 2015 testade det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön 7 populära modeller av ångugnar. Råd & Rön är den svenska motsvarigheten till danska Tænk, och anses likaså vara en opartisk aktör som hjälper konsumenterna genom havet av bra- och mindre bra produkter.

Till skillnad från Tænk kommer Råd & Rön inte med subjektiva värderingar och kommentarer i sina tester, utan låter resultaterna tala för sig själva. Produkterna testas på en lång rad parametrar, och listan med parametrar- och betyg kan ses för varje enskild produkt.

Alla betyg samlas och värderas dessutom i en interaktiv tabell, där du kan sortera och filtrera efter olika parametrar. Du kan läsa hela testet här – dock krävs det betalt abonemmang för att få full tillgång till detta hos Råd & Rön.

Konsumentrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De olika testlaboratorier testar på mycket grundligt och vetenskapligt sätt – något som är värdefullt för oss konsumenterna. Men testmiljön och omständigheterna kommer kan självklart inte vara helt realistiska i ett laboratorium. Exempelvis försiggår testet endast över en kort period, och det testas generellt bara en apparat (som kanske kan vara antingen bättre eller sämre än genomsnittet).

Därför har vi naturligtvis också kikat på vad konsumenterna själva upplever med produkterna ute i det verkliga livet. På vitvarorsportalen www.whiteaway.se samt många andra ställen kan konsumenterna själva skriva egna kommentarer, något som kan väga lika tugnt som resultaten från testmagasinerna. Dessa recensioner är medtagna när det känns naturligt att så göra, eller när t.ex en viss modell inte hunnit testats av oberoende magasin.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse