Ångugn Test – Se de bästa ångugnar – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Ångugnar har används av profesionella kockar i många år, eftersom man med dessa får bättre resultat på ett enkelt sätt. Detta kikar vi på närmare längst ner i artikeln, där vi också ger ett par bra tips om valet av ugn.

En ångugn ser till att maten inte blir torr i ugnen, och den bättre bevarar sin färg och textur. Samtidigt kan du med en ångugn förberedda flera olika typers maträtter samtidigt – även de där en ugn över huvudtaget inte hade varit det första naturliga valet.

Med utgångspunkt i bl.a testresultater från Sveriges största oberoende konsumentmagasinet Råd & Rön, får du här en överblick över vilka ångugnar som är bäst i test just nu.

Detta ångugns test genomgår:

Alla testvinnare hos skandinaviska största oberoende tester
 Vart man kan köpa dessa billigast
 Alla testerna vi har genomgått hittar du sist i artikeln. Här kan du även se länkarna till förstahandskällorna

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch HSG636BB1 – ugn med 4D-varmluftsteknik

✅ 4,8/5 på Google Shopping
✅ 4,6/5 på Amazon
✅ 4,6/5 på Testsieger.de

Bosch HSG636BB1-ångugn är utformad med bekvämlighet och precision i åtanke. Det märks särskilt tydligt i den automatiska inställningen som säkerställer optimal uppvärmning, temperatur och varaktighet för en mängd olika rätter, vilket eliminerar eventuella gissningar och garanterar tillförlitliga matlagningsresultat varje gång. Oavsett om du är en ambitiös hemmakock, eller en upptagen förälder som söker effektivitet i köket, förenklar den här ugnen din matlagning och levererar välsmakande måltider som tillgodoser alla tänkbara kostpreferenser och tillfällen. 

 • Försedd med automatiska inställningar
 • EcoClean Direct för enkelt underhåll
 • Jämn värmefördelning tack vare 4D-varmluftstekniken

Recension: En detaljerad recension av Bosch HSG636BB1 

Stor ugn
Bosch HSG636BB1 har en generös kapacitet på 71 liter, vilket motsvarar marknadens genomsnitt för en vanlig enkelugn. Detta säkerställer att du har tillräckligt med utrymme för att förbereda en mängd olika rätter samtidigt, och gör modellen därmed till en idealisk vitvara för dem som ofta har middagsbjudningar eller behöver laga mat till sin stora familj. Förutom dess praktiska storlek, tillhör ugnen även energiklass A+ – det vill säga den vanligaste. Energiklassningen för ugnar sträcker sig från A+++ till G, där A+++ är bäst och G sämst. Som sagt tillhör de flesta ugnar idag klass A+, endast ett fåtal i A++ och nästan ingen i A+++.  En ugn i klass A+ visar en balanserad blandning av prestanda och optimal energiförbrukning, samtidigt som den levererar matlagningsresultat av hög kvalitet.

Användarvänlig drift och enkel rengöring
En av de mest användarvänliga egenskaperna hos denna Bosch-ugn är TFT-touchdisplayen som gör modellen enkel att hantera tack vare styrningen med den lättlästa texten och de tydliga bilderna. Genom den här konstruktionen kommer du enkelt att kunna navigera bland alla matlagningsinställningar, och på så sätt få ut det mesta av ugnens många funktioner och finesser. Bosch HSG636BB1 är försedd med den innovativa EcoClean Direct-tekniken och har därmed en speciell beläggning som automatiskt absorberar fett, vilket avsevärt minskar det manuella rengöringsarbetet. Denna ugn är därför ett utmärkt val för dem som föredrar apparater som kräver minimalt underhåll.

Konsekventa matlagningsresultat och oförändrat näringsvärde
Bosch HSG636BB1 är som sagt utrustad med 4D-varmluftsteknik som garanterar att värmen fördelas jämnt på varje nivå. Detta innebär att du kan baka och steka på upp till fyra nivåer samtidigt och få konsekvent pålitliga resultat från topp till botten. Det som dock är mest utmärkande för den här modellen är dess ångkokningsfunktion; när du lagar mat i varm ånga behåller du inte bara vitaminer och mineraler utan förstärker även de naturliga smakerna. Denna tillagningsmetod resulterar i mat med en krispig utsida, och ett saftig inre, vilket garanterar utsökta resultat utan att näringsvärdet försämras. 

Vad säger användare och experter om Bosch HSG636BB1?

Användarna är särskilt imponerade av ugnens tilltalande design och användarvänlighet. En användare sa till och med följande: “Jag har aldrig smakat en så god fläskstek från någon annan ugn!”. En annan nöjd kund berömde dess kapacitet och möjligheten att baka flera pizzor samtidigt utan att behöva byta plåtar fram och tillbaka. Ångfunktionen har också fått positiv feedback, där några användare särskilt berömde resultatet när de bakade “bread rolls”.

Trots att några användare noterade att den teleskopiska förlängningen inte ingår, och kan vara något dyr att köpas till separat, är det viktigt att överväga det totala värdet och de funktioner som Bosch HSG636BB1 erbjuder. Ugnens har nämligen exceptionellt bekväma funktioner och en fantastiskt design som gör den till en bra investering för de allra flesta.

Fördelar

 • Enkel användning tack vare TFT-touchdisplayen
 • Parallell tillagning på fyra nivåer
 • Grillfunktion
 • Barnlås
 • Stöttåligt ColorGlass
Nackdelar

 • Teleskopisk förlängning ingår inte
 • Den platta displayen kan vara något svår att vänja sig vid

Konsumentmagasinets bedömning

Sammanfattningsvis är Bosch HSG636BB1 ångugn en välutvecklad apparat som har en imponerande balans mellan rymlighet och innovativa funktioner. Dess kapacitet på 71 liter och energiklassning A+ tillgodoser behoven hos det genomsnittliga hushållet samtidigt som den främjar en energimedveten användning. Den användarvänliga TFT-touchdisplayen och den självrengörande EcoClean Direct-tekniken garanterar en problemfri upplevelse för användaren, medan ugnens 4D-varmluftsteknik lovar jämna resultat och näringsrika måltider. Vissa användare har dock rapporterat att det kan ta tid att vänja sig vid det platta displaygränssnittet, som andra menar kan ses som en möjlighet för att bekanta sig med ett modernare och mer smidiga sätt att använda köksapparater. När man väl har lärt sig hanteringen av displayen och dess gränssnitt förbättrar den till och med användarens interaktion med ugnen, vilket gör den till en otroligt intuitiv och användarorienterad teknisk produkt. Ugnen HSG636BB1 är alltså ett utmärkt exempel på Boschs engagemang för innovation, användarupplevelse och kvalitet, och därför anser vi att den är ett värdefullt komplement i alla kök.

Specifikationer
 Ugnsutrymme: 71 L
Energiklass: A+
Mått (H x B x D): 59,5 x 56,8 x 55 cm
Rengöringsteknik: EcoClean Direct
Ångfunktion: Ja
Fjärrkontroll: Nej


Siemens CD634GAS0 – ugn med fyra uppvärmningsmetoder

✅ 4,7/5 på Google Shopping

Siemens CD634GAS0-ångugn är utrustad med den innovativa CookControl20-tekniken, som erbjuder 20 imponerande automatiska program. Oavsett om du är en upptagen yrkestagare som söker snabba och näringsrika måltider, eller en nyfiken hemmakock som experimenterar med din matlagning, erbjuder dessa förinställda program allt du kan tänkas behöva. Denna ugn från Siemens anpassar matlagningsprocessen på ett intelligent sätt, oavsett om det gäller bakning, stekning eller ångkokning.

 • Halogenbelysning för precist ljus
 • Smidig öppning av luckan tack vare softMove
 • 20 automatiska program

Recension: En detaljerad recension av Siemens CD634GAS0

Lämplig för mindre kök
Siemens CD634GAS0 är en tekniskt avancerad ångugn som är utformad för att ge optimala matlagningsresultat. Dess storlek på 38 liter är precis lagom för små familjer eller hushåll på två till tre personer, vilket säkerställer att den uppfyller dina kulinariska behov utan att ta upp för mycket utrymme.

Användarvänlig display och SoftMove-teknik
Den här ugnen från Siemes utmärker sig genom sina unika och användarvänliga funktioner. Den har bland annat en TFT-färgdisplay med tydlig text och touchControl, vilket gör att den kan användas utan svårigheter. Gränssnittet är inte bara intuitivt utan förser användaren med all nödvändig information i en enda överblick. För att främja precision vid matlagningen är ugnen utrustad med halogenbelysning som ger precis belysning för att du ska kunna se tillagningen av dina rätter ordentligt. Dessutom är ugnen utrustad med SoftMove-teknik som säkerställer att ugnsluckan öppnas och stängs på ett smidigt och säkert sätt, vilket bidrar med en känsla av elegans och hållbarhet till apparatens konstruktion.

Fyra uppvärmningsmetoder
När det gäller uppvärmningsmetoder erbjuder Siemens CD634GAS0 fyra olika alternativ. En av dessa metoder är FullSteam-funktionen som innebär 100 % ångkokning och lämpar sig för känsliga livsmedel som fisk och grönsaker, och en annan är PulseSteam-funktionen som tillför ytterligare ånga under tillagningsprocessen, vilket förbättrar smak och konsistens. Den sistnämnda kan kombineras med andra ugnsfunktioner för optimala resultat – för specifika kombinationer erbjuder den medföljande manualen detaljerad vägledning. Andra uppvärmningsmetoder inkluderar återuppvärmning, jäsning och avfrostning, vilket skapar en mångsidig matlagningsupplevelse.

Säkerhetsåtgärder
Sist, men inte minst, är Siemens CD634GAS0 utrustad med ett barnlås för alla dess funktioner, vilket förhindrar oavsiktlig användning av barn. Den är även försedd med automatisk avstängning, vilket garanterar sinnesro om du skulle råka lämna ugnen obevakad. Ugnens innerdörr är dessutom tillverkad av massivt glas, vilket ytterligare ökar säkerheten samtidigt som det gör den enkel att rengöra.

Vad säger användare om Siemens CD634GAS0?

Kunderna har uttryckt sin glädje över hur snabbt de kunde navigera genom ugnens meny och på så sätt enkelt behärska de olika funktionerna och programmen, vilket gjorde att de utan ansträngning kunde påbörja sitt första ångkokningsprojekt.

En anmärkningsvärd aspekt som användarna har berömt är ugnens kalla dörr, som bidrar med ytterligare säkerhet. Denna funktion säkerställer att dörren förblir relativt kall, vilket minskar risken för oavsiktliga brännskador eller olyckor. Användarna har rapporterat om särskilt goda resultat när de har återuppvärmt lasagne, tillagat fisk och grillat biffar i samband med ugnens varmluftsfunktion. 

Många liknande modeller erbjuder rengöringstekniker som attraherar och bränner upp matrester, men Siemens CD634GAS0 har faktiskt ett annat tillvägagångssätt; istället för en avancerad rengöringsteknik, har ugnen en dörr som går att öppna i en 90-graders vinkel och som dessutom kan avlägsnas.

Fördelar

 • Justerbar luftfuktighet
 • Ångtemperatur upp till 100 °C
 • Fyra uppvärmningsmetoder
 • Automatisk avstängning
Nackdelar

 • Relativt liten kapacitet
 • Ingen rengöringsfunktion som attraherar och bränner upp matrester

Konsumentmagasinets bedömning

Siemens CD634GAS0 är en ångugn med många funktioner som kombinerar modern teknik med en användarvänlig design. Dess mest utmärkande egenskaper är bland annat TFT-färgskärmen med tydligt text och touchControl för smidig användning, halogenbelysningen för precis övervakning av tillagningen samt SoftMove-tekniken som säkerställer en elegant och smidig lucköppning- och stängning. Ugnen erbjuder en mängd olika uppvärmningsmetoder, inklusive 100 % ångkokning, pulseSteam för ökade smaker, återuppvärmning, jäsning och avfrostning. Även om modellen har en relativt liten kapacitet på 38 liter, anser vi inte att detta egentligen är en begränsning – snarare en praktisk egenskap som gör den tillgänglig även för mindre hushåll på två till tre personer. Dessutom gör den kompakta storleken den till ett idealiskt val för kök med begränsat utrymme, eftersom den erbjuder all funktionalitet som en större ugn har utan att vara skrymmande.

Specifikationer
Ugnsutrymme: 38 l
Mått (H x B x D): 45,5 x 59,4 x 54,8 cm
Ångfunktion: Ja
Fjärrkontroll: Nej


Miele DGM7340 – ångugn och mikrovågsugn i ett format

✅ Bästa kombination av ång- och mikrovågsugn enligt RealHomes.com

Denna moderna vitvara är utrustad med innovativ inverterteknik som gör att du kan justera effektnivån mellan 300 och 1000 W, vilket innebär att matlagningsprocessen kan anpassas efter dina specifika behov. De justerbara effektnivåerna minskar även den totala tiden för både avfrostning och tillagning, vilket kommer att göra dina måltidsförberedelser snabbare och effektivare. Miele DGM7340 är dock inte bara snabb, utan säkerställer även att maten tillagas precis så som du vill ha den.

 • Snabb produktion av ånga med DualSteam-teknik
 • Justerbar effektnivå
 • Fjärrstyrning med Miele-appen

Recension: En detaljerad recension av Miele DGM7340

Jämn tillagning tack vare DualSteam-tekniken
En av de stora fördelarna med Miele DGM7340 är dess förmåga att kombinera tillagningen mellan ång- och mikrovågsugn, vilket ger korta tillagningstider utan att kompromissa med kvalitén på måltiderna. Detta underlättas av DualSteam-teknologin som garanterar snabb ånggenerering och gör att ugnen värms upp snabbt samt tillagar maten jämnt. Denna funktion är en fördel för dem som värdesätter sin tid, men samtidigt inte vill göra avkall på matens kvalitet. Till skillnad från andra tillverkare producerar Mieles ångugnar ånga utanför ugnen, och när ångan väl kommer in i ugnen fyller den hela utrymmet och tränger undan det syre som redan finns där. Som ett resultat av detta värms maten snabbt upp samtidigt som den behåller sin naturliga färg. Den ånga som produceras utanför ugnsutrymmet bidrar också till att förebygga eventuella kalkavlagringar och gör det därmed enklare att rengöra enheten. Tack vare ugnens mycket praktiska utformning kan den rymma såväl bakformar som andra stora kärl, vilket är särskilt fördelaktigt för dem som gillar att laga stora måltider. Det gör det även möjligt att tillaga hela fiskar eller kycklingar.

Smart integration och tillräcklig kapacitet för ett genomsnittligt hushåll
Trots den till synes mindre kapaciteten på 40 liter erbjuder denna ugn från Miele tillräckligt med utrymme för de dagliga behoven i ett genomsnittligt hushåll; enligt Mieles webbplats är det till och med möjligt att laga en komplett meny för åtta till tio personer. För att ge dig mer bekvämlighet och frihet i din matlagning kan ugnen fjärrstyras med hjälp av appen Miele@home. Denna innovativa nätverkslösning integrerar MobileControl, SuperVision, recept och WiFiConn@ct, så att du kan styra alla dina smarta Miele-apparater även när du inte är hemma.

Vad säger experter om Miele DGM7340?

Miele DGM7340 har blivit utsedd till den bästa kombinationen av ång- och mikrovågsugn av experterna på RealHomes.com, som dessutom valde att placera den på tredje plats i sitt test av de ångugnar. Experterna var särskilt imponerade av den innovativa DualSteam-tekniken, de automatiska programmen och den enkla rengöringen. Vidare betonade experterna bekvämligheten med fjärrstyrningen, som gör det möjligt för användare att styra ugnen på distans från sin telefon.

Fördelar

 • Kort tillagningstid tack vare en kombination av ång- och mikrovågsugn
 • Rymmer stora köksredskap
 • 15 minuters KeepWarm-funktion
 • Lämplig för tillagning av olika typer av mat
Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Konsumentmagasinets bedömning

Sammanfattningsvis är Miele DGM7340 ett utmärkt exempel på en innovativ vitvara. Med sin justerbara effektnivå, som sträcker sig från 300 till 1000 W, ger den en smidig matlagningsupplevelse som anpassas efter dina personliga preferenser. Även om den tillhör en något högre prisklass, är det viktigt att överväga de långsiktiga fördelarna och den oöverträffade bekvämligheten som maskinen tillför ditt kök; fjärrkontrollen, den snabba ånggenereringen, den mångsidiga användningen och den personliga matlagningsupplevelsen är flera av de faktorer som gör den till en värdefull investering.

Specifikationer
 
Ugnsutrymme: 40 L
Energiklass: A
Mått (H x B x D): 45,5 x 59,5 x 56,9 cm
Rengöringsteknik: Ångrengöring
Ångfunktion: Ja
Fjärrkontroll: Ja


Gorenje BCS747S34X

Bra betyg hos Råd & Rön

Gorenje BCS747S34X

 

 

Lämplig ugn för ett större hushåll

Gorenje BCS747S34X har en kapacitet på 73 liter och är därför lämplig för större hushåll med fler än fem medlemmar. Med den här ångugnen kan man alltså laga mycket mat på en gång.

Ugnen har en ångfunktion som antingen kan användas ensam eller som komplement till varmluft eller konventionell ugnsvärme.

Med Gorenje BCS747S34X kan man välja mellan många olika ugnsprogram, till exempel över- och undervärme, varmluft, infragrill, upptining, full ånga, eco och PureSteam.

Den här ugnsmodellen har dessutom en MultiFlow 360°-funktion som skapar en optimal cirkulation av värme eller ånga i ugnen. Den här funktionen ser till att värmen når ut i alla hörn och att maten tillagas jämnt och enhetligt. Ugnen blir även varm snabbt och når en temperatur på 200 grader på ungefär sex minuter.

AquaClean och Sous Vide

Tack vare ett AquaClean-program går det både snabbt och enkelt att rengöra den här ugnen. Man behöver bara hälla lite vatten i en långpanna, starta programmet och vänta i ungefär en halvtimme. När programmet har gått färdigt är matrester, smuts och fett mjukare och lättare att torka bort.

Ugnen har även ett Sous Vide-program som bevarar matens näringsämnen i tillagningen. Med det här programmet får man dessutom ett riktigt mört och saftigt resultat.

Säker och energieffektiv ugn

Gorenje BCS747S34X är en energisnål och säker ugn som tillhör energiklass A+. Ugnen förbrukar därför inte särskilt mycket energi per år och är därmed snäll mot både plånboken och miljön.

Sist men inte minst har Gorenje BCS747S34X ett DynamiCooling-system som effektivt kyler ner ugnens utsida. Tack vare detta behöver man inte oroa sig för att bränna sig på ugnen när man lagar mat eller bakar.

Gorenje BCS747S34X har ett inbyggnadsmått på 59,5 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Gorenje BCS747S34X:
Flera ugnsprogram
DynamiCooling-system
Sous Vide-program
Rengöringsprogram
MultiFlow 360°-funktion


Varför använda en ångugn, och vilken modell ska man välja?

En av de största fördelar vid att laga mat med ånga är att den håller bättre på både saft och kraft. Temperaturen är lägre och mer skonsam, något som är på alla sätt bättre. Dels bibehålls smaken bättre, men också långt fler vitaminer och mineraler förblir intakta i maten.

Vetenskapliga undersökningar visar t.ex att det finns upp till 50% fler vitaminer i ångkokta grönsaker i jämförelse med vanligt kokta. Här blir skorpan knaprigare och färgen finare – egenskaper som de flesta av oss lägger mycket vikt på, men som kan vara mycket svåra att uppnå i en allmän ugn.

Oavsett vilket modell du väljer, så är du inte helt fel ute om du väljer en av dessa modeller vi har skrivit om i denna artikel. Men det finns rätt så stora skillnader. Om du köper en ångugn som extra ugn eller om du känner dig redo att gå 100% in med ångugnen, så kan du välja en ångugn som bara fixar ångmatlagningen. Detta är både den billigaste och bästa lösningen. Många väljer dock en kombi-ugn, som gör det möjligt att kombinera ånga med traditionell matlagning i en och samma enhet. Det tar mindre plats i köket.

Viktiga parametrar inför valet av ångugn är bl.a:
Ugnstorleken
Kombinationsmöjligheter
Rengöringsvänlighet
Användarvänlighet
Specialfunktioner

Danska tidningen Ekstra Bladet har också skrivit en artikel om ångugnar som de kallar för ”Ugnen du inte visste att du saknar”. Här kikar tidningen på ångugnens fuktioner. Denna modell finns tyvärr inte att hitta på marknaden längre.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Asko OCS8664A

Asko OCS8664A

 

Ugn med ångfunktion

Asko OCS8664A har en ångfunktion som kan användas separat eller som komplement till varmluft eller något annat program.

Det här är nämligen en kombiugn med flera olika program, bland annat över- och undervärme, grill, låg ånga, medel ånga, eco varmluft och Sous Vide. Sous Vide-programmet skapar en jämn ström av ånga i en exakt temperatur och ger därför alltid ett optimalt resultat.

Ugnen har en kapacitet på 73 liter och rymmer därför tillräckligt mycket mat för stora familjer eller några extra gäster. Asko OCS8664A tillhör energiklass A+ och hamnar därmed i den bättre änden av energiskalan.

Enkel rengöring

Asko OCS8664A har en ångrengöringsfunktion och är därför enkel att rengöra. Man behöver bara fylla en långpanna med vatten, ställa in den i ugnen och starta programmet. Vattnet kommer då att lösa upp matrester och fett i ugnen. Efter rengöringsprogrammet behöver man därför bara torka ur ugnen för att få bort all skit.

Den här ugnsmodellen har även en säker Dual Soft Close-funktion som är väldigt praktisk när man har händerna fulla av varma fat. Den här funktionen gör att ugnsluckan stängs mjukt och innebär därmed att man inte behöver oroa sig för att den ska smälla igen.

Programmerbar termometer och teleskopskenor

Asko OCS8664A är utrustad med en programmerbar termometer som underlättar matlagningen.

Denna termometer kan sättas i fisk, bröd eller kött, och när den inställda temperaturen är nådd stänger ugnen av automatiskt. Om man använder termometern behöver man alltså inte ha stenkoll på maten hela tiden.

Sist men inte minst har Asko OCS8664A teleskopskenor som gör det enklare att både ställa in mat i ugnen och att ta ut den igen.

Asko OCS8664A har ett inbyggnadsmått på 59,7 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Asko OCS8664A:
Programmerbar termometer
Sous Vide-program
Stort ugnsutrymme
Ångrengöringsprogram
Dual Soft Close-funktion


Electrolux COC720X

4.7 av 5 stjärnor av kunderna hos Tretti.se
4.7 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

Electrolux COC720X

 

.
Electrolux COC720X har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här ångugnen är däremot populär bland användarna och har bland annat recenserats av kunder hos nätbutikerna Tretti.se och WhiteAway.se.

Ugnen har fått ett genomsnittligt betyg på 4,7 av 5 stjärnor hos båda butikerna. De fina betygen motiveras bland annat med att ugnen är gedigen och att den har alla funktioner man behöver. Användarna anmärker dock på att termometern är konstigt placerad.

Användarna: En ugn med allt man behöver

Enligt kunderna hos Tretti.se och WhiteAway.se är Electrolux COC720X en ugn som har allt man behöver.

En användare berättar till exempel att ugnen har många funktioner men att den fortfarande är enkel att använda. Samma person framhäver även ångfunktionen och skriver att den är perfekt när man bakar bröd. I recensionerna kan vi dessutom läsa att ugnen har en enkel design som passar in perfekt hemma och att den inger en känsla av gedigenhet.

Användarna tycker generellt sett riktigt bra om den här ångugnen. En person nämner dock att ugnen har “en liten brist” och förklarar att det kan uppstå vissa problem med termometern.

Katalytisk självrengöring

Electrolux COC720X är en rymlig ugn med en kapacitet på 71 liter. Den här modellen är därför lämplig för större familjer där man vill kunna laga mycket mat på en gång. Ugnen har dessutom en ångfunktion och kan därför tillaga mat både med och utan ånga.

Insidan av ugnen är försedd med en katalytisk beläggning som gör att matrester och fett bryts ner när temperaturen kommer upp i ungefär 250 grader. Tack vare denna beläggning är det enkelt att får bort all skit när man rengör ugnen.

Den här ugnsmodellen är dessutom effektiv. Ugnen har nämligen en snabbuppvärmningsfunktion som gör att man kan komma igång med matlagningen snabbare. Electrolux COC720X tillhör även energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Enkla kontroller och stektermometer

Electrolux COC720X har en LED-display och intryckbara vred som är enkla att använda. Med hjälp av displayen kan man justera temperaturen samt starta och stoppa tiden. Ugnen föreslår även en lämplig temperaturinställning baserat på vilket program man har valt.

Den här modellen har flera olika ugnsprogram, till exempel varmluft, över- och undervärme, lågtemperaturstekning, grill, ånga och SteamBake. SteamBake-programmet är perfekt för att baka bröd men fungerar även till både fisk och kyckling.

Sist men inte minst har Electrolux COC720X en stektermometer som kan användas för att övervaka matens kärntemperatur. Termometern meddelar när rätt temperatur är nådd och avslutar då tillagningen automatiskt.

Electrolux COC720X har ett inbyggnadsmått på 59 cm (h) x 59,5 cm (b) x 56,7 cm (d).

Utvalda fördelar med Electrolux COC720X:
Stektermometer
Många ugnsprogram
LED-display
Snabbuppvärmning
Katalytisk beläggning


Asko OCS8664S

Bra betyg hos Råd & Rön

Asko OCS8664S

.
Asko OCS8664S har testats och granskats av Råd & Rön. Denna ångugn är väl mottagen av de svenska experterna och får därför bra betyg i undersökningen.

I recensionerna kan vi läsa att experterna tycker bra om temperaturstabiliteten hos den här modellen och att tillagningen i stort fungerar bra. De är dock inte lika imponerade av rengöringsprogrammet som tydligen inte är så effektivt.

 

Stor ångugn

Asko OCS8664S är en stor ugn med en kapacitet på 73 liter. Med den här ugnsmodellen har man därför gott om plats för att laga mat åt en större familj eller några extra gäster.

Den här ugnen tillagar maten med en kombination av värme och ånga. Denna tillagningsmetod bevarar näringsämnena bättre och säkerställer samtidigt att maten inte blir torr. Eftersom att det här är en kombiugn kan man dock välja om man vill laga mat med ånga, värme eller både och.

Det finns nämligen en mängd olika ugnsprogram att välja mellan, till exempel över- och undervärme, grill, snabbuppvärmning, AutoRoast, full ånga och medel ånga.

Enkel rengöring

Asko OCS8664S har ett praktiskt ångrengöringsprogram som lossar smuts, fett och matrester. Efter detta program blir det därför lättare att rengöra insidan av ugnen.

För att rengöra ugnen ska man först fylla en långpanna med vatten och placera den i ugnen. Därefter ska man bara starta rengöringsprogrammet och låta det gå färdigt innan man torkar bort all smuts ur ugnen.

Den här ångugnen tillhör energiklass A+ och är därmed relativt energisnål, något som är en fördel för både miljön och plånboken.

Ugn med Sous Vide-program

Asko OCS8664S har ett ugnsprogram för sous vide som håller en jämn ström av ånga i en exakt temperatur. Detta program är tänkt att köras länge och ger ett perfekt resultat varje gång. 

Den här ugnsmodellen har dessutom en programmerbar termometer som kan sättas i bröd, fisk eller kött. Ugnen stänger sedan av automatiskt när maten når den inställda temperaturen. Tack vare termometern behöver man alltså inte ha stenkoll på matlagningen hela tiden. 

Sist men inte minst har Asko OCS8664S en ergonomisk funktion som kallas för Dual Soft Close. Detta system är praktiskt och säkert när man hanterar varma fat och plåtar. På en nivå har ugnen dessutom fullt utdragbara teleskopskenor som underlättar hanteringen.

Asko OCS8664S har ett inbyggnadsmått på 59,7 cm (h) x 59,5 cm (b) x 54,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Asko OCS8664S:
Matlagning med ånga
Rengöringsprogram
Dual Soft Close
Sous Vide-program
Programmerbar termometer


FAQ – Vanliga frågor

Vilka ångugn har fått bäst omdömen i tester?

Asko OCS8664S, Gorenje BCS747S34X och Asko OCS8664A

Hur testas ugnarna?

Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Ångugns Test – Dessa källor har vi genomgått:

I vår artikel har vi samlat de viktigaste informationer och gjort det enkelt för dig. Vi har hämtat expertutvärderingar och analyser från olika källor. Dessa är listade härunder, så att du själv kan gå och fördjupa i ämnet om du är intresserad:

Råd & Rön
Under sommaren 2015 testade det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön 7 populära modeller av ångugnar.

Produkterna testas på en lång rad parametrar, och listan med parametrar- och betyg kan ses för varje enskild produkt.

Alla betyg samlas och värderas dessutom i en interaktiv tabell, där du kan sortera och filtrera efter olika parametrar. Du kan läsa hela testet här – dock krävs det betalt abonemmang för att få full tillgång till detta hos Råd & Rön.

Konsumentrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De olika testlaboratorier testar på mycket grundligt och vetenskapligt sätt – något som är värdefullt för oss konsumenterna. Men testmiljön och omständigheterna kommer kan självklart inte vara helt realistiska i ett laboratorium. Exempelvis försiggår testet endast över en kort period, och det testas generellt bara en apparat (som kanske kan vara antingen bättre eller sämre än genomsnittet).

Därför har vi naturligtvis också kikat på vad konsumenterna själva upplever med produkterna ute i det verkliga livet. På vitvarorsportalen www.whiteaway.se samt många andra ställen kan konsumenterna själva skriva egna kommentarer, något som kan väga lika tugnt som resultaten från testmagasinerna. Dessa recensioner är medtagna när det känns naturligt att så göra, eller när t.ex en viss modell inte hunnit testats av oberoende magasin.

Du kan läsa användarnas recensioner av ugnsmodellen Electrolux COC720X hos WhiteAway.se och Tretti.se.

Google Shopping

Google Shopping är en onlineplattform där användare kan söka efter produkter från olika återförsäljare, jämföra priser och genomföra köp. Användarrecensioner på Google Shopping ger värdefulla insikter och feedback från tidigare användare, vilket hjälper nya konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut.

Du kan se användarrecensionerna av Bosch HSG636BB1 här

Du kan se användarrecensionerna av Siemens CD634GAS0 här.

Amazon

Amazon är en e-handelsjätte som erbjuder ett brett utbud av produkter från en rad olika säljare och återförsäljare. Användarna kan läsa och lämna recensioner för produkterna de köpt, vilket gör att eventuella nya konsumenter kan göra välgrundade inköp baserat på dessa tidigare erfarenheter och åsikter.

Du kan se användarrecensionerna av Bosch HSG636BB1här

RealHomes.com

RealHomes.com är en specialiserad webbplats för utvärdering och granskning av ångugnar. De tillhandahåller detaljerad information, betyg och expertutlåtanden om olika ångugnsmodeller, vilket hjälper läsarna att förstå deras funktioner, prestanda och övergripande värde.

Testsieger.de

Testsieger.de är en oberoende tysk konsumentportal som sammanställer testrapporter och kundbetyg från över 2 000 källor till ett samlat omdöme för att hjälpa deras läsare att fatta rätt köpbeslut. De hjälper även konsumenter att köpa produkten direkt från den billigaste återförsäljaren tack vare den integrerade prisjämförelsen.

Du kan se recensionen av Bosch HSG636BB1 här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta