Ångtvätt Test 2020 – Hitta de bästa ångtvättarna

0

Ångrengöring är både en effektiv och miljövänlig lösning. Med en ångtvätt kan du rengöra nästan allt i hemmet, från golv och textilier till vitvaror och svåråtkomliga fogar och skarvar. Den heta ångan dödar bakterier och svampsporer, och löser effektivt upp alla typer av smuts. Läs vidare, och följ med när vi tar en närmare titt på de bästa ångtvättarna på marknaden just nu. 

I denna artikel om ångtvättar har vi tittat närmare på de mest populära modellerna för närvarande. Trenden med ångtvättar är relativt ny, så det finns ännu inte så många officiella tester.

Vi har hittat ett par, men annars har vi i denna genomgång huvudsakligen valt att utgå från erfarenheterna från de konsumenter, som faktiskt har köpt och använt maskinerna i hemmet.

I denna artikel får du: 

🔸 Genomgång av de populäraste ångtvättarna på marknaden
🔸 Tips för hur du får ut det mesta av din ångtvätt
🔸 Genomgång av de källor vi har undersökt för att framställa denna artikel


Kärcher ångtvätt SC 4

✅ 4 av 5 stjärnor hos Amazon (baserat på 66 kundrecensioner)
✅ 4,4 stjärnor av 5 hos Tesco.com (baserat på 45 kundrecensioner)
✅ 9,3 av 10 stjärnor hos Reevoo.com (baserat på 16 kundrecensioner)
✅ 4 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com

Karcher SC 4

.
Smart tankkonstruktion med separat panna

Kärchers SC 4 ångtvätt är den dyraste modellen i fältet. Men här får du riktigt mycket för den förhållandevis blygsamma extra kostnaden. Kärcher har nämligen implementerat flera smarta lösningar i denna modell. En av dem är den tvådelade tankkonstruktionen, som totalt rymmer 1,3 liter vatten. I motsats till de flesta andra ångtvättar, har denna modell en separat panna på 0,5 liter, kombinerat med en extra tank på 0,8 liter.

Den tvådelade konstruktionen har flera fördelar. Först och främst ger den mindre pannan en snabbare uppvärmningstid på endast 4 minuter, vilket är relativt lågt för en ångtvätt i den här storleken. Pannan drar vatten från den extra tanken när behov uppstår. Den extra tanken kan dock lätt tas bort, och det innebär i praktiken att du kan fylla på den under arbetets gång, utan att pannan mister ångtryck och behöver återuppvärmas.

Kraftig ånggenerator och stort tillbehörspaket

Med en effekt på 2000 Watt är Kärchers SC 4 den kraftigaste modellen i fältet. Ångtrycket är 3,5 bar, och den stora tankkapaciteten möjliggör effektiv rengöring av så mycket som 100 kvadratmeter yta på en enda full tank. Ångan leds ut vid en mycket hög temperatur, och Kärcher informerar om att upp till 99.99 % av alla bakterier därmed dör.

Karcher damprenser SC 4Det följer med en del tillbehör, inklusive ett munstycke för golvrengöring, samt olika dysor och borstar för finare rengöringsuppgifter. Alla standardtillbehör kan förvaras i ett avsett utrymme på själva maskinen. Kärcher SC 4 är utrustad med en praktisk 2 meter lång slang, så det är lätt att utföra arbetet. Själva maskinen väger nämligen 4,1 kg, och rullas runt på hjul som en liten dammsugare.

Utvalda fördelar med Kärchers SC 4:
🔵 Tvådelad tankkonstruktion med separat panna
🔵 Kraftig ånggenerator på 2000 Watt
🔵 Högt ångtryck och stor rengöringskapacitet (upp till 100 kvadratmeter)
🔵 Hög ångtemperatur förstör upp till 99,99 % av alla bakterier
🔵 Stort utrustningspaket med praktisk förvaring i själva maskinen


 

Hoover CAD 1700 D

✅ Praktisk dubbelmaskin

Hoover CAD 1700 D

.
Praktisk ångtvätt med fokus på golvrengöring

Som den enda i fältet, är ångtvätten Hoover CAD 1700 D designad uteslutande för rengöring av golv. Det gör den i gengäld riktigt bra med flera specialdesignade funktioner. Själva munstycket är utformat som en två-i-en golvmopp, och funktionen ändras lätt med foten.
Själva ångan kan också kontrolleras i flera steg, och det finns dessutom ett turboläge, som kan användas på särskilt envis smuts. Den avtagbara vattentanken rymmer 0,7 liter vatten, och det är tillräckligt för en drifttid på upp till 50 minuter. Själva uppvärmningen tar bara 30 sekunder.

Relativt okänd specialmodell

Hoover CAD 1700 D är fortfarande relativt okänd hos konsumenterna. Så vi har inte kunnat hitta varken oberoende tester eller användbara kundrecensioner. Det är synd, för denna maskin är riktigt effektiv för golvrengöring, och erbjuder många justeringsmöjligheter, och priset är måttligt. Att maskinen inte är så välkänd, kan kanske bero på att de flesta väljer en allroundmodell. Är ditt behov emellertid främst ångrengöring av golv, är Hoover CAD 1700 D ett självklart val.

Hoover CAD 1700 D ska anslutas till ett vanligt eluttag. Den medföljande sladden är hela 7 meter lång, vilket är ännu en stor fördel med denna modell. De flesta andra ångtvättar levereras nämligen med en relativt kort sladd. Maskinen är försedd med ett praktiskt utrymme för sladdupprullning, och kan tas isär så att den tar upp minimal plats vid förvaring.

Utvalda fördelar med Hoover CAD 1700 D:
🔵 Specialiserad ångmopp för golvrengöring
🔵 Snabb uppvärmning på bara 30 sekunder
🔵 Flera moppfunktioner och inställningsmöjligheter
🔵 Drifttid på upp till 50 minuter på en full tank
🔵 Extra lång sladd på 7 meter
🔵 Hopfällbar och med praktisk sladdupprullning

Här kan du se en presentationsvideo av ångtvätten från Hoover:

https://www.youtube.com/watch?v=z1DdDFs8NWU

Därför är ångtvätten så populär

Att värme effektivt bekämpar bakterier, kvalster, och annat otyg, är inte direkt någon ny upptäckt. Genom århundraden har vi till exempel tillrett våran mat över värme, och de flesta är också instinktivt medvetna om att varmt vatten är bättre än kallt, oavsett om det gäller tvätt, bad, eller annan typ av upplösning och borttagning av smuts. Ju högre värme, desto bättre.

Vanligt vatten kan dock maximalt bli 100 grader varmt. Denna temperatur är nämligen gränsen för den flytande formen. Vid högre temperaturer övergår vattnet till gasform, som för vatten även kallas ånga. Det smarta med ånga jämfört med vatten är därmed att temperaturen kan komma upp ännu högre än 100 grader.

En annan fördel med ånga är att det tar upp en hel del utrymme. En enda liter vatten kan omvandlas till mer än 1.500 liter ånga. Det innebär att vi får riktigt mycket “rengöringsmedel” för pengarna. Ånga är med andra ord ett billigt rengöringsmedel, och det är inte några giftiga och miljöfarliga kemikalier involverade.

Det nya är att ångan har “tämjts” av de moderna ångtvättarna. Du kan generera all den ånga du vill med en enkel knapptryckning, och smarta munstycken kan styra ångan precis dit du vill ha den. Detta är en stor fördel, som gör det betydligt enklare att göra rent, och det råder ingen tvekan om att vi under kommande år, kommer se att ångtvättar har en långt större roll i rengöringen än hittills.

Även om fördelarna är många, finns det också vissa begränsningar med ångrengöring. Till exempel kan rengöringen vara olämplig för känsliga material som papper, kartong, och trä, och den heta ångan är naturligtvis inte heller helt ofarlig. De många fördelarna överväger dock otvivelaktigt nackdelarna. Läs eventuellt mer om för- och nackdelar hos danska Cleanipedia, som har skapat en bra översikt här.

Ångan ger bättre förutsättningar för allergiker

Ånga är både billigt och miljövänligt, men en av dess största fördelar är att den också är allergivänlig. Antalet allergiker stiger för varje år, och den medicinska vetenskapen har inte full koll på vad den underliggande orsaken är. Vi kan bara konstatera att fler och fler lider av astma och allergi.

Det finns många typer av allergi, men allergi mot dammkvalster är en av de vanligaste. Dammkvalster är små mikroskopiska djur, som lever osynligt överallt i hemmet. Problemet är deras avföring, som skapar allergiska reaktioner hos många. Även svampsporer från diverse typer av mögel skapar problem för många. Det kan vara i form av till exempel huvudvärk eller andningssvårigheter.

Ångrengöring kan lösa många av dessa allergiproblem. Den heta ångan dödar de levande mikroorganismerna, oavsett om det gäller dammkvalster, mögel, eller andra liknande allergiframkallande organismer. Ytterligare en fördel är att allergenerna inte virvlas upp i luften under rengöringsprocessen, som de annars gör när du till exempel dammsuger eller viftar med dammvippan. Den fuktiga ångan fångar in problemet, som sedan kan samlas upp i en trasa eller svamp.

Fler och fler utvecklar dock även allergier mot kemikalier. Vi använder kemikalier överallt i det dagliga livet, och bland annat rengöringsmedel innehåller ofta ganska starka kemikalier. Det efterlämnas kemikalierester på de rengjorda ytorna, och de sprider sig också lätt i luften. Många av oss älskar “doften av rent”, men doften är alltså i grund och botten kemikalier i luften. Och det är inte alla som tål den. Problemet med allergi är även att den kan utvecklas om du utsätts för allergener av en eller annan sort under en kortare eller längre period. Och när du väl har utvecklat en allergi, bär du den med dig resten av livet.

Även här är ångrengöring därför det perfekta alternativet. Den enda ingrediensen är rent vatten, och därmed finns det med denna rengöringsmetod ingen risk för varken irritation, allergiska reaktioner, eller utvecklandet av nya allergier.


Guide till användning av ångtvätten i det vanliga hemmet

Allt eftersom du blir bekant med din ångtvätt, kommer du att få en känsla för hur olika uppgifter hanteras på bästa sätt. De olika modellerna av ångtvättar fungerar nämligen lite annorlunda, och det kan också vara stora skillnader i graden av nedsmutsning, och olika problemområden från hem till hem.

Här nedanför ger vi några generella tips för hur olika rengöringsuppgifter kan angripas när du har tillgång till en ångtvätt. Läs också denna artikel hos Kärcher, där det finns massor av tips och tricks att inhämta.

Fönster och speglar rengörs effektivt med ånga

Släta ytor som fönster och speglar kan lätt rengöras med ånga. Applicera bara ånga över hela ytan, och skrapa bort kondensvattnet med en gummiskrapa. Slutligen kan ytan eftertorkas med en trasa, om gummiskrapan inte klarar av att ta bort vattnet till 100 %.

Tänk dock på att den heta ångan kan skapa en temperaturchock, om det till exempel gäller en mycket kall fönsterruta under vintern. Det kan i värsta fall leda till sprickor. I sådana situationer behöver glaset tid för att anpassa sig till temperaturen. Applicera därför ångan i första omgången med några cm avstånd till rutan, så att den värms upp lite. Därefter kan du rengöra fönstret som vanligt.

Ångrengöring av fogar

Plattor är lätta att rengöra och en hygienisk lösning för både kök och badrum. Fogarna mellan plattorna är dock ett problemområde. För här samlas det i regel smuts och orenheter som är svåra att få bort med traditionella rengöringsmetoder. Med en ångtvätt är situationen emellertid helt annorlunda. Den skållheta ångan tränger in i alla vrår av fogen, och dödar och lösgör alla bakterier på vägen. Montera en rundborste på ångtvätten, eller tillför ånga, och skrubba sedan med en borste för hand.

Handlar det om en silikonfog bör du dock vara lite försiktig med ångan. Tillför bara ånga under en kort tid, så att materialet inte överhettas.

Ångrengöring i köket

I köket bör det finnas ett särskilt stort fokus på hygien, och därför är en ångtvätt ett självklart val. Den heta ångan löser exempelvis lätt upp den fettfilm som bildas av stekos, som sätter sig överallt. Använd till exempel gärna ångan på ytor av rostfritt stål. Materialet håller utan problem för värmen, och om du monterar en duk på ångtvätten kan du på kort tid rengöra även större ytor. Torka eventuellt efteråt med en trasa, om du vill ha ett resultat helt fritt från ränder.

Även den glaskeramiska hällen kan rengöras effektivt med ånga. Montera eventuellt stålull direkt på munstycket eller borsten, om arbetet ska bli extra effektivt. Den keramiska ytan kan lätt tåla det, bland annat för att ångan bidrar med att smörja och reducera friktionen under arbetet.

Hörn, kanter, och fördjupningar vid hällen, vid diskhon, och på andra ställen i köket kan också lätt desinficeras med het ånga. Använd bara ett vanligt munstycke, och låt den skållheta ångan tränga in överallt och eliminera alla former av begynnande bakterietillväxt.

Låt ångtvätten ersätta strykjärnet

Det är långt ifrån alla textilier som har möjligheten att ta en tur på strykbrädan. Med ångtvätten kan du på nolltid rätta till otrevliga veck i gardinerna, duschdraperiet, och många andra ställen. Du kan också i många fall använda ångtvätten istället för strykjärnet. Applicera bara lite ånga på jackan eller skjortan, som hänger på en galge. Det kommer i många fall att kunna eliminera oönskade veck, utan att du behöver leta reda på strykbrädan.

Rengöring av kakel- och klinkergolv

En av de platser där ångtvätten verkligen kommer till sin rätt är vid rengöring av kakel- och klinkergolv. Kakel och klinker är robusta och tål all den ånga som kan behövas, så här kan du skruva upp ångan på max. Använd ett munstycke med en duk monterad, och rengör med små skrubbrörelser.

Ofta behöver du inte mer än en gnutta ånga från början. Men det kan du reglera efter behov och nedsmutsning eftersom. Ångrengöring är också perfekt för att få bort skit och smuts från fogarna mellan plattorna. Du får med dig allt om du för moppen både vinkelrätt och diagonalt i förhållande till fogriktningen.

Det är en fördel att dammsuga ordentligt innan ångrengöringen – och det gäller alla typer av golv. På så vis hålls duken ren längre, och du undviker att skrubba runt med onödigt smuts och skräp.

Laminatgolv och målade ytor behandlas lite mer varsamt

Den heta ångan är effektiv för rengöring, men kan vara för varm för vissa känsliga ytor. De flesta typer av laminatgolv tål dock dock exempelvis lätt behandlingen, om du är lite försiktig. Använd eventuellt dubbla dukar, och skruva ner ångtrycket. På så vis blir värmepåverkan inte så kraftig på själva golvytan. Precis som med ett strykjärn, bör du också undvika att hålla ångtvätten stilla och tillföra ånga på ett och samma ställe under en längre tid. Annars riskerar du att temperaturen blir för hög.

I regel avdunstar ångan strax av sig själv, men i vissa fall kan det uppstå ansamlingar av vatten, till exempel i samband med uppstart. Dessa bör avlägsnas med moppen, eller med en extra trasa, så att fukten inte ligger för länge, och får möjlighet att tränga in i materialet.

Detsamma gäller för målade ytor. Med lite varsamhet kan ångtvätten även lätt användas här. Läs eventuellt också denna artikel hos danska Idenyt, där det bland annat finns olika tips för ångrengöring av känsliga ytor.

Allmän rengöring av badrummet

Ångrengöring är också perfekt för badrummet. Här består problemområdena vanligtvis av kakel, sanitetsporslin, och ståldetaljer, och alla dessa material är mycket robusta mot het ånga. Snåla inte med ångan, som effektivt löser upp både kalk och tvålrester. Den lösgjorda smutsen kan i regel lätt avlägsnas med en trasa efteråt. Har du en ångtvätt, där man kan montera en trasa på munstycket, är det ännu lättare. Kontinuerlig ånga och gnuggrörelser får snabbt bukt med det mesta.

Särskilt envis smuts kan angripas med ett borsthuvud på ångtvätten. I vissa fall kan det uppstå tjocka kalklager, som är särskilt besvärliga. Dessa kan med fördel läggas i blöt i ättika några minuter, innan ångtvätten får avsluta jobbet. Handlar det om släta ytor, kan du med fördel eftertorka med en trasa när rengöringen är klar. På så vis kan du vara säker på att det inte uppstår några ränder.

En kort video om hur det fungerar i praktiken

Som det framgår här ovan, kan ångtvätten effektivisera din städning överallt i huset, och det finns ännu fler användningsområden än de vi nämnt. Har du lust att se hur de olika typerna av rengöring görs i praktiken, kan du titta på nedanstående video på 5 minuter, som går igenom olika områden i hemmet. Det är en Kärcher ångtvätt som används i videon, men principen är densamma oavsett vilket märke och vilken modell du väljer att införskaffa.

Videon är på engelska, men även om du kanske inte är så skicklig på främmande språk, kan du ändå dra nytta av att se den.

https://www.youtube.com/watch?v=NmGwTtfdpFo

FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ångtvättar har fått bäst omdömen?

Kärcher ångtvätt SC 4

🤓 Hur har man testat ångtvättarna?

Ångtvättarna har bedömts baserat på hur effektivt de avlägsnar smuts samt hur användarvänliga de är.

🤔 Hur fungerar en ångtvätt?

En ångtvätt värmer upp vatten i en lufttät panna tills vattnet kokar och bildar ånga.


Använda källor i denna artikel 

Vanligtvis baserar Konsumentmagasinet i största möjliga mån bedömningarna på grundliga tester från oberoende organisationer. Som nämndes inledningsvis, är ångrengöring dock fortfarande så nytt, att antalet testade ångtvättar är mycket begränsat. Vi har hittat ett par enskilda test hos tyska Testberichte och engelska Trusted Reviews, där Nilfisk Steamtec 312 respektive Kärcher SC-serien har testats. I båda fallen fick maskinerna riktigt bra recensioner.

Sammantaget har vi istället valt att lägga ett större fokus på konsumenternas egna recensioner. När det kommer till kritan, är nog konsumenternas bedömning en av de mest rättvisa indikatorer för huruvida en viss produkt är användbar i praktiken. Här är ångtvättarna inte testade i en teoretisk miljö under kort tid, utan i en verklig hemmiljö under en längre period. Det är klart att en enda kundrecension inte kan stå ensam, men ett genomsnitt av många användares upplevelser måste anses vara en särskilt god grund för en bedömning.

Som grund för denna artikel har vi bland annat hämtat statistik från tusentals användarrecensioner från stora portaler som Amazon.com, Tesco.com, Renthjem.dk, och Reevo.com. Så nu borde du vara redo att välja den rätta ångtvätten för just ditt städbehov.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse