Ångtvätt (Bäst i test) - Guide till de bästa ångtvättarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: augusti 31, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Ångtvätt (Bäst i test) - Guide till de bästa ångtvättarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Ångrengöring är både en effektiv och miljövänlig lösning. Med en ångtvätt kan du rengöra nästan allt i hemmet, från golv och textilier till vitvaror och svåråtkomliga fogar och skarvar. Den heta ångan dödar bakterier och svampsporer, och löser effektivt upp alla typer av smuts. Läs vidare, och följ med när vi tar en närmare titt på de bästa ångtvättarna på marknaden just nu.

I denna artikel om ångtvättar har vi tittat närmare på de mest populära modellerna för närvarande. Trenden med ångtvättar är relativt ny, så det finns ännu inte så många officiella tester.

Vi har hittat ett par, men annars har vi i denna genomgång huvudsakligen valt att utgå från erfarenheterna från de konsumenter, som faktiskt har köpt och använt maskinerna i hemmet.

Senast ändrad: 12. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av ångtvättarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa ångtvättarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda ångtvättarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper ångtvätt

 • Typ

  Både sladdanslutna och sladdlösa ångrengörare är utformade för rengöring av olika ytor, men de skiljer sig åt när det gäller strömförsörjning och bekvämlighet. Sladdlösa ångrengörare är bekvämare eftersom de inte kräver något eluttag, medan sladdanslutna ångrengörare är begränsade av sladdlängden och kan kräva att du byter eluttag när du rengör större ytor. Sladdanslutna ångrengörare kan fungera i obegränsad tid, medan sladdlösa ångrengörare har en begränsad drifttid på i genomsnitt cirka 30 minuter, beroende på modell och batteritid. Dessutom är sladdanslutna ångrengörare generellt sett kraftfullare än sladdlösa modeller och genererar högre ångtemperaturer och tryck, vilket gör att de kan ta itu med svåra fläckar och smuts.

 • Vikt och tankkapacitet

  Storleken på en ångrengörare är en nyckelfaktor som påverkar dess bärbarhet, effektivitet och prestanda, och bestäms vanligtvis av tankkapaciteten. En liten tankkapacitet, upp till 0,5 l, lämpar sig bäst för rengöring av små hushållsytor och är idealisk om du behöver en lätt och manövrerbar ångrengörare som kan passa in i trånga utrymmen i köket, badrummet eller mellan keramiska plattor. Medelstora ångrengörare, med en tankkapacitet på upp till 1-1,5 l, är idealiska för rengöring av större ytor som golv, mattor eller stora badrumsområden, eftersom de kan rengöra under en längre tid utan att behöva fyllas på. Stora ångtvättar, med en tankkapacitet på upp till 3 liter, är oftast avsedda för tung användning och kan användas i hushåll, kommersiella eller industriella miljöer.

  Ångtvättarnas vikt bestäms också av tankkapaciteten, där lättare versioner har mindre tankkapacitet och vice versa. Lätta ångrengörare, som väger mellan 0,5 kg och 2 kg, kan lätt hållas i handen och förvaras tack vare sin kompakta storlek. Medelviktiga ångrengörare, som väger mellan 2 kg och 3,5 kg, är lämpliga för rengöring av stora ytor som hallar, terrasser, verandor eller entréer. Tunga ångrengörare, som väger upp till 10 kg eller mer, är lämpliga för djuprengöring men kan vara ansträngande för användarna när de används under en längre tid.

 • Tillbehör

  När du väljer en ångrengörare är det värt att överväga några extra funktioner som kan vara till hjälp. Om du planerar att använda en ångrengörare för flera områden i hushållet är det bäst att välja en med olika borstar, munstycken och skrapor. Om du å andra sidan behöver rengöra känsliga och känsliga föremål är det viktigt att ha justerbara ånginställningar som gör att du kan reglera mängden ånga som genereras. Dessutom har vissa ångtvättar LED-lampor på ångtvätthuvudet, vilket kan vara fördelaktigt för att belysa mörkare områden eller rengöra ytor med små smutspartiklar.

 • Pris

  I vissa avancerade modeller av ångtvättar är priset förknippat med deras hållbarhet och mångsidighet, och hur väl de klarar av tunga rengöringar. Om du dock inte behöver en tung rengöringsmaskin eller många extra funktioner kan billigare ångrengörare passa dina behov tillräckligt bra. För vanliga hushållssysslor kan små modeller hittas för så lite som 500 kronor, medan mer avancerade ångrengörare, med flera borstar, munstycken, LED-lampor och andra funktioner, kan hittas för omkring 1500 kronor. Omvänt, om du behöver en mycket avancerad apparat för djuprengöring kan den kosta någonstans mellan 2000kr till 5000kr.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att lära dig mer om de ångrengöringsmodeller du är intresserad av är det bra att läsa recensioner från både användare och branschfolk. Expertrecensioner ger ofta jämförelser av olika tillgängliga modeller, med detaljerade beskrivningar av deras egenskaper och resultat som erhållits när modellerna använts. Användarrecensioner ger å andra sidan värdefulla insikter om hur utrustningen används dagligen och användarnas åsikter om eventuella styrkor och svagheter.

arrow-more

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Kärcher ångtvätt SC 4

Bästa allround ångrengörare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,4/5 hos Tesco.com
 • check 4/5 stjärnor hos Trustedreviews.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kärcher ångtvätt SC 4:

 • Högt ångtryck och stor rengöringskapacitet
 • Ergonomisk och effektiv rengöring av alla golv
 • Medföljande tillbehör för varje uppgift

Fördelar

 • Stor rengöringskapacitet (upp till 100 kvadratmeter)
 • Tvådelad tankkonstruktion med separat panna
 • Kraftig ånggenerator på 2000 Watt
 • Hög ångtemperatur förstör upp till 99,99 % av alla bakterier
 • Stort utrustningspaket med praktisk förvaring i själva maskinen

Nackdelar

 • Högre prisklass

Kärchers SC 4 ångtvätt är den dyraste modellen i fältet. Men här får du riktigt mycket för den förhållandevis blygsamma extra kostnaden. Kärcher har nämligen implementerat flera smarta lösningar i denna modell. En av dem är den tvådelade tankkonstruktionen, som totalt rymmer 1,3 liter vatten. I motsats till de flesta andra ångtvättar, har denna modell en separat panna på 0,5 liter, kombinerat med en extra tank på 0,8 liter.

Den tvådelade konstruktionen har flera fördelar. Först och främst ger den mindre pannan en snabbare uppvärmningstid på endast 4 minuter, vilket är relativt lågt för en ångtvättmaskin i den här storleken. Pannan drar vatten från den extra tanken när behov uppstår. Den extra tanken kan dock lätt tas bort, och det innebär i praktiken att du kan fylla på den under arbetets gång, utan att pannan mister ångtryck och behöver återuppvärmas.

Mer om Kärcher ångtvätt SC 4

Specifikationer

 • Effekt: 2000 W
 • Vikt: 4 kg
 • Tankkapacitet: 1,3 l
 • Sladdlängd: 2,3 m

Med en effekt på 2000 Watt är Kärchers SC 4 den kraftigaste modellen i fältet. Ångtrycket är 3,5 bar, och den stora tankkapaciteten möjliggör effektiv rengöring av så mycket som 100 kvadratmeter yta på en enda full tank. Ångan leds ut vid en mycket hög temperatur, och Kärcher informerar om att upp till 99.99 % av alla bakterier därmed dör.

Det följer med en del tillbehör, inklusive ett munstycke för golvrengöring, samt olika dysor och borstar för finare rengöringsuppgifter. Alla standardtillbehör kan förvaras i ett avsett utrymme på själva maskinen. Kärcher SC 4 är utrustad med en praktisk 2 meter lång slang, så det är lätt att utföra arbetet. Själva maskinen väger nämligen 4,1 kg, och rullas runt på hjul som en liten dammsugare.

Kärcher SC 3 Upright EasyFix - ångmopp med justerbart ångtryck och automatisk avkalkning

Bästa ångtvätt för ömtåliga ytor

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare av dansk oberoende testpanel
 • check 4/5 på TrustedReviews.com
 • check 4,4/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kärcher SC 3 Upright EasyFix:

 • Förinställd reglering av ångflödet i tre steg
 • Anti-kalk vattenfilter
 • LED-display med driftsstatus

Konsumentmagasinets omdöme

Kärcher SC 3 ångrengörare är ett bra val för personer som letar efter ett lättanvänt och effektivt städverktyg. Den kan dock endast användas på golv, men den har däremot automatisk avkalkning, vilket är särskilt bra för hårda golv. Ångmoppen arbetar skonsamt samtidigt som den lämnar golven så gott som torra, vilket är optimalt för ömtåliga ytor.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Minimal risk för brännskador
 • Moppen kan enkelt tas bort med foten
 • Synlig vattennivå och lång sladd

Nackdelar

 • Kan endast användas för golv

Kärcher SC 3 Upright EasyFix ångmopp levereras med ett anti-kalkfilter som förhindrar kalkavlagringar, vilket gör att ångmoppen håller längre. Denna produkt är särskilt bra för personer som söker en hållbar ångmopp som ger fantastiskt fina golv.

Recension: En detaljerad recension av Kärcher SC 3 Upright EasyFix

Specifikationer

 • Vikt: 3,7 kg
 • Sladdlängd: 5 m
 • Tankkapacitet: 0,5 l
 • Effekt: Litiumjonbatteri

Justerbart ångtryck
Kärcher SC 3 Upright EasyFix ångmopp har tre ångtrycksinställningar att välja mellan – för kakel/sten (maximalt), matta (medel) och trä (minimalt) – som alla markeras med symboler på handtaget som dessutom har en halkfri struktur. Förutom justerbara ångtrycksnivåer har denna modell indikatorer för uppvärmning och färdig användning.

Den stora Kärcher-loggan fungerar även som en indikator när ångan är klar och går från rött till grönt när ångmoppen är redo att användas. Under denna finns en kontrollpanel med av- och påknapp, indikator för att byta avkalkningspatron samt en återställningsknapp. Dessutom uppnår ångmoppen snabbt arbetstemperaturen, inom cirka 30 sekunder.

Avkalkningspatron ingår
En första avkalkningspatron ingår, och utan den fungerar inte ångmoppen. Patronens livslängd beror på den vattenhårdhetsnivå som du ställt in. Det finns fyra alternativ för vattenhårdhet: mjukt, medelhårt, hårt och mycket hårt. Om du är osäker bör du kontrollera med din vattenleverantör vilken vattenhårdhetsnivå som gäller i ditt område.

Användarvänlig
Denna ångmopp är lätt att rengöra och själva moppen kan enkelt tas bort med foten. Dessutom finns det en synlig vattennivå så att du kan se till att det alltid finns ånga. Den långa sladden garanterar dessutom att du kan nå även de mest avlägsna hörnen.

Vad säger användare om Kärcher SC 3 Upright EasyFix?

Kärcher SC 3 Upright EasyFix ångmopp fick 4,2 av 5 stjärnor i Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker och 4,4 av 5 stjärnor på Amazon. Användarna kommenterade särskilt hur enkel och lätt denna ångmopp är att använda.

Mer om Kärcher SC 3 Upright EasyFix

Specifikationer

 • Vikt: 3,7 kg
 • Sladdlängd: 5 m
 • Tankkapacitet: 0,5 l
 • Effekt: Litiumjonbatteri

Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 - ångmopp med stor ångpanna för olika typer av rengöring

Bästa ångtvätt för djuprengöring

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare av dansk oberoende testpanel
 • check 4,2/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 :

 • Högtryckspanna för djuprengöring
 • Eliminerar 99,99 % av bakterier
 • 9 tillbehör ingår för rengöring av hela huset

Konsumentmagasinets omdöme

Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 ångmopp är ett kraftfullt och mångsidigt rengöringsverktyg som kan användas för en mängd olika ytor. Uppvärmningstiden hade kunnat vara en aning kortare, men den har en bra räckvidd (8 meter) och vi anser ändå att denna modell är det bästa valet för djuprengöring.

Fördelar

 • Snabb uppvärmningstid på endast 30 sekunder
 • Barnlås på ångutlösaren
 • Lämplig för många typer av rengöring
 • Bra storlek på tanken
 • Säkerhetslock

Nackdelar

 • Uppvärmningstiden kunde vara kortare

Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 ångrengörare är ett bra val för dig som vill ha en pålitlig ångrengörare med klassisk design. Den eliminerar 99,99 % av bakterier, vilket gör den till ett lämpligt val för hushåll med husdjur eller småbarn.

Recension: En detaljerad recension av Polti Vaporetto Eco Pro 3.0

Specifikationer

 • Vikt: 4,9 kg
 • Sladdlängd: 3,9 m
 • Tankkapacitet: 2 l
 • Effekt: 2000 W

Stor ångpanna
Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 har en 2 liters ångpanna och en ångutgång på 110 g/min är särskilt lämplig för djuprengöring. Du kan justera ångstyrkan beroende på vilken typ av yta som ska behandlas, och den utmärker sig särskilt när det gäller att tacka fläckar på mattor. Tack vare den generösa vattentanken kan denna golvmopp vara i gång i mer än 40 minuter. Den värms dessutom upp relativt snabbt och har en praktisk ångtrycksmätare som gör att du kan se när ångmoppen är redo att användas.

Tillbehör för flera rengöringar
Originaltillbehör gör att du effektivt kan rengöra flera olika ytor: från golv till badrumsinredning, från mattor till fönsterputsning, från rengöring av spishäll till rengöring av fogar. Ångmoppen fungerar även på soffor och textil, vilket gör att du kan rengöra och sanera hela huset. Du kan dessutom rengöra din bil grundligt med hjälp av de olika tillbehören som medföljer, allt från vindrutan och bilfönstren, sätena till fälgarna och motorn.

Bra säkerhetsfunktion
Ångmoppen är utrustad med det erkända Polti-patenterade säkerhetslocket som garanterar maximal säkerhet vid användning av produkten, vilket undviker oavsiktligt läckage av ånga. Dessutom får du optimal rengöring, eftersom den heta ångan dödar virus, dammkvalster, bakterier och bakterier som finns i hemmiljön.

Vad säger användare om Polti Vaporetto Eco Pro 3.0?

Polti Vaporetto Eco Pro 3.0 ångrengörare fick 4,5 av 5 stjärnor på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker och 4,1 av 5 stjärnor på Amazon. Användarna noterar hur produkten är utmärkt när det gäller att ta bort smuts.

Mer om Polti Vaporetto Eco Pro 3.0

Specifikationer

 • Vikt: 4,9 kg
 • Sladdlängd: 3,9 m
 • Tankkapacitet: 2 l
 • Effekt: 2000 W

Kärcher FC3 ångdammsugare

Bästa ångtvät för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 92,1/100 poäng hos det tyska testmagasinet ETM-Testmagazin.de 
 • check Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de 
 • check Positiv recension hos den personliga bloggen Diydaddyblog.com 
 • check Medelbetyg hos Råd & Rön
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kärcher FC3 ångdammsugare:

Fördelar

 • För alla typer av hårda golv
 • Roterande valsar
 • Användarvänlig
 • Hög komfort
 • Drifttid på ungefär 20 minuter

Nackdelar

 • Lite skrymmande att förvara

Kärcher FC3 är en golvtvätt som har testats av tre expertkällor samt en personlig blogg som fokuserar på “do it yourself”-projekt. Bloggen heter Diydaddyblog.com, och de tre experttesterna kommer från de tyska testmagasinen ETM-Testmagazin.de och Testberichte.de samt konsumentorganisationen Råd & Rön.

Källorna har undersökt modellens rengöringsförmåga, design, användarvänlighet, användbarhet och hanterbarhet innan de slutligen delade ut ett totalbetyg. De kom i slutändan fram till att det här är en bra golvtvätt i allmänhet.

Vad säger experter om Kärcher FC3?

Kärcher FC3 har bland annat testats av det stora tyska testmagasinet ETM-Testmagazin.de. De blev mycket imponerade av den här modellen och gav den i slutändan ett väldigt högt betyg på 92,1 av 100 poäng. Detta motiveras med flera olika anledningar. De tyska experterna förklarar bland annat att den här apparaten mer eller mindre kan ersätta den klassiska golvmoppen.Den har nämligen en kompakt utformning, en låg vikt och ett välfungerande batteri.

Experterna kommenterar att golvtvätten fungerar bra på alla hårda golv samt att den bara har en knapp och ett läge. Detta ökar användarvänligheten och gör produkten väldigt intuitiv eftersom att den bara ska startas och stängas av. Det gör dock även att man inte kan justera golvtvätten till olika nivåer av smuts.

Modellen är så gott som klar att användas när man tar upp den ur lådan, och det finns därför inte särskilt mycket man behöver göra. Om man föredrar en djupare rengöring kan man dock tillsätta ett eget rengöringsmedel. Experterna nämner att det är smart att valsarna tål maskintvätt samt att golvtvätten städar väldigt bra längs kanter. Den kan dock väsnas en del.

Kärcher FC3 har även testats av tre andra källor, som också blev nöjda med den här modellen. Det tyska testmagasinet Testberichte.de förklarar till exempel att modellen passar bra i mindre hushåll, framförallt på grund av att den har en batteritid på bara 20 minuter per laddning. Detta är helt enkelt inte tillräckligt för att städa ett större hus.

Experterna förklarar även att de roterande valsarna är bra samt att produkten har en bra anpassningsförmåga till olika golv. De menar därför att den är gjord för att underlätta vardagsstädningen för konsumenter. Utöver detta framhäver experterna den trådlösa driften. De berättar även att det är smart att man kan tömma tanken utan att komma i kontakt med det smutsiga vattnet.

Det nämns dock ett par nackdelar också. Experterna berättar bland annat att rengöringsförmågan inte alltid är tillräcklig. Ibland kan maskinen nämligen lämna kvar fot- och tassavtryck eller ludd på golvet. Det kan även förekomma strimmor och mindre pölar. I slutändan kom experterna fram till att Kärcher FC3 fungerar bäst i hem som inte kräver en alltför djupgående rengöring.

Mer om Kärcher FC3 ångdammsugare

Specifikationer

 • Vikt: 3,1 kg
 • Tankkapacitet: 0,5 L
 • Effekt: 1600 W
 • Sladdlängd: 5 m

Kärcher FC3 är ett bra val om man har många hårda golv hemma och vill ha en enkel rengöringsmetod för dessa. Den här apparaten är utformad för att kunna rengöra alla typer av hårda golv, till exempel sten, plast, laminat och parkett.

Golvtvätten drar sig framåt över golven och rengör dem med roterande valsar som hela tiden fuktas med rent vatten. Samtidigt skrapas den uppsamlade smutsen bort från valsen så att den förblir användbar för rengöring. Smutsen leds in i en separat tank för smutsvatten som helt enkelt ska tömmas när man är klar med städningen.

Kärcher FC3 går på batteri och kan hantera en yta på upp till 60 kvadratmeter. Man behöver alltså inte bry sig om någon sladd. Batteriet räcker i upp till 21 minuter och blir sedan fulladdat på ungefär 3,5 timme. Om man vill städa alla golv på en gång passar den här produkten därför bäst i mindre bostäder.

Man har även tagit hänsyn till användarens komfort i utformningen av den här modellen. Golvtvätten är nämligen enkel att använda och kontrolleras med en enda knapp. Man kan dessutom städa under möbler samt vid kanter och hörn utan att behöva anstränga kroppen alltför mycket.

Kärcher SC 3 EasyFix ångdammsugare

Bästa ångtvätt med smarta tillbehör

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Hög betygsättning med 4,5/5 stjärnor på Real Homes
 • check Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
 • check 4 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Trustedreviews.com
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kärcher SC 3 EasyFix ångdammsugare:

Fördelar

 • Inbyggt avkalkningssystem
 • Värmer upp på bara 30 sekunder
 • Fyra meter lång sladd
 • Ångreglage med två lägen
 • Vattentank som kan fyllas på när som helst

Nackdelar

 • Utan mattglimmer

Kärcher SC 3 EasyFix är en ångtvätt som är populär hos expertkällorna Trustedreviews.com och Which.co.uk. Båda källorna älskar nämligen den här modellen, och de menar att den skulle passa bra i de flesta hushåll. Trustedreviews.com har gett den 4 av 5 stjärnor medan Which.co.uk utsåg modellen till ”Best Buy”.

Trustedreviews.com verkar mest imponerade av ångtvättens låga vikt och konstanta ångflöde medan Which.co.uk framhäver modellens användarvänlighet. Experterna från Trustedreviews.com noterar dock att modellen inte direkt är billig samt att det inte ingår särskilt många tillbehör.

Recension: En detaljerad recension av Kärcher SC 3 EasyFix

Specifikationer

 • Vikt: 3,1 kg
 • Sladdlängd: 4 m
 • Tankkapacitet: 1 l
 • Effekt: 1900 W

Effektiv ångrengöring och snabb uppvärmning
Med Kärcher SC 3 EasyFix får man en effektiv ångtvättmaskin som blir varm snabbt. Ångtvätten använder ett ångtryck på 3,5 bar och har en värmeeffekt på 1 900 watt. Detta innebär att man kan rengöra ytor och avlägsna 99,9 % av alla bakterier i hushållet.

Maskinen har ett justerbart ångflöde med två lägen. Om man behöver ställa in ångtrycket kan detta göras på själva handtaget. Ångtvätten har även en av- och påknapp. Man behöver inte vänta länge på att Kärcher SC 3 EasyFix ska bli klar för användning. Ångtvätten blir nämligen varm på bara 30 sekunder, och man kan alltså påbörja städningen nästan på en gång. Ångtvätten har en vattentank som rymmer en liter. Denna vattentank kan dessutom fyllas på när som helst, även under pågående städning.

Flexibel ångtvätt med avkalkningspatron
Ångtvätten Kärcher SC 3 EasyFix är en flexibel modell med en fyra meter lång sladd. Den långa sladden gör att man kan röra sig en bit utan att behöva byta till ett annat eluttag. Tack vare detta kan man rengöra flera områden i ett svep.

Kärcher SC 3 EasyFix levereras dessutom med en avkalkningspatron som avkalkar maskinen automatiskt. Detta optimerar inte bara städningen utan gör även att ångtvätten håller längre. Det inbyggda avkalkningssystemet är dessutom försett med en indikator som visar när det är dags att byta till en ny avkalkningspatron.

Tillbehör med flera användningsområden
När man köper Kärcher SC 3 EasyFix ingår det flera olika tillbehör. Dessa delar har olika användningsområden och kan därför användas till lite av varje. Man får både ett golvmunstycke, ett handmunstycke, en rundborste och mikrofiberdukar. Tillbehören kan dessutom förvaras direkt på ångtvätten. Det går därför snabbt och enkelt att sätta undan både ångtvättmaskin och tillbehör när man inte ska använda den längre.

Mer om Kärcher SC 3 EasyFix ångdammsugare

Specifikationer

 • Vikt: 3,1 kg
 • Sladdlängd: 4 m
 • Tankkapacitet: 1 l
 • Effekt: 1900 W

Kärcher SC 5 EasyFix ångtvätt

Premium-val

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor hos den brittiska testsajten Trustedreviews.com
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kärcher SC 5 EasyFix ångtvätt:

Fördelar

 • Nytt golvmunstycke med kardborresystem
 • Sladdlängd på sex meter
 • Justerbart ångtryck
 • Tvåtanksystem
 • VapoHydro-funktion

Nackdelar

 • Högre prisklass

Kärcher SC 5 EasyFix har testats och recenserats av den brittiska testsajten Trustedreviews.com. Experterna därifrån blev imponerade av den här ångtvätten och gav den i slutändan 4,5 av 5 stjärnor. Trustedreviews.com blev framförallt förtjusta i Kärcher SC 5 EasyFix på grund av den enkla användningen och prestandan i “toppklass”. De uppmärksammar dock sina läsare på att ångtvätten har ett ganska högt pris. De menar dessutom att sladden är för kort.

Recension: En detaljerad recension av Kärcher SC 5 EasyFix ångtvätt

Specifikationer

 • Vikt: 6 kg
 • Sladdlängd: 2 m
 • Tankkapacitet: 1,5 l
 • Effekt: 2200 W

Ångtvätt med tvåtanksystem och VapoHydro-funktion
Kärcher SC 5 EasyFix är en effektiv och kraftfull ångtvättmaskin som kan användas på många olika ytor och i olika rum. Man kan nämligen använda Kärcher SC 5 EasyFix på golv, i badrum och i köket. Ångtvätten är utrustad med ett tvåtanksystem som gör det möjligt att fylla på vatten även när maskinen är trycksatt. Det går dessutom att fylla på vatten när ångtvätten är igång. Man behöver alltså inte vänta på att den ska svalna först.

Kärcher SC 5 EasyFix har även en VapoHydro-funktion som tillsätter hett vatten till ångan. Detta hjälper till att lösa upp klibbiga fläckar och hårt sittande smuts. Ångtvätten har ett ångtryck på 4,2 bar och en värmeeffekt på 2 200 watt. Detta innebär att man effektivt kan avlägsna allt från smuts till kalk och tvålrester.

Sladdlängd, uppvärmning och ångtryck
Med Kärcher SC 5 EasyFix har användaren möjlighet att justera ångtrycket vid behov. Man kan alltså höja och sänka ångtrycket så att det passar till den aktuella uppgiften.

Kärcher SC 5 EasyFix har dessutom en sex meter lång sladd. Detta gör det möjligt att städa flera utrymmen på en gång. Man kan även röra sig fritt i rummet utan att behöva hitta nya eluttag hela tiden. Ångtvätten värms upp på tre minuter och kan även användas som ångstation för Kärchers ångstrykjärn.

Förbättrat golvmunstycke med kardborresystem
När man köper Kärcher SC 5 EasyFix ingår det ett nytt och förbättrat golvmunstycke med kardborresystem. Detta innebär att det nya EasyFix-munstycket fäster direkt på baksidan av golvduken. Den nya duken har alltid full kontakt med golvet.

Om man måste skrubba lite hårdare på envisa fläckar är detta också möjligt med det nya golvmunstycket. Ångtvätten levereras även med en borste, ett precisionsmunstycke och ett handmunstycke med en mikrofiberduk.

Mer om Kärcher SC 5 EasyFix ångtvätt

Specifikationer

 • Vikt: 6 kg
 • Sladdlängd: 2 m
 • Tankkapacitet: 1,5 l
 • Effekt: 2200 W

FAQ

Vilka ångtvättar har fått bäst omdömen?
Kärcher ångtvätt SC 4
Hur har man testat ångtvättarna?
Ångtvättarna har bedömts baserat på hur effektivt de avlägsnar smuts samt hur användarvänliga de är.
Hur fungerar en ångtvätt?
En ångtvätt värmer upp vatten i en lufttät panna tills vattnet kokar och bildar ånga.

Därför är ångtvätten så populär

Att värme effektivt bekämpar bakterier, kvalster, och annat otyg, är inte direkt någon ny upptäckt. Genom århundraden har vi till exempel tillrett våran mat över värme, och de flesta är också instinktivt medvetna om att varmt vatten är bättre än kallt, oavsett om det gäller tvätt, bad, eller annan typ av upplösning och borttagning av smuts. Ju högre värme, desto bättre.

Vanligt vatten kan dock maximalt bli 100 grader varmt. Denna temperatur är nämligen gränsen för den flytande formen. Vid högre temperaturer övergår vattnet till gasform, som för vatten även kallas ånga. Det smarta med ånga jämfört med vatten är därmed att temperaturen kan komma upp ännu högre än 100 grader.

En annan fördel med ånga är att det tar upp en hel del utrymme. En enda liter vatten kan omvandlas till mer än 1.500 liter ånga. Det innebär att vi får riktigt mycket “rengöringsmedel” för pengarna. Ånga är med andra ord ett billigt rengöringsmedel, och det är inte några giftiga och miljöfarliga kemikalier involverade.

Det nya är att ångan har “tämjts” av de moderna ångtvättarna. Du kan generera all den ånga du vill med en enkel knapptryckning, och smarta munstycken kan styra ångan precis dit du vill ha den. Detta är en stor fördel, som gör det betydligt enklare att göra rent, och det råder ingen tvekan om att vi under kommande år, kommer se att ångrengörare har en långt större roll i rengöringen än hittills.

Även om fördelarna är många, finns det också vissa begränsningar med ångrengöring. Till exempel kan rengöringen vara olämplig för känsliga material som papper, kartong, och trä, och den heta ångan är naturligtvis inte heller helt ofarlig. De många fördelarna överväger dock otvivelaktigt nackdelarna. Läs eventuellt mer om för- och nackdelar hos danska Cleanipedia, som har skapat en bra översikt här.

Ångan ger bättre förutsättningar för allergiker

Ånga är både billigt och miljövänligt, men en av dess största fördelar är att den också är allergivänlig. Antalet allergiker stiger för varje år, och den medicinska vetenskapen har inte full koll på vad den underliggande orsaken är. Vi kan bara konstatera att fler och fler lider av astma och allergi.

Det finns många typer av allergi, men allergi mot dammkvalster är en av de vanligaste. Dammkvalster är små mikroskopiska djur, som lever osynligt överallt i hemmet. Problemet är deras avföring, som skapar allergiska reaktioner hos många. Även svampsporer från diverse typer av mögel skapar problem för många. Det kan vara i form av till exempel huvudvärk eller andningssvårigheter.

Ångrengöring kan lösa många av dessa allergiproblem. Den heta ångan dödar de levande mikroorganismerna, oavsett om det gäller dammkvalster, mögel, eller andra liknande allergiframkallande organismer. Ytterligare en fördel är att allergenerna inte virvlas upp i luften under rengöringsprocessen, som de annars gör när du till exempel dammsuger eller viftar med dammvippan. Den fuktiga ångan fångar in problemet, som sedan kan samlas upp i en trasa eller svamp.

Fler och fler utvecklar dock även allergier mot kemikalier. Vi använder kemikalier överallt i det dagliga livet, och bland annat rengöringsmedel innehåller ofta ganska starka kemikalier. Det efterlämnas kemikalierester på de rengjorda ytorna, och de sprider sig också lätt i luften. Många av oss älskar “doften av rent”, men doften är alltså i grund och botten kemikalier i luften. Och det är inte alla som tål den. Problemet med allergi är även att den kan utvecklas om du utsätts för allergener av en eller annan sort under en kortare eller längre period. Och när du väl har utvecklat en allergi, bär du den med dig resten av livet.

Även här är ångrengöring därför det perfekta alternativet. Den enda ingrediensen är rent vatten, och därmed finns det med denna rengöringsmetod ingen risk för varken irritation, allergiska reaktioner, eller utvecklandet av nya allergier.

Guide till användning av ångtvätten i det vanliga hemmet

Allt eftersom du blir bekant med din ångtvätt, kommer du att få en känsla för hur olika uppgifter hanteras på bästa sätt. De olika modellerna av ångtvättar fungerar nämligen lite annorlunda, och det kan också vara stora skillnader i graden av nedsmutsning, och olika problemområden från hem till hem.

Här nedanför ger vi några generella tips för hur olika rengöringsuppgifter kan angripas när du har tillgång till en ångtvätt. Läs också denna artikel hos Kärcher, där det finns massor av tips och tricks att inhämta.

Fönster och speglar rengörs effektivt med ånga
Släta ytor som fönster och speglar kan lätt rengöras med ånga. Applicera bara ånga över hela ytan, och skrapa bort kondensvattnet med en gummiskrapa. Slutligen kan ytan eftertorkas med en trasa, om gummiskrapan inte klarar av att ta bort vattnet till 100 %.

Tänk dock på att den heta ångan kan skapa en temperaturchock, om det till exempel gäller en mycket kall fönsterruta under vintern. Det kan i värsta fall leda till sprickor. I sådana situationer behöver glaset tid för att anpassa sig till temperaturen. Applicera därför ångan i första omgången med några cm avstånd till rutan, så att den värms upp lite. Därefter kan du rengöra fönstret som vanligt.

Ångrengöring av fogar
Plattor är lätta att rengöra och en hygienisk lösning för både kök och badrum. Fogarna mellan plattorna är dock ett problemområde. För här samlas det i regel smuts och orenheter som är svåra att få bort med traditionella rengöringsmetoder. Med en ångtvätt är situationen emellertid helt annorlunda. Den skållheta ångan tränger in i alla vrår av fogen, och dödar och lösgör alla bakterier på vägen. Montera en rundborste på ångrengörare, eller tillför ånga, och skrubba sedan med en borste för hand.

Handlar det om en silikonfog bör du dock vara lite försiktig med ångan. Tillför bara ånga under en kort tid, så att materialet inte överhettas.

Ångrengöring i köket
I köket bör det finnas ett särskilt stort fokus på hygien, och därför är en ångtvätt ett självklart val. Den heta ångan löser exempelvis lätt upp den fettfilm som bildas av stekos, som sätter sig överallt. Använd till exempel gärna ångan på ytor av rostfritt stål. Materialet håller utan problem för värmen, och om du monterar en duk på ångtvätten kan du på kort tid rengöra även större ytor. Torka eventuellt efteråt med en trasa, om du vill ha ett resultat helt fritt från ränder.

Även den glaskeramiska hällen kan rengöras effektivt med ånga. Montera eventuellt stålull direkt på munstycket eller borsten, om arbetet ska bli extra effektivt. Den keramiska ytan kan lätt tåla det, bland annat för att ångan bidrar med att smörja och reducera friktionen under arbetet.

Hörn, kanter, och fördjupningar vid hällen, vid diskhon, och på andra ställen i köket kan också lätt desinficeras med het ånga. Använd bara ett vanligt munstycke, och låt den skållheta ångan tränga in överallt och eliminera alla former av begynnande bakterietillväxt.

Låt ångtvätten ersätta strykjärnet
Det är långt ifrån alla textilier som har möjligheten att ta en tur på strykbrädan. Med ångtvätten kan du på nolltid rätta till otrevliga veck i gardinerna, duschdraperiet, och många andra ställen. Du kan också i många fall använda ångtvätten istället för strykjärnet. Applicera bara lite ånga på jackan eller skjortan, som hänger på en galge. Det kommer i många fall att kunna eliminera oönskade veck, utan att du behöver leta reda på strykbrädan.

Rengöring av kakel- och klinkergolv
En av de platser där ångtvätten verkligen kommer till sin rätt är vid rengöring av kakel- och klinkergolv. Kakel och klinker är robusta och tål all den ånga som kan behövas, så här kan du skruva upp ångan på max. Använd ett munstycke med en duk monterad, och rengör med små skrubbrörelser.

Ofta behöver du inte mer än en gnutta ånga från början. Men det kan du reglera efter behov och nedsmutsning eftersom. Ångrengöring är också perfekt för att få bort skit och smuts från fogarna mellan plattorna. Du får med dig allt om du för moppen både vinkelrätt och diagonalt i förhållande till fogriktningen.

Det är en fördel att dammsuga ordentligt innan ångrengöringen – och det gäller alla typer av golv. På så vis hålls duken ren längre, och du undviker att skrubba runt med onödigt smuts och skräp.

Laminatgolv och målade ytor behandlas lite mer varsamt
Den heta ångan är effektiv för rengöring, men kan vara för varm för vissa känsliga ytor. De flesta typer av laminatgolv tål dock dock exempelvis lätt behandlingen, om du är lite försiktig. Använd eventuellt dubbla dukar, och skruva ner ångtrycket. På så vis blir värmepåverkan inte så kraftig på själva golvytan. Precis som med ett strykjärn, bör du också undvika att hålla ångtvätten stilla och tillföra ånga på ett och samma ställe under en längre tid. Annars riskerar du att temperaturen blir för hög.

I regel avdunstar ångan strax av sig själv, men i vissa fall kan det uppstå ansamlingar av vatten, till exempel i samband med uppstart. Dessa bör avlägsnas med moppen, eller med en extra trasa, så att fukten inte ligger för länge, och får möjlighet att tränga in i materialet.

Detsamma gäller för målade ytor. Med lite varsamhet kan ångtvätten även lätt användas här. Läs eventuellt också denna artikel hos danska Idenyt, där det bland annat finns olika tips för ångrengöring av känsliga ytor.

Allmän rengöring av badrummet
Ångrengöring är också perfekt för badrummet. Här består problemområdena vanligtvis av kakel, sanitetsporslin, och ståldetaljer, och alla dessa material är mycket robusta mot het ånga. Snåla inte med ångan, som effektivt löser upp både kalk och tvålrester. Den lösgjorda smutsen kan i regel lätt avlägsnas med en trasa efteråt. Har du en ångrengörare, där man kan montera en trasa på munstycket, är det ännu lättare. Kontinuerlig ånga och gnuggrörelser får snabbt bukt med det mesta.

Särskilt envis smuts kan angripas med ett borsthuvud på ångtvätten. I vissa fall kan det uppstå tjocka kalklager, som är särskilt besvärliga. Dessa kan med fördel läggas i blöt i ättika några minuter, innan ångtvätten får avsluta jobbet. Handlar det om släta ytor, kan du med fördel eftertorka med en trasa när rengöringen är klar. På så vis kan du vara säker på att det inte uppstår några ränder.

En kort video om hur det fungerar i praktiken
Som det framgår här ovan, kan ångtvätten effektivisera din städning överallt i huset, och det finns ännu fler användningsområden än de vi nämnt. Har du lust att se hur de olika typerna av rengöring görs i praktiken, kan du titta på nedanstående video på 5 minuter, som går igenom olika områden i hemmet. Det är en Kärcher ångrengörare som används i videon, men principen är densamma oavsett vilket märke och vilken modell du väljer att införskaffa.

Läs också: Barncykel test-översikt: De bästa barncyklarna

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Shark S6003 ångtvätt

Hoover CAD 1700 D ångrengörare

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta